Hur bra är incognito-läget egentligen, och kan funktionen mäta sig med VPN-tjänsterna? Många verkar tro att incognito-läget är svaret på alla tänkbara problem, och allt skydd man behöver. Men det stämmer inte.

Incognito-läget är långtifrån hemskt, men i mina ögon får funktionen mer beröm än den förtjänar. I den här artikeln reder vi ut vad incognito-läget faktiskt gör, vad det inte gör och hur det skiljer sig mot VPN-tekniken.

Vad gör incognito-läget?

När ni aktiverat incognito-läget händer det här:

 • Alla webbkakor tas bort (inga nya kakor sparas i webbläsaren).
 • Webbhistoriken nollställs (ingen ny webbhistorik sparas i webbläsaren).
 • Sökförfrågningar i exempelvis Google eller Bing sparas inte lokalt.
 • Webbläsaren sparar inte era inloggningsuppgifter.

Där har ni det, svart på vitt. Funktionen skyddar er mot nyfikna personer (tex. en näsvis sambo eller en klåfingrig kompis) som har fysisk tillgång till era enheter.

Incognito-läget kan därför komma väl till pass om ni tex. ska köpa en present utan att mottagaren ska kunna ta reda på det. Men med handen på hjärtat lär fördelningen se ut så här:

incognito-meme

Utöver det har funktionen klarat av att överlista betalväggar, dvs. tidningarnas ”ni får bara läsa tre artiklar i månaden”-regler. Men nyhetssajterna har dock börjat anpassa sig, så det är långtifrån säkert att det knepet fortfarande fungerar.

Vilka begränsningar har incognito-läget?

För det första krypteras ingenting, internetoperatörerna kan se vilka sökfraser ni anger samt vilka sidor ni besöker. För det andra skyltar ni fortfarande med era riktiga IP-adresser. Det kanske inte låter så hemskt, men det är mer problematiskt än vad ni tror. IP-numren avslöjar:

 • Var ni befinner er (till och med vilken gata ni befinner er på)
 • Vilken internetoperatör ni använder er av

Den informationen räcker för att alltifrån snokande upphovsrättstroll till irriterande reklambolag ska kunna sätta tänderna i er.

Som många säkert känner till går incognito-läget ofta under benämningen ”porrfliken”, eller ”porrläget”, då många (inte ni läsare förstås) väljer att aktivera funktionen innan de kikar på erotiskt material. Då förväntar man sig förstås att surfsessionen hemlighålls från teknikjättar såsom Google och Facebook, men nepp – så är inte fallet. De kan fortfarande kartlägga era porrvanor – oavsett om ni surfar via en incognito-flik eller inte.

incognito-artikel

Vad ser internetoperatörerna?

Så länge ni inte skyddar er med en VPN får de reda på precis allt. Operatörerna lägger vantarna på följande uppgifter:

 • Inf. som rör vilka webbsidor ni besöker
 • Inf. som rör vilka sökfraser ni använder på tex. Google och Bing
 • Chattkonversationer (så länge de inte är krypterade)
 • Inf. som rör vilka filer ni laddar ner (om ni laddar ner filer via okrypterade webbsidor)
 • Inf. som rör hur mycket tid ni spenderar på en specifik webbsida

Det är en rejäl informationsbunt, om ni frågar mig.

Operatörerna kan dessutom skapa en rätt klar bild över vad ni gör på nätet, även om ni endast besöker HTTPS-sajter. Mer specifikt kan de se vilken domän ni besöker (tex. https://vpnbasen.se), men inte vilken undersida ni befinner er på (tex. https://vpnbasen.se/cyberghost).

Den informationsluckan kan de dock täppa igen genom att matcha tidsstämplarna med datapaketen, dvs. genom att använda sig av DPI (Deep Packet Inspection)-teknik. Det är en tidsödande process, men så länge de är tillräckligt intresserade kan de krossa HTTPS-skyddet utan några större problem.

Publika WiFi-nät är problematiska

Om ni kopplar upp er mot offentliga WiFi-nät, som ni bland annat hittar på flygplatser, caféer och restauranger – kan ni ligga risigt till. Detta då de som basar över nätverken fortfarande kan ta reda på vad ni donar med online, även om ni surfar via incognito-läget.

De fejkade WiFi-nätverken är även de ett stort problem. I de fallen använder hackarna sig av så kallade paketsniffare, såsom Wireshark, som klarar av att kartlägga precis allt.

Incognito-läget vs. VPN-tekniken

Incognito-läget förbättrar integritetsläget i webbläsaren, men kan inte jämföras med VPN-tjänsterna, som bjussar på ett betydligt bättre skydd. De döljer era riktiga IP-adresser och skyddar hela internetuppkopplingen.

Med en VPN-uppkoppling i ryggen skyddas ni på det här sättet: Ni kopplar upp er mot en VPN-server -> era riktiga IP-adresser döljs, och från det ögonblicket är det bara det anonyma IP-numret som snokarna kommer åt. Och det kan de inte göra ett dyft med. Snokarna kan på sin höjd märka av att ni använder er av en VPN, men värre än så är det inte.

incognito-meme2

Om ni surfar med ett VPN-skydd kan operatörerna inte heller strypa era uppkopplings-hastigheter, vilket de ibland försöker sig på för att kunna jämna ut serverbelastningen vid ”peak”-tider (kvällar och helger).

Är incognito-läget värdelöst?

Nej, verkligen inte, men det är lite väl begränsat. I mina ögon bör ni komplettera incognito-läget med en VPN-tjänst som håller måttet. Om ni går den vägen skyddar ni inte bara webbläsaren, utan hela internetuppkopplingen. Men tänk gärna på att koppla upp er mot en VPN-server först, för att därefter öppna incognito-fliken.

Hur anonym blir man egentligen?

Hur man än vrider och vänder på det är ni aldrig 100% anonyma på webben, det är en omöjlighet. Men om ni kompletterar en VPN-tjänst med incognito-läget är ni så ospårbara ni bara kan bli.

Tänk på att det är viktigt att ni väljer rätt VPN-tjänst, och inte blint faller för det billigaste alternativet. I mitt tycke bör ni köra på ett VPN-alternativ som inte sparar några känsliga loggar, bjussar på snabba servrar och erbjuder egenutvecklade VPN-appar för alla vanliga enheter. Ta gärna en titt på inköpsguiden om ni vill veta mer om alla faktorer som är av vikt när det kommer till VPN-köp.

Sammanfattning

Incognito-läget skyddar era enheter mot nyfikna vänner och bekanta, men det biter inte  mot upphovsrättstroll, snokande internetoperatörer och hackers. Om ni vill ha ett heltäckande skydd måste ni komplettera incognito-läget med en VPN-tjänst.

VPN-företagen döljer era riktiga IP-adresser och som en konsekvens av det kan ni göra er kvitt övervakarna, samtidigt som ni kan överlista diverse tv-plattformar såsom Netflix, BBC iPlayer och många fler.

Ni kan dessutom låta VPN-tjänsten arbeta tillsammans med incognito-läget. Men tänk på att VPN-tjänsten är viktigast. Det är trots allt den som gör grovjobbet.

Vad säger ni om saken? Använder ni er av en VPN-tjänst, eller kanske bara incognito-läget? Snacka gärna mer om saken i kommentarsfältet nedan.

Prenumerera
Notifiera mig
guest
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
JuhaT

Inkognito använder jag inte. För jag vill kunna spara vissa saker för bekvämlighetens skull. Typ inloggningsuppgifter till vissa sajter så jag slipper fylla i dem varje gång Man kan låta Firefox radera historiken ändå. Och med cookie autodelete raderas alla cookies inom nån sekund förutom dem man vill spara Jag använder VPN naturligtvis. Har tre stycken faktiskt (för VPN är ofta löjligt billigt : ) ) Utöver det har jag uBlock, noScript och firefox containers. I min windowsinstalltion har jag även det utmärkta Sandboxie som kör hela webläsaren i en sandlåda och raderar allt som hänt under sessionen. Det tar… Läs mer »