ExpressVPN är en av världens mest populära VPN-aktörer och en sann gigant inom branschen. I korthet anser många att denna VPN-tjänst är en av världens mest säkra sådana, och i recensionen nedan tar vi reda på om detta stämmer.

FaktaInfo
Företagets säteBrittiska Jungfruöarna
P2P och torrentingTillåts
Netflix amerikanska utbudJa
BBC iPlayerJa
SVT PlayJa
Antal servrar3000+ i 94+ länder
VPN-protokollOpenVPN, PPTP och L2TP
Krypteringsteknik (högst)AES 256
Kill SwitchJa (Windows, Mac, iOS)
Antal samtida enheter som tillåts5
Support viaWebbformulär, chatt och mail
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
Kostnad vid månadsbetalning$12.95
Kostnad vid årsabonnemang$8.32
Övriga abonnemang:
15 månader$6.67 (klicka här för rabattlänk)
WebbsidaExpressVPN.com

På plussidan (+)

Vattentät loggpolicy

Som ni ser nedan sparas ingen information som riskerar att röja vår identitet. Inga trafikloggar, ingen metadata, inga DNS-förfrågningar och ingen surfhistorik sparas – precis som det ska vara.

loggpolicy-expressvpn

Följande information sparas:

 • Information om förbrukad datamängd (för att ExpressVPN ska kunna optimera servrarna)
 • Information om vilken server du använt dig av (detsamma som ovan)
 • Information om vilka datum du använt dig av tjänsten (obs! datum – inte klocklag)
 • Cookies (på den egna webbplatsen)
 • Begränsad information från Google Analytics (på den egna webbplatsen)

Detta kan verka skrämmande men dessa typer av loggar sparar alla VPN-aktörer för att kunna förbättra sina tjänster.

ExpressVPN är dessutom stora och starka nog att be myndigheter och diverse upphovsrättsorganisationer att flyga åt skogen om de skulle begära ut uppgifter om oss. Och för övrigt kan inga uppgifter ens lämnas ut då ExpressVPN inte sparar några känsliga loggar. Allt som allt – loggpolicyn och användaravtalet är vattentätt.

Mycket snabba servrar

Sverige

Den svenska server som fick sträcka på de lurviga benen gjorde mig inte besviken. Servern testades tre gånger med några timmars mellanrum och hastigheten jag fick ut sjönk aldrig under 100 Mbps åt någon riktning.

Nerströms: 113 Mbps
Uppströms: 148 Mbps
Latens: 14 ms

expressvpn-sverige

Storbritannien

När det kommer till de storbritanniska servrarna brukar alltid en viss hastighetsminskning följa med på köpet, men så var det inte här. Som ni ser nedan överraskar ExpressVPN rejält.

Nerströms: 121 Mbps
Uppströms: 187 Mbps
Latens: 34 ms

storbritannien-server-med-expressvpn-hastighetstest-1

USA

De amerikanska servrarna var slöast i gänget, men det säger inte särskilt mycket då omkring 70 Mbps nerströms trots allt är en mycket bra prestation.

Nerströms: 70 Mbps
Uppströms: 34 Mbps
Latens: 106 ms

server-usa-hastighetstest-med-expressvpn

Mer specifikt är servrarna vansinnigt kvicka, och helt i linje med andra premiumleverantörer såsom Cyberghost och NordVPN.

Moderna säkerhetsfunktioner erbjuds

Med över 3000 servrar världen runt briljerar ExpressVPN rejält, men dessa måste förstås skyddas på ett bra sätt. Detta fixar VPN-aktören finfint då moderna krypteringsformer såsom AES 256 (världens idag mest säkra krypteringsprotokoll) erbjuds. Utöver detta ingår även Kill Switch funktionalitet för Windows, Mac och iOS.

En så kallad Kill Switch är ett verktyg som bryter din internetuppkoppling om du skulle tappa kontakt med ExpressVPN:s servrar. Spontant låter detta säkert som en mycket korkad idé, men tack vare denna lilla manöver kan företaget garantera att din internetuppkoppling alltid hålls dold. Kill Switchen är den absolut viktigaste funktionen du kan använda dig av för att maximera din egen säkerhet. Utöver detta stöds även VPN-protokollet OpenVPN fullt ut.

Inga säkerhetsbrister

VPN-tjänsten grillades mot ett antal webbtjänster inklusive Virustotal, Torrent IP Tool och VPN Insights. Samtliga tester avklarades med bravur.

 • IPLeak.net (ok)
 • Browserleaks.com (ok)
 • Virustotal.com (ok)
 • Torrent IP Tool (ok)
 • VPN Insights (ok)
expressvpn-inga-läckor-enligt-vpn-insights
Inga IP-läckor enligt VPN Insights..
inga-ip-läckor-vid-torrenting-för-expressvpn
Inga IP-läckor vid torrenting..

Stöd för ett stort antal enheter

ExpressVPN kan bland annat användas på Windows, Mac, Android, Linux (hemmasnickrad app – unikt), iPhone, iPad samt routrar. Förutom detta finns även insticksprogram för diverse webbläsare såsom Opera, Firefox och Chrome.

expressvpn-erbjuder-egenprosucerade-appar
Stöd finns för bland annat Windows, Mac, Linux och Android..

Då ExpressVPN har koll på skutan slutar dock inte enhetsstödet där. Det går även bra att använda företagets VPN-tjänst på:

 • Smarta TV-apparater (Samsung/LG/Android TV)
 • Spelkonsoler (Xbox/Playstation/Nintendo Switch)
 • Chromecast-enheter
 • Nvidia Shield-boxar

Som jag tidigare nämnt stöds även en större mängd routrar. Via ett enkelt gränssnitt går det att få bra information (det finns tom. videoguider) om hur VPN-tjänsten ska installeras på bästa sätt.

stöd-för-routers-för-expressvpn

I nuläget stöds följande routermodeller:

 • Asus
 • Dlink
 • Netduma
 • Linksys
 • Netgear
 • TP-link

Enhetsstödet är med andra ord enormt. Här finns det ingenting att klaga på.

Säte på Brittiska Jungfruöarna = Inget Eyes-avtal

ExpressVPN slog upp dörrarna år 2009 och har sitt säte i skatteparadiset Brittiska Jungfruöarna, som även bjussar på riktigt generösa datalagar. Tack vare detta omfattas företaget inte av Eyes-samarbetet. En ohelig allians där ett större gäng regeringar (inkl. Sverige) gått ihop för att kunna massövervaka sina medborgare.

Lätt att komma igång – användarvänliga appar

Så fort vi betalat får vi tillgång till vårt lösenord som autogenererats av ExpressVPN. Detta är mycket säkert och bör användas (du kan använda ett eget – men det rekommenderas inte). Efter detta dimper en aktiveringskod ner i mejlkorgen. Denna ska anges innan vi kan logga in – sen är det bara att tuta och köra.

Windows-appen är mycket snyggt utformad och enkel att använda. Utöver detta är alla viktiga säkerhetsinställningar såsom Kill Switch-verktyget och AES 256-kryptering aktiverade som standard (såhär borde det alltid vara). Serverbytena går på någon sekund och allt som allt tog det inte mer än någon minut jag kände mig helt hemma i appen.

expressvpn-för-windows
ExpressVPN för Windows..

iOS-versionerna går inte av för hackor de heller. Så fort vi loggat in möts vi av ett gäng inställningsskyltar. När installationen sedan har godkänts via Touch ID (eller Face ID) kan vi ansluta oss på den server som passar bäst. Gränssnittet är mycket genomtänkt och allt som allt tar det inte många sekunder innan man hanterar appen helt och hållet.

expressvpn-app-för-iphone-och-ipad
ExpressVPN för iOS..

Båda apparna håller hög klass och i denna kategori finns det absolut ingenting att klaga på.

Fullt stöd för torrenting samt p2p

Vissa VPN-aktörer förbjuder torrenting helt och hållet, men ExpressVPN hör inte till den skaran då Bittorent-protokollet tillåts på samtliga servrar. Företaget har till och med anpassat sin mjukvara för att vi ska kunna ladda ner stora filer så snabbt som möjligt.

Ett fullt lagligt speldemo laddades för övrigt ner. Hastighetsmässigt fanns det ingenting att anmärka på, och som ni ser på bilden ovan (och i mina tester) klarar ExpressVPN-gänget av att hålla våra tilldelade IP-adresser säkra även vid torrenting och p2p.

expressvpn-torrenting-hastighet-9.0-mbis

Stöd för Netflix och BBC iPlayer

VPN-leverantörerna och Netflix, BBC iPlayer och gänget är långt ifrån bästa vänner. Streamingjättarna gör allt de kan för att luska ut vilka IP-nummer VPN-aktörerna använder sig av för att genast svartlista dessa. Vissa VPN-leverantörer hänger med bra i katt och råtta-leken, medans andra lägger sig på rygg och gillar läget.

det-går-bra-att-komma-åt-amerikanska-netflix

ExpressVPN är lyckligtvis en stor VPN-gigant och har resurser nog att streta emot. Med detta sagt går det i nuläget mycket bra att komma åt Netflix amerikanska utbud samt BBC iPlayer på de amerikanska respektive brittiska servrarna. För er som arbetar eller bor utomlands fungerar även SVT Play på de svenska servrarna.

Kompetent kundtjänst via chattbotar och personal

ExpressVPN erbjuder många vägar till supportpersonalen. En av dessa är livechatt-funktionen och där får vi svar nästan direkt. Ibland, eller rättare sagt rätt ofta, är det en bot som svarar på lite enklare frågor. Om frågorna däremot blir lite mer svårhanterliga får vi ett personligt svar.

I vanliga fall hatar jag diverse bottar, men ExpressVPN:s bot är rätt kvick i truten. Han (”Kenneth”) kunde svara på samtliga frågor, och när jag trots allt får svar på allt jag vill veta gör det inte särskilt mycket om det ibland är en bot i andra ändan. FAQ-sektionen är dessutom välfylld och där hittar vi bland annat inställningsguider till samtliga enheter som stöds.

chattlogg-med-kundtjänst-från-expressvpn

Fullt stöd för TOR

Säkerhetsmjukvaran TOR ger ett mycket bra skydd, även om hastigheterna inte är de högsta. Om du vill använda dig av TOR ger ExpressVPN fullt stöd för detta. Tack vare att VPN-aktörens mjukvara anpassats för just detta ändamål täpps många av de säkerhetshål som existerar i TOR till på ett bra sätt (tex. okrypterade slutnoder). TOR fungerar för närvarande på Windows, Mac, Linux och Android. Om du vill lära dig mer om vad TOR går ut på finns en smidig guide för just detta.

VPN-jätten låter sig granskas av externa säkerhetsföretag

Säkerhetsföretaget Cure 53 granskar ExpressVPN:s källkod med jämna mellanrum för att försäkra sig (och oss) om att inget fuffens pågår. Precis som Tunnelbear säger bör dessa test ses som en form av miniminivå, men trots detta är det få VPN-leverantörer som vågar låta Cure 53 och liknande organisationer kliva innanför tröskeln.

Resultatet av dessa granskningar publicerar ExpressVPN i så kallade transparensrapporter som släpps med jämna mellanrum. Senast var det insticksprogrammet för Chrome som fick sig en genomgång – och resultatet av denna undersökning finns att läsa här (de klarade sig finfint).

ExpressVPN står upp för ett fritt internet

VPN-företaget använder sina surt förvärvade slantar för att stödja diverse frivilligorganisationer såsom Electronic Frontier Foundation (EFF), som i sin tur gör sitt för att motverka censur på internet. Utöver EFF stöttar VPN-jätten även följande organisationer i samma kamp:

 • Amnesty International
 • The Intercept
 • Accessnow
 • Fight for the future
 • Openmedia
 • Anonymous

Och många fler, som ni kan ser på bilden nedan. Mer om detta finns att läsa på ExpressVPN:s blogg.

expressvpn-stöttar-frivilligorganisationer-såsom-eff

Bra rykte online

Efter att ha dammsugit diverse diskussionsforum och dylikt kom jag fram till följande: ExpressVPN är ett av världens mest populära VPN-alternativ. De som har någonting negativt att säga klagar dessutom sällan på ExpressVPN i sig, utan VPN-tekniken i stort, vilket i mina ögon är rent trams.

expressvpn-reddit
På Reddit är nästan alla nöjda med ExpressVPN..

Kostsamt – men prisvärt

ExpressVPN är en av världens största VPN-leverantörer, och tack vare detta kan de ta bra betalt för sina tjänster. Med handen på hjärtat erbjuder företaget knappast något budgetalternativ – men den VPN-tjänst vi kan teckna oss för är trots allt prisvärd. Som ni ser nedan sparar vi en slant genom att teckna oss för abonnemanget med längst löptid (för närvarande ett år). Om du inte skulle vara nöjd går det även att använda sig av pengarna tillbaka-garantin som sträcker sig över 45 dagar. Med detta sagt finns det ingen anledning att teckna sig för ett kortare abonnemang.

I korthet: ExpressVPN kan ta bra betalt för sina tjänster – och det gör de också.

prislista-för-expressvpn

Betala kan vi göra via bland annat:

 • Kontokort (Visa/Mastercard)
 • PayPal
 • Bitcoin

På minussidan (-)

Absolut ingenting.

Rekommenderas ExpressVPN?

Ja. Allt som allt rekommenderas ExpressVPN starkt, prisnivån är även riktigt bra om ni kör på rabattlänken. Utöver detta är serverhastigheterna blixtsnabba, stödet för utländsk streaming är stort och fildelning tillåts på samtliga servrar. Igen, ExpressVPN är en sann gigant som gör i princip allt rätt, och ett mycket bra val.

För alla som inte bestämt sig: Kika gärna in på topplistan. Där kan ni jämföra samtliga VPN-tjänster på ett snabbt och smidigt sätt.

Övriga notiser:

2019-06-25 – Fler samtida enheter tillåts

Det är numera fem samtida enheter som gäller, till skillnad från tidigare – tre.

annons för IvacyVPN

Delta i diskussionen