Meny

IPTV-trafiken minskade över 50% efter Xtream Codes-räden

För omkring en vecka sedan var det mer eller mindre kaos inom IPTV-communityn. Detta efter att IPTV-portalen Xtream Codes tagits ner som en konsekvens av ett gäng gemensamt synkroniserade räder på EU-nivå.

De räder som genomfördes gick under det lite småkaxiga samlingsnamnet ”Black IPTV”, och kan vara början på en större antipirat-kampanj riktad mot de olicensierade IPTV-leverantörerna.

Mer specifikt hävdade Xtream Codes, som fortfarande ligger nere, att de behandlade allt material lika, samt att de endast fungerade som en mellanhand mellan köpare och säljare. Men polisen köpte inte den förklaringen – och när tjänsten väl släcktes ner drabbades omkring 5.000 IPTV-leverantörer samt ca. 50 miljoner slutanvändare. På Xtream Codes webbsida står numera följande angivet:

”Our website and services are down due to a preventing examination from italian authorities. The examination is about a small number of our clients located in Italy. We apologize for any inconveniece although we are not responsible.

Please note that any website or/and service is using our name is fake and we are not in any way associated with them.

Xtream-Codes Team”

En anonym källa som Torrentfreak snackat med menar att effekterna av nertagningen skulle dröja omkring två dagar, och enligt den kanadensiska internetoperatören Sandvine stämde det helt utmärkt. Fredagen den 20 september, dvs. två dagar efter räderna, hade den olicensierade IPTV-trafiken minskat med strax över 50% jämfört med dagen innan.

Med detta sagt var minskningen väntad. Men att många IPTV-leverantörer var så pass långsamma när det kom till att migrera till likvärdiga plattformar var lite överraskande. På lördagen den 21 september var dock majoriteten av alla IPTV-leverantörer uppe och tickade igen, och det märktes även på IPTV-trafiken.

sökningar-efter-xtream-codes-efter-nertagningen
När Xtream Codes togs ner ökade söktrafiken rejält enligt Google Analytics..

Vissa IPTV-leverantörer, mer specifikt de fula fiskarna, valde att lämna kunderna i sticket – dvs. att ta pengarna och dra. Men detta var trots allt ovanligt, och till IPTV-branschens försvar finns det oseriösa aktörer överallt, oavsett var man letar.

För att sammanfatta läget har den IPTV-branschen återhämtat sig bra. Ett fåtal IPTV-leverantörer drabbades dessutom inte alls av räderna, och nästan samtliga IPTV-leverantörer som väl påverkades har återhämtat sig helt eller nästan helt.

Det finns utöver detta ett antal bra alternativ till Xtream Codes som bör betraktas som minst lika välfungerande. Men om den IPTV-plattform ni är intresserade av slog upp sina dörrar efter att Xtream Codes tagits ner bör ni dock vara lite försiktiga. Detta då ett fåtal oseriösa sådana ploppat upp för att dra nytta av all förvirring som uppstått.

Det återstår fortfarande att se om de IPTV-plattformar som fortfarande finns kvar får vara ifred. Och med lite tur kan de skydda sig mot eventuella räder på ett bättre sätt när de nu är plågsamt medvetna om vad som hände med den största konkurrenten i gänget.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN