OperaVPN
Test år 2021
Uppdaterad: 2021-03-24
Besök OperaVPN
Besök OperaVPN
Höjdpunkter
 • Långsamt servernätverk
 • Känsliga loggar sparas
 • Obefintlig kundsupport
 • Netflix kan inte låsas upp
Betyg:
1.5
Hastighet
2
Säkerhet
2
Funktioner
1
Streaming
1
Betyg:
1.5
Besök OperaVPN
Meny
OperaVPN
Test år 2021
Uppdaterad: 2021-03-24
Besök OperaVPN
Besök OperaVPN
Höjdpunkter
 • Långsamt servernätverk
 • Känsliga loggar sparas
 • Obefintlig kundsupport
 • Netflix kan inte låsas upp
Betyg:
1.5

Test av OperaVPN → Gratis är inte alltid gott

En sammanfattning för dig som har bråttom

Operas VPN-tjänst är gratis, men där tar det roliga slut. Inga tv-plattformar kan låsas upp, känsliga uppgifter sparas och servernätverket är olidligt långsamt.

Vi rekommenderar dig att sluta läsa precis här, för att i stället ta dig till vår samlingsartikel med de bästa VPN-tjänsterna i Sverige. Där hittar du VPN-tjänster som både är billiga och presterar väl.

Då var det dags att ta en titt på Opera-webbläsaren, eller närmare bestämt VPN-tjänsten. Opera har lagt huvuddelen av sitt krut på att skapa rackarns bra webbläsare, men den inbyggda VPN-tjänsten är tyvärr en total besvikelse.

Ta mig inte fel, VPN-delen är långt ifrån hemsk, men då alla renodlade VPN-lösningar som recenserats springer varv runt OperaVPN går det knappast att lovorda Operas VPN-tjänsten.

Som du själv förstår är allt inte frid och fröjd. Krypteringsnivån är allt annat än bergsäker, hastighetsläget är inte heller någonting att hurra över och kundsupporten får knappast några applåder från mitt håll.

Men här får alla VPN-tjänster en ärlig chans, så även Operas VPN-tjänst. I recensionen nedan granskar vi allt ifrån loggavtalet till stödet för att låsa upp utländska streamingsajter.

Men innan dess får du som vanligt stå ut med lite snabbfakta.

OBS: Opera-webbläsarens VPN-tjänst benämns ibland som OperaVPN. Då webbläsaren är just detta, en webbläsare, och inte en VPN-tjänst, kan det eventuellt bidra till lite förvirring. Min förhoppning är att läget blir något klarare tack vare det här förtydligandet.

InformationAttribut
Företagets säteKanada
P2P och torrentingNej, tekniskt omöjligt.
Netflix amerikanska utbudNej
BBC iPlayerNej
SVT PlayNej
Antal servrar3+ i 3+ världsdelar
VPN-protokollNej
Krypteringsteknik (högst)HTTPS/SSL
Kill SwitchNej
Antal samtida enheter som tillåts1
Support viaWebbsida
KostnadGratis
WebbsidaOpera.com

På plussidan (+)

Det är lätt att komma igång

Opera har tagit fram en lättanvänd VPN-tjänst, det kan man inte ta ifrån dem. Allt du behöver göra är att ladda ner webbläsaren, justera några inställningar – sedan är man igång.

Mer specifikt är det följande som gäller för att komma i gång:

1. Ladda ner webbläsaren på Opera.com. Om du använder dig av en surfplatta eller en smartphone, ta dig till Google Play Store (Android) eller App Store (iOS) istället.

2. Ta dig till ”Inställningar” genom att ange ”settings/vpn” i sökfältet

3. Bocka för ”Aktivera VPN”

aktivera-vpn-för-opera

Du kommer i gång på olika sätt beroende på vilken typ av enhet du använder dig av, men förloppet är dock ganska självförklarande.

Hur som helst blir det fortfarande plushögen som gäller då webbläsarens gränssnitt är snyggt som få, och som rubriken säger är det löjligt enkelt att komma igång.

Uppdatering: Tråkigt nog har VPN-tjänsten försämrats något sedan förra gången recensionen sågs över. Numera kan man inte längre välja server själv, utan måste i stället hålla tillgodo med den VPN-server Opera anser passar bäst. Surt sa räven.

OperaVPN är gratis

Du behöver inte betala ett öre för att få tillgång till Operas VPN-tjänst. Men den gamla ramsan: ”När någonting är gratis är det du som är produkten” stämmer kusligt bra även här.

gratis-vpn-med-opera

Men då recensionen inte är slutförd, utan närmare bestämt knappt påbörjad, ska vi inte vara allt för för tidiga med att måla djävulen på väggen. OperaVPN kostar inte ett öre – och det är knappast någonting man kan slå ner på.

På minussidan (-)

Känsliga loggar sparas

En av de största fördelarna med att använda sig av en traditionell VPN-tjänst, och inte en nödlösning – som Operas VPN-tjänst faktiskt är, är att företaget i fråga gör allt för att hålla din data säker.

Regeringar, upphovsrättslobbyn, myndigheter – alla får foten vid dörren. Så är det dock inte här.

Operas användaravtal är välskrivet och enkelt att förstå sig på. Samtliga användare tilldelas ett unikt ID-nummer, vilket innebär att Opera kan hålla koll på hur ofta du använder dig av VPN-tjänsten samt hur länge.

Om du frågar Opera ska ID-numret inte kunna användas för att röja din identitet, vilket med handen på hjärtat låter ganska osannolikt.

Det är med andra ord helt upp till dig själva om du väljer att lita på att OperaVPN håller klaffen stängd om myndighetsförfrågningar trillar in.

operavpn-sparar-vissa-loggar

OperaVPN sparar

 • Kraschrapporter (anonyma)
 • Cookies (på hemsidan)
 • Google Analytics-data (på hemsidan)
 • Uppkopplingsloggar (inf. som rör när man kopplar upp sig mot en specifik VPN-server)
 • Tidsstämplar (inf. som rör hur länge man varit uppkopplad mot en specifik VPN-server)
 • Användar-ID:n (farlig och kan röja din identitet)

De uppgifter som jag precis nämnde sparas för att ”Opera ska kunna förbättra webbläsaren samt VPN-tjänsten”. Till Operas försvar är många av de uppgifter som precis nämnts inte särskilt farliga för din integritet, om vi bortser från Användar-ID-numren vill säga.

ID-numret används för att kunna förse dig med personligt anpassade annonser. Opera är ingen välgörenhetsorganisation och pengar måste komma in från något håll. Men ur en integritetssynpunkt är ska dessa typer av identifierare knappast ses som något styrketecken.

operavpn-serverar-annonser-för-alla-användare

Att spara känsliga data ska aldrig accepteras, och därmed blir det minushögen som gäller.

VPN-delen har ett dåligt rykte online

Webbläsaren är mycket populär och beröms bland annat för det snygga gränssnittet samt för enkelheten, men VPN-tjänsten har däremot ett mycket dåligt rykte.

Hastighetsläget beskrivs som minst sagt ostabilt och det faktum att man inte längre kan byta servrar har inte tagits emot väl av användarna.

operas-vpn-tjänst-recenseras-på-reddit

För att sammanfatta läget: Nästan alla är nöjda med webbläsaren, medan VPN-delen alltid beskriv som ett svart får som underpresterar.

Var bor Operas VPN-tjänst?

Denna fråga är tyvärr svår att få något vettigt svar på. Opera, det vill säga webbläsaren, har sitt säte i Norge – men efter det blir läget något mer komplicerat.

VPN-tjänsten sköts av SurfEasy (USA), som köptes upp av Opera (Norge) för några år sedan, och för att bättra på huvudvärken har Symantec (Kanada) nyligen köpt upp SurfEasy.

Som du själv förstår blir just ägandefrågan lite lagom snurrig. Är det norska datalagar som gäller, är det kanadensiska eller är det kanske amerikanska datalagar som Opera måste följa?

Opera skulle nog må bra av att förtydliga sig lite här.

Inga starka säkerhetsprotokoll inkluderas

För att kunna klassas som en VPN-tjänst måste alla data färdas krypterat via en sluten tunnel, och det förloppet sker faktiskt i OperaVPN:s fall, men mycket mer än så är det knappast tal om.

Din webbtrafik döljs från obehöriga, men den krypteras bara med hjälp av HTTPS- och SSL-standarden. Det vill säga samma teknik som nästan alla webbsidor använder sig av.

Tips: Zenmate och IvacyVPN är två utmärkta budget-VPN-alternativ som båda ger stöd för WireGuard, som är världens mest snabba VPN-protokoll. Så även säkert som bara den.

Med andra ord döljs ditt riktiga IP-nummer med svaga säkerhetsprotokoll, och det faktum att bara webbläsaren skyddas, och inte hela internetuppkopplingen, gör Operas VPN-tjänst än mer osäker.

opera-är-en-proxy
Källa: Github

Kill Switch erbjuds ej

OperaVPN erbjuder inte heller någon Kill Switch-funktionalitet – och då det verktygets viktigaste funktion är att skydda dig mot IP- samt DNS-läckor hade ett Kill Switch-verktyg varit uppskattat.

VPN-företag som håller måttet, likt ExpressVPN och NordVPN, erbjuder automatisk Kill Switch för alla enheter som kan skyddas.

Obefintlig kundsupport

Nästan alla VPN-leverantörer erbjuder någon form av kundsupport. I många fall kan man prata med kundsupporten via en chattklient, och om så inte är fallet brukar man åtminstone få tillgång till ett webbformulär eller en e-postadress för vidare kontakt – men så är det inte här.

Allt som allt är supportsidan ganska sparsmakad. Om man vill komma i kontakt med någon företagsrepresentant måste man starta en ny tråd i forumet, och med lite tur uppmärksammas frågan där, men det är långtifrån säkert att så blir fallet.

opera-användarforum

Det här duger inte. Några personliga svar blir det sällan eller aldrig tal om och det märks tydligt att Opera har så pass många användare att en dedikerad supportfunktion, såsom en chattklient, skulle bli överbelastad på bara någon minut.

Virustotal flaggade OperaVPN som osäkert

Operas VPN-tjänst testades mot ett flertal webbtjänster, och den klarade sig bra i fyra av fem fall:

 • DNSTest.com (ok)
 • IPLeak.net (ok)
 • Browserleaks.com (ok)
 • VPN Insights (ok)
 • Virustotal (flaggades som osäkert)

Som du ser ovan blev Opera flaggade av Virustotal (eller närmare bestämt Cylance), men till webbläsarens försvar rörde det sig förmodligen om ett så kallat falskt positivt resultat. Detta då nästan all VPN-mjukvara använder sig av teknik som kan få en del virusprogram att slå bakut.

Men samtidigt: Att bli flaggad av en antivirustjänst ska knappast ses som en komplimang, även om Operas VPN-tjänst med största sannolikhet är säker att använda.

Om Virustotal.com ger utslag kontaktar jag alltid företaget i fråga och ber dem förklara sig. Jag blir nästan alltid nöjd med företagens repliker. Men i detta fallet fanns det ingen att kontakta, och då blir det minushögen som gäller även här.

operavpn-virus-i-programvaran
Cylance var inte helt nöjda..
inga-säkerhetsläckor-för-operavpn
Inga IP- eller DNS-läckor..

Tips: Läs gärna mer om OVPN. De är lika säkra som de är svenska.

Långsamma serverhastigheter

Utan en VPN-uppkoppling är det cirka 250 Mbps i båda riktningarna som gäller för vår testdator.

OperaVPN – ett komplett hastighetstest

Det går snabbt att hastighetstesta Operas VPN-tjänst, då de endast erbjuder VPN-servrar i tre regioner.

I Sverige gick det allt annat än snabbt..

operavpn-hastighetstest-i-sverige-europa

.. och i USA var det inte heller någon raketfart det var tal om.

opera-vpn-servrar-i-usa-hastighetstest

Och då man inte ens kan välja VPN-server, eller ens vilken världsdel VPN-servern man kopplar upp sig mot ska befinna sig i, går det inte göra annat än att fylla på minushögen med ytterligare en kategori.

Fildelning är tekniskt omöjligt

När man använder sig av BitTorrent-protokollet kopplar man upp sig direkt mot andra fildelare världen över, och med detta sagt kan en stadig VPN-tjänst skydda dig mot både hacker-angrepp samt illvilliga upphovsrättsorganisationer.

Men då Operas VPN-tjänst inte ger något som helst skydd utanför webbläsaren förblir man helt blottad när man fildelar. Och när man inte får något skydd överhuvudtaget är det svårt att göra annat än att gräva ner även denna kategori i minusträsket.

Netflix och BBC iPlayer kan inte låsas upp

På diverse internetforum sas det att Operas VPN-tjänst klarar av att låsa upp ett flertal utländska streamingtjänster inklusive Netflix samt BBC iPlayer, men det påståendet är falskt.

Efter ett flertal försök gav jag upp – inte ens SVT Play fungerade som det skulle.

opera-vpn-kan-inte-låsa-upp-svt-play
Inga SVT-nyheter här inte..

Med detta sagt vill jag inte kalla de som prisade Operas VPN-funktion för lögnare. Man har kanske kunnat låsa upp streamingplattformar tidigare, men när man inte längre kan välja vilken VPN-server som ska användas är det numera omöjligt att låsa upp någonting överhuvudtaget.

bbc-iplayer-fungerar-inte-med-opera
BBC iPlayer låter sig inte luras..

VPN-servrar i 3 världsdelar räcker inte långt

Sammanlagt erbjuds tre VPN-servrar: en europeisk, en amerikansk och en asiatisk sådan. Tidigare kunde man i alla fall välja världsdel, men den tiden är förbi.

Numera aktiverar man VPN-funktionen och hoppas på det bästa. Man brukar dock tilldelas en server som befinner sig relativt nära den plats man själv surfar ifrån, men allt som allt ska tilldelningen av en ”lämplig” VPN-server ses som ett rent lotteri.

Tips: Cyberghost och Surfshark erbjuder tusentals VPN-servrar, och springer varv runt Operas inbyggda VPN-tjänst.

Sammanfattande tankar
Opera-webbläsaren är utmärkt, men deras VPN-tjänst är dock lika säker som en vidöppen ytterdörr på Kumlaanstalten.
Betyg:
1.5
Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
OperaVPN
Betyg:
1.5
 • Långsamt servernätverk
 • Känsliga loggar sparas
 • Obefintlig kundsupport
 • Netflix kan inte låsas upp

Mer om VPN

- Långsamt servernätverk - Känsliga loggar sparas - Obefintlig kundsupport - Netflix kan inte låsas uppTest av OperaVPN → Gratis är inte alltid gott