Meny

Disneyfilmen Mulan är omåttligt populär bland fildelare

Disneyfilmen Mulan har blivit en superhit på piratsajter. Titeln har laddats ner miljontals gånger sedan filmen blev tillgänglig i torrentform för cirka 10 dagar sedan. Filmen är så pass populär att motståndet har decimerats, och det är främst en låg tillgänglighet, en dyr hyreskostnad samt torrentreleaser av hög kvalitet som bidragit till filmens goda popularitet i piratvärlden.

Populära torrentsajter såsom The Pirate Bay har gäckat Hollywood i årtionden, och numera är det lättare än någonsin att ladda ner en torrent. Fildelningsklienter med förenklade gränssnitt, likt Popcorn Time, har dessutom vuxit sig allt starkare.

Filmindustrin har genomfört åtgärder för att stävja piratkopieringen, såsom att släppa filmer på streamingplattformar tätt efter biopremiären. Under den rådande coronapandemin har ett flertal populära filmer blivit tillgängliga digitalt, då biopremiärerna ställts in för att förhindra smitta. Det förfarandet verkar dock ha haft en obetydlig påverkan på piratkopieringen.

Torrentfreak har kartlagt nerladdningsfrekvensen gällande Mulan, och fastslagit att filmen laddades ner 900 % mer frekvent i jämförelse med den näst populäraste filmen; The Owners. Nedan återfinns nerladdningsstatistik för den 5 september, samma dag som Mulan släpptes i torrentform.

mulan-nerladdning-5-september

En vecka senare, dvs. den 12 september, laddade fildelare ner ”Mulan” 300 % mer frekvent i jämförelse med listtvåan Ava.

nerladdning-torrenter-mulan

Mulan kan jämföras med en annan Disneyrelease; nyproduktionen av Lejonkungen, som endast laddades ner hälften så frekvent som Mulan. Lejonkungen var dock inte särskilt dyr att hyra eller svår att få tag på, vilket bör ha bidragit till de (i sammanhanget) låga nerladdningssifforna.

Mulan kan även jämföras med torrentreleasen för Tenet, som släpptes i CAM-kvalitet, dvs. riktig ”killen framför mig prasslar med chipsen”-, ”ljudet låter som om någon pratar i en plåtburk”- eller ”oj vad trevligt det är med koreanska undertexter”-kvalitet.

Disneys release av Mulan var dock annorlunda i jämförelse med de ovanstående filmsläppen: Förutom en Disney Plus-prenumeration om 69 kr/mån tar Disney ut en engångskostnad motsvarande cirka 260 kronor för att svenskar ska kunna få se Mulan.

Filmen är dessutom otillgänglig i ett flertal regioner, vilket även det bör ha bidragit till att piratkopieringen av filmen ökat. Mer specifikt har tre faktorer spelat in; tillgängligheten är låg, den lagliga versionen av filmen är dyr och torrentreleaser av Mulan av god kvalitet finns tillgängliga.

HBO:s kultserie Game of Thrones var mycket populär på torrentsidor, och många menar att tv-bolaget kan ha gynnats av den frekventa piratkopieringen av serien då ett gott rykte, eller ”buzz”, uppstod.

Det återstår att se hur Disneys antipirat-team tar emot nyheterna. Om ett flertal nya prenumeranter strömmat in tack vare onlinesläppet av Mulan bör de vara nöjda, men mycket tyder på att releasen av Mulan var, är och förblir ett fiasko.

1 KOMMENTAR

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

1 Kommentar
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN