Meny

Recension SwitchVPN: En VPN-aktör som gör mycket rätt

SwitchVPN är ett relativt nystartat VPN-företag som grundades år 2015 och ägs av CS Systems, som har sitt säte i USA. Sammanlagt förfogar VPN-aktören över 250+ servrar i 43 länder, vilket gör dem till en medelstor VPN-leverantör.

Om vi smiter i på webbsidan ser ni att det är supersnabba hastigheter, total anonymitet och ”military-grade encryption” som gäller. Utöver detta ska vi kunna låsa upp en lång rad streamingtjänster samt webbsidor, vilket även det låter lovande.

Men men, innan vi tar reda på huruvida de vackra orden stämmer eller inte får ni stirra på  lite snabbfakta:

FaktaInfo
Företagets säteUSA
P2P och torrentingTillåts
Netflix amerikanska utbudJa
BBC iPlayerJa
SVT PlayJa
Antal servrar220+ i 38+ länder
VPN-protokollOpenVPN, L2TP/IPSec, IKEv2, SSTP och Socks5
Krypteringsteknik (högst)AES 256
Kill SwitchJa (Windows och Mac)
Support viaWebbformulär, chatt och mail
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
SwitchVPN Premium
Antal samtida enheter som tillåts3
Kostnad vid månadsbetalning$6.99
Kostnad vid årsabonnemang$3.99
SwitchVPN Family
Antal samtida enheter som tillåts6
Kostnad vid månadsbetalning$9.99
Kostnad vid årsabonnemang$5.99
WebbsidaSwitchVPN.com

På plussidan (+)

Apparna är snygga och användarvänliga

Det är mycket enkelt att komma igång. Så fort vi betalat för oss och skapat ett konto får vi tillgång till samtliga appar. I recensionen provkör vi två av dessa: Windows-varianten och iOS-varianten.

Windows-appen är i korthet en mycket trevlig historia, som kraftigt påminner om en mobilapp – vilket bara är ett plus i min bok. Favoritservrar kan läggas till på ett smidigt sätt och serverbytena är mycket snabbt överstökade. Mer specifikt gjorde Windows-appen alltid det jag bad den om, och mycket mer än så går det faktiskt inte att begära.

switchvpn-applikation-windows
SwitchVPN för Windows

Vidare till iOS-appen, som även den var välsvarvad. Installationen var överstökad på cirka 30 sekunder och kunde godkännas via Touch ID (Face ID fungerar minst lika bra). Gränssnittet var mycket trevligt, och påminde starkt om Windows-appens utformning – och med det sagt kände igen mig direkt.

Rent tekniskt fanns det heller ingenting att klaga på. Samtliga serverbyten var snabbt genomförda, och efter att jag bytt servrar i snabb takt ett 20-tal gånger, helt utan att appen visade tecken på att tröttna på mig – kunde jag konstatera att även iOS-varianten höll måttet.

programvara-för-ios-för-switchvpn
SwitchVPN för iOS..

För att sammanfatta läget var alla appar som testades både lättanvända och rappa. Gränssnitten var rena och fina, och inget tekniskt strul uppenbarade sig. Mer specifikt finns det inget att klaga på inom den här kategorin, och då blir det plushögen som gäller.

Kundsupport-gänget svarar inom några sekunder

SwitchVPN:s supportmedarbetare kan kontaktas på många sätt, men om det är snabba svar ni är ute efter bör chattklienten användas. Sammanlagt kontaktades support-gänget två gånger. Den första gången tog det cirka fem sekunder att få ett svar, och nästa gång omkring 30. Det var heller inte frågan om några länkar till hjälpsidorna, eller några korta och/eller otydliga svar. De förklarade tydligt vad som gällde på ett trevligt sätt, vilket innebar att jag blev hur nöjd som helst.

Om ni så önskar kan supportgänget även kontaktas via ett webbformulär eller via direktmail. Men många verkar trots allt föredra chattklienten – vilket känns rätt förståeligt.

switchvpn-chattlog-och-genväg-tilll-faq-sektion

Utöver detta finns även en hjälpsektion tillgänglig, som egentligen hade bjussat på korrekta svar på samtliga av mina frågor. På samma ställe hittar vi bland annat installationsguider för alla enheter som kan kopplas upp, svar på vanligt ställda frågor samt lite överskådlig information om VPN-tekniken.

faq-sidor-för-switchvpn

Fildela kan vi göra överallt

Vissa VPN-aktörer öronmärker ett fåtal servrar för just Bittorrent- och p2p-trafik, men inte SwitchVPN. Här kan ni ladda ner det ni behagar från vilken server som helst – och snabbt går det, som ni ser nedan.

Då smiter vi vidare till testandet. Test-torrenten, dvs. en större Linuxdistribution, laddades ner på en svensk VPN-server – och hastighetsläget går det knappast att klaga på. 12.7 Mib/s, eller omkring 107 Mbps nerströms är ett mycket bra resultat som bidrar till att hela kategorin tynger ner plushögen ytterligare ett snäpp.

torrenting-test-med-switchvpn

Alla moderna säkerhetskontroll finns tillgängliga

Dagens mest säkra krypteringsstandard, AES 256, erbjuds tillsammans med det öppna VPN-protokollet OpenVPN. När de två parhästarna får arbeta i tandem är säkerhetsläget perfekt, men om ni ska koppla upp en äldre, eller kanske en lite mer ovanlig enhet, kan det vara skönt att ha några backup-alternativ att välja på. Och jepp – några sådana hittar vi allt. Ni kan även använda er av L2TP/IPSec-, IKEv2-, SSTP- eller SOCKS5-protokollet, men OpenVPN-varianten rekommenderas alltid – om er enhet stödjer den vill säga.

Kill Switch-funktionalitet finns att tillgå för Windows och Mac. Tack vare detta verktyg bryts all internettrafik per automatik om ni skulle tappa kontakten med VPN-företagets servrar. Det är dock ovanligt att säkerhetsverktyget tvingas göra sitt jobb, men verktyget kan få rycka in om exempelvis en app skulle frysa eller om SwitchVPN:s servrar skulle må lite dåligt. Kill Switch-verktyget arbetar alltid i bakgrunden, och bör vara aktiverat för jämnan – då det är det bästa skyddet vi har mot diverse IP- samt DNS-läckor.

Inga säkerhetsbrister kunde hittas

En VPN-aktör vars uppkoppling läcker är inte vatten värd, och det är just därför denna kategorin är så pass viktig. Allt som allt fick SwitchVPN-gänget stångas mot fem webbtjänster:

 • VPN Insights (ok)
 • Tenta.com (ok)
 • DNSLeaktest.com (ok)
 • Virustotal.com (ok)
 • Privacy Checker Tool (ok)

Och precis som väntat kunde inget fuffens hittas.

ip-läcka-test-för-switchvpn-ingen-ip-läcka-hittades
Inga IP-läckor

torrenting-ip-läcka-test-ok-med-switchvpn-1
Inga IP-läckor vid torrenting enligt Privacy Checker Tool

inga-dns-läckor-för-switchvpn-enligt-vpn-insights
Inga DNS-läckor enligt VPN Insights..

inga-ip-läckor-vid-torrenting-enligt-vpn-insights
Inga IP-läckor vid torrenting enligt VPN Insights..

Många typer av enheter kan kopplas upp

Hos SwitchVPN kan ni koppla upp det mesta, inklusive:

 • Windows (egenutvecklad app)
 • Mac (egenutvecklad app)
 • Linux
 • iOS (egenutvecklad app)
 • Android (egenutvecklad app)
 • Routrar (Belkin, Asus, Netgear mfl.)
 • Smarta tv-apparater
 • Kodi-boxar

Samt mycket mer. Och som ett litet tillägg lirar SwitchVPN även bra med anonymiserings-tjänsten Tor, som erbjuder ett extra skyddslager.

I övrigt kan maximalt sex enheter kopplas upp på en och samma gång, vilket är mer eller mindre standard sett till vad konkurrenterna erbjuder. Om ni tecknar er för det lite enklare abonnemanget är det dock bara tre samtida enheter som gäller, vilket kan beskrivas som lite väl magert – även för nyinvigda.

VPN-företaget har ett bra rykte online

Likt många andra VPN-aktörer skyltar även SwitchVPN med ett gäng filtrerade användarbetyg, där recensenter som gett VPN-företaget 4 stjärnor eller mer får synas.

betyg-för-switchvpn

Och nepp – de användarrecensioner som ni kan kika på ovan är inte fejkade. Men för att vi ska kunna få en mer rättvis bild när det kommer till användarnöjdheten måste vi gräva djupare än så här.

Efter att många större sociala medie-sajter dammsugits kom jag fram till att nästan alla kunder som uttalat sig är nöjda. I korthet är det kundsupporten samt serverhastigheterna som beröms i störst utsträckning, och om vi ska kunna hitta någonting negativt tvingas vi leta en ganska bra stund.

kundomdöme-för-switchvpn

De något mer ljumna recensionerna handlade främst om kunder som läst fel eller missförstått support-gängets instruktioner, och det kan vi knappast belasta SwitchVPN för. Dessa typer av recensioner måste samtliga VPN-aktörer (och alla andra företag) stå ut med.

Netflix samt BBC iPlayer kan låsas upp

Det svenska Netflixutbudet är betydligt mindre än det amerikanska, och det finns i huvudsak en anledning till att så är fallet. De produktionsbolag som skapar alla filmer och serier vill kunna sälja sitt material flera gånger, dvs. till flera geografiska zoner. Detta innebär att vi svenskar ofta tvingas vänta på vår tur, medans nordamerikanerna får ta del av ett betydligt bättre utbud.

De VPN-företag som har mest kunnande/resurser klarar av att låsa upp Netflix utan några större problem – men kan SwitchVPN räknas in i den skaran? Jepp – det kan de faktiskt. Sammanlagt provkördes fyra amerikanska VPN-servrar, och samtliga av dessa kunde låsa upp Netflix. Detsamma gällde för BBC iPlayer. Två brittiska VPN-servrar provkördes, och båda två låste upp BBC iPlayer helt utan problem.

bbc-iplayer-för-switchvpn

Som en liten notis fungerar även SVT Play utmärkt på de svenska servrarna, vilket förstås är välkommet – men ingen större bedrift då SVT inte sprattlar emot lika bra som Netflix samt BBC.

Servrarna är kvickare än genomsnittet

Bashastigheten

Utan en VPN-uppkoppling i ryggen är det följande hastigheter som gäller.

Nerströms: 244 Mbps
Uppströms: 251 Mbps
Latens: 12 ms

baslinjetest-för-vpn-recensioner

Sverige

En svensk VPN-server provkördes, och hastighetsläget är som ni själva ser helt utmärkt. 200+ Mbps nerströms är det få andra VPN-leverantörer matchar.

Nerströms: 204 Mbps
Uppströms: 68 Mbps
Latens: 14 ms

hastighetstest-för-switchvpn-i-sverige

Storbritannien

Som ni ser nedan fick även en brittisk VPN-server visa vad den gick för. Och resultatet? Jodå – 50+ Mbps är fullt acceptabelt.

Nerströms: 57 Mbps
Uppströms: 156 Mbps
Latens: 36 ms

storbritannien-server-switchvpn

USA

De amerikanska VPN-servrarna är vanligtvis ganska sömniga, och det stämmer även här. Men till VPN-företagets försvar räcker 25+ Mbps utmärkt för lite Netflix-kikande, vilket brukar vara huvudsyftet med dessa typer av servrar.

Nerströms: 27 Mbps
Uppströms: 39 Mbps
Latens: 111 ms

switchvpn-server-usa-dallas

Allt som allt klarar SwitchVPN sig bra inom denna kategorin – som hamnar i plushögen med en ganska god marginal.

Loggpolicyn är helt vattentät

Alla VPN-aktörer sparar loggar. Vissa sparar bara ofarliga sådana som inte kan användas för att spåra oss, medans andra lägger vantarna på saker som är betydligt mer känsliga. Nåväl. Hur sköter SwitchVPN sig när det kommer till just loggavtalet? Det tar vi reda på nu.

VPN-företaget sparar följande uppgifter:

 • Våra e-postadresser (för tex. kundsupport-ärenden)
 • Våra inloggningsuppgifter (för tex. lösenordsåterställning)
 • Betaluppgifter (krypteras – kan inte användas för att spåra oss)
 • Cookies (på företagets egen webbsida)
 • Begränsad Google Analytics-data (på samma webbsida)

Och det är faktiskt allt. De uppgifter som precis nämnts är helt ofarliga, och sparas av i princip alla VPN-företag i hela världen.

Då smiter vi vidare och kikar på det trevligaste, dvs. vad VPN-företaget inte sparar:

 • Tidsstämplar (inf. som rör när vi kopplar upp oss mot en specifik VPN-server)
 • Uppkopplingsloggar (inf. om hur länge vi varit uppkopplade mot en specifik VPN-server)
 • Bandbreddsloggar (inf. som rör hur mycket datatrafik vi förbrukar)
 • IP-adresser
 • DNS-förfrågningar

Som ett litet men viktigt tillägg har SwitchVPN aldrig samarbetat med vare sig myndigheter eller upphovsrättsorganisationer, och lär aldrig göra det heller. Mer specifikt är loggavtalet både lättbegripligt och säkert utformat – och då blir det plushögen som gäller även här.

Prisläget ser trevligt ut

Hos SwitchVPN kan vi välja mellan två olika VPN-paket. Det mer påkostade abonnemanget, dvs. Families-varianten, tillåter sex samtida anslutningar – medans Premium-varianten ”bara” tillåter tre samtidigt uppkopplade enheter.

Utöver det som precis nämnts är VPN-paketen helt identiska. Om ni ska installera VPN-tjänsten direkt i routern bör det enklaste VPN-abonnemanget ses som ett bra kap då en router alltid bara räknas som en enhet. Men i övriga fall bör Families-abonnemanget vara den bästa vägen att gå.

Utöver detta ingår även en pengarna tillbaka-garanti som sträcker sig över 30 dagar. För att utnyttja densamma hör ni bara av er till kundsupport-gänget så hjälper de er vidare. Och jepp – garantin är helt befriad från diverse konstiga krav, och inga jobbiga frågor ställs.

vyprvpn-prislista

Neutralt (+-)

USA ingår i Eyes-samarbetet

Då SwitchVPN har sitt säte i USA ingår de ofrivilligt i det så kallade Eyes-samarbetet. Eyes-gruppen kan ses som en form av massövervaknings-organisation där bland annat Sverige, USA och Storbritannien ingår. Organisationens största hobby består av att signalspana på sina egna befolkningar, och sprida vidare det de hittar till samarbetsländerna.

Organisationen kan göra livet surt för de VPN-leverantörer som befinner sig inom Eyes-zonen. Men då SwitchVPN inte sparar några känsliga loggar eller samarbetar med vare sig myndigheter eller upphovsrättsorganisationer finns det heller ingenting att oroa sig över.

På minussidan (-)

Här var det tomt, precis som det ska vara.

Rekommenderas SwitchVPN?

Till viss del. SwitchVPN gör i princip allt rätt. Serverparken är rapp och välsmord, apparna är snygga och säkra, alla viktiga säkerhetsprotokoll finns tillgängliga, många utländska och svenska streamingtjänster kan låsas upp, supportavdelningen är bra uppstyrd och prisläget ser mycket trevligt ut.

Mer specifikt har SwitchVPN-gänget mycket bra koll på skutan, men de bleknar dock i jämförelse med de mest högpresterande VPN-alternativen, likt CyberGhost(recension) och ExpressVPN(recension).

Klicka gärna på knappen nedan för att kunna jämföra de bästa VPN-tjänsterna mot varandra.

Jämför alla VPN-tjänster på topplistan

Har någon av ni läsare provkört SwitchVPN? Och om så är fallet – är ni nöjda? Hör gärna av er via kommentarsfältet för att diskutera mer eller kläm till med ett användarbetyg vettja.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN