Meny

Recension BoxPN: Bra med långtifrån bäst på VPN-täppan

BoxPN är lite av en doldis i VPN-sammanhang, men med sina 200+ VPN-servrar, sitt breda enhetsstöd och sina moderna säkerhetsfunktioner är de trots allt inte helt hjälplösa.

Men hur är det med självbilden egentligen? Om vi tar en kik på VPN-företagets webbsida ser vi att inga känsliga loggar ska sparas, samt att alla tänkbara streamingtjänster ska kunna låsas upp.

Huruvida detta stämmer eller inte (och mycket mer) tar vi reda på snart, men innan vi kommer dit får ni stirra lite på snabbfakta-rutan en stund.

FaktaInfo
Företagets säteSeychellerna
P2P och torrentingTillåts
Netflix amerikanska utbudJa
BBC iPlayerJa
SVT PlayJa
Antal servrar200+ i 32+ länder
VPN-protokollOpenVPN, PPTP, IPSec, L2TP och SSTP
Krypteringsteknik (högst)AES 256
Kill SwitchJa (Windows)
Antal samtida enheter som tillåts5
Support viaWebbformulär, chatt och mail
Pengarna tillbaka-garanti7 dagar
Kostnad vid månadsbetalning€9.99
Kostnad vid årsabonnemang€2.99
Övriga abonnemang:
Tre månader:€6.66
WebbsidaBoxPN.com

På plussidan (+)

VPN-apparna är lättanvända och säkra

Att komma igång är minst sagt enkelt. Så fort pengarna tjongats över får vi själva bestämma det användarnamn och det lösenord vi vill köra på. Därefter är det bara att ladda hem rätt VPN-appar – sen är det bara att tuta och köra. Men själva apparna då, är de någonting att hänga i julgranen? De ska få sig en liten genomgång, och i vanlig ordning börjar vi med att granska Windows-varianten.

Windows-appen har ett rent och fint gränssnitt. Det är även enkelt att lägga till favoritservrar för att kunna slippa bläddra i långa listor när en ny server ska väljas. Rent tekniskt finns det heller ingenting att klaga på. Serverbytena är snabbt överstökade och Kill Switch-verktyget är aktiverat direkt från start.

boxpn-programvara-windows
Såhär ser Windowsklienten ut..

iOS-appen fungerar finfint även den. När man kommer från Windows-appen är det dessutom mycket enkelt att förstå hur själva gränssnittet är uppbyggt. Installationen är över på cirka 30 sekunder, serverbytena är kvickt överstökade även här, och allt som allt går det inte att klaga på användarvänligheten när det kommer till någon av apparna.

boxpn-klient-för-ios
iOS-appen har uppdaterats. Denna bild är hämtad från App Store.

Uppdatering: iOS-appen har fått ett nytt utseende, och numera går det även att chatta med supporten i samma gränssnitt. Smidigt!

Inga säkerhetsbrister kunde hittas

För att vi ska kunna ta reda på huruvida säkerhetsnivån är på topp eller inte måste en lång rad tester genomföras. BoxPN-uppkopplingen kontrollerades mot sammanlagt fem webbtjänster, inklusive:

 • VPNInsights.com (ok)
 • Doileak.com (ok)
 • Tenta.com (ok)
 • DNSLeaktest.com (ok)
 • Virustotal.com (ok)

Och precis som väntat kunde inga IP-läckor, DNS-läckor, virus eller annat trams hittas.

boxpn-inga-dns-läckor
Inga DNS- eller IP-läckor..

boxpn-inget-virus-i-programvaran
Programvaran är ren..

Många typer av enheter kan kopplas upp

Som rubriken säger kan vi koppla upp i princip allt, inklusive:

 • Android (egenutvecklad app)
 • iOS (egenutvecklad app)
 • Windows (egenutvecklad app)
 • Mac (egenutvecklad app)
 • Linux
 • Routrar (DD-WRT och Tomato)

Och i övrigt kan vi som mest koppla upp fem enheter på en och samma gång, vilket kan ses som en standardnivå där många VPN-aktörer väljer att lägga sig.

Starka krypteringsalternativ erbjuds

Ett fullt stöd ges för krypteringsalgoritmen AES 256, och om ni använder er av den tillsammans med det öppna VPN-protokollet OpenVPN är säkerhetsläget hur bra som helst. Utöver detta får vi även tillgång till följande VPN-protokoll:

 • PPTP
 • IPSec
 • L2TP
 • SSTP

Men som sagt. OpenVPN-protokollet bör användas i den mån det går, och PPTP- samt SSTP-protokollen bör ni endast använda er av i nödfall. Till exempel om en lite äldre eller mer ovanlig enhet ska kopplas upp.

Utöver detta erbjuds även ett Kill Switch-verktyg på Windows-sidan. Detta ser till att er internetanslutning bryts per automatik om BoxPN:s servrar skulle krångla eller om någon app skulle krascha. Verktyget är helt oumbärligt rent säkerhetsmässigt och bör alltid vara aktiverat när det väl finns tillgängligt.

Än så länge finns det dock inget Kill Switch-verktyg tillgängligt för iOS, Android och Mac, men BoxPN jobbar på detta enligt supportgänget.

Netflix och BBC iPlayer kan låsas upp

Både Netflix och BBC iPlayer har fått egna servrar som gör att vi kan låsa upp streamingtjänsterna utan några som helst problem. Inget hackande eller buffrande kunde upptäckas när den amerikanska versionen av Netflix provkördes, och exakt samma sak gällde för BBC iPlayer.

Om ni väljer att koppla upp er mot en svensk VPN-server går det finfint att låsa upp en lång rad nordiska streamingtjänster, såsom C More, HBO Nordic, SVT Play samt många andra on demand-portaler.

Med detta sagt är stödet för just streaming helt underbart, och då blir det plushögen som gäller även här.

Fildelning tillåts överallt

BoxPN-gänget sätter inte upp några begränsningar när det kommer till fildelningstödet. Bittorrent- och p2p-trafik tillåts på samtliga servrar, och det finns med andra ord ingenting att klaga på inom den här kategorin.

Hastighetsläget då? Jodå – det såg ganska trevligt ut där med. Ett speldemo laddades ner via The Pirate Bay, och hastighetsläget, dvs. 7.8 MiB/s eller omkring 65 Mbps nerströms, bör ses som klart godkänt. Till BoxPN:s försvar hade hastighetsläget förmodligen sett än bättre ut om fler användare delat med sig av speldemot.

Loggpolicyn är bra utformad

Precis som många andra VPN-leverantörer säger även BoxPN att de inte sparar några känsliga loggar, men för att vi ska kunna försäkra oss om att så är fallet måste loggpolicyn granskas – och det gör vi nu.

Som ni ser nedan sparas en viss mängd uppgifter, såsom:

 • Vår inloggningsinformation (för tex. lösenordsåterställning)
 • Våra e-postadresser (för att tex. supportavdelningen ska kunna kontakta oss)
 • Cookies (på deras egen webbsida)
 • Begränsad Google Analytics-data (på samma webbsida)
 • Betalningsinformation (krypteras – kan inte användas för att spåra oss)
 • Kraschrapporter (anonyma – kan inte heller användas för att spåra oss)

Mer specifikt bör dessa typer av uppgifter räknas som helt ofarliga, och då VPN-företaget inte samarbetar med vare sig upphovsrättslobbyn eller myndigheter bör vi kunna känna oss hur säkra som helst.

Med detta sagt tar vi en titt på vad BoxPN inte sparar, och det är lyckligtvis en hel del:

 • IP-adresser
 • DNS-förfrågningar
 • Uppkopplingsloggar (inf. som rör när vi kopplar upp oss mot en specifik VPN-server)
 • Tidsstämplar (inf. som rör hur länge vi varit uppkopplade mot en specifik VPN-server)
 • Bandbreddsloggar (inf. som rör hur mycket data vi förbrukar)

Just bandbreddsloggarna används oftast för att VPN-företagen ska kunna optimera sina servrar, men BoxPN-gänget tycker att vår integritet är viktigare, vilket såklart uppskattas. För att sammanfatta läget är loggpolicyn lättbegriplig samt mycket säkert utformad, och då blir det plushögen som gäller även här.

Prisläget ser riktigt trevlig ut

Det finns för närvarande tre typer av VPN-paket att välja på, och det är bara priset som skiljer sig – inte funktionerna. Om ni tecknar er för ett 12-månadsabonnemang kommer ni faktiskt ganska billigt undan. De övriga varianterna bör inte väljas – då prisnivån sticker iväg ganska rejält om inte ettårs-abonnemanget väljs.

Oavsett vilket VPN-abonnemang ni väljer att köra på ingår en sju dagar lång pengarna tillbaka-garanti, som kan utnyttjas utan att ni blir mötta med sura miner eller jobbiga frågor. Det bästa hade dock varit om det funnits en ”jag vill utnyttja min pengarna tillbaka-garanti”-knapp att trycka på vid kontofliken. Men tvånget att vi måste höra av oss till kundtjänsten är trots allt acceptabelt – och någonting som många VPN-leverantörer tillämpar. Det är fullt förståeligt att de vill kunna försöka snacka oss tillrätta eller få möjligheten rätta till eventuella missförstånd.

order-package-boxpn

Betala kan ni göra med bland annat:

 • Bitcoin
 • Kontokort
 • Presentkort
 • Paypal

Neutralt (+-)

Serverhastigheterna övertygar inte

Bashastigheten

Utan en VPN-uppkoppling i ryggen är det följande hastighetsläge som gäller.

Nerströms: 244 Mbps
Uppströms: 251 Mbps
Latens: 12 ms

baslinjetest-för-vpn-recensioner

Sverige

Vi börjar med att kika på hur det såg ut när en svensk VPN-server fick sträcka på sig. Som ni ser nedan är hastigheten vi får ut helt acceptabel, men knappast någonting att hurra över.

Nerströms: 55 Mbps
Uppströms: 41 Mbps
Latens: 24 ms

boxpn-sverige-stockholm-server-2

Storbritannien

Den brittiska server som testades var någorlunda rapp. 25+ Mbps nerströms räcker finfint för att kunna kika på BBC-material, men inte mycket mer än så.

Nerströms: 29 Mbps
Uppströms: 75 Mbps
Latens: 45 ms

boxpn-storbritannien-server-2

Sammanlagt testades två amerikanska servrar, och ”Netflix US-East-servern” (som ni ser nedan) var den kvickaste av de båda. Att de amerikanska VPN-servrarna inte bjuder på lika höga hastigheter som de svenska är trots allt ganska väntat, och omkring 25 Mbps åt båda riktningarna är ett acceptabelt, men långtifrån perfekt resultat.

USA

Nerströms: 28 Mbps
Uppströms: 27 Mbps
Latens: 142 ms

boxpn-us-netflix-east-server-2

För att sammanfatta läget är serverhastigheterna acceptabla, men serverparken är dock inte tillräckligt vässad för att hela kategorin ska kunna hamna i plushögen.

Serverparken är i det minsta laget

Allt som allt erbjuder BoxPN 200+ servrar i 32 länder, vilket innebär att de kan ses som en mellanstor VPN-aktör. De ligger dock hopplöst efter VPN-jättar såsom Cyberghost, ExpressVPN och NordVPN, som alla ger oss tillgång till minst 2.500+ servrar.

serverpark-boxpn

Jag hade kunnat acceptera att serverparken är något mindre, kanske till och med lagt denna kategorin under plusfliken. Men för att det ska kunna hända krävs snabbare serverhastigheter. För att kunna försvara ett litet antal servrar krävs det att det går undan rejält. Tills nästa runda hastighetstester är utförda får denna kategori vila i gränslandet.

Kundsupport-gänget övertygar inte

Kundsupporten går att nå via mail, webbformulär samt via direktchatt. Chattklienten bemannas oftast av chattbotten ”Viktoria”, och ibland är det vanliga kundtjänst-medarbetare som tjoar till. Viktoria är tyvärr inte särskilt träffsäker i sina svar, men när det väl är en människa i andra änden finns det ingenting att klaga på.

Att använda sig av kundservice-bottar är helt ok i mina ögon, men då vill jag kunna urskilja när jag snackar med en bott, samt när det är en människa jag kommunicerar med. Vissa VPN-företag sköter den övergången på ett bra sätt – men inte BoxPN.

boxpn-support-via-webbformulär-och-direktchatt-chattloggen-visas

Det som gör att hela kategorin inte trillar ner i minushögen är hjälpsektionen, som faktiskt är ganska snyggt utformad. Väl där hittar vi installationsguider för alla enheter som kan kopplas upp, svar på vanligt ställda frågor, mer information om VPN-tekniken samt mycket annat.

hjälpsektion-för-boxpn

Allt som allt hamnar även support-kategorin i gränslandet. Många av de svar jag fick ta emot via chattklienten var irrelevanta eller helt missvisande. Kundsupporten håller trots allt en acceptabel nivå – men samma avdelning är inte tillräckligt bra uppstyrd för att kunna hamna på plussidan.

BoxPN har ett ganska mediokert rykte online

Om vi tar ytterligare en titt på BoxPN:s webbsida hittar vi inga filtrerade recensioner som beskriver VPN-företaget som det bästa som hänt sedan det skivade brödet. För att vi ska kunna få en rättvis bild över vad de befintliga kunderna tycker dammsög jag ett stort antal forum och sociala medie-sajter såsom Facebook, Reddit och Twitter.

betyg-för-boxpn-i-reddit-forumet

Väl där märkte jag att nästan alla var ”ganska nöjda”. BoxPN är knappast utskällda, men det är svårt att hitta kunder som är supernöjda. Med detta sagt landar även den här kategorin i gränslandet. Om vi har tur dimper det ner fler användarrecensioner i framtiden, eller kanske i kommentarsfältet? Och om dessa skulle vara mer positiva blir det plushögen som gäller.

På minussidan (-)

Här är det tomt..

Rekommenderas BoxPN?

Nej. BoxPN har för många brister för att kunna rekommenderas. Men de är samtidigt inte helt hopplösa: stödet för att låsa upp utländska (och svenska) streamingtjänster är perfekt, loggpolicyn är stark och fildela kan vi göra precis överallt. Apparna är dessutom användarvänliga och säkerhetsmässigt klarar de sig mycket bra.

Men allt som allt kan de inte hävda sig mot de bästa VPN-företagen, likt CyberGhost(recension) och ExpressVPN(recension). De mest högpresterande VPN-alternativen presterar utmärkt inom alla kategorier, och det kan man inte beskylla BoxPN för att göra.

Om ni vill jämföra de bästa VPN-alternativen mot varandra, kika gärna in på topplistan, där samtliga attribut listas.

Jämför alla VPN-tjänster på topplistan

Har någon av ni läsare provkört BoxPN? Och om så är fallet – är ni nöjda? Hör gärna av er via kommentarsfältet för att diskutera mer eller kläm till med ett användarbetyg vettja.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN