Meny

Meddelande-tjänsten Telegram hotas av antipirat-lobbyn

Det helt anonyma meddelandenätverket Telegram skapades av bröderna Nikolai samt Pavel Durov, och har varit uppe och tickat sedan 2013. Numera är tjänsten uppe i 300 miljoner användare, vilket innebär att succén är ett faktum.

Men de vinner tyvärr inte några popularitetspriser hos upphovsrättslobbyn, som menar att de identifierat över 170 kanaler där diverse upphovsrättsskyddat innehåll sprids. Den här gången är det inte heller RIAA, MPAA eller någon annan internationell storfräsare som kommer och ställer krav. AZAPI, en rysk upphovsrättsorganisation, verkar ha surnat till rejält.

Mer specifikt vill AZAPI att Telegram ska märka upp allt material på plattformen, och detta för att piratkopierat innehåll ska kunna tas bort på ett enklare sätt. Och då Telegram spås lansera kryptovalutan ”gram” inom en snar framtid anser de att plattformen riskerar att förvandlas till ett paradis för nätpirater – som därmed dela material, betala för sig och ta betalt på ett fullkomligt anonymt sätt.

Om de två ryska bröderna inte gör som upphovsrättsorganisationen befaller blir det en anmälning till den amerikanska handelskommissionen som väntar, och som om inte det skulle vara nog ska en lång rad andra amerikanska myndigheter bli varse om Telegrams ”ovilja att hjälpa till”.

Med detta sagt sitter Telegram-gänget i lite av en rävsax. Om de sätter igång och spårar användare till höger och vänster blir Telegram-apparna helt obrukbara, och om de vägrar samarbeta med övervakarna är det förmodligen rättsliga åtgärder som väntar. Att kunna kommunicera fritt, dvs. helt utan övervakning – kan ses som en lyxvara som vi med lite otur kan behöva säga hej då till.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN