Meny

Recension ExpressVPN: En säker gigant som klarar av allt

ExpressVPN grundades år 2009 och har sitt säte i Brittiska Jungfruöarna. På pappret ser nästan allting bra ut. Serverparken är rejäl, egenutvecklade appar finns tillgängliga för i princip alla enheter som finns och nästan alla kunder som provat på VPN-tjänsten verkar vara hur nöjda som helst.

På VPN-företagets webbsida står det att vi ska bjussas på ”obegränsad internetåtkomst världen över”, ”total anonymitet varenda gång du kopplar upp dig” och ”kraftfullt skydd online”. Marknadsförings-dängorna är det med andra ord inget fel på, men då i princip alla VPN-leverantörer lovar exakt samma saker återstår det fortfarande att se som de lyckas imponera mig.

Tips: Klicka här för att få 3 månader gratis hos ExpressVPN.

Men innan recensionen tar vid får ni kika på lite snabbfakta:

[ninja_tables id=”16307″]

Testa ExpressVPN nu!

På plussidan (+)

Loggpolicyn är säker och lättbegriplig

Alla VPN-företag sparar loggar, så även ExpressVPN. Men som tur är sparar VPN-företaget inga känsliga sådana, dvs. information som kan användas för att spåra oss.

Följande information sparas:

 • Inf. om förbrukad datamängd (för serveroptimering)
 • Inf. om vilken server ni använt er av (samma som ovan)
 • Cookies (på den egna webbplatsen)
 • Begränsad Google Analytics-data (på samma webbplats)
 • Våra e-postadresser (för tex. kundsupport-ärenden)
 • Betalningsinformation (krypterad – kan inte användas för att spåra oss)
 • Kraschrapporter (anonyma – skickas för att mjukvaran ska kunna förbättras)

Och jepp – det är en gedigen lista. Men då all information som sparas krypteras till oigenkännlighet och aldrig delas med vare sig myndigheter eller upphovsrättsmaffian bör vi kunna känna oss hur säkra som helst.

Då drar vi vidare till någonting betydligt trevligare, dvs. vad ExpressVPN inte sparar:

 • Trafikloggar
 • IP-adresser
 • Surfhistorik
 • DNS-förfrågningar

Och då de typer av uppgifter ni kan kika på ovan är mycket känsliga kan vi vara glada att så är fallet.

expressvpn-sparar-inte-detta

ExpressVPN är dessutom stora och starka nog att be alla snokare att flyga åt skogen om de skulle skicka in några tramsiga förfrågningar. VPN-företaget har aldrig lyft på locket – och vi kan med största sannolikhet räkna med att de håller kakhålet stängt även i framtiden.

Servrarna är snabba som bara den

Bashastigheten

Bashastigheten, dvs. hastighetsläget utan en VPN-uppkoppling i ryggen – kan ni kika på nedan.

Nerströms: 244 Mbps
Uppströms: 251 Mbps
Latens: 12 ms

baslinjetest-för-vpn-recensioner

Sverige

Den svenska server som fick sträcka på sig var på topphumör. Servern testades sammanlagt tre gånger med några timmars mellanrum och hastigheten jag fick ut, dvs. 100+ Mbps åt båda hållen, bör räknas som ett riktigt toppresultat.

Nerströms: 113 Mbps
Uppströms: 148 Mbps
Latens: 14 ms

expressvpn-sverige

Storbritannien

De brittiska servrarna brukar vara något långsammare, men så är det knappast här. Som ni ser nedan är ExpressVPN-gängets serverpark i högform.

Nerströms: 121 Mbps
Uppströms: 187 Mbps
Latens: 34 ms

storbritannien-server-med-expressvpn-hastighetstest-1

USA

De amerikanska servrarna var slöast i gänget, men det säger inte särskilt mycket då omkring 70 Mbps nerströms trots allt är en bra prestation.

Nerströms: 70 Mbps
Uppströms: 34 Mbps
Latens: 106 ms

server-usa-hastighetstest-med-expressvpn

Mer specifikt är servrarna vansinnigt kvicka, och då blir det plushögen som gäller – med god marginal dessutom.

Moderna säkerhetsfunktioner erbjuds

Med över 3000 servrar världen runt briljerar ExpressVPN rejält, men dessa måste förstås skyddas på ett bra sätt. Detta fixar VPN-aktören finfint då moderna krypteringsformer såsom AES 256 (världens idag mest säkra krypteringsprotokoll) erbjuds. Och utöver detta stöds även det öppna VPN-protokollet OpenVPN, som tillsammans med AES 256-varianten skapar det absolut bästa skyddet.

PPTP- och L2TP-protokollen fungerar finfint även de. Men dessa bör ni endast använda er av om ni inte har något annat val – tex. om en lite äldre enhet ska kopplas upp.

kill-switch-med-expressvpn

Utöver detta ingår även Kill Switch-funktionalitet för Windows, Mac, Linux och Android. Samma säkerhetsverktyg (som de väljer att kalla för ”Network Lock”) bryter våra internetuppkopplingar automatiskt om vi skulle tappa kontakten med VPN-företagets servrar. Spontant låter detta säkert som en mycket korkad idé, men tack vare denna lilla manöver skyddas vi mot diverse IP- samt DNS-läckor, vilket är hur viktigt som helst rent säkerhetsmässigt.

Testa ExpressVPN nu!

Inga säkerhetsbrister kunde hittas

ExpressVPN grillades mot ett antal webbtjänster, och som väntat fanns det ingenting att slå ner på:

 • IPLeak.net (ok)
 • Browserleaks.com (ok)
 • Virustotal.com (ok)
 • Torrent IP Tool (ok)
 • VPN Insights (ok)

expressvpn-inga-läckor-enligt-vpn-insights
Inga IP-läckor enligt VPN Insights..

inga-ip-läckor-vid-torrenting-för-expressvpn
Inga IP-läckor vid torrenting..

Många typer av enheter kan kopplas upp

Vissa mindre VPN-aktörer erbjuder egenutvecklade appar för Windows och Mac, sen är de nöjda. ExpressVPN går dock steget längre, och som ni ser i listan nedan är enhetsstödet enormt:

 • Windows (egenutvecklad app)
 • Mac (egenutvecklad app)
 • Linux (egenutvecklad app)
 • Android (egenutvecklad app)
 • iOS (egenutvecklad app)
 • Webbläsare (Opera, Firefox, Chrome)

Utöver detta kan vi även koppla upp lite mer ovanliga enheter, såsom:

 • Smarta TV-apparater (Samsung/LG/Android TV)
 • Spelkonsoler (Xbox/Playstation/Nintendo Switch)
 • Chromecast-enheter
 • Kodi-boxar

Och jepp – routrar kan VPN-bestyckas de med. Det finns dessutom ett antal detaljerade videoguider att tillgå som visar exakt hur detta ska gå till.

routrar-som-stöds-av-expressvpn

I nuläget stöds följande routermodeller:

 • Asus
 • Dlink
 • Netduma
 • Linksys
 • Netgear
 • TP-link

Och om ni inte basar över någon kraftfull router i nuläget bör ASUS och Netgears toppalternativ ses som mycket passande. De kostar dock en slant – men är svårslagna när det kommer till just VPN-användning.

I övrigt kan vi numera koppla upp fem enheter på samma gång, vilket är en rejäl ökning från tre – vilket var det maximala antalet för bara något år sedan. Med detta sagt är fem samtida enheter en bra prestation där ExpressVPN lägger sig något hack över medelnivån.

För att sammanfatta läget är enhetsstödet enormt. Här finns det ingenting att klaga på, och då blir det plushögen som gäller även här.

Brittiska Jungfruöarna tillämpar säkra datalagar

ExpressVPN bor som vi redan gått igenom på de Brittiska Jungfruöarna, ett skatteparadis som dessutom bjussar på riktigt generösa datalagar.

Tack vare detta omfattas VPN-företaget inte av Eyes-samarbetet, vilket kan beskrivas som en ohelig allians där ett större gäng regeringar (inkl. Sveriges) gått ihop för att kunna massövervaka sina medborgare.

brittiska-jungfruöarna
En av hamnarna i Brittiska Jungfruöarna..

Om det spelar någon roll huruvida en VPN-leverantör befinner sig i ett Eyes-land eller inte är omdebatterat, men det faktum att ExpressVPN inte omfattas av samarbetet bör bara ses som ett plus.

Apparna är snygga och användarvänliga

Så fort vi betalat för oss får vi tillgång till våra inloggningsuppgifter som i sin tur har autogenererats av ExpressVPN. Dessa är mycket säkra och bör alltid användas, men om ni vill kan ni även skapa egna inloggningsuppgifter – vilket förvisso inte är att rekommendera. När inloggningsuppgifterna är fixade dyker en aktiveringskod upp i inkorgen – och efter det är det bara att tuta och köra.

Vi börjar som vanligt med att granska Windows-appen, som var en mycket trevlig bekantskap. Så fort vi loggat in är alla viktiga säkerhetsinställningar (såsom Kill Switch-verktyget och AES 256-kryptering) aktiverade redan från start, vilket fler VPN-aktörer borde tillämpa. Serverbytena var dessutom avklarade på någon sekund och allt som allt tog det inte mer än någon minut jag kände mig helt hemma i appen.

expressvpn-för-windows
ExpressVPN för Windows..

iOS-appen går inte av för hackor den heller. Installationen är överstökad på någon halv minut och kan godkännas via Touch ID (Face ID funkar också fint), och så fort vi angett rätt inloggningsuppgifter kan vi ansluta oss mot den server som passar bäst.

Gränssnittet var dessutom mycket genomtänkt, och mer specifikt tar det inte många sekunder innan man hanterar appen helt och hållet. Att alla appar är väldigt lika varandra bör ses som ett stort plus även det, då det på så sätt blir mycket enkelt att komma igång med en ny sådan.

expressvpn-app-för-iphone-och-ipad
ExpressVPN för iOS..

För att sammanfatta läget höll alla appar som testkördes en mycket hög nivå, vilket innebär att det inte finns någonting att slå ner på inom denna kategorin.

Fildelning tillåts på samtliga servrar

Vissa VPN-aktörer förbjuder fildelning helt och hållet, andra skuffar undan samma klientel till ett gäng öronmärkta servrar, och vissa låter oss fildela överallt. Och jepp – ExpressVPN tillhör lyckligtvis den sistnämnda kategorin.

I korthet finns det (minst) två fördelar med att använda oss av en VPN när vi fildelar. Den första är att våra riktiga IP-nummer döljs för diverse hackers och kravbrevsskickande upphovsrätts-tokar. Och den andra är att samma upphovsrättsmaffia alltid får foten vid dörren om de hör av sig till ExpressVPN och vill veta mer om oss.

expressvpn-tillåter-torrenter

Då hoppar vi vidare till testandet. Ett absurt lagligt speldemo laddades för ner via qBittorrent, och hastigheten jag fick ut, 9 MiB/s eller 75 Mbps, får räknas som en fullt godkänd prestation. Hastighetsläget bör dessutom ha sett ännu trevligare ut om det funnits fler än 48 användare som delat med sig av torrenten i fråga.

expressvpn-torrenting-hastighet-9.0-mbis

Netflix och BBC iPlayer kan låsas upp

Streamingjättar såsom Netflix och BBC producerar en större mängd högkvalitativa tv-serier och filmer, och det ska de ha alla heder för. Men de ser samtidigt till att stora delar av deras material blir otillgängligt för människor som bor i ”fel” länder, vilket inte är lika hedersamt. Och detta för att klamra fast vid en trasig affärsmodell som nästan bara innehållsskaparna, dvs. filmbolagen, tjänar på.

Med detta sagt befinner sig VPN-leverantörerna och streaming-plattformarna i lite av ett krig. Netflix piskas av Hollywood om de inte gör stora delar av innehållet otillgängligt för ”obehöriga”, och VPN-kunderna piskar VPN-företagen om de inte kan låsa upp Netflix. Som en motåtgärd svartlistar Netflix många av VPN-leverantörernas IP-nummer, och efter det skaffar VPN-företagen nya sådana – och sedan är cirkusen igång.

Starka, och framförallt större VPN-aktörer klarar av att streta emot när Netflix kommer och dummar sig, och ExpressVPN är lyckligtvis ett av de VPN-företagen. Mindre VPN-leverantörer likt OVPN, Tunnelbear och Mullvad har tyvärr lagt sig platta och accepterat läget, vilket är lite tråkigt.

expressvpn-kan-låsa-upp-netflix

Vid skrivande stund kan vi låsa upp Netflix via de amerikanska VPN-servrarna och för att BBC iPlayer ska kunna överlistas är det brittiska sådana som gäller. Som en liten notis kan jag även tillägga till att SVT Play fungerar finfint på de svenska servrarna.

Kundsupporten gör sitt jobb på ett bra sätt

Sammanlagt finns det tre vägar vi kan gå för att kontakta supportpersonalen, och den smidigaste av dessa är att använda oss av chattklienten där vi kan få svar på momangen. Ibland, eller rättare sagt rätt ofta, är det en bot som svarar på lite enklare frågor. Men om frågorna skulle vara lite mer svårhanterliga är det alltid personliga svar som gäller.

I vissa fall är de så kallade kundservice-bottarna en ganska dålig väg att gå, men ExpressVPN:s sådana var lyckligtvis ganska kvicka i truten. Kenneth, som botten heter, kunde svara på alla frågor utan en. Och den gång Kenneth överlistades kopplades jag direkt vidare till en mänsklig supportmedarbetare inom bara några sekunder, vilket bör räknas som utmärkt.

chattlogg-med-kundtjänst-från-expressvpn

FAQ-sektionen är dessutom välfylld. Där hittar vi bland annat installationsguider för samtliga enheter som stöds tillsammans med lite övergripande information om VPN-tekniken samt mycket mer. Mer specifikt är kundsupporten mycket bra strukturerad, och då blir det plushögen som gäller även här.

Testa ExpressVPN nu!

ExpressVPN lirar utmärkt tillsammans med TOR

Säkerhetsmjukvaran TOR ger oss ett mycket bra skydd mot diverse snokare, men det finns en uppenbar nackdel med samma anonymiserings-nätverk. Vi surfar i snigelfart, men om det är en nästan total anonymitet ni är ute efter är den nackdelen kanske överkomlig?

Med ExpressVPN i ryggen, som dessutom optimerat sina servrar för att fungera bra ihop med TOR, täpps många av de säkerhetshål (tex. okrypterade slutnoder) som existerar igen på ett mycket smidigt sätt. Vilket innebär att Tor-surfandet blir än säkrare.

expressvpn-tor

Om ni vill prova på TOR kan ni göra detta på Windows, Mac, Linux och Android. Och om ni vill veta mer om tekniken som ligger bakom anonymiserings-nätverket, samt hur ni kommer igång, finns bra information att tillgå här.

VPN-jätten låter sig granskas av externa säkerhetsföretag

Säkerhetsföretaget Cure 53 granskar ExpressVPN:s källkod (tillsammans med mycket annat) med jämna mellanrum för att kunna försäkra sig (och alla andra) om att inget fuffens pågår. Precis som Tunnelbear säger ExpressVPN-gänget att dessa typer av tester bör ses som en form av miniminivå som alla VPN-aktörer bör uppfylla. Men trots detta är det få VPN-leverantörer som vågar låta Cure 53 och liknande organisationer kliva innanför tröskeln.

expressvpn-har-granskats-av-cure53

Gransknings-resultaten publiceras i så kallade transparensrapporter som släpps med jämna mellanrum. Senast var det insticksprogrammet för Chrome som fick sig en genomgång – och lägesrapporten finns att läsa här (de klarade sig finfint).

ExpressVPN står upp för ett fritt internet

VPN-företaget använder sina surt förvärvade slantar för att stödja diverse frivilligorganisationer såsom Electronic Frontier Foundation (EFF), som i sin tur gör sitt för att motverka censur på internet.

expressvpn-sponsrar-eff

Utöver EFF stöttar VPN-jätten även följande organisationer i sina respektive kamper:

 • Amnesty International
 • The Intercept
 • Accessnow
 • Fight for the future
 • Openmedia

Tillsammans med ytterligare ett tjugotal organisationer.

VPN-företaget har ett bra rykte online

Om vi tar ytterligare en liten check på webbsidan ser vi att ExpressVPN skyltar med utmärkta omdömen från bla. App Store och Twitter, samt minst lika goda betyg från större mediesajter såsom PCWorld och Techradar. Alla är odelat positiva – precis som det brukar vara på VPN-företagens landningssidor.

Men för att vi ska kunna få en lite mer nyanserad bild dammsögs halva internet efter mer information, och i korthet verkar det som att ExpressVPN-gängets ”skryt” faktiskt stämmer. Allt beröms: hastighetsläget, apparna, kundsupporten, stödet för att kunna låsa upp utländska streamingtjänster – det är med andra ord många kategorier som får ta emot stora skopor med kärlek.

expressvpn-omdöme-på-reddit

De enda som har någonting negativt att säga klagar över prisnivån och VPN-tekniken i stort, vilket i mina ögon kan avfärdas som trams. VPN-tekniken är solid och visst, ExpressVPN är långtifrån gratis – men samtidigt prisvärda som bara den.

ExpressVPN är prisvärda – men långtifrån billigast

ExpressVPN är en av världens största och mest populära VPN-leverantörer, och tack vare att de har vansinnigt bra koll på skutan kan de också ta bra betalt för sina tjänster.

Om ni kikar på prislistan nedan är det knappast några budgetpriser ni stirrar på – men som jag sagt tidigare får ni mycket för era investerade slantar. Som vanligt tjänar vi mest på att teckna oss för det längsta abonnemanget, då nästan alla VPN-företag (inkl. ExpressVPN förstås) belönar kunder som vill hänga med länge.

expressvpn-pengarna-tillbaka-garanti

Utöver detta ingår även en pengarna tillbaka-garanti som sträcker sig över 30 dagar, vilket innebär att insteget till de lite längre abonnemangen inte blir lika hemsk. Om ni vill utnyttja densamma hör ni bara av er till kundsupporten så skickar de tillbaka pengarna inom maximalt någon vecka.

Ibland kan de ställa några frågor som rör varför ni inte blev nöjda, men jag har aldrig varit med om att de vägrat betala tillbaka några pengar – så där bör ni kunna känna er hur säkra som helst.

prislista-för-expressvpn

Betala kan ni göra via bland annat:

 • Kontokort (Visa/Mastercard)
 • PayPal
 • Bitcoin

På minussidan (-)

Absolut ingenting.

Rekommenderas ExpressVPN?

Ja. Allt som allt rekommenderas ExpressVPN starkt. Prisläget ser riktigt trevligt ut om vi tänker pris kontra prestanda, servrarna är blixtsnabba, stöd finns för att låsa upp både Netflix samt BBC iPlayer och fildelning tillåts på samtliga servrar. Igen, ExpressVPN är en sann gigant som gör allt rätt, och är därför värda en extra slant.

Om ni vill jämföra vidare en stund – kika gärna in på topplistan. Där listas kortfattad information om alla VPN-leverantörer som recenserats.

Testa ExpressVPN nu!

Har någon av ni läsare provkört ExpressVPN? Och om så är fallet – är ni nöjda? Hör gärna av er via kommentarsfältet för att diskutera mer eller kläm till med ett användarbetyg vettja.

[bg_collapse view=”link” color=”#000000″ icon=”arrow” expand_text=”Ändringslogg för ExpressVPN” collapse_text=”Visa mindre”]

2019-02-12 – Pengarna tillbaka-garantin förändras

Pengarna tillbaka-garantin förkortas från 45 dagar till 30. Nåja, alla förändringar kan inte vara positiva..

2019-06-25 – Fler samtida enheter tillåts

Det är numera fem samtida enheter som gäller, till skillnad från tidigare – tre.

[/bg_collapse]

1 KOMMENTAR

 1. Använt mig av ExpressVPN i några år och har bara positiva upplevelser av tjänsten. Hastighet när man surfar såväl som laddar ner filer är väldigt bra i mitt tycke. Även mjukvaran fungerar bra på samtliga enheter. Det negativa är priset, men anser det vara värt det.

LÄMNA ETT SVAR

Kommentera gärna!
Ange ditt namn

De senaste artiklarna

Gratis VPN: 10 VPN-tjänster som kan testas kostnadsfritt (2020)

Det är en svår uppgift att hitta en gratis-VPN-tjänst som både är säker och snabb, men vi har testat över 30 kostnadsfria VPN-tjänster och...

VPNBasen byter inriktning; vi skriver numera bara om VPN

Under cirka tre år har jag publicerat nyheter om piratkopiering samt upphovsrätt på denna webbsida, men numera ska allt fokus läggas på VPN. Anledningarna...

Amazon ska jaga streamingpirater med nytt patent

Amazon, som precis lanserade sin svenska plattform, har nyligen patenterat ett antipiratverktyg med mål att kunna identifiera streamingpirater. Verktyget har en relativt enkel utformning,...

VPN för under 9 kr/mån med IvacyVPN:s Black Friday-erbjudande

IvacyVPN:s Halloweenerbjudande medförde en lägsta kostnad på 17 kr/månad, men detta erbjudande är än mer fördelaktigt. Om du tecknar dig för 5 år via...

Mer om VPN

Vad är Eyes-samarbetet (5 Eyes, 9 Eyes och 14 Eyes)?

Strax efter att andra världskriget avslutats ville många nationer samarbeta för att stärka freden. Storbritannien och USA inledde i början av 50-talet ett försvarssamarbete...

Ladda inte ner en VPN för Chrome! De är osäkra och farliga

Google Chrome är en omåttligt populär webbläsare som kan anpassas på hur många sätt som helst. Majoriteten av alla internetanvändare väljer att använda sig...

De bästa VPN-tjänsterna för iPhone och iOS år 2020

Apple storsatsar på att marknadsföra sig som en säker teknikjätte. De har låst in alla sina mobila enheter i iOS-systemet, och väl där ser...

Guide: Kom igång med Tor på nolltid

Tor, eller The Onion Router, är världens mest populära anonymiseringsnätverk, och det är inte svårt att komma igång, som ni kommer att märka snart. Kom...

De 5 billigaste VPN-tjänsterna i Sverige

I den här artikeln har vi handplockat fem VPN-tjänster, som alla presterar synnerligen väl när det kommer till hastighet, säkerhet, användarvänlighet och pris. Vi...

10 vanliga myter om VPN-tekniken (som är helt fel)

VPN-tjänsterna blir alltmer populära, mycket på grund av att våra internetoperatörer numera tvingas avlyssna oss per automatik, samt då upphovsrättslobbyn är ilsken som aldrig...