Meny

Steams stärkta VPN-förbud kan leda till ökad piratkopiering

Steam gillar inte att somliga av deras kunder använder VPN-tjänster för att kunna köpa spel till bättre priser, från regioner där köpkraften är sämre. Som en konsekvens av detta har Steam sedan tidigare infört skyddsåtgärder mot VPN-användning, som numera blivit än mer strikta.

Steam är en av världens mest populära spelplattformar, mycket tack vare en snygg samt funktionsrik spelklient, samt regelbundna realisationer och en acceptabel prissättning.

Då Steam finns tillgängligt världen över är det möjligt att byta region med hjälp av en VPN-tjänst, för att kunna köpa spel till billigare priser. Mer specifikt måste du koppla upp dig mot en VPN-server i ett land vari spelen är billigare, för att kunna spara pengar på dina spelköp. Ingen vet hur vanligt förekommande det är att ”lura systemet”, men de som gör så vinner inga popularitetspriser hos Steam, rapporterar Torrentfreak.

I Steams förnyade användaravtal, som alla kunder måste acceptera, kan vi läsa följande:

”Du får inte använda en VPN- eller proxy-tjänst för att dölja din egentliga plats, och därmed ta dig förbi de regionsbegränsningar som är aktuella för våra spel. VPN-användning är förbjuden, oavsett anledning.”

Det är inte olagligt att bryta mot Steams användaravtal, men om det vill sig illa kan ditt konto inaktiveras för gott.

Varför tillämpar Steam olika prisnivåer för olika regioner?

Att Steam prissätter exakt samma produkter på olika sätt, beroende på den region du handlar ifrån, har varit aktuellt sedan en lång tid tillbaka. Men det är i mitt tycke en konstig och orättvis företeelse, som existerar för att Steam uppskattat köpkraften för konsumenter i specifika länder, och justerat prisläget därefter.

steam-db

Vad leder VPN-förbudet till?

På diverse piratforum delar spelintresserade med sig av tips gällande speltitlar som är billigare i specifika regioner, och många av debattörerna väljer att köpa spel mot ett billigare pris utomlands, istället för att ladda ner dessa gratis på en torrentsajt. Med andra ord bör piratkopieringen öka, då tekniskt kunniga Steam-användare som är beredda att köpa spel, inte längre får ta del av ”VPN-rabatten”.

Steams VPN-förbud kan även innebära att fler kunder väljer att köpa billiga spel från externa nyckelåterförsäljare, som inte ger någon ersättning till spelutvecklarna.

Sparar du pengar genom att använda en VPN för att kunna köpa produkter till ett billigare pris utomlands? Prata gärna mer om saken i kommentarsfältet nedan.

4 KOMMENTARER

Prenumerera
Notifiera mig om
guest
4 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
JuhaT

Hmm… Jag köper spel på Steam då och då, men har aldrig tänkt på att använda VPN när jag köper spel. Jag betalar gärna vad det kostar, så länge spelen går att installera och spela utan problem. Det som är enklast och smidigast för mig. Jag har inga som helst moraliska betänkligheter över att ladda ner piratkopierade spel om bolagen väljer att ställa till problem för en annan som faktiskt betalar. Jag piratkopierade spel mest när tillverkarna hade diverse kopieringskydd som ställde till diverse problem. Med de piratkopierade spelen slapp man alla problem då kopierinsskydden oskadliggjordes. Jag har fortfarande ett 20-tal spel på CD-skiva som jag inte kan spela längre för att kopieringsskydden, och därmed spelet, inte fungerar i Windows 10. Så vad gör man? Jo, laddar ner piratkopior med crack så man kan spela spelen man har betalat för. Men börjar Steam att gnälla över att jag har VPN… Läs mer »

JuhaT

Jag köpte en uppgradering till Windows 10 Pro hos en ”key reseller” för 185kr. Mest egentligen bara för att jag ville testa på Windows sandbox (den var inte mycket att ha märkte jag) och kunna använda software restriction policies. Såg att de hade nycklar till spel också. Men de lär väl inte gå att använda i Steam då man inte kan ladda ner spelet förrän man betalat?

De senaste artiklarna

Mer om VPN