Meny

Recension VPNTunnel: En medioker VPN-aktör

VPNTunnel öppnade upp sina dörrar år 2009 och var från början en svensk VPN-aktör, men den tiden är förbi. Numera är det en seychellisk hemadress som gäller. Det finns i huvudsak tre anledningar till varför många VPN-aktörer väljer att flytta till just Seychellerna: internetlagarna är generösa, företaget hamnar utanför Eyes-zonen och sist men inte minst är Seychellerna lite av ett skatteparadis.

Nåväl, åter till VPNTunnel. På VPN-företagets webbsida utlovas höga serverhastigheter, ett ursäkert loggavtal och kundsupport värd namnet. Huruvida de påståendena stämmer eller inte tar vi reda på snart, men innan dess blir det lite snabbfakta som står på schemat.

FaktaInfo
Företagets säteSeychellerna
P2P och torrentingTillåts
Netflix amerikanska utbudJa
BBC iPlayerJa
SVT PlayJa
Antal servrar800+ i 31+ länder
VPN-protokollOpenVPN och PPTP
Krypteringsteknik (högst)AES 256
Kill SwitchJa (Windows, Mac och iOS)
Antal samtida enheter som tillåts5
Support viaWebbformulär, chatt och mail
Pengarna tillbaka-garanti7 dagar
Kostnad vid månadsbetalning€9.99
Kostnad vid årsabonnemang€2.99
Övriga abonnemang:
Tre månader€6.66
WebbsidaVPNTunnel.com

På plussidan (+)

Apparna är säkra och lättanvända

Sekunden efter vi betalat för oss slussas vi vidare till ett nytt gränssnitt där vi får skapa ett användarkonto. När detta är avklarat och e-postadressen är bekräftad är det bara att tuta och köra, efter att rätt VPN-appar laddats ner vill säga.

Åter till testandet: traditionen säger att Windows-klienten granskas först, och så blir det även här. Windows-appen är en välbekant rackare som bland annat BoxPN använder sig av. Och då jag redan recenserat exakt samma app vid ett tidigare tillfälle kan jag sammanfatta läget enligt följande: serverbytena är snabbt överstökade, gränssnittet är rappt samt följsamt och alla viktiga säkerhetsinställningar är aktiverade redan från start – inklusive Kill Switch-verktyget.

Några datoranimerade björnar eller flashiga världskartor hittar vi däremot inte, men det gör inte ett jota. VPNTunnel har som uppdrag att leverera en användarvänlig Windows-klient som fungerar utmärkt – inte en glorifierad arkadmaskin.

vpntunnel-programvara-för-windows
VPNtunnel för Windows..

iOS-appen gick inte heller av för hackor. Installationen är överstökad på någon minut då alla inställningar kan godkännas via Touch ID (Face ID funkar också bra). Gränssnittet är rappt, så även serverbytena. Jag ägnade mig även åt lite app-plågeri där ett tjugotal serverbyten utfördes i snabb takt helt utan några protester från iOS-klientens sida, vilket tyder på att iOS-varianten är välkodad som bara den. Kill Switch-funktionalitet hade dock inte suttit fel, men man kan inte få allt här i världen.

Tillägg: Som ni kan läsa i botten av recensionen (vid ändringsloggen) har appen fått sig en rejäl översyn. Den nya iOS-klienten är minst lika säker och lättanvänd som den tidigare versionen. Jag har testkört den uppdaterade iOS-klienten, och det är bara rena designförändringar som införts. Prestandamässigt tuffar den på lika bra som förut.

vpntunnel-app-för-ios
VPN-tunnel för iOS (bild utbytt – appen är uppdaterad)

Då VPNTunnel kan räknas in som en ganska stor VPN-aktör kommer det knappast som någon chock att apparna är välgjorda. VPN-företaget har med andra ord resurser nog att vaska fram säkra och snygga appar. Här finns det ingenting att klaga på.

Många typer av enheter kan kopplas upp

Som rubriken säger kan vi koppla upp det mesta, såsom:

 • Mac (egenutvecklad app)
 • Windows (egenutvecklad app)
 • iOS (egenutvecklad app)
 • Android (egenutvecklad app)
 • Linux
 • Smarta TV-apparater
 • Routrar (DD-WRT, Tomato och AsusWRT)

I övrigt kan maximalt fem enheter kopplas upp på en och samma gång, vilket bör ses som en standardnivå som många VPN-företag väljer att lägga sig på.

Om tycker att enhetsbegränsningen är besvärande kan ni välja att installera VPN-tjänsten i routern. Om ni väljer att gå den vägen skyddas alla enheter per automatik, och då routern bara räknas som en enhet blir den begränsning vi snackade om innan inte längre så påtaglig.

vpntunnel-enhetsstöd

Fildela kan vi göra precis överallt

Vissa VPN-aktörer förbjuder fildelning helt och hållet (tex. F-Secure Freedome), andra tillåter samma hobby på ett gäng utvalda servrar, och somliga låter oss fildela överallt – helt utan några begränsningar. Som rubriken säger tillhör VPNTunnel den sistnämnda kategorin – vilket bör ses som ett stort plus.

Då smiter vi vidare till testandet. Ett förfärligt lagligt speldemo laddades ner via qBittorrent, och hastighetsläget, dvs. 4.6 MiB/s eller omkring 36 Mbps, får ses som godkänt. Till VPN-företagets försvar hade hastighetsläget förmodligen sett betydligt trevligare ut om det funnits mer än bara 17 seedare, eller om en mer populär torrent valts.

BBC iPlayer och Netflix kan låsas upp

Netflix och BBC iPlayer är måna om att bjussa på högkvalitativt material. Men de är tyvärr minst lika måna om att låsa ute större stora delar (eller allt) av sitt innehåll för att värna om en affärsmodell som är lika modern som Gustav Vasas klädstil. Nåväl, många VPN-aktörer klarar av att ”lura systemet” – så även VPN-tunnel, som överlistar både Netflix och BBC iPlayer.

Utöver detta kan en lång rad svenska streamingportaler, inklusive SVT Play och HBO Nordic, låsas upp via de svenska servrarna.

Inga säkerhetsbrister kunde hittas

Utmärkta serverhastigheter samt vattentäta loggavtal är förstås en stor bonus, men om VPN-tjänsten inte kan hålla tätt förstörs helhetsintrycket totalt. Det är just därför denna kategori är så pass viktig. VPNTunnel grillades mot sammanlagt fem webbtjänster:

 • VPN Insights (ok)
 • IPLeak.net (ok)
 • Virustotal.com (ok)
 • Torrent IP Tool (ok)
 • Browserleaks.com (ok)

Och som ni själva ser fanns det ingenting att klaga på. Säkerhetsläget är perfekt.

dns-läcka-existerar-inte-för-vpntunnel
DNS-läckor? No siree!

torrent-test-för-vpntunnel
Inga IP-läckor vid torrenting..

Många starka säkerhetsprotokoll finns tillgängliga

Världens starkaste krypteringsalgoritm, AES 256-varianten, stöds fullt ut. Detsamma gäller för följande VPN-protokoll:

 • OpenVPN (mycket säkert)
 • PPTP (som bäst mediokert)

I första hand bör OpenVPN-protokollet användas. PPTP bör ses som ett reservalternativ som ni endast bör använda er av i nödfall, om tex. en äldre eller lite mer ovanlig enhet ska kopplas upp. VPN-bamsingen ExpressVPN har för övrigt valt att skrota PPTP-protokollet helt och hållet. Det bör även VPNTunnel göra – om ni frågar mig vill säga.

Kill Switch-funktionalitet hittar vi på Windows-sidan. Samma verktyg ser till att våra internetuppkopplingar bryts per automatik om vi tappar kontakten med VPNTunnels servrar. Att bli ofrivilligt internetbefriad är aldrig skoj, men en IP- eller DNS-läcka är betydligt värre. VPNTunnel bör införa samma smidiga verktyg i fler appar, men det kommer kanske i framtiden?

Prisläget ser riktigt bra ut

Många VPN-företag väljer att belöna kunder som är beredda att hänga med länge, och VPNTunnel är absolut inget undantag till den regeln. Det längsta abonnemanget (för närvarande ett år) är som vanligt det mest prisvärda. Om ni väljer att teckna er för en kortare period än så sticker priset tyvärr iväg ganska rejält.

prislista-för-vpntunnel

Oavsett vilket abonnemang ni väljer att satsa på ingår en pengarna tillbaka-garanti som sträcker sig över sju dagar. För att utnyttja denna hör ni av er till kundsupporten – sen ser de till att pengarna är återbetalda inom någon vecka, men oftast går det betydligt fortare än så.

Betala kan ni göra med bland annat:

 • Kryptovalutor (tex. Bitcoin)
 • Kontokort (Visa/Mastercard)
 • PayPal

Neutralt (+-)

Kundsupporten är acceptabel – men långtifrån bra

Att kunna tjattra med kundsupporten via en chattklient brukar vara att föredra då svarstiden oftast kan hållas nere på ett effektivt sätt. Och jepp – VPN-tunnel erbjuder en sådan, men särskilt fort går det inte.

Sammanlagt slängde jag iväg två meddelanden; en via chattklienten och en via webbformuläret. Den fråga som skickades via webbformuläret besvarades efter cirka 12 timmar, och när det kom till chattklienten såg det ännu värre ut. Så fort jag skickat frågan fick jag reda på att supportpersonalen gått för dagen, och att densamma vidarebefordrats till ett e-postbaserat ticket-system. Hela tre dagar senare ploppade ett svar upp i inkorgen – vilket inte känns okej någonstans.

Mer specifikt är svarstiderna katastrofalt långsamma. Varför måste vi dras med ”vi svarar dygnet runt”-snack när det inte stämmer överhuvudtaget?

chattlogg-kundtjänst-för-vpntunnel

Hjälpsektionen var fullkomligt värdelös under en lång tid, men läget har faktiskt förbättrats. Numera hittar vi installationsguider, svar på vanligt ställda frågor samt mer information om VPN-tekniken på exakt samma ställe. Tack vare den förbättringen knuffas kategorin upp från minushögen, för att istället hamna i gränslandet. Plushögen känns dock ganska avlägsen med tanke på de plågsamt långa svarstiderna.

vpntunnel-hjälpsektion

VPN-företaget har ett mediokert rykte online

Om vi tar ytterligare en kik på VPN-företagets webbsida ser vi att de stoltserar med ett gäng filtrerade recensioner som beskriver VPNTunnel som världens säkraste VPN-tjänst.

”Recensionerna” är nödvändigtvis inte fejkade, men oavsett om de är äkta eller inte behöver vi ett bättre urval än så här för att kunna avgöra hur kunderna ser på VPN-företaget ifråga.

användarbetyg-för-vpntunnel

Åsikterna var inte många, men ett antal av de som väl vädrade munlädret verkade vara nöjda. Det är i synnerhet apparna samt säkerhetsläget som beröms mest frekvent.

vpntunnel-kundrecension-1

Men jag hittade samtidigt ett ganska stort antal som inte är helt nöjda. Tekniska problem, långsamma VPN-servrar samt långsam kundsupport var tre kategorier som fick ta emot några skopor gnäll. Mer specifikt blir det gränslandet som gäller för hela kategorin då kundomdömena var minst sagt blandade.

På minussidan (-)

Servrarna är plågsamt långsamma

Bashastigheten

Utan en VPN-uppkoppling i ryggen är det följande hastighetsläge som gäller.

Nerströms: 244 Mbps
Uppströms: 251 Mbps
Latens: 12 ms

baslinjetest-för-vpn-recensioner

Sverige

Den svenska VPN-server som fick sträcka på benen gjorde ganska bra ifrån sig. 45+ Mbps får ses som en acceptabel prestation.

Nerströms: 48 Mbps
Uppströms: 61 Mbps
Latens: 13 ms

vpntunnel-server-sverige

Storbritannien

Den brittiska server som provkördes var trött som bara den, som ni ser nedan.

Nerströms: 23 Mbps
Uppströms: 33 Mbps
Latens: 182 ms

storbritannien-server-test-vpntunnel-hastighet

USA

USA-servrarna brukar i regel vara ganska långsamma, men inte så här trötta. Den USA-server som fick ge sig ut på en åktur gjorde mig knappast fartblind. 20+ Mbps nerströms är tyvärr inte mycket att hänga i granen, inte ens om vi tar hänsyn till avståndet.

Nerströms: 23 Mbps
Uppströms: 16 Mbps
Latens: 148 ms

servertest-vpntunnel-usa

Servrarna kändes allt annat än stabila. Detta håller inte. Kategorin får stanna på minussidan tills det att VPN-servrarna vässats till.

Loggpolicyn känns osäker

Många VPN-aktörer sparar inga känsliga loggar. Det gör inte VPNTunnel heller, men det finns trots allt ett antal frågetecken som är värda att ta upp.

Vi inleder med att ta en titt på vad VPNTunnel sparar:

 • Vår inloggningsinformation (för tex. snabbare inloggning)
 • Våra e-postadresser (för tex. supportärenden)
 • Cookies (på den egna webbsidan)
 • Begränsad Google Analytics-data (på samma webbsida)
 • Betalinformation (krypteras – kan inte användas för att spåra oss)
 • Kraschrapporter (anonyma – kan inte heller användas för att spåra oss)

Samtliga av de uppgifter som precis nämnts är att betrakta som ofarliga, och med detta sagt tar vi en kik på vad som inte sparas:

 • IP-adresser
 • DNS-förfrågningar
 • Bandbreddsloggar (inf. som rör hur mycket data vi förbrukar)

Nu kan man fråga sig: Varför hamnar kategorin i minushögen? Loggavtalet verkar ju faktiskt se riktigt bra ut? Det finns tre anledningar till att så är fallet.

#1. VPNTunnel äger inte sin egen hårdvara. De säger inte heller vem de hyr servrarna av, och hur de kan garantera att de hyrda servrarna inte övervakas.

VPNTunnel.com is, or all of its assets are, acquired by a third party, in which case personal data held by it about its users will be one of the transferred assets, but will remain covered by this Privacy Policy.

#2. VPN-företaget samarbetar med myndigheter. Åtminstone enligt användaravtalet, där vi kan läsa följande:

VPNTunnel.com is under a duty to disclose user’s data in order to comply with any legal obligation, or in order to enforce VPNTunnel.com Terms of Service; or to protect the rights, property, or VPNTunnel.com safety and VPNTunnel.com.”

#3. Loggpolicyn är på tok för kort, och många viktiga delar har utelämnats helt.

Det finns inga tydliga bevis för att användaravtalet skulle vara osäkert, men en sak är åtminstone klar: det är tillräckligt dåligt utformat för att hamna i minushögen.

Rekommenderas VPNTunnel?

Nej. VPNTunnel gör mycket rätt, men det halvtaskiga användaravtalet, de långsamma servrarna samt den minst lika långsamma kundsupporten gör att de snubblar på målsnöret. Det spelar ingen roll att säkerhetsläget är perfekt, att Netflix samt BBC iPlayer kan låsas upp samt att vi kan fildela överallt. Detta då vi inte får någon tydlig bekräftelse på att de håller klaffen om upphovslobbyn eller någon myndighet skulle komma inrusandes med en förfrågan.

Mer specifikt kan VPNTunnel inte rekommenderas överhuvudtaget, inte ens halvhjärtat. CyberGhost(recension), Surfshark(recension) och ExpressVPN(recension) sparar inga känsliga loggar, samarbetar inte med övervakare och presterar bättre i jämförelse med VPNTunnel, på alla sätt och vis.

Dessa VPN-företag, och många fler, kan ni läsa mer om på VPN-topplistan, där de bästa VPN-tjänsterna återfinns.

Jämför alla VPN-tjänster på topplistan

Har någon av ni läsare provkört VPNTunnel? Och om så är fallet – är ni nöjda? Hör gärna av er via kommentarsfältet för att diskutera mer eller kläm till med ett användarbetyg vettja.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN