Meny

10 steg för att börja streama på Twitch (Guide)

Det är populärt att streama på Twitch. Men hur gör du för att komma igång egentligen, och hur får du din kanal att växa? De frågorna och fler svarar vi på precis nu.

10 steg för att komma igång med Twitch

 1. Läs användarvillkoren.
 2. Skapa ett användarkonto.
 3. Aktivera tvåstegsautentisering.
 4. Ladda ner en passande streamingmjukvara.
 5. Skaffa en bra mikrofon.
 6. Skaffa en bra webbkamera.
 7. Fundera på vad du vill streama.
 8. Lär dig hur det funkar med Twitch-etikett.
 9. Anpassa din Twitch-kanal.
 10. Börja streama med Twitch.

Nedan berättar vi mer om de steg vi precis nämnt i större detalj.

1. Läs användarvillkoren för Twitch

Det tar ungefär en timme att läsa igenom användarvillkoren för Twitch. Att läsa igenom det textstycket är förmodligen inte superkul. Men gör det, för det är väl värt det.

I användarvillkoren upplyser Twitch dig bland annat om regler för upphovsrätt för musik och om de allmänna uppföranderegler som alla måste följa.

Anvandarvillkor twitch

2. Skapa ett användarkonto på Twitch

Det är mycket enkelt att skapa ett användarkonto på Twitch. Om du vill skapa ett Twitch-konto med hjälp av din dator tar du dig till https://www.twitch.tv/. Men du kan lika gärna skapa ett konto via din telefon genom att ladda ner Twitch-appen i din app-butik.

Twitch erbjuder appar för bland annat iPhone, iPad, Apple TV och Android. Värt att veta är även att det inte spelar någon roll hur du skapar ditt Twitch-konto för du får tillgång till samma funktioner i vilket fall.

Skapa anvandarkonto pa twitch

3. Aktivera tvåstegsautentisering

När du loggat in på ditt Twitch-konto är det en bra idé att aktivera så kallad tvåstegsautentisering. Det innebär att du måste bekräfta att det är du som vill logga in med hjälp av att exempelvis ta emot ett SMS eller att använda en säkerhetsapp på din telefon.

Det är lite jobbigare att logga in med tvåstegsautentisering, men med tanke på att det är många som vill hacka ditt Twitch-konto är det väl värt det.

4. Skaffa en passande streamingmjukvara

Det är i synnerhet tre mjukvaror som är populära bland personer som streamar på Twitch:

 • OBS Studio, som har flest avancerade funktioner och finns tillgängligt för Windows, MacOS och Linux. Detta program är mest populärt, fast värt att veta är att det tar ett tag att lära sig alla funktioner.
 • Streamlabs, som är ett mer nybörjarvänligt alternativ till OBS Studio. Streamlabs fungerar bara på Windows.
 • Restream Studio, som är ett webbaserat inspelningsprogram som är särskilt enkelt att anpassa så din Twitch-kanal ser snygg ut.

OBS Studio ar en av de basta mjukvarorna for twitch

5. Skaffa en mikrofon av hög kvalitet

Om dina prenumeranter inte hör dig på ett tydligt sätt kommer de sannolikt inte stanna kvar särskilt länge. Så av den anledningen är det viktigt att du skaffar en bra mikrofon.

En mikrofon från Blue Yeti, Elgato eller Razer för minst 1 500 kr är i regel tillräckligt för att du ska kunna streama med en bra ljudkvalitet.

En bra mikrofon ar viktigt

6. Skaffa en webbkamera av hög kvalitet

En bra tumregel är att en webbkamera för minst 1 500 kr räcker för att ge dig en utmärkt bildkvalitet. Logitech, Microsoft och Razer tillverkar riktigt bra webbkameror för att nämna tre exempel.

7. Ta reda på vad du vill streama

Twitch är främst känt för streaming av spel, men det finns mycket mer än så att streama via Twitch. Du kan bland annat streama när du:

 • Reser.
 • Äter eller lagar mat.
 • Spelar schack.
 • Bara vill prata av dig.
 • Spelar casino på nätet hos speltillverkare såsom big time gaming.

Så även om du tänkt att enbart streama när du spelar dator- och/eller tv-spel skadar det inte om du breddar dig lite.

Vad du kan streama pa twitch 1

8. Lär dig hur Twitch-etikett fungerar

Om du vill att din Twitch-kanal ska växa snabbt (och vem vill inte det) är det en bra idé att följa de etikettsregler som Twitch själva rekommenderar att du följer.

De viktigaste etikettsreglerna hos Twitch inkluderar att du ska:

 • Hälsa på (som i ”tjena tjena, vad kul att du är här”) så många besökare du kan. I synnerhet de besökare som prenumererar på din kanal.
 • Streama regelbundet och ofta. Det är en bra idé att göra avsätta (minst) några kvällar i veckan för Twitch-streaming så att dina besökare och prenumeranter inte tappar intresset. Att streama ”när man känner för det” är en dålig idé då i princip alla Twitch-följare föredrar kontinuitet och förutsägbarhet.
 • Nätverka med andra streamare. På så sätt får alla inblandade fler besökare vilket medför att en win win-situation uppstår. Att ”gäst-streama” hos en streamare med fler följare inom din nisch är också en bra idé.
 • Promota inte dig själv i andra personers streams. Då blir du förmodligen utslängd inom någon minut samtidigt som får såväl streamaren som dess fans emot dig.
 • Rekrytera en eller flera moderatorer. I takt med att din Twitch-kanal växer behöver du moderatorer, det vill säga personer som slänger ut elaka besökare och förenklat alla som inte sköter sig. Att rekrytera en lojal prenumerant eller besökare som du litar på är en bra idé.

9. Anpassa din kanal

Om du har en visuellt snygg Twitch-kanal får du sannolikt fler besökare. Det är därför en bra idé att personanpassa din Twitch-kanal med unika:

 • Avatarer
 • Omslagsbilder
 • Banners
 • Informationspaneler

Det är även en god idé att skaffa en ”green-screen” om du streamar i ett rum du inte riktigt vill visa upp för allmänheten.

Anpassa twitch kanal

10. Börja streama med Twitch

Nu kan du börja streama med Twitch och göra allt för att din kanal ska växa fortast möjligt. Lycka till med din streaming.

Streamar du via Twitch eller känner du någon som streamar på Twitch? Om ja, tipsa gärna andra läsare om vad de ska tänka på för att maximera sina möjligheter för att bli stora på Twitch.

Nu ar det bara att streama

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN