OVPN är en svensk VPN-leverantör som drog igång sin verksamhet år 2014. Sedan dess har serverparken växt till sig rejält och idag erbjuds 64 servrar i sex länder. I kort är krypteringsnivån stark och loggpolicyn likaså. I recensionen nedan granskas allt som har med företaget att göra, och för att tillägga var det vansinnigt skönt att slippa all Google Translate-svenska som går att hitta på många av konkurrenternas webbsidor.

FaktaInfo
Företagets säteSverige
P2P och torrentingTillåts
Netflix amerikanska utbudNej
BBC iPlayerNej
SVT PlayJa
Antal servrar67+ i 7+ länder
VPN-protokollOpenVPN, PPTP, L2TP och IKEv2
Krypteringsteknik (högst)AES 256
Kill SwitchJa (Windows och Android)
Antal samtida enheter som tillåts4
Support viaWebbformulär, chatt och mail
Pengarna tillbaka-garanti10 dagar
Kostnad vid månadsbetalning89 kr
Kostnad vid årsabonnemang49 kr
Övriga abonnemang:
Sex månader59 kr
WebbsidaOVPN.com

Besök OVPN

På plussidan (+)

Stöd för många typer av enheter

VPN-leverantören erbjuder ett brett enhetsstöd och sammanlagt kan fyra uppkopplingar användas på ett och samma abonnemang. OVPN lirar mycket bra med bland annat:

 • Windows (egenutvecklad app)
 • Mac
 • Linux
 • iOS
 • Android
 • Freenas
 • Routrar (AsusWrt, DD-WRT, OpenWrt, Tomato och pfSense).

Trevligt insticksprogram erbjuds för webbläsare

VPN-företaget erbjuder även ett smidigt webbläsartillägg för:

 • Chrome
 • Firefox
 • Opera (släpps inom kort)
 • Vivaldi

webbläsartillägg-_-ovpn

Tilläggsprogrammet är designat för att användas tillsammans med OVPN-klienten och detta ger oss ett bra skydd mot bland annat WebRTC-läckor, spionprogram och dylikt. Verktyget ser även till att osäkra webbsidor aldrig kan besökas om vi inte är uppkopplade mot VPN-tjänsten.

En funktion finns även som skyddar oss mot störande reklam, vilket kan öka vår surfhastighet då inga onödiga annonsförfrågningar längre behöver göras. Alla funktioner är för övrigt frivilliga och kan stängas av och på när som helst, och ni som inte använda er av webbläsartilläggen har ni fortfarande ett mycket bra skydd.

ovpn-webbläsatillägg

Starka krypteringsalternativ erbjuds

OVPN ger oss tillgång till många starka krypteringsalternativ (som bäst AES-256 – världens mest säkra krypteringsstandard) vilket innebär att både webb- och eventuell fildelningstrafik kan hållas säker från obehöriga.

Utöver detta erbjuder företaget även tilläggstjänsten Multihop (40 kr/mån). Denna teknik innebär att vår internettrafik tunnlas via två av OVPN:s datahallar och därmed blir det ännu svårare att spåra oss. En likvärdig teknik som för övrigt jätten NordVPN använder sig av.

tilläggstjänst-multihop-för-extra-kryptering

En annan bra säkerhetsfunktion står Kill Switch-funktionen för. Detta verktyg ser till att vår internetuppkoppling bryts på momangen om vi skulle tappa kontakten med OVPN:s servrar. Tack vare denna säkerhetsfunktion hålls vår riktiga IP-adress i säkert förvar även om VPN-leverantören skulle drabbas av ett tillfälligt driftsstopp, eller om appen skulle må lite dåligt.

Säker och kvick fildelning på samtliga servrar

Fildelning via Bittorent-protokollet samt p2p stöds på alla servrar. Detta kombinerat med den höga säkerheten och den tighta loggpolicyn (mer om det nedan) innebär detta att vi kan tanka ner stora filer både snabbt och säkert.

Ett fullt lagligt speldemo laddades ner från The Pirate Bay, och hastigheten nerströms går det inte att klaga på (ca. 40 Mbps).

torrenting-hastighetstest-med-ovpn

Vattentät loggpolicy

Som ni kan läsa nedan äger OVPN all hårdvara själva, denna hålls dessutom inlåst i diverse rackskåp. Några trafikloggar kan med andra ord inte sparas då servrarna inte använder sig av någon fysisk (HDD eller SSD) lagring.

Att äga sina egen serverpark har många fördelar. Den största av dessa är att vi aldrig kan bli avlyssnade av diverse tredjepartsföretag eller andra fluktare. Vissa VPN-leverantörer lovar guld och gröna skogar i loggpolicyn och användaravtalen, men vad gör det när servrarna är hyrda och vår trafik enkelt kan avlyssnas av det företag som äger servrarna?

ovpn-har-egen-hårdvara

Bilden nedan är rätt självförklarande. Inga trafikloggar, tidsstämplar (unikt), DNS-förfrågningar, IP-adresser, Mac-adresser eller information om förbrukad datamängd sparas. Bättre än såhär kan det inte bli.

loggpolicy-för-ovpn

En viss mängd information sparas dock, såsom:

 • Inloggningsinformation (för tex. automatisk inloggning)
 • Betalningsinformation (krypterad – kan inte användas för att spåra oss)

Detta är dock information som samtliga VPN-leverantörer i hela världen lägger beslag på, och ingenting som är unikt för just OVPN. Att OVPN är såhär pass transparenta är bara ett plus i kanten.

Som ett litet tillägg kan jag säga att det går bra att registrera sig utan e-postkonto, vilket är mycket unikt. Alla som väljer att inte uppge någon e-postadress får en fejkad sådan tilldelad helt automatiskt, likt: ”[email protected]”. Tack vare detta slipper vi skaffa en tillfällig Protonmail-adress eller liknande.

viss-information-lagras-enligt-loggpolicyn

OVPN samarbetar (teoretiskt sätt) med svenska myndigheter, men än så länge har de hållit kakhålet stängt, som ni ser nedan.

ovpn-samarbetar-inte-med-myndigheter

Alla kunder är försäkrade mot eventuella rättegångskostnader

VPN-företaget har som sagt aldrig lämnat ut kunduppgifter till tredje part – och lär aldrig göra det heller. För att täppa igen alla tänkbara frågetecken har OVPN-gänget även valt att teckna en försäkring mot rättegångskostnader som gäller för alla kunder. Denna lär aldrig behöva utnyttjas – men det är aldrig fel med lite extra skydd.

Allt som allt är loggpolicyn urstark – här finns det ingenting att klaga på.

Företaget är helt transparent

Toppleverantörer såsom Cyberghost, ExpressVPN, Surfshark och ja, även OVPN, har någonting gemensamt. Något som är extremt viktigt rent säkerhetsmässigt och är ett måste för att hamna högt upp i topplistan: En fullständig transparens.

transperenslista-för-ovpn-och-hastighetslista-över-server-i-mailmö

OVPN levererar regelbundna transparensrapporter som innehåller information som bland annat rör hur servrarna mår samt om några copyrightanslag eller övriga förfrågningar tagits emot. Och för att förtydliga: Företaget har aldrig någon vettig information att lämna ut – och då kvittar det egentligen hur många förfrågningar OVPN tar emot.

Såhär ser sammanfattningarna ut i nuläget:

”Våra VPN-servrar höll en upptid på över (ofta 100%) i månad X. Totalt krypterade OVPN XXXX,X TB.

Under februari mottogs X begäran.

Inga säkerhetsbrister kunde hittas

Fem webbtjänster inklusive VPN Insights, Torrent IP Check samt Virustotal.com användes för att kunna kontrollera att OVPN har koll på skutan. Allt som allt hittades ingenting suspekt – precis som förväntat.

inga-torrenting-läckor-för-ovpn
Inga IP-läckor via Bittorrent-protokollet..
ip-adresser-läcker-inte-på-ovpn
Inga IP-läckor enligt VPN Insights..
inget-virus-i-ovpn-programvara
Programvaran är ren..

Servrarna är kvicka

Sverige

I Sverige gick det undan bra, som ni ser nedan.

Nerströms: 64 Mbps
Uppströms: 75 Mbps
Latens: 8 ms

hastighet-sverige-ovpn

Nederländerna

Här i mittensektionen testas ofta en storbritannisk server, men då OVPN-gänget inte har någon sådan tillgänglig blir det en nederländsk sådan som får sträcka på benen. Det gjorde den för övrigt bra.

Nerströms: 50 Mbps
Uppströms: 75 Mbps
Latens: 57 ms

ovpn-server-i-nederländerna-hastighet

USA

Även den amerikanska servern visade prov på stabilitet. Omkring 50 Mbps åt båda hållen är ett mycket bra resultat.

Nerströms: 47 Mbps
Uppströms: 58 Mbps
Latens: 143 ms

ovpn-server-i-usa-hastighet

OVPN är inte snabbast i gänget, men servrarna är åtminstone fruktansvärt stabila. Vissa VPN-leverantörer erbjuder hastigheter på upp till 150 Mbps åt båda hållen i Sverige, och sedan fjuttiga 10 Mbps i USA. OVPN har med andra ord gjort ett mycket bra jobb med att optimera sina servrar, och då blir det plushögen som gäller.

Kvick och kompetent kundsupport

Det finns många vägar till supporten. Två av dessa består av ett webbformulär samt en mailadress. Samtliga helgfria vardagar dyker även chatt-ikonen upp, och där svarar de inom cirka 10-20 minuter.

Totalt sett kontaktade jag kundsupporten två gånger. En av dessa tillfällen var under kontorstid och då fick jag ett svar inom någon minut. Den andra gången var en lördag och då var jag tvungen att vänta två dagar innan ett svar damp ner i min inkorg. Utöver detta finns även en FAQ-sektion tillgänglig där bland annat inställningsguider till alla enheter som stöds finns att hitta.

Allt som allt är kundservicenivån hög, även om vi ibland får vänta en stund på att få svar (dvs. på kvällar och helger). Den kundservicemedarbetare jag snick-snackade med var dessutom väldigt mån om att jag skulle vara nöjd – vilket är ett stort plus. Somliga supportmedarbetare (på andra företag) skickar bara en länk till FAQ-sektionen, sen stängs ärendet, och kvar står jag med skägget i brevlådan.

chattlogg-med-ovpn-kundtjänst

Funktionsrika och säkra appar

Sammanlagt testades två klienter: Windows-appen samt iOS-apparna. Vi börjar med att grilla Windows-varianten.

Windows-klienten och jag blev kompisar på en gång. Gränssnittet var mycket enkelt att förstå och samtliga inställningsval förklarades via en smidig faktaruta. Serverbytena tog dessutom bara någon sekund, vilket är mer än godkänt. En funktion jag gillade extra mycket var att jag alltid anslöts till den snabbaste servern i det land jag valt i listan. Att behöva leta runt bland överbelastade servrar är både tråkigt och ineffektivt. Känslan av att använda en app på svenska som inte är direktöversatt från Google eller Bing var dessutom svår att slå.

windowsklient-för-ovpn
OpenVPN för Windows..

På mobilsidan (iOS och Android) är det OpenVPN Connect som gäller, och för att komma igång måste vi följa de guider som finns under FAQ-fliken. Det tog som tur var inte mer än cirka fem minuter att komma igång tack vare att installationsguiden var lätt att följa. Men då många konkurrenter erbjuder mobila appar som kan konfigureras via tex. Touch ID på några sekunder blir detta ett litet minus i kanten. Installationen behöver dock bara utföras en gång och OpenVPN Connect-appen är dessutom både säker och användarvänlig, vilket innebär att denna lösning får ses som acceptabel.

ovpn-för-ios
OpenVPN för iOS

Båda apparna fungerar utmärkt rent tekniskt, och alla som har tid och lust att pilla lite med inställningarna på på sina mobiler bör bli mycket nöjda. Fler egenutvecklade appar hade dock varit ett snyggt tillskott från OVPN:s sida.

Bra rykte online

De flesta som uttryckt sina känslor via bland annat Reddit och Twitter är nöjda med det OVPN erbjuder. De relativt kvicka serverhastigheterna beröms och Windowsklienten är även poppis hos många kunder.

Vissa saknar dock egenutvecklade appar på mobilsidan och tycker att Multihop-funktionen borde ingå i de ordinarie abonnemangen. Mer specifikt är den positiva kritiken betydligt vanligare att stöta på än den negativa. Tack vare detta hamnar även denna kategori på rätt sida om minusstrecket.

De längre abonnemangen är prisvärda

Precis som företaget är även priserna svenska. Här är det kronor som gäller och priset vi betalar för abonnemanget med längst löptid (1 år) är trots allt inte särskilt blödigt. Om du inte skulle vara nöjd ingår även en pengarna tillbaka-garanti som sträcker sig över 10 dagar.

prislista-för-ovpn-1

Betala kan vi göra via:

 • Bitcoin
 • Bankkort
 • Swish
 • Kontanter (unikt)

På minussidan (-)

Inget stöd för Netflix och BBC iPlayer

Som rubriken säger är möjligheten att komma åt utländska streamingsidor mycket liten. Vi får hoppas att OVPN-gänget lägger till ett bra stöd för detta i framtiden. Som en liten tröst fungerar i alla fall SVT Play utmärkt på den svenska servern. Om streaming är prio ett är förmodligen SwitchVPN eller Cyberghost ett bättre val.

svt-play-med-ovpn
SVT Play och OVPN är åtminstone kompisar..

Rekommenderas OVPN?

Ja. OVPN-gänget styr ett tight och säkert skepp. Servrarna är stabila, en försäkring mot rättegångskostnader ingår (unikt), och säkerhetsmässigt är det få (ingen?) som slår dem på fingrarna. Direktchatten är förvisso inte öppen på kvällar och helger, men till företagets försvar är kundservicepersonalen mycket kunniga och hjälpsamma när de väl är på plats. Allt som allt är OVPN ett mycket bra val, i synnerhet för oss svenskar.

Besök OVPN

Delta i diskussionen