Kanadensiska Windscribe erbjuder två typer av VPN-paket: En maxad premium-variant med allt VPN-godis vi kan tänka oss samt en betydligt mer sparsmakad gratisversion med ett tak på 10 GB datatrafik per månad.

Men hur är det med självbilden då? Jodå – om vi kikar på webbsidan ska Windscribe vara ”världens bästa VPN-leverantör”, och klara av att låsa upp en lång rad regionsblockerade sajter. Utöver detta ska servrarna vara kvicka som attan och loggavtalet ska även vara vattentätt.

Hur som helst är Windscribe knappast ensamma om att ta i från tårna, men då samma VPN-företag är en riktig gigant inom branschen bör de kunna prestera hur starkt som helst. I recensionen nedan går vi igenom allt som Windscribe själv nämner samt mycket mer, men innan dess blir det dock lite snabbfakta som står på schemat.

FaktaInfo
Företagets säteKanada
P2P och torrentingTillåts
Netflix amerikanska utbudJa
BBC iPlayerJa
SVT PlayJa
Antal servrar480+ i 60+ länder
VPN-protokollOpenVPN, IKEv2 och SOCKS5
Krypteringsteknik (högst)AES 256
Kill SwitchJa (Windows)
Antal samtida enheter som tillåts5
Support viaWebbformulär, chatt och mail
Pengarna tillbaka-garanti3 dagar
Kostnad vid månadsbetalning$9.00
Kostnad vid årsabonnemang$4.08
Övriga abonnemang:
Flexibelt val$1+
WebbsidaWindscribe.com

På plussidan (+)

Många typer av enheter kan kopplas upp

Som väntat kan vi koppla upp i princip allt, inkl:

 • Windows (egenutvecklad app)
 • Mac (egenutvecklad app)
 • Android (egenutvecklad app)
 • iOS (egenutvecklad app)
 • Webbläsare (Chrome, Firefox och Opera)
 • Kodi-boxar (tex. Nvidia Shield)
 • Routrar (DD-WRT, Tomato och Asus)

Och som ni själva ser ovan kan vi även VPN-bestycka våra routrar. Om ni väljer att köra på den lilla manövern skyddas alla enheter som kopplas upp per automatik, och då en router alltid räknas som en sådan behöver ni aldrig bry er om några eventuella uppkopplings-begränsningar. Ett annat alternativ kan vara att låta Windscribes Windows-app dela med sig av VPN-uppkopplingen, detta är en unik funktion som få andra VPN-leverantörer bjussar på.

windscribe-router

I övrigt kan maximalt fem enheter kopplas upp på en och samma gång, vilket bör ses som en standardnivå där många VPN-aktörer lägger sig.

Inga säkerhetsbrister hittades

Alla VPN-aktörer som recenseras får stångas mot minst fem webbtjänster, och det gäller förstås även för Windscribe. Men de klarade sig utmärkt. Precis som väntat kunde inga IP-läckor, DNS-läckor, virus eller andra typer av tråkigheter hittas:

 • IPLeak.net (ok)
 • VPN Insights (ok)
 • Doileak.com (ok)
 • Virustotal.com (ok)
 • DNSLeaktest.com (ok)
inget-virus-för-windscribe-i-programvaran
Programvaran är ren..
windscribe-inga-läckor-vid-torrenting
Inga IP-läckor vid torrenting..
inga-ip-läckor-för-windscribe-enligt-vpn-insights
Inga IP-läckor enligt VPN Insights..

Säkra krypteringsprotokoll finns att tillgå

Windscribe bjussar på ett fullt stöd för AES 256-protokollet, vilket är världens just nu säkraste krypteringsprotokoll. Utöver detta kan vi även använda oss av det öppna VPN-protokollet OpenVPN samt IKEv2, som är minst lika säkert och vanligtvis används när iOS-enheter ska kopplas upp.

Kill Switch-funktionalitet (Windscribe kallar detta för ”Firewall Block”) hittar vi också, och just nu är det Windows- samt Mac-appen som har utrustats med detta stöd. Säkerhetsverktyget arbetar alltid i bakgrunden och ser till att bryta våra internetuppkopplingar per automatik om vi skulle tappa kontakten med VPN-företagets servrar. Tack vare detta kan vi skyddas mot både IP- samt DNS-läckor på ett bra sätt, och med detta sagt bör Kill Switch-verktyget alltid vara aktiverat.

Windscribe har ett mycket gott rykte online

Många VPN-företag väljer att visa upp ett gäng filtrerade recensioner, där skribenterna oftast är löjligt nöjda, på deras respektive webbsidor – men den lilla manövern hoppar Windscribe över.

Med detta sagt undersöktes ett större gäng sociala medie-sajter för att jag skulle kunna få en bättre bild över vad kunderna tycker om VPN-företaget ifråga. I korthet verkar nästan alla vara nöjda med vad Windscribe har att erbjuda, och det är främst apparna, stödet för fildelning samt stödet för att kunna låsa upp diverse streamingtjänster som beröms mest frekvent.

omdöme-för-windscribe

Om vi tar en kik på de negativa rösterna är det främst användare som misskött sig som klagar:

utslängd-windscribe-användare

I övrigt anser ett fåtal användare på att gratisversionen är alltför begränsad, men det tycker jag att de får leva med så gratisversionen är just detta, dvs. gratis. Windscribes kostnadsfria variant är dessutom något mer funktionsrik jämfört med vad konkurrenterna lägger sig. För att ge ett exempel stannar Tunnelbears gratisvariant på 0.5 GB/mån, vilket kan ses som lite väl snålt – så de klagomålen avfärdar vi som trams.

Det bör även tilläggas att Windscribe satsar förvånansvärt lite pengar på just marknadsföring, och istället lägger dessa slantar på utveckling – vilket känns som ett mycket logiskt beslut.

Apparna är snygga och lättanvända

Så fort vi betalat för oss och skapat ett användarkonto får vi tillgång till samtliga VPN-appar. Med detta sagt börjar vi traditionsenligt med att kika på hur Windows-appen sköter sig.

Windows-klienten var mycket behaglig att använda och gränssnittet var avskalat och snyggt. Kill Switch-verktyget samt ett säkert VPN-protokoll var aktiverade från start (bra där!), och efter någon minuts finjusterande var jag i full gång.

Om vi hoppar vidare till de tekniska bitarna var serverbytena kvickt avklarade, och samtliga av dessa kan sorteras efter antingen aktuell belastning eller latens – vilket var hur smidigt som helst. I korthet märktes det tydligt att Windows-klienten fått många skopor kärlek, och då den alltid gjorde precis som jag ville finns det ingenting att slå ner på här.

windows-app-för-windscribe

Då traskar vi vidare mot iOS-appen, som även den fungerade utmärkt. Installationen var överstökad på cirka 30 sekunder och samtliga inställningsval kunde godkännas via Touch ID (Face ID fungerar minst lika bra).

När jag väl befann mig i appen utfördes omkring 20 serverbyten i snabb takt, och trots detta visade iOS-klienten aldrig några trötthetstecken. Och för att tillägga hänger många av de funktioner som finns på Windows-sidan med även på iOS-sidan, såsom sorteringsfunktionerna samt mycket annat.

windscribe-pro-för-ios

Mer specifikt var jag mycket nöjd med samtliga appar som testkördes. Många trevliga funktioner finns att tillgå, designen är enkel och minimalistisk, och med andra ord blir det plushögen som gäller även här.

Ett säkerhetsprogram vid namn R.O.B.E.R.T ingår

En av Windscribes representanter skrev: ”Be sure to check out R.O.B.E.R.T”, och det gjorde jag också. R.O.B.E.R.T är en form av DNS-blockerare som ställs in centralt, och fungerar på samtliga Windscribe-uppkopplade enheter.

Som standard blockerar samma verktyg diverse spionprogram samt annonser, men om ni så önskar kan även fejkade nyheter, kryptominers, sociala medie-sajter samt mycket annat blockeras. Jag testkörde samtliga funktioner och verktyget var både lättbegripligt och kraftfullt. Så fort en ny ändring registrerats var densamma genomförd på cirka 15 sekunder.

Utöver detta går det även att finjustera Port Forwarding-funktionen vid fliken till höger om R.O.B.E.R.T, där ni själva kan ange de portar som ska låsas upp. Portupplåsnings-funktionen bör bland annat användas för att diverse spelplattformar samt Bittorrent-program ska kunna fungera på ett bättre sätt.

windscribe-robert

Gratisversionen är snyggt utformad – men begränsningar finns

Likt många andra VPN-aktörer erbjuder även Windscribe ett gratis-paket, som faktiskt är helt okej. Visst, ett antal begränsningar följer med på köpet, såsom:

 • Vi får maximalt förbruka 10 GB/mån
 • OpenVPN-protokollet stöds inte
 • R.O.B.E.R.T ingår inte
 • Färre VPN-servrar ingår (10 st)

Men allt som allt kan gratisversionen beskrivas som ganska generös. Den har förstås inte en chans mot premiumversionen, där alla protokoll, funktioner och säkerhetsverktyg ingår. Men om ni känner er osäkra skadar det förstås inte att mjukstarta med gratis-varianten, även om dessa typer av erbjudanden främst bör ses som inkörsportar till premium-alternativen.

dessa-servrar-ingår-för-gratiskunder
Dessa VPN-servrar ingår för gratiskunder..

Netflix och BBC iPlayer kan låsas upp

Alla större streamingplattformar, inklusive Netflix och BBC iPlayer, väljer att stänga ute kunder som bor i ”fel” länder. Detta då filmbolagen vill kunna sälja samma material (tex. en tv-serie) flera gånger, dvs. till flera olika regioner, och därmed kunna bada i sina kassavalv Joakim von Anka-style. VPN-tekniken kan vara en lösning på det problemet, men det är tyvärr långtifrån alla VPN-aktörer som klarar av att överlista streaming-plattformarnas kraftiga proxy-lösningar.

Men hur är det med Windscribe då? Går de vinnande ur katt och råtta-leken? Jepp – det gör de faktiskt. Windflix-servrarna låser upp både Netflix samt BBC iPlayer, och vid recensionstillfället var det aldrig tal om något buffrande, laggande eller annat trams. Med detta sagt finns det två Windflix-servrar att tillgå, en i USA och en i Storbritannien, och båda fungerar hur bra som helst.

windflix-servrarna-som-windscribe-erbjuder

Servrarna är ursnabba

Bashastigheten

Utan en krypterad uppkoppling i ryggen är det nedanstående hastighetsläge som gäller.

Nerströms: 244 Mbps
Uppströms: 251 Mbps
Latens: 12 ms

baslinjetest-för-vpn-recensioner

Sverige

Ett större gäng svenska VPN-servrar testades, och ingen av dessa dippade under 220 Mbps nerströms – vilket bör räknas som en vansinnigt bra prestation.

Nerströms: 244 Mbps
Uppströms: 102 Mbps
Latens: 28 ms

windscribe-server-sverige-hastighetstest

Storbritannien

Även i Storbritannien gick det bra undan. Streaming-servrarna var något mer belastade, men allt som allt höll sig hastighetsläget långt över medelnivån.

Nerströms: 54 Mbps
Uppströms: 29 Mbps
Latens: 83 ms

windscribe-hastighet-server-storbritannien

USA

De amerikanska VPN-servrarna är i regel långsammast. Men inte här. Många av dessa klarade att pressa ut över 100 Mbps nerströms, som ni ser nedan.

Nerströms: 123 Mbps
Uppströms: 6 Mbps
Latens: 173 ms

server-usa-för-windscribe

Observera gärna att samtliga servertester utfördes på betalservrar som gratisanvändare inte får tillgång till.

Fildela kan vi göra överallt

Vissa VPN-aktörer skickar iväg fildelare till ett antal öronmärkta servrar som ibland kan vara ganska långsamma, medans andra förbjuder samma hobby helt och hållet. Windscribe är i sin tur rätt tysta, men bara för att de inte basunerar ut ”kom och fildela här!” betyder inte det att fildelare skyddas sämre för det. För att förtydliga läget tillåts p2p- samt Bittorrent-trafik på samtliga servrar, precis som det ska vara.

Då smiter vi vidare till testandet. Ett större speldemo laddades ner på en svensk server, och hastigheten nerströms, dvs. 3.2 MiB/s eller omkring 27 Mbps, bör ses som en helt okej prestation. Till VPN-företagets försvar hade hastighetsläget sett betydligt mer trevligt ut om fler än bara 11 användare delat med sig av torrenten ifråga.

torrenting-test-med-windscribe

Loggpolicyn är säkert utformad

Många VPN-leverantörer, inklusive Windscribe, påstår att de inte sparar några känsliga loggar. Men för att vi ska kunna veta om så är fallet måste loggpolicyn granskas – och det gör vi nu.

VPN-företaget lägger vantarna på en viss del information, såsom:

 • Våra e-postadresser (för tex. kundsupport-ärenden)
 • Cookies (på webbplatsen)
 • Begränsad Google Analytics-data (på samma webbplats)
 • Betalningsinformation (krypterad – kan inte användas för att spåra oss)
 • Bandbreddsloggar (för att se till att gratisanvändare inte använder mer än 10 GB data/mån)

Men då den informationsbunt ni kan kika på ovan enbart innehåller ofarlig data, samt då Windscribe inte samarbetar med vare sig upphovsrättslobbyn eller myndigheter – bör vi kunna känna oss hur säkra som helst.

Då smiter vi vidare till den trevligaste delen, dvs. vad VPN-företaget inte sparar:

 • Tidsstämplar (inf. som rör när vi kopplar upp oss mot en specifik VPN-server)
 • Uppkopplingsloggar (inf. som rör hur länge vi varit uppkopplade mot en specifik VPN-server)
 • IP-nummer 
 • DNS-förfrågningar

Allt som allt är loggpolicyn både säker samt lättbegriplig. Windscribe förklarar tydligt varför de sparar vissa typer av uppgifter samt hur dessa skyddas – och mer än så kan man knappast begära.

VPN-företagets ettårs-abonnemang är prisvärt

Som jag redan nämnt erbjuder Windscribe två typer av VPN-abonnemang: en gratisversion samt ett premiumalternativ. Priset för gratisversionen är såklart rätt självförklarande, men när det kommer till premium-varianten sparar vi en rätt bra slant (55%) om vi väljer att teckna oss för ettårs-abonnemanget, vilket bör ses som det mest fördelaktiga alternativet.

prisalternativ-windscribe

Betala kan vi göra med bland annat:

 • Bitcoin
 • PayPal
 • Visa/Mastercard
 • Presentkort

windscribe-betalningsalternativ

Utöver detta ingår även en pengarna tillbaka-garanti som kan nyttjas oavsett vilket abonnemang ni väljer att teckna er för. Denna sträcker sig över tre dagar, och även om ni måste kontakta kundsupporten för att utnyttja garantin behöver ni aldrig berätta varför ni är missnöjda. Detta bör ses som generöst då många VPN-aktörer kräver att någonting inte fungerar för att ni ska kunna utnyttja pengarna tillbaka-garantin.

Windscribe kräver dock att ni inte ska ha använt mer än 10 GB data, men så länge ni håller er inom den gränsen återbetalas slantarna alltid inom 30 dagar, men oftast går det betydligt fortare än så.

Databegränsningen är för övrigt ingenting som är unikt för just Windscribe, utan något som många andra VPN-leverantörer tillämpar i sina respektive avtal. 10 GB räcker dessutom bra för att ni ska kunna utföra några hastighetstester, provstreama en stund samt ladda ner några mindre torrenter.

pengarna-tillbaka-garantin-för-windscribe

Kundsupport-gänget gör ett bra jobb

Att chatta med AI-mjukvara låter kanske inte särskilt lockande, och det är det oftast inte heller. Men Windscribes ”Garry” kunde dock svara på det mesta. Om han märker att han inte räcker till skickas dessutom hela chattloggen till mänskliga kundsupport-medarbetare, och därefter får vi ett personligt svar inom kort.

Sammanlagt kontaktades kundsupport-avdelningen två gånger. Den första gången kunde Garry snacka mig tillrätta, och vid det andra tillfället tog det omkring en halvtimme att få ett korrekt svar, vilket är klart godkänt. Jag gillar även det faktum att Windscribe är helt ärliga med att Garry är en kundservice-bot. Jag har vid ett flertal tillfällen chattat med ”kundtjänstmedarbetare” som visat sig vara bottar, och blivit lika förbaskad varje gång.

windscribe-direktchatt-gary

Utöver detta finns även en hjälpsektion tillgänglig där vi bland annat hittar installationsguider samt inställningsguider för alla enheter som kan kopplas upp, svar på vanligt förekommande frågor som rör VPN-tekniken samt mycket annat.

hjälpsektion-för-windscribe

På minussidan (-)

Här är det luftigt och fint – precis som det ska vara.

Rekommenderas Windscribe?

Till viss del. Windscribe får tyvärr ingen helhjärtad rekommendation, trots att de gör mycket rätt.

BBC iPlayer och Netflix kan låsas upp, supportavdelningen är bra uppstyrd och serverhastigheterna övertygar rejält. Och för att tillägga var även säkerhetsverktyget R.O.B.E.R.T en trevlig bekantskap som erbjöd en lång rad smidiga extrafunktioner.

Konkurrensen är dock benhård inom VPN-branschen, vilket innebär att ett fåtal VPN-företag, likt CyberGhost(recension), Surfshark(recension) och ExpressVPN(recension), presterar betydligt bättre i jämförelse med Windscribe.

På VPN-topplistan, som ni tar er till via knappen nedan, kan ni läsa mer om de mest högpresterande VPN-alternativen.

Jämför alla VPN-tjänster på topplistan

Har någon av ni läsare provkört Windscribe? Och om så är fallet – är ni nöjda? Hör gärna av er via kommentarsfältet för att diskutera mer eller kläm till med ett användarbetyg vettja.

Prenumerera
Notifiera mig
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments