Huvudingredienserna i snus är tobak, salt, vatten och natriumkarbonat. Men hur tillverkas snus egentligen rent tekniskt, alltså när snuset masstillverkas av en stor snustillverkare? Svar på de frågorna och fler får du precis nu.
4 steg för att tillverka snus i stor skala
Nedan berättar vi om de steg som precis nämnts i större detalj.
OBS: Artikeln skrivs av eget intresse. Vi vill inte uppmana någon att snusa, och vi vill även påpeka att en åldersgräns på 18 år gäller för bruk av tobaksprodukter.
1. Malning av råtobak
För att råtobak ska kunna passa i snus måste den luckras upp, torkas och malas. När tobaken är mald är det vanligt att man sorterar in den malda tobaken på olika ställen beroende på hur finmald den är.
2. Snuset bereds
Processen inleds här med att den malda tobaken hamnar i en sluten blandare där vatten och salt tillsätts under omrörning och upphettning. Här är det i regel en dator som håller koll på att temperaturen är rätt och att maskinen sköter omrörningen på ett korrekt sätt.
Efter den processen är klar kyls snuset ner, och därefter tillsätts alla övriga ingredienser såsom smakförstärkare och aromer. Livsmedelsverket kräver även att prover tas för kvalitetskontroll, så om snuset inte uppfyller de krav som ställs kasserar man vanligtvis hela ”batchen”.
3. Snuset packas
I princip alla snustillverkare säljer två typer av snus; alltså lössnus och portionssnus.
Förpackning av lössnus
De dosor som ska innehålla lössnus får vanligtvis sitt snus från automatiska packmaskiner som inte behöver mänsklig övervakning. När lössnuset finns i dosan det försluts förpackningen med ett lock, och avslutningsvis vägs dosorna och får etiketter från snustillverkaren.
Förpackning av portionssnus
Det är lite krångligare att förpacka snuset i portioner. Denna process börjar med att man väger snuset så att rätt mängd snus hamnar i påsarna. Därefter packar man snuset i en tub av cellulosafiber som efter det klipps isär till dospåsar som till slut förseglas. När varje dosa fått så många prillor som behövs försluts dosan och förses med en klisterlapp från tillverkaren.
4. Snuset kyls och förvaras
Alla portions- och lössnusdosor förs nu till ett kylrum där de i regel förvaras ett par dagar innan snuset hamnar i handeln. Den viktigaste anledningen till att snusdosor måste hållas kylda är för att snuset ska behålla den smak som tillverkaren vill att snuset ska smaka.
OBS: Värt att veta är att alla snustillverkare har olika sätt att tillverka snus på. Så tekniken bakom snus vi berättar om i denna artikel ska ses som en generell beskrivning, och inte en exakt sådan.
Svar på vanligt ställda frågor om snus
Vad kostar snus?
Snus kostar i regel mellan cirka 20 och 60 kr per dosa. Viktiga faktorer som avgör priset inkluderar var du köper snuset, vilket snusmärke du köper och hur många snusdosor du köper på samma gång.
Hur länge håller snus?
Snus du förvarar i kylskåpet (mellan cirka 4-8 grader) håller i regel mellan cirka 14 och 20 veckor. Portionssnus har generellt sett en längre hållbarhet än lössnus. Snus kan även frysas in för att få en än längre hållbarhet.
När uppfanns snus?
Snuset uppfanns i Sverige på 1700-talet då man kom på att man kunde blanda tobak med salt och vatten och lägga det under läppen. Men själva tobaken och tobaksbladen kommer från slutet av 1400-talet, och utan tobak får man ju inte heller någon snus.