Meny

Disney trakasserar kvinna som plåtat HC-Andersens Lilla Sjöjungfrun-staty

Google har valt att skippa sitt första april-skämt pga. Coronavirus-epidemin, men Disney bjussar iallafall på ett eget – högst ofrivilligt sådant. Mer specifikt har de skickat ett upphovsrättsanslag mot printingsidan RedBubble, där de pekar på att en av användarna, Dani Payson – brutit mot upphovsrättslagen.

Payson var nyligen på Danmark-besök. Väl där plåtade hon Hans Christian Andersens Lilla Sjöjungfrun-staty. Kvinnan laddade därefter upp bilden på RedBubble – vilket inte uppskattades av Disney.

Disney, och i förlängningen RedBubble – hade följande att säga till Payson:

lilla-sjöjungfrun

Men vem har rätt egentligen? Inte är det Disney iallafall. Statyn är 107 år gammal, den är inte animerad och den ägs inte av Disney. Statyn konstruerades för att hylla Hans Christian Andersen, som skrev den världsberömda Den Lilla Sjöjungfrun-novellen, som släpptes år 1837 – dvs. för strax över 180 år sedan.

staty-hc-andersen

Disney betalade dessutom inte ett dyft för rättigheterna till Den Lilla Sjöjungfrun, och exakt samma sak gäller för megahitten ”Frozen”, som även den är baserad på en HC-Andersen-novell (”Ice Queen”).

Mediejätten har tjänat hundratals miljoner på de två HC-Andersen-noveller som precis nämnts. Men trots det väljer de att trakassera en helt vanlig kvinna som dessutom inte misskött sig på något sätt.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN