Linux marknadsförs som ett av världens säkraste operativsystem, och visst, säkert är det, men inte på webben. Där lämnar vi spår efter oss oavsett vilket operativsystem som används, och detta gäller förstås även för Linux-användare. Men som tur är kan en VPN-tjänst hjälpa till att täppa till de sista säkerhetshålen.

Det finns många VPN-appar på Linux-sidan, och OpenVPN, AnyConnect, Network Manage, och OpenConnect är några av de mest kända alternativen. Men det bästa och mest smidiga är förstås om VPN-leverantörerna erbjuder egenutvecklade appar för Linux. På detta sätt slipper vi pilla med manuella installationer och kan på så sätt komma igång betydligt snabbare.

Men nog snackat – nedan listas de fem bästa VPN-alternativen för Linux-användare.

#1 Cyberghost – det bästa VPN-alternativet för Linux

cyberghost-landningssida-för-linux

Cyberghost-gänget bjussar på appar till alla vanliga enheter, inklusive Linux. På Linuxsidan finns det också fullt stöd för OpenVPN-protokollet, och vid skrivande stund fungerar appen utmärkt för:

  • Ubuntu 16 (alla versioner)
  • Ubuntu 18 (alla versioner)
  • Fedora 29

Tack vare samma app kan alla Linux-användare ta del av utländsk streaming samt fildela hej vilt – och snabbt går det också.

cyberghost-app-för-linux-1

Själva installationsprocessen är väldigt självförklarande, och som ni ser ovan hittar vi smarta kommandon för i princip allt.

I övrigt kan vi koppla upp oss med upp till sju enheter samtidigt, och priset är det heller inte något fel på. Mer specifikt är Cyberghost ett mycket bra val för Linux-användare – och detta har de den smidiga appen samt den låga prisnivån att tacka för.

FaktaInfo
Antal servrar3800+ i 60+ länder
Linux-appJa
Antal samtida enheter som tillåts7
Pris från€2.75
Pengarna tillbaka-garanti45 dagar
WebbsidaCyberghost.com (recension)

#2 OVPN – svenska och bergsäkra

ovpn-landningssida-för-linux

När det kommer till Linux är det få som slår OVPN-gänget på fingrarna. Utförliga guider finns för i princip alla distributioner, inklusive:

  • Ubuntu
  • CentOS
  • Fedora
  • FreeBSD
  • Manjaro
  • Rasbian

Som vanligt när det kommer till Linux är det kommandotolken som gäller för att installationen ska kunna genomföras, men detta varken svårt eller tidsödande. I korthet räcker det att ladda hem programvaran, köra ett kommando, gå igenom installationen, logga in – och sen är det bara att tuta och köra. Alla installationsguider är busenkla att följa och det går även bra att använda sig av ren copy/paste från på företagets webbsida.

I övrigt är det säkerhetsläget som utmärker VPN-företaget mest. OVPN kör på hårddiskfria servrar, lämnar regelbundna transparensrapporter och de har heller aldrig samarbetat med vare sig regeringar eller upphovsrättsorganisationer.

Det enda vi kan slå ner på är att vi inte kan komma åt Netflix amerikanska utbud eller BBC iPlayer. Men om ni klarar er utan dessa är OVPN det klart bästa valet.

FaktaInfo
Antal servrar83+ i 13+ länder
Linux-appJa
Antal samtida enheter som tillåts4
Pris från49 kr
Pengarna tillbaka-garanti10 dagar
WebbsidaOVPN.com (recension)

#3 IvacyVPN – ett utmärkt budgetval för Linuxanvändare

ivacyvpn-för-linux

IvacyVPN erbjuder ingen dedikerad Linux-app, men tack vare ett antal lättbegripliga guider går det utmärkt att komma igång i vilket fall. Guiderna är mycket enkla att följa, och sammanlagt tar det inte mer än några minuter att komma igång.

I övrigt sparar IvacyVPN inga känsliga loggar, samtidigt som priset kan hållas nere rejält. Sammanfattat erbjuder VPN-företaget precis samma sak som de stora drakarna – fast till ett lägre pris. Om ni inte skulle vara nöjda ingår dessutom en pengarna tillbaka-garanti som sträcker sig över 30 dagar.

FaktaInfo
Antal servrar1000+ i 100+ länder
Linux-appNej (använd kommandotolken)
Antal samtida enheter som tillåts5
Pris från$1.33
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
WebbsidaIvacyVPN.com (recension)

#4 ExpressVPN – smidig Linux-app men något högt prissatt

expressvpn-landningssida-för-linux-användare

ExpressVPN släppte en officiell Linux-app redan 2016, och sedan dess har densamma förbättrats i flera omgångar. Numera ingår även ett Kill Switch-verktyg och utöver detta har installationsförloppet förenklats något.

Det är fortfarande kommandotolken som gäller, men detta är trots allt tusen gånger enklare än att ladda ner konfigurationsfiler för varje server som ska kunna användas. Med detta sagt uppdateras serverlistan kontinuerligt och fullt stöd finns även för OpenVPN-protokollet. För närvarande lirar ExpressVPN bra med Ubuntu, Debian, Fedora, Kali och CentOS.

expressvpn-för-linux

I övrigt är servrarna kvicka som attan, säkerhetsläget är på topp, och i korthet presterar VPN-företaget bra eller mycket bra inom alla kategorier inklusive kundsupport, stöd för utländsk streaming (BBC iPlayer/Netflix amerikanska utbud) samt mycket annat.

Det enda vi kan klaga på är att priset är något högt och att vi ”bara” kan koppla upp oss med tre enheter samtidigt. Men i korthet: Om ni är beredda att betala en slant extra är ExpressVPN ett mycket bra val.

FaktaInfo
Antal servrar3000+ i 94+ länder
Linux-appJa
Antal samtida enheter som tillåts5
Pris från$6.67 (klicka här för rabattlänk)
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
WebbsidaExpressVPN.com (recension)

#5 NordVPN – världens största VPN-leverantör

nordvpn-landningssida-för-linux

NordVPN släppte sin Linux-app i slutet av 2018, och även här måste vi förlita oss helt på kommandotolken. Men alternativet – att pilleriplocka med konfigurationsfiler, kan få vem som helst att ge upp.

Med detta sagt ingår många av de funktioner som vi hittar i företagets andra appar även på Linux-sidan. Där får vi bland annat tillgång till en automatisk Kill Switch-lösning, en annonsblockerare samt ett inbyggt antivirusprogram.

Det enklaste sättet är att använda sig av appen, som kan installeras rätt kvickt genom att vi följer fyra steg. Men om inte det skulle passa finns även en större mängd guider för hur installationen kan gå till på företagets webbsida. Fullt stöd finns för övrigt för OpenVPN-protokollet tillsammans med antingen IKEv2- eller PPTP-kryptering.

nordvpn-app-för-linux

I övrigt sköter sig den Panama-baserade VPN-leverantören sig utmärkt. Servrarna är kvicka, och optimerade sådana finns tillgängliga för både torrenting samt utländsk streaming, och inga känsliga loggar sparas.

Allt som allt får vi tillgång till 5200+ servrar i 61+ länder, vilket innebär att NordVPN kan klassas som väldens största VPN-leverantör. Det finns med andra ord ingenting att klaga på – och det är också därför vi hittar NordVPN högt uppe på topplistan.

FaktaInfo
Antal servrar5600 i 61+ länder
Linux-appJa
Antal samtida enheter som tillåts6
Pris från€3.17
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
WebbsidaNordVPN.com (recension)

#6 Surfshark – ett bra budgetalternativ

surfshark-landningssida-för-linux

Surfshark erbjuder en egenutvecklad Linux-app även de. Denna funkar finfint med bland annat Debian- och Ubuntu-distributioner och när installationen väl är över är det bara att välja rätt server i en lista – sen är vi skyddade.

I övrigt är säkerhetsläget på topp och att komma åt Netflix amerikanska innehåll samt BBC iPlayer är heller inga problem. Fildelning kan vi ägna oss åt på samtliga servrar och inga känsliga loggar sparas.

Förutom priset är det som är mest utmärkande att vi kan koppla upp hur många enheter vi vill på samma gång, vilket är unikt. Andra VPN-leverantörer, likt Perfect Privacy(recension), erbjuder förvisso exakt samma sak, men då är prisnivån också en helt annan.

Förutom Linux erbjuds även egenutvecklade appar för Windows, MacOS, iOS samt Android. Och med tanke på prisnivån, $1.99/mån, kommer vi extremt billigt undan om vi väljer att satsa på Surfshark-gänget.

FaktaInfo
Antal servrar1.000+ i 61+ länder
Linux-appJa
Antal samtida enheter som tillåtsObegränsat
Pris från$1.99
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
WebbsidaSurfshark.com (recension)

OpenVPN och Linux

Även om den VPN-leverantör ni använder er av inte erbjuder någon egenutvecklad Linux-klient går det alltid att köra på OpenVPN-varianten. Allt ni behöver göra för att lyckas är att ladda ner ett gäng konfigurationsfiler (finns på VPN-företagens webbsidor), installera ett antal av dessa (en för varje server) – sen är ni igång.

Detta är i mina ögon inte någon perfekt lösning, men så länge ni vet vad ni gör och inte har något emot lite extra pilleriplockande ska inte jag stå ivägen.

OpenVPN-klienten för Linux är dock inte helt felfri. Där hittar vi bland annat ingen Kill Switch-lösning eller andra moderna skydd som VPN-leverantörerna ovan bjussar på. Men för de som är envisa kan detta dock ordnas via externa installationspaket och skript.

Mer specifikt – detta är en väg som många Linuxanvändare vill slippa, och tack vare VPN-leverantörerna ovan gör vi det.

Tillägg: Listtrean OVPN erbjuder en OpenVPN-lösning. Men denna innehåller bla. skydd mot DNS-läckor redan från start och är helt beskonad från diverse bökiga konfigurationsfiler.

Vad är det som gör Linux unikt?

Att byta från ett etablerat operativsystem såsom Mac eller Windows för att istället köra på ett open source-alternativ är ett stort steg. Många appar som vi tar som självklara försvinner helt, men som tur är förbättras vår integritet ett antal varv.

Både Apple och Microsoft samlar in information om oss och kan i terorin sälja denna vidare till diverse tredjepartsföretag. Visst, ingen kan se vad Kalle Karlsson på Sveavägen har gjort, men allt som allt är det få som gillar att bli övervakade, även om de som tar emot informationen inte kan särskilja några enskilda användare. Båda av dessa teknikjättar är också kända för att samarbeta med myndigheter och säkerhetstjänster av olika slag, vilket inte heller är särskilt lockande.

Med Linux, som bygger på en öppen källkod (Windows och MacOS kör med stängda varianter), slipper vi allt detta lafs. I regel säkerhetstestas också många Linux-distributioner av ett enormt community bestående av frivilliga entusiaster.

Vilken är den säkraste Linux-distributionen?

Det finns ett stort antal Linuxdistributioner tillgängliga, och en personlig favorit som jag själv testkört är IprediaOS, som skapades som en konsekvens av Ipred-lagen. Detta operativsystem kan startas upp direkt från en USB-sticka och så fort vi kopplat loss densamma rensas även all information om vad vi donat med online. Utöver detta finns även mail-, fildelnings- och IRC-appar tillgängliga, så funktionsmässigt sitter vi inte heller i sjön. Om detta är en bra väg att gå i det långa loppet har jag dock inte en aning om.

Men som sagt: Det finns väldigt många Linux-varianter att välja på, och samtliga av dessa kommer med egna för- och nackdelar. Om det är någon speciell distribution som lockar lite extra eller om ni undrar mer om VPN-tekniken – hör gärna av er via kommentarsfältet nedan.

LÄMNA ETT SVAR

Kommentera gärna!
Ange ditt namn