Meny

Recension ibVPN: En relativt högpresterande VPN-lösning

ibVPN drog igång sin verksamhet år 2013 och ägs av det rumänska säkerhetsföretaget Amplusnet SRL. Och hur är det med självbilden? Jodå – på webbsidan är det ord och inga visor som gäller. Servrarna ska vara kvicka som attan, kundsupport-gänget ska svara dygnet runt och loggavtalet ska vara helt vattentätt.

Men men, det där har jag hört innan. I recensionen nedan tar vi reda på om ibVPN är så pass underbara som de själva påstår.

FaktaInfo
Företagets säteRumänien
P2P och torrentingTillåts
Netflix amerikanska utbudJa
BBC iPlayerJa
SVT PlayJa
Antal servrar180+ i 50+ länder
VPN-protokollOpenVPN, L2TP, PPTP och SSTP
Krypteringsteknik (högst)AES 256
Kill SwitchJa (Windows, Mac)
Support viaWebbformulär, chatt och mail
Pengarna tillbaka-garanti15 dagar
Standard VPN
Kostnad vid månadsbetalning$4.95
Kostnad vid årsabonnemang$3.08
Antal samtida enheter som tillåts1
Ultimate VPN
Kostnad vid månadsbetalning$10.85
Kostnad vid årsabonnemang$4.84
Antal samtida enheter som tillåts5
WebbsidaIBVPN.com

På plussidan (+)

Apparna är snygga och lättanvända

Programvaran för Windows vinner förmodligen inga designpriser, men oj vad den var användarvänlig. Alla viktiga inställningar kunde justeras i ett och samma gränssnitt, och det var även mycket enkelt att byta servrar.

De viktigaste valen har de samlat in under ”Wizard”-fliken, såsom ”koppla upp mig mot den snabbaste p2p-servern” och ”koppla upp mig mot den snabbaste Netflix-servern”. Det var en mäktig känsla att få leka lite i en välbyggd app som alltid gjorde precis det jag bad den om, och inte en gång behövde man hoppa tillbaka till FAQ-sidorna för att läsa på någonting.

ibvpn-applikation-för-windows

Då var det iOS-klientens tur att få sig en genomgång. Installationen var överstökad på bara någon minut, och alla inställningar kunde godkännas via Touch ID (Face ID fungerar också bra). iOS-appen var även lite mer avskalad, och aningen snyggare rent designmässigt.

Även här blev jag lite kär i ”hitta den snabbaste servern”-läget, som fungerar minst lika bra på iOS som på Windows. Så fort jag tryckt på knappen sökte appen igenom samtliga servrar, och vid testtillfället var det tydligen Oslo 2-servern som hade mest spring i benen.

Mer specifikt var serverbytena kvicka, gränssnittet var rappt och appen kändes i korthet minst lika vass som Windows-varianten.

ibvpn-för-ios

Allt som allt var samtliga appar som testkördes användarvänliga, säkra och rappa, och då blir det plushögen som gäller.

Servrarna är stabila – men inte snabbast i klassen

Bashastigheten

Utan en VPN-uppkoppling i ryggen är det nedanstående hastigheter som gäller enligt Speedtest.net.

Nerströms: 244 Mbps
Uppströms: 251 Mbps
Latens: 12 ms

baslinjetest-för-vpn-recensioner

Sverige

Den svenska server som provkördes såg ut att må riktigt bra. Och hastigheten jag fick ut, dvs. omkring 100 Mbps nerströms – får räknas som mer än godkänt.

Nerströms: 100 Mbps
Uppströms: 154 Mbps
Latens: 25 ms

ibvpn-server-hastighetstest-i-sverige

Storbritannien

I Storbritannien gick det inte alls lika kvickt undan. Men nedanstående hastigheter räcker åtminstone för att streama lite BBC-material i högsta kvalitet, men tyvärr inte till mycket mer än så.

Nerströms: 15 Mbps
Uppströms: 80 Mbps
Latens: 40 ms

hastighetstest-i-storbritannien-för-ibvpn

USA

De amerikanska servrarna är i regel de långsammaste i högen, och så var det även här. Hastighetsläget var långt ifrån fenomenalt, men serverhastigheterna dippade åtminstone aldrig under 8 Mbps nerströms.

Nerströms: 9 Mbps
Uppströms: 68 Mbps
Latens: 118 ms

servertest-för-server-i-usa-för-ibvpn

Som ni ser själva varierar hastighetsläget ganska rejält beroende på vilken server som väljs. Men så länge ni fildelar och vardagssurfar på de svenska servrarna och streamar på de utländska känns serverhastigheterna helt okej, och konsekvensen av den lilla kompromissen blir att hela kategorin hamnar på rätt sida om plus-sträcket.

Loggpolicyn är säker och tydlig

Likt många andra VPN-aktörer skyltar även ibVPN med ”Vi sparar inga känsliga loggar”-dängor på landningssidan. Men för att vi ska kunna få veta om det påståendet stämmer eller inte måste loggavtalet lusläsas – och det gör vi nu.

Som ni ser på bilden lite längre ner sparas en viss mängd information, såsom:

 • Namnuppgifter (det är okej att heta Kalle Anka)
 • Våra e-postadresser (för att supporten ska kunna kontakta oss)
 • Cookies (på den egna webbsajten)
 • Begränsad Google Analytics-data (på samma sajt)

Men då de typer av uppgifter ni kan kika på ovan sparas av i princip samtliga VPN-leverantörer på marknaden är det inget att sätta kaffet i halsen över.

Vi avslutar som vanligt med det trevligaste, dvs. vad ibVPN inte sparar:

 • IP-adresser
 • DNS-förfrågningar
 • Trafikdata
 • Betalningsinformation (unikt)
 • Uppkopplingsloggar (inf. om när ni kopplar upp er mot en specifik server)

Utöver detta har de aldrig samarbetat med vare sig upphovsrättsorganisationer eller myndigheter, och lär aldrig göra det heller. Mer specifikt är loggavtalet lättläst och säkert, och då blir det plushögen som gäller även här.

loggpolicy-för-ibvpn-1

Rumänien är inte en del av Eyes-samarbetet

Många västländer (inklusive Sverige) ingår i det så kallade Eyes-samarbetet. I detsamma har ett gäng regeringar gått ihop för att signalspana på sina medborgare, och så fort ett av medlemsländerna fått fatt på något smaskens skvallrar de vidare till resten av gruppen.

transylvanien
En vacker bild från Transsylvanien – där VPN-företaget har sin bas..

Detta illasinnade kafferep håller Rumänien sig på behörigt avstånd ifrån, och då påverkas heller inte ibVPN, som har sitt säte i samma land.

Det är dock oklart om Eyes-samarbetsländerna kan knäcka VPN-leverantörerna då de är experter på att hålla oss anonyma, men det faktum att ibVPN inte ens hamnar innanför deras radar bör enbart ses som ett stort plus.

Fildelning tillåts på öronmärkta servrar

Vissa VPN-leverantörer förbjuder fildelning helt och hållet, andra skickar ut fildelningssugna kunder till ett gäng öronmärkta (och ofta ganska överbelastade) servrar, och somliga tillåter p2p- samt Bittorrent-trafik överallt.

Men hur är det med ibVPN då? De kör på mellanvägen och erbjuder ett gäng optimerade servrar för de som vill fildela. Men lyckligtvis är det riktigt bra tryck i dessa – så i det här fallet kan instängningen inte räknas som en nackdel.

På bilden nedan ser ni hur det såg ut när en fruktansvärt laglig Linuxdistribution laddades ner. Och hastigheten nerströms, dvs. 10.3 MiB/s eller ca. 85 Mbps, bör betraktas som klart godkänt.

torrenting-med-ibvpn

Windows-klienten, som jag blev riktigt glad i, underlättar dessutom en hel del för fildelare. Om ni klickar på ”Torrenting and file sharing”-knappen kopplas ni genast upp mot den snabbaste p2p-servern, vilket bör ses som en mycket smidig lösning.

En minst lika smidig funktion finns dessutom tillgänglig för streaming-sugna – men det snackar vi mer om lite längre ner i recensionen.

Inga säkerhetsbrister kunde identifieras

Säkerhetsläget granskades med hjälp av totalt fem webbtjänster:

 • VPN Insights (ok)
 • DNSleak.com (ok)
 • Doileak.com (ok)
 • Torrent IP Tool (ok)
 • Browserleaks.com (ok)

Och inga IP-läckor, DNS-läckor eller andra tråkigheter kunde hittas. Säkerhetsläget kan därför beskrivas som perfekt.

ip-läcka-test-för-ibvpn
Inga IP-läckor enligt VPN Insights..

ibvpns-progravara-är-fri-från-virus-enligt-virus-total
Programvara är ren – precis som det ska vara..

inga-dns-läckor-för-ibvpn-enligt-vpn-insights..
Inga DNS-läckor

inga-ip-läckor-vid-torrenting-för-ibvpn
Inga IP-läckor vid torrenting..

Netflix och BBC iPlayer kan låsas upp

Att låsa upp Netflix samt BBC iPlayer är en mycket enkel historia. Ett klick på ”ta mig till den snabbaste servern för BBC iPlayer” räcker fint – sen är det bara att streama för fulla muggar. Exakt samma funktion finns även tillgänglig för Netflix-torskar.

I övrigt var det aldrig tal om vare sig buffrande eller laggande, oavsett streamingplattform. Och som väntat fungerade även SVT Play utmärkt på de svenska servrarna. Men det är dock mer av ett krav, och ingen större överraskning.

bbc-iplayer-fungerar-för-ibvpn

Starka krypteringsalternativ erbjuds

Fullt stöd ges för dagens starkaste krypteringsstandard, AES 256, och detsamma gäller för det öppna VPN-protokollet OpenVPN. Som reservalternativ finns även PPTP- och SSTP-protokollen tillgängliga.

OpenVPN-protokollet samt AES 256-kryptering är dock alltid att föredra. SSTP-alternativet bör även ses som ett helt acceptabelt sådant, men inte PPTP – då det kan knäckas på omkring två till tre minuter.

Kill Switch-funktionalitet hittar vi på Windows- och Mac-sidan. Tack vare samma verktyg skyddas vi mot både IP- och DNS-läckor om vi skulle tappa kontakten med VPN-företagets servrar. Detta är dock mycket ovanligt, men kan inträffa vid exempelvis serverbyten eller tillfälliga driftstopp från ibVPNs sida.

Med detta sagt bör Kill Switch-verktyget alltid vara aktiverat, även om ni riskerar att slängas ut från webben någon enstaka gång.

Supportgänget är både kvicka och trevliga

Många VPN-företag ger oss tillgång till chattklienter för att vi ska kunna få tag på supportgänget lite snabbare. Så är det dock inte här. Men det är lyckligtvis ingen större förlust då det inte tar många minuter innan ett korrekt svar dimper ner i inkorgen, åtminstone enligt mina egna erfarenheter.

kundsupport-via-ticketsystem-för-ibvpn

De chattklienter jag precis nämnde kan knappast räknas som en garanti för att supportavdelningen i fråga är väl uppstyrd. Detta då vi i många fall slussas vidare till långsamma ticketsystem, och ibland är det kundservice-bottar som gäller – som vid somliga tillfällen har samma intelligensnivå som en nyfödd utter.

Åter till hur ibVPN presterade. Kundservicepersonalen kontaktades två gånger, och det tog aldrig mer än tre minuter innan man fick ett bra svar på sin fråga – vilket är världsklass.

faq-sektion-för-ibvpn

Under supportfliken hittar vi även en FAQ-sektion där vi bland annat hittar installations-guider för alla enheter som kan kopplas upp, felsökningsguider, information om VPN-tekniken samt mycket mer.

Många typer av enheter kan kopplas upp

Precis som väntat kan vi koppla upp de vanligaste enhetstyperna och några till, såsom:

 • Windows (egenutvecklad app)
 • Mac (egenutvecklad app)
 • iOS (egenutvecklad app)
 • Android (egenutvecklad app)
 • Linux
 • Smarta tv-apparater
 • Apple tv-enheter
 • Kodi-boxar
 • Webbläsare (Firefox/Opera)

plattformar-som-stöds-av-ibvpn

Och om ni vill slå alla flugor på en och samma gång kan ni välja att VPN-bestycka era routrar. En router räknas alltid bara som en enhet, och alla maskiner som kopplas upp skyddas automatiskt. Den enda nackdelen är att installationen, eller flashningen, kan vara något jobbig för nyinvigda.

Asus och Netgears mest moderna routrar kan vara ett bra alternativ för just detta, men om ni redan basar över en kraftfull router kan ni lika gärna flasha den. Och om ni väljer att gå den vägen, tänk gärna på att köra på antingen DD-WRT- eller Tomato-programvaran då de lirar bäst tillsammans med ibVPN.

tor-över-vpn

VPN-leverantören bjussar även på ett bra stöd för Tor, och basar för närvarande över tre Tor-servrar.

 • Nederländerna – tornl.ibvpn.com
 • Singapore – torsg.ibvpn.com
 • USA – torus.ibvpn.com

Som ni själva förstår presterar VPN-företaget oerhört bra inom den här kategorin, och än så länge ekar det tomt i minushögen.

Dubbel VPN-kryptering erbjuds

Precis som många andra toppleverantörer såsom OVPN, NordVPN och Perfect Privacy erbjuder även ibVPN dubbel VPN-kryptering. Detta innebär att all internettrafik filtreras via två datahallar istället för ”bara” en, vilket betyder att vi blir i princip ospårbara på webben.

dubbla-vpn-servrar-ibvpn

Hastighetsläget tar sig dock en ganska rejäl smäll, men om ni surfar i länder med starka censurlagar (tex. Kina, Turkiet eller Irak) känns den lilla nackdelen ganska acceptabel.

För närvarande kan ni välja mellan följande Double VPN-servrar:

 • Nederländerna – USA
 • Nederländerna – Singapore
 • Singapore – Nederländerna
 • Singapore – USA
 • USA – Nederländerna
 • USA – Singapore

Och med lite tur utökas listan i framtiden.

En smart DNS-tjänst ingår (oftast)

Om det ”bara” är regionsblockerat innehåll (som tex. Netflix eller Youtube) som ska låsas upp är DNS-tekniken ett bra val, och ibVPN-gänget bjussar på en gratis sådan om ni tecknar er för Ultimate-varianten.

Det finns både för- och nackdelar med DNS-tekniken. Vi döljs inte särskilt effektivt då vi alltid behåller våra riktiga IP-nummer, och krypteringsläget ser dessutom inte så trevligt ut. Så att tex. fildela med samma teknik i ryggen är en ganska dålig idé. Men som sagt – när det kommer till att låsa upp diverse streamingtjänster och dylikt är DNS-tekniken oslagbar.

ibVPN är inte billigast – men ruskigt prisvärda

Som ni ser nedan finns det fyra typer av abonnemang att välja på, och i mina ögon är Ultimate VPN-varianten det enda alternativet som håller måttet. Då får vi tillgång till precis allt: Tor-stödet, Double VPN-tekniken, Proxy-tjänsten samt mycket mer som vi inte hittar i de andra VPN-paketen.

De lite billigare VPN-alternativen tillåter dessutom bara en samtida uppkoppling, vilket är lite i det snålaste laget.

prislista-för-ibvpn

Betala kan ni göra via bland annat:

 • Bitcoin
 • Kontokort (Visa/Mastercard)
 • Presentkort

Samt många andra alternativ. Men inte PayPal, konstigt nog.

Utöver detta ingår även en pengarna tillbaka-garanti som sträcker sig över 15 dagar, oavsett vilket VPN-paket ni väljer att satsa på. För att utnyttja densamma hör ni bara av er till kundsupporten så betalar de tillbaka era investerade slantar fortast möjligt.

På minussidan (-)

Nada, noll, zip. Det är alltid lika kul när det är tomt under minusstrecket.

Rekommenderas ibVPN?

Till viss del. ibVPN presterar mycket starkt och erbjuder en riktigt trevlig VPN-tjänst där alla moderna krypteringsformer finns att tillgå. Apparna är dessutom snygga och lättanvända, Bittorrent- och p2p-trafik inte bara tillåts, utan uppmuntras, och serverhastigheterna är bra nog.

Prisnivån för Ultimate-varianten, som i mina ögon är det ”bästa” valet, bör dock ses som något tilltagen, i synnerhet för budgetkunder.

Mer specifikt har ibVPN svårt att hävda sig mot de bästa VPN-alternativen, likt CyberGhost(recension), Surfshark(recension) och ExpressVPN(recension). Om vi tänker pris kontra prestanda springer de ovanstående VPN-aktörerna varv runt ibVPN, trots att ibVPN presterar mycket väl.

Ta gärna en titt på topplistan, där ni kan jämföra de bästa VPN-alternativen mot varandra.

Jämför alla VPN-tjänster på topplistan

Har någon av ni läsare provkört ibVPN? Och om så är fallet – är ni nöjda? Hör gärna av er via kommentarsfältet för att diskutera mer eller kläm till med ett användarbetyg vettja.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN