Att hitta en passande VPN-tjänst för Mac kan låta enkelt, men så är inte alltid fallet. I princip alla VPN-leverantörer erbjuder egenutvecklade appar för Windows, men på Mac-sidan ser det inte lika trevligt ut.

Ibland måste vi använda oss av tredjepartsappar såsom OpenVPN Connect. Detta är ett minst lika säkert val, men att behöva böka med manuella installationer kan vara jobbigt, i synnerhet för nybörjare eller de som bara vill kunna komma igång direkt.

En egenutvecklad Mac-app är en bra början, men det räcker förstås inte hela vägen. VPN-företaget måste även erbjuda en säker tjänst helt utan tråkigheter såsom IP- eller DNS-läckor och annat som en betalande kund aldrig ska behöva stå ut med. Utöver detta måste starka VPN-protokoll och robusta krypteringsalternativ erbjudas, likt OpenVPN samt AES 256-kryptering, som är en oslagbar kombination.

En annan viktig faktor står loggpolicyn för. Inga känsliga uppgifter får sparas. De VPN-leverantörer som slarvar med detta kan utan problem sälja alla våra uppgifter till högstbjudande (ofta skumma reklambyråer), vilket knappast rimmar särskilt väl med 100% anonymitet.

Att komma åt Netflix amerikanska utbud samt BBC iPlayer är heller aldrig fel, och att kunna fildela ostört är även det ett krav som VPN-leverantörerna nedan måste kunna uppfylla.

För att sammanfatta: De sju VPN-leverantörer som presenteras nedan passar utmärkt för Mac-användare för att:

  • Loggpolicyn är vattentät (inga känsliga loggar sparas)
  • Egenutvecklade Mac-appar erbjuds
  • Fildelning via Bittorrent-protokollet samt p2p tillåts
  • Hastigheterna vi får ut är snabba
  • Säkerhetsläget är på topp

Hur som helst, 55+ VPN-leverantörer har recenserats, och nedan hittar ni de bästa VPN-tjänsterna för Mac år 2019.

Läs mer: Såhär recenseras VPN-tjänsterna

#1 Cyberghost – det bästa valet för Mac-användare

cyberghost-för-mac

Cyberghost bockar i hela kravlistan ni hittar ovan, och lite till.

Allt som allt erbjuds 3800+ servrar i 60+ länder, och Mac-appen innehåller både ett Kill Switch-verktyg samt ett snyggt gränssnitt. Kill Switch-funktionen ser till att vår internetuppkoppling bryts på momangen om vi skulle tappa kontakten med Cyberghosts servrar, och på detta sätt förhindras IP- och DNS-läckor på ett enkelt sätt. Serverkartan hittar vi på den vänstra sidan och mer specifikt är det svårt att göra fel. En flik visar de servrar som bör användas för streaming och en annan sådan visar upp de som bör användas för fildelning. Att byta server tar för övrigt inte mer än någon sekund – så några jobbiga väntetider blir det aldrig frågan om.

vpn-för-mac-cyberghost-appen

För alla Mac-användare är det IKEv2-protokollet (minst lika säkert som OpenVPN-varianten) som gäller tillsammans med AES 256-kryptering. Bättre än så kan det inte bli.

Hastighetsmässigt har de inte heller någonting att skämmas över och i Sverige (214 Mbps nerströms) samt Storbritannien (125 Mbps nerströms) är det bra tryck i servrarna. Cyberghost kom för övrigt på andra plats i hastighetsligan, som ni kan läsa mer om här.

Torrenting- och p2p-trafik tillåts på samtliga servrar och det går också hur bra som helst att komma åt Netflix amerikanska utbud samt BBC iPlayer. Och väl där är det inte frågan om något laggande eller buffrande.

Månadsavgiften kan dessutom kapas rejält (från $12.99 till $2.45) om vi tecknar oss för det längsta abonnemanget. Mer specifikt är Cyberghost ett mycket bra val – oavsett vilken enhet vi använder oss av. Det är inte av en slump som detta VPN-företag hamnat som nummer ett på topplistan.

FaktaInfo
App för MacJa
Pris från€2.75/mån
Pengarna tillbaka-garanti45 dagar
WebbsidaCyberghost.com (recension)

#2 OVPN – ett flexibelt val för Mac

ovpn-app-för-mac

Svenska OVPN har knappast den största serverparken i gänget. De har heller inte lagt ner miljoners miljarder på att utveckla egensvarvade appar för precis varenda enhet. Någon utländsk streaming blir det heller aldrig tal om. Men med detta sagt utmärker de sig på tre sätt:

#1. Det är enkelt att komma i kontakt med kundsupporten och det är även en befriande känsla att slippa snacka svengelska om man väl skulle ha problem.

#2. Flexibiliteten är enorm. Bara på Mac-sidan har vi tre appar att välja på: En smidig OpenVPN-variant (rekommenderas som standard), Tunnelblick (specialdesignad app för Mac-användare) samt Viscosity (fungerar finfint för både Windows och Mac).

#3. Säkerhetsläget går det knappast att klaga på. OVPN-gänget kör med hårddiskfria servrar och låter oss också vara uppkopplade mot två VPN-servrar samtidigt, vilket ger säkerhetsnivån ytterligare en skjuts. Utöver detta sparas inga känsliga loggar och företaget släpper även regelbundna transparensrapporter och har aldrig samarbetat med några upphovsrättsorganisationer eller regeringar.

viscosity-fungerar-för-ovpn

Prismässigt lägger sig OVPN på ungefär samma nivå som konkurrenterna, men med tanke på de tre fördelar jag nämnt ovan är månadsavgiften vi betalar (49 kr/mån) rätt överkomlig.

FaktaInfo
App för MacNej, men många tredjepartsalternativ.
Pris från49 kr
Pengarna tillbaka-garanti10 dagar
WebbsidaOVPN.com (recension)

#3 IvacyVPN – snabba servrar och snygg Mac-klient

ivacyvpn-för-mac

IvacyVPN är en av världens mest högpresterande VPN-leverantörer, och om ni tecknar er för ett längre abonnemang kommer ni dessutom riktigt billigt undan. När det kommer till Mac-klienten är denna minst lika fullspäckad som Windows-varianten, vilket är relativt unikt.

Mac-användare kan med andra ord låsa upp Netflix, BBC iPlayer samt ladda ner torrenter utan att några snokande upphovsrättsorganisationer kan komma och lägga näsan i blöt. En 30 dagars pengarna tillbaka-garanti ingår också om ni inte skulle vara helt nöjda.

torrenting-test-med-ivacyvpn

Servrarna är dessutom kvicka som attan – vilket bilden ovan vittnar om. 15.5 MiB/s motsvarar ca. 130 Mbps.

FaktaInfo
App för MacJa
Pris från$1.33
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
WebbsidaIvacyVPN.com (recension)

#4 Zenmate – ett prisvärt VPN-alternativ för Mac-användare

zenmate-för-mac

Tyska Zenmate erbjuder snygga och funktionsrika appar för alla vanliga enheter, inklusive Mac förstås.

Det som utmärker VPN-företaget mest är de kvicka servrarna samt prisnivån, som är betydligt lägre än genomsnittet. Mac-appen kan ses som en något enklare version av Cyberghosts Mac-klient. Vilket inte är konstigt med tanke på att de båda VPN-leverantörerna ägs av samma moderbolag. Zenmates app är dock något mer avskalad, men tack vare att prisbilden ser ut som den gör känns detta som en helt ok kompromiss.

torrenting-test-med-zenmate
28.1 MiB/s motsvarar cirka 232 Mbps..

I övrigt presterar Zenmate hur bra som helst. Netflix och BBC iPlayer kan låsas upp, torrenting tillåts och allt som allt är VPN-företaget ett mycket bra val – oavsett plattform.

FaktaInfo
App för MacJa
Pris från€1.75
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
WebbsidaZenmate.com (recension)

#5 NordVPN – snabba hastigheter och funktionsrik Mac-klient

nordvpn-för-mac

Listtrean NordVPN erbjuder en ruskigt vass Mac-app där alla avancerade funktioner från Windows-appen har fått trilla med. I Mac-varianten hittar vi bland annat Kill Switch-funktionalitet, ett inbyggt säkerhetsprogram (skyddar oss mot virus och spionprogram), ett större gäng DNS-servrar samt en funktion som gör att vi även kan surfa i länder där VPN-tekniken är förbjuden (tex. Irak, Turkiet osv.). Att byta server är heller inte något problem och tar bara någon sekund. Detta kan vi antingen göra genom att välja en ny server från en lista eller genom att välja en ny virtuell position på en karta.

Serverparken är stor som attan och innehåller 5.200+ sådana i 62+ länder, och där är det inte någon som slår NordVPN på fingrarna.

Förutom Mac-appen finns även egenutvecklade sådana för bland annat iOS, Windows, Android och Linux. Och då sex enheter kan vara uppkopplade på en och samma gång kan hela enhetsarsenalen kopplas upp, helt utan att NordVPN-gänget kommer och klagar.

Säkerhetsläget är på topp även det. Här erbjuds OpenVPN-protokollet med AES 256-kryptering. Och om inte det skulle passa finns också IKEv2/IPSec-protokollet tillgängligt som backuplösning.

Hastighetsmässigt då? Jodå, det går undan helt ok, både i Sverige (142 Mbps nerströms) och Storbritannien (42 Mbps nerströms).

serverhastighet-i-sverige-för-nordvpn

Utöver detta går det också bra att ladda ner torrenter på p2p-servrarna (det finns 3.000+ sådana) och att låsa upp Netflix samt BBC iPlayer på de amerikanska respektive brittiska servrarna.

Prismässigt sparar vi som vanligt en rejäl slant om vi tecknar oss för abonnemanget med längst löptid. Då kommer vi ner i $2.99/mån, vilket är ett riktigt pangpris för en såhär pass högpresterande VPN-tjänst.

FaktaInfo
App för MacJa
Pris från€3.17
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
WebbsidaNordVPN.com (recension)

#6 ExpressVPN – Blixtsnabba servrar, men inget budgetalternativ

expressvpn-för-mac

Den Mac-app som ExpressVPN erbjuder är både enkel och funktionsrik. Med andra ord är det bara att klicka på anslut – sen är vi igång inom någon sekund. De servrar som används mest frekvent kan dessutom väljas redan från startskärmen, vilket innebär att vi slipper klicka oss igenom en massa menyval för att kunna koppla upp oss.

Hastighetsmässigt finns det heller ingenting att klaga på. Både i Sverige samt Storbritannien är det inga problem att få ut 100+ Mbps nerströms, vilket är ett resultat som slår nästan alla konkurrenter på fingrarna. Och med en serverpark på 3.000+ servrar i 93+ länder är det inte svårt att hitta en rapp sådan att koppla upp sig mot.

storbritannien-server-med-expressvpn-hastighetstest-1

Säkerhetsläget är på topp även det. Inga läckor kunde hittas vid recensionstillfället och för att skydda våra uppkopplingar kan vi använda oss av OpenVPN-protokollet samt AES 256-kryptering även på Mac-sidan. Vi hittar även ett Kill Switch-verktyg i samma app, vilket innebär att internetuppkopplingen bryts automatiskt om vi skulle tappa kontakten med ExpressVPN:s servrar.

I övrigt finns det 2.000+ p2p-servrar tillgängliga och det är heller inga problem att komma åt Netflix amerikanska utbud samt BBC iPlayer.

Det enda vi kan klaga på är att prisnivån är något hög ($6.67/mån) samt att vi ”bara” kan vara uppkopplade med tre enheter samtidigt (fem till tio samtidigt uppkopplade enheter är mer eller mindre standard). Till VPN-företagets försvar ingår i alla fall en 30 dagars pengarna tillbaka-garanti som erbjuds utan några konstiga villkor eller andra brasklappar.

Mer specifikt: ExpressVPN erbjuder en ruskigt bra VPN-tjänst, och då behöver de knappast vara billigast i klassen. Med tanke på allt VPN-godis vi får ta del av är ExpressVPN trots allt ett mycket bra val för Mac-användare – annars skulle de aldrig hamnat på den här listan.

FaktaInfo
App för MacJa
Pris från$6.67 (via rabattlänk)
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
WebbsidaExpressVPN.com (rabattlänk) (recension)

#7 Surfshark – det bästa budgetvalet för Mac

surfshark-for-mac

Surfshark-gänget är relativt stora med sina 800+ servrar i 50+ länder, och säkerhetsläget är det heller inget fel på. OpenVPN-protokollet samt AES 256-kryptering är det som gäller på Mac-sidan och allt som allt är samma app både rapp och enkel att förstå. Att byta server eller VPN-protokoll tar bara någon sekund och då vi kan koppla upp oss med hur många enheter vi vill på samma gång (unikt) är det också skönt att det finns egenutvecklade appar för fler enheter (iOS, Windows, Android och Linux) än ”bara” Mac.

Samtliga av ovanstående appar innehåller även ett Kill Switch-verktyg, förutom Android varianten vill säga, men det är på ingång enligt support-gänget.

Loggpolicyn är vattentät och inga läckor kunde hittas när recensionen genomfördes. I övrigt går det även finfint att komma åt Netflix samt BBC iPlayer och torrenting- samt p2p-trafik tillåts på samtliga servrar, och snabbt går det:

torrenting-test-med-surfshark
23 MiB/s motsvarar ca. 193 Mbps.

Hastighetsmässigt finns det heller ingenting att klaga över. Både i Sverige och Storbritannien är det inga problem alls att få ut 100+ Mbps nerströms, oavsett vilken server man väljer eller vilken tidpunkt man kopplar upp sig på.

Priset är dessutom vansinnigt lågt. För ynka $1.99/mån får vi tillgång till en premiumtjänst som heter duga och om vi inte skulle vara nöjda ingår även en pengarna tillbaka-garanti som sträcker sig över 30 dagar.

FaktaInfo
App för MacJa
Pris från$1.99
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
WebbsidaSurfshark.com (recension)

#8 Tunnelbear

tunnelbear-app-för-mac

Kanadensiska Tunnelbear kanske inte är högst upp på listan, men en rolig VPN-app för Mac har de åtminstone svarvat ihop.

I gränssnittet springer en urgullig björn omkring och om vi väljer en ny VPN-server ryter samma grizzlybjörn till och gräver genast en tunnel så att vi kommer rätt. Ljudet (dvs. Rooooaaarrr!) går lyckligtvis att stänga av (det blir jobbigt i längden), men allt som allt har Tunnelbear-gänget lyckats få något rätt tråkigt (dvs. serverbyten) att leda till krampliknande skrattanfall.

Mer specifikt är Mac-appen både rolig, säker och lättanvänd. ”Ghostbear”-läget återfinns även på Mac-sidan. Denna funktion gör det möjligt för oss att surfa med VPN-skydd utan att myndigheter och regeringar märker att vi gör detta, vilket är smidigt om vi befinner oss i ett land med stark censur.

Förutom Mac-appen erbjuds även egenutvecklade sådana för iOS, Windows, Android samt webbläsare (Chrome och Opera).

Samtliga moderna VPN-protokoll stöds, inklusive OpenVPN samt IKEv2 (för iOS) tillsammans med branschens starkaste krypteringsstandard, AES 256.

Några säkerhetsläckor var det heller aldrig frågan om vid recensionstillfället och utöver detta sparas inte heller några känsliga loggar.

Hastigheterna vi får ut går heller inte av för hackor. 100+ Mbps nerströms i USA och 200+ Mbps i Sverige innebär att VPN-företaget är en av världens kvickaste VPN-leverantörer enligt vår mätning.

Det enda vi kan slå ner på är att Netflix amerikanska utbud samt BBC iPlayer inte fungerade vid recensionstillfället. Men torrenting är åtminstone inga problem, och snabbt som attan går det även här:

torrenting-med-tunnebear-test-med-qbittorent
26.3 MiB/s motsvarar ca. 221 Mbps..

Prisläget då? $4.99/mån är inte så blödigt för en såhär pass stabil VPN-tjänst. Någon pengarna tillbaka garanti erbjuds dock inte, men det finns i alla fall en begränsad gratisversion tillgänglig (max 500 MB/mån) som kan testköras en stund innan ni bestämmer er om Tunnelbears VPN-tjänst är någonting som ni använda er av i längden.

FaktaInfo
App för MacJa
Pris från$4.99
Pengarna tillbaka-garantiBedöms från fall till fall
WebbsidaTunnelbear.com (recension)

#9 Windscribe

windscribe-för-mac

Winscribes Mac-klient är inte lika humoristisk som Tunnelbears, men säker och lättanvänd är den i alla fall.

VPN-företaget basar över 480+ servrar i 50+ länder och förutom Mac ingår även egenutvecklade appar för iOS, Windows, Mac, Linux, webbläsare (Chrome, Opera och Firefox) samt Kodi.

I övrigt sparas inga känsliga loggar, inga säkerhetsläckor kunde hittas och alla moderna VPN-protokoll stöds (OpenVPN, IKEv2 och SOCKS5) tillsammans med AES 256-kryptering.

VPN-leverantören sviker heller inte hastighetsmässigt och det är inte svårt att få ut 200+ Mbps i Sverige samt 100+ Mbps i USA.

windscribe-server-sverige-hastighetstest

Som billigast kommer vi undan med att betala $4.08/mån om vi tecknar oss för ett årslångt abonnemang, vilket är ett snäpp under snittnivån. Windscribe erbjuder också ett mer flexibelt abonnemang där vi kan välja att bara komma åt ett fåtal servrar (tex. USA/Sverige/Storbritannien) och därmed komma ännu billigare undan.

Den pengarna tillbaka-garanti som erbjuds gäller i tre dagar och om ni vill kunna utnyttja denna, se till att inte göra av med mer än 10 GB data under de första dagarna.

FaktaInfo
App för MacJa
Pris från$4.08
Pengarna tillbaka-garanti3 dagar
WebbsidaWindscribe.com (recension)

#10 ProtonVPN

protonvpn-för-mac

Schweiziska ProtonVPN erbjuder 345+ servrar i 32+ länder, en trevlig samt lättanvänd Mac-app och mycket annat. Genom att trycka på “Quick Connect”-knappen kopplas vi automatiskt upp mot den server som mår bäst för tillfället, och allt som allt är Mac-appen både lättanvänd, säker och snygg (det mörka läget är mycket behagligt).

Egenutvecklade appar finns även för iOS, Windows, Android, Linux och routrar (DD-WRT, AsusWRT och Tomato).

Säkerhetsmässigt är det OpenVPN-protokollet samt AES 256-kryptering som gäller som bäst, men några enklare backup-protokoll för äldre enheter (tex. IPSec/PPTP etc.) erbjuds tyvärr inte. Detta innebär att äldre och/eller mer udda enheter (tex. Rasberry Pi-enheter och Chromebooks) inte kan skyddas alls.

Några IP- eller DNS-läckor hittades lyckligtvis aldrig och loggpolicyn är mycket säkert utformad. Hastighetsmässigt ser det också bra ut och dessa pendlar oftast mellan 75-150 Mbps, vilket bör räknas som mer än godkänt.

proton-vpn-server-sverige-stockholm

Netflix amerikanska utbud går tyvärr inte att låsa upp för tillfället men BBC iPlayer fungerar åtminstone som det ska. Torrenting- samt p2p-trafik är också tillåten, men då måste all data som skickas filtreras via en nederländsk server. Mer specifikt gör detta inte ett jota då hastigheten inte påverkas ett jota. Cyberghost kör för övrigt på exakt modell, och det funkar hur bra som helst även där.

Prisnivån för det enklaste abonnemanget, ”Basic”, börjar på $4/mån om vi tecknar oss för ett år. Utöver detta ingår även en pengarna tillbaka-garanti som sträcker sig över 30 dagar och denna kan utnyttjas utan att några jobbiga frågor ställs.

FaktaInfo
App för MacJa
Pris från$4.00
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
WebbsidaProtonVPN.com (recension)

Vilken VPN-tjänst passar bäst för Mac-användare?

Alla VPN-appar för Mac är tyvärr inte särskilt snabba eller ens säkra. Gratisalternativen ställer till mer med skada än nytta, och ibland krävs jobbiga och tidsödande installationer, även om man väljer ett premiumalternativ.

De VPN-företag som ni hittar i topp 7-listan ovan fungerar utmärkt för Mac. Säkerhetsläget är på topp, Mac-apparna är välsvarvade och säkra, hastigheten vi får ut går inte av för hackor och prisnivån är antingen bra eller mycket bra.

Mer specifikt är Cyberghost ($2.75/m), OVPN (49 kr/m), IvacyVPN ($1.33), NordVPN ($2.99/m) och Zenmate ($2.05/m) de VPN-leverantörer som bör passa bäst för Mac-användare. Men Tunnelbear, ProtonVPN och Windscribe presterar bra de också, även om de inte riktigt kan mäta sig med de fem högst presterande alternativen.

Då har denna lilla jämförelselista nått sitt slut. Är det någonting ni undrar över? Har ni själva någonting att säga om Mac-apparna? I sådana fall – hör gärna av er via kommentarsfältet.

LÄMNA ETT SVAR

Kommentera gärna!
Ange ditt namn