Meny

De 4 bästa teknikaktierna år 2021

Teknikföretag behöver inga stora produktionsanläggningar eller fysiska butiker för att vara lyckosamma. En bra grundidé, en solid affärsmodell samt ett hundratal anställda kan räcka hela vägen till Wall Street.

Somliga aktier som återfinns inom tekniksektorn har dock fått ett dåligt rykte. Detta då kortsiktighet och en tendens att pressa upp aktiepriset för att locka nya investerare länge varit vanligt förekommande inom tekniknischen.

I den här artikeln pratar vi mer om fyra teknikaktier som bör ha en god förmåga att öka i värde år 2021. Mer specifikt gör vi en ärlig insats för att särskilja kortsiktiga och mer osäkra aktier från de mer hållbara investeringsalternativen.

Upplysning: En biljon kronor motsvarar tusen miljarder kronor.

4 framtidsaktier inom tekniknischen

 1. Microsoft: Är värderade till ca. 20 biljoner kronor och har en direktavkastning på 0,6 %
 2. GoDaddy: Är värderade till ca. 143 miljarder kronor och har en direktavkastning på 0 %
 3. Cloudflare: Är värderade till ca. 241 miljarder kronor och har en direktavkastning på 0 %
 4. Apple: Är värderade till ca. 14 biljoner kronor och har en direktavkastning på 1 %

OBS! Att köpa aktier medför en stor monetär risk. Den information som återfinns artikeln kan inte ersätta traditionell aktierådgivning hos ett auktoriserat finansinstitut.

1. Microsoft (mjuk- och hårdvara)

microsoft-huvudkontor

 • Marknadsvärde: ca. 20 biljoner kronor
 • Direktavkastning: 0,6 %
 • Analytikerna säger: Köp nu (25), Köp (7), Behåll (2), Sälj (0), Sälj nu (0)

Som en konsekvens av den nuvarande Vd:n Satya Nadellas insatser har Microsoft lyckats uppnå en hög lönsamhet. Nadellas, och i förlängningen Microsofts framgångar beror i stort på två faktorer: Azure och Xbox.

Molnlösningen Azure är Microsofts största kassako vars lönsamhet ökade med hela 48 % i oktober 2020. Utöver detta har även företagets nya spelkonsol Xbox One X visat sig bli en försäljningssuccé, som bidragit till stora intäkter för Microsofts gamingsektion.

Tips: Webbsidan Aktiekunskap.nu är en bra resurs om du vill lära dig mer om hur du köper fonder, som i sin tur innehåller teknikaktier. Läs gärna mer om hur det fungerar med att köpa teknikfonder på deras webbsida.

2. GoDaddy (webbhosting)

godaddy-skarmavbild

 • Marknadsvärde: ca. 143 miljarder kronor
 • Direktavkastning: 0 %
 • Analytikerna säger: Köp nu (9), Köp (5), Behåll (1), Sälj (0), Sälj nu (0)

GoDaddy är ett amerikanskt webbhostingföretag som inte delar ut pengar till sina ägare i form av aktieutdelningar. Men trots att så är fallet är aktien mycket populär, då såväl den procentuella lönsamheten som aktievärdet ökade år 2020.

Somliga anser att GoDaddys lyckosamma fjolår berodde på att fler människor valde att skaffa en webbsida som en konsekvens av strikta Covid 19-regler, men den skaran kan mycket väl ha fel.

Tips: Om du är intresserad av ekonomi och aktier är Förvaltarbrevet en bra resurs. På den webbsidan kan du lära dig mer om alltifrån hur man tar bolån utan fast anställning till hur den nya digitala ekonomin fungerar.

3. Cloudflare (innehållsleverantör)

cloudflare-skarmavbild

 • Marknadsvärde: ca. 241 miljarder kronor
 • Direktavkastning: 0 %
 • Analytikerna säger: Köp nu (9), Köp (4), Behåll (3), Sälj (0), Sälj nu (0)

Cloudflare är som en VPN, fast för webbsidor. Mer specifikt är Cloudflare ett säkerhetsföretag som skyddar webbsideägare mot såväl säkerhetsbrister som hackare.

Företagets driftskostnader är relativt små och lönsamheten ökade dessutom med 50% år 2020. Lönsamhetskurvan väntas dessutom stå pall för tidens tryck, då en fortsatt lönsamhetsökning på cirka 30 % spås vara att vänta år 2021.

Det enda mörka molnet på horisonten är att Cloudflare ibland har svårt att leva upp till sitt måtto som lyder: Vi ska vara en neutral innehållsleverantör!

Cloudflare har vid ett flertal tillfällen valt att samarbeta med upphovsrättslobbyn. Det senaste fallet rörde OVPN, vars IP-nummer lämnades ut som en konsekvens av att upphovsrättslobbyn trodde sig ha identifierat The Pirate Bays riktiga IP-adress.

Målet vann dock tillslut OVPN. Men det faktum att Cloudflare väljer att tillämpa sina nätneutralitetsregler när det själv passar dem kan utgöra en osäkerhetsfaktor som kan öppna dörren för såväl stämningar som ett sämre anseende i branschen.

4. Apple (mjuk- och hårdvara)

apple-teknikaktie

 • Marknadsvärde: ca. 14 biljoner kronor
 • Direktavkastning: 1 %
 • Analytikerna säger: Köp nu (20), Köp (7), Behåll (9), Sälj (2), Sälj nu (1)

Ingen lista över de bästa teknikaktierna är komplett utan Silicon Valley-giganten Apple som bland annat tillverkar iPhone-, iPad- och Mac-enheter.

Den hårdvarurelaterade lönsamheten har varit god över tid, men Apple är numera även kompetenta när det kommer till att tjäna pengar på att sälja tjänster, närmare bestämt mjukvara via exempelvis App Store.

Tjänsteförsäljningen står i skrivande stund för nästan 20 % av företagets totala intäkter, vilket experter hävdar har skapat en fullgod buffert som mildrar smällen såvida hårdvaruförsäljningen skulle svikta år 2021.

Har du valt att investera i teknikaktier? Och i så fall, är du nöjd med dina inköp? Tala gärna mer om saken i kommentarsfältet nedan.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN