Meny

De fem bästa VPN-tjänsterna för Kina

Kina är ett av världens mest slutna länder, och det är inte ovanligt att regeringen censurerar både det ena och det andra. Med detta sagt är det många som undrar huruvida det är lagligt att använda en VPN i Kina eller inte?

Om ni har gjort egna efterforskningar online har ni säkert märkt att det är många som har åsikter. Somliga säger att VPN-tekniken är helt förbjuden, medan andra menar att VPN-tjänster är fullt lagliga.

För att svara på frågan är det fullt möjligt att överlista Kinas jättebrandvägg, för att på så sätt låsa upp webbtjänster såsom Gmail, Facebook, Youtube, Twitter och mycket annat.

I denna artikeln snackar vi mer om vilka VPN-tjänster som passar bäst för Kina, men innan vi sätter igång med det tycker jag att vi slätar ut några vanliga missförstånd.

Ni har kanske läst att Kina blockerar VPN-tjänster, och att invånare som använder sig av en VPN kastas i finkan. Sanningen är den att det är olagligt att sälja VPN-tjänster i Kina. Om ni väljer att göra så kan det gå riktigt illa, men både turister och andra tillfälligt boende kan använda sig av en VPN-tjänst helt utan risk. Det viktigaste är att ni väljer ett högpresterande VPN-alternativ som klarar av att låsa upp precis allt, samt att ni håller er borta från Tor-nätverket och inte bryter mot några kinesiska lagar.

Jag har recenserat över 60 VPN-tjänster, och vet vilka av dessa som håller måttet. Jag vet också vilka tekniska lösningar de använder sig av för att på så sätt kunna överlista den kinesiska jättebrandväggen.

Med detta sagt fungerar alla VPN-tjänster som nämns nedan i Kina. Men tänk gärna på att höra med kundsupporten innan ni slår till, då Kinas anti-VPN-strategier förändras med jämna mellanrum.

Dessa VPN-tjänster fungerar utmärkt i Kina

Som ni själva märker bör ni välja att lita på stora och inflytelserika VPN-aktörer, som klarar av att stå emot trycket från den kinesiska regeringen. Nu är det dock färdigsnackat – över till listan.

#1 Cyberghost

cyberghost-landningssida-696

Cyberghost är ett högpresterande VPN-företag som gör allt rätt, och dessutom klarar av att överlista Kinas brandvägg. VPN-tjänsten fungerar utmärkt för både nyinvigda användare till härdade VPN-veteraner.

Egenutvecklade appar finns på plats för alla vanliga enheter, inklusive Windows, Mac, iOS samt Android, och samtliga av dem är hur lättanvända som helst. Mer specifikt behöver ni bara installera rätt VPN-app och trycka på connect – sen är det bara att tuta och köra.

I övrigt bjuder Cyberghost även på ursäkra och populära VPN-protokoll, som kompletteras med världens mest säkra krypteringsalgoritm, AES 256-varianten. Utöver det svarar kundsupporten på bara någon minut och de håller dessutom öppet dygnet runt.

Då artikeln handlar om Kina kan jag nämna att Cyberghost låser upp precis allt, inklusive Gmail, Outlook, SVT Play, Viaplay, HBO Nordic, Netflix, BBC iPlayer, NRK och en lång rad övriga webbtjänster.

Cyberghosts VPN-tjänst är stor, stark och smart nog för att kunna användas i Kina. VPN-företaget är en sann gigant inom branschen samt det i särklass bästa VPN-alternativet, oavsett om ni ska besöka Kina eller inte.

Testa Cyberghost nu!

Läs gärna recensionen för att få mer information om hur Cyberghost presterar.

InformationAttribut
Antal servrar6200+ i 90+ länder
Egenutvecklade appar föriOS, Android, Windows, Mac och Linux
Fungerar i KinaJa
VPN-servrar nära KinaTaiwan, Vietnam, Japan mfl.
Pris från€2.75
Pengarna tillbaka-garanti45 dagar
WebbsidaCyberghost.com (recension)

#2 ExpressVPN

expressvpn-landningssida-liten

ExpressVPN presterar lika bra som Cyberghost, men är snäppet mer kostsamt. Även här finns alla viktiga VPN-protokoll på plats, och apparna är både användarvänliga samt kraftfulla.

Här kan ni maximalt koppla upp fem enheter på en och samma gång, vilket bör ses som en standardnivå där många av konkurrenterna lägger sig. Utöver det är supportmedarbetarna både kunniga samt trevliga, och vid recensionsögonblicket tog det inte många minuter innan man fick ett träffande svar.

Om vi snöar in oss på just Kina klarar de av att låsa upp precis allt, inklusive Facebook (och FB Messenger), Gmail, Netflix, SVT Play, Whatsapp, BBC iPlayer och mycket annat.

Som jag tidigare nämnt tar ExpressVPN ut en ganska saftig avgift, och det har de all rätt att göra då de presterar så här pass bra. Om ni vill kapa kostnaden ett snäpp – använd gärna rabattlänken som bjussar på tre gratismånader, vilket innebär att prisläget får sig en skjuts i rätt riktning.

Testa ExpressVPN nu!

Läs gärna mer om vad andra användare tycker om ExpressVPN i recensionen.

InformationAttribut
Antal servrar3000+ i 94+ länder
Egenutvecklade appar föriOS, Android, Windows, Mac och Linux
Fungerar i KinaJa
VPN-servrar nära KinaTaiwan, Vietnam, Japan mfl.
Pris från$6.67
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
WebbsidaExpressVPN.com (recension)

#3 IvacyVPN

ivacyvpn-landningssida

IvacyVPN har sitt huvudkontor i Singapore, som vi hittar ungefär 400 mil från Kinas gräns. I svenska mått nätt är IvacyVPN relativt okända, men internationellt sett är de ett välkänt namn inom VPN-svängen.

Om vi fokuserar lite på hur de presterar är serverparken faktiskt ganska maffig, och apparna är både användarvänliga och snygga. De basar dessutom över många VPN-servrar som befinner sig i Kinas närområde. Som med andra ord är placerade i närliggande länder som inte tillämpar någon censur överhuvudtaget.

I övrigt låser IvacyVPN upp det mesta, inklusive Facebook, Twitter, Gmail, Outlook, TikTok, WhatsApp samt en lång rad tv-plattformar.

VPN-aktören presterar med andra ord utmärkt, och det är främst prisnivån som skiljer sig i jämförelse med konkurrenterna. Hos IvacyVPN kommer ni vansinnigt billigt undan, i synnerhet om ni tecknar er för ett längre abonnemang.

Testa IvacyVPN nu!

Läs gärna den mer detaljerade recensionen för att få veta mer om IvacyVPN.

InformationAttribut
Antal servrar1000+ i 100+ länder
Egenutvecklade appar föriOS, Android, Windows, Mac och Linux
Fungerar i KinaJa
VPN-servrar nära KinaHongkong, Taiwan, Sydkorea mfl.
Pris från$1.33
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
WebbsidaIvacyVPN.com (recension)

#4 NordVPN

nordvpn-landningssida-liten

NordVPN har fungerat utmärkt i Kina sedan 2017. Hos dem är det maximalt sex samtida enheter som gäller, och även de klarar av att låsa upp precis allt. Då den kinesiska brandväggen kan överlistas kommer ni bland annat åt SVT Play, Viaplay, HBO Nordic, Netflix, Facebook, hela Google-arsenalen och många andra webbtjänster som annars hade varit helt otillgängliga.

VPN-företaget erbjuder även en så kallad ”Double VPN”-funktion, vilket innebär att ni kan koppla upp er mot två VPN-servrar på en och samma gång. Om ni väljer att gå den vägen begränsas hastigheten något, samtidigt som säkerhetsläget får sig en rejäl skjuts i rätt riktning.

Testa NordVPN nu!

I NordVPN:s recension kan du läsa mer om allt som gör dem unika.

InformationAttribut
Antal servrar5600+ i 61+ länder
Egenutvecklade appar föriOS, Android, Windows och Mac
Fungerar i KinaJa
VPN-servrar nära KinaVietnam, Japan, Thailand mfl.
Pris från€3.17
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
WebbsidaNordVPN.com (recension)

#5 RUSVPN

rusvpn-landningssida-liten

RUSVPN är en stabil VPN-aktör med säte i Dominica. De presterar bra inom många områden, inte minst när det kommer till att låsa upp blockerade webbsidor samt tv-plattformar.

VPN-företaget tillåter fem samtida uppkopplingar, och precis som alla andra VPN-aktörer i artikeln klarar de av att överlista Kinas jättebrandvägg. Det är därmed inga problem att låsa upp Facebook, Twitter, Gmail samt likvärdiga webbtjänster, och utöver det är prisnivån minst sagt human.

Testa RUSVPN nu!

Lär dig mer om RUSVPN genom att läsa recensionen.

InformationAttribut
Antal servrar330+ i 35+ länder
Egenutvecklade appar föriOS, Android, Windows och Mac
Fungerar i KinaJa
VPN-servrar nära KinaJapan och Singapore
Pris från$2.99
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
WebbsidaRUSVPN.com (recension)

Vad är Kinas jättebrandvägg?

Ett kärt barn har många namn brukar man säga. Kinas jättebrandvägg är dock varken populär eller efterfrågad. Ingen gillar den – förutom den Kinesiska regeringen vill säga.

Kinas jättebrandvägg kallas ibland även ”Golden Shield Project” eller ”The Great Firewall of China”, och är världens mest avancerade censurverktyg. Mer specifikt innebär brandväggen att landets regering kan ha stenkoll på vilka webbtjänster som finns tillgängliga i landet, och helt enkelt blockera de som inte passar dem i smaken.

Brandväggen används även för att regeringen ska kunna avlyssna vad deras medborgare väljer att göra på nätet. En enstaka ”Kinas ledare ser ut som Nalle Puh”-kommentar kan leda till mycket negativa konsekvenser.

Varför bör ni använda en VPN i Kina?

När ni använder er av en VPN kapslas hela internetuppkopplingen in i en skyddande tunnel, vilket innebär att in kan byta IP-nummer. Tack vare detta kan ni kunna lura jättebrandväggen, som då tror att ni surfar i ett annat land.

Men även om ni inte är ute efter att låsa upp webbsidor eller tv-plattformar är det en mycket god idé att teckna er för en VPN. Detta då all webbtrafik krypteras och därmed blir oläslig för alla tänkbara övervakare, inklusive den kinesiska regeringen.

Är det lagligt att använda en VPN i Kina?

Ja. Även om många säger det motsatta är det fullt lagligt att använda en VPN i Kina. Den enda nackdelen är att VPN-utbudet minskar då Kina förbjudit ett antal VPN-företag från att verka i landet. Men så länge ni håller er till något av de alternativ som listas i artikeln bör det inte vara några problem att överlista deras jättebrandvägg.

Men tänk gärna på att hålla er borta från Tor, Dark Net samt politiska plattformar. Det är dumdristigt att ta onödiga risker, även om VPN-tekniken bjuder på ett mycket bra skydd.

Vilken är den bästa VPN-tjänsten för Kina?

I mina ögon bör ni använda er av Cyberghost, som presterar utmärkt och klarar av att låsa upp precis allt. Deras VPN-appar kan till och med installeras innanför Kinas gränser, och hastighetsläget är det inget fel på – oavsett vilken VPN-server ni väljer att koppla upp er mot.

Vilka VPN-protokoll kan överlista brandväggen?

Kinas brandväggslösning är avancerad, och då duger inte vad som helst. Mer specifikt bör ni använda er av OpenVPN-protokollet, som kan beskrivas som branschstandarden inom VPN-svängen. Samtliga av de VPN-företag som listats i artikeln använder sig av OpenVPN-protokollet, så ni behöver inte oroa er för den sakens skull.

Fungerar Tor i Kina?

Den kinesiska regeringen har blockerat Tor i hela landet och i skrivande stund går det inte att komma runt blockaden, inte ens om ni skyddar er med en VPN. Somliga Tor-noder har fungerat vid tidigare tillfällen, men numera är loppet kört då regeringen har blivit duktigare på att blockera hela Tor-nätverket, och inte bara delar av anonymitetstjänsten.

Men även om Tor skulle fungera i framtiden, håll er borta för allt i världen. Ni bör aldrig ta några onödiga risker när ni surfar i Kina.

Fungerar Google i Kina?

Kina blockerar mycket, och inte ens Google, som är världens mäktigaste teknikjätte, slipper undan. Inga Google-tjänster är tillgängliga i landet. Google sök, Gmail, Google Maps, Google Docs – allt det kan ni glömma – om ni inte lurar systemet med en VPN vill säga.

Google är dock inte ensamma om att vara blockerade. Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest, Dropbox, Vimeo, Flickr, SoundCloud, WhatsApp, SVT Play, Netflix, BBC iPlayer, NRK, Viaplay, TV4 Play och många andra tjänster är helt otillgängliga även de. Ni kan inte ens nå TikTok i Kina, som i sin tur är kinesiskt. Censuren är fullkomligt total på nätet.

Fungerar gratis VPN-tjänster i Kina?

Det myllrar av kostnadsfria VPN-tjänster på bland annat App Store samt Google Play Store, och alla av dem är precis lika värdelösa. De klarar inte av att överlista Kinas jättebrandvägg, och samtliga av dem samlar in känslig data.

Det kostar pengar att uppgradera VPN-servrar och att skydda er från upphovsrättsmaffian samt snokande myndigheter. De VPN-alternativ som tar betalt för sig klarar av den uppgiften på ett mycket bra sätt, medan de renodlade gratisalternativen istället samlar in så mycket de kan för att därefter sälja rubbet till närmsta reklambolag.

I korthet kan de renodlande gratisalternativen aldrig rekommenderas, och nu ska jag berätta varför så är fallet:

Gratisalternativen klarar inte av att överlista den kinesiska jättebrandväggen. Det kostar pengar och krävs specialkompetens för att lyckas med den bedriften. I dagsläget klarar bara de största VPN-jättarna, såsom Cyberghost, av att lura Kinas brandväggslösning.

Gratisalternativen samlar in känslig data och säljer den till högstbjudande. Den fula manövern går emot allt som VPN-tekniken står för, och de oseriösa VPN-aktörerna borde därmed skämmas ögonen ur sig. Gratisalternativen skor sig på det goda rykte som VPN-jättarna byggt upp, och är inte acceptabelt någonstans.

Och sist men inte minst: Gratisalternativen använder sig av svagare krypteringsprotokoll och sämre säkerhetsprinciper, vilket innebär att de kinesiska myndigheterna kan läsa av precis allt ni gör på nätet. Och om någon konstig förfrågan skulle dimpa ner på skrivbordet kan ni räkna med att gratisvarianterna lättar på locket direkt.

Har ni använt er av en VPN i Kina? Och om så är fallet – gick allt som det skulle? Dela gärna med er av era erfarenheter i kommentarsfältet nedan.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN