Meny

Så här håller ni er anonyma online – 15 smarta tips

Webben är allt annat än fri. Myndigheter, regeringar, upphovsrättstroll, teknikjättar och många fler spionerar på er per automatik. Som en konsekvens av det har VPN-användningen ökat rejält, samtidigt som vanliga internetanvändare blivit mer och mer säkerhetsmedvetna.

I den här artikeln bjussar jag på 15 handfasta råd som ni bör använda er av för att kunna bli anonyma på nätet. För att nämna några exempel kikar vi lite närmare på populära anonymiserings-verktyg, säkerhetsverktyg som visar huruvida ni är säkra eller inte, anonyma sms-appar och mycket annat.

Ni behöver som mest ha en skaplig datorvana för att hänga med i guiden, så den bör passa nästan alla.

Håll er anonyma online – de här 15 råden är viktiga

Ni behöver förstås inte lyda samtliga råd, då alla har inte har ett behov av att vara anonyma precis överallt. Vissa kanske bara vill kunna skicka anonyma sms från mobilen, medan andra kanske vill gå ”all in” och skydda hela internetuppkopplingen.

Det är svårt, nästintill omöjligt, att vara 100% anonym online. Men att skydda sig mot de värsta snokarna klarar alla. I den här guiden går jag igenom allt som har med internetsekretess att göra. Och som jag sagt tidigare – följ de råd som ni tycker är vettigast, så att ni får ett skydd som passar era behov bäst.

Då var det färdigsnackat – vi kör igång bums.

1. Använd en VPN som inte sparar några känsliga loggar

Att skaffa en VPN är det billigaste och mest effektiva sättet att hålla sig anonym online. Men värt att notera är att vissa VPN-tjänster är bättre än andra.

De 3 bästa VPN-tjänsterna

1. Cyberghost

Cyberghost small logo 250

CyberghostMest VPN för pengarna!

4 gratismånader för nya kunder
Från
€ 2,03
9.9
Så tycker vi
Specifikationer
Cyberghost ger dig mest VPN för pengarna. Just nu inkluderas även 3 månader gratis via samtliga länkar på VPNBasen.
Recension
  4 gratismånader för nya kunder
  Värdens största servernätverk
  Världens snabbaste servernätverk
  Sparar inga känsliga loggar
  Låser upp Netflix i 15 regioner
  Program på svenska
  Säker webbläsare inkluderas
  Annonsblockerare inkluderas
  Ingenting
Pris från
€2,03 (ca. 23 kr) per månad
Fungerar med
Windows, Mac, iOS, Android och Linux
Antal samtidiga enheter
7
Anonym fildelning
Tillåts
Låser upp Netflix
Ja, i över 15 regioner inkl. USA
Policy om loggar
Inga loggar sparas
VPN-protokoll
OpenVPN, WireGuard och IKEv2
Kill Switch
Ja, för alla applikationer.
Webbsida på svenska
Ja, och alla nordiska språk.
Program på svenska
Ja, och alla nordiska språk.
Betala med
Kreditkort, kontokort, PayPal eller Bitcoin
Pengarna tillbaka-garanti
45 dagar

2. Surfshark

Surfshark logo

SurfsharkSnabb och säker!

Du får koppla upp hur många enheter du vill
Från
€ 2,19
9.6
Så tycker vi
Specifikationer
Surfshark övertygar inom samtliga kategorier: Alla streamingplattformar kan låsas upp och priset är lågt såvida du tecknar dig för ett längre abonnemang.
Recension
  Du får koppla upp hur många enheter du vill
  Stort och snabbt servernätverk
  Kunnig supportavdelning
  Låser upp alla streamingtjänster
  Kostnadsfri multihop (dubbel kryptering)
  Avancerade säkerhetsfunktioner inkluderas
  Snabb fildelning
  Mycket VPN för pengarna
  Dyrt att betala månad för månad
  Inga svenska VPN-appar
  Ingen Kill Switch för Android
Pris från
€2,19 (ca. 25 kr) per månad
Fungerar med
Windows, Mac, iOS, Android och Linux
Antal samtidiga enheter
15+
Anonym fildelning
Tillåts
Låser upp Netflix
Ja, i över 16 regioner inkl. USA
Policy om loggar
Inga loggar sparas
VPN-protokoll
OpenVPN, IKEv2, SSTP, PPTP, WireGuard samt L2TP/IPSec
Kill Switch
Ja, för Windows, Mac och iOS
Webbsida på svenska
Nej
Program på svenska
Nej
Betala med
Kreditkort, kontokort, PayPal, Google Pay eller Bitcoin
Pengarna tillbaka-garanti
30 dagar

3. ExpressVPN

expressvpn 250

Express VPNDyr men kraftfull!

3 gratismånader för nya kunder
Från
$ 6.67
9.5
Så tycker vi
Specifikationer
ExpressVPN erbjuder ett stort och snabbt servernätverk. Om du har råd att teckna dig för en särskilt stark VPN är ExpressVPN ett toppval.
Recension
  3 gratismånader för nya kunder
  Snabbt servernätverk
  Anonym fildelning tillåts
  Begripliga applikationer
  Extremt hög prestanda
  Program på svenska
  Låser upp Netflix och BBC iPlayer
  Utmärkt kundsupport
  En påkostad VPN
Pris från
$6.67 (ca. 70 kr) per månad
Fungerar med
Windows, Mac, iOS, Android och Linux
Antal samtidiga enheter
5
Anonym fildelning
Tillåts
Låser upp Netflix
Ja, i över 12 regioner inkl. USA
Policy om loggar
Inga loggar sparas
VPN-protokoll
OpenVPN, PPTP, Lightway och L2TP
Kill Switch
Ja, för Windows, Mac och Linux.
Webbsida på svenska
Ja, och alla nordiska språk
Program på svenska
Ja, och alla nordiska språk
Betala med
Kreditkort, kontokort, PayPal eller Bitcoin
Pengarna tillbaka-garanti
30 dagar

Läs mer: Sveriges största test av VPN-tjänster. Jämför här!

De ovanstående VPN-tjänsterna presterar bäst. Den huvudsakliga anledningen till det är att de inte sparar några känsliga loggar, som medför att du blir anonym online. De erbjuder även snabba servrar och appar på svenska, vilket även det är ett stort plus.

Det är också viktigt att VPN-företaget har sitt säte i ett land som tillämpar starka integritetslagar. För att nämna ett exempel har toppalternativet Cyberghost sitt säte i Rumänien, som inte är en del av Eyes-alliansen – dvs. ett övervakningssamarbete där bland annat Sverige, Danmark och USA ingår.

Om ni väljer att installera VPN-tjänsten i routern skyddar ni alla enheter på en och samma gång. Det är en mycket bra idé, men somliga väljer även att installera VPN-appar i alla enheter som ska skyddas, och trivs lika bra med det. De VPN företag som presterar bäst erbjuder egenutvecklade appar för iOS, Android, Windows, Mac och i många fall även Linux.

Läs mer: Vad är en VPN egentligen? En perfekt guide för nybörjare!

2. Använd det privata läget på webbläsaren

Många webbläsare innehåller ett privat läge. Hos Google Chrome kallas det extraskyddet för Incognito-läget, och i Firefox (och många andra webbläsare) kallas samma funktion för ”Privat surfning”.

Dessa typer av surflägen är inte helt värdelösa, men de bjuder knappast på något vidare integritetsskydd. Verktygen låter er bestämma vilka typer av uppgifter som ska lagras på era egna enheter, och fungerar utmärkt för att webbsidor inte ska kunna pilla in webbkakor lokalt.

Privata surflägen, såsom incognito-läget, döljer webbhistoriken från personer som använder samma enhet, tex. snokande partners eller vänner, och ser till att inga känsliga uppgifter (tex. sökinformation) sparas. Men samma lägen skyddar er inte mot övervakare, såsom upphovsrättstroll, myndigheter och annat. Med handen på hjärtat använder i princip alla skyddade surflägen för att kunna dölja sina porrvanor från obehöriga. Den manövern är webbläsarnas incognito-varianter som klippt och skurna för – men någon vidare anonymitet blir det knappast tal om.

incognito-meme

3. Säkra upp routern

Routern samordnar hela hemnätverket och ser till att alla enheter som kopplas upp får internettillgång. Routrarna är fiffiga som bara den, men samtidigt känsliga för hackerattacker.

asus-router

Men så länge ni följer de här reglerna minimerar ni risken för att någonting tråkigt inträffar. För det första – ändra lösenordet och användarnamnet för routerns inloggningsgränssnitt.

Många väljer att använda samma inloggningsuppgifter som är angivna från start, och det är en mycket taskig idé. Användarnamnet är oftast förinställt som ”admin”. Se till att ändra det, samt att välja ett säkert lösenord.

lösenord-router-asus

Om ni följer det ovanstående rådet får routern ta del av ett extra säkerhetslager. Även om en hacker kommer över exempelvis användarnamnet har denne inte en aning om hur lösenordet är utformat, och kan därför inte logga in och hitta på bus.

För det andra bör även tänka på att uppdatera routerns programvara med jämna mellanrum, och för det tredje bör ni välja det mest säkra routerprotokollet (fn. WPA2).

wpa2-säkerhetsläge

4. Använd Tor-webbläsaren

Tor är en förkortning för ”the onion router”, och består av ett stort antal noder som finns utplacerade runt om i världen. Noderna bildar ett jättelikt nätverk som anonymiserar all nätverkstrafik.

VPN-tjänsterna kapslar in era internetuppkopplingar i en skyddande tunnel, och är i grund och botten så kallade ”point to point-skydd”. Tor-nätverket består istället av flera lager, där datan studsar runt hej vilt, och tack vare det får säkerhetsläget sig en skjuts i rätt riktning.

Men då det sista lagret i Tor, dvs. slutnoderna, drivs av frivilliga kan de som basar över dem spionera på er. Utöver det är hastighetsläget hemskt och säkerhetsläget kunde faktiskt ha varit bättre.

tor-landningssida

Allt ni behöver göra för att komma igång är att ladda ner Tor-webbläsaren och installera den – följ den här guiden så är ni igång på bara några minuter.

Ni kan till och med installera Tor i routern. Det är dock krångligt som bara den, så den manövern rekommenderar jag att ni skippar. Då Tor-webbläsaren är bra mycket smidigare bör ni hålla er till den i första hand.

Läs mer: Tor eller en VPN-tjänst – vad passar bäst?

Tor passar bra om ni vill skydda er mot regerings- och myndighetsövervakning. Upphovsrättstrollen kan dock spåra er i vilket fall då det bara är webbläsaren som skyddas, och inte hela internetuppkopplingen. Tor kan inte heller låsa upp några tv-plattformar, såsom Netflix och/eller BBC iPlayer.

Mer specifikt är Tor ett snyggt utformat anonymiserings-verktyg – men knappast någon heltäckande säkerhetslösning.

5. Aktivera brandväggen och använd den på rätt sätt

Brandväggarna analyserar all nätverkstrafik som flödar mellan hemnätverket och internet. De innehåller även en lista med regler som berättar vad som ska blockeras, samt vad som ska släppas igenom. För att nämna ett exempel ser routrarnas brandväggar till att obehöriga användare hålls på behörigt avstånd.

Alla som vill komma åt routern måste ange rätt användarnamn och lösenord, annars stängs de ute.

asus-brandvägg

Ni bör även se till att routerns brandvägg fungerar som den ska, och kontrollera gärna vilka undantag som är på plats. Om ni har koll på det kan ni vara säkra på att inga uppenbara säkerhetshål existerar.

asus-regler-för-brandväg

6. Passa er för spionprogram

Det är lätt att besöka tvivelaktiga sajter på nätet, samt att koppla upp sig mot osäkra WiFi-nätverk. Om ni slarvar kan ni i värsta fall smittas av virus och/eller spionprogram. För att nämna några exempel kan era enheter låsas helt via så kallade kryptovirus, alla tangentslag kan kartläggas av ”keylogger”-program och era webbkameror kan kapas med hjälp av trojaner.

Säkerhetshoten är många, men om ni tar del av de här råden bör ni klara er. För det första – se till att ni använder er av ett antivirusprogram, såsom Malwarebytes eller dylikt. De inbyggda antivirusprogrammen, såsom Windows Defender, brukar också vara kompetenta, även om somliga anser att de är lite väl enkla.

Utöver det har vissa VPN-företag, såsom CyberGhost(recension), valt att inkludera ett spionprogramsskydd direkt i VPN-klienten. Men det är förvisso ganska ovanligt inom VPN-svängen.

7. Se till att ni kan nollställa enheterna på distans

Många använder sina smarta mobiltelefoner och surfplattor till precis allt, och som en konsekvens av det hamnar all känslig information på ett och samma ställe. Och då somliga bärbara enheter är värda en hel del, ibland en bra bit över 10.000 kronor – är det många oärliga rackare som vill lägga beslag på dem.

Miljontals telefoner stjäls varje år, och om tjuvarna lyckas ta sig förbi telefonernas inbyggda skydd (tex. en skärmkod) kan de komma åt precis allt, inklusive lösenord, privata bilder, kontakter och mycket mer.

hitta-min-iphone

Det är en mycket bra idé att ha ett nollställningsprogram på plats. iPhone-användare bör använda sig av ”Hitta min iPhone”-funktionen, den är gratis och fungerar hur bra som helst. På Android-sidan bjussar Google på ett likvärdigt skydd, men i många fall kan inte minneskorten nollställas – och det är ett rejält problem.

Tredjepartsappen Cerberus är ett utmärkt alternativ för Android-torskar, men den kostar förvisso en slant (50 kr/år) och utvecklarna har dessutom en konstig inställning till livstids-abonnemang.

8. Kontrollera vad apparna har rätt att göra

Smarta mobiltelefoner blir snabbt överfyllda med appar, och samtliga av dessa kräver behörigheter av olika slag för att ens kunna fungera. Somliga vill kunna basa över mikrofonen, medan andra kräver åtkomst till kontaktlistan och/eller samtalsfunktionen.

Det är utmärkt att apparna numera måste be om lov för att kunna kontrollera delar av telefonen. Men ni måste samtidigt passa er för bedrägliga appar samt använda ert sunda förnuft.

En antivirus-app eller en app som spelar in samtal behöver knappast ha tillgång till kontaktlistan. Bakgrundsappar som tar sig för många friheter kräver dessutom mycket processor- och batteriprestanda, vilket även det är problematiskt.

google-play-appar

Med detta sagt – ta bort appar som ni inte längre använder, uppdatera apparna regelbundet (helst automatiskt) och tänk er för innan ni ger en specifik app tillåtelse att kontrollera delar av telefonens funktioner.

Det är viktigt att ni sätter en gräns för vad som är rimligt. Ta bort appar som är lite väl nyfikna då de i många fall kan vara bedrägliga.

Ni kan kontrollera vad apparna har rätt att göra (på både Google- och Android-sidan) genom att gå in på inställningsfliken och därefter trycka på appen ifråga. Och om det är Android som gäller – använd tredjeparts-appbutikerna med försiktighet.

De appar som återfinns där kontrolleras inte av Google, så risken för att smittas med spionprogram ökar markant om ni går den vägen.

9. Kontrollera att säkerhetsverktygen verkligen fungerar

Är VPN-tjänsten fri från IP- och DNS-läckor – skvallrar webbläsaren om vad ni gör på nätet? Det finns utmärkta säkerhetsverktyg som besvarar de frågorna och mycket annat.

 • DNSLeaktest.com berättar huruvida VPN-tjänsten läcker eller inte. Om ni är uppkopplade mot en VPN-server och era riktiga IP-adresser visas har en DNS-läcka inträffat.
 • Virustotal.com berättar om programvaran är säker att använda eller inte. Samma webbverktyg identifierar både virus och spionprogram på ett mycket effektivt sätt.
 • Torrentpricacy.com har vaskat fram ett utmärkt verktyg som visar om VPN-tjänsten fungerar som den ska när ni fildelar.
 • IPX.ac kontrollerar VPN-tjänster mot både IP- och DNS-läckor.
 • Panopticlick har tagits fram av EFF, eller Electronic Frontier Foundation. Samma verktyg visar hur säkra era webbläsare är, och huruvida ni kan spåras eller inte.

10. Skaffa en anonym e-postadress

Alla vill komma åt våra e-postadresser nuförtiden, och som en konsekvens av det är det svårt att bli lämnad ifred. När ni registrerar er för nya webbtjänster kan det vara en bra idé att använda en tillfällig, och i bästa fall helt anonym e-postadress.

Hos ProtonMail(recension) kan ni skaffa helt anonyma (och kostnadsfria) e-postadresser som inte kan spåras. Men om ni bara är ute efter en tillfällig e-postadress fungerar sajter såsom 10minutemail.com minst lika bra.

Men tänk på att webbtjänster som bjussar på tillfälliga mejlkonton oftast återanvänder e-postadresserna, så om ni ska registrera er för någonting viktigt är ProtonMail ett bättre val.

11. Använd ett säkrare operativsystem

Era webbläsare kan skvallra om vad ni gör på nätet och i värsta fall kapas. Exakt samma sak gäller för alla vanliga operativsystem. Om vi tar Windows 10 som exempel innehåller det program som är allt annat än säkra, och helt omöjliga att ta bort.

Somliga program som är inbyggda i operativsystemen lämnar regelbundna hårdvarurapporter, där bland annat webbhistorik och hårddiskens serienummer kan utläsas.

Många väljer att använda virtuella maskiner, eller så kallad emulerings-mjukvara, för att tackla de problemen. De virtuella maskinerna visar upp fejkad programvara som inte kan spåras, och så fort ni stängt ner sessionen rensas precis allt. Visst, övervakarna kan se att ni använder er av en virtuell enhet, men det gör inte ett jota.

Ni kan skapa virtuella sessioner med hjälp av specialanpassade operativsystem, såsom Qubes OS. Samma operativsystem bör vara ett smart val då det lovordas av självaste Edward Snowden.

snowden-qubes-os

12. Skicka anonyma SMS

Om ni vill skicka anonyma Sms-meddelanden bör Viber samt Signal ses som två utmärkta alternativ.

 • Signal fungerar på Windows, Mac, Linux, iOS samt Android och bjussar på ett mycket starkt säkerhetsläge. Krypteringsalgoritmen är granskad av oberoende experter och röstsamtal tillåts.
 • Viber fungerar på alla vanliga plattformar. Röstsamtal tillåts och självförstörande meddelande kan skickas. Allt som behövs är en WiFi-uppkoppling – sen är det bara att tuta och köra.

Båda av de appar som precis nämnts är helt gratis och ska bjussa på fullständig anonymitet. Men tänk på att det bara är Sms-meddelandena som krypteras, era surfvanor är fortfarande helt synliga för alla typer av snokare.

13. Använd Bitcoin eller andra kryptovalutor

Alla blir spårade via bankomatuttag samt kredit- och kontokortsköp. Samtliga transaktioner sparas i en databas som personer med rätt behörighet har full åtgång till.

Bitcoin är en smart lösning på den problematiken. Samma valuta är decentraliserad och har ingen övervakande part. Traditionella valutor, såsom kronan, dollarn och euron kontrolleras av centralbanker och myndigheter som kan manipulera dem hej vilt.

Bitcoin är ett mer anonymt betalmedel som dessutom bör behålla sitt värde över tid, då ett visst antal mynt sipprar ut varje dag tack vare bitcoin-brytarna (bitcoin miners).

bitcoin-på-hög

Som vi var inne och nosade på tidigare är den ökade anonymiteten en av valutans största fördelar. Då man inte behöver ange sitt riktiga namn när man köper bitcoin (eller skaffar en kryptoplånbok) menar somliga att alla bitcoin-transaktioner är helt anonyma.

Men i mina ögon har många en övertro på bitcoin. Det är svårt och tekniskt krångligt att vara fullständigt anonym, och få onlinebutiker samt fysiska affärer accepterar bitcoin-betalningar. Trots det anser jag att bitcoin har framtiden för sig, och valutan kan bli hur stor som helst, men vi är inte där än.

För att sammanfatta läget är ni oftast inte helt anonyma om ni betalar med kryptovalutor såsom bitcoin, men myndigheter och dylikt kan inte spåra er lika lätt.

14. Undvik sociala medie-tjänster och molnlagring

Det gamla uttrycket: ”Om du inte betalar någonting är det du som är produkten” stämmer i princip alltid. Inte minst när det kommer till sociala medie-tjänster såsom Facebook och Twitter.

Plattformarna fungerar förstås utmärkt och är i många fall underhållande, men då de inte tar ut några månadsavgifter tvingas de bli ”kreativa” när det kommer till att tjäna pengar. Mer specifikt samlar de in så mycket personlig data de bara kan och säljer vidare rubbet till diverse reklambolag, som i sin tur skapar skumma annonsprofiler.

sociala-medier

Till sociala medie-jättarnas försvar anonymiserar de informationen på ett någorlunda effektivt sätt, men inte tillräckligt väl för att övervakarna ska kunna hållas borta.

Det handlar helt enkelt om en ge och ta-situation, där ni får välja mellan att ta del av snyggt utvecklade tjänster i utbyte mot en större drös privat information. Men huruvida det är värt besväret eller inte är det bara ni som kan avgöra.

Utöver det bör ni tänka er för innan ni använder molntjänster såsom Google Docs, OneDrive samt Dropbox. De fungerar förvisso utmärkt för att lagra recept, speltips och dylikt, men ni bör inte förvara någon känslig information då teknikjättarna kan komma åt precis allt. Många väljer att spara känslig data lokalt istället, och trivs utmärkt med det.

15. Alla har rätt att bli glömda

Alla som bor inom EU (eller EES) har rätt ansöka om att bli bortskrubbade från sökmotorer såsom Google och Bing. För cirka sex år sedan, när EU-lagen som reglerar det hela trädde ikraft, valde många att nyttja den här rättigheten.

Men hur har det gått egentligen, har de som ansökt blivit anonyma en gång för alla? Med handen på hjärtat har EU:s vackra löfte inte gjort någon större succé, då sökmotorerna avslår mer än hälften av ansökningarna. Datainspektionen sammanfattar läget enligt följande:

”Trots att rätten att bli bortglömd enligt domstolens praxis har varit på plats en längre tid, har uppgifter som publicerats på internet en tendens att stanna där. Det synes svårt att få uppgifter som fångats upp av sökmotorer raderade och mycket svårt att få uppgifter raderade när de en gång har spridits vidare. Uppgifterna har en tendens att återkomma på nya ställen. Och finnas kvar under lång tid.”

De vanligaste avslagen rör de sökandes yrkesliv. Om exempelvis Mia Miasson skulle vara en fruktansvärt dålig tandläkare vägrar sökmotorerna nästan alltid att rensa bort den informationen, då andra kan ha nytta av den.

Men även om rätten att bli glömd inte kan tillämpas precis varenda gång kan det vara värt ett försök. Här ansöker ni till Google och här ansöker ni till Bing.

Sammanfattning

Det är svårt att hålla sig 100% anonym online, men inte omöjligt. Så länge ni använder er av rätt verktyg kan ni förbättra integritetsläget rejält. Det kan även beskrivas som lite av en uppoffring att vara helt anonym online, då ni i exempelvis bör hålla er borta från populära webbtjänster som många använder sig av.

Men som jag sagt tidigare – ni måste inte nappa på precis allt. Plocka gärna russinen ur kakan och ta del av de råd som ni tycker passar bäst.

Om ni har några frågor eller funderingar – tjoa gärna till i kommentarsfältet.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN