OVPN, eller OVPN Integritet AB, är en svensk VPN-leverantör som slog upp sina dörrar år 2014. Sedan dess har en hel del hänt, och den största förbättringen står servernätverket för som växer alltmer.
Sammanfattning för dig som har bråttom
OVPN är ett svenskbaserat VPN-företag som presterar väl inom alla mätbara kategorier. Serverparken är stor nog, inga känsliga loggar sparas och VPN-applikationerna är såväl begripliga som säkra.
OVPN är den bästa VPN-tjänsten som är baserad i Sverige. Främst tack vare deras hårda policy gällande att aldrig samarbeta med organisationer som vill begära ut dina data, såsom upphovsrättstroll.
Ett OVPN-abonnemang kostar från 49 kronor per månad, och gratis Multihop inkluderas via samtliga länkar på VPNBasen.
Om du tar en titt på OVPN:s webbsida ser du att de lägger en hel del krut på att berömma mjukvaran, supportavdelningen samt det servernätverk som de tillhandahåller.
Du ser även att det en försäkring mot rättegångskostnader inkluderas, samt att regelbundna transparensrapporter publiceras med jämna mellanrum.
Skandinaviska VPN-aktörer skryter i regel minst – och de förutfattade meningarna stämmer även för OVPN. Skryt såsom ”Blazing fast internet speeds” och ”No logs – forever and ever” är vi lyckligtvis beskonade ifrån.
De påpekar bara att de erbjuder en väldigt säker VPN, och det påståendet stämmer faktiskt.
Fakta | Info |
---|---|
Företagets säte | Sverige |
P2P och torrenting | Tillåts |
Netflix amerikanska utbud | Ja |
BBC iPlayer | Nej |
SVT Play | Ja |
Antal servrar | 83+ i 13+ länder |
VPN-protokoll | OpenVPN och WireGuard |
Krypteringsteknik (högst) | AES 256 |
Kill Switch | Ja (Windows, Mac och Linux) |
Antal samtida enheter som tillåts | 4 |
Support via | Webbformulär, chatt och mail |
Pris från | 49 kr |
Webbsida | OVPN.com |
OVPN ger stöd för samtliga enheter
OVPN fungerar med bland annat:
- Windows (egenutvecklad app)
- Mac (egenutvecklad app)
- iOS
- Android (egenutvecklad app)
- Linux (egenutvecklad app)
- Freenas
- Routrar (AsusWrt, DD-WRT, OpenWrt, Tomato och pfSense).
Utöver detta kan du skydda upp till 4 enheter på samma abonnemang, vilket är en medelnivå som många konkurrenter valt att lägga sig på.
Bra insticksprogram erbjuds för webbläsare
OVPN erbjuder även webbläsartillägg för:
- Chrome
- Firefox
- Opera
- Vivaldi
Tilläggsprogrammet är ett säkerhetsverktyg som kompletterar VPN-skyddet på ett smart sätt. Du skyddas bland annat mot WebRTC-läckor, störande reklam, spionprogram samt webbsidor som försöker spåra dig.
OVPN hävdar även att du kan surfa snabbare då samtliga onödiga annons-anrop blockeras per automatik.
Men hur fungerar verktyget då?
Det fungerar utmärkt.
Samtliga annonsblockerare likt Adblock Plus samt Ublock Origin stängdes av, och efter det gav jag mig ut på en liten provtur där alla annonser blockerades utan några som helst problem.
Men huruvida jag surfade snabbare än tidigare eller inte har jag ingen uppfattning om. Enligt Speedtest.net ökade min uppkopplingshastighet marginellt, men det kan utgöra en tillfällighet då uppkopplingshastigheter alltid fluktuerar.
Säkerhetsläget är det inget fel på
OVPN ger dig tillgång till världens mest säkra krypteringsstandard, AES-256, och detsamma gäller även för det öppna VPN-protokollet OpenVPN.
År 2020 valde OVPN även att lägga till stöd för VPN-protokollen WireGuard, som både är säkert och dessutom erbjuder snabbare surfhastigheter i jämförelse med OpenVPN.
Multihop erbjuds
Multihop innebär att dina data krypteras med hjälp av två datahallar istället för en, vilket medför att du får ett bättre skydd.
Multihop kostar i vanliga fall 40 kronor per månad, men som vi tidigare nämnts inkluderas ett kostnadsfritt Multihop-stöd via samtliga länkar som återfinns på denna recensionssida.
Utöver OVPN erbjuder även NordVPN stöd för Multihop, och även där är det kryptering via två datahallar som gäller.
OVPN erbjuder Kill Switch
Ett säkerhetsverktyg som är betydligt mer vanligt förekommande är Kill Switch-funktionen.
Kill Switch-verktyget ser till att din internetuppkoppling bryts på momangen såvida du skulle tappa kontakten med OVPN:s servrar. Men då upptiden för OVPN ligger på 99,5 % behöver Kill Switch-verktyget knappast jobba övertid.
För närvarande erbjuds Kill Switch-funktionalitet för Windows, Mac och Linux.
Du kan ladda ner torrenter anonymt med OVPN
Du kan fildela på samtliga servrar som OVPN tillhandahåller, vilket är unikt då många konkurrenter knuffar ut fildelare mot en hop övertrafikerade p2p-servrar som ofta är allt annat än snabba.
Då OVPN inte heller samarbetar med någon aktör som försöker begära ut dina data är OVPN en perfekt VPN för anonym fildelning.
Hastighet vid fildelning
Jag laddade ner en absurt laglig speldemo från The Pirate Bay och hastigheten nerströms låg på cirka 220 Mbps, vilket är en bra prestation då testdatorns maximala nerladdningshastighet ligger på cirka 250 Mbps.
Inga känsliga loggar sparas
Som OVPN själva är duktiga på att påpeka sparar de inte några känsliga loggar. Då OVPN äger sin egen hårdvara har de full koll på sin IT-infrastruktur.
Att själv äga sin egen hårdvara är viktigt inom VPN-nischen. Främst då hyrda servrar kan medföra att företaget som äger servrarna får möjlighet att spionera på VPN-användarna.
OVPN:s servrar är dessutom befriade från fysisk lagring, då alla data lagras i RAM-minnet. Det medför att de ofarliga loggar som sparas rensas per automatik så fort strömförsörjningen bryts.
Nu ska vi granska användaravtalet, som är väldigt bra utformat.
OVPN sparar
- Inloggningsinformation (för tex. automatisk inloggning)
- Betalningsinformation (krypterad – kan inte användas för att spåra dig)
- Cookies (på webbsidan)
Mer specifikt sparar OVPN endast ofarliga data, som inte kan användas för att röja din identitet online.
OVPN sparar inte
- DNS-förfrågningar
- Våra e-postadresser (mycket unikt)
- IP-adresser
- Trafikloggar
- Mac-adresser
- Inf. om förbrukad bandbredd
- Tidsloggar (inf. om när du kopplar upp dig mot en specifik VPN-server)
Som du ser ovan behöver du inte registrera någon e-postadress, vilket är en funktionalitet som OVPN är ensamma om att erbjuda.
Alla kunder som väljer att inte uppge någon e-postadress vid registreringsögonblicket får en ta del av en anonym sådan per automatik, likt: ”fake-df9823vdf80@vfndklj4r.nfg”. Tack vare detta slipper du skaffa en tillfällig e-postadress i anonymiseringssyfte.
OVPN samarbetar (teoretiskt sätt) med svenska myndigheter men än så länge har de hållit kakhålet stängt, och så kommer det förbli.
År 2020 vann OVPN över Rättighetsalliansen i ett uppmärksammat mål, där OVPN vägrade och till slut aldrig behövde lämna ut kunddata till upphovsrättslobbyn.
OVPN inkluderar även en försäkring för rättegångskostnader, som appliceras per automatik för samtliga kunder. Den lär aldrig behöva nyttjas – men en extra försäkran mot de kravbrev och utpressningsmetoder som upphovsrättslobbyn tillämpar är aldrig fel.
Regelbundna transperensrapporter publiceras
Toppleverantörer såsom Cyberghost samt Surfshark och ja, även OVPN, har någonting gemensamt.
Något som är extremt viktigt rent säkerhetsmässigt och är ett måste för att hamna högt upp i topplistan där vi listar de bästa VPN-tjänsterna.
En fullständig transparens.
OVPN publicerar regelbundna transparensrapporter som bland annat innehåller information som rör hur servrarna mår samt huruvida några copyrightanslag tagits emot.
Och för att vara lite övertydlig: OVPN har aldrig någon vettig information att lämna ut – och då kvittar det egentligen hur många förfrågningar som dimper ner på skrivbordet.
Inga säkerhetsbrister kunde hittas
OVPN kontrollerades mot ett antal webbsäkerhetstjänster såsom:
- VPN Insights (ok)
- Torrent IP Check (ok)
- Virustotal.com (ok)
- IPX.ac (ok)
- Doileak.com (ok)
Och precis som väntat fanns det ingenting att anmärka på.
Snabba servrar erbjuds
Bashastigheten
Utan VPN-kryptering är det följande hastigheter som gäller på vår testdator.
- Nerströms: 244 Mbps
- Uppströms: 251 Mbps
OVPN: Hastighet i Sverige
I Sverige gick det bra undan, precis som förväntat. Ingen märkbar hastighetsförändring kunde identifieras.
Mer specifikt erbjuder OVPN bra hastigheter världen över, som du ser i tabellen nedan.
Hastighetstest för OVPN
Serverparken är liten men effektiv
OVPN:s 83+ servrar i 17+ länder står sig inte särskilt väl mot de största VPN-jättarna, likt Cyberghost som ger dig tillgång till ett servernätverk med över 6 000 VPN-servrar.
Men spelar det någon roll egentligen?
I detta fall, Nej.
OVPN förfogar över ett relativt blygsamt servernätverk, men då alla viktiga länder är representerade på serverkartorna samt då hastigheten är tillfredställande finns det ingenting att klaga på inom denna kategori.
Tack vare att OVPN inte tar in fler kunder än vad de klarar av kan serverhastigheterna hållas på en god nivå, och så länge servrarna är så här pass stabila blir det plushögen som gäller.
OVPN erbjuder bra kundsupport
Det finns många vägar till supporten. Två av dessa består av ett webbformulär samt en mailadress. Samtliga helgfria vardagar återfinns även chatt-ikon i det högre hörnet av deras webbsida, och där svarar de enligt mina erfarenheter inom cirka 10 till 20 minuter under kontorstid.
Totalt sett kontaktade jag kundsupporten tre gånger. Två av dessa tillfällen var under kontorstid, och vid de tillfällena fick jag träffsäkert svar inom någon minut den första gången, och efter cirka 10 minuter den andra gången.
Den tredje gången företaget kontaktades var en lördag och då var jag tvungen att vänta två dagar innan ett svar på min fråga damp ner i min inkorg. Att vänta i två dagar är kanske inte kul, men till OVPN:s försvar är FAQ-sidorna väl uppdaterade och instruktionerna är dessutom utförliga.
På samma ställe hittar du även bland annat inställningsguider för alla enheter som stöds, felsökningsguider samt mer information om VPN-tekniken. Allt på helt fläckfri och grammatiskt korrekt svenska, vilket är ovanligt inom VPN-branschen.
Allt som allt är kundservicenivån hög, även om man ibland får vänta en stund på att få. De kundservicemedarbetare jag pratade med var dessutom väldigt måna om att jag skulle bli nöjd – vilket såklart är ett stort plus.
Somliga supportmedarbetare (på andra VPN-företag) skickar bara något halvhjärtat svar med någon länk till FAQ-sektionen, sen stängs ärendet – och kvar står man med skägget i brevlådan.
Apparna är snygga och funktionsrika
Sammanlagt testades två klienter: OVPN för Windows samt OVPN för iOS. Vi börjar som vanligt med att grilla Windowsapplikationen.
OVPN för Windows
Windows-klienten och jag blev kompisar på en gång. Gränssnittet var begripligt och samtliga inställningsalternativ förklarades med hjälp av en informativ faktaruta. Serverbytena tog dessutom bara någon sekund, vilket är mer än godkänt.
En funktion jag gillade extra mycket var att man alltid anslöts till den snabbaste servern i det land man valt via rullisten.
Att behöva leta runt bland överbelastade servrar är både tråkigt och ineffektivt. Känslan av att använda en app på svenska som inte är direktöversatt från Google eller Bing var dessutom svårslagen.
OVPN för iOS
För iOS är det OpenVPN Connect som gäller, och för att komma i gång måste man följa de guider som finns under FAQ-fliken på OVPN:s webbsida. Men det tog som tur var inte mer än cirka fem minuter att komma i gång tack vare att installationsguiden var lätt att följa.
Men då många konkurrenter erbjuder iOS-applikationer som bland annat kan konfigureras med hjälp av Touch ID blir OVPN:s avsaknad av en egenutvecklad applikation för iOS ett litet minus i kanten.
Installationen behöver förvisso bara utföras en gång och OpenVPN Connect-appen för iOS är såväl säker som användarvänlig. Det innebär att denna lösning är perfekt för vana användare – och samtidigt helt acceptabel för ovana användare.
OVPN för Android
I oktober 2020 släppte OVPN en dedikerad VPN-applikation för Android. Den togs emot väl, och då den efterliknar Windowsappen är det enkelt att komma igång enligt en användarrecensent i kommentarsfältet.
Nu ”saknas” endast en egenutvecklad iOS-app. En sådan är dock under utveckling, och när den är färdigutvecklad har OVPN sjösatt dedikerade VPN-appar till alla vanliga operativsystem.
OVPN har ett bra rykte online
Vår VPN-tjänst är bäst i världen!
Dessa ord återfinns på nästan samtliga VPN-tjänsters förstasida på webben. OVPN är inte lika skrytsamma, men förtydligar dock att många av de kunder som uttalat sig på bland annat Sweclockers och Flashback är hur nöjda som helst.
Att skylta med utvalda recensioner kan knappast beskrivas som ovanligt, men då det oftast (alltid) blir de mest positiva recensionerna som hamnar på förstasidan är det aldrig dumt att kolla läget på andra ställen, likt Reddit, Twitter och Facebook.
Som väntat var tongångarna genomgående uppåt var man än stack fram huvudet. I korthet får loggpolicyn, säkerhetsläget samt Windowsklienten mest beröm.
De lite längre abonnemangen är prisvärda
Precis som företaget är även priserna svenska. Här är det kronor som gäller och priset du betalar för abonnemanget med längst löptid (1 år) känns riktigt humant.
Visst, kunder med en tight budget kan komma billigare undan på andra håll, men om det är kvalitet och säkerhet man är ute efter kan man inte gå fel med OVPN.
Som brukligt inkluderas även en pengarna tillbaka-garanti på 10 dagar, och för att utnyttja densamma hör du bara av dig till kundsupportavdelningen så hjälper de dig vidare.
Mer specifikt kostar OVPN lite mindre i jämförelse med ExpressVPN, som erbjuder ett större säkerhetsnätverk men samtidigt tillhandahåller ExpressVPN inga VPN-applikationer på svenska.
Betala kan du göra via:
- Bitcoin
- Kontokort (Visa/Mastercard)
- Swish
- Kontanter (unikt)
Många tv-plattformar kan överlistas
Under en tid var möjligheten att kunna låsa upp utländska streamingtjänster lika med noll, men så är inte längre fallet.
OVPN låser upp Netflix
OVPN klarar numera av att låsa upp Netflix i tre regioner, såväl som följande plattformar:
- Netflix (USA, Tyskland och Sverige)
- C More
- TV4 Play
- SVT Play
- Viaplay
- Telia Play
- HBO Nordic
- SF Anytime
- YLE Areena
Som du själv ser är stödet för streaming minst sagt bra. Allt du behöver göra är att aktivera det så kallade ”streamingläget” – sen är det bara att tuta och köra från vilken enhet som helst.
Om vi ska vara lite pilliga kan BBC iPlayer inte överlistas, men då OVPN låser upp i princip allt annat får kategorin hoppa upp från minushögen för att i stället hamna på rätt sida om plusstrecket.
På minussidan (-)
Här ekar det tomt..
Har du provat OVPN? Och om så är fallet – är du nöjd med din upplevelse? Hör gärna av dig via kommentarsfältet nedan för att prata mer om saken.
Jag är en nörd med för mycket pengar, och lite uttråkad, med mottot: Man kan inte ha för många VPN. 😀
Så jag beslöt mig för att köpa OVPN. Använde din affiliate-länk så jag hoppas du får en slant, det förtjänar du för ditt utmärkta arbete på denna sajt. Var bara tvungen för att OVPN är unika iom att de har en egenutvecklad Linux GUI app! Företag som engagerar sig i Linux är värda att stödja!
Alla andra har ju bara CLI-varianten där man måste joxa med terminalen.
Problemet var bara att jag kör Debian (MX-Linux) och det verkar inte fungera. Vilket inte är så konstigt kanske då appen är för Ubuntubaserade Linux, men jag tänkte eftersom Ubuntu baseras på Debian så… men tji fick jag 🙂 Installationen gick bra, men den kan inte koppla upp sig tyvärr. Har mailat till supporten, men antar att de inte kan göra så mycket. Det var en chansning från min sida.
Men de har i alla fall så att man kan konfigurera via nätverkshanteraren och OpenVPN så man slipper terminalen. Bara o klicka igång.
Kollade mot bredbandskollen och jag får ut full hastighet på min 100/100Mbit-lina! Faktiskt 104Mbit/s ner och 101Mbit7s upp, det är kvalité det 🙂
De har wireguard också, men där gjorde jag nåt fel och får återkomma.
Gick enkelt och snabbt att installera på iPhone också. Utförlig guide finns på deras sida.
Det tyckte jag med, och det ska de ha en eloge för.
OVPN var snabbt ut med Wireguard, och har bevisligen infört protokollet på ett mycket bra sätt. Det var inga dåliga hastighetsmätningar du visar upp.
Rättelse. Appen fungerar utmärkt med Debian också! Tusentals pluspoäng till OVPN!!
Lite nördfakta om varför det inte fungerade först:
MX-Linux som jag använder är lite speciell då den låter användaren välja om man vill starta med sysvinit eller systemd (uppstartshanterare tror jag de kallas) Jag hade startat med sysvinit och förmodligen var det därför det inte fungerade för mig. Men efter att jag startat om med systemd så kan jag koppla upp mig utan problem och snabbt.
Detta lilla nördproblem är nu inget som vanliga Linuxanvändare som kör Debian lär drabbas av då de allra flesta Linux-distar använder systemd.
Bra du säger till då det kan hjälpa andra, och det var kul att det löste sig. OVPN verkar glänsa rejält på Linux.
Vad kul att du gillar innehållet, och tack för att du blev kund via affiliatelänken. Det är sidans enda inkomstkälla, så det uppskattas. Du bidrar också med bra innehåll via kommentarsfälten, som säkerligen hjälpt många.
Det var även kul att OVPN-sköter sig på linux-sidan.
Jag fyller på med erfarenhet om OVPN vartefter jag får dem. Jag har tre andra VPN och har den senaste tiden tyckt att sidladdningarna gått lite trögt. Ofta tar det ett par, tre sekunder att ladda en sida till skillnad mot förut. Jag använder Firefox. Jag har tänkt att det beror på att jag har så många tillägg, och testar många, att det gjort att det blivit slöare.
Detta eftersom samma symptom uppstått oavsett vilken VPN jag använt. Men nu när jag kör OVPN är det märkbart snabbare sidladdningar, vilket får mig att misstänka att servrarna varit fulla på de tre. Jag kör mot stockholm på alla. OVPN säger ju att de inte tar in fler användare än de klarar av (och sen utökar serverparken istället) kanske det spelar in?
OVPN är den enda svenska VPN-aktören jag varit nöjd med vid testtillfället, så det glädjer mig att du är nöjd. Kan det måhända vara att du nyttjar OpenVPN-protokollet när det kommer till de övriga VPN-tjänsterna? OpenVPN:s tunga kryptering kan göra även de mest kvicka VPN-tjänsterna tungrodda. Det kan eventuellt vara OVPN:s ruskigt välutförda implementering av WireGuard som bidrar till den skillnad du upplever. Om hastigheten är prio ett, prova gärna OpenVPN via UDP. Den är snabbare i jämförelse med TCP, men erbjuder ingen automatisk felkorrigering. Vad gäller att ta in fler kunder än vad VPN-företaget klarar av tycker jag att OVPN, som öppnar nya servrar oftare än vad medelsvensson byter kalsongerna, bör ses som ett föredöme. Om du är missnöjd med hastigheten, ta gärna en titt på VPN-företagets ”server load”-karta, och begär att de skärper sig om överbelastningar är vanligt förekommande. Fyll gärna på med mer iakttagelser gällande OVPN om… Läs mer »
Tyvärr har jag inte fått Wireguard att fungera varken på Linux eller Windows. Har inte grävt i detta än utan bara testat lite snabbt. I Linux tror jag att jag gjorde nåt fel i kommandona, läste inte instruktionerna så noga utan bara körde på.
I Windows gick inte Wireguard-klienten att installera, fick nåt sedvanligt 0x00000***-fel i slutet av installationen. Men min Windowsinstallation är å andra sidan en enda röra då jag inte har ominstallerat den på 5-6 år så såna problem är vad man kan förvänta sig i Windows 😉
Men som sagt jag kan återkomma med erfarenheter när jag orkar ta tag i det.
Då har jag fått igång Wireguard på OVPN [Linux]. Nu gick det ju förvisso snabbt med vanliga Openvpn också, jag hastighetsförlust på nån av VPN-varianterna med min 100/100 fiberlina när jag kör mot den närmaste servern i Sverige, men med Wireguard känns det som att sidorna laddas ännu snabbare – trots att min Firefox är fullproppad med olika extensions. Pingar på 2ms
Tog ner en Linux-distribution (torrent) på 1,6GB på knappt 2 minuter. Enligt Qbittorent hade jag fullt fräs på 11,3Mbit/s hela tiden tack vare många seedare.
Wireguard är ju nytt och har vissa potentiella integritetsproblem, den är ju inte utvecklad med tanke på det i första hand. Men det går att ”patcha” det med olika tekniker och jag tycker att OVPN på sin hemsida förklarar ganska bra hur de hanterar det.
”jag har INTE hastighetsförlust på nån av VPN-varianterna” ska det stå.
Wireguard är ju nytt och har vissa potentiella integritetsproblem, den är ju inte utvecklad med tanke på det i första hand. Men det går att ”patcha” det med olika tekniker och jag tycker att OVPN på sin hemsida förklarar ganska bra hur de hanterar det.
Exakt, även om koden är ”renare” och mer enkel att utföra revisioner på, existerar vissa problem som jag ser det. Tex. att IP-adresser måste rensas etc.
Det var kul att höra att hastighetsläget inte svek, och att WireGuard funkar fint vid fildelning:)
Hejsan,
De har gjort redig android app nu.
Funkar perfekt väldigt lik windows appen.
Tack, jag lägger till det.
Edit: Finns under rubriken ”Apparna är snygga och funktionsrika”.
Minus för min hastighet 1/1 Gbit Bahnhof förlorade runt 50-60%.
Därför jag kör Mullvad 🙂