Meny

Vägen till enklare och bättre streaming

De allra flesta håller nog med om att streaming är ett väldigt bra koncept. Det går att titta på film, serier, sport och tv-program nästan var du än befinner dig. Ibland kan det vara lite svårare, vilket framförallt beror på geoblockeringar, men det går att komma runt dem också.

Det enda problemet med streaming är att det har börjat att dyka upp väldigt många plattformar och tjänster. Det har blivit svårt att hålla koll på vilka tjänster som sänder vilken serie och vilka filmer. Dessutom har tjänster som Netflix blivit ”dumsmarta”. De använder en algoritm som formar utbudet efter vad du har tittat på tidigare. Det gör att du inte nödvändigtvis får upp alla nya filmer och serier som släpps – de liknar nämligen inte det du har tittat på tidigare.

netflix-foto

Nu finns det som tur är lösningar, så streamare behöver inte längre lägga ned minuter, till och med timmar, för att hitta bra innehåll att titta på.

Söker efter allt innehåll

En lösning på problemet är att det har utvecklats sökmotorer för streamingtjänster. Dessa söker efter filmer och serier över alla streamingplattformar. Två av dessa är Streamly och Playpilot. Den sistnämnda har fått stor spridning i Sverige eftersom den inkluderar en länk till streamingtjänsten som har filmen/serien.

Det gör att du slipper gå ur appen eller webbsidan för att sedan gå in i streamingtjänsten. Det sker istället automatiskt. Playpilot fanns tidigare endast som webbtjänst men nu finns den som app till både Android och IOS.

Olika kanaler olika sporter

Sport är ett annat huvudbry och det är inte en och samma plattform som sänder alla sportevenemang. Alla tittare är däremot inte intresserade av all sport, vilket innebär att den som vill se svensk ishockey kan hålla sig till C More och SVT. Den som vill titta på svensk fotboll kan vända sig till Dplay medan brittisk, fransk och tysk fotboll sänds via Viaplay.

Den som bara vill se enstaka matcher och tävlingar kan välja att livestreama sport genom ett spelbolag. De erbjuder livestreaming och nyheter om sport med sin sportsbetting, vilket skapar ett mervärde för spelarna. Det går då att följa La liga, NHL och US Open samtidigt som det spelas på matchodds, långtidsspel eller andra speltyper.

Envisa geoblockeringar

Den som inte har börjat att använda Playpilot, eller liknande sökmotorer, har säkert upptäckt att de ibland får upp sökresultat om att en viss film finns på t.ex. Netflix eller HBO. När du klickar på länken visar det sig sedan att filmen du ville se inte var tillgänglig via den svenska tjänsten.

Detta innebär inte att du måste åka till ett land, vars streamingutbud är större, för att se den valda filmen. Med ett bra VPN kan du ta dig runt geoblockeringen, vilket är den som gör att svenskar inte kommer åt vissa utländska plattformar från Sverige. VPN-tjänsten gör att det ser ut som att du befinner dig i t.ex. USA eller Nederländerna, och ger dig tillgång till ett mycket större streamingutbud.

världskarta-från-rymden

Meningen med streaming är att det ska vara enkelt, men ibland gör distributörerna det ovanligt svårt. Som tur är går det att göra både sökandet och tittandet enklare, man behöver bara ha koll på hur man går tillväga.

Tillägg: Artikeln är skriven av Mats Nilsson med mål att bredda VPNBasens utbud.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN