Meny

Recension LimeVPN: En krånglig VPN för experter

LimeVPN har sitt säte i Singapore och om vi tar en kik på VPN-företagets webbsida ser vi att abonnemangs-priserna skiljer sig markant. Bas-abonnemanget är ruskigt billigt och premium-varianten är betydligt mer påkostad.

I recensionen nedan tar vi reda på varför det ligger till på det sättet. Jag granskar även övriga faktorer som är av stor vikt, såsom loggpolicyn, säkerhetsfunktionerna, serverhastigheterna och apparna – alla mätbara faktorer får sig en rejäl översyn.

FaktaInfo
Företagets säteSingapore
P2P och torrentingTillåts
Netflix amerikanska utbudPro- och bas-kunder kan låsa upp Netflix
BBC iPlayerPro-kunder kan låsa upp BBC iPlayer
SVT PlayJa
Antal servrar20+ i 18+ länder
VPN-protokollOpenVPN, Softether, PPTP, IKEv2, SSTP och L2TP
Krypteringsteknik (högst)AES 256
Kill SwitchJa (Windows, Mac och iOS)
Support viaWebbformulär och e-post
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
LimeVPN Basic
Kostnad vid månadsbetalning$2.49
Kostnad vid årsabonnemang$1.49
Kostnad vid tvåårsabonnemang$1.00
Antal samtida enheter som tillåts2
LimeVPN Pro
Kostnad vid månadsbetalning$19.99
Kostnad vid årsabonnemang$14.98
Kostnad vid tvåårsabonnemang$11.00
WebbsidaLimeVPN.com

På plussidan (+)

Många typer av enheter kan kopplas upp

LimeVPN lirar finfint med bland annat:

 • Windows
 • Mac
 • iOS
 • Android
 • Linux
 • Kodi-boxar
 • Smarta tv-apparater
 • Chromecast-enheter

Några egenutvecklade appar får vi inte ta del av, men SoftEther fungerar mycket bra med Windows och OpenVPN Connect fungerar hur bra som helst med iOS, Mac, Android och Linux. Om ni skulle fastna vid installationen finns smidiga installationsguider för alla enheter som kan kopplas upp tillgängliga under hjälpfliken, vilket bör passa perfekt om ni vill slippa tjattra med kundtjänstpersonalen i onödan.

VPN-företaget ger även ett bra stöd för just routrar. För närvarande fungerar nedanstående routrar och router-programvaror utmärkt tillsammans med LimeVPN:

 • DD-WRT
 • ASUS
 • D-Link
 • Linksys
 • Mikrotik
 • Sitecom
 • TP-Link
 • Tomato

20+ enheter kan kopplas upp på samma gång

VPN-jättar såsom ExpressVPN (5 samtida uppkopplingar), NordVPN (6 samtida uppkopplingar) och Cyberghost (7 samtida uppkopplingar) hamnar alla i lä om vi bara tar hänsyn till hur många enheter som kan kopplas upp på en och samma gång.

Som rubriken säger går det bra att koppla upp tjugo enheter samtidigt, men då måste vi dock teckna oss för Pro-varianten. För basabonnemanget är det två samtidigt uppkopplade enheter som gäller, vilket förvisso kan räcka för en del.

Alla moderna krypteringsprotokoll finns tillgängliga

VPN-branschens just nu starkaste krypteringsalgoritm, AES 256, stöds fullt ut. Detsamma gäller för VPN-protokollen OpenVPN, Softether och IKEv2. Om ni vill kan ni även använda er av L2TP, SSTP eller PPTP, men detta bör ni endast göra om ni inte har något annat val. Till exempel om en äldre eller en lite mer ovanlig enhet ska kopplas upp.

Kill Switch-funktionalitet ingår för både Windows och Mac. Tack vare det säkerhetsverktyg som precis nämnts bryts våra internetuppkopplingar per automatik om vi skulle tappa kontakten med LimeVPN:s servrar, tex. om en app skulle slänga ut oss. Kill Switch-verktyget är mycket viktigt rent säkerhetsmässigt, och bör alltid vara aktiverat då samma verktyg är det bästa skyddet vi har mot diverse IP- och DNS-läckor, och annat som riskerar att röja vår identitet online.

Inga säkerhetsbrister kunde identifieras

Samtliga VPN-leverantörer säger att de skyddar oss mot alla tänkbara säkerhetsbrister, såsom IP-läckor och DNS-läckor mm., men i verkligheten är det inte så. Vissa VPN-företag slarvar med säkerhetstänket – och det är helt oförlåtligt. LimeVPN klarade sig dock utmärkt i våra tester. Totalt sett grillades VPN-leverantören mot fem webbtjänster, och som ni ser nedan fanns det ingenting att anmärka på.

 • Virustotal (ok)
 • VPN Insights (ok)
 • Torrent IP-tool (ok)
 • Browserleaks.com (ok)
 • Doileak.com (ok)

inga-ip-läckor-vid-torrenting-för-frootvpn
Inga IP-läckor vid torrenting..

testresultat-för-dns-läcka-för-frootvpn
Inga DNS-läckor enligt VPN Insights..

inga-ip-läckor-för-frootvpn-enligt-vpn-insights-1
Inga IP-läckor..

inget-virus-i-programvaran-för-frootvpn-1
Programvaran (Softether) är ren som nyfallen snö

Apparna är kvicka och enkla att använda

Som jag redan nämnt erbjuder LimeVPN inga egenutvecklade appar, och för nybörjare kan installations-processen därför vara något knivig. Totalt sett testade jag två appar, en för Windows och en för iOS. Vi börjar som vanligt med att grilla Windows-klienten.

Alla Windows-användare kan välja på antingen OpenVPN Connect eller SoftEther. Jag valde att ge mig på SoftEther-varianten. Efter cirka fem minuters skiftande mellan SoftEther-klienten och LimeVPN:s hjälpsidor var jag igång. Att lägga in alla servrar jag behövde var lite av ett hästjobb, men när jag väl lärt mig hur klienten fungerade gick det hela fort.

Om vi tar en titt på den tekniska biten var serverbytena blixtsnabba, gränssnittet likaså och allt som allt kändes appen både rapp och lättbegriplig.

softether-windows-för-limevpn

På iOS-sidan valde jag att använda mig av OpenVPN Connect, vilket jag rekommenderar att alla iOS-användare gör. Även här kan det ta en stund att komma igång, men om inställningsguiden följs till punkt och pricka är man trots allt skyddad efter cirka 10 minuters pillande.

OpenVPN Connect-appen vinner kanske inga designpriser, men den gör precis det den ska. Serverbytena är snabbt avklarade även här, och gränssnittet är minst lika följsamt som hos SoftEther-klienten.

installningssida-för-ios-för-limevpn

Allt som allt är jag nöjd med app-utbudet, även om jag anser att egenutvecklade appar nästan alltid är att föredra. Men då vi kan använda oss av många typer av tredjepartsalternativ, och då guiderna är så pass lättförståeliga hamnar hela kategorin på rätt sida om plusstrecket.

Servrarna är kvickare än genomsnittet

Speedtest.net ville inte vara med och leka och klagade på ”latensfel”. Istället blev det Fast.com som fick rycka in. På grund av detta ser animationerna något annorlunda ut jämfört med många andra recensioner – men hastighetsresultaten ska inte ha påverkats på något sätt.

För att förtydliga läget är det ingen nackdel att Speedtest.net inte ville samarbeta. Många VPN-leverantörers brandväggar är starka nog för att sätta käppar i hjulet för mättjänsten, och ett gäng hastighetstest (som bör vara minst lika träffsäkra) fick vi i vilket fall.

hastighetstest-för-limevpn

Bashastigheten

Det okrypterade hastighetsläget hittar ni nedan.

Nerströms: 244 Mbps
Uppströms: 251 Mbps
Latens: 12 ms

baslinjetest-för-vpn-recensioner

Sverige

En av LimeVPN:s svenska VPN-servrar fick sträcka på benen först, och det gjorde den bra.

Nerströms: 72 Mbps
Uppströms: 140 Mbps
Latens: 50 ms

Storbritannien

Den brittiska server som provkördes bjöd på riktigt fina hastigheter. 60+ Mbps nerströms ett mycket bra resultat med tanke på avståndet.

Nerströms: 61 Mbps
Uppströms: 140 Mbps
Latens: 77 ms

USA

Många VPN-leverantörers USA-servrar brukar ibland vara sega som sirap. Detta har jag sett många exempel på. För LimeVPN är det dock full fart som gäller, och 100+ Mbps nerströms är en mycket bra prestation som ligger i linje med vad de större VPN-jättarna presterar.

Nerströms: 120 Mbps
Uppströms: 150 Mbps
Latens: 140 ms

Mer specifikt blir det plushögen som gäller då LimeVPN:s serverpark är välsmord som bara den.

Netflix och SVT Play kan låsas upp

Enligt kundsupporten går det mycket bra att komma åt Netflix amerikanska utbud – och det stämmer hur bra som helst. Utöver detta fungerar även SVT Play utmärkt på de svenska servrarna.

limevpn-netflix-servrar

Stödet för att låsa upp Netflix fullständiga utbud är för övrigt ganska omdebatterat (SVT Play viker ner sig nästan jämt). År 2016 valde (ok, Hollywood tvingade dem) streamingjätten att blockera VPN-leverantörernas IP-nummer för att göra det omöjligt för VPN-kunder att komma åt Netflix regionslåsta utbud. Men som tur är väljer många VPN-leverantörer att streta emot, och lyckligtvis ställer LimeVPN sig till den skaran.

svt-play-fungerar-med-limevpn

Kundsupporten sköter sig snyggt

LimeVPN erbjuder tyvärr inte någon direktchatt, men det går utmärkt att kontakta dem via antingen ett webbformulär eller via e-post. När jag testkörde tjänsten strulade qBittorrent, och istället för att skicka iväg ett antal påhittade frågor som jag redan vet svaret på drog jag iväg en riktig fråga via det webbformulär som går att hitta under supportfliken.

supportformulär-för-limevpn

Efter några timmar damp ett korrekt svar ner i inkorgen. Den server jag kopplade upp mig mot var inte godkänd för p2p-trafik, vilket jag borde ha läst mig till. Nåväl – LimeVPN ska inte straffas för mitt slarv, och ett korrekt svar inom 2-3 timmar får trots allt ses som godkänt.

För att det ska bli enklare att komma igång erbjuds även installationshjälp via skärmdelning, där LimeVPN-supporten tar hand om alla typer av installationer via en direktlänk. Installationshjälpen testades aldrig då jag kunde installera programvaran själv, men jag blev erbjuden denna extrahjälp ett antal gånger – vilket bör ses som positivt.

limevpn-support-via-direktlänk

Utöver detta är hjälpsektionen mycket snyggt uppstyrd. Väl där hittar vi installationsguider för alla enheter som kan kopplas upp, mer information om VPN-tekniken samt mycket annat.

Som ni själva förstår sköter LimeVPN sig utmärkt inom denna kategorin, och då blir det plushögen som gäller även här.

VPN-företaget har ett bra rykte online

Om vi återigen tar en kik på LimeVPN:s webbsida ser vi att de stoltserar med ett gäng filtrerade användarbetyg, och precis som väntat är alla som uttalat sig hur nöjda som helst. Användarbetygen är förstås inte fejkade, men för att vi ska kunna få reda på huruvida de befintliga kunderna är nöjda eller inte måste urvalet vara bättre än så här.

filtrerade-betyg-för-limevpn

Efter att jag grävt runt bland diverse diskussionsforum och sociala medie-sajter såsom Reddit, Facebook och Twitter kom jag fram till att nästan alla kunder var nöjda. Visst, det fanns ett fåtal gnällspikar som skrev hat-recensioner, men det fenomenet drabbas alla VPN-leverantörer av, oavsett hur bra de presterar.

Mer specifikt var det främst prisnivåerna, hastighetsläget, säkerhetsnivån samt möjligheten att få ett dedikerat IP-nummer (mer om det nedan) som berömdes mest.

limevpn-användarbetyg

Vissa kunder tyckte dock att VPN-tjänsten var något svår att komma igång med, och det kan jag förstå. Då LimeVPN-gänget inte erbjuder några egenutvecklade appar kan jag köpa det tänket, men då det stora flertalet faktiskt var hur nöjda som helst hamnar hela kategorin i plushögen.

Fildelning stöds på öronmärkta servrar

Fildelning via Bittorrent-protokollet samt p2p tillåts på nästan alla servrar, inklusive:

 • Sverige
 • USA
 • Storbritannien
 • Japan
 • Tyskland
 • Kanada
 • Ryssland

Men om ni väljer att köra på det lite enklare VPN-abonnemanget är det endast Nederländernas VPN-servrar som tillåts för just fildelning.

torrent-servrar-för-limevpn

Rent prestandamässigt finns det heller ingenting att klaga på. Hastighetsläget, dvs. 24.3 MiB/s eller omkring 204 Mbps nerströms är knappast någonting att skämmas över. Den fildelningsserver som användes (Nederländernas) är dessutom tillgänglig för alla prenumeranter.

torrenting-test-med-limevpn

Loggpolicyn är säkert utformad

Som ni snart kommer att märka är det locket på som gäller om diverse myndigheter eller skumma upphovsrättsorganisationer skulle komma och knacka på. Somliga VPN-leverantörer (oftast gratisvarianterna) har som vana att sälja vår surfhistorik till högstbjudande – men så är det knappast här.

LimeVPN sparar dock en viss mängd information, såsom:

 • Tidsloggar (dokumenterar när ni kopplar upp dig mot en specifik VPN-server)
 • Uppkopplingsloggar (visar hur länge ni varit uppkopplade mot en specifik VPN-server)
 • Information om hur mycket datatrafik ni förbrukar (sparas för att förhindra missbruk)
 • Betalinformation (krypteras – kan inte användas för att spåra oss)
 • Inloggningsuppgifter (för tex. lösenordsåterställning)

Utöver detta – nada. Uppgifterna som nämnts ovan delas inte med någon, vare sig myndigheter eller upphovsrättslobbyn, och jag litar fullständigt på att det förhållningssättet inte kommer att förändras i framtiden.

Då tar vi en titt på det viktigaste, dvs. vad VPN-leverantören inte sparar:

 • IP-nummer
 • DNS-förfrågningar
 • Statistik vg. vilka filer som laddas ner
 • Statistik vg. vilka sajter som besöks

För att sammanfatta läget är loggpolicyn lättbegriplig, benhård och bjussar med andra ord på ett mycket bra skydd. Med detta sagt blir det plushögen som gäller även här.

En dedikerad IP-adress ingår i Pro-abonnemanget

En av de största fördelarna som Pro-varianten bjussar på är att en dedikerad IP-adress ingår i priset. Konkurrenter såsom NordVPN tar $70 om året för detta, och helt plötsligt känns $11 i månaden inte särskilt blödigt.

Någon timme efter ni tecknat er för Pro-abonnemanget dimper ett mail ner i inkorgen. Väl där för ni välja en dedikerad IP-adress i något av de nedanstående länderna:

 • USA (New York, San Francisco, Kalifornien, Atlanta, Seattle, Dallas eller Los Angeles)
 • Storbritannien (London)
 • Australien (New South Wales)
 • Nederländerna (Amsterdam)
 • Japan (Tokyo)
 • Singapore
 • Frankrike (Paris)
 • Kanada (Toronto)
 • Indien (Bangalor)

En delad IP-adress (som ingår för alla kunder) används av många kunder samtidigt, och en dedikerad sådan är öronmärkt för just dig. Tack vare detta slipper ni stöta på problem om någon annan VPN-användare misskött sig, och Netflix amerikanska utbud (om ni väljer ett USA-baserat IP-nummer) samt BBC iPlayer (om ni väljer ett IP-nummer i Storbritannien) kan låsas upp hur enkelt som helst.

De längre abonnemangen är mycket prisvärda

Sammanlagt finns det två VPN-paket att välja på, och skillnaden är enorm. Baspaketet är extremt prisvärt men samtidigt betydligt mer sparsmakat om vi jämför med Pro-abonnemanget. Om ni tecknar er för det billigaste VPN-paketet ingår ett enklare fildelningsstöd (färre fildelningsservrar) och stödet för kunna använda LimeVPN-uppkopplingen tillsammans med Tor-nätverket uteblir helt.

Det mer påkostade abonnemanget är däremot vansinnigt maxat. Väl där ingår bland annat Tor-stöd, ett kompetent DDOS-skydd, ett dedikerat IP-nummer, fler samtida uppkopplingar, fler och snabbare VPN-servrar samt ett bättre stöd för fildelning.

limevpn-prislista

Utöver detta ingår även en pengarna tillbaka-garanti som sträcker sig över 30 dagar, men det finns samtidigt ett gäng villkor ni måste uppfylla. Om VPN-tjänsten fungerar som den ska har ni inte rätt att utnyttja garantin. Ni måste med andra ord låta kundsupporten göra sitt jobb innan ni väljer att kasta in handduken. Om inte skulle vara nöjda, och supportgänget inte kan hjälpa er – får ni däremot tillbaka era investerade slantar inom tre dagar.

Neutralt (+-)

Serverparken är liten men effektiv

Är 20+ servrar i 18+ länder mycket? Nej, verkligen inte. Men då LimeVPN:s serverpark är strategiskt placerad, och då servrarna är ordentligt vässade är det svårt att vara alltför kritisk.

serverpark-för-limevpn

Visst. VPN-jättar såsom NordVPN och ExpressVPN bjussar på enormt stora serverparker med tusentals servrar. Men så länge LimeVPN sköter sig så här pass bra får denna kategori stanna på rätt sida om plusstrecket.

Basic-kunder kan inte låsa upp BBC iPlayer

Tedrickarna i Storbritannien, dvs. BBC, har satt upp en effektiv spärr för att vi svenskar inte ska kunna komma åt deras innehåll. Tyvärr kan detta avancerade proxy-skydd inte överlistas om ni väljer att köra på LimeVPN:s bas-abonnemang. Men men, för $1 i månaden är bas-varianten vansinnigt prisvärd i vilket fall.

bbc-iplayer-fungerar-inte-med-limevpn

Om ni däremot väljer ett dedikerat IP-nummer i Storbritannien (ingår för Pro-kunder) kan BBC iPlayer låsas upp hur enkelt som helst.

På minussidan (-)

Här ekar det tomt, som tur är.

Rekommenderas LimeVPN?

Till viss del. Ta mig inte fel när jag gnäller på LimeVPN:s basic-abonnemang. Om ni ”bara” är ute efter ett bra stöd för att låsa upp Netflix och SVT Play, samt nöjer er med två samtida uppkopplingar, är det enklare alternativet ett acceptabelt val.

LimeVPN:s Pro-variant är betydligt mer kostsam, men med tanke på att 20+ samtida uppkopplingar ingår (och en dedikerad IP-adress!) kan Pro-abonnemanget vara ett acceptabelt alternativ för kräsna kunder.

Summa summarum: LimeVPN erbjuder en relativt bra VPN-tjänst, men den kan inte mäta sig med toppalternativen, såsom CyberGhost(recension), Surfshark(recension) och ExpressVPN(recension). Kompromisserna är för många, och konkurrensen för hård, för att LimeVPN ska kunna få en helhjärtad rekommendation.

Jämför gärna de bästa VPN-alternativen mot varandra på topplistan. Väl där får samtliga viktiga attribut en stund i rampljuset.

Jämför alla VPN-tjänster på topplistan

Har någon av ni läsare provkört LimeVPN? Och om så är fallet – är ni nöjda? Hör gärna av er via kommentarsfältet för att diskutera mer eller kläm till med ett användarbetyg vettja.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN