Att kika på Youtube, Aftonbladet eller någon annan kraftigt reklamtyngd sajt kan vara hur jobbigt som helst, men så behöver det inte vara.
Många internetanvändare väljer numera att använda sig av så kallade annonsblockerare, eller adblockers, för att komma runt problemet, och detta bidrar till en helt ny surfupplevelse.
Förutom att vara störande kan även webbreklam vara farligt. Detta då diverse viruslänkar samt trackinglänkar kan skapa stor oreda i våra system.
Nedan presenterar vi de bästa annonsblockerarna som du kan hitta. Vi ger dig även svar på mer djupgående detaljer om annonsblockerare i ”frågor och svar”-delen av artikeln.
De bästa annonsblockerarna!
Det finns ett hundratal annonsblockerare på marknaden; vissa är seriösa, andra inte. Här listar vi de bästa alternativen.
1. Ublock Origin
Ublock Origin är en av de mest populära annonsblockerarna på marknaden – och i mitt tycke den bästa. Programmet använder sig av annonsfilter som kan anpassas efter tycke och smak – och på ett bra sätt blockerar många typer av reklam.
Programmet går att installera på Chrome samt Firefox och de filterinställningar som är förvalda bör fungera finfint för de flesta.
Rekommenderas Ublock Origin? Ja. Det kan ni hoppa upp och slå er i rumpestumpen på. Insticksprogrammet är lätt att installera, effektivt och bör vara ett bra val för i princip alla.
2. CyberGhost
CyberghostMest VPN för pengarna!
CyberGhost(recension) erbjuder i mina ögon världens mest högpresterande VPN-lösning, och annonsblockeraren går heller inte av för hackor. Medans konkurrenter likt SurfShark och NordVPN blockerar fullständiga DNS-förfrågningar blockerar CyberGhost-gänget i sin tur bara delar av koden – vilket leder till en bättre surfupplevelse.
Likt många andra VPN-leverantörer är inte heller Cyberghost gratis, men om ni tecknar er för 2+ år kommer ni vansinnigt billigt undan.
Rekommenderas CyberGhost? Ja. VPN-tjänsten är underbar, och det är även säkerhetsprogrammet.
Läs mer: Vad är en VPN-tjänst?
3. AdBlock
AdBlock är ett kompetent insticksprogram för Firefox samt Chrome, som blockerar annonser på ett effektivt sätt. Precis efter ni installerat programmet får ni ett val – dvs. om ni vill tillåta icke-störande annonser, dvs. ”acceptable ads”, eller inte.
Som standard tillåts dessa typer av annonser, men om ni så önskar kan detta filter avaktiveras – och när den lilla manövern är utförd blockeras samtliga annonser.
Precis som när det kommer till Ublock Origin kan vi även här anpassa reklamfiltren efter tycke och smak. Utöver detta går även installationen på ett nafs, det vill säga några sekunder.
Rekommenderas Adblock? Ja. Adblock är ett anpassningsbart samt effektivt program för annonsblockering, och rekommenderas starkt.
4. CyberSec (NordVPN)
NordVPN:s säkerhetsprogram vid namn CyberSec blockerar samtliga DNS-förfrågningar från en lång rad annonsnätverk. CyberSec skyddar oss även mot virus, spionprogram samt farliga webbsajter. 0Så fort en skadlig webbsajt identifierats av NordVPN-gänget blir denna otillgänglig och kan därmed inte besökas. Om vi inte själva avaktiverar skyddet i inställningsmenyn vill säga – vilket känns som en rätt taskig idé.
CyberSec kan också skydda redan infekterade enheter tack vare att programmet blockerar skadliga servrar – vilket innebär att spionprogrammet inte längre kan kommunicera med bedragarens server för kunna att utföra sina illdåd.
NordVPN(recension) är förvisso inte gratis, men det är förmodligen det enda minustecknet. Som annonsblockerare samt säkerhetsprogram är det inte mycket som slår CyberSec.
Rekommenderas CyberSec? Ja. Även om programmet kostar en slant är CyberSec absolut värd en chans. Dessa typer av säkerhetsprogram springer varv runt webbläsartilläggens varianter.
5. CleanWeb (Surfshark)
SurfsharkSnabb och säker!
Surfshark-gänget har snickrat ihop ett kompetent säkerhetsprogram vid namn CleanWeb. Denna programvara skyddar oss effektivt mot bland annat annonser, spionprogram, skadliga trackers samt skadliga serverförfrågningar.
Surfshark(recension) är förvisso inte gratis, men det är svårt att komma billigare undan om man tecknar sig för två år. Det enda negativa jag skulle kunna säga om CleanWeb är att programmet inte är aktiverat som standard – men det är trots allt fixat på några sekunder.
Rekommenderas CleanWeb? Ja. Surfsharks säkerhetslösning är både resurssnål samt effektiv, och kan rekommenderas helhjärtat.
#6 Pi-hole
Pi-hole är en bra, men en lite väl avancerad lösning, som fungerar helt utmärkt. I korthet bestyckar ni en Raspberry Pi-enhet med specialanpassad programvara som automatiskt blockerar reklammakarnas DNS-servrar.
Med andra ord går alla DNS-förfrågningar genom Pi-hole-enheten, och alla sådana som har med annonser att göra blockeras automatiskt.
Att hålla samtliga annonsfilter samt själva programvaran uppdaterad kan vara lite bökigt, men för avancerade användare kan detta trots allt vara ett bra alternativ. Startkostnaden är dessutom relativt låg då en Rasberry Pi-enhet endast går loss för omkring 300 kronor och uppåt.
Rekommenderas PiHole? Till viss del. Pi-hole-lösningen passar bra för avancerade användare som har tid, och framförallt tycker att det är kul att pilleriplocka och dona med installationer, annonsfilter och dylikt. Vardagsanvändare bör förmodligen använda sig av ett mer lättskött alternativ.
7. R.O.B.E.R.T. (Windscribe)
Windscribes säkerhetslösning, R.O.B.E.R.T., skyddar oss mot bland annat nätfiskeförsök, annonser, skadliga webbplatser, spionprogram, samt mycket mer.
När jag själv provkörde säkerhetstjänsten valde jag att blockera kryptominers, sociala nätverk, fejkade nyheter, annonser samt clickbait-artiklar – och det fungerade hur bra som helst.
Windscribe(recension) finns som gratisversion, men då är det bara 10GB data som gäller per månad. Utöver detta blir vi också utan R.O.B.E.R.T. – som bara återfinns i premiumversionen.
Rekommenderas R.O.B.E.R.T.? Till viss del. Säkerhetsprogrammet fungerar utmärkt, men VPN-tjänsten är som bäst medioker.
8. AdLock
AdLock är ett kompetent tredjepartsprogram som blockerar annonser på bla. mobiler, surfplattor samt datorer. När appen väl är installerad blockeras samtliga annonser, oavsett vilket program ni använder er av, såsom:
- Torrentklienter
- Skype/Viber
- Spel
Samt många fler typer av program. Även AdLock kostar en slant, men för de som vill prova på tjänsten gratis erbjuds åtminstone en 14 dagars prova på-period. Glöm dock inte att säga upp er inom den tidsramen om ni inte är nöjda. Om ni missar denna deadline tecknas ni för ett år – vilket kan kännas lite väl häftigt.
Rekommenderas AdLock? Till viss del. AdLock gör sitt jobb bra, men om vi ska betala för oss bör vi även kunna få tillgång till en kompetent VPN-tjänst – och det får vi inte i detta fallet.
9. AdBlock Plus
AdBlock Plus är en av de äldsta annonsblockerarna på marknaden, och i korthet fungerar programmet hur bra som helst. Det går bland annat att redigera de annonsfilter som erbjuds, vitlista sajter samt blockera popup-meddelanden.
Samma annonsblockerare har dock ett lite taskigt rykte då det tisslas och tasslas om att större företag betalat pengar för att få sina annonser vitlistade. Är 2013 rapporterade exempelvis The Verge om att Adblock Plus blivit mutade av Google, som fått samtliga sina annonser vitlistade.
Rekommenderas AdBlock Plus? Nej. AdBlock Plus blockerar annonser på ett effektivt sätt, men då ryktet inte är det bästa bör ni välja någonting annat istället.
10. Poper Blocker
Poper Blocker är ett bra sätt att göra sig fri från ovanligt besvärliga popup-meddelanden som vi bland annat hittar på torrentsajter samt streamingsajter. Programmet gör vad det ska, men det finns en stor baksida med det hela.
I användaravtalet erkänner de själva att de säljer vidare spårbar information till diverse tredjepartsföretag, vilket bland annat har uppmärksammats av en användare på Reddit:
”They literally have in their privacy policy, that they track your browsing behaviour and visited URLs etc. They have 2.302.802 Users and NOONE cares.”
Med detta sagt går det inte att rekommendera Poper Blocker alls.
Rekommenderas Poper Blocker? Nej. Programmet fungerar kanon, men det osäkra användaravtalet samt det faktum att de kan spåra oss gör att jag inte kan rekommendera programmet till någon.
Svar på vanliga frågor
🤗 Vilka typer av annonsblockerare finns tillgängliga?
I grova drag hittar vi fyra typer av annonsblockerare:
1. VPN-tjänster med inbyggd annonsblockering
De bästa VPN-tjänsterna, likt Cyberghost(recension) samt ExpressVPN(recension), bjussar på inbyggda annonsblockerare som fungerar utmärkt.
Vi kan med andra ord säga att vi får ett dubbelt skydd: VPN-uppkopplingen innebär att vi inte kan spåras och säkerhetsprogrammet innebär att vi slipper all reklam, inklusive de skadliga typerna.
Samma VPN-tjänst kan dessutom användas på ett stort antal enheter – oftast omkring fem eller snäppet fler.
2. Webbläsartilläggen
Det finns en hel uppsjö av webbläsartillägg för tex. Chrome och Firefox som blockerar all reklam på ett effektivt sätt.
Dessa program är oftast gratis, men det finns även ett gäng premiumvarianter som i sin tur kostar en slant. Allt som allt är webbläsartilläggen kompetenta – men inte lika effektiva som VPN-tjänsternas inbyggda varianter.
3. Webbläsare med inbyggd annonsblockering
Somliga webbläsare, likt DuckDuckGo samt Opera, erbjuder inbyggd annonsblockering som fungerar helt ok, ibland till och med finfint – utan att vi behöver installera några tredjepartsprogram. Dessa alternativ är dock inte lika anpassningsbara som webbläsartilläggen eller lika effektiva som VPN-leverantörernas varianter.
4. En flashad router kan blockera annonser
En modifierad enkelkretsdator eller router kan i sin tur filtrera bort annonser på ett mycket bra sätt. Pi-hole, som kan installeras på den enkla och resurssnåla mikrodatorn Rasberry Pi, är ett bra alternativ.
Programmet använder sig av ett så kallat ”DNS-filter” för att kunna blockera förfrågningar till och från annonsservrar. I korthet: Dessa typer av program fungerar utmärkt och är lika effektiva som VPN-tjänsternas varianter – men de är samtidigt lite småluriga att installera och kräver en hel del underhåll.
Och för att göra ett litet tillägg: Samtliga av dessa fyra typer av annonsblockerare kan kombineras för att skapa det bästa skyddet.
🤗 Vilka annonsblockerare ska jag undvika?
Nedan hittar ni det absoluta bottenskrapet – det vill säga annonsblockerar-program inte bara är dåliga – utan även rent farliga.
Många av dessa försöker lura er att ange personuppgifter som efter de angetts hamnar på alla möjliga skumma ställen. På köpet kan ni även få det tvivelaktiga nöjet att ingå i ett större botnät, vilket ni kan läsa mer om nedan.
Följande annonsblockerare är oseriösa och bör undvikas till varje pris:
- SuperBlock Adblocker
- SuperBlock Extended
- uBlock Plus
- uBlock Adblocker
- AdRemover for Google Chrome
- Suberblock Adblocker
- Webutation
- HD for YouTube
- AdBlock (av AdBlock Inc.)
- uBlock (av Charlie Lee)
Andrey Meshkov, en man med många år inom cybersäkerhets-branschen, har sagt följande om dessa typer av program:
”I korthet skapar alla oseriösa annonsblockerare ett gigantiskt botnät med infekterade datorer som gör precis det bluffmakarna vill. Brottslingarna använder sig av vanligt förekommande nyckelord för att deras tillägg ska ranka högt i webbläsarnas appbutiker – vilket leder till att många blir bedragna”
🤗 Vad är Adware?
Adware, eller reklamprogram, som de heter på svenska, har egentligen bara en funktion – att håva in kosing till den eller de som utvecklat programmet. Detta får de genom att vi bland annat tvingas genomlida jobbiga reklammeddelanden i appar, på webbsidor och sist men inte minst – i de VPN-program som är gratis.
Som alla är införstådda i vill reklammakarna tjäna så mycket pengar som möjligt på kortast möjliga tid, och då konkurrensen inom samma område är stenhård är det vanligt att dessa aktörer tar till fula knep. Reklamprogrammen samlar i sin tur in all data som de kan tjäna pengar på, som bland annat avslöjar:
- Var vi befinner oss
- Vilka webbsajter vi besöker
- Vad vi har för intressen
- Vilka vi kommunicerar med
Och vips har de allt de behöver för att skramla ihop ett gäng riktade annonser åt vårt håll. Reklamprogrammen kan också användas för att infektera våra enheter med spionprogram, men den lilla manövern är lyckligtvis relativt ovanlig.
🤗 Varför ska jag använda en annonsblockerare?
En annonsblockerare ska klara av att blockera samtliga annonser samtidigt som de bidrar med ytterligare en knippe fördelar såsom:
- Ett starkare integritetsskydd
- Snabbare laddtider på webben
- Bättre batteritid på mobila enheter
- Lägre dataförbrukning
Sammanfattning
Att använda sig av en annonsblockerare leder till en säkrare samt mer behaglig surfupplevelse. Det mest effektiva är i mina ögon är att använda sig av både insticksprogram för webbläsare samt något av VPN-leverantörernas produkter.
För närvarande använder jag mig av Ublock Origin samt Cyberghosts säkerhetslösning, och det fungerar hur bra som helst.