Meny

Recension OperaVPN: Gratis är inte alltid gott

Då var det dags att ta en kik på Opera-webbläsaren, eller närmare bestämt VPN-delen. Opera har lagt huvuddelen av sitt krut på att skapa rackarns bra webbläsare, men den inbyggda VPN-tjänsten är tyvärr lite (mycket) av en besvikelse. Ta mig inte fel, VPN-delen är långtifrån hemsk, men då i alla dedikerade VPN-lösningar som recenserats springer varv runt OperaVPN går det knappast att lovorda Operas VPN-del.

Som ni själva förstår är allt inte frid och fröjd. Krypteringsnivån är allt annat än bergsäker, hastighetsläget är inte heller någonting att hurra över och kundsupporten får knappast några applåder från mitt håll.

Men men, här får alla VPN-tjänster en ärlig chans, så även Operas VPN-del. I recensionen nedan granskar vi alltifrån loggavtalet till stödet för att låsa upp diverse utländska streamingsajter. Men innan dess får ni som vanligt stå ut med lite snabbfakta.

OBS: Opera-webbläsarens VPN-del benämns ibland som OperaVPN. Då webbläsaren är just detta, en webbläsare, och inte en VPN-tjänst, kan det eventuellt bidra till lite förvirring. Min förhoppning är att läget blir något klarare tack vare det här förtydligandet.

FaktaInfo
Företagets säteKanada
P2P och torrentingNej, tekniskt omöjligt.
Netflix amerikanska utbudNej
BBC iPlayerNej
SVT PlayNej
Antal servrar3+ i 3+ världsdelar
VPN-protokollNej
Krypteringsteknik (högst)HTTPS/SSL
Kill SwitchNej
Antal samtida enheter som tillåts1
Support viaWebbsida
KostnadGratis
WebbsidaOpera.com

På plussidan (+)

Det är lätt att komma igång

Opera har tagit fram en lättanvänd VPN-tjänst, det kan vi inte ta ifrån dem. Allt ni behöver göra är att ladda ner webbläsaren, justera några inställningar – sedan är vi igång.

Mer specifikt är det följande som gäller:

#1. Ladda ner webbläsaren på Opera.com. Om ni använder er av surfplattor eller smartphones, ta er till Google Play Store (Android) eller App Store (iOS) istället.

#2. Ta er till ”Inställningar” genom att ange ”settings/vpn” i sökfältet

#3. Bocka för ”Aktivera VPN”

aktivera-vpn-för-opera

Ni kommer igång på olika sätt beroende på vilken typ av enhet ni använder er av, men förloppet är dock ganska självförklarande.

Tråkigt nog har VPN-delen försämrats något sedan förra gången recensionen sågs över. Numera kan vi inte längre välja server för egen maskin, utan måste hålla tillgodo med den VPN-server Opera anser passar bäst. Surt sa räven.

Hur som helst blir det fortfarande plushögen som gäller då webbläsarens gränssnitt är snyggt som få, och som rubriken säger är det löjligt lätt att komma igång.

OperaVPN är gratis

Ni behöver inte betala ett öre för att få tillgång till Operas VPN-tjänst. Men den gamla dängan: ”När någonting är gratis är det ni som är produkterna” stämmer tyvärr ganska bra även här.

gratis-vpn-med-opera

Men då recensionen inte är slutförd, utan närmare bestämt knappt påbörjad, ska vi inte vara alltför för tidiga med att måla djävulen på väggen. OperaVPN kostar inte ett öre – och det är knappast någonting man kan slå ner på.

Neutralt (+-)

Loggpolicyn är acceptabel

En av de största fördelarna med att använda sig av en traditionell VPN-tjänst, och inte en nödlösning – som Operas VPN-del faktiskt är, är att företaget i fråga gör allt för att hålla vår data säker. Regeringar, upphovsrättslobbyn, myndigheter – alla får foten vid dörren. Så är det dock inte här – tråkigt nog.

Operas användaravtal är välskrivet och enkelt att förstå sig på. Samtliga användare tilldelas ett unikt ID-nummer, vilket innebär att Opera kan hålla koll på hur ofta ni använder er av VPN-tjänsten samt hur länge. Om vi frågar Opera ska ID-numret inte kunna användas för att röja vår identitet, vilket med handen på hjärtat låter ganska osannolikt. Det är med andra ord helt upp till oss själva om vi litar på att OperaVPN håller klaffen stängd om diverse myndighetsförfrågningar trillar in.

operavpn-sparar-vissa-loggar

Mer specifikt lägger OperaVPN vantarna på följande uppgifter:

 • Kraschrapporter (bör vara ofarliga)
 • Cookies (på Operas webbsida)
 • Google Analytics-data (på samma webbsajt)
 • Uppkopplingsloggar (inf. som rör när vi kopplar upp oss mot en specifik VPN-server)
 • Tidsstämplar (inf. som rör hur länge vi varit uppkopplade mot en specifik VPN-server)
 • Användar-ID:n (kan eventuellt röja vår identitet)

De uppgifter som jag precis rabblade upp sparas för att ”Opera ska kunna förbättra webbläsaren samt VPN-delen”. Och till Operas försvar känns de uppgifter som precis nämnts inte särskilt farliga, om vi bortser från ID-numren vill säga.

Samma ID-nummer används för att kunna förse oss med personligt anpassade annonser. Och visst, jag har full förståelse för att så är fallet. Opera är ingen välgörenhetsorganisation och pengar måste trilla in från något håll. Men ur en integritetssynpunkt är bör dessa typer av identifierare knappast ses som något styrketecken.

operavpn-serverar-annonser-för-alla-användare

Mer specifikt är loggpolicyn så pass säkert utformad att den kan godkännas, men i plushögen får den tyvärr inte bo.

På minussidan (-)

VPN-delen har ett dåligt rykte online

Webbläsaren är mycket populär och beröms bland annat för det snygga gränssnittet samt för enkelheten, men VPN-delen har tyvärr ett ganska taskigt rykte. Hastighetsläget beskrivs oftast som minst sagt ostabilt och det faktum att vi inte längre kan byta servrar har inte tagits emot väl av användarna.

operas-vpn-tjänst-recenseras-på-reddit

För att sammanfatta läget verkar i princip alla vara nöjda med webbläsaren, medans VPN-delen ofta beskrivs som lite av ett svart får. Allt som allt hamnar denna kategori på minussidan, då det faktiskt är VPN-delen, och inte webbläsaren som recenseras.

Var har företaget sitt säte egentligen?

Denna fråga är tyvärr ganska svår att få något vettigt svar på. Opera, det vill säga webbläsaren, har sitt säte i Norge – men efter det blir läget något mer komplicerat. VPN-delen sköts av SurfEasy (USA), som köptes upp av Opera (Norge) för några år sedan, och för att bättra på huvudvärken har Symantec (Kanada) nyligen köpt upp Surfeasy.

Som ni själva förstår blir just ägandefrågan lite lagom snurrig. Är det norska datalagar som gäller, är det kanadensiska, eller är det kanske amerikanska sådana? Opera skulle nog må bra av att förtydliga sig lite här.

Inga starka säkerhetsprotokoll ingår

För att kunna klassas som en VPN-tjänst måste all data färdas krypterat via en sluten tunnel, och det förloppet sker faktiskt i OperaVPN:s fall, men mycket mer än så är det knappast tal om.

Visst, vår webbtrafik döljs från obehöriga, men den krypteras bara via HTTPS- och SSL-standarden. Det vill säga samma teknik som i princip alla webbsidor använder sig av. Med andra ord döljs våra riktiga IP-nummer med svaga säkerhetsprotokoll, och det faktum att bara webbläsaren skyddas, och inte hela internetuppkopplingen, gör Operas VPN-del än mer osäker.

opera-är-en-proxy
Källa: Github

OperaVPN erbjuder heller inte någon Kill Switch-funktionalitet – och då det verktygets viktigaste funktion är att skydda oss mot diverse IP- samt DNS-läckor hade ett sådant varit uppskattat.

Opera har för övrigt erbjudit en fullfjädrad VPN-tjänst med egenutvecklade appar för bland annat iOS och Android. Denna skrotades dock år 2018, vilket blev en riktig besvikelse för många, i synnerhet de som betalade för VPN-tjänsten ifråga.

Kundsupporten kunde ha varit bättre uppstyrd

I princip alla VPN-leverantörer erbjuder någon form av kundsupport. I många fall kan vi snacka loss med kundsupport-gänget via en chattklient, och om så inte är fallet brukar vi åtminstone få tillgång till ett webbformulär eller en e-postadress för vidare kontakt – men så är det inte här.

Allt som allt är supportsidan ganska sparsmakad. Om vi vill komma i kontakt med någon företagsrepresentant måste vi starta en ny tråd i forumet, och med lite tur uppmärksammas frågan där, men det är långtifrån säkert att så blir fallet.

opera-användarforum

Mer specifikt duger inte detta. Några personliga svar blir det sällan eller aldrig tal om, och det märks tydligt att Opera har så pass många användare att en dedikerad supportfunktion, såsom en chattklient, skulle bli överbelastad på bara någon minut.

Virustotal flaggade OperaVPN som osäkert

Operas VPN-del testades mot ett antal webbtjänster, och den klarade sig bra vid fyra av fem fall:

 • DNSTest.com (ok)
 • IPLeak.net (ok)
 • Browserleaks.com (ok)
 • VPN Insights (ok)
 • Virustotal (flaggades som osäkert)

Som ni ser ovan blev Opera flaggade av Virustotal (eller närmare bestämt Cylance), men till webbläsarens försvar rörde det sig förmodligen om ett så kallat falskt positivt resultat. Detta då nästan all VPN-mjukvara använder sig av teknik som kan få en del virusprogram att slå bakut.

Men samtidigt: Att bli flaggad av en antivirustjänst bör knappast ses som en komplimang, även om Opera med största sannolikhet är säkert att använda.

Om Virustotal.com ger utslag kontaktar jag alltid företaget i fråga och ber dem förklara sig. Jag blir nästan alltid nöjd med företagens repliker, men vid detta fallet fanns det ingen att kontakta, och då blir det tyvärr minushögen som gäller även här.

operavpn-virus-i-programvaran
Cylance var inte helt nöjda..

inga-säkerhetsläckor-för-operavpn
Inga IP- eller DNS-läckor..

Servrarna är plågsamt långsamma

Europa

I Europa är hastighetsläget ingenting att hoppa högt över. Omkring 8 Mbps nerströms räcker förvisso för att kika på Youtube i skaplig kvalitet, men inte mycket mer. Latensen var dessutom skyhög.

Nerströms: 8 Mbps
Uppströms: 3 Mbps
Latens: 355 ms

operavpn-hastighetstest-i-sverige-europa

USA

I USA gick det något bättre undan. Nästan 20 Mbps nerströms är mer än tillräckligt för att kunna vardagssurfa samt streama streama en stund. Men när Cyberghost(recension) och ExpressVPN(recension) bjussar på hastigheter över 100 Mbps i samma region bleknar OperaVPN:s fjuttiga 20 Mbps ganska fort.

Nerströms: 19 Mbps
Uppströms: 1 Mbps
Latens: 307 ms

opera-vpn-servrar-i-usa-hastighetstest

Allt som allt är hastigheterna vi får ut på tok för låga. Och då vi dessutom inte kan välja VPN-server, eller ens vilken världsdel VPN-servern vi kopplar upp oss mot ska befinna sig i, går det inte göra annat än att fylla på minushögen med ytterligare en kategori.

Fildelning är tekniskt omöjligt

När vi använder oss av Bittorrentprotokollet kopplar vi upp oss direkt mot andra fildelare världen över, och med detta sagt kan en stadig VPN-tjänst skydda oss mot både hacker-angrepp samt illvilliga upphovsrättsorganisationer.

Men då Operas VPN-del inte ger något som helst skydd utanför webbläsaren förblir vi helt blottade när vi fildelar. Och när vi inte får något skydd överhuvudtaget är det svårt att göra annat än att gräva ner även denna kategori i minusträsket.

Netflix och BBC iPlayer kan inte låsas upp

På diverse internetforum sas det att Operas VPN-del klarar av att låsa upp ett antal utländska streamingtjänster, inklusive Netflix samt BBC iPlayer, men det stämde icke. Efter ett antal försök gav jag upp – inte ens SVT Play fungerade som det skulle.

Med detta sagt vill jag inte kalla de som prisade Operas VPN-funktion för lögnare. Vi har kanske kunnat låsa upp streamingplattformar tidigare, men när vi inte längre kan välja vilken VPN-server som ska användas är det i princip omöjligt att låsa upp någonting överhuvudtaget.

bbc-iplayer-fungerar-inte-med-opera
BBC iPlayer låter sig inte luras..

opera-vpn-kan-inte-låsa-upp-svt-play
Inga SVT-nyheter här inte..

Tre servrar räcker inte långt

Sammanlagt erbjuds tre VPN-servrar: en europeisk, en amerikansk och en asiatisk sådan. Tidigare kunde vi i alla fall välja världsdel, men den tiden är förbi.

Numera aktiverar vi VPN-funktionen och hoppas på det bästa. Vi brukar dock tilldelas en server som befinner sig relativt nära den plats vi surfar ifrån, men allt som allt kan tilldelningen av en ”lämplig” VPN-server ses som ett rent lotteri.

Rekommenderas OperaVPN?

Nej. Opera är en ruskigt kompetent webbläsare, men VPN-delen kan tyvärr inte rekommenderas. VPN-servrarna är alltför långsamma, säkerhetsläget är inte heller någonting att skryta med, fildelning kan vi glömma och inga utländska streamingtjänster kan låsas upp. Om vi ska vara lite extra pilliga är det inte ens en VPN-tjänst som erbjuds, utan en proxy-variant.

Allt som allt är OperaVPN inget bra val, trots att vi inte behöver betala någonting. Topprankade VPN-aktörer såsom CyberGhost(recension), Surfshark(recension) och ExpressVPN(recension) erbjuder helt andra hastighetslägen samt säkerhetsnivåer – och bör ses som betydligt bättre VPN-alternativ.

Om ni vill jämföra OperaVPN mot mer högpresterande VPN-tjänster, och det borde ni – kika gärna in på VPN-topplistan.

Jämför alla VPN-tjänster på topplistan

Har någon av ni läsare provkört OperaVPN? Och om så är fallet – är ni nöjda? Hör gärna av er via kommentarsfältet för att diskutera mer eller kläm till med ett användarbetyg vettja.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN