Meny

Studie: Svenskar piratkopierar mindre än EU-genomsnittet

EUIPO har tidigare slagit fast att den olicensierade IPTV-branschen lever och frodas, och nu har de undersökt hur populära alla torrent- och streamingsajter är inom EU-området.

Mer specifikt är letterna och litauerna piratkopierare av rang, medans många skandinaviska invånare håller sig till de lagliga alternativen. Som ni ser nedan är det finnarna som sköter sig allra bäst – medans vi svenskar piratkopierar snäppet mindre än EU-genomsnittet.

EUIPO fastslår även att invånare som bor i rikare länder inte piratkopierar i samma utsträckning som medborgare i lite fattigare nationer. Men andra faktorer, såsom tillgången till lagliga alternativ samt den sociala acceptansen – kan vara av stor vikt enligt samma rapport (PDF). Personer som känner till att det finns lagliga alternativ tillgängliga piratkopierar i större utsträckning, men de socioekonomiska faktorerna beskrevs som allra viktigast.

piratkopiering-enligt-eu

Men vad kan vi ta hem av studien egentligen? Piratkopieringen skiljer sig markant mellan alla EU-länder, och som EUIPO själva säger är fenomenet minst sagt komplext. Mer forskning krävs för att alla trender ska kunna kartläggas.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN