Meny

Vad är WordPress egentligen?

Alla som publicerat någonting på webben har säkert hört talas om WordPress.

Men vad är WordPress egentligen och varför är det så populärt att använda WordPress?

Dessa frågor och fler svarar vi på i den här artikeln.

Vad är WordPress?

WordPress är en publiceringsplattform där vem som helst kan skapa sin egen webbsida. Allt som behövs grundläggande tekniska kunskaper samt ett bra webbhotell. Värt att tillägga är att WordPress är världens mest populära publiceringssystem, och det kostar ingenting att använda det.

Rent tekniskt är WordPress uppbyggt med hjälp av PHP och MySQL, men det bästa med WordPress är faktiskt att du inte behöver veta vad såväl PHP som MySQL är. Att skapa en webbsida med hjälp av WordPress är nämligen riktigt enkelt, och kräver inga tekniska förkunskaper.

Det finns manga gratisteman for WordPress

Mer information: Webbsidan Skapawebbkraft är en bra resurs om du vill ha hjälp med att skapa en egen webbsida eller onlinebutik. Skapawebbkraft kan bygga webbsidor med alla populära sidbyggare likt Webnode och Episerver, men även WordPress förstås.

5 typer av webbsidor du kan bygga med WordPress

 1. En blogg där du tex. berättar om ditt husdjur.
 2. En e-handel där du säljer saker såsom kläder.
 3. En företagswebbsida där du promotar ditt företag.
 4. En portfoliowebbsida där du visar vad du kan. Exempelvis genom att publicera lyckade projekt.
 5. Ett webbforum där användare kan prata med varandra.

7 fördelar med WordPress

 1. Det är gratis att använda. Allt du behöver betala för är domännamn och webbhotell, men det måste du betala för oavsett vilket publiceringssystem du skaffar.
 2. Det är enkelt att använda. Du behöver inga avancerade kunskaper för att skapa en webbsida med hjälp av WordPress.
 3. Det är flexibelt. Du kan nämligen skapa vilken typ av webbsida du vill, som vi precis berättade om ovan.
 4. Det är byggt med öppen källkod. Det betyder att ingen äger den kod som WordPress är uppbyggd av. Sammanlagt arbetar tusentals personer inom IT-branschen, såsom programmerare och översättare med att förbättra WordPress utan att ta betalt för det.
 5. Det finns många bra tillägg. I den officiella WordPress-butiken hittar du tusentals tillägg som hjälper dig med allt ifrån SEO till automatisk backup av hela webbsidan.
 6. Det är en säker plattform. Inget publiceringssystem är 100 % säkert från hackare, men du kan lita på att WordPress är så nära 100 % säkert som bara möjligt. Om man blir hackad och använder sig av WordPress är det i princip alltid man själv som slarvat med säkerheten.
 7. Du kan förbättra din webbsida med premiumtjänster. Du kan köpa såväl teman som tillägg för riktiga pengar. För omkring 600 kr får du ett premiumtema såsom Newspaper Theme med kostnadsfria uppdateringar livet ut. Bra betal-tillägg kostar i sin tur cirka 600 kr/år, så de är i regel lite dyrare.

Manga tycker att Rank Math ar det basta SEO tillagget for Wordpress

Vem använder WordPress?

Det finns många stora företag som använder sig av WordPress såsom:

 • NBC
 • CBS
 • USA Today
 • Time
 • Disney
 • Airbnb
 • Spotify
 • TechCrunch

Hur vanligt är det att använda WordPress?

Omkring 60 miljoner webbsidor drivs med hjälp av WordPress, vilket motsvarar ca. 36 % av alla webbsidor som finns på nätet. WordPress är det i särklass mest populära publiceringssystemet, medan konkurrenter som Joomla och Drupal har marknadsandelar på bara ett par fåtal procent.

Läs mer: Vad är ett webbhotell egentligen?

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN