Meny

Recension VPNHub: Pornhubs VPN-lösning är medioker

Ni har inte läst fel – Pornhub basar över en egen krypteringstjänst vid namn VPNHub, som slog upp dörrarna i mitten av 2018. Sedan dess har de mognat en hel del, men inte tillräckligt mycket för att de ska kunna rekommenderas.

På ryktesväg grundades VPN-företaget som en konsekvens av ett brittiskt lagförslag som hade som mål att tvinga alla porrsurfare att skicka in en kopia på deras pass eller körkort för att få tillgång till diverse vuxensajter. Och då det är ett och samma företag som äger nästan alla större porrsajter (MindGeek) skulle samtliga av de insamlade uppgifterna hamna på ett och samma ställe. En databasläcka – sen är det kört. Inget snilledrag om ni frågar mig, varken säkerhetsmässigt eller integritetsmässigt. Men men. Det heltokiga lagförslag som precis beskrevs verkar ha skrotats, men VPNHub lägger knappast ner verksamheten för det.

Nåväl. Vi är inte här för att diskutera porrlagar, utan att bedöma hur VPNHub sköter sig. Om vi tar en närmare kik på webbsidan lovordar de sig själva ganska rejält. Vi ska kunna surfa helt anonymt, låsa upp alla tänkbara sajter och tv-plattformar samtidigt som säkerhetsläget ska hållas på en extremt bra nivå.

Hmm. Jag kan bjussa på ett eget och väldigt lånat citat: ”The bigger they come, the harder they fall” – som tyvärr passar in rätt bra när det kommer till VPNHubs prestation. Innan vi drar igång får ni dock kika på lite snabbfakta:

FaktaInfo
Företagets säteUSA
P2P och torrentingTveksamt stöd
Netflix amerikanska utbudJa
BBC iPlayerJa
SVT PlayJa
Antal servrar800+ i 49+ länder
VPN-protokollOpenVPN, IKEv2 och SOCKS5
Krypteringsteknik (högst)AES 256
Kill SwitchJa (Windows, Android, Mac)
Antal samtida enheter som tillåts3
Support viaWebbformulär, chatt och mail
Pengarna tillbaka-garantiNej, men gratis prova på-konto (7 dagar).
Kostnad vid månadsbetalning$13.99
Kostnad vid årsabonnemang$6.99
Övriga abonnemang
Två år$4.99
Tre år$3.49
WebbsidaVPNHub.com

På plussidan (+)

Inga säkerhetsbrister kunde identifieras

VPNHub testades mot ett antal webbtjänster, såsom:

 • DNSLeak.com (ok)
 • DNSTest.com (ok)
 • Virustotal.com (ok)
 • Browserleaks.com (ok)
 • VPN Insights (ok)

Och som ni ser själva klarade VPN-företaget sig hur bra som helst: inga DNS-läckor, IP-läckor eller andra typer av tråkigheter kunde hittas. Jag blev utlovad ”Top-Grade Security” – och den marknadsförings-dängan verkar i alla fall stämma.

ipx.ac-ip-läcka-test
Inga DNS-läckor..

vpnhub-test-virustotal-inget-virus-hittades..
Programvaran är ren enligt Virustotal

Alla viktiga säkerhetsprotokoll finns tillgängliga

Världens mest säkra krypteringsalgoritm, dvs. AES 256-varianten, har fullt stöd. Exakt samma sak gäller för ett antal VPN-protokoll, som inte heller går av för hackor:

 • OpenVPN (mycket säkert)
 • IKEv2 (mycket säkert)
 • SOCKS5 (lättviktigt och ganska säkert)

I korta drag bör OpenVPN samt IKEv2 ses som de bästa valen. SOCKS5-protokollet är i sin tur lite kvickare, och ett bra val om ni använder er av Tor. Men om det är fildelning som står på schemat, använd ett mer stabilt och beprövat alternativ.

Kill Switch-funktionalitet hittar vi på Windows-, Android- och Mac-sidan. Tack vare samma säkerhetsverktyg bryts all nätverkstrafik per automatik om ni skulle tappa kontakten med VPNHubs servrar, om tex. en app skulle krångla eller om ett serverbyte skulle misslyckas. I korthet är Kill Switch-verktyget det bästa vi har för att kunna skydda oss mot diverse IP- samt DNS-läckor, och det bör därför vara aktiverat för jämnan. Ett Kill Switch-verktyg för iOS hade dock inte suttit helt fel, men att erbjuda samma viktiga funktion i tre av fyra egenutvecklade appar får räknas som bra nog.

Netflix och BBC iPlayer kan överlistas

Här är det inga krångligheter. Om ni vill låsa upp Netflix – välj en amerikansk VPN-server, och om det är BBC iPlayer som ska överlistas – välj en brittisk sådan.

Och jepp – som väntat kan en lång rad svenska streamingportaler låsas upp, såsom SVT Play, Viaplay och HBO Nordic, om ni kopplar upp er mot en svensk VPN-server vill säga.

Serverparken är relativt stor

Allt som allt bjussar VPNHub på 800+ servrar i 49+ länder, vilket innebär att de bör räknas som en medelstor, eller kanske till och med en ganska stor VPN-aktör. För närvarande finns servrar tillgängliga i följande länder:

 • Australien
 • Belgien
 • Brasilien
 • Kanada
 • Danmark
 • France
 • Tyskland
 • Storbritannien
 • Sverige
 • USA

Och många fler. VPN-jättar såsom NordVPN  och ExpressVPN basar dock över betydligt större serverparker, men 800+ sådana är trots allt en ganska respektabel siffra.

VPN-apparna är enkla och användarvänliga

VPNHub bjussar på egenutvecklade appar för alla vanliga plattformar. Det är förstås en helt utmärkt prestation, men hur fungerar de egentligen? Det tar vi reda på bums, och vi börjar som vanligt med att ta en svängom tillsammans med Windows-varianten.

Windows-appen var en riktigt trevlig bekantskap. Gränssnittet var avskalat och följsamt, precis som om man skulle sitta med en mobil-app framför sig. Jag gillade även att serverbelastningen listades längst till höger så att man alltid kunde välja en fräsch sådan.

Rent tekniskt fanns det heller ingenting att anmärka på: serverbytena var alltid blixtsnabba, Kill Switch-verktyget och ett säkert VPN-protokoll var aktiverade redan från start och alla viktiga inställningar kunde justeras på ett mycket enkelt sätt. Windows-varianten var sannerligen en riktig fröjd.

appar-för-vpnhub
VPNHub för Windows..

iOS-appen då? Klarar den av att hålla samma höga nivå? Det gör den faktiskt. Installationen var överstökad på någon minut tack vare att alla inställningar kunde godkännas via Touch ID (Face ID fungerar också bra). Rent tekniskt var serverbytena blixtsnabba, gränssnittet likaså, och många av de funktioner jag gillade på Windows-sidan följde med även här.

Utöver detta ägnade jag mig åt lite app-plågeri, och detta genom att byta servrar ett tjugotal gånger i tät följd. Protesterade iOS-appen för det? Slängde den ut mig? Nepp – den var lika pigg och glad som den alltid varit – och det ska den ha all heder för.

vpnhub-för-ios
VPNHub för iOS.. (ny bild – appen har uppdaterats)

VPNHub förtjänar en rejäl eloge. Samtliga av de appar som testkördes var säkra, användarvänliga och tekniskt solida. Här finns det ingenting att klaga på!

Neutralt (+-)

Alla vanliga enheter kan kopplas upp

Hos VPNHub kan ni koppla de vanligaste enhetstyperna, såsom:

 • Mac (egenutvecklad app)
 • Windows (egenutvecklad app)
 • iOS (egenutvecklad app)
 • Android (egenutvecklad app)

Men det är faktiskt allt. Något stöd för att ansluta routrar, Linux-burkar, Kodi-boxar och mycket annat är det inte tal om. VPNHub lirar dock utmärkt tillsammans med Tor, men det räcker inte.

I övrigt kan maximalt tre enheter anslutas på en och samma gång, vilket är något snålare än genomsnittet, i synnerhet med tanke på prisläget. Mer specifikt blir det gränslandet som gäller för hela kategorin. När VPN-jättar såsom Cyberghost och ExpressVPN bjussar på egenutvecklade appar för alla tänkbara enheter håller inte det här.

appstöd-för-vpnhub

På minussidan (-)

USA ingår i Eyes-samarbetet

Då VPNHub har sitt säte i USA ingår de ofrivilligt i Eyes-samarbetet. Det vill säga en organisation där ett femtontal regeringar ingår, som samtliga gett sig attan på att övervaka sina medborgare. USA:s inblandning i samma övervakningspakt bör ses som ganska problematisk med tanke på loggpolicyn, som vi snackar mer om lite längre ner i recensionen.

chicago-soligt
Solen skiner över Chicago – men inte över VPNHubs ganska taskiga loggavtal..

Mer specifikt vet vi fortfarande inte vad som händer om USA:s regering kommer och knackar på. Det har förvisso aldrig hänt, men då VPNHub inte garanterar att skydda oss mot statlig övervakning hamnar hela kategorin på minussidan.

Loggpolicyn är både osäker och otydlig

VPNHub hävdar själva att de aldrig tagit emot några ”gag orders”, eller ”avlyssna ”Kajsa Kavat” annars stämmer vi er”-brev. Det är såklart vackert, men allt som allt ser loggavtalet inte särskilt upplyftande ut.

VPN-företaget sparar följande uppgifter:

 • Cookies (på företagets webbsida)
 • Begränsad Google Analytics-data (på samma webbsida)
 • Betaluppgifter (krypterade – kan inte användas för att spåra oss)
 • Våra e-postadresser (för tex. supportärenden)
 • Annons-IDn (dessa skapas vid registreringen, och känns allt annat än säkra)

De fyra första uppgiftstyperna är att betrakta som ofarliga – men annons-ID:n, Varför måste vi dras med sådana när vi betalar för att hålla oss säkra? Hotspot Shield kör med exakt samma sak, och det är inte acceptabelt där heller. Visst, vi kan avaktivera ID-numrera, men det ska vi knappast behöva göra. Hela manövern kan jämföras med att få en större knippe hästdynga kastat på sitt fönster. Vi kan tvätta bort smutsen och fönstret kan bli lika rent som det alltid varit, men stinker gör det i vilket fall!

Nu är jag lugn och fin igen, och med detta sagt tar vi en titt på vad VPN-företaget inte sparar:

 • IP-adresser
 • DNS-förfrågningar
 • Uppkopplingsloggar (inf. som rör när vi kopplar upp oss mot en specifik VPN-server)

Allt som allt känns loggpolicyn inte säker, och bör betraktas som en stor besvikelse. Halva användaravtalet innehåller juridiskt ”mumbo jumbo” som kan översättas till: ”Vi håller era uppgifter säkra – om inte någon annan vill ha dem förstås”. Detta är inte acceptabelt någonstans.

VPNHub har ett ganska taskigt rykte online

Om vi tar ytterligare en kik på VPN-företagets webbsida är de inte sena med att berömma sig själva. Det får man förstås göra, ett gott självförtroende är aldrig fel. Men vad säger kunderna egentligen? Det tar vi reda på bums.

Efter att jag letat igenom ett större gäng webbforum och sociala medie-sajter blev jag varse om en ganska tydlig trend: Många verkade vara missnöjda.

Men allt var inte helt åt skogen. Somliga valde att berömma VPNHub för apparna samt det goda stödet för att låsa upp diverse streamingplattformar. De negativa rösterna var dock ganska många till antalet, och det var i synnerhet loggavtalet, prisläget samt det obefintliga stödet för att kunna fildela som skälldes ut mest frekvent.

På bilden nedan frågar en Reddit-användare om man kan fildela säkert med hjälp av VPNHub. Svaret är ganska tydligt, och inte särskilt upplyftande:

vpnhub-recension-på-reddit

Som ni säkert kan gissa er till blir det minushögen som gäller även här. De negativa rösterna är alltför högljudda, och samma skara bidrar med ganska bra poänger.

VPN-servrarna är ganska trötta

Bashastigheten

Precis här hittar ni det nakna, eller okrypterade hastighetsläget. Alla hastighetsmätningar genomförs med en trådbunden internetuppkoppling.

Nerströms: 244 Mbps
Uppströms: 251 Mbps
Latens: 12 ms

baslinjetest-för-vpn-recensioner

Sverige

50+ Mbps nerströms? Är det någonting att skryta över? Nej, verkligen inte. När avståndet är så här pass kort måste det gå bättre undan. 50+ Mbps nerströms mot en svensk server är kanske inte skandal, men fortfarande ganska dåligt.

Nerströms: 50 Mbps
Uppströms: 37 Mbps
Latens: 22 ms

vpnhub-sverige-stockholm-2

Storbritannien

Då tar vi en titt på de brittiska servrarna. Som ni ser nedan är hastighetsläget (dvs. 25+ Mbps nerströms) inte mycket att hurra för.

Nerströms: 28 Mbps
Uppströms: 12 Mbps
Latens: 131 ms

vpnhub-storbritannien-london

USA

De amerikanska servrarna är oftast ena långsamma rackare, och det stämmer även här. 22+ Mbps kan inte klassas som godkänt, även om vi tar hänsyn till avståndet.

Nerströms: 23 Mbps
Uppströms: 25 Mbps
Latens: 143 ms

vpnhub-usa-los-angeles-2

VPNHubs servrar är trötta, det kan vi inte komma ifrån. Till och med så pass trötta för att hela kategorin ska behöva puffas ner i minushögen, där den får stanna till nästa runda hastighetstester utförs. Toppalternativ såsom Cyberghost och ExpressVPN bjussar på helt andra hastighetslägen, var så säkra.

Stödet för fildelning är allt annat än bra

Fildela kan vi göra precis överallt, men om vi inte följer lagboken kan vi få det hett om öronen:

”In furtherance of the foregoing, and as an example and not as a limitation, you agree that you shall not violate any applicable laws or regulations, or encourage or promote any illegal activity including, but not limited to, copyright infringement, trademark infringement, defamation, invasion of privacy, identity theft, hacking, cracking or distribution of counterfeit software, or cheats or hacks for the Service”

Vi vet med andra ord inte hur VPNHub reagerar om ett upphovsrättsanslag dimper ner på skrivbordet, och med detta sagt bör ni välja en annan VPN-aktör om det är fildelning som lockar mest.

Trots att läget ser ut som det gör valde jag att tanka hem en fruktansvärt laglig testfil via qBittorrent. Och hastighetsläget, dvs. 3.6 Mbps eller omkring 30 Mbps nerströms, är inte heller mycket att hurra för.

Prisläget har förbättrats – men är fortfarande något högt

Om ni tecknar er för det längsta VPN-paketet behöver ni förmodligen inte spräcka spargrisen, men då toppleverantörer såsom Surfshark presterar bättre och dessutom är billigare kan VPNHubs $3.49/mån inte betraktas som något större fynd.

Någon pengarna tillbaka-garanti ser vi inte röken av, men till VPNHubs försvar erbjuder de ett gratis prova på-konto som sträcker sig över sju dagar. Men tänk på att säga upp gratiskontot om ni inte är nöjda. Om ni glömmer bort att göra så tecknas ni för ett årslångt VPN-paket per automatik.

prislista-för-vpnhub

Kundsupporten måste styras upp

Många större VPN-företag bjussar på smidiga chattklienter där supportpersonalen oftast svarar inom några sekunder. Hos VPNHub får vi nöja oss med direktmail samt ett webbformulär – men det är inte alltid negativt. Många VPN-aktörer som går den vägen sköter sig helt utmärkt.

Allt som allt skickade jag två frågor till VPNHubs supportavdelning. En slingades iväg via webbformuläret, och den andra mejlades. I snitt låg svarstiden på omkring ett dygn, vilket är lite i det längsta laget. Svaren var dessutom något korta och intetsägande. De var på sin höjd någon mening långa med någon inbakad länk som pekade mot hjälpsidorna. Här förväntade jag mig mer, minst sagt.

supportfråga-windows-10

Supportgänget skulle må bra av att kompletteras med en rejäl hjälpsida, där vi kan hitta installationsguider och annat matnyttigt. Och visst, en hjälpsida hittar vi, men väl där är det ganska tomt. Lite svar på vanliga frågor listas. Inställnings- eller installationsguider får vi dock se i stjärnorna efter. VPNHub har haft åratal på sig att trolla fram en acceptabel supportsida. Det måste hända någonting på den här fronten för detta duger inte.

hjälpsidor-för-vpnhub

Mer specifikt hamnar hela kategorin i minushögen, med god marginal dessutom. Svarstiderna är alltför långa och hjälpsidan är ett rent skämt.

Rekommenderas VPNHub?

Nej. VPNHub gör för mycket fel för att ens kunna rekommenderas till en viss del. Säkerhetsläget är det dock inget fel på, apparna är välsvarvade som få, alla viktiga säkerhetsprotokoll finns på plats och Netflix samt BBC iPlayer kan överlistas. Men det räcker inte ens halvvägs då loggpolicyn kändes osäker, kundsupporten är dessutom dåligt uppstyrd, prisläget är inte heller någonting att hurra för och servrarna är tyvärr alltför trötta.

VPNHub är inget bra VPN-alternativ. I synnerhet inte då VPN-aktörer såsom CyberGhost(recension), Surfshark(recension) och ExpressVPN(recension) springer varv runt dem, och dessutom erbjuder mer prisvärda VPN-paket.

En inhalkning på VPN-topplistan, där de mest högpresterande VPN-tjänsterna återfinns, är förmodligen ingen dum idé.

Jämför alla VPN-tjänster på topplistan

Har någon av ni läsare provkört VPNHub? Och om så är fallet – är ni nöjda? Hör gärna av er via kommentarsfältet för att diskutera mer eller kläm till med ett användarbetyg vettja.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN