Windscribe
Test år 2021
Uppdaterad: 2021-04-05
Besök Windscribe
Besök Windscribe
Höjdpunkter
 • Begripliga VPN-applikationer
 • Långsamt servernätverk
 • En allt för begränsad gratisversion
 • Långsam fildelning
Betyg:
6.0
Hastighet
2
Säkerhet
6
Funktioner
8
Streaming
8
Betyg:
6.0
Besök Windscribe
Meny
Windscribe
Test år 2021
Uppdaterad: 2021-04-05
Besök Windscribe
Besök Windscribe
Höjdpunkter
 • Begripliga VPN-applikationer
 • Långsamt servernätverk
 • En allt för begränsad gratisversion
 • Långsam fildelning
Betyg:
6.0

Recension Windscribe: En långsam VPN som inte utmärker sig

Kanadensiska Windscribe påpekar att de erbjuder två typer av VPN-paket: En maxad premiumversion med allt VPN-godis du kan tänka dig samt en betydligt mer sparsmakad gratisversion med ett tak på 10 GB datatrafik per månad.

En sammanfattning för dig som har bråttom!

Windscribe gör mycket rätt men faller på målsnöret. BBC iPlayer och Netflix kan låsas upp, ett smidigt säkerhetsverktyg vid namn R.O.B.E.R.T inkluderas och stöd för port forwarding medges.

Men det finns även uppenbara nackdelar, likt att gratisversionen är alltför begränsad samt att Windscribe erbjuder en långsam VPN – oavsett om du betalar för dig eller inte.

VPN-företag såsom Cyberghost, Surfshark och ExpressVPN springer varv runt Windscribe, som inte presterar tillräckligt väl för att rekommenderas.

Vi anser att du inte ska läsa vidare, utan i stället ta en titt på de bästa VPN-tjänsterna.

Men hur är det med självbilden då? Jodå – om man tar en titt på webbsidan ska Windscribe vara ”världens bästa VPN-leverantör”, och klara av att låsa upp en lång rad regionsblockerade sajter. Utöver detta ska servrarna vara snabba som attan och inga känsliga loggar ska sparas.

Hur som helst är Windscribe knappast ensamma om att ta i från tårna, men då Windscribe är en riktig gigant inom branschen ske de i teorin kunna prestera hur starkt som helst.

I recensionen nedan går vi igenom allt som Windscribe själv nämner samt mycket mer, men innan dess blir det dock lite snabbfakta som står på schemat.

FaktaInfo
Företagets säteKanada
P2P och torrentingTillåts
Netflix amerikanska utbudJa
BBC iPlayerJa
SVT PlayJa
Antal servrar480+ i 60+ länder
VPN-protokollOpenVPN, IKEv2 och SOCKS5
Krypteringsteknik (högst)AES 256
Kill SwitchJa (Windows)
Antal samtida enheter som tillåts5
Support viaWebbformulär, chatt och mail
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
Pris från$4.08
WebbsidaWindscribe.com

På plussidan (+)

Många typer av enheter kan kopplas upp

Som väntat kan du koppla upp i princip allt, inklusive:

 • Windows (egenutvecklad app)
 • Mac (egenutvecklad app)
 • Android (egenutvecklad app)
 • iOS (egenutvecklad app)
 • Webbläsare (Chrome, Firefox och Opera)
 • Kodi-boxar (tex. Nvidia Shield)
 • Routrar (DD-WRT, Tomato och Asus)

Och som du själva ser ovan kan du även installera VPN-tjänsten i din router. Om du väljer att köra på den lilla manövern skyddas samtliga enheter som kopplas upp per automatik, och då en router alltid räknas som en enhet behöver du aldrig bry dig om några enhetsbegränsningar.

Ett annat alternativ kan vara att låta Windscribes Windows-app dela med sig av VPN-uppkopplingen. Detta är en unik funktion som få andra VPN-leverantörer erbjuder.

windscribe-router

I övrigt kan maximalt fem enheter kopplas upp på en och samma gång, vilket är en standardnivå där många VPN-aktörer lägger sig.

Inga säkerhetsbrister hittades

Alla VPN-aktörer som recenseras får stångas mot minst fem webbtjänster, och den premissen gäller förstås även för Windscribe.

Men de klarade sig utmärkt. Precis som väntat kunde inga IP-läckor, DNS-läckor, virus eller andra typer av tråkigheter identifieras:

 • IPLeak.net (ok)
 • VPN Insights (ok)
 • Doileak.com (ok)
 • Virustotal.com (ok)
 • DNSLeaktest.com (ok)
inget-virus-för-windscribe-i-programvaran
Programvaran är ren..
windscribe-inga-läckor-vid-torrenting
Inga IP-läckor vid torrenting..
inga-ip-läckor-för-windscribe-enligt-vpn-insights
Inga IP-läckor enligt VPN Insights..

Säkra krypteringsprotokoll finns att tillgå

Windscribe erbjuder ett fullt stöd för AES 256-protokollet, vilket är världens säkraste krypteringsprotokoll.

Utöver detta kan man även använda sig av det öppna VPN-protokollet OpenVPN. Så även IKEv2, som är minst lika säkert och vanligtvis används när iOS-enheter ska skyddas.

Kill Switch för Windows och MacOS

Kill Switch-funktionalitet (Windscribe kallar detta för ”Firewall Block”) hittar man också, och just nu är det Windows- samt Mac-applikationerna som har utrustats med detta stöd.

Kill Switch-verktyget arbetar alltid i bakgrunden och ser till att bryta din internetuppkoppling per automatik om du skulle tappa kontakten med VPN-företagets servrar.

Tack vare detta kan du skyddas mot både IP- samt DNS-läckor på ett effektivt sätt, och med detta sagt ska Kill Switch-verktyget alltid vara aktiverat.

Tips: I recensionen av Surfshark blir du varse om att de är billigare i jämförelse med Windscribe. Surfshark erbjuder även Kill Switch-verktyg för samtliga enheter.

Windscribe har ett gott rykte online

Många VPN-företag väljer att visa upp ett antal filtrerade recensioner där skribenterna oftast är löjligt nöjda på deras respektive webbsidor – men den lilla manövern hoppar Windscribe över.

Med detta sagt undersöktes ett större antal sociala medie-sajter för att jag skulle kunna få en bättre bild över vad kunderna tycker om Windscribe.

I korthet verkar nästan alla vara nöjda med det Windscribe har att erbjuda, och det är främst apparna, stödet för fildelning samt stödet för att kunna låsa upp diverse streamingtjänster som beröms mest frekvent.

omdöme-för-windscribe

Om vi tar en titt på de negativa rösterna är det främst användare som misskött sig som klagar:

utslängd-windscribe-användare

I övrigt anser ett fåtal användare att gratisversionen är alltför begränsad, men det tycker jag att de får leva med då gratisversionen är just detta, dvs. gratis.

Windscribes kostnadsfria version är dessutom något mer funktionsrik i jämförelse med var konkurrenter som erbjuder gratis VPN-tjänster lägger sig.

För att ge ett exempel stannar TunnelBears gratisvariant på 0.5 GB/mån, vilket är lite väl snålt – så de klagomålen avfärdar vi som trams.

Det ska även tilläggas att Windscribe satsar förvånansvärt lite pengar på just marknadsföring och i stället lägger dessa slantar på utveckling – vilket känns som ett mycket logiskt beslut.

Apparna är snygga och lättanvända

Så fort man betalat för sig och skapat ett användarkonto får man tillgång till samtliga VPN-appar. Med detta sagt börjar vi traditionsenligt med att undersöka hur Windows-applikationen sköter sig.

Windscribe för Windows

Windows-klienten var mycket behaglig att använda och gränssnittet var avskalat och snyggt. Kill Switch-verktyget samt ett säkert VPN-protokoll var aktiverat från start (bra där!), och efter någon minuts finjusterande var jag i full gång.

Om vi hoppar vidare till de tekniska bitarna var serverbytena kvickt avklarade, och samtliga servrar kan sorteras efter antingen aktuell belastning eller latens – vilket var hur smidigt som helst.

I korthet märktes det tydligt att Windows-klienten fått många skopor kärlek, och då den alltid gjorde precis som jag ville finns det ingenting att slå ner på här.

windows-app-för-windscribe

Windscribe för iOS

Då traskar vi vidare mot iOS-appen, som även den fungerar utmärkt. Installationen är överstökad på cirka 30 sekunder och samtliga inställningsval kan godkännas med hjälp av Touch ID (Face ID fungerar minst lika bra).

När jag väl befann mig i appen utförde jag cirka 20 serverbyten i snabb takt, och trots detta visade iOS-klienten aldrig några trötthetstecken.

Utöver detta hänger många av de funktioner som återfinns på Windows-sidan även med även på iOS-sidan, inklusive sorteringsfunktionaliteten.

windscribe-pro-för-ios

Mer specifikt var jag mycket nöjd med samtliga appar som testkördes. Många trevliga funktioner finns att tillgå, designen är enkel samt minimalistisk och då blir det plushögen som gäller även här.

Säkerhetsverktyget R.O.B.E.R.T inkluderas

En av Windscribes representanter skrev: ”Be sure to check out R.O.B.E.R.T”, och det gjorde jag också. R.O.B.E.R.T är en typ av DNS-blockerare som ställs in via webben, och därefter fungerar på samtliga Windscribe-uppkopplade enheter.

Som standard blockerar R.O.B.E.R.T spionprogram samt annonser, men om du så önskar kan även exempelvis fejkade nyheter, kryptominers samt sociala medie-tillägg blockeras.

Jag testade samtliga funktioner och R.O.B.E.R.T var såväl begriplig som kraftfull. Så fort en ny ändring registrerats var den aktiverad inom loppet av cirka 15 sekunder.

Utöver detta inkluderas även en funktion för Port Forward, där du själv kan ange de portar som ska låsas upp. Portupplåsnings-funktionen är bland annat behjälplig för att man ska kunna spela med VPN-uppkopplingen, samt för att Bittorrent-program ska kunna fungera på ett bättre sätt.

windscribe-robert

Netflix och BBC iPlayer kan låsas upp

Alla större streamingplattformar, inklusive Netflix och BBC iPlayer, väljer att stänga ute kunder som bor i ”fel” länder.

Detta då filmbolagen vill kunna sälja samma material (tex. en tv-serie) flera gånger till flera olika regioner, och därmed kunna bada i sina kassavalv likt Joakim von Anka.

Men så fort streamingplattformarna fick reda på vad en VPN är, blev det andra ljud i skällan. Mer specifikt kämpar streamingplattformarna för att blockera VPN-företagens IP-nummer, med mål att stänga ute VPN-användare som försöker ”lura systemet”.

Men hur är det med Windscribe då? Går de vinnande ur katt och råtta-leken?

Ja, det gör de faktiskt. De Windflix-servrar som Windscribe förfogar över låser upp både Netflix samt BBC iPlayer, och vid recensionstillfället var det aldrig tal om något buffrande eller hackande.

Det två Windflix-servrar att tillgå, en i USA och en i Storbritannien. USA-servern låser upp Netflix, medan den brittiska servern låser upp BBC iPlayer.

windflix-servrarna-som-windscribe-erbjuder

Inga känsliga loggar sparas

Många VPN-leverantörer, inklusive Windscribe, påstår att de inte sparar några känsliga loggar. Men för att man ska kunna veta om så är fallet måste loggpolicyn granskas – och det gör vi nu.

Windscribe sparar

 • Din e-postadress (för tex. kundsupport-ärenden)
 • Cookies (på webbplatsen)
 • Begränsad Google Analytics-data (på samma webbplats)
 • Betalningsinformation (krypterad – kan inte användas för att spåra dig)
 • Bandbreddsloggar (för att se till att gratisanvändare inte använder mer än 10 GB data/mån)

Men då den informationsbunt du kan titta på ovan enbart innehåller ofarliga data, samt då Windscribe inte samarbetar med vare sig upphovsrättslobbyn eller myndigheter – kan man känna sig hur säker som helst.

Windscribe sparar inte

 • Tidsstämplar (inf. som rör när du kopplar upp dig mot en specifik VPN-server)
 • Uppkopplingsloggar (inf. som rör hur länge du varit uppkopplad mot en specifik VPN-server)
 • IP-nummer 
 • DNS-förfrågningar

Allt som allt är loggpolicyn både säker samt begriplig. Windscribe förklarar tydligt varför de sparar vissa typer av uppgifter samt hur dessa skyddas – och mer än så kan man knappast begära.

Windscribes ettårs-abonnemang är prisvärt

Som jag redan nämnt erbjuder Windscribe två typer av VPN-abonnemang: en gratisversion samt ett premiumalternativ.

Priset för gratisversionen är såklart rätt självförklarande, men när det kommer till premium-varianten är denna relativt bra prissatt.

Men samtidigt; varför betala för en medioker VPN när man lika gärna kan teckna sig för IvacyVPN, som presterar bättre och kostar cirka hälften så mycket som Windscribe.

prisalternativ-windscribe

Betala kan du göra med bland annat:

 • Bitcoin
 • PayPal
 • Visa/Mastercard
 • Presentkort

windscribe-betalningsalternativ

Utöver detta inkluderas även en pengarna tillbaka-garanti som kan nyttjas oavsett vilket abonnemang du väljer att teckna dig för.

Öppet köp-erbjudandet sträcker sig över tre dagar, och även om man måste kontakta kundsupporten för att nyttja garantin behöver man aldrig berätta varför man är missnöjd. Det är generöst då många VPN-aktörer kräver att någonting inte fungerar för att man ska kunna nyttja den pengarna tillbaka-garanti som inkluderas.

Windscribe kräver dock att man inte ska ha använt mer än 10 GB data, men så länge du håller dig inom den gränsen återbetalas slantarna alltid inom 30 dagar, men oftast går det betydligt fortare än så.

Databegränsningen är för övrigt ingenting som är unikt för just Windscribe, utan något som många andra VPN-leverantörer tillämpar i sina respektive avtal. 10 GB räcker dessutom bra för att man ska kunna utföra några hastighetstester, provstreama en stund samt ladda ner några mindre torrenter.

pengarna-tillbaka-garantin-för-windscribe

Men att använda sig av Windscribe Free för jämnan är dock en dålig idé, främst på grund av den databegränsning som precis nämnts.

Windscribe erbjuder bra kundsupport

Att chatta med AI-mjukvara låter kanske inte särskilt lockande, och det är det oftast inte heller. Men Windscribes ”Garry” kunde dock svara på det mesta.

Om han märker att han inte räcker till skickas dessutom hela chattloggen till mänskliga kundsupport-medarbetare, och därefter får man ett personligt svar inom kort.

Sammanlagt kontaktade jag kundsupport-avdelningen två gånger. Den första gången kunde Garry snacka mig till rätta, och vid det andra tillfället tog det omkring en halvtimme att få ett korrekt svar, vilket är klart godkänt.

Jag gillar även det faktum att Windscribe är helt ärliga med att Garry är en kundservice-bot. Jag har vid ett flertal tillfällen chattat med ”kundtjänstmedarbetare” som visat sig vara bottar, och blivit lika förbaskad varje gång.

windscribe-direktchatt-gary

Utöver detta finns även en hjälpsektion tillgänglig där man bland annat hittar installationsguider samt inställningsguider för alla enheter som kan kopplas upp. Så även svar på vanligt förekommande frågor som rör VPN-tekniken.

hjälpsektion-för-windscribe

På minussidan (-)

Gratisversionen är kraftigt begränsad

Likt många andra VPN-aktörer erbjuder även Windscribe ett gratis-paket, som faktiskt håller en acceptabel men samtidigt långtifrån hög nivå.

Ett antal besvärande begränsningar inkluderas dock, såsom:

 • Du får maximalt förbruka 10 GB/mån
 • OpenVPN-protokollet stöds inte
 • R.O.B.E.R.T inkluderas inte
 • Färre VPN-servrar inkluderas (10 st)
 • Du kan inte låsa upp streamingplattformar
 • Din uppkopplingshastighet begränsas

Att skaffa en gratis VPN är som att köpa en bil med tre hjul; begränsningarna blir för påtagliga för att man ska kunna göra någonting kul.

Det är till och med en dålig idé att mjukstarta med Windscribe Free, då man med lätthet förbrukar 10 GB data på bara några dagar.

Nästan alla gratis-VPN-tjänster är glorifierade insprångsportar till premiumversionerna, så även denna.

dessa-servrar-ingår-för-gratiskunder
Dessa VPN-servrar ingår för gratiskunder..

Windscribe är en långsam VPN

Bashastigheten

Utan en krypterad uppkoppling det nedanstående hastigheter som gäller för testdatorn.

 • Nerströms: 244 Mbps
 • Uppströms: 251 Mbps

Windscribe: Hastigheter i Sverige

Den svenska VPN-server som provades var snabb, men så fort vi kopplade upp oss mot VPN-servrar i mer avlägsna regioner dalade hastigheterna snabbt.

windscribe-server-sverige-hastighetstest

OBS: Vi använde oss av Windscribe Premium i samband med att hastighetstesterna utfördes.

Windscribe – ett fullständigt hastighetstest

Följande hastigheter uppmättes vid testtillfället.

LandNerströmsUppströms
Sverige244 Mbps103 Mbps
Norge218 Mbps59 Mbps
Storbritannien159 Mbps118 Mbps
Spanien119 Mbps124 Mbps
Tyskland110 Mbps62 Mbps
USA68 Mbps113 Mbps
Italien55 Mbps111 Mbps
Kanada48 Mbps71 Mbps
Australien31 Mbps18 Mbps
Indien7 Mbps28 Mbps

När de VPN-företag som presterar bäst erbjuder hastigheter som nerströms ligger på 200+ Mbps oavsett region, då är det svårt att motivera ett köp av Windscribe VPN.

Långsam fildelning

Vissa VPN-aktörer skickar i väg fildelare till ett antal öronmärkta servrar som ibland kan vara ganska långsamma, medan andra förbjuder denna ädla hobby helt och hållet.

Windscribe är i sin tur rätt tysta, men bara för att de inte basunerar ut ”kom och fildela här!” betyder det inte att fildelare skyddas sämre för det. För att förtydliga läget tillåts p2p- samt Bittorrent-trafik på samtliga servrar, precis som det ska vara.

Windscribe och torrenter; snigelfart deluxe

Ett större och absurt laglig speldemo laddades ner på en svensk server, och hastigheten nerströms, dvs. 3.2 MiB/s eller omkring 27 Mbps, är allt för låg för att man ska kunna använda sig av Windscribe för att fildela.

torrenting-test-med-windscribe

NordVPN kan nämnas som ett VPN-alternativ som fungerar utmärkt för anonym fildelning, till skillnad från Windscribe.

Har du provat Windscribe? Och om så är fallet – var du nöjd med din upplevelse? Prata gärna mer om saken i kommentarsfältet nedan.

Sammanfattande tankar
Windscribe presterar acceptabelt inom många kategorier, men är en allt för långsam VPN.
Betyg:
6.0
Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Windscribe
Betyg:
6.0
 • Begripliga VPN-applikationer
 • Långsamt servernätverk
 • En allt för begränsad gratisversion
 • Långsam fildelning

Mer om VPN

Begripliga VPN-applikationer - Långsamt servernätverk - En allt för begränsad gratisversion - Långsam fildelningRecension Windscribe: En långsam VPN som inte utmärker sig