Meny

Så här använder ni en VPN i Kina utan att bryta mot lagen

Som ni säkert vet har många länder valt att bannlysa VPN-tjänster. Och jepp – Kina ingår i den ganska tråkiga listan. Men trots det är loppet långtifrån kört. Även om ett flertal VPN-tjänster är förbjudna väljer många att skydda sig med en VPN i vilket fall.

Läs mer: Var är VPN-tjänster lagliga? Alla länder har kartlagts!

Men hur står det till egentligen, är VPN-tjänster lagliga? Det är olagligt att använda en VPN i Kina, säger vissa, medan andra hävdar att VPN-tjänster är fullt tillåtna. Sanningen ligger någonstans i gränslandet, och jag har full förståelse för att det lite tafatta svaret låter aningen intetsägande.

Men det är just därför jag har tagit fram den här guiden. Precis här beskriver jag hur ni går tillväga för att använda en VPN i Kina utan att bryta mot lagen.

Så här använder ni en VPN i Kina utan att bryta mot lagen

Många har säkert hört talas om Kinas välkända jättebrandvägg, som är hatad av i princip alla – förutom Kinas regering vill säga.

Inflytelserika länder såsom USA gillar inte att Kina är såpass inlåsta som de faktiskt är, och som en konsekvens av det har Kina lättat på VPN-förbudet, åtminstone för företagsanvändare.

Är det olagligt att använda en VPN i Kina?

VPN-tjänster inte förbjudna för precis alla. Media har påstått att det är så, men det stämmer inte. VPN-tekniken är helt tillåten, men det är den kinesiska regeringen som bestämmer vem som får använda sig av VPN-tjänster, och till vilket syfte.

Mer specifikt är alla utländska VPN-tjänster förbjudna, då ingen av dem godkänts av staten. Då Kina är ett stort och mäktigt land har de ett massivt inflytande på teknikjättar såsom Apple, som plockat bort drösvis med VPN-appar från den kinesiska appbutiken.

Många storföretag fjäskar för Kina då de inte vill gå miste om en gigantisk marknad. Att stå emot den kinesiska regeringen kan innebära att företaget ifråga slängs ut med huvudet före, och det är få organisationer som vågar ta den risken.

År 2018 trädde en ny lag ikraft. Den innebar att samtliga kinesiska teleoperatörer blev tvungna att blockera all VPN-trafik. Många tolkade det beskedet som att alla VPN-tjänster hade bannlysts, men så var inte fallet.

Kina bannlyste ”bara” alla olicensierade VPN-tjänster. Det innebär att många VPN-alternativ fortfarande är tillåtna, som samtliga klarar av att överlista den kinesiska jättebrandväggen.

Men allt är inte guld och gröna skogar. Lagen är problematisk. Vi vet inte vad de VPN-företag som väl har godkänts har för förhållande till den kinesiska statsapparaten. Lättar de på locket vid minsta vink? Har de öppnat bakdörrar som bara den kinesiska regeringen kan nyttja?

Det finns inga bevis för att de licensierade VPN-alternativen är osäkra, men misstankarna är starka. Tiden får utvisa huruvida de godkända VPN-företagen tvingats samarbeta med den kinesiska regeringen eller inte.

VPN-tjänster och Kinas jättebrandvägg

Kinas regering vill ha stenkoll på sina invånare, och tillämpar en extremt stark censur. Internet skulle kunna fungera som en stark demokratisk kraft där invånarna får debattera fritt, men så är inte fallet.

Den kinesiska jättebrandväggen har satt stopp för det. Samma brandvägg filtrerar all in- och utgående trafik, och bestämmer vilka sidor som är tillåtna respektive blockerade. Ett blockeringsbeslut kan tas ögonblickligen.

För att nämna ett exempel tvättade jättebrandväggen bort alla spår av South Park-avsnittet ”Band in China”, i vilket det kinesiska styret fick ta emot smocka efter smocka.

Jättebrandväggen sattes i drift efter att ett gäng politiska grupper visat sig vara lite väl ”farliga”. Till en början vad det främst Tibetanska och Taiwanesiska separatistgrupper som fick smaka på censursläggan, men de visade sig vara påhittiga.

Efter att deras webbsidor tagits ner samtalade grupperna på andra ställen, främst på diverse sociala medie-sajter. Det gick förstås inte för sig. Regeringen stängde därefter ner alla utländska sociala medie-tjänster och vid samma tillfälle bannlystes både Facebook och Google.

Google har försökt att bli återinsläppta, och detta via sökmotorn Dragonfly, som den kinesiska regeringen skulle ha en viss kontroll över. Det projektet gick dock helt åt skogen, och den Kina-anpassade sökmotorn är skrotad sedan några år tillbaka.

Kinesisk byggnad

Kina förstår att det är lönlöst att blockera alla VPN-tjänster. På företagssidan använder många organisationer VPN-teknik för att skydda sina egna nätverk, och där blir det inga större protester från regeringens sida.

Landets styre lär dessutom använda VPN-teknik för att kunna sopa igen sina egna spår – var så säkra.

Mer specifikt har Kina bestämt sig för att reglera VPN-marknaden, de kan på så sätt avgöra vilka VPN-tjänster som ska fungera och vilka som tvingas sitta i skamvrån.

Kan man använda en VPN i Kina?

Trots att många påstår motsatsen går det utmärkt att använda en VPN i Kina, men ni bör förhålla er till vissa regler. Det är trots allt lite av en gråzon.

Många internationella webbsidor är blockerade, och de kan inte nås via de kinesiska operatörerna. Men ryktet om att Kinas regering övervakar alla VPN-uppkopplingar är felaktigt. Så länge ni håller er borta från politiska webbsidor, känsliga webbforum och Tor-nätverket ska det vara grönt ljus.

Ni bör också tänka på att Kina har stiftat starka lagar som reglerar både nätpornografi och nätprostitution. Ni bör inte bryta mot dem, även om ni har ett högpresterande VPN-skydd i ryggen.

Kan svenskar använda en VPN i Kina?

Det ska gå finfint då den kinesiska jättebrandväggen inte är alltför svår att överlista. Men vad händer om polisen haffar en svensk medborgare som använder en utländsk VPN? Det ska vi försöka ta reda på nu.

Jag kan inte ge något definitivt svar, men den amerikanska turisten Josh Summers klarade sig relativt bra. Hans telefon gav upp när han befann sig i Xinjiang. Väl där kunde han varken ringa eller skicka meddelanden, och på hans telefon hade det ploppat upp en skylt som bad honom att lämna in telefonen på närmsta polisstation.

Josh lydde, och under tiden telefonen var i polisens förvar rensades den på ”olagliga” appar. Bara Skype och VPN-klienten var orörda. Han behövde dock inte betala ett jota och något fängelsestraff var det inte heller tal om. Josh fick tillbaka sin telefon utan krångel och kunde helt enkelt traska vidare.

Ni bör dock tänka på att den här händelsen inträffade år 2015, så Kinas förhållningssätt gentemot personer som använder olicensierade VPN-tjänster kan ha förändrats. Det var dessutom en amerikan, och inte en svensk, som drabbades. Men många anser att Kina tillämpar samma regler oavsett vilken nationalitet besökaren har.

Kan man använda företags-VPN-tjänster i Kina?

Många större företag använder VPN-teknik för att kunna arbeta ostört, samt för att täppa till diverse säkerhetshot. Inga länder blockerar VPN-tjänster som är avsedda för företag, det skulle vara förödande för deras ekonomi.

Kina vill locka till sig investerare från andra länder, och har därför lättat på sina VPN-lagar när det kommer till just företagsanvändning. Det har inte framkommit några rapporter om att Kina skulle blockera företags-VPN-tjänster, men trots det måste företagsanvändare förhålla sig till ett antal regler.

Den mest påträngande bestämmelsen är att all företagsdata måste stanna inom Kinas gränser. Det inkluderar bland annat känsliga uppgifter såsom ID-kortsinformation, Pass-information och bank-information.

Den kinesiska regeringen påstår att de bestämmelserna ska skydda landets invånare från utländska intressen, men det är en rätt dyrköpt förklaring i mitt tycke.

Kan man bli straffad om man använder en VPN i Kina?

Nästan alla experter hävdar att den kinesiska jättebrandväggen, eller ”The Great Firewall of China”, är till för att vanliga kineser inte ska kunna komma åt ”fel” webbsidor.

Jättebrandväggen är trots allt ganska lättöverlistad, allt som krävs är en VPN-tjänst som håller måttet. Målet är med andra ord inte att jaga turister och tillfälligt boende, utan att se till att vanliga kineser håller sig på mattan.

fängelse-taggtråd

Som vi varit inne och nosat på tidigare bör ni hålla er borta från Tor och Dark Web, samt se till att ni inte bryter mot några lagar. Om ni följer de råden ska ni inte kunna bli straffade. Ni bör inte heller skylta med att ni använder en VPN, och för allt i världen – sälj inte olicensierade VPN-tjänster i Kina.

Ett flertal kineser har gett sig på den manövern, och blivit inkastade i finkan. Men vad jag vet har inga enskilda VPN-användare blivit straffade, och så lär det förbli även i framtiden.

Är det lagligt att använda en VPN i Kina?

Ja, så länge VPN-tjänsten är godkänd av regeringen. Om VPN-tjänsten har fått grönt ljus av Kinas styre lär ni dock inte vara särskilt anonyma, då VPN-företaget förmodligen samarbetar med makthavarna på ett eller annat sätt.

Men alla som använder VPN-teknik för att överlista Kinas jättebrandvägg bryter mot lagen, så enkelt är det.

För att sammanfatta läget

Alla VPN-appar som inte godkänts av regeringen är förbjudna och större företag får använda VPN-tjänster så länge all data lagras i Kina. Många väljer att använda olicensierade VPN-alternativ.

Det är olagligt, men så länge ni beter er på rätt sätt kommer ingen och sätter käppar i hjulet för er.

Läs mer: De bästa VPN-tjänsterna för Kina.

Svar på vanligt ställda frågor

Kan man låsa upp SVT Play, Netflix och andra tv-portaler i Kina?

Netflix är tillgängligt nästan överallt, men inte i Kina. I princip alla tv-plattformar är bannlysta i landet, inklusive SVT Play, C More, BBC iPlayer, YLE Areena, Viaplay och många fler. Men det finns en enkel lösning på det problemet.

Teckna er för en VPN-tjänst som kan överlista jättebrandväggen, sen är det bara att streama på.

Kan man ladda ner VPN appar i Kina (för iPhone och Android)?

Den kinesiska regeringen har rensat friskt i både Apples (App Store) och Googles (Google Play Store) appbutiker. Det kan därför vara svårt att installera en VPN-app när ni väl befinner er i Kina.

Ni bör ha tecknat er för rätt VPN och installerat alla VPN-appar innan ni anlänt i Kina. Om ni gjort så slipper ni en hel del problem. Men om ni glömt bort att teckna er för en VPN sitter ni inte i sjön.

Då kan ni istället välja att besöka en spegelsida genom att söka på ”VPN-företag + mirror”, och därefter teckna er för ett VPN-konto. När det är gjort kan skapa ett nytt Google- eller Apple-konto i hemlandet (tex. Sverige), och sist men inte minst kan ni ladda ner mobil-apparna.

Hur kommer man åt Facebook och Twitter i Kina?

Både Facebook och Twitter är blockerade i Kina, det har regeringens jättebrandvägg sett till. Mark Zuckerberg har besökt Kina vid ett flertal tillfällen, med mål att få president Xi Jinping på andra tankar, men de övertalningsförsöken har gått åt skogen.

Kineserna får istället hålla sig till regeringskontrollerade alternativ, såsom WeChat, Youku och Douban.

sociala-media-appar-facebook-twitter

Hur kommer man åt Google och Gmail i Kina?

Google är bannlyst i Kina, och på grund av det kommer ni inte åt varken sökmotorn eller Gmail. Det problemet fixar dock en kompetent VPN-tjänst.

Som en alternativ lösning kan jag föreslå att ni vidarekopplar alla Gmail-meddelanden till en annan e-postklient, som är godkänd i Kina. Yahoo är exempelvis helt tillåten.

Att vidarebefordra alla Gmail-meddelanden till ett Yahoo-konto är kanske inget drömscenario, men det fungerar bra för vissa. En VPN-lösning som håller måttet är dock att rekommendera framför det pilleriplocket.

Fungerar FB Messenger och Whatsapp i Kina?

WhatsApp fungerar utmärkt, men Facebook Messenger är fortfarande otillgänglig. Om ni använder WhatsApp bör ni dock räkna med att regeringen kan tjuvlyssna på precis allt, så ett extra krypteringslager, dvs. en VPN-tjänst, rekommenderas starkt.

Vilka VPN-tjänster fungerar i Kina?

Jag har testat över 60 VPN-tjänster, och anser att CyberGhost(recension) är det bästa valet, alla kategorier. Samma VPN-företag tillämpar en schysst prisnivå och basar över VPN-servrar i många av Kinas grannländer, vilket är tacksamt när jättebrandväggen ska överlistas.

De låser dessutom upp alla tänkbara tv-plattformar samt webbsidor och sparar inga känsliga loggar.

Fungerar Gratis-VPN-tjänster i Kina?

Håll er borta från gratisalternativen. De är nästan lika goda kålsupare som den kinesiska regeringen. Då de renodlade Gratis-VPN-tjänsterna inte tar betalt för sig tvingas de bli kreativa.

Många av dem tillämpar annonser, databegränsningar, hastighetsbegränsningar och sist men inte minst – vissa av dem sparar all webbhistorik för att senare sälja rubbet till diverse reklaminstitut, som skapar annonsprofiler.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN