Den första Nintendo-konsolen släpptes år 1983. På den tiden var pixlarna stora som äpplen och även om spelglädjen var på topp var det just detta, spelande, allt som dåtidens spelkonsoler kunde användas för.

Nu, snart 40 år senare, är läget ett helt annat. Dagens mest populära spelkonsoler såsom Playstation 4, Xbox One samt Nintendo Switch klarar av att leverera betydligt mer än ”bara” underhållande spel. Under skalet hittar vi även streaming-appar, kvicka webbläsare och mycket annat som vi tidigare behövt en dator eller en smartphone för att komma åt.

Men även om spelkonsolerna och spelutbudet har förbättrats är allting inte frid och fröjd. Dagens spelmaskiner är bland annat känsliga för hackare som utan problem kan bjussa på så kallade överbelastningsattacker i tid och otid.

Det är här (och på många andra sätt) en VPN-tjänst kan hjälpa till, vilket vi går igenom lite längre ner i artikeln.

#1 Vi kan kringgå regionsspärrar

Med en VPN-bestyckad spelkonsol slipper vi alla regionsspärrar som berättar för oss vad vi får spela och inte spela. Detta innebär att vi kan ta del av speltitlar som ännu inte släppts i Sverige. Och om ni bor utomlands, till exempel i USA, kan ni välja att använda er av en svensk server för att på så sätt få spela med fler svenskar.

#2 Vi kan slippa spelcensur

Om vår regering bestämmer att ett specifikt spel skulle vara för opassande för den svenska marknaden kan vi även komma förbi detta tack vare VPN-tekniken. Allt vi behöver göra är att ladda ner exakt samma spel i en annan region – sen är det bara att tuta och köra.

#3 Vi kan koppla upp oss mot vilken spelserver vi vill

Om vi spelar online via en dedikerad server, alltså inte via p2p, kan våra spelsessioner flyta på betydligt bättre med en VPN-uppkoppling i bagaget. Låt oss säga att den närmaste spelservern befinner sig i Tyskland: Då kan vi välja att koppla upp oss mot en VPN-server i schnitzel-ätarnas land, svårare än så är det inte. Och då avståndet till spelservern minskar bör även fördröjningar, lagg och andra tråkigheter kunna utrotas.

Men det finns tyvärr inga garantier för detta. Därför är den bästa vägen att ni tecknar er för en VPN-tjänst med en generös pengarna tillbaka-garanti. I nuläget är det Cyberghost som är bäst på den fronten (deras pengarna tillbaka-garanti sträcker sig över 45 dagar och inga jobbiga frågor ställs om ni ångrar er).

#4 DDOS-attacker kan förhindras

Alla som spelar mycket onlinespel vet säkert om att det alltid finns en stor risk att bli ”DDOS:ad” eller ”IP-Bootad”. Det vill säga offer för en överbelastningsattack som gör att vi inte kan fullfölja våra spelsessioner.

Även här kan VPN-tekniken hjälpa till. Med en VPN-uppkopplad spelkonsol blir det i princip omöjligt att falla offer för dessa typer av attacker.

Vi kan VPN-bestycka våra spelkonsoler på många sätt

#1 Installera VPN-tjänsten direkt i routern

Tyvärr tillåter inte Sony, Microsoft eller Nintendo några VPN-appar i deras respektive spelbutiker, men detta kan vi komma runt genom att vi istället installerar VPN-tjänsten i routern (guide). På så sätt får alla enheter inklusive spelkonsoler, telefoner, datorer samt smarta tv-apparater tillgång till alla fördelar som VPN-tekniken bjussar på.

#2 Dela datorns VPN-uppkoppling (Mac)

För Mac-användare är förloppet rätt enkelt: Ta er till Systeminställningar -> Delning -> Internetdelning – och sen är det klart.

#3 Dela datorns uppkoppling (Windows)

På Windows-sidan krävs tyvärr lite mer arbete, men trots detta går det rätt fort att komma igång. Här finns en steg för steg-guide som beskriver hur ni lyckas med internetdelningen.

Vilka kriterier är viktigast när det kommer till spelkonsoler?

De VPN-tjänster som ni hittar på topp 5-listan nedan valdes för att:

  • Säkerhetsläget är på topp
  • Prisnivån är rätt
  • Många VPN-servrar erbjuds
  • Hastigheterna vi får ut är höga eller mycket höga
  • Vi kan installera VPN-tjänsterna i våra routrar (viktigt)
  • Egenutvecklade appar erbjuds för alla vanliga enheter (Mac, Windows, iOS samt Android)

De bästa VPN-alternativen för spelkonsoler

Samtliga VPN-tjänster som ni hittar längre ner mycket bra val för PS4-, Xbox One- samt Nintendo-lirare.

#1 IvacyVPN – det bästa valet för spelkonsoler

ivacyvpn-gaming-satsning

IvacyVPN är en större VPN-aktör som bjussar på snabba hastigheter, ett bergfast loggavtal samt först och främst en riktigt trevlig prisnivå. Av de omkring 60 VPN-leverantörer som recenserats har IvacyVPN-gänget lyckas knipa tredjeplatsen på topplistan, vilket säger en hel del om kvaliteten på det som erbjuds.

För att uppdatera läget har IvacyVPN valt att storsatsa på just gaming. Ett större samarbete har påbörjats med e-sportorganisationen GamersOrigin, och med lite tur och hårt arbete kan både IvacyVPN samt GamersOrigin växa tack vare satsningen.

Med detta sagt ger IvacyVPN oss ett utmärkt skydd mot bland annat DDoS-attacker samt giriga internetoperatörer som väljer att strypa hastigheterna i tid och otid. Mer specifikt är Ivacy det bästa valet för gaming – och kommer förmodligen förbli just detta under en bra tid framöver.

FaktaInfo
Antal servrar1000+ i 100+ länder
Egenutvecklade appar föriOS, Android, Windows, Mac och Linux
Låser upp NetflixJa
Låser upp BBC iPlayerJa
ServerhastighetSnabb
Stöd för routrarJa
Pris från$1.33
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
WebbsidaIvacyVPN.com (recension)

#2 NordVPN – väldens största VPN-leverantör

nordvpn-för-spelkonsoler

NordVPN erbjuder 5200+ servrar i 61+ länder, och är tack vare detta världens största VPN-leverantör.

Egenutvecklade appar finns tillgängliga för alla vanliga enheter och som bäst skyddas våra internetuppkopplingar med hjälp av OpenVPN-protokollet tillsammans med AES 256-kryptering. Bättre än så blir det inte.

Hastigheterna vi får ut går inte av för hackor, säkerhetsläget är högt och vi kan även komma åt Netflix amerikanska utbud samt BBC iPlayer via streamingservrarna. Fildelning via torrenting samt p2p tillåts på samtliga servrar, även om p2p-servrarna (det finns 3.000+ sådana) rekommenderas starkast då dessa är optimerade för just detta.

Prisläget går det heller inte att klaga då vi sänker månadsavgiften från $11.95 till $2.99 om vi tecknar oss för ett längre abonnemang. Och om ni inte skulle vara nöjda ingår även en pengarna tillbaka-garanti som sträcker sig över 30 dagar.

FaktaInfo
Antal servrar5600+ i 61+ länder
Egenutvecklade appar föriOS, Android, Windows och Mac
Låser upp NetflixJa
Låser upp BBC iPlayerJa
ServerhastighetSnabb
Stöd för routrarJa
Pris från€3.17
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
WebbsidaNordVPN.com (recension)

#3 Cyberghost – ett prisvärt val för spelkonsoler

cyberghost-logo-landingssida-696x

Cyberghost övertygar på många områden, och inte minst när det kommer till de hastigheter vi får ut samt sett till säkerhetsläget.

Egenutvecklade appar finns tillgängliga för alla vanliga enheter, inklusive Windows, Mac, iOS, Android samt Linux. Några säkerhetsbrister kunde inte hittas vid recensionstillfället och det går också bra att komma åt Netflix amerikanska utbud samt BBC iPlayer. Förutom detta går det också finfint att fildela på samtliga servrar. Alla fildelningstrafik filtreras dock via holländska servrar, men det gör inte ett jota då nerladdningshastigheten inte påverkas av detta.

Med 3800+ servrar i 60+ länder är VPN-företaget knappast någon lilleputt. Mer specifikt presterar Cyberghost mycket bra inom alla kategorier, och det därför vi hittar dem högst upp på topplistan.

FaktaInfo
Antal servrar6200+ i 90+ länder
Egenutvecklade appar föriOS, Android, Windows, Mac och Linux
Låser upp NetflixJa
Låser upp BBC iPlayerJa
ServerhastighetSnabb
Stöd för routrarJa
Pris från€2.75
Pengarna tillbaka-garanti45 dagar
WebbsidaCyberghost.com (recension)

#4 Zenmate – ett bra budgetval för spelkonsoler

zenmate-logo-landningssida

Zenmate är inte störst i klassen med sina 300+ servrar i 30+ länder. Men dessa är åtminstone kvicka, och prisnivån går det heller inte att klaga på.

Allt som allt är Zenmate ett bra budgetval för alla som inte kräver de senaste extrafunktionerna, och helt enkelt nöjer sig med en säker och pålitlig VPN-leverantör. För närvarande går det finfint att teckna sig för ett 7 dagars prova på-konto, helt utan risk. Och om ni väl slår till ingår en pengarna tillbaka-garanti som sträcker sig över 30 dagar.

I övrigt klarar sig Zenmate utmärkt om vi jämför med de närmaste konkurrenterna. VPN-företaget låser upp både Netflix samt BBC iPlayer. Torrenting tillåts på utvalda servrar, och snabbt går det.

FaktaInfo
Antal servrar300+ i 30+ länder
Egenutvecklade appar föriOS, Android, Windows och Mac
Låser upp NetflixJa
Låser upp BBC iPlayerJa
ServerhastighetSnabb
Stöd för routrarJa
Pris från€1.75
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
Gratis prova på-konto7 dagar
WebbsidaZenmate.com (recension)

#5 Windscribe – dela VPN-uppkopplingen direkt i VPN-appen

windscribe-logo-landningssida-696x

Windscribe är erbjuder en säker, lättanvänd samt prisvärd VPN-tjänst och gör i princip allting rätt. Egenutvecklade appar finns tillgängliga för alla vanliga enheter och när det kommer till dessa är det en funktion som passar extra bra för gamers.

Tack vare ”Secure Hotspot”, som den smidiga lilla funktionen heter, behöver vi inte flasha våra routrar eller pilla med datorns inställningar för att kunna dela VPN-uppkopplingen trådlöst. Allt vi behöver göra är att gå in på inställningar -> delning -> aktivera ”Secure Hotspot”-läget. När detta väl är avklarat har ett virtuellt nätverk skapats som alla hemmets enheter kan koppla upp sig mot, inklusive spelkonsolerna.

Utöver detta är säkerhetsläget på topp, servrarna är rappa som bara den, Netflix och BBC iPlayer kan låsas upp och fildelning tillåts på samtliga servrar. För att sammanfatta läget är Windscribe ett toppalternativ för Playstation 4-lirare.

FaktaInfo
Antal servrar480+ i 60+ länder
Egenutvecklade appar föriOS, Android, Windows och Mac
Låser upp NetflixJa
Låser upp BBC iPlayerJa
ServerhastighetSnabb
Stöd för routrarJa
Pris från$4.08
Pengarna tillbaka-garanti3 dagar
WebbsidaWindscribe.com (recension)

#6 Tunnelbear – ett bra budgetval för spelkonsoler

tunnelbear-logo-landningssida-696x

Kanadensiska Tunnelbear erbjuder en säker och lättanvänd VPN-tjänst med egenutvecklade appar för Windows, Mac, iOS samt Android. Serverparken är inte superstor (350+ servrar i 35+ länder), men det gör ingenting då det går undan som bara den. I Sverige är det inga problem att få ut 200+ Mbps nerströms och i USA överstiger hastigheterna oftast 100 Mbps.

servertest-i-sverige-för-tunnebearvpn

Torrenting- samt p2p-trafik tillåts på samtliga servrar och det enda vi kan anmärka på är att inget stöd finns för utländsk streaming. Men för alla spelentusiaster som kan klara sig utan BBC iPlayer samt Netflix amerikanska utbud är Tunnelbear fortfarande ett mycket bra val.

FaktaInfo
Antal servrar350+ i 22+ länder
Egenutvecklade appar föriOS, Android, Windows och Mac
Låser upp NetflixNej
Låser upp BBC iPlayerNej
ServerhastighetSnabb
Stöd för routrarJa
Pris från$4.99
Pengarna tillbaka-garantiBedöms från fall till fall
WebbsidaTunnelbear.com (recension)

#7 ExpressVPN – smakar det så kostar det

expressvpn-för-spelkonsoler

ExpressVPN gör i princip allting rätt. Stöd finns för alla moderna VPN-protokoll, inklusive OpenVPN, PPTP och L2TP tillsammans med världens starkaste krypteringsstandard, AES 256.

Egenutvecklade appar erbjuds för alla vanliga enheter (iOS, Android, Mac och Windows) och servrarna är ruskigt kvicka. Utöver detta kommer vi åt Netflix amerikanska utbud samt BBC iPlayer utan några problem, och torrenting och p2p tillåts på samtliga servrar.

Det enda vi kan slå ner på är priset och att det ”bara” går att koppla upp sig med tre enheter samtidigt. Men med detta sagt – om ni inte ser prisnivån som något hinder är ExpressVPN ett vansinnigt bra val.

FaktaInfo
Antal servrar3000+ i 94+ länder
Egenutvecklade appar föriOS, Android, Windows, Mac och Linux
Låser upp NetflixJa
Låser upp BBC iPlayerJa
ServerhastighetSnabb
Stöd för routrarJa
Pris från$6.67
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
WebbsidaExpressVPN.com (kampanjkod) (recension)

Om ni fortfarande lurar på vilken VPN-tjänst som passar bäst – kika gärna vidare på topplistan vettja, eller hör av er via kommentarsfältet så svarar jag så fort jag kan.

LÄMNA ETT SVAR

Kommentera gärna!
Ange ditt namn