Meny

Ryssland kommer att blockera VPN-tjänster

Ryska myndigheter är kända för att censurera internet, och med detta sagt står VPN-leverantörerna inte högt i kurs. VPN-företag såsom ExpressVPN, NordVPN samt PureVPN har alla blivit ombedda att samarbeta med regeringen, men vägrat.

De ryska myndigheterna är främst upprörda på grund av att VPN-leverantörerna vägrat ansluta sig till en nationell databas där all webbhistorik samt övriga känsliga uppgifter skulle samlas på hög.

Det enda VPN-företaget som valde (tvingades?) att samarbeta med herr Putin och gänget var Kapersky. Och då samma VPN-aktör har sitt säte i Ryssland hade de förmodligen ingenting att välja på.

En tidsfrist på totalt 30 dagar har lämnats, och mycket talar för att alla större VPN-tjänster kommer att bannlysas. Ryska VPN-kunder måste därför se sig om efter mindre VPN-leverantörer som alla övervakas av kommunikationsmyndigheten, vilket förmodligen inte är särskilt lockande.

Såhär reagerade de största VPN-leverantörerna:

VyprVPN: Vägrar samarbeta. Deras ryska server är dock kvar. Men denna lär ryka inom kort.

vyprvpn-servrar-i-ryssland

NordVPN: Vägrar samarbeta. Alla ryska servrar är borttagna enligt företagets blogg.

HideMyAss: Samtliga ryska servrar är kvar, och inget uttalande har getts.

IPVanish: Vägrar samarbeta.

VPN Unlimited: Vägrar samarbeta.

Torguard: Vägrar samarbeta. Samtliga ryska servrar är borttagna.

ExpressVPN: Samarbetar inte heller med ryska myndigheter. Alla ryska servrar är borttagna.

Ryssland ställer sig snart på samma sida som Kina, Irak, Förenade Arabemiraten och Nordkorea när det kommer till deras inställning till censur och yttrandefrihet.

Alexander Zharov, chef för Rysslands kommunikationsmyndighet, påpekar att andra alternativ kommer att finnas tillgängliga i framtiden:

“These ten VPNs do not exhaust the entire list of proxy programs available to our citizens. I don’t think there will be a tragedy if they are blocked, although I feel very sorry about it,”

Och då samtliga Proxytjänster samt VPN-tjänster som finns kvar i landet blir fullkomligt värdelösa är förmodligen den ryska befolkningen mer upprörda än Zharow.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN