Det är långt ifrån alla VPN-leverantörer som lirar bra tillsammans med Kodi, och det finns tre anledningar till detta:

VPN-uppkopplingen måste vara snabb nog för att vi ska kunna streama utan något laggande eller buffrande.

VPN-leverantören måste erbjuda lättanvända appar för Android, Windows, Mac, iOS. Med andra ord: De vanligaste enheterna som vi kör Kodi på.

Det måste finnas bra guider som går igenom hur installationen går till. För de lite vanligare enhetstyperna är det ofta bara att trycka på en knapp – sen är vi igång. Men det är tyvärr inte lika lätt överallt, och att tex. installera en VPN-tjänst på en Rasberry Pi-enhet är inget man gör på en kafferast. Där behöver vi nästan alltid hjälp via någon extern guide.

Varför bör vi skydda vår Kodi-anslutning med en VPN-tjänst?

Det finns tre starka skäl till detta:

Vi kan använda alla Kodi-appar – tom. de som är regionsspärrade

En del Kodi-appar kräver att vi befinner oss i ett speciellt land, och då ofta USA eller Storbritannien, för att vi ska få ta del av materialet. Och då vi tack vare en VPN-uppkoppling kan befinna oss var som helst (digitalt vill säga) blir detta inte längre något problem.

Vi slipper snokande internetoperatörer och andra övervakare

Alla svenska internetoperatörer loggar vad vi gör på nätet, och om en upphovsrättsorganisation kommer och begär ut information om oss har de inget lagligt stöd att säga nej. Allt lämnas ut. Om vi skulle vara skyldiga eller inte spelar ingen roll, upphovsrättslobbyn tar sig som vanligt väldiga friheter. Har samma gäng dessutom luskat ut våra riktiga IP-adresser kan dessutom diverse hotbrev (dvs. betala X antal kronor annars stämmer vi dig civilrättsligt) vara på ingång.

Om vi först kopplar upp oss mot en VPN-server byts våra riktiga IP-nummer ut mot delade sådana – och vips har våra internetoperatörer inte en aning om vad vi pysslar med. Inga av de VPN-leverantörer som nämns i artikeln sparar några känsliga loggar. Med andra ord: Om upphovsrättslobbyn kommer och knackar på få de alltid foten vid dörren.

Internetoperatörerna kan inte längre strypa våra internetuppkopplingar

Telia, Tele2, Bredbandbolaget och gänget kan utan vidare bestämma sig att strypa våra internetuppkopplingar helt utan vidare. När serverbelastningen är som hårdast (ofta på kvällar och helger) stryps ofta populära appar såsom Youtube och Netflix för att avlasta internetoperatörernas servrar. Detta fula tilltag lär även gälla de Kodi-appar som låter oss streama material från utlandet.

telias-allmanna-villkor-maj-2018.pdf

Med en VPN-uppkoppling i ryggen kan internetoperatörerna inte längre strypa våra uppkopplingar på detaljnivå, vilket bör leda till en bättre Kodi-upplevelse.

Vilken VPN passar bäst för Kodi?

För att kunna svara på detta inhandlades tio VPN-tjänster och samtliga av dessa testades tillsammans med Kodi (18.2 Leia). I huvudsak användes två tilläggsprogram, 13 Clowns och Exodus, för att kunna testa om dessa lirade bra tillsammans med de VPN-tjänster som fått sträcka på sig.

Följande kriterier kikade jag lite extra på:

 • Hastighetsläget – slipper vi buffrande och annat trams?
 • Hur ser app-utbudet ut?
 • Finns det Kodi-guider tillgängliga som vi kan följa?
 • Hur är det med loggpolicyn?
 • Hur ser prisläget ut?

Dessa VPN-tjänster lirar finfint tillsammans med Kodi

Som titeln säger, samtliga av dessa VPN-alternativ fungerar klockrent tillsammans med den öppna och vansinnigt populära videospelaren.

#1 Cyberghost – prisvärda och fungerar utmärkt med Kodi

cyberghost-logo-landingssida-696x

En annan VPN-leverantör som ger ett mycket bra stöd för Kodi är rumänska Cyberghost. Samtliga Cyberghost-appar är busenkla att installera och det tar inte många minuter innan man är igång. Egenutvecklade VPN-appar erbjuds för alla vanliga plattformar inklusive Kodi-boxar och smarta tv-apparater (med Android-tv).

Det är också lönt att poängtera att Cyberghost erbjuder ett större gäng p2p-servrar som optimerats för just Bittorrent- och p2p-trafik. Och då i princip alla Kodi-appar är beroende av just p2p-stödet är detta såklart ett stort plus.

Om vi kikar på serverprestandan finns det heller ingenting att klaga på då Cyberghost springer varv runt många av konkurrenterna rent hastighetsmässigt. VPN-leverantören erbjuder med andra ord vansinnigt stabila servrar, som resultatet i faktaraderna nedan vittnar om.

Utöver detta är serverparken stor (3.100+ servrar i 59+ länder finns tillgängliga) och det går även bra att installera VPN-tjänsten i routern, om det nu är någonting som lockar.

FaktaInfo
Antal servrar6200+ i 90+ länder
Nerladdningshastighet215 Mbps
Egenutvecklade appar förWindows, Mac, iOS och Android.
Kom igång-guider för KodiJepp. De har en hel supportflik för detta ändamål.
LoggpolicyInga känsliga loggar sparas.
Pris från€2.75
WebbsidaCyberghost.com (recension)

#2 ExpressVPN – lättanvända appar och blixtsnabba servrar

expressvpn-landningssida-för-kodi

ExpressVPN bjussar på allt som är viktigt när det kommer till Kodi-streaming. Ett bra stöd finns för fildelning via p2p- samt Bittorrentprotokollet, och hastigheterna vi får ut är kvicka nog för att vi ska slippa lagg och andra tråkigheter.

VPN-företaget har inte den största serverparken i världen (3.000+), men sett till spridningen (servrar finns i 148+ länder) är det ingen som klår dem.

Egenutvecklade appar erbjuds för en stor mängd enheter såsom Windows, Mac, Android samt iOS och det är inte heller svårt att koppla upp sin router för att kunna smälla alla flugor på samma gång. Samtliga VPN-klienter är dessutom busenkla att både installera och använda. Utöver detta erbjuds även lättförståeliga guider för alla enheter som stöds, inklusive Rasberry Pi-enheter och Kodi-boxar.

Nåja, nu har vi varit snälla ett tag. Vad ska vi klaga på? Det enda negativa som finns att säga är att VPN-tjänsten knappast kan ses som någon budgetvariant. Men med tanke på allt vi får ta del av är månadskostnaden överkomlig, åtminstone i mina ögon.

FaktaInfo
Antal servrar3000+ i 94+ länder
Nerladdningshastighet121 Mbps
Egenutvecklade appar förWindows, Mac, iOS och Android.
Kom igång-guider för KodiJa, för alla vanliga enheter samt Chrome OS.
LoggpolicyInga känsliga loggar sparas.
Pris från$6.67 (via rabattlänk)
WebbsidaExpressVPN.com (rabattlänk) (recension)

#3 IvacyVPN – ett prisvärt val för Kodi-streaming

ivacyvpn-för-kodi

IvacyVPN och Kodi är två riktigt bra vänner – och då appar finns tillgängliga för alla operativsystem som Kodi lirar tillsammans med är detta VPN-alternativ ett mycket bra val. Hastighetsmässigt går det undan rejält (100+ Mbps i Sverige) och allt som allt fanns det ingenting att klaga på under recensionstillfället.

Loggpolicyn är bergsäker, inga säkerhetsläckor kunde hittas och samtliga appar som provkördes fungerade hur bra som helst. Och priset; $1.33 om vi tecknar om för ett längre abonnemang, är inte fy skam det heller.

FaktaInfo
Antal servrar1000+ i 100+ länder
Nerladdningshastighet133 Mbps
Egenutvecklade appar förWindows, Mac, iOS, Android och Linux.
Kom igång-guider för KodiJa. Kodi och OpenElec.
LoggpolicyInga känsliga loggar sparas.
Pris från$1.33
WebbsidaIvacyVPN.com (recension)

#4 Zenmate – kvicka servrar och en bra prisnivå

zenmate-logo-landningssida

Zenmate fungerar utmärkt tillsammans med Kodi, och egenutvecklade appar finns tillgängliga för alla vanliga enheter, inklusive smarta tv-apparater samt Kodi-boxar. I övrigt är servrarna kvicka som bara den (150 Mbps+ vid recensionstillfället) och säkerhetsmässigt finns det heller ingenting att klaga över: Loggpolicyn är vattentät och inga säkerhetsläckor kunde identifieras.

Utöver detta klarar VPN-leverantören att låsa upp bland annat

 • Youtube
 • Comedy Central
 • Hulu
 • Netflix (USA och Storbritannien)
 • BBC iPlayer
 • iTV Hub

Och detta till ett mycket svårslaget pris. I korta drag: ZenmateVPN är ett mycket bra val för Kodi-entusiaster.

FaktaInfo
Antal servrar300+ i 30+ länder
Nerladdningshastighet167 Mbps
Egenutvecklade appar förWindows, Mac, iOS och Android.
Kom igång-guider för KodiNej
LoggpolicyInga känsliga loggar sparas.
Pris från€1.75
WebbsidaZenmate.com (recension)

#5 NordVPN – enorm serverpark och fullt stöd för Kodi

nordvpn-logo-landningssida-696x

Med sina 5.200+ servrar i 62+ länder är NordVPN världens största VPN-leverantör, och med så pass många maskiner i ryggen blir det inte svårt att hitta en sådan som passar. Flertalet av de servrar som erbjuds ger dessutom stöd för p2p-trafik, vilket innebär att samtliga Kodi-appar kommer att fungera hur bra som helst.

Precis som alla andra toppleverantörer erbjuder även NordVPN egenutvecklad programvara för de vanligaste operativsystemen, dvs. Mac, Windows, Android och iOS.

För att kunna slippa laggade, buffrande och annat tråk gäller det till att servrarna gör sitt hastighetsmässigt, och det gör de (142 Mbps nerströms). 13 Clowns-appen stretade heller inte emot, som ni ser nedan.

streaming-via-kodi-med-vpn-tjänst

Prismässigt då? Jo, NordVPN lägger sig förvånansvärt lågt, fast då måste vi förvisso teckna oss för två år. Men med pengarna tillbaka-garantin på 30 dagar lär detta inte bli något problem. Om ni inte skulle vara nöjda är det bara att hojta till på kundsupporten – och vips är pengarna ni investerat återbetalda.

I övrigt finns det mycket mer att gilla. “Double VPN”-tekniken ger oss ett extra säkerhetslager, alla moderna VPN-protokoll stöds och det är AES 256-kryptering som gäller som bäst. Utöver detta erbjuds även en annonsblockerare (Cybersec) som rensar bort både epilepsi-framkallande banners samt ser till att diverse spionprogram och virus aldrig får fotfäste på våra enheter.

De enda negativa som kan nämnas är att p2p-trafik inte stöds på alla servrar, men vad gör det när det går undan så här pass bra?

FaktaInfo
Antal servrar5600+  i 61+ länder
Nerladdningshastighet142 Mbps
Egenutvecklade appar förWindows, Mac, iOS och Android.
Kom igång-guider för KodiJa. För alla vanliga enheter inklusive Rasberry Pi.
LoggpolicyInga känsliga loggar sparas.
Pris från€3.17
WebbsidaNordVPN.com (recension)

#6 PIA – snabba servrar och snygga appar

pia-696x

PIA:s appar kan installeras på alla vanligt förekommande enheter inklusive Windows, Mac, iOS samt Android. Det går även fint att installera VPN-tjänsten på routern om ni vill slippa trycka in PIA:s programvara på alla enheter ni vill koppla upp er mot Kodi med.

Med nedladdningshastigheter på 100+ Mbps blir det heller aldrig tal om något buffrande eller annat trams. Säkerhetsläget är urstarkt och som vanligt kan vi välja på ett enklare protokoll om vi vill maxa hastigheterna eller ett tyngre sådant för att istället bättra på anonymiteten. Men allt som allt – en 256-bitars OpenVPN-uppkoppling rekommenderas alltid, även om det går marginellt långsammare.

Loggpolicyn är vattentät och PIA har aldrig samarbetat med någon upphovsrättsorganisation eller regering, och lär inte göra det i framtiden heller.

Det finns egentligen ingenting att gnälla på här – Private Internet Access är ett mycket bra val för Kodi.

FaktaInfo
Antal servrar3245+ i 33+ länder
Nerladdningshastighet106 Mbps
Egenutvecklade appar förWindows, Mac, iOS, Android och Linux.
Kom igång-guider för KodiNej
LoggpolicyInga känsliga loggar sparas.
Pris från$3.33
WebbsidaPIA.com (recension)

#7 Tunnelbear – surfa säkrare med en urgullig björn

tunnelbear-logo-landningssida-696x

Kanadensiska Tunnelbear nämner ingenting om Kodi på företagets webbsida, men det gör inget, det fungerar lika bra ändå. Tack vare att servrarna är kvicka som bara den (235 Mbps nerströms) var det aldrig fråga om några avbrutna sändningar eller annat bök, som ni ser nedan:

kodi-fungerar-med-13-clowns-appen

Säkerhetsmässigt sviker de inte heller då världens mest säkra VPN-protokoll, OpenVPN, finns tillgängligt tillsammans med IPSEC (för iOS) samt 256-bitars AES-kryptering. Lättanvända och björnförsedda appar erbjuds för Windows, Mac, iOS samt Android, och om ni vill tjonga in VPN-tjänsten i routern går även detta bra.

Bittorrent- och p2p-trafik tillåts på samtliga servrar, vilket är ett måste för alla Kodi-fantaster. Utöver detta gick det undan ordentligt när en test-torrent laddades ner (ca. 221 Mbps nerströms).

Loggpolicyn är benhård och de har heller aldrig samarbetat med några upphovsrättsorganisationer. Och även om dessa skojare kommer och knackar har de lik förbaskat ingenting att lämna ut.

Det finns egentligen ingenting att klaga på förutom att det inte går att komma åt det amerikanska Netflix-utbudet eller BBC iPlayer, men för Kodi-användare är nog knappast detta någon dealbreaker wink wink.

FaktaInfo
Antal servrar350+ i 22+ länder
Nerladdningshastighet235 Mbps
Egenutvecklade appar förWindows, Mac, iOS, Android och Linux.
Kom igång-guider för KodiNepp - "Rawr... No results for "Kodi", säger björnen.
LoggpolicyInga känsliga loggar sparas.
Pris från$4.99
WebbsidaTunnelbear.com (recension)

#8 IPVanish – ingen budgettjänst men lirar utmärkt med Kodi

ipvanish-landningssida-för-kodi

IPVanish är kanske inte den billigaste VPN-leverantören på täppan, men snabba och stabila är de åtminstone. Utöver detta ges även ett mycket bra stöd för att komma igång med Kodi på alla enheter vi kan tänka oss, inklusive spelkonsoler, smarta tv-apparater, Kodi-boxar och mycket annat.

Så fort vi betalat för oss får vi ett välkomstmail i inkorgen. Därefter finns alla appar tillgängliga för nerladdning på företagets webbsida, och då är det bara att tuta igång. Allt som allt tar hela processen inte mer än någon minut.

Serverparken är betydligt större än genomsnittet (1,200+ servrar finns tillgängliga i 60+ länder) och p2p samt torrenting tillåts på samtliga av dessa. Och om någonting skulle krångla svarar alltid supporten inom någon minut, åtminstone enligt mina egna erfarenheter.

Som väntat var det inte heller tal om något buffrande när Kodi och 13 Clowns-appen fick göra sitt:

kodi-kan-streamas-utan-buffring-med-vpn

Det enda som vi kan anmärka på är att priset är något högt, eller med andra ord i klass med vad ExpressVPN tar för sin tjänst. Men men. Allt som allt erbjuder IPVanish en riktigt vasst VPN-alternativ, och då kan det få kosta en slant extra.

FaktaInfo
Antal servrar1300+ i 75+ länder
Nerladdningshastighet161 Mbps
Egenutvecklade appar förWindows, Mac, iOS, Android.
Kom igång-guider för KodiJa, för alla vanliga operativsystem samt Kodi-boxar och Openelec.
LoggpolicyInga känsliga loggar sparas.
Pris från$6.49
WebbsidaIPVanish.com (recension)

#9 OVPN – helsvensk VPN-leverantör med urstark loggpolicy

ovpn-logo-landningssida-696x-1

Svenska OVPN blir Kodi-topplistans sista rekommendation. Serverparken är inte jättestor, och egenutvecklade appar hittar vi ”bara” för Windows och Mac. Men trots detta finns det en hel del att gilla.

Vi kan koppla upp i princip alla enheter som finns inklusive routrar (AsusWrt, DD-WRT, OpenWrt, Tomato och pfSense), NAS-enheter och Rasberry Pi-burkar. Om ni inte har något emot en kortare manuell installation är OVPN ett utomordentligt bra val.

Hastighetsmässigt är 64 Mbps inte superhögt, men servrarna är åtminstone stabila som få. Med andra ord är det få gånger vi hamnar under 50 Mbps nerströms, och det räcker gott och väl för att streama loss via Kodi.

Utöver detta är Bittorrent- och p2p-trafik tillåten på samtliga servrar och då VPN-företaget inte har några hårddiskar i sina servrar har de heller inte en aning om vad vi använder våra Kodi-boxar till. OVPN har heller aldrig samarbetat med några myndigheter eller upphovsrättsorganisationer, och som ett bevis för att detta stämmer lämnar företaget ut regelbundna transparensrapporter varje månad.

Det är även skönt att kunna snacka svenska med supportavdelningen, vilket kan vara skönt för alla som har lite svårt att komma igång och vill slippa prata svengelska.

FaktaInfo
Antal servrar87+ i 13+ länder
Nerladdningshastighet42 Mbps
Egenutvecklade appar förWindows och Mac (alla andra enheter stöds via OpenVPN-appar).
Kom igång-guider för KodiJa, för alla vanliga operativsystem samt Kodi-boxar och Openelec.
LoggpolicyInga känsliga loggar sparas.
Pris från49 kr
WebbsidaOVPN.com (recension)

Tre VPN-leverantörer som inte är kompisar med Kodi

Sammanlagt testades elva VPN-leverantörer: åtta höll måttet, tre hamnade här.

F-Secure Freedome – p2p-trafik är helt förbjudet
SaferVPN – är blockerad av många p2p-tillägg, inklusive Real Debrid.
AirVPN – för långsamma och jag upplevde även problem med buffring.

Så här installerar du en VPN-tjänst på din Kodi-enhet

Det går att installera den VPN-tjänst du använder dig av direkt i Kodi-gränssnittet, men den lilla manövern bör ni undvika. Inte för att det är osäkert, men för att det är onödigt krångligt. Det bästa är om ni installerar VPN-företagets app på den enhet ni använder er av för att streama via Kodi.

Alla VPN-leverantörer som nämnts i topp 7-listan erbjuder smidiga appar för alla plattformar som vi kan köra Kodi på. Det vill säga Windows, Mac, iOS, Android samt smarta tv apparater och Kodi-boxar (som kör med Android). Så här ser processen ut för att komma igång (i nästan alla fall):

#1 Köp den VPN-tjänst som passar bäst och ladda ner VPN-appen från företagets webbsida.

#2 Installera VPN-appen på den enhet du vill köra Kodi på

#3 Logga in och koppla upp dig mot en VPN-server (ju närmare servern ni är – desto snabbare går det)

#4 Öppna Kodi-appen och börja streama det material ni vill komma åt

Kan VPN-tjänsten installeras direkt i Kodi-boxen?

Ja, nästan alltid. Då i princip alla Kodi-boxar använder sig av Android går detta hur bra som helst. Då behöver ni bara sticka över till Google Play och ladda ner rätt VPN-app, sen är det bara att tuta och köra.

Följande Kodi-boxar kör på Android och är hur enkla som helst att komma igång med:

 • Nvidia Shield
 • Xiaomi Mi Box
 • MXQ
 • Vontair
 • Magicsee
 • LEMFO
 • WeChip
 • Memobox
 • Transpeed
 • DQiDianZ

Och många fler. Som sagt: Drivs boxen av en Android-installation är processen hur enkel som helst.

Vissa Kodi-enheter måste sidladdas med APK-filer

Om ni tex. använder er av en Rasberry Pi-enhet eller Razer Forge TV blir det lite knivigare att komma igång. Vid dessa fall måste VPN-tjänsten installeras via en APK-fil, vilket kan vara lite väl knepigt för nybörjare.

Men men, är man envis så går det utmärkt att komma igång även här. Smidiga installationsguider finns för både Rasberry Pi(guide) samt Razer Forge TV(guide). Ett annat bra val kan vara att installera Windows 10 på Rasberry Pi-enheten. Då blir det knappast något problem att hitta en passande VPN-app.

Tillägg: Tänk på att aldrig ladda ner APK-filer från källor ni inte litar på. Att sidladda APK-filer innebär alltid en viss risk. Med andra ord: Är ni inte 100% säkra på att ni gör rätt – kör på en Android-box istället, de är mycket mer lätthanterliga.

Installera VPN-tjänsten i routern

Om ni använder er av Chromecast-, Fire TV- eller Roku-enheter finns det ingen möjlighet att installera någon VPN-tjänst överhuvudtaget. Då har ni bara ett val kvar: Att installera VPN-tjänsten i routern.

Detta är absolut ingen dum idé, utan egentligen det bästa ni kan göra. Med en VPN-bestyckad router kan samtliga enheter koppla upp sig lätt som en plätt, och ni slipper därmed installera någon VPN-mjukvara på de enheter ni vill skydda.

För att komma igång måste ni flasha den router som ni använder er av. Tomato- och DD-WRT-programvaran är de hetaste valen i mitt tycke. Men samtidigt måste jag sticka upp ett varningens finger. Denna process (dvs. flashningen) tar tid, är riskfylld och kan skada routern. Mitt bästa tips är att ni köper en ny sådan som bjussar på OpenVPN-stöd, den gamla kan ni fortfarande använda som accesspunkt för att kunna förbättra räckvidden.

Låt en överbliven dator agera VPN-router

Det går finfint att använda sig en gammal stationär eller bärbar dator för att låta denna ta jobbet som en virtuell router. För att lyckas med detta kopplar ni upp er mot en VPN-server på den dator som ska agera router, utför alla nödvändiga inställningar (guide för Windows 10). Och när detta är avklarat kopplar ni helt enkelt upp er Kodi-enhet mot den virtuella routern – sen är det bara att starta upp Kodi-appen med vetskap om att ni har ett bra skydd.

delning-av-wifi-uppkoppling-för-windows-10

Undvik gratisalternativen

Det finns hundratals VPN-alternativ som är helt gratis, och visst, dessa kan säkert verka lockande för nyinvigda.

Sanningen är dock att gratisalternativen inte går att lita på. Nästan alla alternativ i denna skumma skara loggar det ni gör på webben för att senare sälja vidare denna information till ljusskygga reklambolag. Det är också vanligt att de sätter upp diverse bandbreddsbegränsningar, och så fort ni nått upp till månadens kvot (ofta 500MB till 5GB) säger det stopp.

Utöver detta är många av gratisleverantörerna både osäkra och långsamma. Två av de största gratisleverantörerna, Hola och Betternet, har blivit påkomna med att sprida både virus och spionprogramvara.

Vilken VPN-leverantör använder du på din Kodi-enhet? Fungerar uppkopplingen bra eller upplever du laggade och buffrande? Dela gärna med dig av det du vet för att hjälpa övriga Kodi-torskar som vill skydda sig på ett bättre sätt.

LÄMNA ETT SVAR

Kommentera gärna!
Ange ditt namn