Meny

Recension FrootVPN: Ett mediokert VPN-alternativ

Seychelliska FrootVPN har varit igång sedan 2014 och kan ses som en mindre VPN-aktör. Det starkaste kortet står förmodligen den låga prisnivån för. Men prisläget gör förstås inte allt – det finns förstås även fler faktorer som är av vikt när det kommer till helhetsbedömningen.

Netflix och BBC iPlayers utbud ska kunna låsas upp. Användarvänliga appar ska finnas tillgängliga för alla vanliga enheter och inga känsliga loggar ska sparas. Om vi tar en titt på VPN-företagets webbsida ser vi att de lovar exakt detta. Men huruvida de håller sina löften eller inte tar vi reda på snart.

Men först en lite rolig detalj: FrootVPN var länge en av The Pirate Bays huvudsponsorer – men det lilla kalaset tog tyvärr slut efter att media gnällt en stund.

FaktaInfo
Företagets säteSverige
P2P och torrentingTillåts
Netflix amerikanska utbudJa
BBC iPlayerJa
SVT PlayJa
Antal servrar47+ i 35+ länder
VPN-protokollOpenVPN, PPTP och L2TP
Krypteringsteknik (högst)AES 256
Kill SwitchJa (Windows)
Antal samtida enheter som tillåts5
Support viaWebbformulär, chatt och mail
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
Kostnad vid månadsbetalning€4.99
Kostnad vid årsabonnemang€2.99
Övriga abonnemang:
Tre månader:€3.99
WebbsidaFrootVPN.com

På plussidan (+)

Många typer av enheter kan kopplas upp

Hos FrootVPN kan vi koppla upp alla vanligt förekommande enheter, och många fler, såsom:

 • iOS 
 • Android
 • Windows (egenutvecklad app)
 • Mac
 • Routrar (DD-WRT och Tomato)

I övrigt kan vi koppla upp fem enheter samtidigt, vilket är mer eller mindre standard sett till var konkurrenterna lägger sig. Bland de VPN-leverantörer som presterar bäst inom den aspekten hittar vi exempelvis Surfshark (20+ samtida uppkopplingar) och Perfect Privacy (20+ samtida uppkopplingar).

Alla viktiga säkerhetsprotokoll finns tillgängliga

FrootVPN gör absolut inte bort sig säkerhetsmässigt: Marknadens mest säkra krypteringsalgoritm, AES 256, finns tillgänglig. På VPN-protokoll-sidan hittar vi det öppna protokollet OpenVPN tillsammans med PPTP och L2TP. I korthet bör ni använda er av OpenVPN-protokollet samt AES 256-kryptering. PPTP- och L2PT-protokollen bör ni endast använda er av i nödfall, tex. om en lite äldre enhet ska kopplas upp.

Kill Switch-funktionalitet hittar vi bara på Windows-sidan. Tack vare det verktyg som precis nämnts bryts våra internetuppkopplingar per automatik om vi skulle bli utkastade av FrootVPN:s servrar, eller om någon av apparna skulle krascha. Detta kan säkert vara jobbigt för stunden, men verktyget är mycket viktigt rent säkerhetsmässigt – och bör alltid vara aktiverat. Ett Kill Switch-stöd hade varit trevligt på fler enheter, men trots detta kan säkerhetsläget beskrivas som starkt.

froot-vpn-kill-switch

Inga säkerhetsbrister kunde upptäckas

FrootVPN:s uppkoppling granskades mot totalt fem webbverktyg, inklusive:

 • Doileak.com (ok)
 • VPN Insights (ok)
 • DNSLeaktest.com (ok)
 • Virustotal.com (ok)
 • Privacy Checker Tool (ok)

Och resultatet var alltid detsamma – inga DNS-läckor, IP-läckor, virus eller några andra typer av säkerhetshot kunde identifieras.

testresultat-för-dns-läcka-för-frootvpn
Inga DNS-läckor..

inga-ip-läckor-för-frootvpn-enligt-vpn-insights-1
Inga IP-läckor enligt VPN Insights..

inget-virus-i-programvaran-för-frootvpn-1
Programvaran är virusfri..

inga-ip-läckor-vid-torrentign-enligt-vpn-insights-för-f-secure-freedome
Inga IP-läckor vid torrenting..

Bra Windows-app – acceptabel iOS-app

Windows-appen gav mig lite av en deja vu-känsla, och det var inte konstigt då BoxPN kör med exakt samma programvara. Windows-klienten bjöd därmed inte på några större överraskningar. Favoritlistan var smidig att använda sig av och gränssnittet var snyggare än många andra Windows-appar jag recenserat tidigare. Serverbytena var dessutom kvickt avklarade och Kill Switch-funktionen var aktiverad redan från start.

frootvpn-klient-för-windows
FrootVPN för Windows..

På mobilsidan (iOS och Android) är det OpenVPN Connect som gäller för hela slanten. Installationen var dessutom ganska kvickt avklarad då det fanns en mycket bra inställningsguide att ratta sig efter under hjälpfliken (jag provkörde iOS-varianten). I övrigt bör OpenVPN Connect-apparna betraktas som minst lika säkra som de egenutvecklade varianterna. Men inlärningskurvan kan beskrivas som något snäv, i synnerhet för nyinvigda.

openvpn-skärmavbild-för-en-installation
På mobilsidan är det OpenVPN Connect som gäller..

Jag hade egentligen önskat att FrootVPN bjussat på egenutvecklade mobila appar, men OpenVPN Connect är trots allt en helt acceptabel kompromiss. Och då Windows-appen var så pass säker och lättanvänd blir det plushögen som gäller även här.

Fildelning tillåts på alla servrar

När vi använder oss av Bittorrent-protokollet utsätter vi oss för en ganska stor säkerhetsrisk. Detta då bland annat upphovsrättslobbyn, teleoperatörer och hackers kan spåra oss, om vi skyltar med vår riktiga IP-adress vill säga. Men då VPN-leverantörerna byter ut våra egentliga IP-adresser mot tillfälliga sådana får säkerhetsläget sig en rejäl skjuts i rätt riktning, samtidigt som anonymiteten maxas.

När det kommer till just FrootVPN kan vi fildela precis överallt, dvs. på samtliga servrar.  Men VPN-företaget har även öronmärkt ett gäng servrar (”p2p-servrarna”) för p2p- och Bittorrent-trafik, och de rekommenderas starkast när det kommer till fildelning.

Hastighetsmässigt, hur klarade de sig där? Jodå – en testfil laddades ner på en svensk p2p-server, och hastighetsläget, dvs. 3.8 MiB/s eller 32 Mbps, får ses som godkänt, men inte mer än så.

torrenting-test-med-frootvpn

Loggpolicyn är säker och välskriven

Alla VPN-företag säger att de inte sparar några loggar, och FrootVPN är knappast något undantag till den regeln. Men för att vi ska kunna granska huruvida de talar sanning eller inte måste loggpolicyn granskas – och det tar vi tag i på momangen.

VPN-företaget sparar följande uppgifter:

 • Cookies (på den egna webbsidan)
 • Begränsad Google Analytics-data (på samma webbsida)
 • Vår inloggningsinformation (för tex. automatisk inloggning)
 • Våra e-postadresser (för tex. kommunikation med kundsupporten)
 • Betalinformation (krypteras – kan inte användas för att spåra oss)
 • Kraschrapporter (anonyma – kan inte heller användas för att spåra oss)

Och det var alles. Men kan de uppgifter som precis nämnts betraktas som känsliga? Nej, verkligen inte. Och då FrootVPN inte har samarbetar med vare sig upphovsrättslobbyn eller diverse myndigheter bör vi kunna känna oss hur säkra som helst.

Då tar vi en titt på den sista biten, dvs. vad FrootVPN inte sparar:

 • IP-nummer
 • DNS-förfrågningar

Och med det sagt kan VPN-företaget inte heller spåra vår internettrafik.

Som rubriken säger är loggpolicyn säker och välskriven, men sanslöst kortfattad. Sparar de några tidsstämplar, uppkopplingsloggar eller bandbreddsloggar? Det får vi inte reda på. Men oavsett hur det ligger till med den saken kan loggavtalet klassas som säkert, och hela kategorin hamnar därför på rätt sida om plusstrecket.

Som ett litet tillägg är FrootVPN numera ett seychelliskt VPN-företag, och inte ett svenskt. Tack vare detta hamnar de utanför Eyes-zonen, det vill säga det bevakningssamarbete som bla. Sverige, USA och Storbritannien deltar i. Men det faktumet påverkar inte säkerhetsläget ett dyft, åtminstone om ni frågar mig.

en-seychellisk-strant
En seychellisk strand..

Prisnivån ser ganska trevlig ut

Många VPN-aktörer belönar kunder som vill hänga med länge, dvs. teckna sig för VPN-paket med lite längre löptid. FrootVPN håller sig till den skaran, men prisskillnaderna är trots allt inte så pass stora.

Utöver detta ingår även en pengarna tillbaka-garanti som sträcker sig över 30 dagar, oavsett vilket VPN-paket ni väljer. För att utnyttja garantin hör ni bara av er till support-gänget så hjälper de er vidare.

frootvpn-prisnivåer

Betala kan ni göra med bland annat:

 • Kontokort
 • Paypal
 • Kryptovalutor (inkl. Bitcoin)
 • Presentkort

Ni bör dock tänka på att pengarna tillbaka-garantin inte gäller om ni betalar via kryptovalutor eller presentkort.

Neutralt (+-)

FrootVPN har ett halvtaskigt rykte online

Om vi tar ytterligare en kik på webbsidan märker vi att FrootVPN länkar vidare till ett gäng VPN-jämförelsesajter som knappast kan räknas som ärliga i sina bedömningar. Åtminstone flertalet av dem.

betyg-för-frootvpn

Med detta sagt begav jag mig till Reddit, Facebook och Twitter för att kika på vad de befintliga kunderna verkligen tyckte och tänkte. Väl där var omdömena ovanligt blandade. Vissa kunder beskrev diverse tekniska problem som vardagsmat (se ovan) medans andra var hur nöjda som helst.

omdöme-för-frootvpn

Med detta sagt blir det gränslandet som gäller då de negativa rösterna var så pass många. Visst, diverse hat-recensioner slipper inga VPN-aktörer undan, men allt som allt var det lite väl många som valde att vädra sitt missnöje för att kategorin ska kunna landa i plushögen.

Serverparken är något fjuttig

VPN-giganter såsom NordVPN, ExpressVPN och Surfshark bjussar på tusentals VPN-servrar. Hos FrootVPN är det bara 47+ servrar i 37+ länder som gäller, vilket såklart bleknar i jämförelse med de jätteparker som precis nämnts.

frootvpns-serverpark

Somliga VPN-aktörer basar över små serverparker och klarar sig utmärkt, men så är det tyvärr inte här. Visst, många viktiga länder såsom:

 • Sverige
 • USA 
 • Storbritannien

Finns med i serverlistan. Men då det inte är något egentligt tryck i serverparken (mer om det nedan) bör de förmodligen fundera på om det inte är dags att öka kapaciteten ett snäpp.

Långsam kundsupport via ”livechatt”

Många kunder anser att livechatt är det bästa som hänt sedan det skivade brödet, men så är det inte alltid. När de svar man får ta emot levereras av en chatbot som säger att kundsupporten har gått för dagen blir man trots allt lite besviken.

Sammanlagt skickades två frågor vid 20-tiden på kvällen. Ett meddelande skickades via chattklienten och det andra skickades via ett webbformulär. Det meddelande som skickats via chattklienten besvarades efter omkring 12 timmar – och den andra frågan besvarades efter cirka tre dygn. Svaren var inte heller utförliga, utan bestod av ett fåtal ord samt en länk till hjälpsidorna. Mer specifikt kan detta inte räknas som godkänt, och det finns ingen anledning att skylta med dygnet runt-support när de inte uppfyller detta.

kundsupport-chattlogg-med-frootvpn

Det blir hjälpsidorna som räddar FrootVPN från minushögen. Väl där hittar vi installationsguider för alla enheter som kan kopplas upp, svar på vanligt ställda frågor samt mer information om VPN tekniken, tillsammans med mycket annat.

hjälpsidor-för-frootvpn

På minussidan (-)

VPN-servrarna är plågsamt långsamma

Bashastigheten

Det okrypterade hastighetsläget hittar ni precis här.

Nerströms: 244 Mbps
Uppströms: 251 Mbps
Latens: 12 ms

baslinjetest-för-vpn-recensioner

Sverige

Den svenska server som fick sträcka på benen levererade ganska mediokra hastigheter, och övertygade inte på något sätt.

Nerströms: 32 Mbps
Uppströms: 117 Mbps
Latens: 13 ms

hastighetstest-server-i-sverige-för-frootvpn

Storbritannien

I Storbritannien var det knappast full galopp. Rent hastighetsmässigt är 15+ Mbps en ganska dålig prestation.

Nerströms: 17 Mbps
Uppströms: 28 Mbps
Latens: 44 ms

hastighetstest-storbritannien-för-frootvpn

USA

Många USA-servrar var lite under isen vid testtillfället. Inte ens den kvickaste i gänget klarade att crawla sig över 10 Mbps-sträcket, vilket bör ses som ett riktigt bottennapp.

Nerströms: 10 Mbps
Uppströms: 15 Mbps
Latens: 143 ms

hastighetstest-server-i-usa-för-frootvpn

Mer specifikt var FrootVPN:s serverpark en långsam och stelbent rackare. Hela kategorin hamnar därför under minusstrecket.

Netflix och BBC iPlayer kan inte låsas upp

Netflix fullständiga utbud samt BBC iPlayer kan tyvärr inte låsas upp – trots att servrar öronmärkts för just det ändamålet.

Som en liten tröst fungerade i alla fall SVT Play på de svenska servrarna, och det var inga  som helst problem att kika på nyheterna i högsta kvalitet. Med lite tur kan vi låsa upp fler streamingplattformar i framtiden – men tills dess blir det minushögen som gäller för hela kategorin.

inget-stöd-för-bbc-iplayer-för-frootvpn

Rekommenderas FrootVPN?

Till viss del. FrootVPN gör mycket rätt, men då det finns ett flertal övriga VPN-leverantörer som gör exakt samma sak, fast bättre, får de ingen helhjärtad rekommendation från mitt håll.

FrootVPN är samtidigt inget hemskt val: Prisnivån ser trevlig ut, fildela kan vi göra överallt och apparna håller måttet. Men om vi ser till helhetsintrycket räcker FrootVPN inte hela vägen fram.

Mer högpresterande VPN-lösningar, likt CyberGhost(recension) och ExpressVPN(recension), blir helt enkelt för övermäktiga då de presterar lika bra eller bättre inom samtliga mätbara kategorier.

Om ni fortfarande känner er osäkra, titta gärna in på VPN-topplistan, där de bästa VPN-tjänsterna återfinns.

Jämför alla VPN-tjänster på topplistan

Har någon av ni läsare provkört FrootVPN? Och om så är fallet – är ni nöjda? Hör gärna av er via kommentarsfältet för att diskutera mer eller kläm till med ett användarbetyg vettja.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN