Meny

Psykologin bakom att göra rätt val

Psykologiexperter hävdar att vi människor gillar att välja och vraka, men inte för mycket. Om vi ska tro på gänget bakom Psychology Today är det helt naturligt att sträva efter att ha många möjligheter.

De menar att människor som har många valmöjligheter tror att de har en större chans att göra rätt val. Men så är det inte, det är en illusion. Forskning inom e-handel har visat att kunder som får för många val inte kan göra ett bra beslut.

Fenomenet Shopping Cart Abandonment, där kunderna väljer att överge sina digitala kundvagnar och lämna sajten, är vanligt när alternativen är för många. Hjärnan går i värsta fall i högvarv, och istället för att göra ett bra val gör kunderna ett slumpvalt sådant, som ofta innebär att de blir missnöjda.

Varför tar människor fel beslut?

Alla är rädda för att ta fel beslut. Om ni har två valmöjligheter är chansen att välja rätt oftast omkring 50%. Om ni har fem valmöjligheter är samma siffra nere på omkring 20%. Enligt Psychology Today kan vi som mest ta ställning till fem alternativ. Om fler valmöjligheter än så uppenbarar sig uppstår förvirring och frustration.

Fel beslut vid nätdejting

Ella Andersson, en av tjejerna bakom livsstilsbloggen Psykologi Snack, menar att exakt samma sak gäller när vi ska välja livspartners.

Vi vill ha många valmöjligheter, men i verkligheten kan vi inte göra ett bra beslut om för många visar intresse för oss. I de fallen spelar det ingen roll huruvida ni har stenkoll på alla viktiga attraktionstecken eller inte. Valet blir allt som oftast fel i vilket fall.

Fel beslut vid e-handel

E-handlarna har svalt det ovanstående tänket med hull och hår. E-handelsjätten Amazon erbjuder alltid fyra tilläggsprodukter – varken mer eller mindre, och enligt forskningen är det rätt väg att gå.

amazon-nätprodukter

Teknikjätten Apple erbjuder fyra typer av minnesalternativ för deras senaste iPad-modeller, det är förmodligen inte någon slump att så är fallet.

apple-ipad

Och om ni vill jämföra iPad-modellerna mot varandra, då är det exakt samma koncept som gäller. De kör inte upp hela iPad-arsenalen i ansiktet på er, utan bara en bråkdel av den.

jämför-ipad-modell

Hur tar ni rätt beslut?

E-handlare bör tänka på att inte erbjuda för många valmöjligheter. Om många produkter nödvändigtvis måste radas upp efter vartannat bör en filtreringsfunktion finnas på plats. En rekommendations-, eller en ”andra kunder gillar också”-funktion, beskrivs också som en bra idé.

Människor som får för många valmöjligheter presenterade framför sig bör försöka begränsa alternativen i den mån det går. När omkring fem val återstår bör ett informerat val kunna göras. Och sist men inte minst. Alla väljer fel val ibland. Det är ingen katastrof. Det är mänskligt och bör ses som en lärdom.

Tillägg: Artikeln är skriven av VPNBasens ordinarie skribent, med mål att bredda webbsidans innehåll.

1 KOMMENTAR

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

1 Kommentar
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN