Då var det dags att ta en kik på Opera-webbläsaren, eller närmare bestämt VPN-delen. Med detta sagt finns det mycket att gilla. Några databegränsningar, som är mycket vanliga när det kommer till gratis VPN-tjänster, blir vi helt utan. Men allt är tyvärr inte frid och fröjd. Krypteringsnivån är allt annat än bergsäker, och hastighetsläget samt kundservicenivån är heller inget man skriker högt över.

Men men, på VPNBasen får alla VPN-aktörer en ärlig chans, så även OperaVPN-gänget. I recensionen nedan granskar vi alltifrån loggavtalet till stödet för att låsa upp utländska streamingsajter. Men innan dess värmer vi upp med lite snabbfakta.

OBS: Opera-webbläsarens VPN-del benämns ibland OperaVPN. Då webbläsaren är just detta, en webbläsare, och inte en VPN-tjänst, kan det eventuellt bidra till lite förvirring. Min förhoppning är att läget blir något klarare tack vare det här förtydligandet.

FaktaInfo
Företagets säteKanada
P2P och torrentingNej, tekniskt omöjligt.
Netflix amerikanska utbudNej
BBC iPlayerNej
SVT PlayNej
Antal servrar3+ i 3+ världsdelar
VPN-protokollNej
Krypteringsteknik (högst)HTTPS/SSL
Kill SwitchNej
Antal samtida enheter som tillåts1
Support viaWebbsida
KostnadGratis
WebbsidaOpera.com

På plussidan (+)

Det är lätt att komma igång

Opera-gänget har tagit fram en lättanvänd VPN-tjänst, det kan vi inte ta ifrån dem. Allt vi behöver göra är att ladda ner webbläsaren, justera några inställningar – sedan är vi igång.

Mer specifikt är det följande som gäller:

#1. Ladda ner webbläsaren på Opera.com

#2. Ta er till ”Inställningar” genom att ange ”settings/vpn” i sökfältet

#3. Bocka för ”Aktivera VPN”

aktivera-vpn-för-opera

Men tråkigt nog har VPN-delen försämrats något sedan förra gången recensionen uppdaterades. Numera kan vi inte längre välja server själva, utan måste hålla tillgodo med den server OperaVPN-gänget anser passar bäst.

Hur som helst blir det fortfarande plushögen som gäller då webbläsarens gränssnitt är snyggt som få, och särskilt svårt att komma igång är det knappast.

OperaVPN är gratis

Som rubriken säger behöver ni inte betala ett öre för att få tillgång till Operas VPN-servrar. Men den gamla dängan: ”När någonting är gratis är det ni som är produkten” stämmer tyvärr även här.

gratis-vpn-med-opera

Men då recensionen inte är slutförd, eller närmare bestämt knappt påbörjad, ska vi inte vara för tidiga med att måla djävulen på väggen. OperaVPN kostar inte ett öre – och det är knappast någonting man kan slå ner på.

Loggpolicyn är acceptabel

En av de största fördelarna med att använda sig av en traditionell VPN-tjänst, och inte en nödlösning – som Operas VPN-del faktiskt är, är att företaget i fråga gör allt för att hålla vår data säker. Regeringar, upphovsrättsorganisationer, myndigheter – alla får foten vid dörren.

Operas användaravtal är välskrivet och enkelt att förstå sig på. Samtliga användare tilldelas ett unikt ID-nummer, vilket gör att Opera-gänget kan hålla koll på hur ofta vi använder VPN-tjänsten samt hur länge. Och enligt företaget själva ska ID-numret inte kunna användas för att röja vår identitet, vilket med handen på hjärtat låter ganska osannolikt. Det är med andra ord helt upp till oss själva om vi litar på att OperaVPN håller klaffen stängd om diverse myndighetsförfrågningar trillar in.

operavpn-sparar-vissa-loggar

Om webbläsaren skulle krascha sparas dessutom följande uppgifter:

  • Information om vilket operativsystem vi använder oss av
  • Information om vilken version av webbläsaren vi använder oss av
  • Information om varför felet uppstod

Dessa typer av uppgifter sparas för att ”Opera ska kunna förbättra webbläsaren samt VPN-delen”. Och till Operas försvar känns de uppgifter som precis nämnts knappast särskilt integritetskränkande.

Det ID-nummer som alla Opera-användare tilldelas har ytterligare en funktion, dvs. att förse oss med personligt anpassade annonser. Och visst, jag har full förståelse för detta. Opera är ingen välgörenhetsorganisation och pengar måste trilla in från något håll. Men ur en integritetssynpunkt är dessa typer av identifierare knappast något styrketecken.

operavpn-serverar-annonser-för-alla-användare

Mer specifikt är loggpolicyn så pass säkert utformad att den kan godkännas, men mycket mer än så är det inte.

På minussidan (-)

VPN-delen har ett dåligt rykte online

Webbläsaren är mycket populär och beröms ofta för den snygga gränssnitts-designen samt enkelheten, men VPN-delen har tyvärr ett ganska taskigt rykte. Hastighetsläget beskrivs oftast som minst sagt ostabilt och det faktum att vi inte längre kan byta servrar har inte tagits emot särskilt väl.

operas-vpn-tjänst-recenseras-på-reddit

För att sammanfatta läget verkar i princip alla som uttalar sig nöjda med webbläsaren, men VPN-delen beskrivs samtidigt som lite av ett svart får. Allt som allt hamnar denna kategori på minussidan, då det faktiskt är VPN-delen, och inte webbläsaren som recenseras.

Var har företaget sitt säte egentligen?

Denna fråga är tyvärr ganska svår att få något vettigt svar på. Opera, det vill säga webbläsaren, har sitt säte i Norge – men efter det blir läget något mer komplicerat. VPN-delen sköts av SurfEasy (USA), som köptes upp av Opera för några år sedan, och för att bättra på huvudvärken har Symantec (Kanada) köpt upp Surfeasy.

Som ni själva förstår är detta lagom snurrigt. Är det norska datalagar som gäller, är det kanadensiska, eller är det kanske amerikanska sådana? Opera-gänget skulle nog må bra av att förtydliga sig lite här.

Säkerhetsläget ser inte särskilt trevligt ut

För att kunna klassas som en VPN-tjänst måste all data färdas krypterat via en sluten tunnel, och dessutom skyddas av ett starkare krypteringsprotokoll (helst via AES 256-varianten). Men det är inte riktigt så OperaVPN arbetar.

Visst, vår webbtrafik döljs från obehöriga, men krypteras bara via HTTPS- och SSL-standarden. Det vill säga samma teknik som i princip alla webbsidor använder sig av. Med andra ord döljs våra riktiga IP-nummer, men särskilt säkert blir det aldrig då det bara är webbläsaren som skyddas, och inte hela internetuppkopplingen.

opera-är-en-proxy
Källa: Github

OperaVPN erbjuder heller ingen Kill Switch-funktionalitet – och då det verktygets viktigaste funktion är att skydda oss mot diverse IP- samt DNS-läckor hade ett sådant varit uppskattat.

Opera har för övrigt erbjudit en riktig VPN-tjänst med appar för bland annat iOS och Android. Denna las dock ner år 2018, vilket alla som betalade för VPN-tjänsten knappast jublade över.

Kundsupporten kunde ha varit bättre uppstyrd

I princip alla VPN-leverantörer erbjuder någon form av kundsupport. I många fall kan vi snacka loss med kundsupport-gänget via en chattklient, och om så inte är fallet brukar vi åtminstone få tillgång till ett webbformulär eller en e-postadress för vidare kontakt – men så är det inte här.

Allt som allt är supportsidan ganska sparsmakad. Om vi vill komma i kontakt med någon företagsrepresentant måste vi starta en ny tråd i forumet, och med lite tur uppmärksammas frågan där, men det är långtifrån säkert att så blir fallet.

opera-användarforum

Mer specifikt duger inte detta. Några personliga svar blir det sällan eller aldrig frågan om, och det märks tydligt att Opera har så pass många användare att en dedikerad supportfunktion, såsom en chattklient, skulle bli överbelastad på bara någon minut.

Virustotal flaggade Opera som osäkert

Opera testades mot ett antal webbtjänster, och de klarade sig bra vid fyra av fem fall:

  • DNSTest.com (ok)
  • IPLeak.net (ok)
  • Browserleaks.com (ok)
  • VPN Insights (ok)
  • Virustotal (flaggades som osäkert)

Som ni ser ovan flaggades programvaran som osäker av Cylance, men till Operas försvar rörde det sig förmodligen om ett så kallat falskt positivt resultat. Detta då nästan all VPN-mjukvara använder sig av teknik som kan få en del virusprogram att slå bakut.

Men samtidigt: Att bli flaggad av en antivirustjänst är knappast en komplimang, även om Opera med största sannolikhet är säkert att använda.

Om Virustotal.com ger utslag kontaktar jag alltid företaget i fråga och ber dem förklara sig. Nästan alla gånger är jag nöjd med företagens repliker, men vid detta fallet fanns det ingen att kontakta, och då blir det tyvärr minushögen som gäller.

operavpn-virus-i-programvaran
Cylance var inte helt nöjda..
inga-säkerhetsläckor-för-operavpn
Inga IP- eller DNS-läckor..

Servrarna är alltför långsamma

Europa

I Europa är hastighetsläget ingenting att hoppa högt över. Omkring 8 Mbps nerströms räcker förvisso för att kika på Youtube i skaplig kvalitet, men inte mycket mer. Latensen var dessutom skyhög.

Nerströms: 8 Mbps
Uppströms: 3 Mbps
Latens: 355 ms

operavpn-hastighetstest-i-sverige-europa

USA

I USA gick det något bättre undan. Nästan 20 Mbps nerströms är mer än tillräckligt för att kunna vardagssurfa samt streama, och får ses som godkänt.

Nerströms: 19 Mbps
Uppströms: 1 Mbps
Latens: 307 ms

opera-vpn-servrar-i-usa-hastighetstest

Allt som allt är hastigheterna vi får ut på tok för låga. Och då vi dessutom inte kan välja VPN-server, eller ens vilken världsdel VPN-servern vi kopplar upp oss mot ska befinna sig i, går det inte göra annat än att fylla på minushögen ytterligare.

Fildelning är tekniskt omöjligt

När vi använder oss av Bittorentprotokollet kopplar vi upp oss direkt mot andra fildelare världen över, och med detta sagt kan en stadig VPN-tjänst skydda oss mot både hacker-angrepp samt illvilliga upphovsrättsorganisationer.

Men då Operas VPN-del inte ger något som helst skydd utanför webbläsaren är vi helt blottade när vi fildelar, och vi får därmed inget skydd alls mot de hot som nämns i stycket ovanför.

Netflix och BBC iPlayer kan inte låsas upp

På diverse internetforum sas det att Operas VPN-del klarar av att låsa upp ett antal utländska streamingtjänster, inklusive Netflix samt BBC iPlayer, men det stämde knappast. Efter ett antal försök gav jag upp – inte ens SVT Play fungerade som det skulle.

Med detta sagt vill jag inte kalla de som prisade Operas VPN-funktion för lögnare. När vi inte längre kan välja vilken VPN-server som ska användas är det i princip omöjligt att låsa upp någonting överhuvudtaget.

bbc-iplayer-fungerar-inte-med-opera
BBC iPlayer låter sig inte luras..
opera-vpn-kan-inte-låsa-upp-svt-play
Inga SVT-nyheter här inte..

Tre servrar räcker inte långt

Sammanlagt erbjuds tre VPN-servrar: en europeisk, en amerikansk och en asiatisk sådan. Och tidigare kunde vi i alla fall välja världsdel, men den tiden är förbi.

Numera aktiverar vi VPN-funktionen och hoppas på det bästa. Vi brukar dock tilldelas en server som befinner sig relativt nära den plats vi surfar ifrån, men allt som allt kan tilldelningen av en lämplig VPN-server ses som ett rent lotteri.

Rekommenderas OperaVPN?

Nej. Opera är en ruskigt kompetent webbläsare, men VPN-delen erbjuder inte ett tillräckligt bra skydd för att kunna rekommenderas. Utöver detta är servrarna långsamma, säkerhetsläget är heller inget att skryta med, fildelning kan vi inte ägna oss åt och utländska streamingtjänster kan inte låsas upp. Om vi ska vara lite extra pilliga är det inte ens en VPN-tjänst de erbjuder, utan en proxy-variant.

Allt som allt är OperaVPN inget bra val, trots att vi inte behöver slanta upp en spänn. Topprankade VPN-aktörer såsom Cyberghost, Surfshark samt ExpressVPN erbjuder helt andra hastighetslägen samt säkerhetsnivåer – och bör ses som betydligt bättre val.

Om ni vill jämföra OperaVPN mot resten av VPN-gänget, och det borde ni – kika gärna in på topplistan.

Har någon av ni läsare provkört OperaVPN? Och om så är fallet – är ni nöjda? Hör gärna av er via kommentarsfältet för att diskutera mer eller kläm till med ett användarbetyg vettja.

LÄMNA ETT SVAR

Kommentera gärna!
Ange ditt namn