Meny

Tänk på det här när ni spelar med ett VPN-skydd

VPN-tekniken är underbar och bjussar på en lång rad fördelar, men allt är inte guld och gröna skogar. Hastighetsläget kan påverkas negativt, så även ”pingvärdet”. Pingvärdet beskriver hur långt tid det tar för ett datapaket att färdas från din enhet till måldatorn, och tillbaka igen.

Om ni strömmar lite filmer via Netflix eller laddar ner torrenter har pingvärdet ingen större betydelse, men när ni gamear betyder pingvärdet allt. Ett pingvärde som motsvarar 100 millisekunder eller mer är oftast förödande för spelupplevelsen.

Varför ska man skydda sina spelsessioner med en VPN?

Även om pingvärdet nästan alltid påverkas finns det en lång rad fördelar med att spela med en VPN-uppkoppling i ryggen. Ni kan förstås även köra på Split-Tunneling-funktionen, som ni kan använda för att låta all speltrafik förbli oskyddad, så att pingvärdet inte påverkas ett dyft.

Om vi snöar in oss på fördelarna ett tag använder många gamers VPN-tjänster för att låsa upp speltitlar från andra regioner. Sony och Microsoft låser in speltitlar på exakt samma sätt som Netflix och BBC iPlayer låser in sina tv-serier och filmer.

I bästa fall kan spelprestandan rentutav förbättras, då många internetoperatörer väljer att strypa bandbreddskrävande tjänster, såsom Playstation Network och Xbox Live. Gamers som skyddar sig med en VPN kan dessutom bli kvitt DDoS-attacker, som är vanligt förekommande i tex. NHL- och FIFA-spelen.

Sist men inte minst är många speltjänster blockerade i offentliga nätverk, som ni bland annat hittar på flygplatser, caféer och restauranger. Och jepp – med en kompetent VPN-tjänst löser ni det lilla problemet.

Olika spel ställer olika krav på pingvärdet

Jag nämnde tidigare att pingvärdet är viktigt, och det stämmer. Men sanningen är att pingvärdet är av olika stor vikt beroende på vilket spel ni lirar. När ni spelar turbaserade spel, såsom Hearthstone eller Gwent, är ett pingvärde motsvarande 200 ms acceptabelt.

gwent
CD PROJEKT RED:s succéspel Gwent..

EA anser att ett pingvärde på 100 ms eller lägre är passande för spel i NHL- och FIFA-serien. Men om ni lirar förstapersonsspel som kräver snabba reflexer, eller sportspel på elitnivå, bör pingvärdet aldrig överstiga 50 ms.

Anpassa VPN-tjänsten för gaming

Håll nere pingvärdet när ni gamear med en VPN! Det har jag gafflat om i hela artikeln, men ni har inte fått några konkreta råd. Nu blir det ändring på den saken.

Avståndet ska vara minimalt: Då datapaketen måste ta sig från era enheter, till VPN-servern, vidare till spelservern – och tillbaka igen är det viktigt att ni minimerar avståndet. Så länge ni inte är ute efter att komma åt spel som är regionslåsta bör ni koppla upp er mot den VPN-server som är närmast. Om ni går den vägen håller ni nere pingvärdet, samtidigt som DDoS-tramsarna får foten vid dörren.

Hastighetsläget är av mindre betydelse. Många VPN-tjänster bjussar på utmärkta hastigheter, men inte fullt lika trevliga pingvärden. Ni bör tänka på att pingvärdet alltid är av största vikt, så länge VPN-tjänsten inte är fruktansvärt långsam räcker det att ni håller koll på latensen.

Säkerhetsläget är av mindre betydelse. När ni kopplar upp er mot en VPN-server får ni ta del av ett extra säkerhetslager, som i sin tur påverkar latensen. Många VPN-företag skryter om att de erbjuder urstarka VPN-protokoll som arbetar tillsammans med världens mest säkra krypteringsalgoritm, AES 256-varianten. De har all anledning att skryta – men när ni spelar bör ni dock skruva ner krypteringsnivån några hack. Ni kan vanligtvis justera säkerhetsinställningarna i VPN-appen, eller routern, om ni installerat VPN-tjänsten direkt i internetspridaren.

Mer specifikt är PPTP-protokollet det bästa valet för gamers. Det är knappast det säkraste VPN-protokollet i högen, men snabbt som tusan. Även WireGuard kan vara en bra idé, då det både är säkert och snabbt. Sist men inte minst: tänk på att inte ladda ner stora torrenter medan ni spelar, då det kan påverka både hastighetsläget och pingvärdet.

Se till att inte bli avstängda

Spelplattformar såsom Steam är inte överförtjusta i VPN-tekniken. De surnade till rejält efter att ett gäng kunder använt sig av VPN-teknik för att kunna byta region, och därmed köpa spel till billigare priser. Exakt samma sak gäller för EA, som tillåter VPN-tjänster, men om ni byter region för att ladda ner spel till lägre priser åker ni ut med huvudet före:

”As long as you’re not using the VPN to buy a game from a cheaper region there wouldn’t be a problem (for example using a Russian VPN server to get games at the much cheaper prices).”

Att låsa upp spel är däremot tillåtet nästan överallt, även om det är lite av en gråzon hos EA:

”If for example you used a VPN to unlock a game you’ve already purchased (from your own region) earlier than your own region’s release, while it IS technically against the rules, EA Community staff have posted a few times on here saying that although it is against the rules they don’t take action against people for it – many people, including me I’ll admit, have done so without issue.”

Det kan även vara en bra idé att köra på ett VPN-företag som erbjuder privata IP-adresser, dvs. IP-nummer som bara ni får tillgång till, ingen annan. Det är aningen mer kostsamt att gå den vägen, men det kan vara värt pengarna om spelplattformen ifråga surnat till på VPN-användare.

Läs mer: De bästa VPN-tjänsterna för Google Stadia

Läs mer: De bästa VPN-tjänsterna för spelkonsoler (Xbox/Playstation)

Sammanfattning

Pingvärdet, eller latensen, är superviktig när det kommer till gaming. Se till att ansluta er mot den närmsta VPN-servern och skruva ner säkerhetsinställningarna ett snäpp. Om ni gör så bör pingvärdet förbli lågt.

Med det sagt har guiden nått sitt slut. Om ni har några frågor eller funderingar – hör gärna av er via kommentarsfältet.

Prenumerera
Notifiera mig
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

De senaste artiklarna

Så blir du kvitt CAPTCHAs när du använder en VPN

Ber Google dig att bekräfta att du inte är en robot gång efter annan, genom att du exempelvis löser matematiska problem eller klickar på...

Brittiska internetoperatörer övervakar IPTV-pirater enligt nytt avslöjande

Ett flertal internetoperatörer som verkar i Storbritannien avlyssnar kunder som använder sig av olicensierade IPTV-plattformar. Bevis för påståendet har inhämtats från en hemlig dataavlyssning...

De mest nerladdade filmerna i Sverige vecka 42 (2020)

Varje vecka pratar vi mer om de filmtorrenter som laddats ner mest frekvent i Sverige. Den här veckan återfinns endast en nykomling i listan;...

Se Parks and Recreation via Netflix i USA

Netflix har inte rätt att visa Parks and Recreation i Sverige, men på den amerikanska sidan av Netflix finns samtliga säsonger tillgängliga. Med en...

Mer om VPN

5 VPN-företag som inte sparar några loggar år 2020

VPN-tjänsterna är mer populära än någonsin. De döljer era riktiga IP-adresser, och som en konsekvens av det blir ni helt ospårbara på nätet. Nästan alla...

IPv4 vs. IPv6 – vad är skillnaden egentligen?

Internet förändras kontinuerligt. Som många vet är det IP-protokollet som får hela webben att fungera, och just nu befinner vi oss i ett stort...

Kom igång med Surfshark – guide för iPhone och iPad

Surfshark är en riktigt kompetent VPN-lösning som erbjuder egenutvecklade appar för en lång rad enheter, inklusive: Mac Windows ...

Hur snabb är din uppkoppling? Utför ett hastighetstest här..

Här kan ni testa vad era internetförbindelser går för, eller om ni använder er av en VPN-tjänst: vad era VPN-aktörer har att komma med....

Se på SVT Play utomlands med en VPN-tjänst

Public Service-plattformen SVT Play är helt otillgänglig utanför Sveriges gränser, men det lilla problemet kan VPN-tekniken råda bot på. Oavsett om ni är på...

Titta på säsong 4 av Rick and Morty i Sverige

Det är förmodligen få som missat succéserien Rick and Morty, som numera är inne på sin fjärde säsong. Vi svenskar får dock lugna oss,...