Meny

Kill Switch för VPN (Vad det är, vad det gör och varför du behöver det)

Om du är intresserad av VPN-teknik är chansen stor att du uppmärksammat begreppet ”Kill Switch”. Många VPN-företag marknadsför detta verktyg på deras webbsidor och via sociala medier, men trots det är det inte alla som förstår vad begreppet innebär.

Så vad är egentligen en Kill Switch? Begreppet kan låta svårtolkat, men det är det inte. I den här artikeln går vi igenom allt som har med Kill Switch att göra när det kommer till VPN-lösningar.

Sammanfattning för dig som har bråttom

En Kill Switch är ett måste för att du ska vara och förbli anonym på internet. Kill Switch-verktyget stänger ner all internettrafik om VPN-uppkopplingen krånglar, så att ditt riktiga IP-nummer aldrig avslöjas. Det är ovanligt att Kill Switch-verktyget tvingas göra sitt jobb, men du ska trots det alltid aktivera Kill Switch-skyddet, oavsett vilken VPN-tjänst du använder dig av.

Du kan även använda ett tredjepartsprogram som erbjuder Kill Switch-funktionalitet, alternativt skapa en egen Kill Switch. Men det bästa valet är att teckna sig för att stabilt VPN-alternativ som både presterar väl samt erbjuder Kill Switch för många typer av operativsystem.

Cyberghost erbjuder Kill Switch för samtliga operativsystem, och ExpressVPN erbjuder Kill Switch för Windows, Mac OS, Linux, Android och routrar.

Vad är och hur fungerar en Kill Switch?

En Kill Switch är en funktion som bryter hela internetuppkopplingen om din VPN-anslutning skulle brytas. Det är aldrig kul att vara utan internetåtkomst, men det är ett litet pris att betala för att för att ditt riktiga IP-nummer aldrig ska kunna avslöjas.

Kill Switch-verktyget fungerar ungefär som en brandvägg, som övervakar din VPN-uppkoppling dygnet runt. Så fort Kill Switch-verktyget märker av att du tappat uppkopplingen mot din VPN bryts all nätverkstrafik (alternativt stängs specifika program ner, som du själv valt ut) per automatik. Och när du återigen är uppkopplad mot en VPN-server som fungerar väl, kan du surfa säkert precis som vanligt.

Kill Switch-verktyget kallas ibland även för ”Internet Kill Switch”, ”VPN Kill Switch” eller ”Network Lock”. Det är renodlade marknadsföringsbegrepp, och grundfunktionen alltid är densamma.

Det finns två typer av Kill Switch-verktyg

En VPN-tjänst kan vara bestyckad med följande typer av Kill Switch-verktyg:

Kill Switch som bryter all nätverkstrafik: Denna typ av Kill Switch är standard inom VPN-branschen. Hela internetuppkopplingen bryts i samband med att du tappar kontakten med den VPN-server du är uppkopplad mot.

Kill Switch som bryter delar av nätverkstrafiken: Applikationsbaserade Kill Switch-lösningar låter dig välja ut ett antal applikationer som ska avslutas per automatik i samband med att din VPN-uppkoppling bryts. Många väljer att inkludera sin torrentklient i listan, och det ett logiskt tilltag för att slippa kravbrev. Men du ska av säkerhetsskäl aldrig inkludera ditt virusprogram i applikationsbaserade Kill Switch-lösningar.

Somliga VPN-tjänster erbjuder endast en typ av Kill Switch-lösning, medan andra inkluderar både applikationsbaserade samt heltäckande Kill Switch-verktyg.

Varför bryts VPN-uppkopplingar?

Du ska alltid ha Kill Switch-verktyget aktiverat, även om du använder dig av en pålitlig och stabil VPN-tjänst. Detta då även de bästa VPN-tjänsterna kan krångla.

En VPN-uppkoppling kan brytas av följande anledningar:

 • Du är uppkopplad mot ett WiFi-nät men signalstyrkan är allt för låg, och som en konsekvens av det bryts VPN-uppkopplingen på grund av de paketförluster uppstått.
 • Ditt antivirusprogram eller din brandvägg kan inte samarbeta med VPN-klienten, vilket leder till att VPN-klienten kraschar.
 • Du använder dig av UDP-protokollet istället för TCP. UDP är inte lika stabilt som TCP, så risken för att VPN-klienten kraschar ökar när du nyttjar UDP-protokollet.
 • VPN-företaget uppdaterar eller underhåller den VPN-server du är uppkopplad mot, och i samband med det bryts din VPN-uppkoppling.
 • Ditt nätverkskort felar, vilket gör att du tappar kontakten med VPN-företagets server.
 • Du är uppkopplad mot en VPN-server med hög latens, som förmodligen befinner sig en eller flera kontinenter bort.
 • Din internetoperatör blockerar eller stör din VPN-uppkoppling.

man-som-programmerar

Varför ska man använda en Kill Switch?

För att din VPN-uppkoppling kan brytas, och utan en Kill Switch blottas din personliga identifierare på nätet, eller ditt IP-nummer. Men det finns även andra fördelar med att använda en Kill Switch när du är uppkopplad mot en VPN-server, och dessa pratar vi mer om nedan:

1. Du kan ladda ner torrenter på ett säkrare sätt

Det är alltid en bra idé att använda en VPN när du laddar ner torrenter. För om din VPN-uppkoppling skulle brytas ser alla som befinner sig i torrentsvärmen ditt riktiga IP-nummer, och i denna skara kan upphovsrättstroll återfinnas, som har en förkärlek för att skicka ut kravbrev.

Utöver detta kan din internetoperatör kartlägga din webbtrafik, och se att du laddar ner torrenter, såvida du inte är uppkopplad mot en krypterad VPN-server.

Se alltid till att Kill Switch-verktyget är aktiverat i samband med att du fildelar, och om du använder en applikationsbaserad Kill Switch; se till torrentklienten stängs ner per automatik såvida din VPN-uppkoppling bryts.

Förtydligande: Vi har inte som mål att uppmana dig till att ladda ner upphovsrättsskyddade filer. Men då det är fullt tillåtet att ladda ner lagliga torrenter, samt då upphovsrättstrollen är mer aktiva än någonsin tidigare, kan vi inte ignorera denna delpunkt.

2. Du skyddas mot VPN-läckor

En VPN-läcka, eller en trafikläcka, inträffar i samband med att uppkopplingen mot VPN-företagets server bryts. Detta är katastrofalt för din integritet, då bland annat din internetoperatör, reklambolag samt webbsidor kan spåra dina digitala fingeravtryck, och därmed kartlägga vad du gör på nätet.

Med en Kill Switch-skyddad VPN-uppkoppling slipper du den problematiken, då du alltid surfar anonymt såvida Kill Switch-verktyget är aktiverat.

3. Du förblir anonym

Om du exempelvis:

 • Är en visselblåsare som vill skicka in ett anonymt tips till en tidning (Edward Snowden-affären är ett riktigt praktexempel).
 • Befinner dig i Kina eller Nordkorea, och vill undvika statlig övervakning för att värna om din egen säkerhet.
 • Är en journalist som är i färd med att publicera en känslig artikel.

I dessa situationer är kravet på att vara och förbli anonym på nätet maximalt, ett VPN-skydd som bara felar under några sekunders tid kan stå dessa personer dyrt. Men även i detta fall är en Kill Switch behjälplig, då ett extra säkerhetslager läggs till som medför att ingen kan ta reda på vem du är och vad du gör på nätet.

natverk-jordklot

Så ser du till att din Kill Switch fungerar

Det är enkelt att kontrollera att Kill Switch-verktyget fungerar som det ska. Starta VPN-klienten, se till att Kill Switch-verktyget är aktiverat och besök en webbsida. Därefter kopplar du ner dig från VPN-servern. Om webbläsaren inte längre fungerar, så fungerar Kill Switch-verktyget.

Vilka VPN-företag erbjuder Kill Switch-verktyg?

Många, men inte alla VPN-företag erbjuder Kill Switch-funktionalitet, och tumregeln säger; ju fler plattformar som stöds, desto bättre. De VPN-aktörer som nämns nedan tillhandahåller Kill Switch-lösningar för ett flertal plattformar.

Bra VPN-tjänster med Kill Switch

 • CyberGhost: Alla VPN-servrar inkluderar ett Kill Switch-skydd som är aktiverat per automatik. Det är en säker men ganska extrem åtgärd, då man inte kan avaktivera Kill Switch-skyddet.
 • ExpressVPN: Kill Switch-verktyg finns tillgängligt för Windows, Mac OS, Linux, Android och routrar.
 • Surfshark: Erbjuder Kill Switch för Windows, Mac OS och iOS.
 • NordVPN: Kill Switch-skydd erbjuds för Windows, Android och iOS.
 • IvacyVPN: Kill Switch finns tillgängligt för Windows och Android.
 • VyprVPN: Deras Mac OS- och Windows-appar är bestyckade med Kill Switch-skydd.
 • PIA: Erbjuder Kill Switch för Windows, Linux, Mac OS, iOS och Android.
 • ProtonVPN: Kill Switch-funktionalitet erbjuds för Windows, Mac OS samt Linux.
 • MullvadVPN: Deras Windows-, Linux- och Mac OS-klienter kan skyddas med en Kill Switch.
 • IbVPN: Kill Switch finns tillgängligt för Windows och Mac OS.
 • PureVPN: Kill Switch erbjuds för Windows, Android, Linux och Mac OS.
 • PrivateVPN: Erbjuder endast Kill Switch i deras Windowsklient.
 • IPVanish: Kill Switch finns tillgängligt för Mac OS, Android och Windows.
 • CactusVPN: Kill Switch erbjuds för Mac OS samt Windows.
 • Windscribe: Kill Switch finns tillgängligt på Windows- samt Mac OS-klienten.
 • SaferVPN: Kill Switch erbjuds för Windows, Mac OS, iOS samt Android.
 • Tunnelbear: Deras Kill Switch-lösning kallas för VigilantBear, och den finns tillgänglig för Windows, Mac OS samt Android.

Finns det externa Kill Switch-alternativ?

Ja, det finns ett flertal valmöjligheter. För att nämna ett exempel kan Windowsanvändare använda sig av Schemaläggaren, och skapa en ny aktivitet som stänger ner ett eller flera program så fort Windows märker av att din VPN-uppkoppling brutits.

skapa-aktivitet-schemalaggaren

Du kan också använda dig av något av dessa tredjepartsalternativ:

 • VPN Watcher: En Kill Switch-app för Windows och Mac OS, som kostar cirka 90 kronor att använda sig av.
 • VPNetMon: Ett gratis, lättviktigt samt lättbegripligt Kill Switch-program för Windows.
 • VPNCheck: Fungerar enbart på Windows, och är endast gratis såvida du använder dig av det osäkra och förlegade VPN-protokollet PPTP. Om du vill använda VPNCheck tillsammans med OpenVPN måste du betala för dig.
 • VPN Lifeguard: Ett enkelt Kill Switch-program för Windows, som är gratis och drivs med öppen källkod.

Tillägg: Vi rekommenderar inte att du använder dig av något av de program som nämns ovan. För det första är användarbetygen som bäst mediokra, för det andra är sker nerladdningarna via HTTP-protokollet och för det tredje; se till att ha virusskyddet aktiverat såvida du provar något av tredjepartsalternativen.

Du kan även skapa en egen Kill Switch med hjälp av Comodo Firewall, men det är både tidsödande och krångligt, så en VPN-tjänst som erbjuder Kill Switch-stöd redan från start är alltid det bästa och mest säkra alternativet.

Använder du en VPN? Och om så är fallet – är du nöjd med din Kill Switch? Prata gärna mer om saken i kommentarsfältet nedan.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN