LimeWire gjorde entré strax efter millenniumskiftet. Vid den tidpunkten var fildelningsappen Napster fortfarande populär, och en stor nagel i ögat på upphovsrättslobbyn. Men efter en tid tog LimeWire över platsen som världens mest populära fildelningsmjukvara, och nedan förklarar vi varför.
Efter att amerikanska myndigheter stängt ner Napster under sommaren 2001 var det många fildelningsappar som tävlade om att vara störst, bäst och vackrast. Direct Connect, iMesh, eDonkey2000 och Freenet blev snabbt populära, men LimeWire lyckades bäst.
Därför blev LimeWire populärast
LimeWire grundades av Mark Gordon och kodades fram av personerna bakom Lime Group LLC, som bestod av utvecklare som var särskilt intresserade av fildelning och p2p-teknik. Deras framgångsrecept bestod bland annat av att Napster och Grokster tackade för sig, samt det faktum att LimeWire var relativt befriat från annonser.
Det fanns dock ett flertal problem med den bakomliggande tekniken, dvs. Gnutella. Ibland fick fildelare som exempelvis ville ladda ner ett musikstycke ta del av en helt annan fil, eller en tom sådan.
BitTorrent-tekniken var dock större under denna era. Men LimeWire blev ett nästan lika stort fenomen tack vare att programmet tilltalade den breda massan, samt innehöll en ren kod som var fri från både virus och spionprogram. Programmet var även översatt på ett flertal språk, och som du ser nedan fanns dessutom en svensk översättning tillgänglig.
Läs mer: Så laddar du ner torrenter automatiskt
Enligt Torrentfreak hade mer än 20 % av alla datoranvändare installerat LimeWire, så att säga att programmet gjorde succé är ingen underdrift.
Personalen hade kul
Källan ovan har även pratat med en av utvecklarna, Balevsky, som påpekade att teamet bakom LimeWire även gillade att festa och ha kul. Han beskriver att de hade en vattenpipa av värde cirka 3 000 kronor på kontoret men avslöjar samtidigt inte till vilket ändamål:
”Det faktum att vi hade en vattenpipa på kontoret som var värd cirka 300 dollar – och var en present från ägaren – borde ge dig ett bra grepp över hur företagskulturen såg ut”

LimeWire lades ner år 2010
LimeWire lades ner i fyra år efter att den amerikanska antipiratgruppen RIAA och ett flertal likvärdiga organisationer stämt företaget. Utvecklarna kände en enorm stolthet för det program de tagit fram samt underhållit, men slutligen fick företaget betala cirka 1 miljard kronor och samtidigt be användarna att ta bort mjukvaran från sina system.
Läs mer: Fildela säkrare med en VPN
Personer som väljer att besöka Limewire.com tas numera till MuWire, som en av LimeWire-utvecklarna ligger bakom. Det är ett kompetent program men MuWire kan inte ersätta LimeWire, som var oerhört populärt under sin storhetstid.
Dagens fildelning tar främst plats på torrentsidor och streamingsidor men om du (precis som jag) har åldern inne, berätta gärna vad du tyckte om LimeWire i kommentarsfältet nedan.