Meny

Här hittar ni de största IT-säkerhetshoten år 2020

Så fort ni drar igång datorn, telefonen eller surfplattan finns det en risk att ni blir hackade. Det räcker med att ha en IP-adress för att befinna sig i skottgluggen. Men vi ska inte vara alltför dramatiska. Risken för att just du skulle drabbas är låg, men långtifrån obefintlig.

Om hackers och/eller cyberbrottslingar väl sätter klorna i er kan en lång rad konsekvenser inträffa. Maskar eller kryptovirus kan ta över dina enheter fullständigt, kreditkort kan kapas och i värsta fall kapar de din identitet.

Enligt Technadu är dessa typer av hot mest allvarliga år 2020:

Spam-, nätfiske- och BEC-attacker

Spam- och nätfiske-attackerna sker nästan enbart via e-post. Visst, det finns bedrägliga webbsidor som försöker med både det ena och det andra, men de e-postbaserade attackerna är vanligast. De e-postbaserade attackerna står för hela 90% av alla dataläckor, och de enklaste knepen är oftast de mest effektiva. Bedragarna lockar bland annat med gratiskonton på HBO Nordic, Netflix samt andra större plattformar – och det fungerar oroväckande ofta.

De så kallade BEC-attackerna handlar om att cyberbrottslingar lyckats överlista företagens interna e-postsystem. När ett e-postmeddelande kommer från exempelvis chefen eller HR-kontoret är risken större att mottagaren litar på informationen och klickar på bedragarnas smutsiga länkar.

Ransomware-virus är fortfarande ett stort problem

De så kallade ransomware- eller kidnappningsprogrammen kommer att vara problematiska även nästa år. När ett kryptovirus väl fått fotfäste är loppet oftast redan kört. Hela hårddisken krypteras och allt material raderas och/eller publiceras online, om ni inte väljer att betala utpressarna vill säga.

Insticksprogram för webbläsare kan vara farliga

Insticksprogram för exempelvis Firefox och Chrome kan användas för att övervaka din surfhistorik samt för att sprida virus. Dessa typer av program har ganska fria tyglar, och har använts för bedrägliga syften tidigare. VPN-apparna (dvs. gratisvarianterna) och annonsblockerarna är i synnerhet osäkra.

Dataläckorna kommer att vara besvärliga även i framtiden

Teknikjättar såsom Facebook, Google och Amazon gör allt för att skydda sina respektive databaser. It-brottslingarna är dock finurliga, och har överlistat i princip alla storföretag på planeten.

Hur kan problemen mildras?

Iaktta försiktighet. Granska om gratiserbjudandet verkligen är äkta genom att kontakta företaget ifråga, eller om svenskan är alltför dålig, markera meddelandet som skräppost och glöm att du tagit emot det. Installera inga skumma insticksprogram såsom ”Gratis VPN”-appar eller dylikt. Håll er till de VPN-aktörer som det faktiskt går att lita på.

Databasläckorna kan mildras även de, men bara till en viss del. Ibland måste du helt enkelt lita på att företagen kan hålla din data säker. Verktyg såsom Firefox Monitor är dock att rekommendera. Den tjänst som precis nämnts skickar ut ett mail så fort en databas som innehåller dina kontouppgifter läckt på nätet, och tack vare detta får du chansen att byta lösenord för alla konton som kan vara påverkade.

Är något glömt, eller borde ett visst säkerhetsproblem fått mer uppmärksamhet? Snacka gärna vidare i kommentarsfältet nedan.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN