OVPN är en svensk VPN-leverantör som drog igång sin verksamhet år 2014. Sedan dess har en hel del hänt, och den största förbättringen står förmodligen serverparken för som växer alltmer. I dagsläget är det 77+ servrar i 13+ länder som gäller, vilket innebär att den knappast kan jämföras med Cyberghosts eller NordVPNs respektive parker. Men det gör inte så mycket – och varför det ligger till på det sättet snackar vi mer om lite längre ner i recensionen.

Om vi tar en titt på webbsidan ser vi att de lägger en hel del krut på att berömma mjukvaran, kundservice-gänget samt sin egen serverpark. Vi ser även att det ingår en försäkring mot rättegångskostnader samt att regelbundna transparensrapporter skickas ut med jämna mellanrum.

Nåväl. Skandinaviska VPN-aktörer skryter i regel minst – och det stämmer även för OVPN-gänget. Och skryt såsom ”Blazing fast internet speeds” och ”No logs – forever and ever” kan ofta genomskådas på ganska enkla sätt.

I recensionen nedan går vi igenom precis allt – men innan dess får ni stå ut med lite snabbfakta.

FaktaInfo
Företagets säteSverige
P2P och torrentingTillåts
Netflix amerikanska utbudNej
BBC iPlayerNej
SVT PlayJa
Antal servrar77+ i 13+ länder
VPN-protokollOpenVPN, PPTP, L2TP och IKEv2
Krypteringsteknik (högst)AES 256
Kill SwitchJa (Windows, Mac och Linux)
Antal samtida enheter som tillåts4
Support viaWebbformulär, chatt och mail
Pengarna tillbaka-garanti10 dagar
Kostnad vid månadsbetalning89 kr
Kostnad vid årsabonnemang49 kr
Övriga abonnemang:
Sex månader59 kr
WebbsidaOVPN.com

Många typer av enheter kan kopplas upp

OVPN lirar mycket bra med bland annat:

 • Windows (egenutvecklad app)
 • Mac (egenutvecklad app)
 • iOS
 • Android
 • Linux (egenutvecklad app)
 • Freenas
 • Routrar (AsusWrt, DD-WRT, OpenWrt, Tomato och pfSense).

I övrigt kan fyra enheter kopplas upp på en och samma gång, vilket är lite av en medelnivå som många konkurrenter valt att lägga sig på.

Trevligt insticksprogram erbjuds för webbläsare

VPN-företaget erbjuder även ett smidigt webbläsartillägg för:

 • Chrome
 • Firefox
 • Opera (släpps inom kort)
 • Vivaldi

Tilläggsprogrammet bör ses som ett extra säkerhetsverktyg som bland annat skyddar oss mot WebRTC-läckor, störande reklam, spionprogram, spårande webbsidor och många andra tråkigheter som numera är vardagsmat på webben.

OVPN-gänget hävdar även att hastighetsläget ska förbättras något då inga onödiga annons-anrop behöver göras. Utöver detta är alla funktioner helt frivilliga, och kan när som helst stängas av utan att säkerhetsläget försämras.

ovpn-webbläsarapp

Men hur fungerar verktyget då? I korthet var jag hur nöjd som helst. Samtliga annonsblockerare likt Adblock Plus samt Ublock Origin stängdes av, och efter det gav jag mig ut på en liten provtur där alla annonser blockerades utan några som helst problem. Men om hastighetsläget påverkades åt rätt håll eller inte har jag ingen uppfattning om.

Säkerhetsläget är det inget fel på

OVPN ger oss tillgång till världens mest säkra krypteringsstandard, AES-256, som fungerar utmärkt tillsammans med det öppna VPN-protokollet OpenVPN, som även det stöds. Och för att blanda in lite mer valalternativ i smeten fungerar även PPTP-, L2TP- och IKEv2-protokollen utmärkt, vilket kan vara skönt om man behöver koppla upp en enhet utan OpenVPN-stöd.

En annan sak som utmärker OVPN-gänget är Multihop-stödet (40 kr/mån). Samma teknik innebär att all internettrafik tunnlas via två av OVPN:s datahallar, och vips blir det betydligt svårare att spåra oss.

Allt som allt har vi inte så många ”multihoppare” inom VPN-branschen. NordVPN (2 hopp) och Perfect Privacy (4 hopp) är två alternativ, men mer än så är det inte.

multihop-med-ovpn

En säkerhetsverktyg som är betydligt mer vanligt förekommande är Kill Switch-funktionen. Samma verktyg ser till att vår internetuppkoppling bryts på momangen om vi skulle tappa kontakten med OVPN:s servrar. Men då upptiden ligger på 99.5% bör Kill Switch-verktyget knappast behöva jobba övertid.

Huvudfunktionen består av att förhindra diverse IP- samt DNS-läckor, vilket är hur viktigt som helst rent säkerhetsmässigt. För närvarande erbjuds Kill Switch-funktionalitet för Windows, Mac och Linux – vilket bör ses som en ganska bra prestation.

Fildelning tillåts på samtliga servrar

Som rubriken säger kan vi fildela överallt, vilket kan beskrivas som ganska unikt då många konkurrenter knuffar ut fildelare till ett gäng övertrafikerade servrar som är allt annat än kvicka. Då OVPN heller inte samarbetar med den kravbrevsskickande upphovsrättsmaffian, eller några externa parter överhuvudtaget, bör vi dessutom kunna känna oss säkra medans vi laddar ner hej vilt.

Vidare till testandet. Ett fruktansvärt lagligt speldemo laddades ner från The Pirate Bay, och hastigheten nerströms, ca. 40 Mbps, bör ses som fullt godkänd. Och som vanligt när det kommer till torrentnerladdningar hade hastighetsläget sett betydligt trevligare ut om fler användare delat med sig av filerna.

torrenting-hastighetstest-med-ovpn

Loggpolicyn är urstark

Som OVPN-gänget är duktiga på att påpeka själva finns det ett antal faktorer som gör att säkerhetsläget ser extra bra ut.

OVPN äger all hårdvara själva, och likt många andra VPN-leverantörer hyr de inte diverse utrustning (tex. servrar) från tredje part, vilket innebär att säkerhetsläget kan hållas på en utmärkt nivå. Företagets servrar innehåller dessutom inte någon form av fysisk (HDD eller SSD) lagring, och då RAM-minnet inte lagrar ett jota kan inga trafikloggar och annan spårbar information aldrig sparas överhuvudtaget.

ovpn-äger-sina-egna-servrar

Nu kan ni säkert undra varför egenägda serverparker hamnar under loggavtalet, men i mina ögon passar det in ganska bra här. VPN-aktörer kan lova guld och gröna skogar i användaravtalen, men vad gör det om servrarna är hyrda och vår trafik enkelt kan avlyssnas av det företag som äger själva hårdvaran?

Nu ska vi inte dansa kring ämnet mera, vidare till loggpolicyn – som faktiskt ser riktigt trevlig ut. Vi börjar med att kika på vad OVPN-gänget sparar om oss:

 • Inloggningsinformation (för tex. automatisk inloggning)
 • Betalningsinformation (krypterad – kan inte användas för att spåra oss)
 • Cookies (på webbsidan)

Mer specifikt sparar OVPN betydligt mindre än alla jämförbara VPN-aktörer – och det de väl lägger vantarna på krypteras dessutom till oigenkännlighet.

Vidare till vad OVPN inte sparar, och det är lyckligtvis en rätt gedigen lista:

 • DNS-förfrågningar
 • Våra e-postadresser (mycket unikt)
 • IP-adresser
 • Trafikloggar 
 • Mac-adresser
 • Inf. om förbrukad bandbredd
 • Tidsloggar (inf. om när vi kopplar upp oss mot en specifik VPN-server)

Som ni ser ovan behöver vi inte registrera någon e-postadress, vilket OVPN är ensamma om att erbjuda. Alla som väljer att inte uppge någon e-postadress vid registrerings-processen får en fejkad sådan tilldelad helt automatiskt, likt: ”[email protected]”. Tack vare detta slipper vi skaffa en tillfällig Protonmail-variant eller liknande – och att registrera sig med sin riktiga e-postadress är för övrigt aldrig någon bra idé.

OVPN samarbetar (teoretiskt sätt) med svenska myndigheter, men än så länge har de hållit kakhålet stängt, och så lär det förbli. Och för att förtydliga läget får även upphovsrättsmaffian foten vid dörren.

domstolsbeslut-krävs-för-att-få-ut-information-av-ovpn

För att täppa igen alla tänkbara frågetecken har OVPN-gänget även valt att bjussa på en försäkring för rättegångskostnader som gäller för alla kunder. Denna lär aldrig behöva utnyttjas – men det är aldrig fel med lite extra skydd.

ovpn-försäkrar-mot-rättegångskostnader

Som ni själva märker har OVPN utomordentligt bra koll på skutan inom denna ack så viktiga kategori – och det ska de ha all heder för.

Regelbundna transperensrapporter publiceras

Toppleverantörer såsom Cyberghost, ExpressVPN, Surfshark och ja, även OVPN, har någonting gemensamt. Något som är extremt viktigt rent säkerhetsmässigt och är ett måste för att hamna högt upp i topplistan: En fullständig transparens.

ovpn-transperensrapport
Another one (ok – 910) bites the dust..

OVPN levererar regelbundna transparensrapporter som innehåller information som bland annat rör hur servrarna mår samt om några copyrightanslag eller övriga förfrågningar har tagits emot. Och för att vara lite övertydlig: Företaget har aldrig någon vettig information att lämna ut – och då kvittar det egentligen hur många förfrågningar som dimper ner på skrivbordet.

Inga säkerhetsbrister kunde hittas

OVPN kontrollerades mot ett antal webbsäkerhets-tjänster såsom:

 • VPN Insights (ok)
 • Torrent IP Check (ok)
 • Virustotal.com (ok)
 • IPX.ac (ok)
 • Doileak.com (ok)

Och precis som väntat kunde inget fuffens hittas. Säkerhetsläget kan därför beskrivas som perfekt.

inga-torrenting-läckor-för-ovpn
Inga IP-läckor via Bittorrent-protokollet..
ip-adresser-läcker-inte-på-ovpn
Inga IP-läckor enligt VPN Insights..
inget-virus-i-ovpn-programvara
Programvaran är ren..

Servrarna är kvicka och stabila som få

Bashastigheten

Utan VPN-kryptering är det följande hastighetsläge som gäller. Alla hastighetstester utförs med en modern dator samt en kabelansluten internetuppkoppling.

Nerströms: 244 Mbps
Uppströms: 251 Mbps
Latens: 12 ms

baslinjetest-för-vpn-recensioner

Sverige

I Sverige gick det undan bra, som ni ser nedan.

Nerströms: 64 Mbps
Uppströms: 75 Mbps
Latens: 8 ms

hastighet-sverige-ovpn

Nederländerna

Här i mittensektionen testas ofta en brittisk server, men då OVPN-gänget inte har någon sådan tillgänglig blir det en nederländsk sådan som får sträcka på benen. Det gjorde den för övrigt bra.

Nerströms: 50 Mbps
Uppströms: 75 Mbps
Latens: 57 ms

ovpn-server-i-nederländerna-hastighet

USA

Även den amerikanska servern visade prov på stabilitet. Omkring 50 Mbps åt båda hållen är ett mycket bra resultat – i synnerhet med tanke på avståndet.

Nerströms: 47 Mbps
Uppströms: 58 Mbps
Latens: 143 ms

ovpn-server-i-usa-hastighet

OVPN är inte snabbast i gänget, men servrarna är åtminstone fruktansvärt stabila. Vissa VPN-leverantörer erbjuder hastigheter på upp till 150 Mbps åt båda hållen i Sverige, och sedan kommer de släpandes med fjuttiga 10 Mbps i USA och Storbritannien.

VPN-företaget har med andra ord gjort ett mycket bra jobb med att optimera sina servrar, och då blir det plushögen som gäller.

Serverparken är liten men effektiv

OVPN:s strax under 100 servrar står sig inte särskilt väl mot de största VPN-jättarna som bjussar på 6.000+ sådana. Men i detta fallet är en mindre serverpark inte någon större nackdel.

Tack vare att de inte tar in fler kunder än vad de klarar av kan hastighetsläget hållas på en bra nivå, och så länge servrarna är så här pass stabila blir det plushögen som gäller.

serverpark-för-ovpn

Kundsupporten är bra uppstyrd

Det finns många vägar till supporten. Två av dessa består av ett webbformulär samt en mailadress. Samtliga helgfria vardagar dyker även chatt-ikonen upp, och där svarar de (enligt mina erfarenheter) inom cirka 10-20 minuter – under kontorstid vill säga.

Totalt sätt kontaktade jag kundsupporten tre gånger. Två av dessa tillfällen var under kontorstid och då fick jag bra svar inom någon minut den första gången, och efter cirka 10 minuter den andra gången. Den tredje gången företaget kontaktades var en lördag och då var jag tvungen att vänta två dagar innan ett svar damp ner i min inkorg. Att vänta i två dagar är kanske aldrig kul, men till VPN-företagets försvar är FAQ-sidorna mycket väluppdaterade och utförliga. På samma ställe hittar vi inställningsguider för alla enheter som stöds, felsökningsguider, information om VPN-tekniken samt mycket mer – och allt på perfekt svenska, vilket de är helt ensamma om.

Allt som allt är kundservicenivån hög, även om vi ibland får vänta en stund på att få svar (dvs. på kvällar och helger). De kundservicemedarbetare jag snicksnackade med var dessutom väldigt måna om att jag skulle bli nöjd – vilket såklart var ett stort plus. Somliga supportmedarbetare (på andra företag) skickar bara något halvhjärtat svar med någon länk till FAQ-sektionen, sen stängs ärendet – och kvar står man med skägget i brevlådan.

chattlogg-med-ovpn-kundtjänst

Apparna är snygga och funktionsrika

Sammanlagt testades två klienter: Windows-appen samt iOS-appen. Vi börjar som vanligt med att grilla Windows-varianten.

Windows-klienten och jag blev kompisar på en gång. Gränssnittet var mycket enkelt att förstå sig på och samtliga inställningsval förklarades via en smidig faktaruta. Serverbytena tog dessutom bara någon sekund, vilket är mer än godkänt.

En funktion jag gillade extra mycket var att jag alltid anslöts till den snabbaste servern i det land jag valt i listan. Att behöva leta runt bland överbelastade servrar är både tråkigt och ineffektivt. Känslan av att använda en app på svenska som inte är direktöversatt från Google eller Bing var dessutom svår att slå.

windowsklient-för-ovpn
OpenVPN för Windows..

På mobilsidan (iOS och Android) är det OpenVPN Connect som gäller, och för att komma igång måste vi följa de guider som finns under FAQ-fliken. Men det tog som tur var inte mer än cirka fem minuter att komma igång tack vare att installationsguiden var lätt att följa.

Men då många konkurrenter erbjuder mobil-appar som kan konfigureras via tex. Touch ID på några sekunder blir detta dock ett litet minus i kanten. Installationen behöver förvisso bara utföras en gång och OpenVPN Connect-apparna är dessutom både säkra och användarvänliga, vilket innebär att denna lösning bör ses som bra för vana användare – och acceptabel för ovana sådana.

ovpn-för-ios
OpenVPN för iOS

Alla appar som testkördes fungerade utmärkt rent tekniskt, och vana användare som har tid och lust att pilla lite bland inställningarna bör bli hur nöjda som helst. Fler egenutvecklade appar hade dock varit ett snyggt tillskott från OVPN:s sida.

VPN-aktören har ett bra rykte online

VPN-företaget skyltar med ett större antal recensioner på webbsidan, som i sin tur hämtats från bland annat Sweclockers och Flashback. Som väntat är alla nöjda och OVPN beskrivs kortfattat som det bästa som hänt sedan det skivade brödet. Att skylta med utvalda  recensioner kan knappast beskrivas som ovanligt, men då det oftast (alltid) blir de mest positiva sådana som hamnar på webbsidan är det aldrig dumt att även kolla läget på andra ställen, såsom Reddit, Twitter och Facebook.

Och jepp – som väntat var tongångarna genomgående uppåt var man än kikade. I korthet får loggpolicyn, säkerhetsläget samt Windowsklienten mest beröm.

reddit-omdöme-för-ovpn-1

Om vi ska kika på de lite mer negativa kommentarerna hade ett fåtal tyckare gärna velat ha fler egensvarvade appar, och någon enstaka recensent tyckte att prisnivån var något hög. Men men, som det står på bilden ovan – att genomgående köra på egen hårdvara är inte gratis – och prisnivån är trots allt inte särskilt blödig om man tecknar sig för ett år.

Mer specifikt är den positiva kritiken betydligt vanligare att stöta på än den negativa, och tack vare att läget är så hamnar även denna kategori på rätt sida om minusstrecket.

De lite längre abonnemangen är prisvärda

Precis som företaget är även priserna svenska. Här är det kronor som gäller och priset vi betalar för abonnemanget med längst löptid (1 år) känns riktigt humant. Visst, kunder med en tight budget kan komma billigare undan på annat håll, men här är det kvalitet och säkerhet vi betalar för – och då kan det få kosta någon tia extra.

Om ni inte skulle vara nöjda ingår även en pengarna tillbaka-garanti som sträcker sig över 10 dagar – och för att utnyttja densamma hör ni bara av er till kundsupporten så hjälper de er vidare.

priser-för-ovpn

Betala kan ni göra via tex:

 • Bitcoin
 • Kontokort (Visa/Mastercard)
 • Swish
 • Kontanter (unikt)

På minussidan (-)

Netflix och BBC iPlayer kan inte låsas upp

Som rubriken säger är möjligheten att komma åt utländska streamingsidor lika med noll. Vi får hoppas att OVPN-gänget lägger till ett bra stöd för detta i framtiden – men just nu ser det ganska dystert ut på streamingfronten.

Som en liten tröst fungerar i alla fall SVT Play utmärkt på de svenska servrarna. Men om utländsk streaming är prio ett är förmodligen ExpressVPN eller Cyberghost bättre val.

svt-play-med-ovpn
SVT Play och OVPN är åtminstone kompisar..

Rekommenderas OVPN?

Ja. OVPN-gänget styr ett tight och säkert skepp. Servrarna är stabila, en försäkring mot rättegångskostnader ingår (unikt), och säkerhetsmässigt är det få (ingen?) som slår dem på fingrarna.

Direktchatten är förvisso inte öppen på kvällar och helger, men till företagets försvar är kundservicepersonalen mycket kunniga och hjälpsamma när de väl är på plats. Allt som allt är OVPN ett mycket bra val, i synnerhet för oss svenskar.

Besök OVPN.com

Har någon av ni läsare provkört OVPN? Och om så är fallet – är ni nöjda? Hör gärna av er via kommentarsfältet för att diskutera mer eller kläm till med ett användarbetyg vettja.

Delta i diskussionen