När det kommer till torrenting finns en stor rad faktorer du bör ha i åtanke innan du väljer rätt VPN-leverantör, de viktigaste av dessa är:

Snabbhet: Överbelastade VPN-servrar ger en långsam uppkoppling. Satsa på en VPN-aktör som erbjuder många snabba servrar i många länder.

Tak för datatrafik: Torrenting förbrukar ansenliga mängder data och belastar VPN-leverantörernas servrar. Somliga VPN-aktörer har tak som bestämmer hur mycket datatrafik som får användas under en given period. Samtliga premiumleverantörer som listas här har dock inga som helst tak vad gäller datatrafik.

Säkerhet: Starka krypteringsprotokoll är nästan den viktigaste faktorn när det kommer till torrenting. Ju bättre kryptering som erbjuds (OpenVPN med AES 256-kryptering är säkrast i nuläget) desto färre utomstående, likt Google, myndigheter och upphovsrättsorganisationer, är det som tillåts snoka igenom din internettrafik.

Fildelningspolicy: Fildelning tillåts ej av samtliga VPN-leverantörer medans somliga aktörer till och med optimerat sina applikationer för att torrenting ska ske så snabbt och säkert som möjligt.

Samtliga VPN-aktörer som listas i slutet på denna artikel är mycket bra val när det kommer till torrenting.

Är nerladdning av torrents olagligt?

Lite klyschigt kan man här välja att svara: -Ja, självklart är torrenting lagligt. Dock syftar säkerligen den svarande på att torrenting är en form av fildelningsteknik (p2p) där alla tillåts dela vad de så känner för via internet. De flesta som frågar syftar oftast dock på torrenting av upphovsskyddade verk, vilket i sig är olagligt i många stater, inklusive Sverige. Delandet av upphovsskyddade verk, det vill säga piratkopiering av bland annat filmer, serier och böcker, har länge varit och är fortfarande tätt knutet till torrenting.

Straffen för fildelningsbrott som utdelas i Sverige är ofta kopplat till om du tjänat pengar på fildelningen eller inte. Om så inte är fallet slutar påföljden oftast i böter.

Utorrent logotyp
Fildela säkrare med till exempel uTorrent

I vilka länder kan jag fildela utan risk?

Det finns ett antal länder där inställningen till kopiering av upphovsrättsskyddade verk är något mer avslappnad. Spanien är ett exempel på ett sådant land, i denna nation tillåts du fildela vad du vill och hur ofta du vill, men bara så länge du själv inte tjänar pengar på det.

Även Nederländerna har likvärdiga lagar där du tillåts fildela ”konstverk”, men bara om du själv inte tjänar pengar på det. Vad som klassas som konstverk är relativt luddigt men många tänker ofta på filmer, serier och böcker. I samma land är dock reglerna hårda vad gäller illegal nerladdning av mjukvara mycket hårda och påföljden som detta leder till blir ofta böter.

Om Spanien och Nederländerna har en avslappnad inställning så kan Mexiko beskrivas som helt avsomnade. I Mexiko betraktas det av allmänheten som fullt lagligt att dela precis vad man vill på internet. Det finns dock ett fåtal löst skrivna lagar som behandlar fildelning som ingen tar särskilt hårt på. Ingen har heller någonsin straffats för fildelning i Mexiko, även om rättsväsendet i teorin skulle kunna göra detta.

Det mest fildelningsvänliga landet är dock Schweiz, där upphovsrättslagarna är än mer löst formulerade och i praktiken inte ens existerar. I korta ordalag är det lagligt att ladda ner vad du vill, så länge du själv inte tjänar pengar på det. I samma land är det även förbjudet för internetoperatörer och dylikt att spionera på sina kunder, vilket innebär att det i princip blir omöjligt att stämma någon för upphovsrättsbrott.

Kan jag ladda ner torrents på laglig väg i Sverige?

Såvida du inte laddar ner semesterfilmer eller speldemos är det olagligt att ladda ner upphovsrättsskyddade verk, inklusive spel, filmer och serier i hela landet. Polisen kommer  inte hem till dig och gör husrannsakan, dock kan utländska advokatfirmor, likt Njord Law Firm, skicka ockerbrev där de påstår att du har ägnat dig åt illegal fildelning. Det samstämmiga rådet är att inte betala dessa hotbrev genom att bestrida kravet. Njord Law Firm kan vid dessa tillfällen, det vill säga när du bestrider deras hotbrev, ibland även använda sig av skrämseltaktik, då de skickar ytterligare ett brev med ett än högre skadeståndsbelopp för att på så sätt få dig att förlika. Advokatfirman hotar med att dra dig inför domstol även om du bestrider ockerbrevet, dock har än så länge ingen blivit dömd som följd av dessa brev och inga rättegångar har heller hållits.

Qbittorent logo
Qbittorrent, en annan populär rackare..

Varför bör jag använda mig av en VPN-tjänst vid torrenting?

Din internetleverantör kan mycket enkelt se din IP-adress och på detta sätt identifiera vem du är. Om du använder dig av en VPN-tjänst döljs ditt IP-nummer och tack vare detta kan internetleverantören enbart se VPN-leverantörens IP-nummer, som i sin tur hör till den server du befinner dig på för tillfället. VPN-aktörerna skapar en privat tunnel, med mycket stark kryptering, mellan din uppkoppling och deras servrar. Du blir därmed skyddad från insyn utifrån vilket innebär att ingen kan se vad du gör på internet. Exempel på instanser och myndigheter som kan vilja ha information om dig är reklambolag, myndigheter, internetoperatörer och advokatbyråer, för att nämna ett fåtal. Att advokatbyråer ens får tillgång till internetoperatörernas IP-register är enligt oss skrämmande. Detta då de på detta sätt tillåts pressa ut vanliga internetanvändare på pengar, oavsett om de är skyldiga till något brott eller inte.

I somliga länder, likt Mexiko och Schweiz, kan du känna dig någorlunda trygg med att din webbläsar- och fildelningshistorik förblir privat. Så är fallet tyvärr inte i Sverige. Genom att använda dig av en VPN-tjänst maximerar du din anonymitet utan att du på så sätt behöver flytta utomlands. Din digitala flytt står VPN-leverantören för.

En snabb och dessutom svensk VPN-aktör som erbjuder väloptimerade servrar helt utan datatak. Du fildelar säkert tack vare att den bästa krypterinsstandarden erbjuds, det vill säga AES-256. PrivateVPN:s kunderbjudande är mycket prisvärt om ett längre abonnemang tecknas.

Jämför och välj den bästa VPN-tjänsten för torrenting

När det kommer till fildelning är det många faktorer som påverkar. De största tjänsterna med mest muskler, det vill säga ExpressVPN och NordVPN, har det som krävs för att vifta bort nyfikna myndigheter och företag. Men premiumtjänster tar ofta ut något högre priser, och som budgetalternativ rekommenderas PrivateVPN, som även de har en vattentät loggpolicy och ett bra stöd för fildelning.

ExpressVPN

Expressvpn Widescreen

Det bästa valet för torrenting. Detta tack vare starka krypteringsalternativ och snabba servrar, stöd för många samtida uppkopplade enheter samt inga som helst tak vad gäller datatrafik. VPN-aktören har även optimerat sin mjukvara för att denna ska fungera extra bra för just torrenting

+ Fullt stöd för torrenting och p2p
+ Stöd för amerikansk Netflix-streaming
+ Inga databegränsningar
+ Mycket prisvärt vid tecknande av längre abonnemang

Besök ExpressVPN

Betyg för torrenting: 97/100
Pris från: $6.67 (Priset kan ändras vid kampanjer)

NordVPN

NordVPN erbjuder en mycket stark krypteringsnivå samt snabba servrar, vilket bör ses som mycket bra när det kommer till just torrenting. Sex enheter kan koppla upp sig på samma abonnemang och inga som helst databegränsningar existerar. Pengarna tillbaka kan du få inom 30 dagar om du inte tycker att tjänsten lever upp till dina krav.

+ Fullt stöd för torrenting och p2p
+ Stöd för amerikansk Netflix-streaming
+ Inga databegränsningar
+ Mycket prisvärt vid tecknande av längre abonnemang

Besök NordVPN

Betyg för torrenting: 94/100
Pris från: $6.99 (Priset kan ändras vid kampanjer)

PrivateVPN

privateVPN logo

En snabb och dessutom svensk VPN-aktör som erbjuder väloptimerade servrar helt utan datatak. Du fildelar säkert tack vare att den bästa krypterinsstandarden erbjuds, det vill säga AES-256. PrivateVPN:s kunderbjudande är mycket prisvärt om ett längre abonnemang tecknas.

+ Säkra krypteringsprotokoll
+ Sex samtida enheter tillåts
+ Bra stöd för torrenting
+ Smidig integration med TOR(använd inte Tor för p2p)
+ Välskrivna nybörjarguider finns att tillgå för att ställa in Utorrent korrekt
+ Mycket prisvärd
– Något begränsade supportalternativ

Besök PrivateVPN

Betyg för torrenting: 90/100
Pris från: $3.99 (Priset kan ändras vid kampanjer)

Delta i diskussionen