I dagsläget finns det omkring 200 till 300 VPN-tjänster som kommer och går. De oseriösa rackarna lägger ofta ner verksamheten helt eller byter namn, medans de stabila alternativen tuffar på som vanligt. Alla VPN-leverantörer (utan undantag) lovar exakt samma saker: En säker och anonym internetupplevelse, starka krypteringsalternativ (”Military grade encryption” – som det så fint heter) samt moderna säkerhetsfunktioner.

Men hur hittar vi då den bästa VPN-tjänsten?

Då VPNBasen och alla andra VPN-jämförelsesajter får ersättning för att förmedla vidare kunder är det vanligt att många av de recensioner ni hittar online inte är 100% ärliga. Men så är det inte här.

Jag tänker inte riskera mitt eget eller sidans rykte genom att rekommendera osäkra eller underpresterande VPN-tjänster. Samtliga av de recensioner som listas på sajten är helt ärliga och grundligt genomförda – det kan ni lita på.

De bäst presterande VPN-leverantörerna har kartlagts

Vid skrivande stund har 55+ VPN-leverantörer recenserats, och ingenting har glömts. Alla recensioner svarar på följande frågor (och många fler):

 • Finns det någon möjlighet att kika på utländsk streaming?
 • Hur kvick och kunnig är kundserviceavdelningen?
 • Hur bra är priset kontra det som erbjuds?
 • Är apparna säkra samt enkla att använda?
 • Hur snabba är servrarna?
 • Ingår stöd för torrenting samt p2p?

Läs gärna mer om hur recensionsprocessen går till här.

Snabblänkar

Dessa 12 VPN-leverantörer presterar bäst

De bäst presterande VPN-företagen sparar inga känsliga loggar som riskerar att identifiera oss på webben. De döljer med andra ord våra riktiga IP-nummer på ett effektivt sätt och tar inte mer betalt än nödvändigt för besväret.

Nog snackat – nedan presenteras de 10 bästa VPN-tjänsterna som erbjuds år 2019:

#1 Cyberghost – Det bästa VPN-alternativet på marknaden

cyberghost-logo-landingssida-696x

Cyberghost är en rumänsk VPN-aktör som erbjuder 3800+ servrar i 60+ länder, vilket gör dem till något av en bjässe på VPN-marknaden.

Egenutvecklade appar erbjuds för bland annat iOS, Android, Windows, Linux och Mac. Till och med router-installationerna går blixtsnabbt. Säkerhetsläget kartlades med hjälp av sammanlagt fem webbtjänster och som väntat fanns det ingenting att anmärka på. Utöver detta erbjuds även Kill Switch-funktionalitet för Windows, Mac och iOS. Tack vare detta smidiga lilla verktyg bryts all internettrafik automatiskt om vi skulle tappa kontakten med Cyberghosts servrar.

Fullt stöd finns även för Tor-webbläsaren och fildela kan vi göra på samtliga servrar. Det enda lilla kruxet är att vår webbtrafik filtreras via de nederländska servrarna när vi laddar ner torrenter, men detta gör ingenting då hastigheten inte påverkas ett jota. Sammanlagt utfördes hastighetstester i tre länder och Cyberghost klarade sig mycket bra även där.

Det går även finfint komma åt Netflix amerikanska utbud samt BBC iPlayer, och samtliga moderna säkerhetsprotokoll erbjuds, inklusive: OpenVPN, PPTP samt L2TP/IPSec.

Prismässigt finns det heller inte någonting att klaga på ($2.75 – $11.99). Om vi tecknar oss för ett längre abonnemang kommer vi vansinnigt billigt undan.

FaktaInfo
Företagets säteRumänien
P2P och torrentingTillåts
Netflix amerikanska utbudJa
BBC iPlayerJa
SVT PlayJa
Antal servrar3800+ i 60+ länder
VPN-protokollOpenVPN, L2TP/IPSec och PPTP
Krypteringsteknik (högst)AES 256
Kill SwitchJa (Windows, Mac, iOS)
Antal samtida enheter som tillåts7
Support viaWebbformulär, chatt och mail
Pengarna tillbaka-garanti45 dagar
Kostnad vid månadsbetalning$12.99
Kostnad vid årsabonnemang$5.99
Övriga abonnemang:
Två år$3.69
Tre år$2.45
WebbsidaCyberghost.com (recension)

#2 OVPN – den bäst presterande svenska VPN-lösningen

ovpn-logo-landningssida-696x-1

OVPN är en helsvensk VPN-leverantör som erbjuder både kundsupport och appar på svenska. Alla halvtaskiga Google Translate-översättningar kan med andra ord slänga sig i närmsta vägg.

Men men, för att hamna på topplistan räcker det knappast med goda grammatikkunskaper: Den VPN-uppkoppling som erbjuds måste vara av toppklass, och som tur är presterade OVPN mycket bra inom nästan alla kategorier.

67+ servrar erbjuds i 6+ länder och alla moderna VPN-protokoll har fullt stöd, inklusive OpenVPN, PPTP, L2TP och IKEv2. På säkerhetsfronten är det AES 256-kryptering som gäller (bättre än så blir det inte) och inga säkerhetsbrister kunde identifieras när VPN-uppkopplingen grillades mot diverse webbtjänster.

Allt som allt kan fyra enheter vara uppkopplade samtidigt, vilket är mer eller mindre standard. Kill Switch-funktionalitet hittar vi för Windows och Mac och fildelning via torrenting samt p2p stöds på samtliga servrar.

VPN-företagets servrar är inte snabbast i klassen, men vansinnigt stabila. Jag provkörde tjänsten i flera veckor och hastigheterna dippade nästan aldrig under 50 Mbps oavsett vilket land jag kopplade upp mig mot, vilket är unikt.

På minussidan då? Jo, något stöd för att kunna komma åt Netflix amerikanska utbud eller BBC iPlayer finns inte i dagsläget. Företaget erbjuder heller inte några egenutvecklade appar på mobilsidan, men om ni känner er hemma med OpenVPN-mjukvaran är detta ingen nackdel alls.

OVPN utmärker sig speciellt på en punkt, och det är när det kommer till säkerhetsläget. Inga känsliga loggar sparas! Servrarna har inte ens någon fysisk lagring (HDD/SSD), vilket innebär att OVPN-gänget aldrig har någonting vettigt att lämna ut om diverse upphovsrättsorganisationer eller dylikt knackar på. Utöver detta har de aldrig samarbetat med några sådana skummisar, och lär aldrig göra det heller.

Prismässigt kommer vi dessutom rätt billigt undan. Om vi tecknar oss för 1+ år behöver vi bara pynta 49 kronor varje månad, vilket knappast är alltför blödigt.

FaktaInfo
Företagets säteSverige
P2P och torrentingTillåts
Netflix amerikanska utbudNej
BBC iPlayerNej
SVT PlayJa
Antal servrar72+ i 11+ länder
VPN-protokollOpenVPN, PPTP, L2TP och IKEv2
Krypteringsteknik (högst)AES 256
Kill SwitchJa (Windows och Android)
Antal samtida enheter som tillåts4
Support viaWebbformulär, chatt och mail
Pengarna tillbaka-garanti10 dagar
Kostnad vid månadsbetalning89 kr
Kostnad vid årsabonnemang49 kr
Övriga abonnemang:
Sex månader59 kr
WebbsidaOVPN.com (recension)

#3 IvacyVPN – ett prisvärt val (+ ny rabattkod)

landningssida-för-ivacyvpn

IvacyVPN är förmodligen något okända för oss svenskar, men jag har provkört VPN-tjänsten, tillsammans med omkring 60 andra vill säga – och var toknöjd.

Sammanlagt erbjuds 1000+ servrar i 100+ länder, inkl Sverige, USA samt Storbritannien. Hastigheterna går det inte heller att klaga över (100+ Mbps i Sverige), och egenutvecklade appar finns tillgängliga för alla vanliga enheter, inklusive iOS, Android, Mac, Pc, routrar samt Linux.

Säkerhetsmässigt är det AES 256-kryptering som gäller, vilket är mer eller mindre branschstandard. Samtliga säkerhetstester som utfördes klarade IvacyVPN-gänget sig igenom utmärkt – de fick även beröm för att loggpolicyn var, och fortfarande är, helt vattentät.

Allt som allt är IvacyVPN en högpresterande VPN-leverantör som tack vare rabattkoden som ni hittar nedan blir ännu mer prisvärd.

FaktaInfo
Företagets säteSingapore
P2P och torrentingTillåts
Netflix amerikanska utbudJa
BBC iPlayerJa
SVT PlayJa
Antal servrar1000+ i 100+ länder
VPN-protokollOpenVPN, PPTP, L2TP och SSTP
Krypteringsteknik (högst)AES 256
Kill SwitchJa (Windows, Mac)
Antal samtida enheter som tillåts5
Support viaWebbformulär, chatt och mail
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
Kostnad vid månadsbetalning$9.95
Kostnad vid årsabonnemang$3.33
Övriga abonnemang:
Två år$2.25
Fem år$1.33
RabattkodWESTHAM25 (25% rabatt på alla abonnemang)
WebbsidaIvacyVPN.com (recension)

#4 NordVPN – världens största VPN-leverantör

nordvpn-logo-landningssida-696x

Panama-baserade NordVPN är världens största VPN-leverantör, åtminstone sett till den enorma serverparken. VPN-företaget förfogar över 5.200+ sådana in 60+ länder. Utöver detta erbjuds även dubbel kryptering som innebär att vi kan använda oss av två VPN-servrar samtidigt, vilket är underbart rent säkerhetsmässigt.

De egenutvecklade appar som erbjuds är lättanvända samt säkra och Kill Switch-funktionalitet hittar vi på både Windows- och Mac-appen.

På säkerhetsfronten finns det heller ingenting att klaga på. Inga IP-,DNS-, WebRTC-läckor eller annat fuffens kunde hittas i de säkerhetstester som utfördes. Ett fullt stöd finns även för att komma åt utländska streamingtjänster såsom BBC iPlayer samt Netflix amerikanska utbud.

Upp till sex pryttlar kan vara uppkopplade samtidigt mot ett och samma konto och enhetsstödet är enormt. Det kvittar vad du vill koppla upp: Android, iOS, Windows, Mac, Linux, Chrome OS, din router, NordVPN ger fullt stöd för allt. Om vi tecknar oss för ett längre abonnemang sticker även priset ner från $12/m till $2.99/m, vilket inte är helt fel.

Det enda negativa som går att hitta är att vi måste binda oss rätt länge för att kunna spara kosing. Men tack vare pengarna tillbaka-garantin som sträcker sig över 30 dagar bör detta inte vara några problem.

FaktaInfo
Företagets sätePanama
P2P och torrentingTillåts
Netflix amerikanska utbudJa
BBC iPlayerJa
SVT PlayJa
Antal servrar5200+ i 61+ länder
VPN-protokollOpenVPN, IKEv2, L2TP, SSTP och PPTP
Krypteringsteknik (högst)AES 256
Kill SwitchJa (Windows, Mac)
Antal samtida enheter som tillåts6
Support viaWebbformulär, chatt och mail
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
Kostnad vid månadsbetalning$11.95
Kostnad vid årsabonnemang$6.99
Övriga abonnemang:
Två år$4.99
Tre år$3.49
WebbsidaNordVPN.com (recension)

#5 Surfshark – ett prisvärt alternativ med kvicka servrar

surfshark-logo-landningssida-696x-1

Surfshark är en relativt nystartad VPN-leverantör som erbjuder 800+ servrar i 51+ länder och har sitt säte i Panama (schyssta datalagar).

Det säkerhetsmässigt starkaste alternativet som vi kan använda oss av består av en AES 256-krypterad uppkoppling via OpenVPN-protokollet, och jepp, detta funkar utmärkt via Surfshark. Stöd finns även för IKEv2, SSTP, PPTP samt L2TP/IPSec, vilket kan vara bra om din enhet inte stödjer OpenVPN-standarden.

Alla servrar som testades visade prov på bra hastigheter och det går även utmärkt att komma åt det amerikanska Netflixutbudet samt BBC iPlayer. Kill Switch-stöd hittar vi för Windows, Mac samt iOS och utöver detta ingår även en Multihop-funktion (vi surfar från flera VPN-servrar samtidigt – säkerheten ökar).

Surfshark är också av få VPN-leverantörer som tillåter oss att surfa från ett obegränsat antal enheter samtidigt. Tack vare detta behöver vi aldrig teckna oss för mer en ett konto för att kunna surfa anonymt.

Fildelning via torrenting och p2p fungerar utmärkt (och snabbt går det) och apparna är minimalistiska, lättanvända samt kvicka. Egenutvecklade appar erbjuds för Windows, Mac, Linux, iOS och Android och några säkerhetsbrister kunde inte hittas överhuvudtaget.

Men priset då? Då Surfshark fortfarande är relativt nya på VPN-marknaden vill de bygga upp en stor kundbas. Priset vi betalar är därför (som lägst) $1.99. Kika gärna in här för att se om erbjudandet fortfarande är tillgängligt.

Om vi ska hitta någonting negativt får vi leta länge och väl. Serverhastigheterna i USA stannade på omkring 45 Mbps nerströms, men det är trots allt ett hack över medelnivån.

FaktaInfo
Företagets säteBrittiska Jungfruöarna
P2P och torrentingTillåts
Netflix amerikanska utbudJa
BBC iPlayerJa
SVT PlayJa
Antal servrar826+ i 50+ länder
VPN-protokollOpenVPN, IKEv2, SSTP, PPTP samt L2TP/IPSec.
Krypteringsteknik (högst)AES 256
Kill SwitchJa (Windows, Mac och iOS)
Antal samtida enheter som tillåtsObegränsat
Support viaWebbformulär, chatt och mail
Pengarna tillbaka-garanti

30 dagar

Kostnad vid månadsbetalning$11.99
Kostnad vid årsabonnemang$5.99
Övriga abonnemang:
Två år

$1.99

Webbsida

Surfshark.com (recension)

#6 ExpressVPN – ett bra val för utländsk streaming

expressvpn-logo-landningssida-696x

ExpressVPN slog upp sina dörrar år 2009 har sitt säte i Brittiska Jungfruöarna. Allt som allt är företaget en av världens mest populära VPN-leverantörer, och efter att ha provkört tjänsten i några veckor förstår jag varför.

3000+ servrar erbjuds i 94+ länder och stöd ges för alla moderna VPN-protokoll, inklusive OpenVPN, IKEv2 samt IPsec.

Inga IP-, DNS- eller WebRTC-läckor kunde hittas och all programvara som testades var fria från både virus och diverse spionprogramvara.

Apparna är lättanvända och inbyggd Kill Switch-funktionalitet erbjuds för Windows, Mac och iOS. Netflix amerikanska utbud samt BBC iPlayer går att nå och vi kan fildela via Bittorent- samt p2p-tekniken från vilken server vi än kopplar upp oss på.

Hastigheterna går heller inte av för hackor, och med handen på hjärtat erbjuder ExpressVPN ruskigt stabila servrar. Om ni inte tror mig – ta gärna en kik på recensionen.

Finns det någonting negativt att säga om VPN-jätten då? Nja, de är knappast billigast i branschen, men med denna rabattlänk pressar ni i alla fall ner priset till $6.67/m, vilket i mina ögon är rätt överkomligt med tanke på allt vi får tillgång till. Med andra ord: ExpressVPN presterar bra i precis varenda kategori, och då har de också rätt att ta ut en extra slant.

FaktaInfo
Företagets säteBrittiska Jungfruöarna
P2P och torrentingTillåts
Netflix amerikanska utbudJa
BBC iPlayerJa
SVT PlayJa
Antal servrar3000+ i 94+ länder
VPN-protokollOpenVPN, PPTP och L2TP
Krypteringsteknik (högst)AES 256
Kill SwitchJa (Windows, Mac, iOS)
Antal samtida enheter som tillåts5
Support viaWebbformulär, chatt och mail
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
Kostnad vid månadsbetalning$12.95
Kostnad vid årsabonnemang$8.32
Övriga abonnemang:
15 månader$6.67 (klicka här för rabattlänk)
WebbsidaExpressVPN.com (recension)

#7 VeePN – ett utomordentligt bra budgetval (+ rabattkoder)

veepn-logo-landningssida-696x-kopia

VeePN har sitt säte i Panama och är heller inte någon lilleputt med sina 2500+ servrar i 42+ länder. Egensvarvade appar erbjuds för iOS, Android, Mac och Windows. Det går även fint att koppla upp routrar, Apple TV-enheter samt Linux-burkar och mycket annat.

Säkerhetstesterna flög de igenom utan problem och fullt stöd finns för OpenVPN-protokollet tillsammans med AES 256-kryptering. Fildela kan vi göra på vilka servrar vi vill och testfilen som kördes ner via qBittorent höll en bra hastighet nerströms (6.8 MiB/s – omkring 57 Mbps). Stöd finns även för att komma åt Netflix amerikanska utbud samt BBC iPlayer.

Om vi ska gräva fram något negativt kan jag nämna att serverhastigheterna i Storbritannien och USA inte var superhöga, men samtidigt kvicka nog.

Just prisnivån är den kategori som VeePN utmärker sig i mest ($1.67 – 10.99). Om vi tecknar oss för ett längre abonnemang kommer vi vansinnigt billigt undan.

FaktaInfo
Företagets sätePanama
P2P och torrentingTillåts
Netflix amerikanska utbudJa
BBC iPlayerJa
SVT PlayJa
Antal servrar2500+ i 42+ länder
VPN-protokollOpenVPN och IKEv2
Krypteringsteknik (högst)AES 256
Kill SwitchJa (Windows, Mac, iOS och Android)
Antal samtida enheter som tillåts10
Support viaWebbformulär, chatt och mail
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
Kostnad vid månadsbetalning$10.99
Kostnad vid årsabonnemang$5.83
Övriga abonnemang:
Fem år$1.67
Rabattkoder
$15 rabatt på årsabonnemangetVPNBASEN1YEAR
$30 rabatt på 5-årsabonnemangetVPNBASEN5YEARS
WebbsidaVeepn.com (recension)

#8 Trust.Zone – kvickast i klassen

trust.zone-logo-landningssida-696x

Seychelliska Trust.Zone utmärker sig främst på två sätt: Den låga prisnivån samt de kvicka serverhastigheterna (de presterar lika bra som Cyberghost – dvs. förstaalternativet på topplistan). Serverparken är inte överdrivet stor jämfört med jättarna, men det gör inget när det går undan såhär pass bra.

Egenutvecklade appar erbjuds för bland annat Windows, Mac, Android och Linux. Och samtliga av dessa erbjuder Kill Switch-funktionalitet.

Torrenting samt p2p tillåts på samtliga servrar och utöver detta går det även finfint att komma åt det amerikanska Netflix-utbudet samt BBC iPlayer.

Trust.Zone sviker heller inte på säkerhetssidan. Fullt stöd finns för att koppla upp sig via OpenVPN-protokollet med AES 256-kryptering. Som reservalternativ erbjuds även L2PT-protokollet, som inte går av för hackor det heller.

På minussidan då? Som vanligt när det kommer till de VPN-alternativ vi hittar på topplistan får vi rota långt ner i lådan för att hitta någonting negativt att säga. Någon egenutvecklad iOS-app erbjuds inte, men det är allt. Det tar verkligen emot att kritisera toppalternativen när de presterar såhär pass bra.

FaktaInfo
Företagets säteSeychellerna
P2P och torrentingTillåts
Netflix amerikanska utbudJa
BBC iPlayerJa
SVT PlayJa
Antal servrar187+ i 83+ områden
VPN-protokollOpenVPN och L2TP/IPSec
Krypteringsteknik (högst)AES 256
Kill SwitchJa (Windows)
Antal samtida enheter som tillåts5
Support viaWebbformulär
Pengarna tillbaka-garanti10 dagar
Kostnad vid månadsbetalning$8.88
Kostnad vid årsabonnemang$3.33
Övriga abonnemang:
Två år$2.88
WebbsidaTrustZone.com (recension)

#9 IbVPN – stöd finns för alla tänkbara enheter

ibvpn-logo-landningssida-696x

Rumänska ibVPN utmärker sig på många sätt, men mest tack vare det enorma enhetsstödet. Vi kan med andra ord koppla upp precis allt. Utöver de vanligaste mackapärerna (Android, iOS, Windows och Mac) kan vi även skydda våra spelkonsoler, Kodi-boxar, smarta TV-apparater (LG och Samsung), Apple TV-enheter samt routrar (DD-WRT och Tomato), och mycket mer.

Om vi tecknar oss för det mest påkostade abonnemanget (Ultimate) kan vi koppla upp fem enheter samtidigt, vilket i och för sig är standard med tanke på vad konkurrenterna erbjuder.

Om vi väljer att utnyttja routerstödet behöver vi för övrigt inte bry oss om denna begränsning överhuvudtaget. En router räknas alltid som en enhet, och om ni köper en renodlad VPN-router eller flashar den ni redan äger kan ni installera VPN-tjänsten lätt som en plätt (guide för routrar).

Säkerhetsmässigt finns det heller ingenting att klaga på. Alla vanligt förekommande VPN-protokoll erbjuds (OpenVPN, L2TP, PPTP, SSTP och IPSec) tillsammans med AES 256-kryptering.

Kundserviceavdelningen kan nås via direktchatt (de svarar vanligtvis inom någon minut) och inga säkerhetsbrister kunde identifieras. Prismässigt lägger de sig strax under genomsnittet ($4.83 – $10.85), så inte heller där kan vi komma och gnälla.

Det enda negativa som kan tas upp är att fildelningstrafiken begränsas till ett fåtal servrar. Men samtidigt, när torrentfiler kan laddas hem i 14.7 MiB/s (123 Mbps) nerströms känns det lite småaktigt att klaga på det. Mer då? IbVPN har tidigare kritiserats för att vi inte har kunnat betala via PayPal, men ett sådant stöd har de fixat till sedan något år tillbaka. Med andra ord – ibVPN är ett mycket bra val.

FaktaInfo
Företagets säteRumänien
P2P och torrentingTillåts
Netflix amerikanska utbudJa
BBC iPlayerJa
SVT PlayJa
Antal servrar420+ i 38+ länder
VPN-protokollOpenVPN, L2TP, PPTP, SSTP och IPSec
Krypteringsteknik (högst)AES 256
Kill SwitchJa (Windows, Mac)
Support viaWebbformulär, chatt och mail
Pengarna tillbaka-garanti15 dagar
Standard VPN
Kostnad vid månadsbetalning$4.95
Kostnad vid årsabonnemang$3.08
Antal samtida enheter som tillåts1
Ultimate VPN
Sex månader$10.85
Tre år$4.83
Antal samtida enheter som tillåts5
WebbsidaIBVPN.com (recension)

#10 GooseVPN – en pigg uppstickare

goosevpn-logo-landningssida-696x

Nederländska GooseVPN är en medelstor, och i mina ögon lite förbisedd VPN-leverantör. Men de behöver knappast skämmas för sig. Företaget erbjuder 114+ servrar i 32+ länder, och de maskiner jag kopplade upp mig mot var rappa som bara den. Vad sägs om en nerladdningshastighet på omkring 230 Mbps i Sverige? Där slår de till och med listettan Cyberghost på fingrarna.

Företaget erbjuder egenutvecklade appar för Windows, Mac, iOS samt Android, och det går även bra att koppla upp smarta TV-apparater, routrar samt Chrome OS- och Rasberry Pi-enheter.

En annan sak som gör GooseVPN unik är att de inte har satt någon gräns på hur många enheter vi kan koppla upp samtidigt. Ett ”obegränsat antal” uppkopplade enheter brukar förvisso oftast betyda omkring 20-25 stycken. Om vi använder fler uppkopplingar än så är risken stor att vi blir kontaktade av kundsupporten som förmodligen undrar vad vi håller på med.

Säkerhetsmässigt finns det heller ingenting att anmärka på och det går även bra att komma åt Netflix amerikanska utbud om vi kopplar upp oss mot en nordamerikansk server. Torrenting och p2p tillåts på samtliga servrar och när en test-torrent hyvlades ner gick det undan rejält (25.1 MiB/s nerströms – ca. 211 Mbps.)

Men vad ska vi klaga på då? Det enda som jag uppmärksammade var att BBC iPlayer inte fungerade på de brittiska servrarna samt att det inte går att betala via Bitcoin. Utöver det – nada.

Prisläget är dessutom mycket bra ($2.99 – $12.99), och ni borde för övrigt satsa på det längsta abonnemanget för att kunna tjäna en hacka.

FaktaInfo
Företagets säteNederländerna
P2P och torrentingTillåts
Netflix amerikanska utbudJa
BBC iPlayerNej
SVT PlayJa
Antal servrar114+ i 32+ länder
VPN-protokollOpenVPN, IKEv2, L2TP/IPSec och PPTP
Krypteringsteknik (högst)AES 256
Kill SwitchJa (Windows, Mac och iOS)
Antal samtida enheter som tillåtsObegränsat
Support viaWebbformulär, chatt och mail
Pengarna tillbaka-garanti

30 dagar

Kostnad vid månadsbetalning$12.99
Kostnad vid årsabonnemang$4.99
Övriga abonnemang:
Två år

$2.99

Webbsida

GooseVPN.com (recension)

#11 Perfect Privacy – ursäkra, och snabbt går det

perfect-privacy-logo-landningssida-696x

Med tanke på namnet borde säkerhetsläget vara på topp, och jepp – det är det. Schweiziska Perfect Privacy erbjuder en supersäker uppkoppling med fullt stöd för OpenVPN-protokollet tillsammans med AES 256-kryptering (bättre än så blir det inte). I reservlistan hittar vi även IPSec, SOCKS5 och PPTP.

Men nu till det bästa:

Ett obegränsat antal (ok, nu håller vi i oss, 20 till 25) enheter kan kopplas upp på en och samma gång. Med andra ord kan vi koppla upp ett enormt stort gäng enheter utan att behöva logga in och ut i tid och otid. Ett fullt stöd finns för följande enheter och operativsystem: Windows, Linux, Mac, iOS eller Android samt routrar.

Det går även finfint att komma åt Tor-nätverket samt Netflix amerikanska utbud. Utöver detta kan vi också fildela hej vilt på samtliga servrar, och fort går det (23.7 MiB/s – ca. 199 Mbps).

Som fildelningshastigheten hintar om är även serverhastigheterna på topp, och all programvara som testades var både lättanvänd och säker.

Nog med fjäsk! Finns det någonting att anmärka på då? Egentligen inte, men för sakens skull kan jag slå ner på två saker. Prisnivån kan uppfattas som hög ($8.95 – $12.99), men med tanke på alla säkerhetsfunktioner som ingår (mer om detta i recensionen – ingen slår Perfect Privacy på fingrarna där) är prisläget trots allt bra. Annars skulle de aldrig ha hamnat på 10 i topp-listan. Utöver detta finns inget stöd för att komma åt BBC iPlayer i nuläget, men med lite tur överlistar de även britterna i framtiden.

FaktaInfo
Företagets säteSchweiz
P2P och torrentingTillåts
Netflix amerikanska utbudJa
BBC iPlayerNej
SVT PlayJa
Antal servrar55+ i 24+ länder
VPN-protokollOpenVPN, IPSec, SOCKS5 och PPTP
Krypteringsteknik (högst)AES 256
Kill SwitchJa (Windows och Mac)
Antal samtida enheter som tillåtsObegränsat
Support viaWebbformulär och mail
Pengarna tillbaka-garanti

7 dagar

Kostnad vid månadsbetalning$12.99
Kostnad vid årsabonnemang$9.99
Övriga abonnemang:
Två år

$8.95

Webbsida

Perfectprivacy.com (recension)

#12 IPVanish – ett bra val för streaming och fildelning

ipvanish-logo-landningssida-696x

IPVanish-gänget gör mycket rätt, som ni kommer få reda på snart. Sammanlagt erbjuds 1200+ servrar i 60+ länder och alla moderna VPN-protokoll finns tillgängliga tillsammans med AES 256-kryptering. Allt som allt kan vi koppla upp 10 enheter samtidigt mot ett och samma konto och egenutvecklade appar erbjuds för Windows, Mac, Android och iOS.

Servrarna är kvicka och fullt stöd ges även för att vi ska kunna komma åt utländska streamingtjänster såsom Netflix och BBC iPlayer. Utöver detta kan vi också fildela hej vilt på samtliga servrar, vilket knappast är helt fel.

Men men, även solen har sina fläckar, som det så fint heter. Det enda jag kan klaga på är att prisnivån inte är superlåg. $6.49 – $10 i månaden är lite i det högsta laget. Men med tanke på att det är en högpresterande rackare vi snackar om kan prisnivån knappast räknas som hög.

FaktaInfo
Företagets säteUSA
P2P och torrentingTillåts
Netflix amerikanska utbudJa
BBC iPlayerJa
SVT PlayJa
Antal servrar1200+ i 60+ länder
VPN-protokollOpenVPN, L2TP, IPSec och PPTP
Krypteringsteknik (högst)AES 256
Kill SwitchJa (Windows, Mac)
Antal samtida enheter som tillåts10
Support viaWebbformulär, chatt och mail
Pengarna tillbaka-garanti 7 dagar
Kostnad vid månadsbetalning$10.00
Kostnad vid årsabonnemang$6.49
Övriga abonnemang:
Tre månader $8.99
WebbsidaIPVanish.com (recension)

Vanliga frågor om VPN-tekniken

Vad är en VPN-tjänst?

När vi kopplar upp oss mot en VPN-server skapas en skyddad tunnel mellan oss och VPN-leverantören. All datatrafik passerar med andra ord genom VPN-företagets krypterade servrar, vilket innebär att våra internetoperatörer (tex. Telia, Telenor eller Tele2 osv.) inte längre har en aning om vad vi donar med på nätet.

Anonymiteten säkras tack vare att våra IP-nummer, dvs. våra enheters unika identifikationsnummer på webben, byts ut mot ett gemensamt sådant som VPN-företaget tillhandahåller. Tack vare detta kan vi även dölja var vi befinner oss. Om vi väljer att koppla upp oss mot en storbritannisk server är det (officiellt) därifrån vi surfar – och vi kan därmed låsa upp regionsspärrade tjänster såsom BBC iPlayer istället för att få foten vid dörren.

Om vi grottar ner oss i den tekniska biten består vår VPN-uppkoppling av två delar. Den första är det VPN-protokoll (OpenVPN rekommenderas alltid) vi använder oss av och den andra delen består alltid av det kompletterande krypteringsprotokollet (AES 256-kryptering är bergsäkert och det bästa vi kan köra på i dagsläget).

Är det lagligt att använda sig av en VPN-tjänst?

I korthet, nästan alltid. I 99 procent av alla länder finns det inga lagar som förbjuder VPN-trafik. I hela Skandinavien är det fullt lagligt att använda sig av VPN-tjänster, men i länder där regeringarna gillar att censurera oss, och då även webben, är all VPN-trafik förbjuden.

I dessa länder är det med andra ord bara VPN-leverantörer som godkänts av regeringen som tillåts, vilket förstås är glorifierat trams då dessa regeringar bara godkänner VPN-leverantörer som delat med sig av sina krypteringsnycklar, och därmed är helt värdelösa. Några sådana VPN-leverantörer listas för övrigt aldrig på VPNBasen.

Följande länder förbjuder VPN-trafik:

 • Iran
 • Turkiet
 • Förenade Arabemiraten
 • Kina
 • Oman
 • Ryssland

VPN-tekniken fixar biffen (om ni vågar)

Många VPN-leverantörer har specialiserat sig på att göra våra VPN-uppkopplingar osynliga i länder med stark censur (tex. Perfect Privacy, OVPN och Cyberghost). Men valet är alltid ditt. Om du blir påkommen med att använda VPN-mjukvara i något av de länder som nämns ovan kan du få böter eller i värsta fall kastas i fängelse.

Kan vi använda oss av en VPN-tjänst för att komma åt Netflix amerikanska utbud samt BBC iPlayer?

Det går alldeles utmärkt i ungefär 70% av fallen. Många (men långtifrån alla) VPN-leverantörer bjussar på detta stöd.

Även om nästan alla VPN-företag skyltar med dängor såsom ”Lås upp Netflix fullständiga utbud med ett enkelt knapptryck” är det inte alltid som deras häftiga slogans stämmer. Netflix och nästan alla större streamingtjänster har satt upp kraftfulla proxy-lösningar för att göra livet surt för VPN-leverantörer som bara vill bjuda på något fint.

Läs mer: Här listas toppalternativen för utländsk streaming.

Men varför beter sig Netflix på detta sättet? Allt material borde ju vara tillgängligt överallt?

Det kan man tycka. Men saken är den att precis samma material (tex. en film) kan säljas till en världsdel åt gången. Och när välmående filmbolag (och i princip hela Hollywood) kan välja på två saker: Att tjäna mycket pengar, eller att tjäna löjligt mycket pengar, är valet lätt, även om det innebär att vi kunder måste dras med ett trasigt upphovsrättssystem.

Samma orättvisa och skadliga upphovsrättssystem får vi tyvärr dras med under många år framöver, om vi inte skaffar en VPN-tjänst vill säga. På rak hand kan jag även tipsa om att både Cyberghost och NordVPN fungerar utmärkt för att låsa upp både BBC iPlayer samt Netflix fullständiga utbud.

Kan vi fildela säkrare med en VPN-uppkoppling?

Svaret är ett rungande ja. Många VPN-leverantörer ger ett fullt stöd för just Bittorrent- och p2p-trafik på samtliga servrar.

Finns det några risker med att fildela oskyddat?

Det finns i huvudsak två risker som kommer på köpet när vi fildelar utan att koppla upp oss mot en VPN-tjänst, och dessa går vi igenom nu.

Upphovsrättsorganisationer kan höra av sig och begära in kosing

Diverse upphovsrättsorganisationer såsom Rättighetsalliansen och dylikt har allierat sig med skumma advokatbyråer för att kunna skicka ut så kallade hotbrev. Med en advokatbyrå i ryggen knackar upphovsrättsorganisationerna på hos våra internetoperatörer och begär ut allt de kan. Det spelar ingen roll om vi är skyldiga eller inte – allt kan begäras ut enligt svensk lag (rättsvidrigt) och samtliga internetoperatörer är skyldiga att spara dessa typer uppgifter.

Att torrenta utan en VPN-uppkoppling är osäkert

Bittorent-protokollet är helt underbart och det bästa som hänt i världen sedan det skivade brödet uppfanns. Tack vare samma teknik kan stora filer delas på ett enkelt sätt, men utan en VPN-uppkoppling i ryggen är det tyvärr inte särskilt säkert.

När vi laddar ner en torrent får alla andra användare som är uppkopplade mot samma filer (seedare – leechare) tillgång till vår riktiga IP-adress. Detta är förstås bättre än julafton för diverse skumma hackers som utan större problem kan infektera våra datorer med både virus och annan skum programvara.

Om vi istället kopplar upp oss mot en VPN-server ser de ljusskygga rackarna (och alla andra) bara det IP-nummer som vi blivit tilldelade av VPN-leverantören. Vi kan då känna oss säkra då VPN-leverantörernas IP-nummer inte går att spåra eller utnyttja på något annat sätt, och både hackarna och upphovsrättsivrarna får därmed smaka på handens längsta finger.

Det finns fyra olika sätt som VPN-leverantörerna förhåller sig till fildelning

Torrenting tillåts på samtliga servrar

Som rubriken säger, inga restriktioner sätts upp. Här hittar vi toppalternativ såsom OVPN, NordVPN och Perfect Privacy.

Torrenting tillåts på specifika servrar

Vissa VPN-leverantörer forslar all Bittorent-trafik via öronmärkta servrar, ofta ett gäng nederländska sådana. I nästan samtliga fall är detta en minst lika bra lösning som ovanstående. För att ge ett exempel: Cyberghost filtrerar all fildelningstrafik via Nederländerna – och där tuffar det på precis lika bra ändå.

All Bittorent-trafik förbjuds helt

VPN-leverantörer såsom F-Secure Freedome säger stopp och belägg när det kommer till alla typer av fildelning. Men lyckligtvis är det bara ett fåtal leverantörer som har denna inställning, och dessa rekommenderas aldrig.

torrenting-funkar-inte-för-f-secure-freedome-1

Sparar VPN-företagen några loggar?

På denna frågan svarar alla VPN-leverantörer i hela världen: – ”Nej för attan, ingenting sparas”. Men tyvärr stämmer inte alltid det uttalandet.

Nästan alla VPN-leverantörer sparar en viss mängd information, och för att kunna svara på vilken typ av information detta är måste diverse användaravtal och loggpolicys granskas.

Många gånger sparas bara helt ofarlig information som tex. berättar hur mycket data vi förbrukat för att VPN-leverantören ska kunna övervaka och förbättra serverprestandan. Den typen av information är aldrig något problem då densamma aldrig kan användas för att spåra oss. Men när så kallade tidsloggar/uppkopplingsloggar (skvallrar om när vi kopplar upp oss mot en specifik server) ska sparas till höger och vänster börjar varningsklockorna ringa.

Själva granskandet blir dessutom ännu svårare på grund av att vissa VPN-leverantörer (dvs. de med halvtaskiga loggpolicys) gömmer sig bakom överdrivet krångligt juridiskt snack för att försöka finta bort oss. Formuleringar som låter hur bra som helst kan ibland innebära någonting helt annat, vilket gör denna kategori extra viktig.

Är det värt besväret att installera VPN-tjänsten på routern?

Ja, det är det. Om ni väljer att flasha den router ni äger i dagsläget eller att köpa en ny sådan som är anpassad för VPN-trafik skyddar ni alla hemmets anslutningar på en och samma gång. Då kan ett obegränsat antal enheter läggas till och alla begränsningar som tex. säger: ”Du får bara koppla upp 3 enheter på en och samma gång” upphör att gälla. Routern kommer med andra ord alltid att räknas som en enhet, hur många pryttlar ni än väljer att koppla upp.

Med en VPN-försedd router blir det dessutom inga problem att koppla upp spelkonsoler samt smarta TV-apparater för att kunna använda dessa för att låsa upp regionsblockerat material (tex. Netflix amerikanska utbud och BBC iPlayer).

Läs mer: Såhär installerar du en VPN-tjänst på din router.

Gratis VPN-tjänster – är det någonting att ha?

Nej. Den gamla dängan: Om någonting är gratis är det du som är produkten gäller tyvärr även på VPN-marknaden. Nästan alla gratisalternativ spårar det du gör på webben och säljer denna information till diverse tredjepartsföretag (ofta skumma reklambolag).

Vissa renodlade gratisalternativ såsom Betternet har till och med avslöjats med att installera spionprogram på användarnas datorer för att tjäna lite mer kosing. För detta löjliga tilltag fick de sig en knäpp på näsan av den amerikanska handelskommissionen.

Läs mer: 8 gratisleverantörer som säljer känslig data till högstbjudande.

Hur påverkas hastigheten av en VPN-tjänst?

Ibland kan hastigheten sjunka, men det beror helt på vilken VPN-leverantör du använder dig av. När vi kopplar upp oss mot en VPN-server får vi ta del av ett extra skyddslager. Med andra ord tar vår uppkoppling lite av en omväg för att kunna bättra på säkerheten och skydda oss mot övervakare.

Samtliga VPN-leverantörer har hastighetstestats mot Speedtest.net, och många gånger är den hastighetsminskning vi måste stå ut med minimal. För att ge ett exempel: GooseVPN erbjuder blixtsnabba servrar i Sverige (229 Mbps+) medans det inte såg lika uppmuntrande ut när gratistjänsten OperaVPN:s maskiner fick sträcka på sig (8+ Mbps).

goosevpn-servertest-i-sverige
VPN-gåsens svenska p2p-server svek inte..
operavpn-hastighetstest-i-sverige-europa
OperaVPN-gänget borde försöka väcka sina något (väldigt) trötta servrar..

Såhär pass låga hastigheter ska aldrig accepteras. De räcker knappt för att skicka e-post eller för att vardagssurfa en stund. Då alla VPN-leverantörer som recenserats fått sträcka på maskineriet blir det enkelt för er att kunna jämföra hastigheterna. Och för att poängtera: Alla VPN-leverantörer som befinner sig på topp 10-listan bjussar på riktigt kvicka serverhastigheter.

Hur mycket kostar en VPN-tjänst?

Ett premiumalternativ brukar landa på mellan 30 och 80 kronor i månaden, beroende på vad dollarkursen ligger på vill säga. Svenska OVPN lägger sig för övrigt bra prismässigt med sina 50kr/mån vid ettårsabonnemanget.

En sak stämmer åtminstone för nästan alla VPN-leverantörer – ju längre vi binder upp oss desto billigare blir månadskostnaden. Jag rekommenderar följande:

Om ni är osäkra på vilken VPN-leverantör ni ska satsa på, teckna er för det kortaste abonnemanget som ofta ligger på någon månad. Om ni inte blir 100% nöjda kan ni välja att utnyttja pengarna tillbaka-garantin som brukar sträcka sig mellan en vecka till som mest 45 dagar. Och om ni skulle vara helt nöjda har ni inte förlorat ett jota – då kan ni istället välja abonnemanget med den längsta löptiden för att spara en slant.

Tips: Vissa VPN-leverantörer erbjuder riskfria prova på-konton där vi ibland inte ens behöver registrera några betalningsuppgifter. Hela listan hittar ni här.

Kan en VPN-tjänst snabba upp din långsamma uppkoppling?

Ja, den chansen är faktiskt rätt stor. Nästan alla internetoperatörer stryper våra uppkopplingar regelbundet för att klara av att leverera acceptabla hastigheter till alla kunder.

Denna fula lilla manöver är helt laglig och innebär att bandbredds-slukare likt Youtube och Netflix kan saktas ner rätt rejält under kvällar och helger. Det vill säga när internetoperatörernas serverbelastning är som högst.

Såhär förklarar en av våra största internetoperatörer, Telia, det hela:

”Telia vidtar åtgärder i nätet för att undvika överbelastning. Sådana åtgärder kan avse prioritering eller annan särskild hantering av viss trafik. De åtgärder som vidtas kan påverka vissa tjänsters kvalitet, t.ex. i form av tillfälligt reducerad hastighet.”

Där har vi det svart på vitt, och så länge vi godkänt användaravtalet har vi ingenting att sätta emot. Det är även helt upp till internetleverantörerna att bestämma vilka tjänster som ska drabbas. Med andra ord – om din fiberanslutning inte klarar av att spela upp en enkel Youtubevideo kan vi ha hittat anledningen precis här.

En VPN-tjänst kan hjälpa till i detta fallet. Tack vare att din anslutning krypterats kan internetoperatörerna inte se vad vi pysslar med, och inte heller strypa trafiken, åtminstone inte på detaljnivå.

Som sagt kan ingen VPN-leverantör i världen garantera att hastigheten ökar, men det blir i alla fall betydligt svårare för internetoperatörerna att genomföra sina löjliga strypningsräder.

Finns det några risker med att använda en VPN-tjänst?

Nej, inte om du sköter dig. Men samtidigt – en VPN-tjänst är ingen fribiljett för att kunna bete sig illa på webben. Om du väljer att utföra grova brottsliga handlingar är det förmodligen få VPN-leverantörer som väljer att stå upp för dig. Som vi gick igenom tidigare innebär det även en viss risk att använda sig av en VPN-tjänst i ett land med starka censurlagar.

Allt som allt – om du beter dig som en vettig människa på webben har du ingenting att oroa dig över. Det enda du kan förlora är din egen tid och pengar, om du skulle välja en underpresterande VPN-leverantör vill säga. Detta gäller till exempel om du inte är nöjd och glömmer att utnyttja pengarna tillbaka-garantin innan tidsfristen för densamma gått ut.

Sen har vi redan gått igenom riskerna med gratistjänsterna, som inte bara underpresterar utan många gånger även är farliga rent säkerhetsmässigt. Men turligt nog är VPN-företag som haffas med byxorna nere kortvariga, och om någon VPN-leverantör skulle missköta sig hör ni det direkt via bloggen.

En kort sammanfattning

I tabellen nedan ser ni hur VPN-leverantörerna klarat sig på ett kortfattat sätt. Länkarna leder till recensionerna.

VPN-leverantörLoggpolicyTorrentingHastighetSäkerhetsläckorMax. samtida enheterNetflix (USA)BBC iPlayerServrar/LänderKill Switch för:Företagets säteEyes-samerbetet
#1 CyberghostInga loggar sparasTillåts och uppmuntrasSnabbNej7JaJa3800+/60Windows, Mac, iOSRumänienUtanför
#2 OVPNInga loggar sparasTillåts och uppmuntrasSnabbNej4NejNej67+/6Windows, AndroidSverige14 Eyes
#3 IvacyVPNInga loggar sparasTillåtsSnabbNej5JaJa1000+/100Windows, MacSingapore14 Eyes
#4 NordVPNInga loggar sparasTillåts och uppmuntrasSnabbNej6JaJa5200+/61Windows, MacPanamaUtanför
#5 SurfsharkInga loggar sparasTillåts och uppmuntrasSnabbNejObegr.JaJa826+/50Windows, Mac, iOSBrittiska JungfruöarnaUtanför
#6 ExpressVPNInga loggar sparasTillåts och uppmuntrasSnabbNej3JaJa3000+/94Windows, Mac, iOSBrittiska JungfruöarnaUtanför
#7 VeePNInga loggar sparasTillåtsSnabbNej10JaJa2500+/42Windows, Mac, iOSPanamaUtanför
#8 Trust.ZoneInga loggar sparasTillåts och uppmuntrasSnabbNej5JaJa187+/83WindowsSeychellernaUtanför
#9 ibVPNInga loggar sparasTillåts och uppmuntrasAcceptabelNej5JaJa420+/38Windows, MacRumänienUtanför
#10 GooseVPNInga loggar sparasTillåts och uppmuntrasSnabbNejObegr.JaJa114+/32Windows, Mac, iOSNederländerna9 Eyes
#11 Perfect PrivacyInga loggar sparasTillåts och uppmuntrasSnabbNejObegr.JaJa55+/24Windows, MacSchweizUtanför
#12 IPVanishInga loggar sparasTillåtsSnabbNej10JaJa1200+/60Windows,MacUSA5 Eyes
#13 CactusVPNInga loggar sparasTillåtsSnabbNej5JaJa23+/14Windows, MacMoldavienUtanför
#14 TunnelbearInga loggar sparasTillåts och uppmuntrasSnabbNej5NejNej350+/35Windows, MacKanada5 Eyes
#15 SaferVPNInga loggar sparasTillåtsAcceptabelNej5JaJa700+/34Windows, MacIsrael14 Eyes (rykte)
#16 ZoogVPNInga loggar sparasTillåts och uppmuntrasSnabbNej5JaJa38+/28Windows, Mac, iOSGreklandUtanför
#17 VPNBaronInga loggar sparasTillåtsSnabbNej5JaNej32+/12WindowsRumänienUtanför
#18 PureVPNInga loggar sparasTillåtsAcceptabelNej5JaJa2000+/140Windows, Mac, AndroidHongkongUtanför
#19 WindscribeInga loggar sparasTillåtsSnabbNej5JaJa480+/60WindowsKanada5 Eyes
#20 FastestVPNInga loggar sparasTillåts och uppmuntrasSnabbNej10NejNej128+/28Windows, Mac, iOSCaymanöarnaUtanför
#21 VyprVPNInga loggar sparasTillåtsAcceptabelNej3-5JaJa700+/70Windows, Mac, AndroidSchweizUtanför
#22 MullvadInga loggar sparasTillåtsAcceptabelNej5NejJa300+/31WindowsSverige14 Eyes
#23 VPN UnlimitedInga loggar sparasTillåtsSnabbNej5-10JaJa400+/70Windows, Mac, iOS, AndroidUSA5 Eyes
#24 SwitchVPNInga loggar sparasTillåts och uppmuntrasSnabbNej2-5JaJa220+/38Windows, MacUSA5 Eyes
#25 ZenmateVPNInga loggar sparasTillåts och uppmuntrasSnabbNej5JaJa300+/30Windows, Mac, iOSTyskland14 Eyes
#26 IvacyVPNInga loggar sparasTillåtsSnabbNej5JaJa1000+/100Windows,MacSingapore14 Eyes (rykte)
#27 PIAInga loggar sparasTillåts och uppmuntrasSnabbNej5JaJa3245+/33Windows, MacUSA5 Eyes
#28 ProtonVPNInga loggar sparasTillåts och uppmuntrasSnabbNej1-10JaJa387+/32Windows, MacSchweizUtanför
#29 StrongVPNInga loggar sparasTillåts och uppmuntrasSnabbNej5JaJa688+/26Windows, MacUSA5 Eyes
#30 PrivateVPNInga loggar sparasTillåtsSnabbNej6JaJa150+/60WindowsSverige14 Eyes
#31 HideIPVPNInga loggar sparasTillåtsSnabbNej3JaJa29+/11Windows, MacUSA5 Eyes
#32 BoxPNInga loggar sparasTillåtsAcceptabelNej5JaJa80+/32WindowsSeychellernaUtanför
#33 LimeVPNInga loggar sparasTillåtsSnabbNejObegr.JaNej20+/18Windows, Mac, iOSSingapore14 Eyes (rykte)
#34 Hotspot ShieldInga loggar sparasTillåtsAcceptabelNej5JaJa2500+/25WindowsUSA5 Eyes
#35 FrootVPNInga loggar sparasTillåts och uppmuntrasLångsamNej5JaJa47+/35WindowsSverige14 Eyes
#36 TorGuardInga loggar sparasTillåts och uppmuntrasAcceptabelNej5JaJa3000+/55Windows, MacUSA5 Eyes
#37 AnonineInga loggar sparasTillåtsAcceptabelNej5JaJa150+/34WindowsSeychellernaUtanför
#38 AirVPNInga loggar sparasTillåtsSnabbNej5JaJa237+/20WindowsItalien14 Eyes
#39 Easy Hide IPAcceptabelTillåtsAcceptabelNej3JaJa150+/26WindowsSeychellernaUtanför
#40 OneVPNInga loggar sparasTillåtsAcceptabelNej5NejJa368+/57Windows, MacHongkongUtanför
#41 ProXPNInga loggar sparasTillåtsSnabbNej4JaJa15+/10Windows, MacNederländerna9 Eyes
#42 VPN.acInga loggar sparasTillåtsSnabbNej6NejNej89+/21Windows, Mac, Android, iOSRumänienUtanför
#43 Hide.meInga loggar sparasTillåtsSnabbNej5NejNej160+/55Windows, Mac, iOS, AndroidMalaysiaUtanför
#45 VPNAreaInga loggar sparasTillåtsSnabbNej6JaJa212+/70Windows, MacBulgarienUtanför
#46 BolehVPNInga loggar sparasTillåtsAcceptabelNej3JaNej35+/12Windows, Mac, iOSMalaysiaUtanför
#47 SpyoffInga loggar sparasTillåtsAcceptabelJaObegr.JaNej1000+/50Windows, MacSan MarinoUtanför
#48 VPNSecureInga loggar sparasTillåtsAcceptabelNej5JaJa79+/48Windows, MacAustralien5 Eyes
#49 TigerVPNInga loggar sparasTillåtsAcceptabelNej5NejNej300+/42WindowsSlovakienUtanför
#50 VPNTunnelInga loggar sparasTillåtsAcceptabelNej5JaJa800+/31Windows, Mac, iOSSeychellernaUtanför
#51 Hide My IPInga loggar sparasTillåtsAcceptabelNej5NejNej117+/66Windows, Mac, Android, LinuxUSA5 Eyes
#52 RapidVPNInga loggar sparasTillåtsLångsamNej2NejNej20+/6Windows, Mac, AndroidStorbritannien5 Eyes
#53 AceVPNAcceptabelTillåtsLångsamNej1JaJa50+/25Windows, MacUSA5 Eyes
#53 VPNHubInga loggar sparasTillåts men avrådsAcceptabelNej6JaJa826+/18Windows, Mac, AndroidUSA5 Eyes
#54 F-Secure FreedomeAcceptabelFörbjudsAcceptabelNej7NejJa21+/21Windows, MacFinlandUtanför
#55 OperaVPNAcceptabelOmöjligtLångsamJa1NejNejOkäntNejNorge9 Eyes
#56 BetternetInga loggar sparasOmöjligtLångsamNej5NejNej11+/10NejKanada5 Eyes

Starka utmanare

Nu när de tolv bäst presterande VPN-leverantörerna har fått en stund i rampljuset är det dags att visa upp ytterligare några alternativ. De VPN-leverantörer som ni hittar nedan presterar utmärkt och är alla mycket bra val. Vem vet? Somliga kanske seglar upp på topp 12-listan inom en snar framtid?

#13 CactusVPN – en minsting som överraskar

cactusvpn-logo-landningssida-696x-1

CactusVPN är med sina 23+ servrar i 14+ länder en mindre spelare inom VPN-branschen, men det märks inte. Servrarna är urkvicka och under recensionstillfället var det alltid 100+ Mbps som gällde i hela Europa.

Utöver detta är loggpolicyn benhård: Inga känsliga loggar sparas, och några säkerhetsbrister kunde heller inte hittas. Stöd finns även för alla moderna VPN-protokoll inklusive OpenVPN, IKEv2, PPTP, L2TP/IPSec samt SoftEther.

Torrenting- och p2p-trafik är tillåtet på samtliga servrar och tack vare DNS-tjänsten (som ingår) är det heller inga problem att komma åt vare sig Netflix (USA), SVT Play eller BBC iPlayer.

Den gamla reklamdängan: ”Är man inte störst får man anstränga sig mer”, stämmer in vansinnigt bra på CactusVPN, som rekommenderas helhjärtat.

FaktaInfo
Företagets säteMoldavien
P2P och torrentingTillåts
Netflix amerikanska utbudJa (via SmartDNS)
BBC iPlayerJa (via SmartDNS)
SVT PlayJa (via SmartDNS)
Antal servrar23+ i 14+ länder
VPN-protokollOpenVPN, IKEv2, PPTP, L2TP/IPSec och SoftEther
Krypteringsteknik (högst)AES-256
Kill SwitchJa (Windows, Mac)
Antal samtida enheter som tillåts5
Support viaWebbformulär, chatt och mail
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
Kostnad vid månadsbetalning$4.39
Kostnad vid årsabonnemang$3.21
Övriga abonnemang:
Tre månader:$4.19
WebbsidaCactusVPN.com (recension)

#14 Tunnelbear – snygga appar, kvicka servrar

tunnelbear-logo-landningssida-696x

Kanadensarna kan tydligen göra mer än att lira hockey. I samma land har det mycket populära VPN-företaget Tunnelbear sitt säte.

Loggpolicyn är helt vattentät, inga säkerhetsbrister kunde identifieras och företaget har till och med granskats av en extern säkerhetsfirma för att kunna bevisa att de håller vad de lovar säkerhetsmässigt.

Apropå säkerhet erbjuds stöd för OpenVPN, IPSec (för iOS) samt AES 256-kryptering. Bättre än så blir det inte. Egenutvecklad programvara finns tillgänglig för Windows, Mac, iOS samt Android och upp till fem enheter kan vara uppkopplade samtidigt mot ett och samma konto. Kill Switch-stöd hittar vi för övrigt till Windows och Mac.

Apparna är både snygga samt användarvänliga och det är svårt att inte bli kär i den urgulliga björnen som ryter till när vi byter server (ljudet går lyckligtvis att stänga av då det kan bli lite jobbigt efter det 76:e vrålet).

Ett ställe där Tunnelbear utmärker sig rejält är när det kommer till stödet för torrenting och p2p. Denna ädla hobby kan vi ägna oss åt på samtliga servrar och den testfil som laddades ner via qBittorent höll en vansinnigt bra hastighet nerströms – dvs. 26.3 MiB/s (ca. 221 Mbps).

Det enda vi kan klaga på är att det inte går att komma åt Netflix amerikanska utbud samt BBC iPlayer, men med lite tur kan det komma att ändras i framtiden.

Prisnivån ligger ungefär i linje med vad konkurrenterna tar ut för sina tjänster ($4.99 – $9.99), och allt som allt är Tunnelbear ett toppval.

FaktaInfo
Företagets säteKanada
P2P och torrentingTillåts
Netflix amerikanska utbudNej
BBC iPlayerNej
SVT PlayJa
Antal servrar350+ i 35+ länder
VPN-protokollOpenVPN, IPSec och IKEv2
Krypteringsteknik (högst)AES 256
Kill SwitchJa (Windows och Mac)
Antal samtida enheter som tillåts5
Support viaWebbformulär och mail
Pengarna tillbaka-garanti

Bedöms från fall till fall

Kostnad vid månadsbetalning

$9.99

Kostnad vid årsabonnemang

$4.99

Webbsida

Tunnelbear.com (recension)

#15 SaferVPN – ett bra val för streaming

safervpn-logo-landningssida-696x

SaferVPN erbjuder en trevlig VPN-tjänst med kvicka servrar, en väl uppstyrd kundsupport (via direktchatt) och tack vare att VPN-företaget har sitt säte i Israel går datalagarna inte av för hackor.

Inga säkerhetsläckor kunde identifieras och egenutvecklade appar erbjuds för Windows, Mac, iOS, Android och Linux. Kill Switch-funktionalitet hittar vi för övrigt både på Windows- och Mac-sidan.

I övrigt går det finfint att komma åt Netflix amerikanska utbud samt BBC iPlayer, men fildelning kan vi dock bara ägna oss åt på en server (Nederländernas), vilket var lite av en besvikelse.

Säkerhetsmässigt är det OpenVPN-protokollet som gäller tillsammans med AES 256-kryptering som bäst. Utöver detta finns även IKEv2-, PPTP- och L2TP-protokollen tillgängliga om din enhet inte stödjer OpenVPN-standarden.

Prismässigt lägger de sig något under medelnivån ($3.29 – $12.95), vilket såklart inte är helt fel. Allt som allt är SaferVPN ett bra val, och en välpresterande utmanare som mycket väl kan hamna på topp 10-listan i framtiden.

FaktaInfo
Företagets säteIsrael
P2P och torrentingTillåts
Netflix amerikanska utbudJa
BBC iPlayerJa
SVT PlayJa
Antal servrar700+ i 34+ länder
VPN-protokollOpenVPN, IKEv2, PPTP och L2TP
Krypteringsteknik (högst)AES 256
Kill SwitchJa (Windows och Mac)
Antal samtida enheter som tillåts5
Support viaWebbformulär, chatt och mail
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
Kostnad vid månadsbetalning$12.95
Kostnad vid årsabonnemang$5.29
Övriga abonnemang:
Två år$3.29
WebbsidaSaferVPN.com (recension)

#16 ZoogVPN – ett prisvärt val för torrenting och p2p

zoogvpn-logo-landningssida-696x

Hos Grekiska ZoogVPN finns det mycket att gilla. Servrarna är rappa som attan och egenutvecklade appar erbjuds för PC, Mac, iOS och Android. Men det går även att koppla upp diverse Kodi-boxar, smarta tv-apparater och mycket annat.

Serverparken är något liten (38+ servrar i 28+ länder erbjuds) men då dessa är både välplacerade och kvicka gör det ingenting.

Apparna är säkra och lättförstådda och säkerhetsmässigt finns det heller ingenting att klaga på då OpenVPN stöds fullt ut och vi har IKEv2, L2TP och PPTP som backupalternativ.

ZoogVPN lekte sig igenom samtliga säkerhetstester och stödet för både torrenting samt utländsk streaming är hur bra som helst. Såhär såg det ut när en test-torrent laddades ner på en svensk server (22.6 MiB/s motsvarar cirka 190 Mbps).

zoogvpn-torrenting-test

VPN-leverantören lägger sig även väldigt lågt prismässigt ($1.25 – $6.99) och om vi tecknar oss för tvåårs-varianten kommer vi riktigt billigt undan. Allt som allt – ZoogVPN rekommenderas starkt.

FaktaInfo
Företagets säteGrekland
P2P och torrentingTillåts
Netflix amerikanska utbudJa
BBC iPlayerJa
SVT PlayJa
Antal servrar38+ i 28+ länder
VPN-protokollOpenVPN, L2TP/IPsec, PPTP, IKEv2, Wireguard (Beta)
Krypteringsteknik (högst)AES 256
Kill SwitchJa (Windows, Mac och iOS)
Antal samtida enheter som tillåts5
Support viaWebbformulär, chatt och mail
Pengarna tillbaka-garanti

7 dagar

Kostnad vid månadsbetalning$6.99
Kostnad vid årsabonnemangN/A
Övriga abonnemang:
Två år

$1.25

Webbsida

ZoogVPN.com (recension)

#17 VPN Baron – hög säkerhetsnivå och kvick kundsupport

vpnbaron-logo-landningssida-696x

Här har vi ytterligare en högpresterande rackare: Rumänska VPNBaron, som gör mycket rätt. En egenutvecklad app erbjuds på Windows-sidan, och om vi vill ansluta fler enheter är det OpenVPN Connect som gäller. Ett mycket bra val för de redan invigda, men lite pilligt för nybörjare.

Säkerhetstesterna dansade de igenom kvickt och det var heller inga problem att komma åt Netflix amerikanska utbud samt att fildela. Supportavdelningen är bra uppstyrd och snabba svar ges även om det inte erbjuds någon direktchatt.

Samtliga moderna krypteringsprotokoll har fullt stöd inklusive OpenVPN-protokollet med AES 256-kryptering, mer än så kan vi inte begära.

Priserna är inte särskilt blödiga ($4.94 – $8.92) och vi kan även betala via kryptovalutor om vi så vill. Mer specifikt är VPNBaron ett bra val som bör passa de flesta.

FaktaInfo
Företagets säteRumänien
P2P och torrentingTillåts
Netflix amerikanska utbudJa (via  PC, MAC och Linux)
BBC iPlayerNej
SVT PlayJa
Antal servrar32+ i 12+ länder
VPN-protokollOpenVPN
Krypteringsteknik (högst)AES 256
Kill SwitchJa (Windows)
Antal samtida enheter som tillåtsUpp till 5
Support viaWebbformulär och mail
Pengarna tillbaka-garanti

30 dagar

Kostnad vid månadsbetalning€8.52 
Kostnad vid årsabonnemang€4.94 
Övriga abonnemang:
Sex månader

€6.92

Webbsida

VPNBaron.com (recension)

#18 PureVPN – ett säkert alternativ för torrenting och streaming

purevpn-logo-landningssida-kopia

Hongkong-baserade PureVPN är något av en jätte på VPN-marknaden med sina 2.000+ servrar i 140+ länder. Snygga och lättanvända appar finns för alla vanliga enhetstyper (iOS, Android, Windows och Mac) samt för Android TV, vilket är lite av en överraskning.

Stöd finns även för att komma åt Netflix amerikanska utbud samt BBC iPlayer, och torrenta kan vi göra på samtliga servrar. På säkerhetsfronten hittades inga brister och stöd finns även för OpenVPN samt följande protokoll: PPTP, L2TP, SSTP och IKEv2.

Prisnivån ligger snäppet under genomsnittet ($3.33 – $10.95) och allt som allt finns det egentligen ingenting att klaga på förutom att BBC iPlayer inte fungerade vid testögonblicket – men i övrigt, nada.

FaktaInfo
Företagets säteHongkong
P2P och torrentingTillåts
Netflix amerikanska utbudJa
BBC iPlayerJa
SVT PlayJa
Antal servrar2000+ i 140+ länder
VPN-protokollOpenVPN, PPTP, L2TP, SSTP och IKEv2
Krypteringsteknik (högst)AES 256
Kill SwitchJa (Windows, Mac, Android)
Antal samtida enheter som tillåts5
Support viaWebbformulär, chatt och mail
Pengarna tillbaka-garanti7 dagar
Kostnad vid månadsbetalning$10.95
Kostnad vid årsabonnemang$3.33
Övriga abonnemang:
Tre månader$8.00
WebbsidaPureVPN.com (recension)

#19 Windscribe – Bra pris och spännande extrafunktioner

windscribe-logo-landningssida-696x

Windscribe-gänget erbjuder två typer av VPN-paket. En lite bantad gratisversion och en betydligt mer spännande premiumvariant. Gratisalternativet är dock mer generöst än många konkurrenters då vi får 10 GB bandbredd att röra oss med varje månad. Tunnelbears gratisalternativ erbjuder exempelvis bara 0.5 GB bandbredd per månad.

Men samtidigt är även denna gratisversion begränsad. Antalet tillgängliga servrar minskar rejält, utländsk streaming kan vi glömma, och stödet för världens säkraste VPN-protokoll, OpenVPN, uteblir helt. I korthet: Många av de fördelar som VPN-tekniken bjussar på blir helt otillgängliga.

I premiumversionen är det dock andra bullar som gäller. Och då jag har testat båda varianterna kan jag säga att premiumservrarna är urstarka. Vid recensionstillfället var det aldrig några problem att få ut 200+ Mbps i Sverige samt 100+ Mbps på de amerikanska servrarna.

Utöver detta går det hur bra som helst att komma åt Netflix amerikanska utbud samt BBC iPlayer, och fildela kan vi göra på samtliga servrar. Något annat som gör Windscribe unikt är extrafunktionen ROBERT: En DNS-blockerare som enkelt motar bort bland annat virus, spionprogram, jobbiga sociala medie-knappar, kryptominers och mycket annat. Då prisnivån dessutom är låg och en 30 dagars pengarna tillbaka-garanti ingår går det inte göra annat än att rekommendera VPN-företaget.

FaktaInfo
Företagets säteKanada
P2P och torrentingTillåts
Netflix amerikanska utbudJa
BBC iPlayerJa
SVT PlayJa
Antal servrar480+ i 60+ länder
VPN-protokollOpenVPN, IKEv2, TCP, UDP och SOCKS5
Krypteringsteknik (högst)AES 256
Kill SwitchJa (Windows)
Antal samtida enheter som tillåts5
Support viaWebbformulär, chatt och mail
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
Kostnad vid månadsbetalning$9.00
Kostnad vid årsabonnemang$4.08
Övriga abonnemang:
Flexibelt val$1+
WebbsidaWindscribe.com (recension)

Övriga VPN-alternativ

#20 FastestVPN – Kvicka servrar och oslagbar prisnivå

fastestvpn-logo-landningssida-696x

Visst vore det höjden av ironi och det visade sig att FastestVPN:s servrar är lika långsamma som ett gäng morgontrötta sniglar. Men lyckligtvis är det inte så. FastestVPN är en av världens kvickaste VPN-leverantörer enligt våra mätningar. 

Men det finns förstås mer att gilla. Loggpolicyn är vattentät, egenutvecklade appar finns tillgängliga för bland annat iOS, Android, Mac, Windows, Linux och Webbläsare (Chrome/Firefox). Och de VPN-klienter jag provkörde (Windows och iOS) var både säkra och lättanvända.

I övrigt är svarar kundsupporten blixtsnabbt och inga säkerhetsbrister kunde hittas vid recensionstillfället. Det enda vi kan slå ner på är att inget stöd ges för att vi ska komma åt Netflix amerikanska utbud eller BBC iPlayer. Men om det inte spelar någon roll är FastestVPN ett mycket bra val. I synnerhet så länge prisnivån är såhär pass låg.

FaktaInfo
Företagets säteCaymanöarna
P2P och torrentingTillåts
Netflix amerikanska utbudNej
BBC iPlayerNej (kan vara på ingång)
SVT PlayJa
Antal servrar128+ i 28+ länder
VPN-protokollOpenVPN, PPTP, L2TP och IKEv2
Krypteringsteknik (högst)AES 256
Kill SwitchJa (Windows, Mac, iOS)
Antal samtida enheter som tillåts10
Support viaWebbformulär, chatt och mail
Pengarna tillbaka-garanti15 dagar
Kostnad vid månadsbetalning$10
Kostnad vid årsabonnemang€2.49
Övriga abonnemang:
Tre år$1.11
Fem år$0.85
WebbsidaFastestVPN.com (recension)
annons för IvacyVPN

Delta i diskussionen