SwitchVPN grundades 2015 och ägs av CS Systems som har sitt säte i USA. Sammanlagt förfogar VPN-aktören över 220 servrar i 38 länder, vilket gör dem till en medelstor VPN-leverantör. Som ni kommer få reda på snart finns det mycket att gilla, men först lite snabbfakta:

FaktaInfo
Företagets säteUSA
P2P och torrentingTillåts
Netflix amerikanska utbudJa
BBC iPlayerJa
SVT PlayJa
Antal servrar220+ i 38+ länder
VPN-protokollOpenVPN, L2TP/IPSec, IKEv2, SSTP och Socks5
Krypteringsteknik (högst)AES 256
Kill SwitchJa (Windows och Mac)
Support viaWebbformulär, chatt och mail
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
SwitchVPN Bas
Antal samtida enheter som tillåts2
Kostnad vid månadsbetalning$5.95
Kostnad vid årsabonnemang$3.33
SwitchVPN Premium
Antal samtida enheter som tillåts5
Kostnad vid månadsbetalning$9.95
Kostnad vid årsabonnemang$5.82
WebbsidaSwitchVPN.com

På plussidan (+)

Användarvänliga appar

Windows-appen var mycket enkel att använda, precis som förväntat. Favoritservrar kunde läggas till på ett smidigt sätt och serverbytena var överstökade på någon sekund. Inställningsvalen var logiska och jag behövde aldrig skutta iväg till FAQ-sidan för att dubbelkolla någonting. Allt som allt – Windows-appen var en mycket trevlig bekantskap.

switchvpn-applikation-windows
SwitchVPN för Windows

iOS-apparna för iPhone och iPad var lättanvända även de. Så fort apparna laddats ner från App Store var det bara till att logga in, därefter ställdes alla inställningar in automatiskt och bekräftades via Touch ID (Face ID går också bra). Uppskattningsvis var jag igång på cirka 15 sekunder, inte illa! I övrigt var gränssnittet snyggt utformat och då jag kom från Windows-versionen kände jag igen mig direkt.

programvara-för-ios-för-switchvpn
SwitchVPN för iOS..

För att sammanfatta var alla appar som testades både lättanvända och rappa.

Kundsupporten svarar inom några sekunder

Chattklienten användes två gånger. Den första gången tog det cirka fem sekunder att få ett svar, och nästa gång omkring 30. Ett mycket bra resultat som innebär att SwitchVPN är snabbare än många av konkurrenterna när det kommer till att serva sina kunder kvickt. Om man vill går det även att använda sig av ett webbformulär eller direktmail för att kontakta kundtjänst, men chattklienten föredras av de flesta.

Utöver detta finns även en FAQ-sektion tillgänglig som egentligen hade gett mig korrekta svar på båda av mina frågor. På samma ställe hittar vi även installationsguider för alla enheter som stöds.

switchvpn-chattlog-och-genväg-tilll-faq-sektion

Torrenting och p2p stöds på samtliga servrar

Somliga VPN-leverantörer erbjuder bara någon enstaka server när det kommer till torrenting och p2p (ofta Nederländernas), men inte SwitchVPN. Här är det bara att tuta och köra på vilken server som helst – och snabbt går det.

Testfilen som laddades ner på en svensk server höll en mycket bra hastighet nerströms (ca. 107 Mbps), som ni ser nedan.

torrenting-test-med-switchvpn

Starka krypteringsprotokoll

Dagens mest säkra krypteringsstandard, AES 256, erbjuds tillsammans med ett fullt stöd för OpenVPN-protokollet. Utöver detta går det även att koppla upp sig via L2TP/IPSec, IKEv2, SSTP och Socks5, men OpenVPN-standarden rekommenderas alltid då säkerhetsnivån kan hållas extremt hög.

Om någon av dina enheter skulle tappa kontakten med SwitchVPN:s servrar finns även en Kill Switch att tillgå för Windows och Mac. Tack vare detta verktyg bryts all internettrafik om detta skulle ske, vilket kanske inte låter så lockande, men rent säkerhetsmässigt är funktionen oumbärlig.

Inga läckor eller övriga säkerhetsbrister

Allt som allt testades SwitchVPN:s serveruppkoppling mot fem webbtjänster inklusive Browserleaks.com, Doileak.com och VPN Insights. Resultatet var precis som förväntat – inga läckor av någon form kunde hittas.

ip-läcka-test-för-switchvpn-ingen-ip-läcka-hittades
Inga IP-läckor
torrenting-ip-läcka-test-ok-med-switchvpn-1
Inga IP-läckor vid torrenting enligt Torrent IP Check
inga-dns-läckor-för-switchvpn-enligt-vpn-insights
Inga DNS-läckor enligt VPN Insights..
inga-ip-läckor-vid-torrenting-enligt-vpn-insights
Inga IP-läckor vid torrenting enligt VPN Insights..

Brett stöd för många enheter

SwitchVPN erbjuder egenutvecklad programvara för de vanligaste enheterna:

  • Windows
  • Mac
  • iOS
  • Android

Stöd finns även för att installera VPN-tjänsten på våra routrar (företaget rekommenderar Asus-routrar). Utöver detta kan vi även koppla upp våra smart tv-apparater (om det är en Android-variant vill säga). Fullt stöd finns även för webbläsaren Tor, som erbjuder ett extra skyddslager.

Antalet enheter som tillåts vara uppkopplade samtidigt på ett och samma abonnemang uppgår till fem, vilket är mer eller mindre standard sett till vad konkurrenterna erbjuder. Om du tecknar dig för bas-abonnemanget är det dock bara två samtida enheter som gäller, men detta antal borde trots allt räcka för dem flesta.

switchvpn-enhetsstöd

Bra rykte online

De kunder som uttalat sig om SwitchVPN berömmer företaget främst för den höga kundservicenivån samt de trevliga apparna. Det är svårt att hitta några negativa kommentarer mer än: ”A few buffer issues here and there but nothing major”. Med andra ord kan företagets rykte beskrivas som mycket gott.

Bra stöd för Netflix och BBC iPlayer

Det svenska Netflixutbudet är många gånger mindre än det amerikanska, vilket kan kännas lite som ett slag i magen. Som tur är går det finfint att komma åt det nordamerikanska utbudet om vi kopplar upp oss mot någon av företagets amerikanska servrar. Sammanlagt testades fyra USA-servrar, och samtliga av dessa lirade utmärkt med amerikanska Netflix.

netflix-fungerar-på-switchvpn

SwitchVPN ger oss även tillgång till brittiska iPlayer. Sammanlagt testades två UK-servrar och på båda av dessa gick det att komma åt den brittiska streamingtjänsten.

bbc-iplayer-för-switchvpn

Som en liten notis fungerar även SVT Play utmärkt på de svenska servrarna.

Alla servrar som testades var kvicka

Sverige

En svensk server provkördes och hastigheten jag fick ut var som ni själva ser mycket bra.

Nerströms: 204 Mbps
Uppströms: 68 Mbps
Latens: 14 ms

hastighetstest-för-switchvpn-i-sverige

Storbritannien

Utöver detta fick även en storbritannisk server röra på de lurviga benen. Även här var hastighetsresultatet mycket stabila.

Nerströms: 57 Mbps
Uppströms: 156 Mbps
Latens: 36 ms

storbritannien-server-switchvpn

USA

Den amerikanska servern var sömnigast i gänget, men hastighetsmässigt gick det trots allt undan rätt bra.

Nerströms: 27 Mbps
Uppströms: 39 Mbps
Latens: 111 ms

switchvpn-server-usa-dallas

Allt som allt klarar sig SwitchVPN bra i hastighetstestet. Hela kategorin hamnar därför på plus-sidan.

Vattentät loggpolicy

does-switchvpn-store-logs-of-my-vpn-usage_-_-switchvpn

Som ni ser ovan sparas inga känsliga uppgifter överhuvudtaget såsom:

  • Tidsstämplar (när vi kopplar upp eller ner oss på företagets servrar)
  • Serverloggar (dvs. webbhistorik)
  • IP-adresser
  • DNS-förfrågningar

Eller något annat som riskerar att röja vår identitet.

SwitchVPN lägger dock vantarna på vår e-postadress, vilket i princip alla VPN-leverantörer i hela världen gör. Ett hett tips: Registrera ditt konto med hjälp av en anonym e-posttjänst såsom Protonmail för att vara på den säkra sidan.

privacy-policy-_-switchvpn Utöver detta sparar SwitchVPN även information om hur vi betalade (av skatteskäl och för att vi ska kunna utnyttja pengarna tillbaka-garantin). Men igen, detta är inget unikt för SwitchVPN utan information som samtliga VPN-leverantörer lägger vantarna på. Den information som sparas är dessutom krypterad till oigenkännlighet och kan därför aldrig användas för att spåra oss. För att tillägga har SwitchVPN aldrig heller samarbetat med vare sig myndigheter eller upphovsrättsorganisationer. Med detta sagt är användaravtalet vattentätt.

Prisvärda och flexibla abonnemangsval

När det kommer till prisnivån ser vi att SwitchVPN låter oss välja mellan två VPN-paket. Priset för det mest påkostade abonnemanget ligger helt i linje med vad konkurrenterna tar ut för sina tjänster. Om du kan nöja dig med två samtida uppkopplingar kommer du dessutom riktigt billigt undan. Utöver detta ingår även en pengarna tillbaka-garanti som sträcker sig över 30 dagar.

switchvpn-prislista

Neutralt (+-)

USA ingår i Eyes-samarbetet

Då SwitchVPN har sitt säte i USA ingår de ofrivilligt i det så kallade Eyes-samarbetet. Detta är en form av massövervaknings-organisation som bland annat Sverige, USA och Storbritannien är medlemmar i. Deras största hobby består av att spionera på allt och alla, vilket kan göra livet surt för de VPN-leverantörer som befinner sig i något av de länder som ingår i den oheliga alliansen. I vanliga fall skulle jag höja på ögonbrynen lite, men då SwitchVPN inte sparar några känsliga loggar och inte samarbetar med myndigheter finns det förmodligen ingenting att oroa sig över.

Rekommenderas SwitchVPN?

Ja. SwitchVPN gör i princip allt rätt. Mer specifikt erbjuds snabba servrar, användarvänliga appar, starka krypteringsprotokoll, fullt stöd för utländsk streaming, blixtsnabb kundsupport och allt man kan förvänta sig av en premiumleverantör. Dessutom är prisnivån låg, vilket aldrig skadar. Denna VPN-leverantör är med andra ord ett mycket bra val.

Om du vill klura och jämföra en stund till finns alltid topplistan tillgänglig. Där hittar du samtliga VPN-aktörer som recenserats samt lite kortfattad information om hela gänget.

annons för IvacyVPN

Delta i diskussionen