Meny

Amerikansk domstol: Ett IP-nummer räcker inte för att haffa Bittorent-pirater

Det amerikanska copyright-trollet Strike 3 har varit i farten igen, men lyckligtvis har de åkt på pumpen i en Florida-domstol. Ursula Ungaro, som domaren i fallet hette, slog fast att ett IP-nummer inte räcker för att kunna avgöra om någon brutit mot upphovsrättslagen eller inte.

Fenomenet med att stämma allt och alla för upphovsrättsintrång är ett stort problem i USA, men även här i Sverige. Här samarbetar skumma advokatbyråer med upphovsrättslobbyn, och tillsammans skickar de ut maffialiknande hotbrev i tid och otid. Oavsett om vi är skyldiga eller inte. En ful och oetisk affärsmetod i mina ögon.

Allt som allt ville Strike 3 ha reda på vem IP-numret ”72.28.136.217” tillhörde, för att i sin tur kunna hyvla iväg ett hotbrev. Efter att de konfronterats av domaren erkände samma skurkorganisation att de inte ens hade koll på om personen bakom IP-numret laddat ner någonting olagligt. Strike 3 verkar med andra ord inte ha särskilt bra koll på skutan.

Domaren poängterade:

”Även om ni får reda på vilket abonnemang IP-numret tillhör har ni inte en aning om vem som har använt datorn. Hela manövern är därför rättsosäker och kommer inte att tillåtas.”

I Sverige är dörrarna vidöppna. Våra internetoperatörer måste alltid lämna över uppgifter som visar vad vi donar med på nätet. Med undantag för Bahnhof förstås, de är starka nog att slå emot påtryckningarna. Över till USA: Där är det lite 50/50. Ibland dömer domstolarna till upphovsrättsorganisationernas fördel, och vid andra tillfällen vinner internetoperatörerna.

Nyheten rapporterades först av Torrentfreak och hela domen finns att läsa här.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN