VPNTunnel
Test år 2021
Uppdaterad: 2021-03-23
Besök VPNTunnel
Besök VPNTunnel
Höjdpunkter
 • Långsamt servernätverk
 • Långsam fildelning
 • Samarbetar med övervakare
 • Långsam kundsupport
Betyg:
3.3
Hastighet
2
Säkerhet
2
Funktioner
3
Streaming
6
Betyg:
3.3
Besök VPNTunnel
Meny
VPNTunnel
Test år 2021
Uppdaterad: 2021-03-23
Besök VPNTunnel
Besök VPNTunnel
Höjdpunkter
 • Långsamt servernätverk
 • Långsam fildelning
 • Samarbetar med övervakare
 • Långsam kundsupport
Betyg:
3.3

Test av VPNTunnel → En långsam och osäker VPN-tjänst

En sammanfattning för dig som har bråttom

VPNTunnel är en värdelös VPN som underpresterar inom nästan alla mätbara kategorier. Servernätverket är långsamt, loggavtalet är osäkert och Kill Switch-skydd finns bara tillgängligt för Windows.

Vi råder dig att inte läsa vidare, för att i stället ta dig till vår samlingssida där du kan läsa mer om de bästa VPN-tjänsterna.

VPNTunnel öppnade upp sina dörrar år 2009 och var från början en svensk VPN-aktör, men den tiden är förbi. Numera är det en seychellisk hemadress som gäller.

Det finns i huvudsak tre anledningar till varför många VPN-aktörer väljer att flytta till just Seychellerna: internetlagarna är generösa, företaget hamnar utanför Eyes-zonen och sist men inte minst är Seychellerna lite av ett skatteparadis.

Nåväl, åter till VPNTunnel. På VPN-företagets webbsida utlovas man höga serverhastigheter, ett ursäkert loggavtal och kundsupport värd namnet.

Huruvida de påståendena stämmer eller inte tar vi reda på snart, men innan dess blir det lite snabbfakta som står på schemat.

InformationAttribut
Företagets säteSeychellerna
P2P och torrentingTillåts
Netflix amerikanska utbudJa
BBC iPlayerJa
SVT PlayJa
Antal servrar800+ i 31+ länder
VPN-protokollOpenVPN och PPTP
Krypteringsteknik (högst)AES 256
Kill SwitchJa (Windows)
Antal samtida enheter som tillåts5
Support viaWebbformulär, chatt och mail
Pengarna tillbaka-garanti7 dagar
Pris från€2.99
WebbsidaVPNTunnel.com

På plussidan (+)

Apparna är säkra och lättanvända

Sekunden efter man betalat för sig slussas man vidare till ett nytt gränssnitt där man får skapa ett användarkonto. När detta är avklarat och e-postadressen är bekräftad är det bara att tuta och köra, efter att rätt VPN-appar laddats ner vill säga.

VPNTunnel för Windows

Windows-appen är en välbekant rackare som även bland annat BoxPN använder sig av. Och då jag redan recenserat exakt samma app vid ett tidigare tillfälle kan jag sammanfatta läget enligt följande: serverbytena är snabbt överstökade, gränssnittet är rappt samt följsamt och alla viktiga säkerhetsinställningar är aktiverade redan från start – inklusive Kill Switch-verktyget.

Några datoranimerade björnar eller flashiga världskartor hittar man däremot inte, men det gör inte ett jota. VPNTunnel har som uppdrag att leverera en användarvänlig Windows-klient som fungerar utmärkt – inte en glorifierad arkadmaskin.

vpntunnel-programvara-för-windows
VPNtunnel för Windows..

VPNTunnel för iOS

iOS-appen gick inte heller av för hackor. Installationen är överstökad på någon minut då alla inställningar kan godkännas via Touch ID (Face ID funkar också bra).

Gränssnittet är dessutom snabbt, så även serverbytena. Jag ägnade mig även åt lite app-plågeri där ett tjugotal serverbyten utfördes i snabb takt helt utan några protester från iOS-klientens sida, vilket tyder på att iOS-appen är välkodad som bara den.

Att Kill Switch-funktionalitet saknas för iOS lämnar dock en bitter eftersmak i munnen.

vpntunnel-app-för-ios
VPN-tunnel för iOS (bild utbytt – appen är uppdaterad)

Då VPNTunnel kan räknas in som en ganska stor VPN-aktör kommer det knappast som någon chock att apparna är välgjorda. VPN-företaget har med andra ord resurser nog att ta fram säkra och snygga appar. Här finns det ingenting att klaga på.

Många typer av enheter kan skyddas

Som rubriken säger kan man koppla upp det mesta, såsom:

 • Mac (egenutvecklad app)
 • Windows (egenutvecklad app)
 • iOS (egenutvecklad app)
 • Android (egenutvecklad app)
 • Linux
 • Smarta TV-apparater
 • Routrar (DD-WRT, Tomato och AsusWRT)

I övrigt kan maximalt fem enheter kopplas upp på en och samma gång, vilket ska ses som en standardnivå som många VPN-företag väljer att lägga sig på.

Surfshark springer dock varv runt VPNTunnel inom denna kategori då de inte tillämpar någon enhetsbegränsning överhuvudtaget. De presterar dessutom bättre än VPNTunnel inom alla mätbara kategorier, samtidigt som de tar ut ett billigare pris för sin VPN-tjänst.

vpntunnel-enhetsstöd

BBC iPlayer och Netflix kan låsas upp

Netflix och BBC iPlayer är måna om att erbjuda högkvalitativt material. Men de är tyvärr minst lika måna om att låsa ute större stora delar (eller allt) av sitt innehåll för att värna om en affärsmodell som är lika modern som Gustav Vasas klädstil.

Många VPN-aktörer klarar av att ”lura systemet” – så även VPNTunnel, som överlistar både Netflix och BBC iPlayer.

Utöver detta kan en lång rad svenska streamingportaler låsas upp, inklusive SVT Play och HBO Nordic.

Men samtidigt; att välja en VPN-tjänst som är så här pass långsam medför att bilden kommer att hacka och frysa. NordVPN låser också upp alla tv-plattformar, och erbjuder utöver det betydligt högre hastigheter i jämförelse med VPNTunnel.

Inga säkerhetsbrister kunde hittas

Utmärkta serverhastigheter samt vattentäta loggavtal är förstås en stor bonus, men om VPN-tjänsten inte kan hålla tätt förstörs helhetsintrycket totalt. Det är just därför denna kategori är så pass viktig.

VPNTunnel grillades mot sammanlagt fem webbtjänster:

 • VPN Insights (ok)
 • IPLeak.net (ok)
 • Virustotal.com (ok)
 • Torrent IP Tool (ok)
 • Browserleaks.com (ok)

Och som du själv ser fanns det ingenting att klaga på. Säkerhetsläget är perfekt.

dns-läcka-existerar-inte-för-vpntunnel
DNS-läckor? No siree!
torrent-test-för-vpntunnel
Inga IP-läckor vid torrenting..

Starka säkerhetsprotokoll finns tillgängliga

Världens starkaste krypteringsalgoritm, AES 256, stöds fullt ut. Detsamma gäller för följande VPN-protokoll:

 • OpenVPN (mycket säkert)
 • PPTP (som bäst mediokert)

Att använda sig av OpenVPN samt AES 256 medför att man är skyddad på ett effektivt sätt. Men jag saknar samtidigt stöd för WireGuard, som är världens mest snabba VPN-protokoll. Så även säkert som bara den.

Om du vill få tillgång till WireGuard är både OVPN samt ExpressVPN två mycket bra val.

Kill Switch för Windows

Kill Switch-verktyget ser till att din internetuppkoppling bryts per automatik om du tappar kontakten med VPNTunnels servrar. Att bli ofrivilligt internetbefriad är aldrig kul, men en IP- eller DNS-läcka är betydligt värre.

Det faktum att VPNTunnel enbart erbjuder stöd för Kill Switch för Windows är dock relativt svagt. I Synnerhet då bland annat IvacyVPN, som kostar mindre än hälften så mycket som VPN-tunnel, erbjuder Kill Switch för samtliga enheter som kan skyddas.

På minussidan (-)

Lite VPN för pengarna

Det längsta VPN-abonnemanget är humant prissatt, men samtidigt; varför teckna sig för en VPN som underpresterar?

Pengarna tillbaka-garantin på 7 dagar är dessutom i det kortaste laget. Om du skulle göra misstaget att teckna dig för VPNTunnel kan du betala med bland annat:

 • Kryptovalutor (tex. Bitcoin)
 • Kontokort (Visa/Mastercard)
 • PayPal

Tips: Om du vill ha mycket VPN för pengarna, då är Cyberghost det bästa valet.

Långsam kundsupport

Sammanlagt kontaktade jag VPNTunnel vid två tillfällen. En gång via chattklienten och en gång via webbformuläret.

Den fråga som skickades via webbformuläret besvarades efter cirka 12 timmar, och när det kom till chattklienten såg det ännu värre ut.

Så fort jag skickat frågan fick jag reda på att supportpersonalen hade gått för dagen, och att meddelandet jag skickat vidarebefordrats till ett e-postbaserat ticket-system. Hela tre dagar senare fick jag ett svar på den andra fråga som skickades.

Varför rör det sig med ”vi svarar dygnet runt”-snack när det påståendet inte stämmer överhuvudtaget?

chattlogg-kundtjänst-för-vpntunnel

Hjälpsektionen är inte heller någonting att hurra över. Lite grundläggande information om hur VPN-tekniken fungerar finns tillgänglig, men tyvärr inte mycket mer än så.

vpntunnel-hjälpsektion

Tips: Om du vill läsa mer om en VPN-tjänst som erbjuder snabb kundsupport, ta gärna en titt på Zenmate.

VPNTunnel har ett dåligt rykte online

Om vi tar ytterligare en titt på VPN-företagets webbsida ser vi att de stoltserar med ett flertal filtrerade recensioner som beskriver VPNTunnel som världens säkraste VPN-tjänst.

användarbetyg-för-vpntunnel

”Recensionerna” är nödvändigtvis inte fejkade, men oavsett om de är äkta eller inte behöver man ett bättre urval än så här för att man ska kunna avgöra huruvida kunderna är nöjda eller inte.

Åsikterna var inte många, men ett flertal av de som vädrade munlädret verkade vara nöjda med de VPN-applikationer som erbjuds.

Men jag hittade samtidigt ett stort antal kunder som inte var nöjda. Tekniska problem, långsamma VPN-servrar samt långsam kundsupport var tre områden som fick ta emot många skopor gnäll.

När cirka 4 av 5 som uttalar sig är missnöjda finns det inget annat val; då måste man kunna slutleda att VPNTunnel har ett dåligt rykte online.

vpntunnel-kundrecension-1

Servernätverket är plågsamt långsamt

Bashastigheten

Utan en VPN-uppkoppling är det följande hastigheter som gäller för vår testdator.

 • Nerströms: 244 Mbps
 • Uppströms: 251 Mbps

VPNTunnel – ett komplett hastighetstest

Hastigheterna var konstant låga, oavsett vilken VPN-server man kopplade upp sig mot. En hastighetsminskning på cirka 85 % mot en server i Sverige och minst cirka 90 % mot en server i USA är ett uruselt resultat.

LandNerströmsUppströms
Sverige39 Mbps17 Mbps
Norge37 Mbps19 Mbps
Portugal37 Mbps6 Mbps
Polen36 Mbps11 Mbps
Finland34 Mbps24 Mbps
Danmark30 Mbps25 Mbps
Schweiz26 Mbps16 Mbps
USA (Kalifornien)25 Mbps4 Mbps
Storbritannien21 Mbps29 Mbps
USA (Florida)14 Mbps5 Mbps
USA (Georgia)11 Mbps18 Mbps

VPNTunnel är en av världens mest långsamma VPN-tjänster, så att teckna sig för dem är ren kapitalförstöring.

VPNTunnel samarbetar med övervakare

Många VPN-aktörer sparar inga känsliga loggar. Det gör inte VPNTunnel heller, men det finns trots allt ett antal frågetecken som är värda att ta upp.

VPNTunnel sparar

 • Din inloggningsinformation (krypteras)
 • Din e-postadress (för tex. supportärenden)
 • Cookies (på hemsidan)
 • Begränsad Google Analytics-data (på hemsidan)
 • Betalinformation (krypteras)
 • Kraschrapporter (anonyma)

Samtliga av de uppgifter som precis nämnts är att betrakta som ofarliga, och med detta sagt tar vi en titt på vad som inte sparas.

VPNTunnel sparar inte

 • IP-adresser
 • DNS-förfrågningar
 • Bandbreddsloggar (inf. som rör hur mycket data man förbrukar)

Nu kan man fråga sig: Varför hamnar kategorin i minushögen? Loggavtalet verkar ju faktiskt se riktigt bra ut? Det finns tre anledningar till att så är fallet.

1. VPNTunnel äger inte sin egen hårdvara

De säger inte heller vem de hyr servrarna av, och hur de kan garantera att de hyrda servrarna inte övervakas.

VPNTunnel.com is, or all of its assets are, acquired by a third party, in which case personal data held by it about its users will be one of the transferred assets, but will remain covered by this Privacy Policy.

2. VPNTunnel samarbetar med myndigheter

Åtminstone enligt användaravtalet, där man kan läsa följande:

VPNTunnel.com is under a duty to disclose user’s data in order to comply with any legal obligation, or in order to enforce VPNTunnel.com Terms of Service; or to protect the rights, property, or VPNTunnel.com safety and VPNTunnel.com.”

3. Loggavtalet är på tok för kort

Många viktiga delar har dessutom utelämnats helt.

Det finns inga tydliga bevis för att användaravtalet skulle vara osäkert, men en sak är åtminstone klar: det är tillräckligt illa utformat för att hamna i minushögen.

Långsam fildelning

Vissa VPN-aktörer förbjuder fildelning helt och hållet (tex. F-Secure Freedome), andra tillåter fildelning på ett flertal utvalda servrar medan somliga låter dig fildela överallt – helt utan några begränsningar.

VPNTunnel tillhör den sistnämnda kategorin – vilket ska ses som ett stort plus.

VPNTunnel och torrenter – hur snabbt går det?

En förfärligt laglig speldemo laddades ner via qBittorrent, och den maximala hastigheten låg på 35 Mbps nerströms.

Det är en mycket svag prestation då hastighetsminskningen som minst låg på cirka 85 %, mot en svensk server dessutom.

Sammanfattande tankar
Seychelliska VPNTunnel erbjuder begripliga och säkra applikationer, men underpresterar dock inom nästan alla kategorier.
Betyg:
3.3
Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
VPNTunnel
Betyg:
3.3
 • Långsamt servernätverk
 • Långsam fildelning
 • Samarbetar med övervakare
 • Långsam kundsupport

Mer om VPN

- Långsamt servernätverk - Långsam fildelning - Samarbetar med övervakare - Långsam kundsupportTest av VPNTunnel → En långsam och osäker VPN-tjänst