Star Wars Theorys fanfilm ”Vader” är omåttligt populär och har setts över 7 miljoner gånger på Youtube sedan klippet publicerats strax innan jul. Glädjen blev dock kortvarig då Warner/Chappell anmälde klippet och fullkomligt smetade ner detsamma med annonser.

Musikproducenten vägrade till en början att backa, och detta är bara ett av tusentals fall där youtubers drabbas av plattformens mycket märkliga upphovsrätts-system.

Filmen laddades upp av Star Wars-entusiasten ”Toos”, och för säkerhets skull hörde han med Lucasfilm innan han drog igång projektet. Toos fick grönt ljus så länge han inte visade några annonser på klippet, och det gjorde han inte heller.

Detta hjälpte som bekant inte då Warner/Chappell, som äger musikrättigheterna, surnade till och försedde filmen med annonser för att tjäna en hacka. Musiken som spelas i fanfilmen påminner förvisso om originalmusiken från Star Wars, men är långt ifrån identisk, ett faktum som varken musikproducenten eller Youtube brydde sig om. Just fanfilmer är lite av en gråzon, och så länge inte tjänar några pengar på klippet brukar upphovsrättsinnehavarna inte bry sig nämnvärt.

Ett större gäng Star Wars-fantaster tyckte dock att Warner/Chappells tilltag var vansinnigt girigt, men Toos ville i sin tur försöka lugna ner stämningen. Trots att allmänheten reagerat starkt vägrade Warner/Chappell att backa, men tillslut steg Lucasfilm in och gjorde filmen annonsfri.

Toos kommer att publicera en uppföljare på den första fanfilmen, men denna gången blir det ingen Star Wars-inspirerad musik. Det enda positiva Toos kan ta med sig från debaclet är lite ökad uppmärksamhet för kanalen. Man kan undra hur det hade gått om inte fallet uppmärksammats av media, då hade vi kanske fortfarande mötts av köttbullsreklam från Felix och nya BMW-modeller?

KÄLLATorr
Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer