Meny

Så här kommer ni åt HBO Nordic utomlands

HBO Nordic, det vill säga den nordiska versionen av HBO, är endast tillgänglig inom Skandinavien. Om ni befinner er utanför Sverige, Norge, Danmark eller Finland blir det tyvärr svart i rutan. Men det är ingen större fara – det lilla problemet kan en VPN-tjänst råda bot på.

Lås upp HBO Nordic med en VPN-tjänst

Om ni väljer att teckna er för en kompetent VPN-tjänst tillåts ni ”lura systemet”, dvs. skaffa ett svenskt IP-nummer – när ni i själva verket befinner er utomlands. Men en VPN-tjänst bjuder på fler fördelar än så. Hela er internetuppkoppling skyddas, och blir oläslig för utomstående – exempelvis internetoperatörer, myndigheter och upphovsrättslobbyn.

Vad kostar HBO Nordic?

Ett HBO Nordic-abonnemanget landar på 99 kronor, och en VPN-tjänst kostar från 30 kronor och uppåt.

Varför måste HBO Nordic låsas upp utomlands?

HBO köper in material från större produktionsbolag, som vill kunna sälja samma material flera gånger. På grund av detta låser alla större streamingtjänster in sitt material, vilket innebär att samma skumma affärsmodell kan pågå ett tag till.

Är det lagligt att låsa upp HBO Nordic utomlands?

Ja. Det finns inget som säger att HBO Nordic inte får låsas upp utomlands. Vi kunder ska inte behöva bestraffas för dagens licenssystem, som är minst sagt trasigt.

Vad är HBO Nordic?

HBO Nordic som lanserades år 2012 i Sverige, Finland, Danmark och Norge. Samma streamingtjänst visar allt material som moderbolaget HBO producerar – med nordiska undertexter dessutom.

Att ta sig in på den nordiska marknaden var svårt för on demand-tjänsten ifråga. År 2008 försökte de köpa upp nordiska Canal Plus, men det gick käpprätt åt skogen då TV 4-gruppen vann budgivningen. Men HBO gav sig knappast för det – och bara några år senare ploppade streamingplattformen HBO Nordic upp, som kan beskrivas som omåttligt populär.

Är det svårt att låsa upp HBO Nordic utomlands?

Nej, hela manövern är avklarad på ett fåtal steg.

#1. Teckna er för ett kompetent VPN-alternativ, Cyberghost(recension) samt ExpressVPN(recension) bör ses som två bra alternativ. Men ni behöver förstås inte bestämma er direkt. En bit längre ner får ni chansen att bekanta er lite närmre med fem VPN-företag som passar utmärkt för att låsa upp HBO Nordic utanför Sverige.

#2. Ladda ner en VPN-app till den enhet ni använder er av. De två ovanstående VPN-alternativen erbjuder egenutvecklade appar för alla vanliga enheter, inklusive Windows, Mac, iOS och Android.

#3. Koppla upp er mot en svensk server. 

#4. Ni har nu låst upp HBO Nordic, och kan därmed ta del av allt material som samma plattform har att erbjuda.

Bra VPN-alternativ som låser upp allt, inkl. HBO Nordic

#1. Cyberghost

cyberghost-logo-landingssida-696x

Cyberghost toppar många listor, så även den här. Samma VPN-företag klarar av att överlista alla tänkbara tv-plattformar, såsom Netflix, BBC iPlayer, SVT Play och HBO Nordic förstås. 

I övrigt är serverparken stor som attan, och VPN-servrarna är rappa som bara den. Mer specifikt världens snabbaste – åtminstone enligt mina mätningar. Cyberghost har dessutom granskats av externa säkerhetsföretag, och fått grönt ljus precis varenda gång.

VPN-appar är inte heller någon bristvara. Egenutvecklade sådana finns på plats för alla vanliga enheter, inklusive Windows, Mac, iOS, Android och Linux. Och om ni vill smälla alla flugor på en och samma gång kan ni även tjonga in VPN-tjänsten i routern. Om ni gör så skyddar ni alla enheter per automatik, vilket kan beskrivas som extremt smidigt.

Prisläget då – hur ser det ut? Jodå, Cyberghost är ett utmärkt VPN-alternativ om vi tänker pris kontra det som ingår. De tillämpar även en av världens mest generösa pengarna tillbaka-garantier, som sträcker sig över hela 45 dagar. Sist men inte minst – om det är Cyberghost ni fastnar för, teckna er gärna för det längsta abonnemanget så sparar ni en hacka. 

Testa Cyberghost nu!

Läs gärna recensionen för att få mer information om hur Cyberghost presterar.

InformationAttribut
Företagets säteRumänien
Antal servrar6200+ i 90+ länder
Appar förWin 10, Linux, Mac, iOS och Android
Antal samtida enheter som tillåts7
Låser upp ITV HubJa
Låser upp BBC iPlayerJa
Låser upp Netflix (USA)Ja
Låser upp svenska tv-plattformarJa
Pengarna tillbaka-garanti45 dagar
Pris från€2.75
WebbsidaCyberghost.com

#2. ExpressVPN

expressvpn-landningssida-liten

ExpressVPN är en VPN-jätte som heter duga. De presterar lika väl som Cyberghost, men kostar marginellt mer. Men även om prisläget inte är helt perfekt finns det mycket att gilla, så vi mjukstartar med att kika lite närmre på de positiva aspekterna.

VPN-servrarna är i princip lika snabba som Cyberghosts, och serverparken är nästan lika stor som listettans. Utöver det finns VPN-appar tillgängliga för alla vanliga enheter, inklusive Linux.  

HBO Nordic då – kan de överlistas? Jepp – det kan ni lita på, tillsammans med en lång rad andra, såsom C More, Viaplay, BBC iPlayer, Netflix, SVT Play och många fler. 

Då var det dags att gnälla en stund, och det finns egentligen bara en negativ aspekt: Prisläget är inte helt perfekt. Men så länge ni har råd att satsa några extra slantar på en VPN-tjänst som presterar vansinnigt bra bör ExpressVPN ses som ett mycket starkt alternativ. 

Testa ExpressVPN nu!

Läs gärna mer om vad andra användare tycker om ExpressVPN i recensionen.

InformationAttribut
Företagets säteBrittiska Jungfruöarna
Antal servrar3000+ i 94+ länder
Appar förWin 10, Linux, Mac, iOS och Android
Antal samtida enheter som tillåts5
P2P och torrentingTillåts
Låser upp ITV HubJa
Låser upp BBC iPlayerJa
Låser upp Netflix (USA)Ja
Låser upp svenska tv-plattformarJa
Support viaWebbformulär, chatt och mail
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
Pris från:$6.67
WebbsidaExpressVPN.com

#3. IvacyVPN

ivacyvpn-landningssida

IvacyVPN är kanske inte superkända i Sverige, men det gör ingenting – de presterar mycket bra i vilket fall. I synnerhet om vi tänker pris kontra prestanda – då prisläget ser ruskigt bra ut.

Närmare bestämt finns VPN-appar tillgängliga för alla vanliga enheter, inklusive Linux – och alla tänkbara tv-plattformar kan låsas upp. Nordiska streamingtjänster såsom Viaplay, SF Anytime, SVT Play och HBO Nordic kan alla överlistas – likaså internationella sådana, såsom Netflix (alla regioner), BBC iPlayer och många fler. 

I övrigt är VPN-servrarna rappa som bara den. Serverparken är dessutom ganska stor, och prisläget ser mycket trevligt ut, i synnerhet om ni tecknar er för flera år på en och samma gång. Mer specifikt bör IvacyVPN passa alla som har en tight budget att röra sig med, och som trots det vill kunna ta del av en riktigt bra VPN-tjänst.

Testa IvacyVPN nu!

Läs gärna den mer detaljerade recensionen för att få veta mer om IvacyVPN.

InformationAttribut
Företagets säteSingapore
Antal servrar1000+ i 100+ länder
Appar förWin 10, Mac, iOS och Android
Antal samtida enheter som tillåts5
Låser upp ITV HubJa
Låser upp BBC iPlayerJa
Låser upp Netflix (USA)Ja
Låser upp svenska tv-plattformarJa
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
Pris från$1.33
WebbsidaIvacyVPN.com

#4. OVPN

ovpn-landningssida-696

OVPN är ett svenskt VPN-företag, och det märks tydligt. Många VPN-appar har svenska gränssnitt, kundtjänst-gänget snackar svenska och alla guider är skrivna på exakt samma språk. De skryter inte heller särskilt mycket, och även det kan väl beskrivas som typiskt svenskt? OVPN-gänget konstaterar bara att de erbjuder en ruskigt bra VPN-tjänst, och det är knappast någon lögn. Nåväl – vi börjar med att ta en närmare kik på de positiva aspekterna.

VPN-apparna fungerar utmärkt, VPN-servrarna är relativt rappa och säkerhetsläget är helt perfekt. Och det är just när det kommer till säkerhetsläget som OVPN utmärker sig lite extra. Detta då de äger sin egen hårdvara, vilket innebär att inga känsliga loggar kan sparas, samt att Polis, Säpo och andra brottsbekämpande myndigheter inte kan avlyssna deras servrar i realtid.

OVPN presterade länge lite sisådär när det kom till att låsa upp tv-plattformar, men den tiden är förbi. Numera klarar de av att överlista nästan hela gänget. Förutom HBO Nordic klarar de av att låsa upp C More, SVT Play, SF Anytime, Boxer Play, Dplay och många fler. BBC iPlayer rår de dock inte på i nuläget, men om vi bortser från det lilla tillkortakommandet presterar de utmärkt på streaming-fronten.

Då var det färdigfjäskat – finns det någonting att klaga på? Nja, några egenutvecklade VPN-appar för iOS och Android ingår inte, där får vi hålla tillgodo med tredjepartsalternativ. Serverparken är inte heller jättestor, och prisläget är bara ganska bra. Men men – det kostar trots allt en slant att basa över sin egna VPN-servrar, så det är förlåtligt.

Närmare bestämt är OVPN ett mycket stabilt VPN-alternativ som bör övervägas, då de bjussar på mycket VPN-godis, och inte tar alltför mycket betalt för besväret.

Testa OVPN nu!

Läs gärna mer om hur OVPN presterar i recensionen.

InformationAttribut
Företagets säteSverige
Antal servrar83+ i 13+ länder
Appar förWin 10, Mac, iOS och Android
Antal samtida enheter som tillåts4
P2P och torrentingTillåts
Låser upp ITV HubJa
Låser upp BBC iPlayerNej
Låser upp Netflix (USA)Ja
Låser upp svenska tv-plattformar Ja
Kompatibel med routrarJa
Support viaWebbformulär, chatt och mail
Pengarna tillbaka-garanti10 dagar
Pris från49 kr
WebbsidaOVPN.com

#5 Surfshark

surfshark-logo-landningssida-696x-1

Surfshark presterar bra, men kan tyvärr inte mäta sig med Cyberghost och ExpressVPN. De VPN-tjänsterna är trots allt lite väl övermäktiga. Nåväl, vi börjar som vanligt med att kika på de positiva aspekterna, därefter de negativa – och längst ner sammanfattar vi läget. 

De VPN-appar som ingår är enkla att förstå sig på, och finns tillgängliga för alla vanliga plattformar, inklusive Linux. Utöver det kan alla nordiska tv-plattformar låsas upp, inklusive HBO Nordic förstås. Serverparken är dessutom relativt stor, och det är ganska bra skjuts i VPN-servrarna. 

Den aspekt som gör Surfshark unik är att vi kan koppla upp hur många enheter vi vill på en och samma gång. De tillämpar med andra ord ingen enhetsbegränsning, och det ska de ha all heder för. Men ni bör dock inte utnyttja deras generositet alltför aggressivt. Om ni kopplar upp väldigt många enheter, dvs. ett tjugotal eller fler – brukar supportgänget höra av sig och fråga vad som försiggår.

För att sammanfatta läget presterar Surfshark relativt bra. Inte superbra, men väl nog för att kunna rekommenderas från mitt håll. 

Testa Surfshark nu!

Ta gärna en titt i recensionen för att få reda på hur Surfshark presterar i detalj.

InformationAttribut
Företagets säteBrittiska Jungfruöarna
Antal servrar1.000+ i 61+ länder
Appar förWin 10, Mac, iOS och Android
Antal samtida enheter som tillåtsObegränsat
P2P och torrentingTillåts
Låser upp ITV HubJa
Låser upp BBC iPlayerJa
Låser upp Netflix (USA)Ja
Låser upp svenska tv-plattformar Ja
Kompatibel med routrarJa
Support viaWebbformulär, chatt och mail
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
Pris från€2.09
WebbsidaSurfshark.com

Nu har ni fått chansen att bekanta er lite närmre med fem VPN-företag som alla klarar av att låsa upp HBO Nordic utomlands. Och med det sagt tar vi en kik på vad samma tv-plattform har att bjussa på.

Vad har HBO Nordic att erbjuda?

HBO Nordic skiljer sig från andra streamingtjänster på ett ganska tydligt sätt. Mer specifikt är de inte rädda för att producera serier med inslag av våld, sex och svordomar – som fått konservativa amerikanare att sätta kaffet i halsen. Men men, det är säkert av just den anledningen som HBO har kunnat bli så pass stora.

Nedan hittar ni många av de mest populära serierna som ni kan hitta på HBO Nordic.

#1. Game of Thrones

IMDB: 9.5
Genre: Action/Äventyr/Drama

HBO Nordics dragplåster och prisvinnande storsatsning stavas Game of Thrones. Vi följer här nio familjer som kämpar om rätten till tronen i Westeros enligt manus hämtat från böcker skrivna av George RR Martin. Rollista, skådespeleri, foto, miljöer och stämning är alla magnifika.

Serien är full av intressanta karaktärer och känd för den unika stämning som skapas när tittare nästan aldrig kan gissa sig till vad som ska hända härnäst. Oavsett smak vad gäller serietittande kan jag nästan garantera att du kommer gilla detta mästerverk.

#2. Band of Brothers

IMDB: 9.5
Genre: Action/Drama/Historia

I Band of Brothers beskrivs ”E”, eller Easy Company, en grupp fallskärmsjägare aktiva under andra världskriget. Ovan nämnda pluton utför en rad bedrifter som är baserade på verkliga händelser.

Makalöst bra skådespel varvas av intervjuer med överlevare och uppläsningar av de journaler och de brev som skickades från soldaterna när de var aktiva. Tempot i serien är ofta mycket högt och serien porträtterar på ett bra sätt den skräck som uppstod och det mod som krävdes av soldaterna, när de stred under det andra världskriget.

#3. The Wire

IMDB: 9.3
Genre: Kriminaldrama/Thriller

The Wire, en serie i fem säsonger, beskriver den lokala drogscenen i Baltimore sett från både narkotikahandlares och polisers perspektiv. Serien fokuserar främst på fem polismän och diverse karismatiska gängmedlemmar och utöver detta även hur politiker och media försöker hantera det kaos som ofta uppstår.

Skådespeleriet är som väntat mycket bra och så är även handlingen som vid somliga fall är inspirerad av verkliga händelser. Denna numera kultklassade serie kan utan några som helst samvetskval beskrivas som mycket sevärd.

#4. Last Week Tonight

IMDB: 9.0
Genre: Talk-Show/Komedi

John Oliver plockar i sin omåttligt populära nyhetsserie fram sin brittiska charm och kritiserar alltifrån dödsstraffet till sultanen i Brunei. Allvarlig kommentering varvas ofta med en större dos humor och omåttligt roande sång- och dansnummer.

#5. True Detective

IMDB: 9.0
Genre: Kriminalare/Thriller

True Detective kan beskrivas som en mycket välspelad och berättad serie i hittills tre säsonger, som varje säsong beskriver en ny polisutredning samt dess intriger och utförande.

Den första säsongen lyser klart starkast i vilken Matthew McConaughey och Woody Harrelson ska utreda en mystisk mordgåta.

#6. Westworld

IMDB: 8.9
Genre: Sci-fi/Drama

Westworld beskriver rika människors och extremt smarta robotars öde i en futuristisk nöjespark med samma namn. Parkens besökare kan utan större konsekvenser göra lite hur de vill i nöjesparken som de väldigt människolika robotarna kallar sitt hem.

Seriens första säsong är fullständigt magnifik med lysande skådespel och otroligt vackra miljöer. Den andra säsongen, där gästförfattare får vara med och dra i spakarna, är inte fullt lika underhållande. Serien är dock i sin helhet ytterst spännande och absolut mycket värd att se.

#7. Twin Peaks

IMDB: 8.8
Genre: Drama/Mysterier

En ung kvinna mördas i den lilla amerikanska staden Twin Peaks och den lokala sheriffen får hjälp av FBI-agenten Dale Cooper som i sin tur tar över fallet.

Under utredningens gång får agenten ta del av många av stadens mörka hemligheter. Kriminaldramat i två säsonger beskrivs av vissa som världens bästa tv-drama som på sin tid var mycket provocerande och banbrytande.

#8. Curb your Enthusiasm

IMDB: 8.7
Genre: Komedi

Larry David, medskaparen till Seinfeld, spelar sig själv i en mycket underhållande och genuin komediserie där igenkänningsfaktorn slår nya rekord.

Huvudkaraktären, som lever ett bekvämt och rikt liv, hittar alltid nya sätt att snacka sig in i och ut ur trubbel. Det är lätt att tycka om och känna igen sig i karaktären som trots mycket gnällande ofta ser det roliga i tillvaron.

#9. Mr Robot

IMDB: 8.6
Genre: Kriminaldrama

Den introverta men skickliga hackern Elliot som efter sitt vanliga jobb på en cybersäkerhetsfirma går hem och hackar på vid sin dator, någonting han bevisligen har talang för. Samma man är plågad av diverse psykiska åkommor som han självmedicinerar för. Efter ett tag tar han värvning i cyberaktivistgruppen F-society, med mål att störta ett enormt företag som Elliott gillar att kalla E-corp, eller Evil corp.

Elliott visar sig vara en mycket unik karaktär som många säkerligen, åtminstone delvis, kan relatera till. Serien fokuserar mycket hårt på huvudkaraktären likt det sätt många andra lyckade serier gör, såsom exempelvis Dexter eller House of Cards. Skådespelet är utmärkt och även om samtliga säsonger underhåller mig väl är den första säsongen i mitt tycke den starkaste.

#10. The Night Of (2016)

IMDB: 8.6
Genre: Kriminaldrama

Naz, en amerikansk student med pakistansk bakgrund, ska ut och festa en fredagskväll. För att kunna ta sig till festen lånar han sin pappas taxi. Något festande blir det dock inte då Naz blir såpass charmad av en kvinnlig passagerare att han följer med henne hem. Efter en minst sagt omtumlande natt hittas kvinnan död och Naz blir snabbt huvudmisstänkt. Serien, som för övrigt varit nominerade till 3 Golden Globes, beskriver både poliser och huvudkaraktären på ett mycket övertygande sätt.

The Night Of är knappast banbrytande på något sätt, dock är det en mycket välspelad och medryckande serie som är väl värd att se.

#11. The Handmaids Tale

IMDB: 8.6
Genre: Drama/Sci-fi

En religiös sekt tar över USA och döper om den forna stormakten till Gilead. I det nya landet har kvinnor få rättigheter och de som försöker fly till andra, fria nationer, straffas rejält. Seriens protagonist, June, blir tillfångatagen och tvingad att bli en handmaid, eller tjänarinna, åt ett högt uppsatt gift par i den nya nationen.

Den mist sagt dystopiska serien är mycket underhållande och det är enkelt att fatta tycke för huvudkaraktären spelad av June Osborne. Många skådespelarinsatser är mycket tillfredsställande och rollistan är påkostad, med en hel del kända nämn. The Handmaids Tale är i kort en välproducerad serie med medryckande handling. Ett säkert kort för den som vill hitta en bra serie att titta på.

#12. Banshee

IMDB: 8.4
Genre: Actiondrama

Den forna mästertjuven, Lucas Hood, tar över platsen som sheriff i en amerikansk småstad efter att han bevittnat dennes mord. Han lever dock inte som han lär och fortsätter med sitt inte helt lagliga beteende i den fiktiva, amiska staden Banshee. Huvudkaraktären Lucas Hood spelas av Anthony Starr, som gör ett mycket bra jobb med att gestalta huvudkaraktärens öde och kamp mot sitt förflutna.

Den inte lite våldsamma serien avslutades efter fyra mycket intressanta och medryckande säsonger.

#13. Californication

IMDB: 8.3
Genre: Komedi/Drama

Den självömkande och narcissistiska författaren Hank Moody försöker i denna serie komma över sin skrivkramp. Hans inställning till droger, alkohol och kvinnor gör dock att han inte alltid lyckas med detta. David Dychovni, även känd för sin roll i Arkiv X, gör ett mycket bra jobb när han porträtterar den karismatiske och charmiga författaren. Serien, som både är både välskriven och rolig, blir ibland lite frustrerande då det vid somliga tillfällen inte är svårt att gissa vad som händer härnäst.

I stort är dock serien mycket underhållande och sevärd, inte minst tack vare en väldigt unik jargong och humor.

#14. The Leftovers

IMDB: 8.2
Genre: Drama/Mystik

Tre år efter tre procent av jordens befolkning mystiskt har försvunnit följer vi en grupp människor i New York som försöker hantera och hitta svar på vad som har hänt. Serien är minst sagt unik och kan till viss del påminna om ”Lost” eller ”Black Mirror”. Den tre säsonger långa serien bjuder på hög kvalitet, både vad gäller manus och skådespeleri.

#15. The Magicians

IMDB: 7.5
Genre: Drama/Sci-fi

I gedigen Harry Potter-anda rekryteras en samling unga vuxna till en hemlig akademi. I denna högskola får de reda på att magi verkligen existerar samt att de är några av ytterst få utvalda som får chans att läsa på akademin.

Det tar i serien både tid och kraft att utveckla och använda sig av de magiska krafter som många av karaktärerna innehar. The Magicians kan beskrivas som en mer vuxen sci-fi-serie med en handling som rör sig fort. Vi får uppleva många roliga och rappa ordväxlingar i nästan varje avsnitt och nästan samtliga av huvudkaraktärerna är mycket enkla att tycka om.

Sammanfattning

HBO Nordic är en mycket populär on demand-tjänst som endast är tillgänglig inom Skandinavien, om ni inte lurar systemet med en VPN-tjänst vill säga. I skrivande stund kan Cyberghost(recension) samt ExpressVPN(recension) ses som två mycket kompetenta VPN-alternativ som klarar av upplåsningen i ett nafs.

Är det något sevärt HBO Nordic-material som glömts bort – eller har ni svårigheter att låsa upp plattformen när ni befinner er på resande fot? Om så skulle vara fallet – hör gärna av er via kommentarsfältet nedan.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN