Det finns många fördelar med att använda sig av en VPN-tjänst. Diverse snokande myndigheter, skumma advokatbyråer och upphovsrättsorganisationer får alla foten vid dörren tillsammans som säkerhetsläget på webben förbättras rejält.

Men en sak glöms ofta bort helt – det går alldeles utmärkt att installera våra VPN-tjänster på våra routrar, och detta kommer med en massa fördelar.

Transparens: VPNBasen tjänar pengar på att förmedla VPN-tjänster, men vi rekommenderar aldrig undermåliga VPN-paket och alla recensioner är 100% ärliga (och ibland väldigt hårda). Läs gärna mer om recensionsprocessen här.

Varför bör vi installera vår VPN-tjänst i routern?

Att köpa en ny router för att kunna surfa anonymt och säkert kan på ytan verka som en dålig investering, men det är det inte.

Så fort rätt router är inköpt och installerad behöver vi bara betala den fasta månadskostnaden för VPN-abonnemanget. Denna landar ofta på omkring 20 till 70 kronor, även om vi använder oss av premiumleverantörer såsom NordVPN, Cyberghost eller ExpressVPN.

Nedan går vi igenom alla fördelar som en VPN-bestyckad router för med sig.

1. VPN-uppkopplingen är påslagen dygnet runt

Den VPN-mjukvara som går att hitta för tex. Windows, iOS, Android och alla andra enheter har en stor nackdel: De måste aktiveras manuellt. Med en VPN-bestyckad router slipper vi logga in i VPN-apparna i tid och otid, vilket är helt underbart. Inga jobbiga uppdateringar, inloggningar efter omstarter eller annat lafs behöver göras – med en VPN-router fungerar allting helt sömlöst.

2. Vi kan koppla upp hur många enheter som helst

Nästan alla VPN-leverantörer tillåter att vi kopplar upp oss med omkring 3-5 enheter samtidigt på ett och samma abonnemang, vilket är rätt generöst. Vissa VPN-företag ger även stöd för att vi ska kunna koppla upp hur många enheter som helst på en och samma gång (tex. Perfect Privacy), men det är tyvärr ovanligt.

Med en VPN-bestyckad router behöver vi bara logga in en gång, och vi kan dessutom koppa upp hur många enheter vi vill då routern alltid bara räknas som en sådan.

3. Samtliga enheter som ansluts får ett ökat skydd

Alla enheter som kopplar upp sig mot VPN-routern får ta del av alla fördelar som VPN-tekniken för med sig. Så fort en enhet kopplas upp mot routern går all internettrafik via VPN-servern och hålls därmed helt anonym.

Det finns egentligen bara en nackdel: Hastigheten kan försämras något. Ju fler enheter som kopplas upp mot samma VPN-tjänst, desto långsammare går det. Men detta är tyvärr någonting vi får dras med även om vi inte använder oss av någon VPN-tjänst överhuvudtaget. Med premiumleverantörer såsom OVPN, NordVPN och Cyberghost bör vi dessutom inte märka av någon hastighetsminskning alls, eller bara en liten sådan.

Nåväl. Nu har vi gått igenom alla fördelar som en VPN-bestyckad router bjussar på. Då blir det dags att kika på vad vi bör tänka på innan vi köper rätt hårdvara.

Detta bör vi tänka på innan vi köper en VPN-router

Det absolut viktigaste vi måste ta reda på är om den router vi är intresserade av (eller äger) kan användas tillsammans med en VPN-tjänst. Det går aldrig att komma undan med en budgetrouter: En VPN-router måste alltid ha bra kräm under skalet, annars väntar diverse problem eller helt enkelt en taskigt VPN-upplevelse.

För att ta reda på om den router du använder just nu (eller den du vill köpa) lirar bra med diverse VPN-tjänster bör du ta en extra titt i användarmanualen. Men det smidigaste är om du söker på: [Din router] + [VPN] via Google eller Bing. Då bör det dyka upp en massa matnyttig information.

Om du fortfarande använder dig av den router som internetoperatören skickade med är risken tyvärr stor att denna inte ger stöd för VPN-tjänster överhuvudtaget. Vid dessa fall måste du köpa en ny och mer kraftfull router. Den gamla routern kan du alltid använda som en åtkomstpunkt för att förstärka det nya nätverket eller om du tröttnat på den helt, ge bort det gamla åbäket till någon som nöjer sig med ett enklare alternativ.

Med detta sagt finns det i princip tre alternativ att välja på när det kommer till VPN-routrar, och dessa går vi igenom nu.

1. Köp en redan flashad router

En flashad router är ett mycket bra val för både nybörjare och mer avancerade användare. Tack vare att enheten redan har flashats slipper vi en i många fall rätt komplicerad installationsprocess (åtminstone för nybörjare).

Den enda nackdelen är att prisnivån kan vara något högre, men i mina ögon gör den lilla prisökningen ingenting då vi slipper en hel del krångel. Webbsidor såsom Flashrouters säljer färdigkonfigurerade routrar till bra priser, och denna kan vara väl värd en närmare kik.

2. Köp en OpenVPN-router

Det bästa valet är i mina ögon att använda sig av en router med OpenVPN-stöd, vilket innebär att i princip alla VPN-tjänster kan installeras på bara några klick. Med andra ord: En renodlad OpenVPN-router behöver aldrig flashas, och nya uppdateringar får vi regelbundet och helt automatiskt.

vilfo-hårdvara

Det bästa valet inom denna kategorin (eller ja, alla kategorier) är den svenskutvecklade VPN-routern Vilfo(recension). Det som utmärker enheten mest är den maffiga hårdvaran som klarar av att driva upp till 10 VPN-uppkopplingar på en och samma gång samt det fiffiga gränssnittet.

3. Flasha den router du redan äger

Det sista och mest komplicerade valet är att flasha den router vi redan äger. Ordet flasha är egentligen bara en omskrivning för att installera en ny typ av programvara. Det vill säga: Vi installerar ett nytt operativsystem på den router som vi förfogar över.

För att våra befintliga routrar ska kunna användas som VPN-klienter bör något av följande operativsystem installeras: DD-WRT eller Tomato. Det finns förstås fler operativsystem att välja på, men de som precis nämndes ses av många som de mest stabila lösningarna. Båda av dessa kör dessutom med öppen källkod och är helt gratis att ladda ner och installera.

Programvarorna har många olikheter, men vi börjar att ta en titt på vad de har gemensamt. Både Tomato och DD-WRT kan:

 • Öka säkerhetsnivån
 • Förbättra routerns räckvidd
 • Användas tillsammans med nästan alla VPN-tjänster
 • Täppa till säkerhetshål som routertillverkarna missat
 • Ge tillgång till avancerade extrafunktioner såsom tex. bättre bandbreddsallokering (QoS)

Men där tar likheterna slut, och nu går vi in på hur de skiljer sig åt.

DD-WRT

dd-wrt-för-routrar

DD-WRT kan installeras på långt fler routermodeller än vad Tomato tillåter. De mest populära funktionerna består bland annat av att vi tillåts justera styrkan på WiFi-signalen och kan skapa WiFi-hotspots. DD-WRT fungerar tillsammans med routrar från följande tillverkare:

 • Linksys
 • Netgear
 • Asus
 • TP-Link
 • D-Link

Och många fler. Om ni vill söka på vilka modeller som har stöd för detta operativsystem bör ni kika in på DD-WRT-databasen.

Tomato

tomato-för-routrar

När det kommer till Tomato ingår fler avancerade funktioner och här kan vi även koppla upp oss mot två VPN-servrar samtidigt. Den enda nackdelen är egentligen bara att Tomato inte av särskilt många routrar.

Kontrollera alltid att stöd finns för att flasha din routermodell

Många routerförsäljare som vi hittar på webben säger att just deras modeller fungerar finfint med både Tomato och DD-WRT, men det stämmer långtifrån alltid. Om vi flashar en router som inte har något stöd för operativsystemet i fråga kan denna i värsta fall bli helt obrukbar, och istället för en VPN-router får vi dras med ett glorifierat bokstöd, vilket förmodligen inte är särskilt skoj.

Hur väljer vi rätt VPN-leverantör?

Om du redan betalar för en VPN-tjänst som du är nöjd med kan du hoppa över det här avsnittet, om inte, kika gärna in på topplistan. Samtliga av de leverantörer vi hittar på de 10 översta platserna bjussar på ett mycket bra stöd för just routrar. OVPN, Cyberghost och NordVPN är tre bra exempel på VPN-leverantörer som gör i princip allting rätt, inklusive det vi går igenom nedan.

Två faktorer är extra viktiga när det kommer till att välja rätt VPN-tjänst för våra routrar:

Hastigheten vi får ut måste vara tillräckligt hög. Att behöva dras med halvtaskiga serverhastigheter är aldrig ok. När vi kopplar upp oss mot en VPN-bestyckad router ska vi kunna känna att de hastigheter vi får ut räcker för precis allt: inklusive tex. streaming och spelande.

Supportpersonalen måste vara både kunnig samt erbjuda snabba svar. Att behöva vänta flera dagar på att få ett vettigt svar eller att bara få ett kort svar med en direktlänk till någon dåligt uppstyrd FAQ-sida ska aldrig accepteras. Det ska finnas bra guider för hur vi går tillväga för att flasha våra routrar, och om vi stöter på några problem ska vi kunna få hjälp direkt.

Som vanligt är det även viktigt att titta på om VPN-företaget sparar några känsliga loggar, hur många servrar som erbjuds och mycket mer. Igen, på topplistan finns all information du kan tänkas behöva.

Hur installerar vi en VPN-tjänst på routern?

Nu när vi har valt en VPN-leverantör som vi litar på är det dags att installera VPN-tjänsten. Det finns nu två utgångspunkter:

Du kan installera en VPN-tjänst på din router. Du har med andra ord flashat din befintliga router eller köpt en färdigkonfigurerad lösning. Om så är fallet behöver du bara följa ett par enkla steg – och sedan är VPN-tjänsten installerad. Information om vilka inställningar som passar bäst och hur installationen går till kan du hitta på din VPN-leverantörs hjälpsidor (om inte – hör med supporten).

Du kan inte installera en VPN-tjänst på din router, men den går att flasha. Då har vi lite jobb framför oss. Ett nytt operativsystem måste införskaffas, och hur detta går till snackar vi om under nästa rubrik.

Steg 1: Ladda ner Tomato eller DD-WRT

När du väl bestämt dig för om det är Tomato eller DD-WRT som ska gälla laddar du ner rätt programvara så att denna kan hamna på din router.

Här kan du se om din nuvarande router har stöd för DD-WRT, och på samma ställe kan du även ladda ner all programvara som behövs. Då Tomato inte ger stöd för lika många routermodeller är guiden nedan helt anpassad för DD-WRT. För att ta reda på om du kan använda dig av Tomato, sök på [Din routermodell] och [Tomato] så borde du få reda på om rätt stöd finns eller inte.

Steg 2: Flasha routern

Installationsprocessen för DD-WRT och Tomato kan se lite olika ut beroende på vilken router du vill flasha. Om du har tur finns det bra information om detta i användarmanualen, och om så inte är fallet bör du kunna hitta bra guider för hur installationen går till online.

I breda drag går installationen till enligt följande:

 1. Logga in i routerns huvudgränssnitt. Detta kan vi göra genom att tex. besöka routerlogin.net eller via att ange ”192.168.x.x” eller “10.0.x.x.” (x måste ändras till de siffror som är korrekta). Men som sagt, hur du går tillväga här beror helt på vilken router du väljer att använda dig av.
 2. Fyll i rätt lösenord och användarnamn
 3. Ladda upp den programvara du precis laddat ner och tryck på ”godkänn” eller ”tillämpa”

flasha-router-med-dd-wrt

För Netgear-routrar är det följande som gäller. Välj ”Avancerat” -> ”Routeruppdatering” -> ”Bläddra” – och efter att rätt fil har valts klickar vi på ”Tillämpa”. Medans den nya programvaran installeras bör vi inte röra någonting eller ens använda datorn överhuvudtaget. Ta en kopp kaffe vettja.

 1. Efter att installationen är slutförd loggar vi återigen in i routerns huvudgränssnitt. Standardinloggningen är root för användarnamnet och admin för lösenordsfältet.
 2. När vi väl är inloggade möts vi av DD-WRT-gränssnittet och därefter kan vi pilleriplocka med inställningarna bäst vi vill.

Igen, denna miniguide är endast anpassad för Netgear-routrar. Men installationsförloppet är trots allt rätt snarlikt oavsett vilken router som ska flashas.

Steg 3: Installera VPN-tjänsten

När antingen DD-WRT eller Tomato installerats kan vi koppla upp oss mot den VPN-leverantör vi använder oss av. OVPN har kompletta guider för både DD-WRT samt Tomato. De tar dessutom bara någon minut att mala sig igenom.

Steg 4: Ändra viktiga inställningar

Efter att vi är inloggade kan vi bland annat välja vilken server som ska användas, vilket land vi vill surfa ifrån samt vilka säkerhetsfunktioner (tex. Kill Switch) som ska vara aktiverade. Även här bör du dubbelkolla med din VPN-leverantörs kundsupport om du känner dig osäker.

Avslutande ord

Att installera en VPN-tjänst på våra routrar kan vara svårt för nyinvigda, men med tanke på alla fördelar som kommer med detta är det absolut värt besväret. Tänk gärna på att installationförloppet kan se olika ut beroende på vilken routermodell du använder dig av samt vilken VPN-leverantör du väljer. Men bara du är grundlig och läser på ordentligt ska installationen vara slutförd på nolltid. Och för att tillägga – betalar du för en VPN-tjänst har du rätt till support värd namnet. Om du någon gång skulle fastna hjälper de dig bums.

annons för IvacyVPN

Delta i diskussionen