ibVPN
Test år 2021
Uppdaterad: 2021-04-03
Besök ibVPN
Besök ibVPN
Höjdpunkter
 • Låser upp Netflix
 • Långsamt servernätverk
 • Långsam fildelning
 • Funktionsfattiga VPN-applikationer
Betyg:
4.8
Hastighet
3
Säkerhet
6
Funktioner
2
Streaming
8
Betyg:
4.8
Besök ibVPN
Meny
ibVPN
Test år 2021
Uppdaterad: 2021-04-03
Besök ibVPN
Besök ibVPN
Höjdpunkter
 • Låser upp Netflix
 • Långsamt servernätverk
 • Långsam fildelning
 • Funktionsfattiga VPN-applikationer
Betyg:
4.8

Test av ibVPN → En långsam och funktionsfattig VPN

En sammanfattning för sig som har bråttom

ibVPN klarar av att låsa upp både Netflix samt BBC iPlayer och VPN-applikationerna är dessutom användarvänliga, om än lite funktionsfattiga.

Det som fäller ibVPN på allvar är att deras servernätverk är långsamt, då man får räkna med en hastighetsminskning på cirka 60 %. Ett långsamt servernätverk medför också långsam fildelning, vilket innebär att vi rekommenderar dig att inte läsa vidare.

Vi tycker i stället att du ska bege dig till vår samlingssida där vi uppmärksammar de bästa VPN-tjänsterna.

ibVPN drog igång sin verksamhet år 2013 och ägs av det rumänska säkerhetsföretaget Amplusnet SRL.

Men hur är det med självbilden?

Jodå – på webbsidan är det ord och inga visor som gäller. Servrarna ska vara kvicka som attan, kundsupportavdelningen ska svara dygnet runt och inga känsliga loggar ska sparas.

Men den där visa har jag hört innan. I recensionen nedan tar vi reda på om ibVPN är så pass underbara som de själva påstår.

InformationAttribut
Företagets säteRumänien
P2P och torrentingTillåts
Netflix amerikanska utbudJa
BBC iPlayerJa
SVT PlayJa
Antal servrar180+ i 50+ länder
VPN-protokollOpenVPN, L2TP, PPTP och SSTP
Krypteringsteknik (högst)AES 256
Kill SwitchJa (Windows, Mac)
Support viaWebbformulär, chatt och mail
Pengarna tillbaka-garanti15 dagar
Pris från$3.08
WebbsidaIBVPN.com

På plussidan (+)

Enkla men väl fungerande applikationer

ibVPN för Windows

Den programvara som ibVPN tillhandahåller för Windows vinner förmodligen inga designpriser, men oj vad den var användarvänlig. Alla viktiga inställningar kunde justeras i ett och samma gränssnitt, och det var även mycket enkelt att byta servrar.

De viktigaste valen har de samlat in under ”Wizard”-fliken, såsom ”koppla upp mig mot den snabbaste p2p-servern” och ”koppla upp mig mot den snabbaste Netflix-servern”.

Det var en mäktig känsla att få leka lite i en välbyggd applikation som alltid gjorde precis det jag bad den om, och inte en gång behövde man hoppa tillbaka till FAQ-sidorna för att läsa på någonting.

Mer avancerad funktionalitet såsom en inkluderad annonsblockerare, som VPN-företag likt Cyberghost erbjuder, saknas dock. Men all nödvändig basfunktionalitet finns iallafall på plats så då kan man inte klaga alltför högljutt.

ibvpn-applikation-för-windows

ibVPN för iOS

Då var det iOS-klientens tur att få sig en genomgång. Installationen var överstökad på bara någon minut, och alla inställningar kunde godkännas via Touch ID (Face ID fungerar också bra). iOS-appen var även lite mer avskalad, och aningen snyggare rent designmässigt.

Även här blev jag lite kär i ”hitta den snabbaste servern”-läget, som fungerar minst lika bra på iOS som på Windows 10. Så fort jag tryckt på knappen sökte appen igenom samtliga servrar, och vid testtillfället var det tydligen Oslo 2-servern som hade mest spring i benen.

Mer specifikt var serverbytena kvicka, gränssnittet var dessutom lättmanövrerad och appen kändes i korthet minst lika vass som ibVPN:s Windows-applikation.

ibvpn-för-ios

Allt som allt var samtliga appar som testades användarvänliga säkra samt rappa, och då blir det plushögen som gäller.

Inga känsliga loggar sparas

Likt många andra VPN-aktörer säger även ibVPN ”Vi sparar inga känsliga loggar”, precis överallt på deras webbsida. Men för att vi ska kunna få veta om det påståendet stämmer eller inte måste loggavtalet lusläsas – och det gör vi nu.

ibVPN sparar

 • Namnuppgifter (det är okej att heta Kalle Anka)
 • Din e-postadress (för att kundsupporten ska kunna kontakta dig)
 • Cookies (på den egna webbsajten)
 • Begränsad Google Analytics-data (på samma sajt)

De uppgifter som nämns ovan krypteras dessutom av ibVPN, och är dessutom att betrakta som ofarliga.

ibVPN sparar inte

 • IP-adresser
 • DNS-förfrågningar
 • Trafikdata
 • Betalinformation (unikt)
 • Uppkopplingsloggar (inf. om när du kopplar upp dig mot en specifik server)

Utöver detta har de aldrig samarbetat med vare sig upphovsrättsorganisationer eller myndigheter, och lär aldrig göra det heller.

Mer specifikt är loggavtalet lättläst och säkert, och då blir det plushögen som gäller även här.

loggpolicy-för-ibvpn-1

Rumänien är inte en del av Eyes-samarbetet

Många västländer (inklusive Sverige) ingår i det så kallade Eyes-samarbetet. I detta har ett antal regeringar gått ihop för att signalspana på sina medborgare, och så fort ett av medlemsländerna fått fatt på något smaskens blir resten av gruppen varse om exakt samma sak.

transylvanien
En vacker bild från Transsylvanien – där VPN-företaget har sin bas..

Detta illasinnade kafferep håller Rumänien sig på behörigt avstånd ifrån och då påverkas heller inte ibVPN, som har sitt säte i Rumänien.

Det är dock oklart om Eyes-samarbetsländerna kan knäcka VPN-leverantörerna då VPN-företagen är experter på att hålla oss anonyma, men det faktum att ibVPN inte ens hamnar innanför deras radar ska enbart ses som ett stort plus.

Inga säkerhetsbrister kunde identifieras

Säkerhetsläget granskades med hjälp av totalt fem webbtjänster:

 • VPN Insights (ok)
 • DNSleak.com (ok)
 • Doileak.com (ok)
 • Torrent IP Tool (ok)
 • Browserleaks.com (ok)

Och inga IP-läckor eller DNS-läckor kunde identifieras. Säkerhetsläget kan därför beskrivas som perfekt.

ip-läcka-test-för-ibvpn
Inga IP-läckor enligt VPN Insights..
ibvpns-progravara-är-fri-från-virus-enligt-virus-total
Programvara är ren – precis som det ska vara..
inga-dns-läckor-för-ibvpn-enligt-vpn-insights..
Inga DNS-läckor
inga-ip-läckor-vid-torrenting-för-ibvpn
Inga IP-läckor vid torrenting..

Netflix och BBC iPlayer kan låsas upp

Att låsa upp Netflix samt BBC iPlayer är en mycket enkel historia. Ett klick på ”ta mig till den snabbaste servern för BBC iPlayer” räcker fint – sen är det bara att streama för fulla muggar. Exakt samma funktion finns även tillgänglig för Netflix.

I övrigt var det aldrig tal om vare sig buffrande eller laggande, oavsett streamingplattform. Och som väntat fungerade även SVT Play, Viaplay samt Discovery Play utmärkt på de svenska servrarna.

bbc-iplayer-fungerar-för-ibvpn

Starka krypteringsalternativ erbjuds

Fullt stöd ges för dagens starkaste krypteringsstandard, AES 256, och detsamma gäller för det öppna VPN-protokollet OpenVPN. Som reservalternativ finns även PPTP- och SSTP-protokollen tillgängliga.

OpenVPN-protokollet samt AES 256-kryptering är alltid att föredra. SSTP ska även ses som ett helt acceptabelt reservalternativ. Men inte PPTP – då det kan knäckas på omkring två till tre minuter.

VPN-aktörer som presterar betydligt bättre i jämförelse med ibVPN, likt NordVPN och Zenmate, har skrotat PTTPP och tillhandahåller dessutom VPN-protokollet WireGuard som är lika säkert som OpenVPN, men betydligt snabbare.

Kill Switch för Windows och Mac

Kill Switch-funktionalitet återfinns för Windows samt Mac. Tack vare Kill Switch-verktyget skyddas man mot både IP- och DNS-läckor såvida du skulle tappa kontakten med VPN-företagets servrar.

Att det skulle hända är dock mycket ovanligt, men ett avbrott kan inträffa vid exempelvis serverbyten eller vid en applikationskrasch.

Att bara erbjuda Kill Switch för Windows och Mac är dock relativt svagt. I synnerhet då Surfshark inkluderar en automtisk Kill Switch för samtliga enheter som kan skyddas.

Utmärkt kundsupport

Många VPN-företag ger kunderna tillgång till en chattklient för att man ska kunna få tag på supportavdelningen lite snabbare.

Så är det dock inte här, men det är ingen större förlust då det som mest tar några minuter innan man får ett träffsäkert svar i inkorgen.

kundsupport-via-ticketsystem-för-ibvpn

De chattklienter jag precis nämnde kan dessutom inte räknas som en garanti för att supportavdelningen väl uppstyrd. Detta då man i många fall slussas vidare till långsamma ticketsystem. Ibland är det dessutom kundservice-chattbotar som gäller – som ofta är lika smarta som en nyfödd utter.

faq-sektion-för-ibvpn

Under supportfliken återfinns även en FAQ-sektion där man bland annat hittar installations-guider för alla enheter som kan kopplas upp. Så även felsökningsguider samt grundläggande information om vad en VPN-tjänst är.

Många typer av enheter kan kopplas upp

Precis som väntat kan man skydda de vanligaste enhetstyperna, såsom:

 • Windows (egenutvecklad app)
 • Mac (egenutvecklad app)
 • iOS (egenutvecklad app)
 • Android (egenutvecklad app)
 • Linux
 • Smarta tv-apparater
 • Apple tv-enheter
 • Kodi-boxar
 • Webbläsare (Firefox/Opera)

plattformar-som-stöds-av-ibvpn

Man kan även installera sin ibVPN-uppkoppling i routern. En router räknas alltid endast som en enhet, och alla enheter som kopplas upp skyddas per automatik. Den enda nackdelen är att man måste äga en kraftfull VPN-router för att VPN-tjänsten ska fungera felfritt.

tor-över-vpn

ibVPN erbjuder även på ett bra stöd för Tor, och basar för närvarande över tre Tor-servrar som är belägna i:

 • Nederländerna – tornl.ibvpn.com
 • Singapore – torsg.ibvpn.com
 • USA – torus.ibvpn.com

Som ni själva förstår presterar VPN-företaget oerhört bra inom den här kategorin, och än så länge ekar det tomt i minushögen.

Dubbel VPN-kryptering erbjuds

Precis som OVPN erbjuder även ibVPN dubbel VPN-kryptering. Det innebär att all internettrafik filtreras via två datahallar i stället för ”bara” en, vilket medför att man skyddas än mer effektivt på webben.

dubbla-vpn-servrar-ibvpn

Hastighetsläget tar sig dock en ganska rejäl smäll, men om du surfar i länder med starka censurlagar (tex. Kina, Turkiet eller Irak) är den lilla nackdelen ganska acceptabel.

För närvarande kan man välja mellan följande Double VPN-servrar:

 • Nederländerna <-> USA
 • Nederländerna <-> Singapore
 • Singapore <-> Nederländerna
 • Singapore <-> USA
 • USA <-> Nederländerna
 • USA <-> Singapore

En smart DNS-tjänst inkluderas

Om det ”bara” är regionsblockerat innehåll (som tex. Netflix eller Youtube) som ska låsas upp är den DNS-tjänst som ibVPN inkluderar ett bra val, men du måste dock teckna dig för ett ibVPN Ultimate-abonnemang för att DNS-tjänsten ska inkluderas kostnadsfritt.

ibVPN är en relativt dyr VPN

Det fyra typer av abonnemang att välja på, och Ultimate-abonnemanget är det enda alternativet som håller måttet. Då får man tillgång till precis allt, såsom Tor-servrarna, Double VPN-servrarna, samt Proxy-tjänsten.

Det billigaste VPN-alternativet är dock fullkomligt värdelöst, då man endast får koppla upp en enhet på ett och samma VPN-abonnemang.

Men allt som allt; att betala cirka 100 kr/mån (€9.99) för någonting som de bästa VPN-tjänsterna klarar av att erbjuda för halva den summan, känns bara dumt.

Betala kan man göra men bland annat:

 • Bitcoin
 • Kontokort (Visa/Mastercard)
 • Presentkort

Men inte PayPal, konstigt nog.

Utöver detta ingår inkluderas även en pengarna tillbaka-garanti som sträcker sig över 15 dagar, oavsett vilket VPN-paket du väljer att satsa på.

För att nyttja öppet köp-garantin hör du bara av dig till kundsupporten så betalar de tillbaka dina investerade slantar fortast möjligt.

På minussidan (-)

Långsamt servernätverk

Bashastigheten

Utan ett VPN-skydd är det nedanstående hastigheter som gäller för vår testdator.

 • Nerströms: 244 Mbps
 • Uppströms: 251 Mbps

ibVPN – hastigheter i Sverige

Den svenska VPN-server som vi provade höll en relativt god hastighet nerströms. Men allt som allt; en hastighetsminskning på cirka 60 % är långt ifrån godkänt. I synnerhet när man kopplar upp sig mot den närmsta servern.

ibvpn-server-hastighetstest-i-sverige

ibVPN – ett komplett hastighetstest

När man bytte IP-nummer för att kunna surfa i USA samt Storbritannien var läget knappast bättre.

hastighetstest-i-storbritannien-för-ibvpn

servertest-för-server-i-usa-för-ibvpn

Omkring 15 respektive 9 Mbps nerströms är ett mycket svagt resultat. Nedan får du ta del av det kompletta hastighetstestet.

LandNerströmsUppströms
Sverige100 Mbps154 Mbps
Finland 95 Mbps108 Mbps
Tyskland91 Mbps97 Mbps
Danmark82 Mbps47 Mbps
Finland72 Mbps101 Mbps
Island64 Mbps118 Mbps
Belgien60 Mbps146 Mbps
Nederländerna60 Mbps81 Mbps
Storbritannien15 Mbps80 Mbps
USA (New York)9 Mbps68 Mbps
USA (Dallas)7 Mbps41 Mbps

Relativt långsam fildelning

Somliga VPN-leverantörer förbjuder fildelning helt och hållet, andra skickar ut fildelningssugna kunder till ett antal öronmärkta och ofta överbelastade servrar, medan den tredje skaran tillåter p2p- samt Bittorrent-trafik överallt.

Men hur är det med ibVPN då?

De kör på mellanvägen och erbjuder ett flertal p2p-optimerade servrar för alla som vill kunna fildela anonymt.

ibVPN och torrenter – hur snabbt går det?

På bilden nedan ser du hur det såg ut när en fruktansvärt laglig Linuxdistrubution laddades ner. Men då hastigheten nerströms endast låg på 85 Mbps får ibVPN underkänt inom denna kategori.

torrenting-med-ibvpn

En hastighetsminskning på 64 % är inte acceptabelt, oavsett om man fildelar eller inte.

Sammanfattande tankar
ibVPN klarar av att låsa upp ett flertal streamingplattformar, men är samtidigt för långsamma samt funktionsfattiga för att rekommendera.
Betyg:
4.8
Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
ibVPN
Betyg:
4.8
 • Låser upp Netflix
 • Långsamt servernätverk
 • Långsam fildelning
 • Funktionsfattiga VPN-applikationer

Mer om VPN

Låser upp Netflix - Långsamt servernätverk - Långsam fildelning - Funktionsfattiga VPN-applikationerTest av ibVPN → En långsam och funktionsfattig VPN