Meny

Så här köper du Bitcoin (+ tips på återförsäljare)

Den första Bitcoin-transaktionen skedde år 2011, och för varje år som gått har samma kryptovalutorna blivit allt mer populära. Många nya Bitcoinköpare är dock rädda för att få sina konton hackade, eller vet helt enkelt inte hur man kommer igång – men detta råder vi bot på nu.

Visst, att köpa och placera Bitcoin är inte helt enkelt, men det är långt ifrån lika svårt som många tror. I denna nybörjarguide går vi igenom allt som har med Bitcoin-handel att göra. Tack vare detta är förhoppningen att ni ska känna er tryggare samt känna att ni gjort ett bra plattformsval.

Vi kommer även berätta var du kan köpa bitcoin och annan kryptovaluta, och tipsa om plattformar såsom Quantum AI där du kan köpa och sälja bitcoin.

Konsten att välja rätt Bitcoinplånbok

Det första ni måste göra är att välja en Bitcoinplånbok. När ni väl har köpt Bitcoin är det mycket viktigt att ni snabbt placerar valutan i plånboken, fort som bara den. Det kan nämligen hända att somliga Bitcoinmarknader blir hackade, eller att den marknad ni använder er av väljer att lägga ner sin verksamhet.

Om så skulle vara fallet blir ni av med rubbet – och det är förstås inte särskilt trevligt. Större Bitcoinmarknader, likt Coinbase samt Coinmama och dylika är dock att lita på, detta då de bjussar på utmärkta säkerhetsåtgärder samt är etablerade inom branschen.

Vidare till plånböckerna. Vid skrivande stund finns det cirka 15 Bitcoinplånböcker att välja på, men för att kunna veta vilken plånbok ni bör välja är det förstås bra att veta vad en Bitcoinplånbok faktiskt är, och det går vi igenom nu.

En Bitcoinplånbok kan bestå av mjukvara, hårdvara eller en webbsida som i sin tur hjälper er med lagringen av era Bitcoin. I huvudsak finns det fyra typer av plånböcker att välja på.

1. Tredjepartsplånböcker

  • Nybörjarvänligt
  • Inte bundet till en fysisk enhet
  • Ni kommer åt era mynt var ni än befinner er
  • Marginellt förhöjd risk för hackerattacker
  • Ni ger upp lite av kontrollen över era mynt

Dessa typer av plånböcker kontrolleras av någon annan än er själva, med alla för- och nackdelar som detta innebär. Plånböckerna kontrolleras vanligtvis av större företag, tex. Coinmama, som i sin tur ansvarar för att era digitala mynt hålls säkra.

Gränssnittet är ofta nybörjarvänligt och ni kan enkelt komma åt era Bitcoin var ni än befinner er. Ni slipper även bli bundna till en fysisk enhet såsom en USB-sticka eller en hårddisk, då lagringen samt överföringarna sker via webben.

Det är dock viktigt att ni tänker igenom valet av tredjepartsplånbok noga, detta då ni lämnar över en viss del av kontrollen era dina mynt till en tredje part. Dessa typer av plånböcker löper även risk för att bli hackade.

Dock brukar många (i princip samtliga) av plånboksaktörerna bjussa på mycket bra motåtgärder som ska förhindra detta. I denna artikel listar vi endast de seriösa aktörerna.

2. Egenskötta plånböcker

  • Ni äger och sköter era plånböcker själva
  • Svårt att komma igång för nybörjare
  • Ni måste själva stå för säkerheten

Dessa typer av plånböcker får ni själva ansvara för. Ni slipper med andra ord att sätta era surt förvärvade Bitcoin i någon annans händer, men blir samtidigt tvungna att själva stå för säkerheten.

Egenskötta plånböcker ses av många som det säkraste alternativet, men det är inte särskilt nybörjarvänligt. Det tar ofta bra stund att komma igång och om ni förlorar kontrollen över er plånbok förlorar ni även alla Bitcoin.

För att ge ett exempel: Tredjepartsplånböcker likt Coinmama och Coinbase har många typer av säkerhetsfunktioner såsom tvåfaktors-inloggning, stark lösenordskryptering samt mycket mer. Att trolla ihop detta på egen hand är i sin tur svårt, och tar tid.

3. Delade plånböcker

  • Hög säkerhet
  • Något krångliga
  • Ni måste komma bra överens med de andra delägarna

Dessa typer av plånböcker, som även kallas multisig-plånböcker, har flera ägare – och ni kommer enbart åt era mynt om ett visst antal delägare går med på detta.

Om Kalle, Stina och Lasse skulle använda sig av en multisig-plånbok måste minst två av ägarna ge sitt godkännande innan några Bitcoin ska kunna röra sig. Om Kalle vill flytta på pengarna och han inte får med sig minst en av de andra delägarna ligger han med andra ord pyrt till.

Multisig-plånböckerna ses som mycket säkra då pengarna inte kan flyttas utan vidare, men samtidigt är dessa typer av plånböcker känsliga för den mänskliga faktorn. Vad säger att Stina och Lasse inte tar alla pengar och sticker iväg till Maldiverna? Passa dig Kalle!

Som två exempel för dessa typer av plånböcker kan Armory och Coinkite nämnas.

4. Fysiska plånböcker

  • Mycket säkert ägande
  • Känsligt för hårdvarufel och glömska/slarv

Bitcoin kan även lagras på fysiska enheter såsom exempelvis hårddiskar, USB-minnen och till och med papperslappar. En fysisk Bitcoinplånbok kan jämföras med en helt vanlig sådan. Men istället för sedlar är det en väldigt lång sifferkombination som sitter på allt värde, och om ni skriver ner kodremsan på en papperslapp har ni något som kallas en pappersplånbok.

För att ge ett relevant exempel kan en USB-sticka användas. Denna kan i sin tur kopplas in i era datorer och väl där ser den till att hålla era Bitcoin-koder säkra. Dessa typer av plånböcker ger en mycket hög säkerhet – men det finns också en hel del baksidor.

Den största av dessa är att hårdvaran kan krångla eller slarvas bort. Om exempelvis USB-stickan eller papperslappen försvinner har era Bitcoin gjort detsamma. USB-minnen samt hårddiskar kan också bli korrupta, och även vid dessa lägen är loppet kört.

en-usb-bitcoinplånbok

Sammanfattning – de fyra plånbokstyperna

De fyra plånbokstyper som vi precis gick igenom kan samtliga betraktas som säkra. Men som ni själva har läst finns det för- och nackdelar med var och en av dessa.

Det kan vara ni själva (fysiska plånböcker och egenskötta plånböcker), en webbtjänst (tredjepartsplånböcker) eller ni och era vänner (multisig-plånböcker) som har kontroll över de digitala mynten.

Den bästa vägen att gå är i mina ögon att använda sig av en så kallad tredjepartsplånbok, likt Robinhood eller Coinbase, men detta snackar vi mer om längre ner i artikeln.

Hur väljer ni rätt Bitcoin-plånbok?

Först och främst är det relativt enkelt att flytta sina Bitcoin mellan de olika plånbokstyperna, så ert första plånboksval är knappast att betrakta som slutgiltigt. Ett hett tips är dock att ni ställer er nedanstående frågor för att bäst kunna förstå vilken Bitcoinplånbok som bör väljas.

1. Hur ofta behöver ni flytta era Bitcoin?

Om ni ofta väljer att betala med Bitcoin eller ofta gör överföringar med samma valuta bör ni använda er av en lättåtkomlig plånbok som går att nå från många typer av enheter samt alltid finns tillgänglig. Vid dessa fall är med andra ord en tredjepartsplånbok att föredra.

Om ni däremot är experter och har oerhört bra koll på skutan är kan egenskötta plånböcker eller fysiska sådana ses som ett bättre val.

2. Hur många Bitcoin planerar ni att äga?

Om ni bara ska förfoga över en mindre mängd Bitcoin spelar det inte någon större roll vilken typ av plånbok ni väljer. Tack vare enkelheten kan dock en tredjepartsplånbok rekommenderas.

Om ni däremot vill investera större summor är det egentligen dött race mellan de olika plånbokstyperna. Tredjepartsplånböckerna är enklare samt bjussar på en högre säkerhetsnivå, men dessa kostar samtidigt pengar i form av transaktionsavgifter. Många andra plånbokstyper är in sin tur avgiftsfria, men då finns också risken att bli hackad samt att slarva bort sina prylar.

3. Hur kunniga är ni inom området?

Många, men långt ifrån alla Bitcoinplånböcker, erbjuder en mycket hög användarvänlighet, dvs. enkla och lättbegripliga gränssnitt. Dessa är självklart att föredra då det blir mycket enklare att både ta emot och skicka Bitcoin.

Logiken säger: Ju mer erfarna ni är inom området, desto värre gränssnitt kan ni förmodas stå ut med. Dock bör nog både nybörjare och experter gilla de mest användarvänliga plånböckerna, likt Robinhood och Coinbase. Varför krångla till det i onödan?

4. Hur stora är era anonymitets- och integritetskrav?

Oavsett vad ni väljer att göra med era Bitcoin kan det vara bra att ta sig en funderare på hur stort behov ni har av att vara helt anonyma.

Om ni vill maximera er anonymitet bör ni använda er av fysiska plånböcker. Detta då somliga tredjepartslösningar kräver att ni registrerar er genom att uppge till exempel namn-, adress- och emailuppgifter.

Även om ni påstår att ni heter Kalle Anka och kommer från Ankeborg och kan nås på [email protected], är ändå risken trots allt något högre att ni kan identifieras om ni använder er av tredjepartsplånböcker.

Men samtidigt är anonymiteten hos den sistnämnda plånbokstypen god. Det är även skönt att exempelvis kunna återställa sitt lösenord eller komma i kontakt med experter (kundsupporten.)

Manga bitcoin pa rad som glanser

När bör ni köpa Bitcoin?

”Är det dags att köpa nu eller ska jag avvakta?”. Där har ni nog den vanligast ställda frågan inom Bitcoin-branschen – och svaren är många samt spretiga.

Handel med Bitcoin påminner starkt om aktiehandel och därför finns det inget perfekt svar på denna fråga. Dagsvärdet på både aktier och Bitcoin beror i stort på vilket förtroende köparna och säljarna har till företaget respektive valutan.

Om det till exempel visar sig att handel med Bitcoin blir alltmer populärt och lättillgängligt är chansen stor att priset för valutan också ökar.

Det finns i huvudsak tre typer av investeringsmetoder att välja på när det kommer till Bitcoinhandel: Det vill säga långsiktigt, kortsiktigt samt ett mellanting av de båda. Om ni vill tjäna pengar på kort sikt kan det vara bra att läsa på om de olika typer av kortsiktiga tekniker man kan använda sig av.

Precis som vid handel med aktier är detta dock förenat med en mycket stor risk och ni bör därför fundera både en och sju gånger innan ni väljer att försöka göra snabba vinster.

en-man-håller-i-en-bitcoin

Om ni istället vill sprida era risker, och köra på en lite mer långsiktig modell, kan det vara bra att köpa enligt Dollar Cost Averageing, eller DCA-metoden. Om ni även handlar med aktier känner ni säkert till metoden som många anser fungerar hur bra som helst – för att sprida risker vill säga.

Exempel: Vi säger att vi vill spara 2000 kronor per månad – och köper därför nya Bitcoin för denna summan en gång i månaden. När värdet på valutan är lägre får vi mer Bitcoin för pengarna och när värdet är högre får vi en mindre mängd Bitcoin för samma summa – inget konstigt där.

Med DCA-metoden köper vi med andra ord valutan regelbundet och blir därmed mindre känsliga för prissvängningar. Kritiker till samma metod menar dock att det är bättre att investera en större mängd pengar på samma gång, då pengar som inte investeras inte heller ger någon avkastning.

Oavsett vilken investeringsmetod ni väljer att använda er av kan DCA-metoden vara ett bra mellanting för nya investerare som precis börjat spara i Bitcoin. Tänk dock på att bara investera pengar som ni har råd att vara utan. Detta då inga investeringsmetoder i världen kan garantera avkastning.

Att köpa Bitcoin – hur går det till?

Det finns ett antal sätt att köpa Bitcoin på, alla med sina respektive för- och nackdelar. Men innan vi går in på hur vi köper valutan är det viktigt att veta hur en återbetalning sker och varför dessa kan vara problematiska för både köpare och säljare.

Återbetalningar

När en säljare som tar emot Bitcoin, till exempel ett större företag såsom ExpressVPN, riskerar densamma att inte få några pengar överhuvudtaget. Detta då den som betalar kan ha rätt att begära en så kallad återbetalning.

En återbetalning sker genom att en kund som har gjort ett köp klagar till kreditbolaget, till exempel VISA, Mastercard eller PayPal, och säger att hon inte fått det hon betalat för och därmed kräver en återbetalning. Om detta skulle hända öppnas ibland en utredning, men oftast får ni tillbaka det ni betalat utan större problem, även om ni skulle blåljuga.

terbetalning-för-paypal

Betalningsförmedlarna går med på detta för att de vill bevara sitt goda rykte, även om det kostar lite pengar ibland.

Det är främst på grund av återbetalnings-problematiken ni sällan hittar Bitcoinåterförsäljare som accepterar betalningar via PayPal, kreditkort eller andra betallösningar som tillåter återbetalningar. För att demonstrera hur detta kan gå till kör vi med ett litet exempel:

Den skumma filuren Pelle vill köpa en Bitcoin av hans kompis, den alltid så hederlige Rutger. De båda grabbarna kommer överens om ett lämpligt pris och Pelle väljer att betala via PayPal. Efter att affären är slutförd och de båda är nöjda ringer Pelle till PayPal och utbrister:

  • Jag köpte Bitcoin för 50 000 kronor och fick ingenting! Jag vill ha tillbaka varenda krona!

Och då Bitcoinförsäljningar är svåra att spåra finns det inget effektivt sätt för Paypal att kontrollera om Pelles påstående stämmer eller inte. På detta sätt lurar samma man sig till både en Bitcoin samt en återbetalning på 50 000 kronor.

Många betalningsförmedlare har (föga förvånande) dock tröttnat på Bitcoinhandel, och om ni vill handla Bitcoin via kreditkort eller PayPal får ni ofta betala en extraavgift, samtidigt som eran riktiga identitet röjs – vilket inte är optimalt för alla.

De fyra betalningsmetoderna

Det finns i huvudsak fyra typer av betalmedel att välja på när det kommer till att köpa Bitcoin.

1. Betal- och Kreditkortsbetalningar

Denna betalform kan beskrivas som den absolut vanligaste. Många marknader tillåter konto- och kreditkortsbetalningar och de enda nackdelar som finns med detta betalsätt består av att ni måste bekräfta er identitet.

Transaktionskostnaden kan även vara något högre på grund av återbetalningsproblematiken – men i mina ögon är det värt varenda krona. I korthet: Att betala med kort är det säkraste och smidigaste alternativet.

visa-bild-på-kredikortsföretaget

Rekommenderas kortbetalningar? Ja. Verifieringen av era identiteter sker ju trots allt bara en gång, och många tycker det kan vara värt att betala en marginellt högre transaktionsavgift för den extra smidighet och säkerhet en kortbetalning innebär.

2. PayPal-betalningar

Att köpa och sälja Bitcoin via PayPal är förvisso lagligt, dock strider dessa typer av transaktioner mot PayPals användarvillkor.

Det finns förvisso ett antal sätt att komma runt PayPals regler, vilka bland annat består av att köpa Bitcoin via Coinbase. Och för att tillägga: Ni måste dessutom betala en premiumavgift för att kunna handla via PayPal, vissa tycker det är värt besväret – jag är inte en av dem.

Rekommenderas PayPal-betalningar? Till viss del. Risken är stor att bli avstängd från PayPal, som helt tagit avstånd från handel med kryptovalutor.

3. Banköverföringar

När ni handlar Bitcoin via en banköverföring finns det inga sätt att få era pengar återbetalda om ni skulle bli lurade eller om någonting skulle gå fel. Detta är förmodligen en av de största anledningarna till att många oseriösa säljare gladeligen tar emot dessa typer av betalningar.

Det finns dock en positiv sida – ni slipper transaktionsavgiften, men ni får även stå ut med att överföringen kan dra ut på tiden, i värsta fall ta flera dagar.

Rekommenderas banköverföringar? Till viss del. I korta drag: Att använda sig av banköverföringar rekommenderas inte vid handel mellan privatpersoner – mycket på grund av att risken för att bli bedragen ökar markant.

Vid handel via etablerade plattformar såsom Coinbase bör denna transaktionsmetod dock ses som säker.

4. Kontanta betalningar

Somliga Bitcoinmarknader tar emot betalningar via kontanter. När ni betalar kontant slipper ni transaktionsavgiften – men dessa typer av betalningar är dock förenade med en hel del risker.

Vid Bitcoinhandel har ni ofta inte en aning om vem ni handlar med, och risken finns alltid att säljaren tar era pengar och pinnar iväg – det vill säga går under jorden.

Rekommenderas kontanta betalningar? Nej. Risken för att bli bedragen är på tok för stor. Om ni personligen känner den ni handlar av kan denna betalmetod vara ett alternativ. Om inte – passa er.

Var köper man Bitcoin?

Det finns ett antal Bitcoinmarknader att välja bland och många av dessa har egna rutiner och regler som vi kunder måste förhålla oss till.

Dessa handlar oftast om vilka betalningssätt som tillåts samt vilka avgifter som gäller. Nedan går vi igenom några av de faktorer som ni bör ha koll på för att kunna veta vilken Bitcoinåterförsäljare som passar er bäst.

  • Se till att er föredragna betalmetod stöds: Om ni har en speciell betalningsmetod ni tycker om att använda er av bör också se till att denna stöds av Bitcoinmarknaden i fråga. Somliga marknader tar exempelvis bara emot pengar via banköverföringar, och om detta inte är er din smak gör ni rätt i att välja ett annat alternativ.
  • Jämför den totala transaktionskostnaden: Somliga marknader tar ut högre avgifter än andra. Ett hett tips är att alltid jämföra totalkostnaden för en transaktion då somliga marknader tar ut låga avgifter som de istället kompenserar med dyrare växelkurser. Detta för att få transaktionen att se billigare ut än vad den egentligen är.
  • Håll koll på de tre avgiftstyperna: Det finns i huvudsak tre typer av avgifter ni bör hålla koll på. Insättningsavgifter, uttagsavgifter samt transaktionskostnader. Genom att räkna ut samtliga av dessa tre får ni ett mycket bra hum om vad den totala kostnaden blir.
  • Se upp för eventuella regionsbegränsningar: Alla marknader tar inte emot svenska kunder, men detta är trots allt mycket ovanligt. Samtliga alternativ som listas i denna artikel tar för övrigt emot svenska kunder.
  • Många Bitcoinmarknader tillämpar inköpsbegränsningar: Samma begränsning luckras dock upp relativt snabbt. Om ni väljer att bekräfta er identitet eller gör ett gäng mindre transaktioner försvinner ofta inköpsbegränsningarna helt.
  • Välj en etablerad Bitcoinmarknad med gott rykte: Bitcoinmarknader som är väletablerade samt har ett rykte som inte går av för hackor är alltid att föredra. Det är även bra att ta vissa online-recensioner med en nypa salt. De som är missnöjda skriker alltid högst och om en Bitcoinmarknad skulle svika ert förtroende förlorar företaget mycket mer pengar i form av negativ PR än vad det kostar att göra er nöjda.
  • De mest högpresterande Bitoinmarknaderna just nu är i första hand Coinbase samt i andra hand Robinhood – som båda är ursäkra.

Transaktionstyper vid Bitcoinhandel

Det finns i huvudsak tre transaktionstyper: Mäklare, handelsplattformar samt p2p-plattformar.

1. Mäklare

Bitcoinmäklare säljer valuta för ett fast pris som alltid sätts av plattformens ägare. Ni betalar marginellt mer för era Bitcoin, men den ökande enkelheten, säkerheten samt snabbheten har gjort dessa typer av transaktioner till det mest populära valet.

  • Rekommenderas mäklartransaktioner? Ja. Att köpa Bitcoin via en mäklare är i princip alltid det bästa valet.

2. Handelsplattformar

Dessa typer av plattformar för samman köpare och säljare, och för denna lilla tjänst vill de ha en liten avgift. Om ni exempelvis vill köpa Bitcoin för 2000 kr lägger ni helt enkelt ut en köporder för 2000 kr (ni blir dock ofta tvungna att handla i dollar eller euro).

När en säljare tycker att priset är bra nog accepterar denne köpordern och transaktionen fullbordas. Ni har med andra ord aldrig någon direktkontakt med de ni handlar av, denna kontakt står istället handelsplattformen för.

Handelsplattformar är kanske inte något för er som har bråttom. Detta då det riskerar att ta en stund att hitta en motpart som går med ert prisförslag. Handelsplattformarna kan dock beskrivas som de mest prisvänliga då ni, om ni vet vad du gör, kan köpa Bitcoin till mycket bra priser. Provisionen som handelsplattformarna tar ut är dessutom (oftast) väldigt överkomliga.

  • Rekommenderas handelsplattformar? Till viss del. Om ni byggt upp en stor erfarenhet när det kommer till Bitcoinhandel är handelsplattformarna ett bra alternativ. Nybörjare riskerar dock att nappa på sämre erbjudanden samt sälja sina Bitcoin för billigt. För nyinvigda bör en Bitcoinmäklare, likt Coinbase, vara en bättre väg att gå.

3. p2p-plattformar

p2p-plattformarna påminner starkt om handelsplattformarna, men det finns en markant skillnad: Här kommunicerar ni direkt med säljaren. Detta innebär att ni bland annat kan förhandla vad gäller pris, vilket betalsätt som ska användas, när transaktionen ska inträffa, samt mycket mer.

Då transaktionen sker utan en kontrollerande mellanhand ökar tyvärr bedrägeririsken något, vilket är ett solklart minus. Jag ska dock inte var för snabb med att måla djävulen på väggen – många använder sig av p2p-plattformar och är hur nöjda som helst.

  • Rekommenderas p2p-plattformar? Till viss del. Dessa typer av plattformar passar helt ok för experter som vet vad de gör, men om ni är nyinvigda bör ni förmodligen välja någonting annat.

Hur mycket Bitcoin bör köpas per transaktion?

Om plånboken är vald, och så även plattformen, är det bara att sätta igång och handla. Det kan dock vara klokt att fråga sig hur mycket Bitcoin ni bör köpa på en och samma gång, med tanke på transaktionskostnader samt svängningar på marknaden.

Om ni ska köpa en produkt för era Bitcoin är det en bra regel att inte köpa mer valuta än vad som behövs för ert inköp. Tack vare detta slipper ni ta den finansiella risken som investeringar i Bitcoin innebär.

Om ni däremot är ute efter att investera kan det vara klokt att enbart satsa pengar ni kan undvara. Det är lätt att bara läsa tidningsöverskrifter såsom: ”Bitcoinpriserna stiger lavinartat – belåna svärmor och köp Bitcoin” eller ”Bitcoinmarknaden kollapsar – bered er för ett liv i en pappkartong”.

I korthet: Ha is i magen. Analysera marknaden, läs nyhetsartiklar från branschtidningar, internetforum, skaffa kontakter med insatta för att lära er mer osv.

Många väljer att köpa Bitcoin för mindre summor i början för att senare ge sig på de lite större affärerna – vilket i mina ögon är den bästa vägen att vandra.

Hur kommer ni igång med Bitcoin-handeln?

När ni har kommit så här pass långt är det bara en sak kvar att göra, nämligen att registrera er på den plattform ni tycker passar er bäst. Coinbase är i mina ögon det bästa valet, men Coinbase går inte heller av för hackor.

Vid registreringsprocessen kan ni bli tvungna att ange era personuppgifter, men det är i mina ögon inget minus. Plattformarna avslöjar aldrig era identiteter och vill egentligen veta så lite som möjligt om er.

Det bör samtidigt ses som positivt att många plattformar tar reda på dessa typer av uppgifter, då risken för att bli bedragen minskar. Detta bidrar i sin tur till att handel med Bitcoin blir alltmer accepterat, och om man får vara lite positiv kan detta i förlängningen innebära att valutan går upp än mer i pris.

Finns det några andra sätt vi kan köpa Bitcoin på?

1. Bitcoinautomater

Bitcoinautomater är ett utmärkt sätt att köpa Bitcoin på, men några sådana hittar vi tyvärr inte i Sverige. Detta är lite skämskudde-varning då Finland har tjugotalet automater och till och med Island har en sådan. Störst i Europa är dock Tyskland med totalt 121 stycken, och vi får hoppas att även vi svenskar får prångla upp en egen automat inom en snar framtid.

bitcoin-karta

Automaterna låter er köpa Bitcoin för vanliga pengar. I somliga av dessa går det även att sälja kryptovalutor för att därmed få ut vanliga pengar, direkt i handen. Smidigare än så kan det inte bli.

Bitcoinautomaterna har blivit mycket populära då de möjliggör snabba överföringar och relativt hög anonymitet. Ägarna till automaterna tar i sin tur ut en transaktionskostnad, och i grund och botten kan automaterna beskrivas som en fysisk Bitcoinmäklare, som i sin tur är både tillförlitliga och smidiga.

  • Rekommenderas Bitcoinautomater? Ja. Att handla Bitcoin via en automat är både snabbt och säkert. Transaktionskostnaden kan ibland vara något hög – men det är det värt.

2. Bitcoinhandel mellan privatpersoner

Det finns egentligen bara en fördel med att handla Bitcoin av andra privatpersoner: Ibland kan ni göra ett klipp – men det är verkligen allt. Om ni trots detta vill köpa Bitcoin av en privatperson – se till att träffa personen fysiskt innan ni genomför transaktionen.

Se också till att inte använda er av betalningsmetoder som ger köparen möjlighet att ångra sitt köp, dvs. begära en återbetalning. Vid privata uppgörelser bör en kontant betalning ses som det säkraste sättet att genomföra affären på då säljaren inte längre kan ångra sitt köp.

Att handla med Bitcoin med privatpersoner som ni inte känner bör undvikas till varje pris. Även om ni kan göra något enstaka fynd är hela processen som upplagd för att diverse bedragare ska kunna ha julafton året om.

  • Rekommenderas handel med privatpersoner? Nej. Risken för att bli bedragen är på tok för stor. Vana Bitcoinhandlare kan eventuellt göra något klipp ibland – men allt som allt är risken bra mycket större än belöningen.

De bästa Bitcoin-plattformarna

1. Coinbase (tredjepartsplånbok – mäklare)

coinbase-screenshot

Coinbase är en kompetent alltiallo-tjänst som fungerar utmärkt för att köpa, sälja samt lagra Bitcoin. Samma plattform tillåter många typer av transaktionsmetoder såsom bland annat banköverföringar samt kortbetalningar. Utöver Bitcoin går det även finfint att handla med exempelvis Bitcoin Cash, Ethereum och Litecoin.

Coinbase har dessutom heller aldrig blivit hackade eller på något sätt visat prov på att vara osäker, vilket gör denna plattform till ett bra val – oavsett om ni är nybörjare eller experter.

  • Köp Bitcoin med: Kreditkort, betalkort eller via banköverföringar
  • Rekommenderas Coinbase för nybörjare? Ja. 
  • Rekommenderas Coinbase för experter? Ja. 

2. Trezor (fysisk plånbok)

trezor-bitcoinplånbok

Trezor är ingen Bitcoinmarknad, utan ”bara” en plånbok. Enheten är i sin tur väldigt lätt att komma igång med: Trezor kan bland annat tjongas in i datorer, telefoner samt surfplattor – vilket innebär att flexibiliteten är enorm.

Stöd finns även för ett stort antal kryptovalutor och säkerhetsfunktionerna är många. Enheten bjussar bland annat på inbyggd lösenordshantering, tvåfaktorsinloggning samt mycket mer.

Tänk dock på att alltid hålla koll på ert lösenord. Själva poängen med Trezor är att obehöriga inte ska kunna stjäla era Bitcoin, och med detta sagt är en lösenordsåterställning knappast att betrakta som enkel.

  • Rekommenderas Trezor för nybörjare? Nej. 
  • Rekommenderas Trezor för experter? Ja. 

3. Electrum (egenskött plånbok)

electrum

Electrum är en välfungerande Bitcoinplånbok som för närvarande går att använda på Windows, Mac, Linux och Android.

Den stora fördelen med Electrum är att det är enkelt att komma igång, men här hittar vi tyvärr samma problem som gäller för alla egenskötta plånböcker: Om datorn hackas, datan blir korrupt, enheten slarvas bort eller dylikt är också alla Bitcoin borta.

  • Rekommenderas Electrum för nybörjare? Nej. 
  • Rekommenderas Electrum för experter? Ja. 

4. Blockchain (tredjepartsplånbok)

blockchain-wallet

Blockchain fungerar ungefär som Coinbase. Den största skillnaden är att vi här inte kan köpa och sälja Bitcoin – bara lagra dem. Gränssnittet är dock lite småkrångligt och tyvärr inte särskilt nybörjarvänligt.

  • Rekommenderas Blockchain för nybörjare? Nej. 
  • Rekommenderas Blockchain för experter? Till viss del. 

5. Exodus (egenskött plånbok)

exodus-bitcoinplånbok

Exodus fungerar ungefär på samma sätt som Electrum gör – men går i sin tur bara att använda på PC och Mac. Gränssnittet är dock snyggt som attan. Här hittar vi snygga grafer, diagram och annat som kan få vilken investerare som helst att lyfta på ögonbrynen.

  • Rekommenderas Exodus för nybörjare? Till viss del. 
  • Rekommenderas Exodus för experter? Till viss del. 

6. Mycelium (egenskött plånbok)

mycelium-bitcoinplånbok

Mycelium är även det en egenskött plånbok som passar perfekt för mobilanvändare. Snygga och säkra appar finns för både iOS samt Android, men tyvärr inget webbgränssnitt – vilket gör Mycelium till en ”no no” för desktopanvändare. Plånboken kan också ses som något mer avancerad, vilket inte bådar gott för nyinvigda.

  • Rekommenderas Mycelium för nybörjare? Nej. 
  • Rekommenderas Mycelium för experter? Till viss del. 

7. Robinhood (handelsplattform)

robinhood-kryptomarknad

Robinhood var från början bara en aktieplattform, men är numera en riktigt bred investeringsplattform, som även tillåter handel med Bitcoin samt andra kryptovalutor.

Det finns egentligen bara en fördel med Robinhood, det är gratis att handla med Bitcoin (dvs. inga transaktionsavgifter). Säkerhetsläget är dock inte det bästa, och bedrägeririsken är relativt stor.

  • Köp Bitcoin med: Kreditkort eller betalkort.
  • Rekommenderas Robinhood för nybörjare? Nej. 
  • Rekommenderas Robinhood för experter? Nej.

Svar på vanligt ställda frågor

Kan jag köpa Bitcoin med Swish?

Ja, du kan köpa Bitcoin med Swish på svenska plattformar såsom Safello, BTCX och Paxful. Värt att tänka på är att du även behöver ett aktivt Bank-ID för att kunna köpa Bitcoin med hjälp av Swish.

Kan jag köpa Bitcoin med kreditkort?

Ja, du kan köpa Bitcoin med hjälp av kreditkort såsom ett kreditkorts för resor eller ett bonuskort. Allt som behövs är att du har ditt Swish kopplat till ditt kreditkortskonto, och det är inte svårt att lösa det.

Kan jag köpa Bitcoin hos Swedbank?

Nej, idag kan du inte köpa Bitcoin via Swedbank. Du måste alltså använda dig av en tjänst som inte är kopplad mot en svensk storbank för att kunna köpa Bitcoin. Detta då inga svenska storbanker låter dig handla med Bitcoin.

Kan jag köpa Bitcoin i Sverige?

Ja, det finns många sätt att köpa Bitcoin i Sverige. Du kan bland annat köpa Bitcoin via Avanza, Safello, BTCX och Paxful.

Kan jag köpa Bitcoin med PayPal?

Ja, idag kan du köpa Bitcoin med hjälp av PayPal på ett flertal plattformar, inklusive Paxful. Värt att tänka på är att du inte kan överföra dina Bitcoin från Paxful till din svenska bank såsom SEB eller Swedbank då svenska banker inte ger något stöd för Bitcoin-trading.

Kan jag köpa Bitcoin på Avanza?

Nej, du kan inte köpa riktiga Bitcoin via Avanza men du kan däremot köpa Bitcoin-certifikat som följer Bitcoinkursen. Så att äga certifikat är ungefär samma sak som att äga riktiga Bitcoin.

Ska jag köpa Bitcoin eller certifikat?

Om du är ute efter att tjäna pengar på prisutvecklingen är det bäst att köpa certifikat. Främst då du slipper betala vinstskatt då. Men om du vill satsa långsiktigt och dessutom vill kunna köpa saker för dina Bitcoin är det bättre att köpa riktiga Bitcoin via en marknadsplats som tillåter det.

Kan jag köpa Bitcoin via Nordnet?

Nej, du kan inte köpa riktiga Bitcoin via Nordnet men du kan däremot köpa certifikat som följer värdeutvecklingen för valutakursen för riktiga Bitcoins. Att äga certifikat är bra för alla som vill tjäna pengar om Bitcoinkursen ökar, men inte så bra för de som vill kunna köpa saker med Bitcoin för det funkar inte med certifikat.

Vad kan jag köpa för Bitcoin?

Med Bitcoin kan du bland annat handla hemelektronik på Inet, flygstolar på FlyHi.se och VPN:er via till exempel OVPN och Mullvad. Det antal återförsäljare och butiker som accepterar Bitcoin ökar ständigt.

Kan jag köpa bitcoin anonymt?

Nej, handel med Bitcoin är inte helt anonymt. Bitcoinhandel är nämligen något som kallas för pseudonymt. Med det menas att din Bitcoinadress kan läsas av vem som helst, men din Bitcoinadress kan samtidigt inte kopplas till dig som person.

Kan jag köpa Bitcoin med Klarna?

Ja, du kan köpa Bitcoin med hjälp av Klarna, men det är idag bara Safello som ger stöd för det. Tack vare Safellos stöd för Klarna kan du köpa Bitcoin på avbetalning, men det ska du inte göra tycker vi då du aldrig ska investera för lånade pengar. Främst då det kan leda till en skuldfälla.

Var kan jag köpa Bitcoin säkert?

Du kan köpa Bitcoin säkert på i princip alla större handelsplattformar för Bitcoin som finns. Att en handelsplattform ägnar sig åt bedrägeri eller stöld av Bitcoin är extremt ovanligt, och alltså sannolikt inget du behöver oroa dig för.

Att handla Bitcoin är inte svårt, och den enklaste vägen att gå är att använda sig av Coinbase – dvs. det bästa helhetsalternativet. Om ni känner att något behöver läggas till eller tas bort, hojta gärna till i kommentarsfältet nedan. Lycka till med handlandet!

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN