Meny

Netflix döljer tv-serier och filmer för VPN-användare

Netflix har börjat behandla VPN-användare på ett annorlunda sätt. Istället för att det fullständiga utbudet blir tillgängligt, visas endast det innehåll som Netflix har rätt att visa över hela världen, om du använder en VPN-tjänst som inte klarar av att låsa upp Netflix. Netflix har inte informerat sina användare om förändringen.

För cirka fem år sedan valde Netflix att ta till med hårdhandskarna, när det proklamerade att VPN-användare och Proxy-användare inte skulle kunna låsa upp det fullständiga utbudet. VPN-förbudet påhejades av upphovsrättslobbyn, som fortfarande benämner VPN-användare som ”lurar systemet”, som ”Netflix-pirater”.

Netflix offensiv gentemot VPN-användare har bidragit till stor frustration, både hos VPN-användarna och VPN-företagen. Men somliga VPN-företag klarar fortfarande av att låsa upp Netflix, om de förfogar över rena, dvs. ej svartlistade IP-nummer.

Netflix nya förhållningssätt mot VPN-användare

Ur en synvinkel har Netflix gjort livet lättare för VPN-användare, då det Proxy-felmeddelande som visats upp när Netflix upptäckt att du använder dig av en VPN, inte längre basuneras ut i samma utsträckning som förr.

Numera ska VPN-användare kunna spela samtliga filmer och tv-serier som visas i Netflix-gränssnittet, helt utan att en felkod uppenbarar sig. Men om du skriver in en URL som tillhör en serie eller film som är blockerad, väntar det sedvanliga Proxy-felmeddelandet (M7111-5059) på dig.

netflix-felmeddelande

TV-serier och filmer döljs för VPN-användare

De geoblockerade titlarna försvinner inte när du använder en VPN. De döljs, såvida Netflix upptäcker att du försöker låsa upp ett Netflix-bibliotek annars varit otillgängligt.

Webbsidan uNogs, som listar film- och tv-serie-titlar som Netflix valt att regionsblockera, var först med att upptäcka Netflix nya förhållningssätt. De menar att streamingplattformen införde förändringen den första maj 2020.

En av uNogs administratörer, Brian, har sagt följande i ett samtal med Torrentfreak:

”We first noticed major changes with Netflix around May 1st. Along with forcing us to re-write a bunch of our legacy tools we noticed that a lot fewer titles were showing up with our scraper scripts.”

Netflix kan fortfarande överlistas

Somliga VPN-företag kan fortfarande låsa upp det fullständiga Netflix-utbudet, då biblioteket endast förminskas om Netflix upptäckt att du använder dig av en VPN.

Torrentfreak uppmärksammat detta: De har spelat upp Iron Man 3 ifrån Kanada, med en oskyddad internetuppkoppling. Men vid det tillfälle som en VPN-tjänst, som inte klarar av att låsa upp Netflix användes, försvann Iron Man 3 från det kanadensiska biblioteket. Och när Torrentfreak slutligen kopplade upp sig mot en kanadensisk VPN-server, med en VPN-tjänst som klarar av att låsa upp Netflix, var Iron Man 3 tillbaka i biblioteket. Exakt samma förhållningssätt är aktuellt för alla titlar, som Netflix valt att geoblockera.

Det är oklart varför Netflix valt att införa förändringen, men uNoGS menar att COVID-19-pandemin, och Netflix ökade popularitet i samband med krisen, kan ha spelat in.

Har Netflix-biblioteket minskat?

Om ditt Netflix-bibliotek är mindre än vanligt, när du är uppkopplad mot en VPN-server, bör du ta kontakt med VPN-företagets kundsupport. Mer specifikt har Netflix upptäckt att du använder en VPN, och om VPN-företaget har utlovat att Netflix ska kunna överlistas, ska du kräva att VPN-aktören hjälper dig.

Har du märkt av att Netflix-utbudet försämrats i samband med att du är uppkopplad mot en VPN? Och om så är fallet, berätta gärna mer i kommentarsfältet nedan.

4 KOMMENTARER

Prenumerera
Notifiera mig om
guest
4 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN