Det är inte bara hemmets tyngsta burkar (tex. Windows- och Mac-enheterna) som kan använda sig av VPN-teknik. Även iOS-användare kan ta del av exakt samma fördelar, och de appar som erbjuds på iOS-sidan är dessutom (oftast!) både lättanvända och säkra.

VPN-tekniken kommer som jag nämnde ovan med en större knippe fördelar. Säkerhetsläget på internet förbättras oerhört, och vi kan även låsa upp regionslåsta tjänster och mycket annat kul. För att inte bli långrandig presenterar jag alla fördelar i listform nedan:

Med en VPN-bestyckad iPhone eller iPad kan vi:

  • Komma åt regionslåst innehåll (tex. Netflix fullständiga utbud/BBC iPlayer)
  • Surfa obehindrat i länder med stark censur (tex. Irak och Turkiet)
  • Besöka vilka webbsidor vi vill utan att bli övervakade (av. tex hackers eller våra internetoperatörer)
  • Koppla upp oss mot offentliga WiFi-nätverk utan att bli övervakade (den som basar över nätverket kan ofta se exakt vilka sidor vi besöker samt mycket mer)

Som ni själva märker är fördelarna många, och om det snurrar i huvudet kan ni alltid ta en kik i nybörjarguiden. I denna beskrivs alla vanliga VPN-termer samt hur VPN-tekniken fungerar i stort, och allt på ett lättbegripligt sätt.

Nog snackat – över till de fem VPN-leverantörer som presterar bäst på iOS-sidan.

#1 Cyberghost – det bästa valet för iOS-användare

cyberghost-för-ios

Cyberghost hittar vi som nummer ett på topplistan, och så även här. Denna rumänska VPN-leverantör ger oss tillgång till 3.600+ servrar i 60+ länder, och snabbt går det.

Fildela kan vi göra på alla servrar och det är heller inga problem att låsa upp vare sig Netflix amerikanska utbud eller BBC iPlayer. Som mest kan vi koppla upp sju enheter samtidigt (det normala är ca. 4-5) och utöver detta ingår även en pengarna tillbaka-garanti som sträcker sig över 45 dagar, vilket är längst i branschen.

Hur fungerar Cyberghosts iOS-app?

Jovarrs, den är välsvarvad som bara den. Gränssnittet är både snyggt samt lättbegripligt och då installationen kan godkännas via Face ID eller Touch ID är denna överstökad på bara några sekunder.

Genom att trycka på ”Connect” kopplas vi snabbt upp mot en VPN-server, och alla streamingservrar som finns tillgängliga på Windows-sidan kan också hittas här (så är inte alltid fallet – en del VPN-företag tar bort uppemot 50% av servrarna för iOS-användare).

Utöver detta ingår även en Kill Switch-funktion som bryter all internettrafik om vi skulle tappa kontakten med Cyberghosts servrar (mycket viktigt rent säkerhetsmässigt). För att vi ska kunna känna oss säkra på offentliga WiFi-nätverk (tex. på flygplatser och i restauranger) erbjuds också säkerhetstjänsten ”WiFi auto protect”, som automatiskt skyddar oss när vi kopplar upp oss mot dessa typer av nätverk.

app-för-ios-med-cyberghost-vpn

Prismässigt kommer vi vansinnigt billigt undan med tanke på allt som ingår. €2.45/mån är en mycket bra deal, men då måste vi också binda upp oss för tre år. Men med tanke på att pengarna tillbaka-garantin är mycket generös bör detta inte vara några problem alls.

FaktaInfo
Antal servrar6200+ i 90+ länder
iOS-appen låser upp NetflixJa
iOS-appen låser upp NetflixJa
Kill Switch för iOSJa
Antal samtida enheter som tillåts7
Pris från€2.75
Pengarna tillbaka-garanti45 dagar
WebbsidaCyberghost.com (recension)

#2 IvacyVPN – kvick VPN-tjänst till ett bra pris

ivacyvpn-för-ios

Singaporianska IvacyVPN presterar bra inom i princip alla kategorier. Servrarna är kvicka, inga säkerhetsbrister kunde hittas och det går också finfint att låsa upp både BBC iPlayer samt det amerikanska Netflix-utbudet.

En pengarna tillbaka-garanti erbjuds som sträcker sig över sju dagar och över 1000 servrar finns uppdelade i strax över 100 länder – inklusive Storbritannien, Sverige samt USA. Prisnivån då? Jodå – $1.33 i månaden kommer vi undan med som lägst, men då måste vi också binda oss ett tag.

Hur fungerar IvacyVPN:s iOS-app?

ivacyvpn-programvara-för-ios

iOS-appen är välsvarvad som bara den. Sammanlagt tar det bara omkring någon minut att komma igång. Allt vi behöver göra är att tjonga ner densamma från App Store, godkänna installationen via Touch ID eller Face ID och slutligen koppla upp oss mot rätt VPN-server.

Väl inne i iOS-appen hittar vi ett enkelt samt avskalat gränssnitt, som är mycket enkelt att förstå sig på. För närvarande har appen fått betyget 4.4 av 5 på Apples programvarubutik, vilket säger en hel del.

FaktaInfo
Antal servrar1000+ i 100+ länder
iOS-appen låser upp NetflixJa
iOS-appen låser upp BBC iPlayerJa
Kill Switch för iOSJa
Antal samtida enheter som tillåts5
Pris från$1.33
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
WebbsidaIvacyVPN.com (recension)

#3 NordVPN – snabba servrar, snygg iOS-app

nordvpn-app-för-ios

Med sina 5.200+ servrar i 60+ länder är NordVPN världens största VPN-leverantör, åtminstone sett till serverparken.

Hastighetsmässigt går det undan rejält, fildela kan vi göra på p2p-servrarna (det finns 3.000+ stycken sådana), och det är inte heller några problem att komma åt utländska streamingtjänster såsom BBC iPlayer eller Netflix (USA).

Kundsupport-gänget är ena kunniga rackare och de svarar oftast på bara några sekunder. Inga känsliga loggar sparas och krypteringsnivån är stark även den, men just det snackar vi mer om under nästa rubrik.

Hur fungerar NordVPN:s iOS-app?

Allt som allt tar det bara några sekunder att komma igång med iOS-appen, som även denna kan installeras via Touch ID eller Face ID. För bara några år sedan var detta inte möjligt, och då tog det uppemot fyra till fem minuter att komma igång (hemska tanke).

Numera tar samma process bara några sekunder, och för att sammanfatta läget för NordVPN:s bidrag på iOS-sidan är deras app säker som attan och välpolerad som få. Serverbytena är överstökade på någon sekund och många funktioner som tidigare bara funnits på Windows-sidan har nu även trillat in i iOS-appen.

Ett Kill Switch-verktyg är inbyggt som standard och på iOS-sidan är det IKEv2-protokollet som gäller tillsammans med AES 256-kryptering. Denna kombo är svårslagen både när det kommer till hastighets- samt säkerhetsläget.

Med följer också Double VPN-servrarna (vi kopplar upp oss mot två servrar samtidigt – säkerheten ökar och hastigheten minskar marginellt) samt Tor-servrarna, vilket är unikt.

nordvpn-klient-för-ios-1

Mer specifikt är NordVPN en av världens mest populära VPN-leverantörer. Priset vi betalar kan vi dessutom pruta ner rejält (från $11.99 till $2.99) om vi tecknar oss för ett abonnemang med lite längre löptid. Om NordVPN inte skulle passa ingår även en pengarna tillbaka-garanti som sträcker sig över 30 dagar. För att utnyttja denna är det bara att tjoa till på kunsupporten så hjälper de er vidare.

FaktaInfo
Antal servrar5600+ i 61+ länder
iOS-appen låser upp NetflixJa
iOS-appen låser upp BBC iPlayerJa
Kill Switch för iOSJa
Antal samtida enheter som tillåts6
Pris från€3.17
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
WebbsidaNordVPN.com (recension)

#4 ExpressVPN – inte billigast, men det gör ingenting

expressvpn-för-windows

ExpressVPN erbjuder egenutvecklade appar för alla vanliga plattformar, inklusive iOS. Inga känsliga loggar sparas, säkerhetsnivån är på topp och det är heller inga problem att komma åt utländska streamingtjänster. 3.000+ servrar erbjuds i 94+ länder, och nästa alla av dessa är rappa som bara den.

Hur fungerar ExpressVPN:s iOS-app?

Jodå, även denna är välsvarvad så det slår härliga till. Gränssnittet är lättbegripligt och alla funktioner som man förväntar sig ska ingå går att hitta även på iOS-sidan, såsom:

  • Ett Kill Switch-verktyg
  • En IKEv2-skyddad anslutning tillsammans med AES 256-kryptering
  • En funktion som automatiskt kopplar upp oss mot den snabbaste VPN-servern

Och mycket annat.

expressvpn-app-för-iphone-och-ipad

Allt som allt finns det bara två saker som vi kan slå ner på. ExpressVPN är inte något budgetalternativ, och som mest kan vi ”bara” koppla upp oss med tre enheter samtidigt. Men sett till helheten är ExpressVPN fortfarande ett bra val.

Kunderna bara strömmar in trots att prisnivån är som den är. Och det säger en hel del om kvaliteten. I korthet: Om ni har råd att avvara en extra slant är ExpressVPN ett utmärkt val.

FaktaInfo
Antal servrar3000+ i 94+ länder
iOS-appen låser upp NetflixJa
iOS-appen låser upp BBC iPlayerJa
Kill Switch för iOSJa
Antal samtida enheter som tillåts5
Pris från$6.67 (via rabattlänk)
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
WebbsidaExpressVPN.com (recension)

#5 Zenmate

zenmate-för-ios

Tyska Zenmate är lite av ett lågbudgetalternativ, men det märkts knappast när det kommer till såväl säkerhetsnivån som till prestandan. Alla appar som provkördes var både säkra samt kvicka, och iOS-appen var en ren fröjd att använda sig av.

VPN-företaget ägs för övrigt av Kape Technologies – samma företag som basar över Cyberghost. Zenmate erbjuder en minst lika säker VPN-tjänst med marginellt långsammare kundsupport samt serverhastigheter jämfört med listettan. Men mycket av detta tar Zenmate igen tack vare den lite lägre prisnivån.

Hur fungerar Zenmates iOS-app?

iOS-appen påminner till stor del av Cyberghosts iOS-klient. Den är med andra ord lättanvänd, rapp, avskalad samt säker. Alla servrar som finns tillgängliga för desktop-apparna går även att hitta här, och allt som allt var appen en av de bästa jag fått nöjet att provköra.

zenmate-5.0-för-ios

Prismässigt då? Hur ser det ut där? Jodå, Zenmate lägger sig betydligt lägre än genomsnittet. $1.75 får vi avvara per månad om vi tecknar oss för ett år – ett bra erbjudande med andra ord.

FaktaInfo
Antal servrar300+ i 30+ länder
iOS-appen låser upp NetflixJa
iOS-appen låser upp BBC iPlayerJa
Kill Switch för iOSJa
Antal samtida enheter som tillåts5
Pris från€1.75
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
Gratis prova på-konto7 dagar
WebbsidaZenmate.com (recension)

#6 IPVanish

ipvanish-logo-landningssida-696x

Amerikanska IPVanish erbjuder en riktigt vass VPN-tjänst med snabba hastigheter (100+ Mbps i Storbritannien och USA), ett benhårt loggavtal (inga känsliga loggar sparas) samt fullt stöd för att vi ska kunna låsa upp utländska streamingtjänster.

Allt som allt får vi tillgång till 1.200+ servrar i 60+ länder, och om vi bortser från iOS-appen erbjuds egenutvecklade sådana även för Mac, Android och Windows.

Hur fungerar IPVanishs iOS-app?

Företagets iOS-app har ett mycket högt betyg på App Store (4.5+), och det är lätt att förstå varför. Som bäst är det IKEv2-protokollet som gäller tillsammans med AES 256-kryptering, vilket är det bästa vi kan få på iOS-sidan.

Installationen går på ett nafs och mer specifikt finns det inget att klaga på. Appen gör precis det den ska och kändes alltid rapp och fin när jag själv provkörde denna en stund.

app-för-ios-och-iphone-ipad-för-ipvanish

Prismässigt lägger sig VPN-företaget strax över genomsnittet. Men $6.49/mån är trots allt rätt överkomligt, och om ni skulle ångra er ingår även en pengarna tillbaka-garanti som sträcker sig över sju dagar.

FaktaInfo
Antal servrar1300+ i 75+ länder
iOS-appen låser upp NetflixJa
iOS-appen låser upp BBC iPlayerJa
Kill Switch för iOSNej
Antal samtida enheter som tillåts10
Pris från$6.49
Pengarna tillbaka-garanti 7 dagar
WebbsidaIPVanish.com (recension)

#7 Tunnelbear

tunnelbear-app-för-ios

Tunnelbear erbjuder egenutvecklade appar åt alla vanliga enheter, inklusive iOS. Med sina 350+ servrar i 35+ länder är de knappast störst i gänget, men det gör ingenting när hastigheterna överstiger 200 Mbps i Sverige och i 100 Mbps i USA.

Fullt stöd finns även för både torrenting samt Tor, och det enda vi kan slå ner på är att vi inte kan komma åt Netflix amerikanska utbud eller BBC iPlayer.

Hur fungerar Tunnelbears iOS-app?

Alla appar som Tunnelbear-gänget basar är både välbyggda och kvicka, men det finns ytterligare en likhet: Den inbyggda och väldigt charmiga björnen. Samma grizzlybjörn ropar förnöjt ”Rooaar!” innan han (eller hon – jag har inte en aning) gräver en tunnel till den server vi vill byta till härnäst. Om ni inte vill gå ”björnvägen” går det även att välja server via en rullist, men det är betydligt tråkigare.

Mer specifikt är iOS-appen rapp som bara den och det mest säkra läget (AES 256-kryptering via IKEv2-protokollet) är påslaget som standard. Ett Kill Switch-verktyg ingår också och det gör även ”Ghostbear” – en funktion som gör att vi kan surfa säkert när vi befinner oss i länder med stark censur, såsom Turkiet eller Iran.

tunnelbear-app-för-ios

Om vi tecknar oss för ett år får vi pynta $4.99/mån, vilket känns helt ok då Tunnelbear-gänget presterar betydligt bättre än många andra VPN-alternativ.

FaktaInfo
Antal servrar350+ i 22+ länder
iOS-appen låser upp NetflixNej
iOS-appen låser upp BBC iPlayerNej
Kill Switch för iOSNej
Antal samtida enheter som tillåts5
Pris från$4.99
Pengarna tillbaka-garantiBedöms från fall till fall
WebbsidaTunnelbear.com (recension)

Hur installerar ni en VPN-app på en iOS-enhet

Denna lilla process är mycket enkel och är över på strax under en minut. På VPN-leverantörernas webbsidor finns all information om detta som ni kan tänka er, men om ni kör på något av alternativen ovan behöver ni inte läsa på någonting. Hela förloppet sker i fyra steg:

1. Välj den VPN-leverantör som ni tycker passar bäst och ladda ner iOS-appen från App Store. På VPN-företagens webbsidor finns ofta länkar som tar er direkt till rätt sida i App Store-butiken, så oftast behöver ni inte ens söka i App Store för att hitta rätt. Tänk gärna på att många oseriösa gratisalternativ har döpt sig till snarlika namn, tex. VPNExpress (påhittat namn), för att lura till sig kunder. Fall inte för det tricket.

2. Efter detta startar ni upp appen och loggar in med rätt användaruppgifter (dessa levereras ofta via e-post).

3. När steg två är avklarat bör ni välja att koppla upp er mot en VPN-server. I samband med detta kommer VPN-appen be om att ni ska godkänna installationen. Detta är helt normalt och ni kan tillåta denna lilla manöver via antingen Touch ID eller Face ID.

4. Nu är era internetuppkopplingar helt skyddade. Med detta sagt har snokande internetoperatörer, hackers samt diverse upphovsrättsorganisationer inte längre en aning om vad ni pillar med på nätet.

Hur ser säkerhetsläget ut för iPhoneanvändare?

Rent generellt är iOS-enheterna bättre skyddade än Android-varianterna. Det är med andra ord extremt svårt för hackers att placera skadlig kod på en iPhone, men tyvärr är den kategorin av människor påhittiga och hittar ofta nya vägar för att lura oss.

Numera är det mest phishing-attacker samt avlyssnings-attacker mot offentliga WiFi-nätverk som gäller på iOS-sidan. En VPN-bestyckad iPhone ger ett visst skydd mot nätfiske-attackerna och ett heltäckande skydd mot WiFi-övervakning. De som äger de publika WiFi-näten kan med andra ord inte längre övervaka oss: Allt de får syn på är ett delat IP-nummer som VPN-leverantören står för, sen är det stopp.

Fungerar VPN-tjänsterna som nämnts på iPads?

Absolut. Samtliga VPN-leverantörer som nämnts ovan, inklusive Cyberghost, NordVPN och ExpressVPN, erbjuder appar som både fungerar på iPhone- samt iPad-enheter. iPad-apparna är alltid rena kloner av iPhone-varianterna, så om ni väl har lärt er hur en av dessa fungerar är det inte svårt att komma igång på nästa iOS-enhet.

Läs mer: Jämför de bästa VPN-alternativen på topplistan.

Har ni några funderingar, eller har ni kanske provat någon iOS-app och vill dela med er av upplevelsen? Om så är fallet – hör gärna av er via kommentarsfältet nedan.

LÄMNA ETT SVAR

Kommentera gärna!
Ange ditt namn