Meny

De bästa VPN-tjänsterna i Sverige år 2020

Trots att den omstridda IPRED-lagen stiftats har ingen, vare sig myndighet eller företag, någonsin försökt använda sig av denna lag för att kunna begära ut uppgifter om någon enskild individ. Ansvaret för att se till att du inte gör någonting olagligt på internet står för närvarande internetoperatörerna för.

Med IPRED-lagen som stöd tvingar staten internetoperatörer likt Telia, Tele 2 och Comhem att spara ner privat information, som bland annat rör din sökhistorik, i minst sex månader. Detta för att exempelvis polisiära myndigheter och privata advokatbyråer ska kunna få titta igenom vad du haft för dig på internet, oavsett om du gjort någonting olagligt eller inte.

cyberghost-för-windows-applikation
CyberghostVPN är en av de bäst presterande VPN-leverantörerna just nu..

Även om EU-domstolen anser att det är olagligt att logga känsliga uppgifter, som riskerar identifiera enskilda människor på internet, är fortfarande den mycket kritiserade IPRED-lagen aktuell. IPRED-lagen innebär att fildelare lever farligt i Sverige, då samtliga internetoperatörer tvingas samarbeta med upphovsrättstroll, som skickar kravbrev, eller utpressningsbrev, men förhoppning om att offren ska betala förlikningssumman.

Använd en VPN-tjänst för maximal trygghet

Genom att använda dig av en VPN-tjänst kan du ta del av en stor mängd fördelar:

Surfa anonymt och säkert

VPN-företagen kapslar in hela din internetuppkoppling i ett skyddande lager, vilket innebär att ingen, vare sig internetoperatörerna eller VPN-företaget själva, kan se vad du gör på nätet.

Kom åt regionsblockerade tjänster

Netflix svenska utbud är för närvarande en tredjedel så stort i jämförelse med det amerikanska Netflix-biblioteket. Med rätt VPN-tjänst kan du låsa upp Netflix fullständiga utbud, men även BBC iPlayer, Hulu och alla större internationella tv-plattformar. Du får även möjlighet att ta del av norska NRK, samt svenska SVT-Play, även om du inte befinner dig i Sverige.

Surfa snabbare

Svenska Internetoperatörer kan använda sig av fula metoder för att begränsa internethastigheten. De väljer alltsomoftast att strypa internetuppkopplingarna på kvällar och helger, dvs. vid de tidpunkter då deras nät är som mest belastade. Istället för att meddela sina kunder följande:

”Vi erbjuder 100/100 Mbit bredband för endast 299 kronor”

Bör de vara mer ärliga, och skriva:

”Vi erbjuder 100/100 Mbit bredband under de tider det inte är så mycket trafik. Istället för att bygga ut vår egen serverkapacitet och göra bättre avtal med utländska internetoperatörer så begränsar vi din hastighet, ibland mycket kraftigt, om du väljer att surfa på bandbreddskrävande sidor. Ha en trevlig dag!”

Då de VPN-tjänster som listas i denna artikel vare sig övervakar din trafik eller begränsar din uppkopplingshastighet, bör de ses som en god investering. Men se upp för gratisalternativen, som i många fall är farliga att använda.

Dessa 5 VPN-tjänster passar bäst i Sverige

Det finns ett hundratal VPN-tjänster på marknaden. Ett fåtal av dessa presterar perfekt, medan många sviker på ett eller annat sätt. De VPN-företag som handplockats för denna lista basar över snabba VPN-servrar, både i Sverige och utomlands. Utöver det är VPN-apparna användarvänliga, och prisläget humant. 

Nedan kan du läsa mer om fem VPN-tjänster som bör passa utmärkt för svenska internetanvändare.

#1. Cyberghost

cyberghost-logo-landingssida-696x

Cyberghost är ett mycket starkt VPN-alternativ. De svenska VPN-servrarna är blixtsnabba, så även de utländska. VPN-företagets största styrka är dess allsidighet, då de presterar mycket bra inom samtliga kategorier.

Samtliga tv-plattformar kan överlistas, inklusive Netflix, BBC iPlayer, HBO Nordic, SVT Play, NRK, SF Anytime och många fler. Utöver det är serverparken extremt stor, vilket bör ses som positivt då chansen för att hitta en närliggande VPN-server maximeras.

I övrigt är VPN-apparna enkla att använda, samt säkra, då utomstående säkerhetsföretag kunnat bekräfta att VPN-klienterna gör det de ska, samt att inga känsliga loggar sparas.

Mer specifikt är Cyberghost det bästa valet inom VPN-branschen. De presterar extremt starkt, och prisnivån är dessutom human. Om du fastnar för Cyberghost – teckna dig gärna för det längsta abonnemanget, för att kunna pressa ner månadsavgiften en aning. 

Testa Cyberghost nu!

Läs gärna recensionen för att få mer information om hur Cyberghost presterar.

InformationAttribut
Företagets säteRumänien
Antal servrar6200+ i 90+ länder
Appar förWin 10, Linux, Mac, iOS och Android
Antal samtida enheter som tillåts7
Låser upp ITV HubJa
Låser upp BBC iPlayerJa
Låser upp Netflix (USA)Ja
Låser upp svenska tv-plattformarJa
Pengarna tillbaka-garanti45 dagar
Pris från€2.75
WebbsidaCyberghost.com

#2. Surfshark

surfshark-logo-landningssida-696x-1

Surfshark är en lågbudget-VPN som presterar utmärkt, och bör passa alla svenskar som inte vill betala alltför mycket för en välpresterande VPN-tjänst. Deras svenska VPN-servrar är rappa, inte lika snabba som listettans, men snabba nog. 

Mer specifikt presterar Surfshark inte lika bra som listettan Cyberghost, eller listtrean ExpressVPN, men bra nog för att kvala in på en andraplats. 

Det är främst prisläget som gör att Surfshark särskiljer sig från konkurrenterna. Utöver det finns egenutvecklade VPN-appar tillgängliga för alla vanliga enheter, och samtliga streamingplattformar kan låsas upp, inklusive Netflix, BBC iPlayer, SVT Play och mer.

I övrigt sparas inga känsliga loggar, serverparken är stor nog och du kan även koppla upp hur många enheter du vill på en och samma gång. Detta bör ses som unikt, då många av konkurrenterna tillämpar enhetsbegränsningar, som ofta motsvarar omkring 4 till 8 enheter. Du bör dock inte koppla upp mer än ett tjugotal enheter på samma gång. Om du gör så är sannolikheten stor att Surfsharks kundtjänst hör av sig, och undrar vad som försiggår.

Sammanfattningsvis presterar Surfshark bättre än nästan alla konkurrenter, och bör därför ses som ett toppalternativ. Även här vill jag påminna dig om att kostnadsbesparingen är som högst om du väljer att teckna dig för ett längre VPN-abonnemang.

Testa Surfshark nu!

Ta gärna en titt i recensionen för att få reda på hur Surfshark presterar i detalj.

InformationAttribut
Företagets säteBrittiska Jungfruöarna
Antal servrar1.000+ i 61+ länder
Appar förWin 10, Mac, iOS och Android
Antal samtida enheter som tillåtsObegränsat
P2P och torrentingTillåts
Låser upp ITV HubJa
Låser upp BBC iPlayerJa
Låser upp Netflix (USA)Ja
Låser upp svenska tv-plattformar Ja
Kompatibel med routrarJa
Support viaWebbformulär, chatt och mail
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
Pris från€2.09
WebbsidaSurfshark.com

#3. ExpressVPN

expressvpn-landningssida-liten

ExpressVPN är ett utmärkt VPN-alternativ som presterar bättre i jämförelse med Surfshark, så även Cyberghost, men prisläget kan dock uppfattas som något högt. Men innan jag börjar gnälla över det går vi igenom de positiva aspekterna, som är många till antalet.

Samtliga VPN-servar är snabba som attan, inklusive de svenska, och serverparken är mycket stor. VPN-appar finns på plats för alla vanliga operativsystem, såsom Windows, Mac, iOS samt Android, till och med Linux har fått en egen liten app.

ExpressVPN sviker inte heller på streamingfronten. Samtliga svenska och internationella plattformar kan överlistas, såsom SVT Play, C More, Viaplay, BBC iPlayer, Netflix samt många fler.

Den enda akilleshälen är prisläget, som vid en första anblick kan verka mycket högt, men om vi tänker pris kontra prestanda är prisläget humant. Alla svenskar som har råd att pytsa in en extra slant, för att kunna ta del av en mycket kompetent VPN-tjänst, bör välja ExpressVPN. 

Testa ExpressVPN nu!

Läs gärna mer om vad andra användare tycker om ExpressVPN i recensionen.

InformationAttribut
Företagets säteBrittiska Jungfruöarna
Antal servrar3000+ i 94+ länder
Appar förWin 10, Linux, Mac, iOS och Android
Antal samtida enheter som tillåts5
P2P och torrentingTillåts
Låser upp ITV HubJa
Låser upp BBC iPlayerJa
Låser upp Netflix (USA)Ja
Låser upp svenska tv-plattformarJa
Support viaWebbformulär, chatt och mail
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
Pris från:$6.67
WebbsidaExpressVPN.com

#4. IvacyVPN

ivacyvpn-landningssida

IvacyVPN är lite av en doldis i Sverige, och resten av Norden. Men det är av mindre betydelse, då de presterar bra eller mycket bra inom alla mätbara kategorier. 

Mer specifikt är VPN-servrarna snabba, egenutvecklade VPN-appar finns tillgängliga för alla vanliga enheter, inga känsliga loggar sparas och upphovsrättslobbyn, samt alla andra övervakare, får alltid foten vid dörren.

Utöver detta kan samtliga svenska streamingplattformar låsas upp, inklusive Viaplay, SVT Play, SF Anytime samt HBO Nordic, så även internationella streamingtjänster, likt Netflix, BBC iPlayer samt många fler.

Mer specifikt bör IvacyVPN ses som ett perfekt budgetalternativ, som bör passa alla som vill ha en VPN som presterar bra, utan att behöva spräcka budgeten.

Testa IvacyVPN nu!

Läs gärna den mer detaljerade recensionen för att få veta mer om IvacyVPN.

InformationAttribut
Företagets säteSingapore
Antal servrar1000+ i 100+ länder
Appar förWin 10, Mac, iOS och Android
Antal samtida enheter som tillåts5
Låser upp ITV HubJa
Låser upp BBC iPlayerJa
Låser upp Netflix (USA)Ja
Låser upp svenska tv-plattformarJa
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
Pris från$1.33
WebbsidaIvacyVPN.com

#5. OVPN

ovpn-landningssida-696

Det märkts att OVPN är svenska. Nästan alla appar har svenska gränssnitt, alla guider är skrivna på svenska, och kundsupporten pratar svenska. De är inte heller särskilt duktiga på att skryta, och även det kan väl betraktas som svenskt? Närmare bestämt bekräftar de endast att de basar över en mycket stabil VPN-tjänst, och det stämmer faktiskt riktigt bra. 

För att nämna en av fördelarna är de svenska VPN-servrarna (och alla andra VPN-servrar för den delen) snabba som bara den. Men det är främst det goda säkerhetsläget som utmärker OVPN från konkurrenterna. De äger sina egna servrar, och samtliga av dessa är inställda på att inte spara några loggar, vilket innebär att upphovsrättstroll, skumma advokatbyråer och andra övervakare alltid får foten vid dörren. 

Som ni ser nedan lämnar de ut transperensrapporter månatligen, som bekräftar att OVPN aldrig lämnar ut kunddata, oavsett vem som frågar. 

transperensrapport-ovpn

OVPN var under en tid ganska mediokra när det kom till att låsa upp streamingplattformar, men den tiden är förbi. Numera överlistar de alla tänkbara plattformar, inklusive C More, SVT Play, Netflix och många fler. BBC iPlayer kan dock inte överlistas i dagsläget, men med lite tur kommer det att ändras i framtiden. 

Om vi ska hitta någonting att gnälla på finns inga egenutvecklade appar för iOS- eller Android tillgängliga. Men det bör inte ses som något större tillkortakommande, då bra guider finns tillgängliga vid hjälpsidorna, samt då kundsupport-personalen gärna hjälper till vid installationsprocessen. 

Utöver det är prisläget relativt humant. OVPN är kan knappast räknas in som en budget-VPN, men om vi har pris kontra prestanda-formeln i bakhuvudet bör OVPN ses som ett mycket bra VPN-alternativ, i synnerhet för alla som vill slippa ta del av Google Translate-svenska i tid och otid.

Även här vill jag tipsa om att du tjänar en ganska bra hacka om du väljer det längsta VPN-abonnemanget. 

Testa OVPN nu!

Läs gärna mer om hur OVPN presterar i recensionen.

InformationAttribut
Företagets säteSverige
Antal servrar83+ i 13+ länder
Appar förWin 10, Mac, iOS och Android
Antal samtida enheter som tillåts4
P2P och torrentingTillåts
Låser upp ITV HubJa
Låser upp BBC iPlayerNej
Låser upp Netflix (USA)Ja
Låser upp svenska tv-plattformar Ja
Kompatibel med routrarJa
Support viaWebbformulär, chatt och mail
Pengarna tillbaka-garanti10 dagar
Pris från49 kr
WebbsidaOVPN.com

Nu har du fått bekanta dig med fem VPN-företag som alla bör ses som utmärkta val för just svenskar. Samtliga av dem presterar mycket väl, och tillämpar humana, och i bästa fall mycket trevliga prisnivåer. 

Vi fortsätter med att gå igenom ett antal svar på vanligt ställda frågor som rör VPN-tjänster för svenskar.

Svar på vanligt ställda frågor

Kan man teckna sig för en gratis VPN i Sverige?

Ja, men då de renodlade gratis-VPN-tjänsterna inte har några incitament för att skydda din data och din internetuppkoppling bör samtliga av dessa ses som osäkra. Alla gratisalternativ säljer vidare kunddata till diverse reklaminstitut, som skapar kundprofiler för att kunna tjäna en hacka. 

Det kostar pengar att erbjuda VPN-tjänster som inte sparar några känsliga loggar, samt att erbjuda bra serverprestanda och ett vattentätt skydd gentemot snokare av olika slag. Premiumalterntiven springer varv runt gratis-VPN-tjänsterna, och om du inte har råd att teckna dig för ett vettigt VPN-alternativ, låt din internetleverantör skydda dig istället. Det är knappast något drömscenario rent integritetsmässigt, men betydligt bättre i jämförelse med att lita på en gratis-VPN.

Vad är en ”Netflix VPN”?

En ”Netflix VPN” är en VPN-tjänst som klarar av att låsa upp Netflix. Många svenskar väljer att låsa upp det svenska Netflix-utbudet när de befinner sig utomlands, samt att låsa upp det amerikanska utbudet, som är tre gånger större, när de befinner sig i Sverige. 

Samtliga av de VPN-tjänster som tagits upp i artikeln klarar av att låsa upp Netflix, och nej, inga gratis-VPN-tjänster kan överlista Netflix kraftfulla proxy-skydd.

Vad är en VPN-tunnel?

En VPN-tunnel och en VPN-tjänst innebär exakt samma sak; att din internetuppkoppling skyddas från obehöriga. Då VPN-tunneln är krypterad med ett VPN-protokoll, samt en säkerhetsalgoritm, kan ingen utläsa vad du gör på nätet.

Vilka VPN-företag har sitt ursprung i Sverige?

Följande VPN-företag är helt svenska (länkarna tar dig till recensionerna):

Vi har testat samtliga av dessa, och kan bara rekommendera en av dem, OVPN. De håller en betydligt bättre nivå i jämförelse med övriga VPN-alternativ som har sin bas i Sverige.

Vilket är det bästa VPN-alternativen för svenskar?

I mina ögon är CyberGhost(recension) och ExpressVPN(recension) två mycket kompetenta VPN-tjänster, som har snabba servrar i hela norden, samt presterar utmärkt inom alla mätbara kategorier.

Då har denna guide nått sitt slut. Hör gärna av dig vid kommentarsfältet om du har frågor, funderingar eller kanske korrigeringsförslag kring artikeln och dess innehåll.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN