HBO Nordic, det vill säga den nordiska versionen av HBO, är endast tillgänglig inom Skandinavien. Om ni befinner er utanför Sverige, Norge, Danmark eller Finland blir det tyvärr svart i rutan. Men det är ingen större fara – det lilla problemet kan en VPN-tjänst råda bot på.

Lås upp HBO Nordic med en VPN-tjänst

Om ni väljer att teckna er för en kompetent VPN-tjänst tillåts ni ”lura systemet”, dvs. skaffa ett svenskt IP-nummer – när ni i själva verket befinner er utomlands. Men en VPN-tjänst bjuder på fler fördelar än så. Hela er internetuppkoppling skyddas, och blir oläslig för utomstående – exempelvis internetoperatörer, myndigheter och upphovsrättslobbyn.

Vad kostar HBO Nordic?

Ett HBO Nordic-abonnemanget landar på 99 kronor, och en VPN-tjänst kostar från 30 kronor och uppåt.

Kan HBO Nordic låsas upp gratis?

Ja. Många VPN-aktörer erbjuder gratis prova på-erbjudanden som ni kan provköra helt utan risk i uppemot en månad. Detsamma gäller för HBO Nordic, som ofta erbjuder gratis prova på-perioder med jämna mellanrum.

Varför måste HBO Nordic låsas upp utomlands?

HBO köper in material från större produktionsbolag, som vill kunna sälja samma material flera gånger. På grund av detta låser alla större streamingtjänster in sitt material, vilket innebär att samma skumma affärsmodell kan pågå ett tag till.

Är det lagligt att låsa upp HBO Nordic utomlands?

Ja. Det finns inget som säger att HBO Nordic inte får låsas upp utomlands. Vi kunder ska inte behöva bestraffas för dagens licenssystem, som är minst sagt trasigt.

Vad är HBO Nordic?

HBO Nordic som lanserades år 2012 i Sverige, Finland, Danmark och Norge. Samma streamingtjänst visar allt material som moderbolaget HBO producerar – med nordiska undertexter dessutom.

Att ta sig in på den nordiska marknaden var svårt för on demand-tjänsten ifråga. År 2008 försökte de köpa upp nordiska Canal Plus, men det gick käpprätt åt skogen då TV 4-gruppen vann budgivningen. Men HBO gav sig knappast för det – och bara några år senare ploppade streamingplattformen HBO Nordic upp, som kan beskrivas som omåttligt populär.

Är det svårt att låsa upp HBO Nordic utomlands?

Nej, hela manövern är avklarad på ett fåtal steg.

#1. Teckna er för ett kompetent VPN-alternativ, såsom IvacyVPN(recension) eller ExpressVPN(recension). De två VPN-alternativ som precis nämnts fungerar utmärkt för att överlista HBO Nordics skydd, men om ni vill välja och vraka bland alla VPN-tjänster som recenserats kan ett besök på topplistan vara en god idé.

#2. Ladda ner en VPN-app till den enhet ni använder er av. De två ovanstående VPN-alternativen erbjuder egenutvecklade appar för alla vanliga enheter, inklusive Windows, Mac, iOS och Android.

#3. Koppla upp er mot en svensk server. 

#4. Ni har nu låst upp HBO Nordic, och kan därmed ta del av allt material som samma plattform har att erbjuda.

Vad har HBO Nordic att erbjuda?

HBO Nordic skiljer sig från andra streamingtjänster på ett ganska tydligt sätt. Mer specifikt är de inte rädda för att producera serier med inslag av våld, sex och svordomar – som fått konservativa amerikanare att sätta kaffet i halsen. Men men, det är säkert av just den anledningen som HBO har kunnat bli så pass stora.

Nedan hittar ni många av de mest populära serierna som ni kan hitta på HBO Nordic.

#1. Game of Thrones

game-of-thrones

IMDB: 9.5
Genre: Action/Äventyr/Drama

HBO Nordics dragplåster och prisvinnande storsatsning stavas Game of Thrones. Vi följer här nio familjer som kämpar om rätten till tronen i Westeros enligt manus hämtat från böcker skrivna av George RR Martin. Rollista, skådespeleri, foto, miljöer och stämning är alla magnifika.

Serien är full av intressanta karaktärer och känd för den unika stämning som skapas när tittare nästan aldrig kan gissa sig till vad som ska hända härnäst. Oavsett smak vad gäller serietittande kan jag nästan garantera att du kommer gilla detta mästerverk.

#2. Band of Brothers

band-of-brothers

IMDB: 9.5
Genre: Action/Drama/Historia

I Band of Brothers beskrivs ”E”, eller Easy Company, en grupp fallskärmsjägare aktiva under andra världskriget. Ovan nämnda pluton utför en rad bedrifter som är baserade på verkliga händelser.

Makalöst bra skådespel varvas av intervjuer med överlevare och uppläsningar av de journaler och de brev som skickades från soldaterna när de var aktiva. Tempot i serien är ofta mycket högt och serien porträtterar på ett bra sätt den skräck som uppstod och det mod som krävdes av soldaterna, när de stred under det andra världskriget.

#3. The Wire

the-wire

IMDB: 9.3
Genre: Kriminaldrama/Thriller

The Wire, en serie i fem säsonger, beskriver den lokala drogscenen i Baltimore sett från både narkotikahandlares och polisers perspektiv. Serien fokuserar främst på fem polismän och diverse karismatiska gängmedlemmar och utöver detta även hur politiker och media försöker hantera det kaos som ofta uppstår.

Skådespeleriet är som väntat mycket bra och så är även handlingen som vid somliga fall är inspirerad av verkliga händelser. Denna numera kultklassade serie kan utan några som helst samvetskval beskrivas som mycket sevärd.

#4. Last Week Tonight

last-week-tonight

IMDB: 9.0
Genre: Talk-Show/Komedi

John Oliver plockar i sin omåttligt populära nyhetsserie fram sin brittiska charm och kritiserar alltifrån dödsstraffet till sultanen i Brunei. Allvarlig kommentering varvas ofta med en större dos humor och omåttligt roande sång- och dansnummer.

#5. True Detective

true-detective

IMDB: 9.0
Genre: Kriminalmysterie

True Detective kan beskrivas som en mycket välspelad och berättad serie i hittills tre säsonger, som varje säsong beskriver en ny polisutredning samt dess intriger och utförande.

Den första säsongen lyser klart starkast i vilken Matthew McConaughey och Woody Harrelson ska utreda en mystisk mordgåta.

#6. Westworld

westworlds

IMDB: 8.9
Genre: Sci-fi/Drama

Westworld beskriver rika människors och extremt smarta robotars öde i en futuristisk nöjespark med samma namn. Parkens besökare kan utan större konsekvenser göra lite hur de vill i nöjesparken som de väldigt människolika robotarna kallar sitt hem.

Seriens första säsong är fullständigt magnifik med lysande skådespel och otroligt vackra miljöer. Den andra säsongen, där gästförfattare får vara med och dra i spakarna, är inte fullt lika underhållande. Serien är dock i sin helhet ytterst spännande och absolut mycket värd att se.

#7. Twin Peaks

twin-peaks

IMDB: 8.8
Genre: Drama/Mysterier

En ung kvinna mördas i den lilla amerikanska staden Twin Peaks och den lokala sheriffen får hjälp av FBI-agenten Dale Cooper som i sin tur tar över fallet.

Under utredningens gång får agenten ta del av många av stadens mörka hemligheter. Kriminaldramat i två säsonger beskrivs av vissa som världens bästa TV-drama som på sin tid var mycket provocerande och banbrytande.

#8. Curb your Enthusiasm

simma-lugnt-larry

IMDB: 8.7
Genre: Komedi

Larry David, medskaparen till Seinfeld, spelar sig själv i en mycket underhållande och genuin komediserie där igenkänningsfaktorn slår nya rekord.

Huvudkaraktären, som lever ett bekvämt och rikt liv, hittar alltid nya sätt att snacka sig in i och ut ur trubbel. Det är lätt att tycka om och känna igen sig i karaktären som trots mycket gnällande ofta ser det roliga i tillvaron.

#9. Mr Robot

mr-robot

IMDB: 8.6
Genre: Kriminaldrama

Den introverta men skickliga hackern Elliot som efter sitt vanliga jobb på en cybersäkerhetsfirma går hem och hackar på vid sin dator, någonting han bevisligen har talang för. Samma man är plågad av diverse psykiska åkommor som han självmedicinerar för. Efter ett tag tar han värvning i cyberaktivistgruppen F-society, med mål att störta ett enormt företag som Elliott gillar att kalla E-corp, eller Evil corp.

Elliott visar sig vara en mycket unik karaktär som många säkerligen, åtminstone delvis, kan relatera till. Serien fokuserar mycket hårt på huvudkaraktären likt det sätt många andra lyckade serier gör, såsom exempelvis Dexter eller House of Cards. Skådespelet är utmärkt och även om samtliga säsonger underhåller mig väl är den första säsongen i mitt tycke den starkaste.

#10. The Night Of (2016)

the-night-of

IMDB: 8.6
Genre: Kriminaldrama

Naz, en amerikansk student med pakistansk bakgrund, ska ut och festa en fredagskväll. För att kunna ta sig till festen lånar han sin pappas taxi. Något festande blir det dock inte då Naz blir såpass charmad av en kvinnlig passagerare att han följer med henne hem. Efter en minst sagt omtumlande natt hittas kvinnan död och Naz blir snabbt huvudmisstänkt. Serien, som för övrigt varit nominerade till 3 Golden Globes, beskriver både poliser och huvudkaraktären på ett mycket övertygande sätt.

The Night Of är knappast banbrytande på något sätt, dock är det en mycket välspelad och medryckande serie som är väl värd att se.

#11. The Handmaids Tale

handmaids-tale

IMDB: 8.6
Genre: Drama/Sci-fi

En religiös sekt tar över USA och döper om den forna stormakten till Gilead. I det nya landet har kvinnor få rättigheter och de som försöker fly till andra, fria nationer, straffas rejält. Seriens protagonist, June, blir tillfångatagen och tvingad att bli en handmaid, eller tjänarinna, åt ett högt uppsatt gift par i den nya nationen.

Den mist sagt dystopiska serien är mycket underhållande och det är enkelt att fatta tycke för huvudkaraktären spelad av June Osborne. Många skådespelarinsatser är mycket tillfredsställande och rollistan är påkostad, med en hel del kända nämn. The Handmaids Tale är i kort en välproducerad serie med medryckande handling. Ett säkert kort för den som vill hitta en bra serie att titta på.

#12. Banshee

banshee

IMDB: 8.4
Genre: Actiondrama

Den forna mästertjuven, Lucas Hood, tar över platsen som sheriff i en amerikansk småstad efter att han bevittnat dennes mord. Han lever dock inte som han lär och fortsätter med sitt inte helt lagliga beteende i den fiktiva, amiska staden Banshee. Huvudkaraktären Lucas Hood spelas av Anthony Starr, som gör ett mycket bra jobb med att gestalta huvudkaraktärens öde och kamp mot sitt förflutna.

Den inte lite våldsamma serien avslutades efter fyra mycket intressanta och medryckande säsonger.

#13. Californication

californication

IMDB: 8.3
Genre: Komedi/Drama

Den självömkande och narcissistiska författaren Hank Moody försöker i denna serie komma över sin skrivkramp. Hans inställning till droger, alkohol och kvinnor gör dock att han inte alltid lyckas med detta. David Dychovni, även känd för sin roll i Arkiv X, gör ett mycket bra jobb när han porträtterar den karismatiske och charmiga författaren. Serien, som både är både välskriven och rolig, blir ibland lite frustrerande då det vid somliga tillfällen inte är svårt att gissa vad som händer härnäst.

I stort är dock serien mycket underhållande och sevärd, inte minst tack vare en väldigt unik jargong och humor.

#14. The Leftovers

the-leftovers

IMDB: 8.2
Genre: Drama/Mystik

Tre år efter tre procent av jordens befolkning mystiskt har försvunnit följer vi en grupp människor i New York som försöker hantera och hitta svar på vad som har hänt. Serien är minst sagt unik och kan till viss del påminna om ”Lost” eller ”Black Mirror”. Den tre säsonger långa serien bjuder på hög kvalitet, både vad gäller manus och skådespeleri.

#15. The Magicians

the-magicians

IMDB: 7.5
Genre: Drama/Sci-fi

I gedigen Harry Potter-anda rekryteras en samling unga vuxna till en hemlig akademi. I denna högskola får de reda på att magi verkligen existerar samt att de är några av ytterst få utvalda som får chans att läsa på akademin.

Det tar i serien både tid och kraft att utveckla och använda sig av de magiska krafter som många av karaktärerna innehar. The Magicians kan beskrivas som en mer vuxen sci-fi-serie med en handling som rör sig fort. Vi får uppleva många roliga och rappa ordväxlingar i nästan varje avsnitt och nästan samtliga av huvudkaraktärerna är mycket enkla att tycka om.

Sammanfattning

HBO Nordic är en mycket populär on demand-tjänst som endast är tillgänglig inom Skandinavien, om ni inte lurar systemet med en VPN-tjänst vill säga. I skrivande stund kan IvacyVPN(recension) samt ExpressVPN(recension) ses som två mycket kompetenta VPN-alternativ som klarar av upplåsningen i ett nafs.

Är det något sevärt HBO Nordic-material som glömts bort – eller har ni svårigheter att låsa upp plattformen när ni befinner er på resande fot? Om så skulle vara fallet – hör gärna av er via kommentarsfältet nedan.

Leave a Reply

avatar
1000
  Subscribe  
Notify of