Meny

Steams stärkta VPN-förbud kan leda till ökad piratkopiering

Steam gillar inte att somliga av deras kunder använder VPN-tjänster för att kunna köpa spel till bättre priser, från regioner där köpkraften är sämre. Som en konsekvens av detta har Steam sedan tidigare infört skyddsåtgärder mot VPN-användning, som numera blivit än mer strikta.

Steam är en av världens mest populära spelplattformar, mycket tack vare en snygg samt funktionsrik spelklient, samt regelbundna realisationer och en acceptabel prissättning.

Då Steam finns tillgängligt världen över är det möjligt att byta region med hjälp av en VPN-tjänst, för att kunna köpa spel till billigare priser. Mer specifikt måste du koppla upp dig mot en VPN-server i ett land vari spelen är billigare, för att kunna spara pengar på dina spelköp. Ingen vet hur vanligt förekommande det är att ”lura systemet”, men de som gör så vinner inga popularitetspriser hos Steam, rapporterar Torrentfreak.

I Steams förnyade användaravtal, som alla kunder måste acceptera, kan vi läsa följande:

”Du får inte använda en VPN- eller proxy-tjänst för att dölja din egentliga plats, och därmed ta dig förbi de regionsbegränsningar som är aktuella för våra spel. VPN-användning är förbjuden, oavsett anledning.”

Det är inte olagligt att bryta mot Steams användaravtal, men om det vill sig illa kan ditt konto inaktiveras för gott.

Varför tillämpar Steam olika prisnivåer för olika regioner?

Att Steam prissätter exakt samma produkter på olika sätt, beroende på den region du handlar ifrån, har varit aktuellt sedan en lång tid tillbaka. Men det är i mitt tycke en konstig och orättvis företeelse, som existerar för att Steam uppskattat köpkraften för konsumenter i specifika länder, och justerat prisläget därefter.

steam-db

Vad leder VPN-förbudet till?

På diverse piratforum delar spelintresserade med sig av tips gällande speltitlar som är billigare i specifika regioner, och många av debattörerna väljer att köpa spel mot ett billigare pris utomlands, istället för att ladda ner dessa gratis på en torrentsajt. Med andra ord bör piratkopieringen öka, då tekniskt kunniga Steam-användare som är beredda att köpa spel, inte längre får ta del av ”VPN-rabatten”.

Steams VPN-förbud kan även innebära att fler kunder väljer att köpa billiga spel från externa nyckelåterförsäljare, som inte ger någon ersättning till spelutvecklarna.

Sparar du pengar genom att använda en VPN för att kunna köpa produkter till ett billigare pris utomlands? Prata gärna mer om saken i kommentarsfältet nedan.

4 KOMMENTARER

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

4 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN