FrootVPN
Test år 2021
Uppdaterad: 2021-03-14
Besök FrootVPN
Besök FrootVPN
Höjdpunkter
  • Applikationer på svenska
  • Kan inte låsa upp Netflix
  • Långsamt servernätverk
  • Långsam kundsupport
Betyg:
2.5
Hastighet
1
Säkerhet
5
Funktioner
3
Streaming
1
Betyg:
2.5
Besök FrootVPN
Meny
FrootVPN
Test år 2021
Uppdaterad: 2021-03-14
Besök FrootVPN
Besök FrootVPN
Höjdpunkter
  • Applikationer på svenska
  • Kan inte låsa upp Netflix
  • Långsamt servernätverk
  • Långsam kundsupport
Betyg:
2.5

Test av FrootVPN → En långsam VPN som inte håller vad den lovar

En sammanfattning för dig som har bråttom

Letar du efter en säker VPN som erbjuder snabba hastigheter och samtidigt ger dig möjlighet att låsa upp streamingplattformar likt Netflix samt BBC iPlayer?

Om ja, då har du hittat alldeles fel. FrootVPN erbjuder en allt för långsam VPN-tjänst som varken klarar av att låsa upp Netflix eller BBC iPlayer. Utöver det är VPN-applikationerna inte heller mycket att hänga i granen.

Vi tycker att det här ska vara den sista raden du läser i den här artikeln. Mer specifikt; ta dig gärna till vår samlingssida där vi pratar mer om de bästa VPN-tjänsterna som i sin tur springer varv runt FrootVPN och allt som de har att erbjuda.

Seychelliska FrootVPN har varit igång sedan 2014 och kan ses som en mindre VPN-aktör. Det starkaste kortet står förmodligen den låga prisnivån för. Men prisläget gör förstås inte allt – det finns förstås även fler faktorer som är av vikt när det kommer till helhetsbedömningen.

Netflix och BBC iPlayers utbud ska kunna låsas upp. Användarvänliga appar ska finnas tillgängliga för alla vanliga enheter och inga känsliga loggar ska sparas. Om vi tar en titt på VPN-företagets webbsida ser vi att de lovar exakt detta. Men huruvida de håller sina löften eller inte tar vi reda på snart.

Men först en lite rolig detalj: FrootVPN var länge en av The Pirate Bays huvudsponsorer – men det lilla kalaset tog tyvärr slut efter att media gnällt en stund.

InformationAttribut
Företagets säteSverige
P2P och torrentingTillåts
Netflix amerikanska utbudJa
BBC iPlayerJa
SVT PlayJa
Antal servrar47+ i 35+ länder
VPN-protokollOpenVPN, PPTP och L2TP
Krypteringsteknik (högst)AES 256
Kill SwitchJa (Windows)
Antal samtida enheter som tillåts5
Support viaWebbformulär, chatt och mail
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
Pris från€3.99
WebbsidaFrootVPN.com

På plussidan (+)

Många typer av enheter kan kopplas upp

Hos FrootVPN kan man skydda de mest vanligt förekommande enheterna, såsom:

  • iOS 
  • Android
  • Windows (egenutvecklad app)
  • Mac
  • Routrar (DD-WRT och Tomato)

Men man får bara tillgång till en egenutvecklad applikation, vilket är en dålig prestation. I synnerhet då bättre VPN-företag likt ExpressVPN erbjuder säkra såväl som begripliga applikationer för alla enheter som kan skyddas.

I övrigt kan man koppla upp fem enheter samtidigt, vilket är en bruklig begränsning inom VPN-nischen.

Men samtidigt; när mer högpresterande VPN-företag likt Surfshark inte tillämpar någon enhetsbegränsning överhuvudtaget, bleknar FrootVPN:s prestation rejält.

Många säkerhetsprotokoll finns tillgängliga

FrootVPN gör inte bort sig säkerhetsmässigt då marknadens mest säkra krypteringsalgoritm, AES 256, finns tillgänglig. På VPN-protokoll-sidan hittar man det öppna protokollet OpenVPN som får sällskap med PPTP och L2TP.

Det faktum att FrootVPN inte fungerar tillsammans med WireGuard är dessutom ett rejält avbräck då WireGuard är det snabbaste VPN-protokollet som finns, så även säkert.

Tips: Cyberghost springer varv runt FrootVPN, och fungerar utmärkt tillsammans med WireGuard.

Kill Switch för Windows

Kill Switch-funktionalitet återfinns som rubriken säger bara för Windows. Kill Switch-verktyget bryter din internetuppkoppling per automatik om du skulle bli utkastad av FrootVPN:s servrar, eller om någon av apparna skulle krascha.

Detta kan säkert vara jobbigt för stunden, men verktyget är mycket viktigt för att man ska kunna undvika säkerhetsläckor – och ska alltid vara aktiverat.

Inom VPN-branschen är det brukligt att erbjuda ett Kill Switch-stöd för alla enheter som kan skyddas, och det faktum att verktyget bara finns tillgängligt för Windows är svagt.

Att placera den här kategorin som en positiv egenskap är egentligen rena välgörenheten, men minushögen är trotsallt överfull nog som det är.

froot-vpn-kill-switch

Inga säkerhetsbrister kunde upptäckas

FrootVPN granskades mot totalt fem webbverktyg, inklusive:

  • Doileak.com (ok)
  • VPN Insights (ok)
  • DNSLeaktest.com (ok)
  • Virustotal.com (ok)
  • Privacy Checker Tool (ok)

Och resultatet var alltid detsamma – inga DNS-läckor, IP-läckor, virus eller några andra typer av säkerhetshot kunde identifieras.

testresultat-för-dns-läcka-för-frootvpn
Inga DNS-läckor..
inga-ip-läckor-för-frootvpn-enligt-vpn-insights-1
Inga IP-läckor enligt VPN Insights..
inget-virus-i-programvaran-för-frootvpn-1
Programvaran är virusfri..
inga-ip-läckor-vid-torrentign-enligt-vpn-insights-för-f-secure-freedome
Inga IP-läckor vid torrenting..

FrootVPN sparar inga känsliga loggar

Alla VPN-företag säger att de inte sparar några loggar, och FrootVPN är knappast något undantag till den regeln. Men för att man ska kunna granska huruvida de talar sanning eller inte måste loggpolicyn granskas – och det tar vi tag i på momangen.

FrootVPN sparar:

  • Cookies (på den egna webbsidan)
  • Begränsad Google Analytics-data (på samma webbsida)
  • Vår inloggningsinformation (för tex. automatisk inloggning)
  • Våra e-postadresser (för tex. kommunikation med kundsupporten)
  • Betalinformation (krypteras – kan inte användas för att spåra dig)
  • Kraschrapporter (anonyma – kan inte heller användas för att spåra dig)

Men kan de uppgifter som precis nämnts betraktas som känsliga?

Nej, verkligen inte. Och då FrootVPN inte samarbetar med vare sig upphovsrättslobbyn eller myndigheter ska man kunna känna sig hur säker som helst.

FrootVPN sparar inte

  • IP-nummer
  • DNS-förfrågningar

Och med det sagt kan FrootVPN inte heller kartlägga vad du gör på internet.

Som rubriken säger är loggpolicyn säker och välskriven, men samtidigt sanslöst kortfattad. Sparar de några tidsstämplar, uppkopplingsloggar eller bandbreddsloggar? Det får man inte reda på.

Men oavsett hur det ligger till med den saken är loggavtalet tillräckligt väl formulerat för att hela kategorin ska kunna hamna på rätt sida om plusstrecket.

FrootVPN är en prispressad VPN

Många VPN-aktörer belönar kunder som vill hänga med länge, dvs. teckna sig för VPN-paket med lite längre löptid. FrootVPN håller sig också till den skaran, men samtidigt; vem vill betala för en VPN som underpresterar?

Läs gärna mer om NordVPN eller OVPN istället. De presterar bättre än FrootVPN, och erbjuder dessutom ett billigare pris.

Utöver detta inkluderas en pengarna tillbaka-garanti som sträcker sig över 30 dagar, som du verkligen ska nyttja om du gör misstaget att teckna dig för ett FrootVPN-abonnemang.

Betala kan du göra med bland annat:

  • Kontokort
  • PayPal
  • Kryptovalutor (inkl. Bitcoin)
  • Presentkort

På minussidan (-)

Svårbegripliga applikationer

FrootVPN för Windows

Windows-appen gav mig lite av en deja vu-känsla, och det var inte konstigt då BoxPN erbjuder exakt samma programvara. Windows-klienten är utrustad men en automatisk Kill Switch, men har samtidigt ett rörigt såväl som svårbegripligt gränssnitt.

Applikationen slängde dessutom ut mig två gånger vilket medförde att min internetuppkoppling bröts, då Kill Switch-verktyget var aktivt.

Det här håller inte. Låt oss hoppas att FrootVPN:s iOS- och Android-applikationer presterar bättre än så här.

frootvpn-klient-för-windows
FrootVPN för Windows..

FrootVPN för iOS och Android

För mobiler (iOS och Android) är det den externa applikationen OpenVPN Connect som gäller, vilket är svagt då en manuell installation på cirka 5 till 30 minuter krävs.

Hos exempelvis Zenmate är det bara att ladda ner den mobila applikationen, godkänna inställningarna via sitt fingeravtryck varpå man kopplar upp sig mot en VPN-server.

Så lätt är det knappast hos FrootVPN. Även om OpenVPN Connect är en säker VPN-applikation blir det allt för omständligt att skydda fler enheter när man måste installera externa applikationer manuellt.

openvpn-skärmavbild-för-en-installation
På mobilsidan är det OpenVPN Connect som gäller..

Fler egenutvecklade applikationer är ett måste, och FrootVPN måste även se till att deras Windows-applikation fungerar på ett säkrare sätt. Här blir det minushögen som gäller.

Långsam fildelning

När man använder sig av Bittorrent-protokollet utsätter man sig för en stor säkerhetsrisk. Detta då bland annat upphovsrättslobbyn, teleoperatörer och hackers kan spåra dig, om du skyltar med din riktiga IP-adress vill säga.

Men då VPN-leverantörerna byter ut din IP-adress blir du anonym på nätet, vilket medför att du skyddas på ett effektivt sätt.

När det kommer till FrootVPN kan man fildela precis överallt.  Men FrootVPN har även öronmärkt ett flertal servrar (”p2p-servrarna”) för p2p- och Bittorrent-trafik, och de ska enligt företaget själva vara snabba som blixten.

FrootVPN och Torrenter – hur snabbt går det?

En testfil laddades ner på en svensk p2p-server med en hastighet på 32 Mbps nerströms, vilket får ses som en rejäl besvikelse.

En hastighetsminskning på cirka (32/250) 83 % är inte acceptabelt någonstans.

torrenting-test-med-frootvpn

FrootVPN har ett dåligt rykte online

Om man tar ytterligare en titt på webbsidan märker man att FrootVPN länkar vidare till ett flertal VPN-jämförelsesajter som knappast kan räknas som ärliga i sina bedömningar.

För att kunna få en mer nyanserad bild gav jag mig i stället vidare till Reddit, Facebook och Twitter för att ta del av vad de befintliga kunderna verkligen tyckte och tänkte.

Väl där var det mungiporna neråt som gällde för hela slanten, då nästan alla kunder var missnöjda med det som FrootVPN har att erbjuda. Många kunder beskrev teknisk problematik som vardagsmat, och de hastigheter som gäller för servernätverket som undermåliga.

betyg-för-frootvpn

Minushögen tyngs därmed ner med ytterligare en kategori.

Servernätverket är allt för litet

Hos FrootVPN är det 47+ servrar i 37+ länder som gäller, vilket ibland kan vara acceptabelt.

frootvpns-serverpark

Somliga VPN-aktörer som erbjuder mindre serverparker klarar sig utmärkt i våra tester, men FrootVPN hör inte till den skaran.

Fler och mer väl optimerade VPN-servrar krävs för att FrootVPN ska kunna räknas som en VPN med ett servernätverk som håller måttet.

Långsam kundsupport via ”livechatt”

Många kunder anser att livechatt är det bästa som hänt sedan det skivade brödet, men så är det inte alltid. När de svar man får ta emot levereras av en chatbot som säger att kundsupporten har gått för dagen blir man trots allt lite besviken.

Sammanlagt skickades två frågor vid 20-tiden på kvällen. Ett meddelande skickades via chattklienten och det andra skickades via ett webbformulär.

Det meddelande som skickats via chattklienten besvarades efter omkring 12 timmar – medan den andra frågan besvarades efter cirka tre dygn. Svaren var inte heller utförliga, utan bestod av ett fåtal ord samt en länk till hjälpsidorna.

Mer specifikt kan detta inte räknas som godkänt, och det finns ingen anledning att skylta med dygnet runt-support när de inte uppfyller detta.

kundsupport-chattlogg-med-frootvpn

På hjälpsidorna kan man förvisso läsa mer om hur man installerar FrootVPN på sina enheter, och man får även ta del av lite grundläggande information om vad en VPN-tjänst är.

hjälpsidor-för-frootvpn

Sammanfattningsvis är FrootVPN:s supportavdelning för långsam, och de svar man får ta del av är för tunna och intetsägande.

VPN-servrarna är plågsamt långsamma

Bashastigheten

När vår testdator inte skyddas med en VPN är det nedanstående hastigheter som gäller.

  • Nerströms: 244 Mbps
  • Uppströms: 251 Mbps

FrootVPN – ett komplett hastighetstest

Den svenska server testades gav oss en hastighet på 32 Mbps nerströms, vilket är en underprestation som heter duga.

hastighetstest-server-i-sverige-för-frootvpn

Det gick inte heller snabbare i länder såsom USA.

hastighetstest-server-i-usa-för-frootvpn

Nedan får du ta del av det fullständiga hastighetstestet, där FrootVPN underpresterar rejält.

LandNerströmsUppströms
Sverige32 Mbps117 Mbps
Norge32 Mbps51 Mbps
Tyskland30 Mbps16 Mbps
Finland27 Mbps19 Mbps
Danmark25 Mbps11 Mbps
USA (Texas)19 Mbps34 Mbps
Kanada (Öst)19 Mbps18 Mbps
USA (Virginia)17 Mbps31 Mbps
USA (Florida)10 Mbps15 Mbps
Japan11 Mbps8 Mbps
Australien5 Mbps4 Mbps

Netflix och BBC iPlayer kan inte låsas upp

Netflix amerikanska utbud samt BBC iPlayer kan man inte komma åt – trots att servrar öronmärkts för just det ändamålet.

Som en liten tröst fungerade i alla fall SVT Play samt Viaplay på de svenska servrarna, men vad gör det när FrootVPN underpresterar i ytterligare en kategori?

inget-stöd-för-bbc-iplayer-för-frootvpn

När de lovar att man ska kunna låsa upp BBC iPlayer och Netflix, då måste de också se till att infria de löftena.

Sammanfattande tankar
FrootVPN erbjuder en långsam VPN-tjänst med undermålig kundsupport. De kan inte ens låsa upp Netflix, trots att det ska fungera på pappret.
Betyg:
2.5
Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
FrootVPN
Betyg:
2.5
  • Applikationer på svenska
  • Kan inte låsa upp Netflix
  • Långsamt servernätverk
  • Långsam kundsupport

Mer om VPN

Applikationer på svenska - Kan inte låsa upp Netflix - Långsamt servernätverk - Långsam kundsupportTest av FrootVPN → En långsam VPN som inte håller vad den lovar