I dagsläget finns det omkring 200 till 300 VPN-tjänster som kommer och går. De oseriösa rackarna lägger ofta ner verksamheten helt eller byter namn, medans de stabila alternativen tuffar på som vanligt.

Alla VPN-leverantörer (utan undantag) lovar exakt samma saker: En säker och anonym internetupplevelse, starka krypteringsalternativ (”Military grade encryption” – som det så fint heter) samt moderna säkerhetsfunktioner.

Men hur hittar vi då den bästa VPN-tjänsten?

Då VPNBasen och alla andra VPN-jämförelsesajter får ersättning för att förmedla vidare kunder är det vanligt att många av de recensioner ni hittar online inte är 100% ärliga. Men så är det inte här.

Jag tänker inte riskera mitt eget eller sidans rykte genom att rekommendera osäkra eller underpresterande VPN-tjänster. Samtliga av de recensioner som listas på sajten är helt ärliga och grundligt genomförda – det kan ni lita på.

De bäst presterande VPN-leverantörerna har kartlagts

I skrivande stund har 60+ VPN-leverantörer recenserats, och ingenting har glömts. Alla recensioner svarar på följande frågor (och många fler):

 • Finns det någon möjlighet att kika på utländsk streaming?
 • Hur kvick och kunnig är kundserviceavdelningen?
 • Hur bra är priset kontra det som erbjuds?
 • Är apparna säkra samt enkla att använda?
 • Hur snabba är servrarna?
 • Är fildelning tillåtet?

Läs gärna mer om hur recensionsprocessen går till här.

Dessa 10 VPN-leverantörer presterar bäst

De bäst presterande VPN-företagen sparar inga känsliga loggar som riskerar att identifiera er på webben. De döljer med andra ord era riktiga IP-nummer på ett effektivt sätt och tar inte mer betalt än nödvändigt.

Nog snackat – nu tar vi en kik på de 10 bästa VPN-tjänsterna:

#1 Cyberghost – en starkt presterande VPN-jätte

cyberghost-landningssida-696

Cyberghost är en rumänsk VPN-aktör som erbjuder 6.200+ servrar i 90+ länder, vilket gör dem till något av en bjässe på VPN-marknaden.

Egenutvecklade appar erbjuds för bland annat iOS, Android, Windows, Linux och Mac. Till och med router-installationerna går blixtsnabbt. Säkerhetsläget kartlades med hjälp av sammanlagt fem webbtjänster och som väntat fanns det ingenting att anmärka på. Utöver detta erbjuds även Kill Switch-funktionalitet för Windows, Mac och iOS. Tack vare detta smidiga lilla verktyg bryts all internettrafik automatiskt om vi skulle tappa kontakten med Cyberghosts servrar.

Fullt stöd finns även för Tor-webbläsaren och fildela kan vi göra på samtliga servrar. Det enda lilla kruxet är att vår webbtrafik filtreras via de nederländska servrarna när vi laddar ner torrenter, men detta gör ingenting då hastigheten inte påverkas ett jota. Sammanlagt utfördes hastighetstester i tre länder och Cyberghost klarade sig mycket bra även där.

Det går även finfint komma åt Netflix amerikanska utbud samt BBC iPlayer, och samtliga moderna säkerhetsprotokoll finns tillgängliga, inklusive: OpenVPN, PPTP samt L2TP/IPSec.

Prismässigt finns det heller inte någonting att klaga på – och om ni tecknar er för ett längre abonnemang kommer ni vansinnigt billigt undan.

Tillägg: Om ni klickar er vidare via våra länkar bjussar Cyberghost på två gratismånader, om ni tecknar er för tre år vill säga. Erbjudandet gäller tom. den 31 mars 2020.

FaktaInfo
Företagets säteRumänien
Antal servrar6200+ i 90+ länder
Appar förWin 10, Mac, iOS och Android
Kompatibel med routrarJa
Antal samtida enheter som tillåts7
Support viaWebbformulär, chatt och mail
FildelningTillåts
Låser upp NetflixJa
Låser upp BBC iPlayerJa
Låser upp SVT PlayJa
Pengarna tillbaka-garanti45 dagar
Pris från€2.45
WebbsidaCyberghost.com (recension)

#2 ExpressVPN – en säker gigant som klarar av allt

expressvpn-landningssida-liten

ExpressVPN slog upp sina dörrar år 2009 och har sitt säte i Brittiska Jungfruöarna. Allt som allt är företaget en av världens mest populära VPN-leverantörer, och efter att ha provkört tjänsten i några veckor förstår jag varför.

3000+ servrar erbjuds i 94+ länder och stöd ges för alla moderna VPN-protokoll, inklusive OpenVPN, IKEv2 samt IPsec.

Inga IP-, DNS- eller WebRTC-läckor kunde hittas och all programvara som testades var fria från både virus och diverse spionprogramvara.

Apparna är lättanvända och inbyggd Kill Switch-funktionalitet erbjuds för Windows, Mac och iOS. Netflix amerikanska utbud samt BBC iPlayer går att nå och vi kan fildela via Bittorrent- samt p2p-tekniken från vilken server vi än kopplar upp oss på.

Hastigheterna går heller inte av för hackor, och med handen på hjärtat erbjuder ExpressVPN ruskigt stabila servrar. Om ni inte tror mig – ta gärna en kik på recensionen.

Finns det någonting negativt att säga om VPN-jätten då? Nja, det är knappast någon budget-VPN vi snackar om. För att sammanfatta läget: ExpressVPN presterar perfekt inom precis varenda kategori, och då har de också rätt att ta ut en extra slant. Om det något saltade prisläget inte är något problem bör det här VPN-företaget ses som ett utmärkt alternativ.

FaktaInfo
Företagets säteBrittiska Jungfruöarna
Antal servrar3000+ i 94+ länder
Appar förWin 10, Mac, iOS och Android
Kompatibel med routrarJa
Antal samtida enheter som tillåts5
Support viaWebbformulär, chatt och mail
FildelningTillåts
Låser upp NetflixJa
Låser upp BBC iPlayerJa
Låser upp SVT PlayJa
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
Pris från:$6.67
WebbsidaExpressVPN.com (recension)

#3 OVPN – den bäst presterande svenska VPN-lösningen

ovpn-landningssida-696

OVPN är en helsvensk VPN-leverantör som erbjuder både kundsupport och appar på svenska. Alla halvtaskiga Google Translate-översättningar kan med andra ord slänga sig i närmsta vägg.

Men men, för att hamna på topplistan räcker det knappast med goda grammatikkunskaper: Den VPN-uppkoppling som erbjuds måste vara av toppklass, och som tur är presterade OVPN mycket bra inom nästan alla kategorier.

Serverparken växer kontinuerligt, och just nu är det 83+ sådana i 13+ länder som gäller. Säkerhetsmässigt förlitar de sig på OpenVPN-protokollet som får arbeta i tandem med AES 256-algoritmen, vilket känns som en riktigt logisk idé. Stöd ska för övrigt läggas till för WireGuard-protokollet, med där har de en bit kvar innan samma protokoll kan lanseras skarpt. I övrigt utfördes ett antal säkerhetstester, och precis som förväntat kunde inget fuffens identifieras, om man kan kalla diverse IP- och DNS-läckor för fuffens vill säga.

Allt som allt kan fyra enheter vara uppkopplade samtidigt, vilket är mer eller mindre standard. Kill Switch-funktionalitet hittar vi för Windows och Mac och fildelning via torrenting samt p2p stöds på samtliga servrar.

VPN-företagets servrar är inte snabbast i klassen, men vansinnigt stabila. Jag provkörde tjänsten i flera veckor och hastigheterna dippade nästan aldrig under 50 Mbps oavsett vilket land jag kopplade upp mig mot, vilket är unikt.

Nåväl. Vad ska vi klaga på då? BBC iPlayer kan inte överlistas och egenutvecklade appar på mobilsidan blir vi utan, men det är verkligen allt. OVPN ger sig dock inte. De förbättrar sig undan för undan, och snart har jag inte någonting att gnälla över. VPN-företaget låser numera upp Netflix (USA, Tyskland och Sverige) och alla tänkbara nordiska tv-plattformar såsom SVT Play, HBO Nordic, YLE Areena samt många fler. Och när det kommer till apparna ska mobila sådana (dvs. iOS- och Android-varianter) vara på ingång år 2020.

OVPN utmärker sig speciellt på en punkt, och det är när det kommer till säkerhetsläget. Inga känsliga loggar sparas! Servrarna har inte ens någon fysisk lagring (HDD/SSD), vilket innebär att OVPN-gänget aldrig har någonting vettigt att lämna ut om diverse upphovsrättsorganisationer eller dylikt knackar på. Utöver detta har de aldrig samarbetat med några sådana skummisar, och lär aldrig göra det heller.

Prismässigt kommer vi dessutom rätt billigt undan. Om ni tecknar er för 1+ år behöver ni bara pynta 49 kronor varje månad, vilket knappast är alltför blödigt.

FaktaInfo
Företagets säteSverige
Appar förWin 10, Mac, iOS och Android
Kompatibel med routrarJa
Antal servrar83+ i 13+ länder
Antal samtida enheter som tillåts4
Support viaWebbformulär, chatt och mail
FildelningTillåts
Låser upp NetflixJa
Låser upp BBC iPlayerNej
Låser upp SVT PlayJa
Pengarna tillbaka-garanti10 dagar
Pris från49 kr
WebbsidaOVPN.com (recension)

#4 IvacyVPN – ett överpresterande lågprisalternativ

landningssida-för-ivacyvpn

IvacyVPN är förmodligen något okända för oss svenskar, men jag har provkört VPN-tjänsten, tillsammans med omkring 60 andra vill säga – och var toknöjd.

Sammanlagt erbjuds 1000+ servrar i 100+ länder, inkl. Sverige, USA samt Storbritannien. Hastigheterna går det inte heller att klaga över (100+ Mbps i Sverige), och egenutvecklade appar finns tillgängliga för alla vanliga enheter, inklusive iOS, Android, Mac, Pc, routrar samt Linux.

Säkerhetsmässigt är det AES 256-kryptering som gäller, vilket är mer eller mindre branschstandard. Samtliga säkerhetstester som utfördes klarade IvacyVPN-gänget sig igenom utmärkt – de fick även beröm för att loggpolicyn var, och fortfarande är, helt vattentät.

Allt som allt är IvacyVPN en högpresterande VPN-leverantör som tack vare rabattkoden som ni hittar nedan blir ännu mer prisvärd.

Tillägg: Just är det ett påskerbjudande som gäller. Väl där kan ni skala av 20% på femårs-abonnemanget. Erbjudandet är tillfälligt och en rabattkod krävs. Ni kan läsa mer om hur ni går tillväga för att nyttja erbjudandet här.

FaktaInfo
Företagets säteSingapore
Antal servrar1000+ i 100+ länder
Appar förWin 10, Mac, iOS och Android
Kompatibel med routrarJa
Antal samtida enheter som tillåts5
Support viaWebbformulär, chatt och mail
FildelningTillåts
Låser upp NetflixJa
Låser upp BBC iPlayerJa
Låser upp SVT PlayJa
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
Pris från$1.33
WebbsidaIvacyVPN.com (recension)

#5 ZenmateVPN – ett starkt presenterande budgetval

zenmatevpn-landningssida-liten

Zenmate ägs av samma moderbolag som Cyberghost, dvs. Kape Technologies. Men trots detta finns det en lång rad olikheter VPN-företagen emellan. I korthet är Cyberghost mer av en premiumleverantör, medans Zenmate främst riktar in sig mot prismedvetna kunder.

Men men, stämmer den gamla ”man får det man betalar för”-dängan? I många fall – men inte här. ZenmateVPN presterar faktiskt bra eller mycket bra inom alla mätbara kategorier, även om de ligger en liten bit från det absoluta toppskiktet.

Mer specifikt är apparna välsvarvade som bara den, serverparken är dock inte lika tilltagen i jämförelse med VPN-jättarna direkt ovanför. Men det gör ingenting när det går undan så här pass bra. I övrigt presterar de utmärkt i många andra kategorier som bland annat rör  säkerhetsläget, loggpolicyn, stödet för fildelning, stödet för att låsa upp Netflix och BBC iPlayer – tillsammans med mycket mer. Zenmate kan beskrivas som ett mycket bra instegsalternativ för alla som vill ta del av en riktigt vass VPN-tjänst. Prisnivån har dessutom sänkts i ett antal omgångar – och mycket billigare än så här blir det nog aldrig.

FaktaInfo
Företagets säteTyskland
Antal servrar300+ i 30+ länder
Appar förWin 10, Mac, iOS och Android
Kompatibel med routrarJa
Antal samtida enheter som tillåts5
Support viaWebbformulär och mail
FildelningTillåts
Låser upp NetflixJa
Låser upp BBC iPlayerJa
Låser upp SVT PlayJa
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
Pris från€2.22
WebbsidaZenmate.com (recension)

#6 Surfshark – ett prisvärt VPN-alternativ med kvicka servrar

surfshark-landningssida-liten

Surfshark är en relativt nystartad VPN-leverantör som erbjuder 1.000+ servrar i 61+ länder och har sitt säte i Panama (schyssta datalagar).

Det säkerhetsmässigt starkaste alternativet som vi kan använda oss av består av en AES 256-krypterad uppkoppling via OpenVPN-protokollet, och jepp, detta funkar utmärkt via Surfshark. Stöd finns även för IKEv2, SSTP, PPTP samt L2TP/IPSec, vilket kan vara bra om din enhet inte stödjer OpenVPN-standarden.

Alla servrar som testades visade prov på bra hastigheter och det går även utmärkt att komma åt det amerikanska Netflixutbudet samt BBC iPlayer. Kill Switch-stöd hittar vi för Windows, Mac samt iOS och utöver detta ingår även en Multihop-funktion (vi surfar från flera VPN-servrar samtidigt – säkerheten ökar).

Surfshark är också av få VPN-leverantörer som tillåter oss att surfa från ett obegränsat antal enheter samtidigt. Tack vare detta behöver vi aldrig teckna oss för mer en ett konto för att kunna surfa anonymt.

Fildelning via torrenting och p2p fungerar utmärkt (och snabbt går det) och apparna är minimalistiska, lättanvända samt kvicka. Egenutvecklade appar erbjuds för Windows, Mac, Linux, iOS och Android och några säkerhetsbrister kunde inte hittas överhuvudtaget.

Men priset då? Då Surfshark fortfarande är relativt nya inom VPN-svängen vill de bygga upp en stor kundbas. Priset ni betalar är därför riktigt lågt, i synnerhet om ni kör på det längsta abonnemanget. 

Om vi ska hitta någonting negativt får vi leta länge och väl. Serverhastigheterna i USA stannade på omkring 45 Mbps nerströms, men det är trots allt ett hack över medelnivån.

OBS: Surfshark bjuder på en gratismånad om ni tecknar er för tvåårsabonnemanget. Erbjudandet gäller endast om ni klickar er vidare via VPNBasens länkar, och har inget slutdatum.

FaktaInfo
Företagets säteBrittiska Jungfruöarna
Antal servrar1.000+ i 61+ länder
Appar förWin 10, Mac, iOS och Android
Kompatibel med routrarJa
Antal samtida enheter som tillåtsObegränsat
Support viaWebbformulär, chatt och mail
FildelningTillåts
Låser upp NetflixJa
Låser upp BBC iPlayerJa
Låser upp SVT PlayJa
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
Pris från$1.99
WebbsidaSurfshark.com (recension)

#7 NordVPN – en av världens bästa VPN-lösningar

nordvpn-landningssida-liten

Panama-baserade NordVPN är världens största VPN-leverantör, åtminstone sett till den enorma serverparken. VPN-företaget förfogar över 5.600+ sådana in 61+ länder. Utöver detta erbjuds även dubbel kryptering som innebär att vi kan använda oss av två VPN-servrar samtidigt, vilket är underbart rent säkerhetsmässigt.

De egenutvecklade appar som erbjuds är lättanvända samt säkra och Kill Switch-funktionalitet hittar vi på både Windows- och Mac-appen.

På säkerhetsfronten finns det heller ingenting att klaga på. Inga IP-, DNS-, WebRTC-läckor eller annat fuffens kunde hittas i de säkerhetstester som utfördes. Ett fullt stöd finns även för att komma åt utländska streamingtjänster såsom BBC iPlayer samt Netflix amerikanska utbud.

Upp till sex pryttlar kan vara uppkopplade samtidigt mot ett och samma konto och enhetsstödet är enormt. Det kvittar vad du vill koppla upp: Android, iOS, Windows, Mac, Linux, Chrome OS, din router, NordVPN ger fullt stöd för allt. Om vi tecknar oss för ett längre abonnemang sticker även priset ner från €10.87/m till €3.17/m, vilket inte är helt fel.

Det enda negativa som går att hitta är att vi måste binda oss rätt länge för att kunna spara kosing. Men tack vare pengarna tillbaka-garantin som sträcker sig över 30 dagar bör detta inte vara några problem.

OBS: Tack vare ett tätt samarbete med NordVPN får ni tre månader gratis om ni väljer att klicka er vidare via länken nedan, eller här.

FaktaInfo
Företagets sätePanama
Antal servrar5600+ i 61+ länder
Appar förWin 10, Mac, iOS och Android
Kompatibel med routrarJa
Antal samtida enheter som tillåts6
Support viaWebbformulär, chatt och mail
FildelningTillåts
Låser upp NetflixJa
Låser upp BBC iPlayerJa
Låser upp SVT PlayJa
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
Pris från€3.17
WebbsidaNordVPN.com (recension)

#8 RUSVPN: En relativt stark nykomling

rusvpn-landningssida-liten

Låt inte namnet lura er, RUSVPN har ingenting med Ryssland att göra. Det här VPN-företaget har sitt säte i den Dominica, och presterade faktiskt över förväntan, trots att de är ganska nytillkomna inom VPN-svängen.

Vi inleder med att titta närmare på vad VPN-företaget gör rätt. En lång rad pålitliga VPN-protokoll finns på plats, fildela kan vi göra precis överallt och inga känsliga loggar sparas. Utöver detta gör VPN-apparna precis det de ska, men de kan vara något sparsmakade för expertanvändare. För att knyta ihop säcken ser prisnivån trevlig ut, och säkerhetsläget likaså.

Om vi istället fokuserar på de aspekter som inte var helt perfekta var kundsupport-gänget något svårväckt. VPN-servrarna var dessutom lite småtrötta, men till VPN-företagets försvar förbättrades hastighetsläget vid den andra mätningen.

Allt som allt gör RUSVPN så pass mycket rätt att de kan rekommenderas. Trots de små tillkortakommandena presterar de bättre än många av konkurrenterna.

FaktaInfo
Företagets säteDominica
Antal servrar330+ i 35+ länder
Appar förWin 10, Mac, iOS och Android
Kompatibel med routrarJa
Antal samtida enheter som tillåts5
Support viaWebbformulär, chatt och e-post
FildelningJa
Låser upp NetflixJa
Låser upp BBC iPlayerJa
Låser upp SVT PlayJa
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
Pris från$2.99
WebbsidaRUSVPN.com (recension)

#9 Trust.Zone – ett säkert och kvickt budgetalternativ

trustzone-liten

Seychelliska Trust.Zone utmärker sig främst på två sätt: Den låga prisnivån samt de kvicka serverhastigheterna (de presterar lika bra som Cyberghost – dvs. förstaalternativet på topplistan). Serverparken är inte överdrivet stor jämfört med jättarna, men det gör inget när det går undan såhär pass bra.

Egenutvecklade appar erbjuds för bland annat Windows, Mac, Android och Linux. Och samtliga av dessa erbjuder Kill Switch-funktionalitet.

Torrenting samt p2p tillåts på samtliga servrar och utöver detta går det även finfint att komma åt det amerikanska Netflix-utbudet samt BBC iPlayer.

Trust.Zone sviker heller inte på säkerhetssidan. Fullt stöd finns för att koppla upp sig via OpenVPN-protokollet med AES 256-kryptering. Som reservalternativ erbjuds även L2PT-protokollet, som inte går av för hackor det heller.

På minussidan då? Som vanligt när det kommer till de VPN-alternativ vi hittar på topplistan får vi rota långt ner i lådan för att hitta någonting negativt att säga. Någon egenutvecklad iOS-app erbjuds inte, men det är allt. Det tar verkligen emot att kritisera toppalternativen när de presterar såhär pass bra.

FaktaInfo
Företagets säteSeychellerna
Antal servrar164+ i 40+ länder
Appar förWin 10, Mac, iOS och Android
Kompatibel med routrarJa
Antal samtida enheter som tillåts5
Support viaWebbformulär
FildelningJa
Låser upp NetflixJa
Låser upp BBC iPlayerJa
Låser upp SVT PlayJa
Pengarna tillbaka-garanti10 dagar
Pris från$2.88
WebbsidaTrustZone.com (recension)

#10 ProtonVPN – en högpresterande VPN-aktör

protonvpn-landningssida-liten

Schweiziska ProtonVPN är grundat av ett gäng CERN-forskare, som även ligger bakom den bergsäkra e-posttjänsten Protonmail.

I korthet klarade ProtonVPN-gänget sig utmärkt i våra tester. Apparna är användarvänliga, alla viktiga säkerhetsprotokoll finns tillgängliga, säkerhetsläget är perfekt och loggpolicyn är fullkomligt vattentät.

Utöver detta är växer serverparken som bara den, och VPN-servrarna är dessutom betydligt kvickare än genomsnittet. Det är heller inga problem att låsa upp Netflix samt SVT Play, fildela kan vi göra överallt – och snabbt går det. Om ni vill komma i kontakt med kundsupporten är det webbformulär som gäller, och ett utförligt svar dimper i sådana fall ner efter ungefär en timme. Åtminstone enligt mina egna erfarenheter.

Prisläget då? Det ser ganska trevligt ut. Ni måste ha i åtanke att ProtonVPN vanligtvis inte betraktas som någon budgetleverantör. Här betalar ni för ett säkerhetsläge utöver det vanliga – och det är också det ni får. Sammanfattningsvis gör VPN-aktören en mycket bra prestation om vi tänker prisnivån kontra prestandan – och mer specifikt kan ProtonVPN rekommenderas helhjärtat.

FaktaInfo
Företagets säteSchweiz
Antal servrar628+ i 44+ länder
Appar förWin 10, Mac, iOS och Android
Kompatibel med routrarJa
Antal samtida enheter som tillåts6
Support viaWebbformulär och mail
FildelningTillåts
Låser upp NetflixJa
Låser upp BBC iPlayerJa
Låser upp SVT PlayJa
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
Pris från:$4.00
WebbsidaProtonVPN.com (recension)

Svar på vanliga frågor som rör VPN-tekniken

Vad är en VPN-tjänst?

En VPN, eller VPN-tjänst, kapslar in hela internetuppkopplingen och skapar en skyddande tunnel mellan er och VPN-leverantören. All internettrafik skyddas på ett mycket effektivt sätt, vilket innebär att era internetoperatörer (tex. Telia, Telenor eller Tele2 etc.) inte kan se vad ni gör på nätet.

Mer specifikt byter VPN-företagen ut era personliga identifierare på webben, dvs. era IP-nummer. Om tex. en internetoperatör, upphovsrättslobbyn eller en hacker fått tag på det anonyma IP-numret kan de inte göra någonting alls. Alla VPN-företag på topp 10-listan håller klaffen om någon konstig förfrågan skulle dyka upp på skrivbordet.

Med en VPN-uppkoppling i ryggen kan ni även byta era geografiska positioner. Om ni väljer att koppla upp er mot en brittisk server är det precis därifrån ni surfar. Tack vare detta kan en lång rad regionslåsta streamingplattformar låsas upp, såsom Netflix och BBC iPlayer, SVT Play, HBO Nordic, Viaplay, NRK och många fler.

Om vi grottar ner oss i den tekniska biten består en VPN-uppkoppling av två delar. Den första är det VPN-protokoll ni använder er av och den andra delen består av krypterings-protokollet. AES 256-algoritmen är den starkaste krypteringsformen och OpenVPN är det mest populära VPN-protokollet.

Är det lagligt att använda en VPN-tjänst?

Ja. VPN-tekniken fullt tillåten nästan överallt, inklusive Sverige förstås. Men i länder som tillämpar starka censurlagar är läget lite mer komplicerat. I följande länder är VPN-tjänster förbjudna:

 • Iran
 • Irak
 • Turkiet
 • Förenade Arabemiraten
 • Kina
 • Oman
 • Uganda
 • Nordkorea
 • Ryssland
 • Turkmenistan
 • Vitryssland

Många VPN-företag, såsom Cyberghost och NordVPN, har specialiserat sig på att göra era VPN-uppkopplingar osynliga i länder som förbjuder VPN-tekniken. Jag har kopplat upp mig mot VPN-nätverk i både Kina och Turkiet, och det fungerade hur bra som helst. Tänk bara på att hålla er borta från Tor-nätverket och inte skylta med att ni använder en VPN så borde det inte uppstå några problem.

Läs mer: I vilka länder är VPN-tekniken laglig – alla nationer har kartlagts

Kan Netflix och BBC iPlayer låsas upp?

Ja, det går alldeles utmärkt i ungefär 75% av fallen. Många VPN-företag klagar av att låsa upp i princip allt.

Innan 2016 kunde alla VPN-företag överlista både Netflix och BBC iPlayer på ett nafs. Den tiden är dock förbi, och det är Hollywoods fel att så är fallet. Då mediebolagen vill kunna sälja exakt samma material (tex. en tv-serie) till flera olika regioner måste många större tv-plattformar låsa ute allt eller delar av sitt material för kunder som bor i ”fel” länder.

I slutet av 2016 fick Netflix ta emot en hel del kritik för att de bugat och bockat för Hollywood. Men trots det valde streamingjättens vd att mopsa upp sig vid ett investeringsmöte, där han hade följande att säga:

”Det är bara en liten och högljudd minoritet som vill kunna låsa upp Netflix, det är inget att bry sig om”

Där hade han dock fel. Många VPN-företag var redo att ta upp kampen. Torguards vd kontrade på ett ganska snyggt sätt:

”Netflix will be pushing this plan forward soon, and when that happens, TorGuard will immediately deploy new server IP addresses so users can still bypass blocks.”

Många (men långtifrån alla) större VPN-företag har resurser och kunnande nog att överlista tv-plattformarnas fula tricks. Det hjälper inte ett dyft att många streamingplattformar har infört starka brandväggar för att VPN-företagen inte ska kunna ”lura systemet”. Själva förloppet kan beskrivas som lite av en katt och råtta-lek där de större VPN-företagen ofta vinner och de mindre VPN-aktörerna vanligtvis åker på storstryk.

Passar en VPN för fildelning?

Svaret är ett rungande ja. Då VPN-företagen byter ut våra riktiga IP-nummer mot anonyma sådana kan upphovsrättslobbyn inte komma och kladda med sina smetiga fingrar. Alla VPN-aktörer värt sitt salt håller klaffen om upphovsrättslobbyn försöker begära ut kunduppgifter. OVPN ett exempel. De släpper regelbundna transperensrapporter som alla berättar exakt samma sak – att de aldrig tjallar på sina kunder.

ovpn-upphovsrättslobbyn

Är det osäkert att fildela utan en VPN?

Ja, och det finns två orsaker till att så är fallet. Men innan jag snackar mer om dem måste vi gå igenom hur Bittorrentprotokollet är uppbyggt.

Bittorrentprotokollet är underbart, det kan vi inte komma ifrån. Men det har en stor svaghet. När ni laddar ner en torrent skyltar ni med era riktiga IP-nummer, och det är inte bra alls.

Då alla internetoperatörer måste spåra sina användare och tvingas lätta på locket om upphovsrättslobbyn kommer och knackar på är problemet med kravbreven fortfarande stort. Det spelar ingen roll om ni är skyldiga eller inte. Då upphovsrättslobbyn allierat sig med skumma advokatbyråer väljer många att betala kravbreven för att få saken ur världen.

Men gör inte det för allt i världen. Upphovsrättslobbyn gillar att gapa och hota, men några fildelare har de inte åtalat. Förmodligen då ett IP-nummer väger ganska lätt i rättssammanhang. Jag väljer att använda en VPN istället för att på så sätt kunna ge ett stort långfinger åt hela utpressningsbranschen, och det borde ni också göra.

Utöver detta kan cyberbrottslingar och hackers hitta på mycket bus om de får tillgång till era riktiga IP-nummer. Men om ni döljer er via en VPN kan de inte göra ett jota. Då får de ett anonymt IP-nummer uppkört i ansiktet, och den informationen är fullkomligt värdelös.

Hur ser VPN-företagen på fildelning?

Det varierar. Hos vissa VPN-företag (tex. Cyberghost, NordVPN och Perfect Privacy) kan ni fildela precis överallt. Andra VPN-aktörer har valt att öronmärka ett gäng p2p-servrar för just det ändamålet, och det kan beskrivas som en bra – men inte helt perfekt lösning. 

Vissa VPN-företag säger dock stopp och belägg när det kommer till fildelning. F-Secure Freedome är ett exempel. Men det är lyckligtvis ganska få VPN-företag som har den tråkiga inställningen, och själv skulle jag inte röra Freedome om de så slängde VPN-tjänsten efter mig.

Sparar VPN-företagen några loggar?

Ja. Alla VPN-aktörer sparar loggar, annars skulle de inte kunna leverera en fungerande tjänst. Det intressanta är huruvida loggarna kan räknas som känsliga eller inte. För att ni ska kunna få reda på det måste loggavtalen granskas, och det har jag gjort i precis varenda recension. De VPN-företag som sparar känsliga eller för många uppgifter straffas rejält – det kan ni lita på.

Vilka typer av loggar sparas?

I korta drag kan loggarna delas upp i två kategorier: känsliga och onödiga.

De känsliga loggarna består av tex. IP-adresser, DNS-förfrågningar och annat som kan röja er identitet. VPN-företag som lägger vantarna på sådana typer av uppgifter är inte vatten värda.

Efter det hittar vi de onödiga loggarna, som bland annat består av tidsstämplar och bandbreddsloggar. Tidsstämplarna visar när VPN-anslutningen påbörjades och när den avslutades, och bandbreddsloggarna visar hur mycket data ni förbrukat. Det är ingen dödssynd om VPN-företagen sparar någon enstaka onödig uppgift, men det är inte heller någon fjäder i hatten då många VPN-aktörer väljer att lägga vantarna på så lite det bara går.

Vad är en VPN-router?

En VPN-router är en helt vanlig router som bestyckats med en VPN-tjänst. Om ni väljer att gå den vägen skyddas alla enheter som kopplas upp per automatik, och ni kan samtidigt glömma allt vad VPN-appar heter – åtminstone när ni surfar på hemmaplan.

Många VPN-aktörer kör dessutom med enhetsbegränsningar och kan säga: ”Ni får bara koppla upp X antal enheter på en och samma gång”. Men med en VPN-router i ryggen behöver ni inte bry er om den ramsan då en router alltid bara räknas som en enhet.

Med en VPN-skyddad internetspridare kan ni även skydda lite mer svåruppkopplade enheter såsom spelkonsoler, Chromecast-stickor och smarta TV-apparater. Om ni vill lära er mer om VPN-routrar finns en mycket fiffig guide tillgänglig precis här.

En gratis VPN – är det någonting att ha?

Nej. Den gamla dängan: ”Om någonting är gratis är det du som är produkten” gäller även inom VPN-svängen. Många renodlade gratisalternativ underpresterar, och är i värsta fall farliga.

VPN-alternativ som inte tar betalt för sig får inte in några pengar via prenumerationsavgifter. Det säger sig självt. De tjänar pengar genom att bjuda på störande reklam samt genom att sälja all användardata till skumma reklaminstitut.

De värsta i högen, såsom Betternet, har till och med installerat virus och spionprogram på användarnas datorer för att tjäna lite mer kosing. När det uppmärksammades fick de sig en knäpp på näsan av den amerikanska handelskommissionen.

Hur mycket kostar en VPN-tjänst?

En högpresterande VPN-tjänst brukar landa på mellan 20 till 70 kronor i månaden. För att nämna två exempel lägger Surfshark sig ruskigt lågt med sina ca. 20 kronor i månaden medans Perfect Privacy kostar närmare 70 kronor per månad.

En sak stämmer för nästan alla VPN-leverantörer – ju längre ni binder upp er desto billigare blir det. Jag rekommenderar att ni tecknar er för det längsta alternativet för att på så sätt pressa ner priset en smula. Om ni inte skulle vara nöjda kan ni trots allt välja att nyttja pengarna tillbaka-garantin, som oftast är giltig under en månad. 

När det kommer till den aspekten är Cyberghost bäst i gänget. Deras pengarna tillbaka-garanti sträcker sig över 45 dagar, och i skrivande stund är det ingen konkurrent som slår dem på fingrarna där.

Tips: Vissa VPN-leverantörer erbjuder riskfria prova på-konton där du ibland inte ens behöver registrera några betaluppgifter. Hela listan hittar ni här.

Vad är skillnaden mellan en dyr och en billig VPN?

Prisnivån säger inte allt. För att nämna ett exempel piskar Surfshark 95 procent av konkurrenterna, trots att VPN-tjänsten är billig som bara den. Det är helheten som är viktigast – inte prisnivån.

Hur påverkas hastighetsläget av en VPN?

Hastigheten kan minska med några procent då ett extra krypteringslager läggs till, men om ni väljer något av de mest högpresterande VPN-alternativen är hastighetsminskningen minimal.

Det finns även en chans att hastigheten ökar då många operatörer väljer att strypa era internetuppkopplingar under de tidpunkter då nätet är som mest belastat. Mer specifikt rör det sig oftast om kvällar och helger då många väljer att kika på bandbreddsslukande tjänster såsom Netflix, HBO Nordic, Youtube och Viaplay.

Denna ganska fula manöver är helt laglig och finns ofta angiven i operatörernas användaravtal. Så här förklarar Telia det hela:

”Telia vidtar åtgärder i nätet för att undvika överbelastning. Sådana åtgärder kan avse prioritering eller annan särskild hantering av viss trafik. De åtgärder som vidtas kan påverka vissa tjänsters kvalitet, t.ex. i form av tillfälligt reducerad hastighet.”

Där har vi det, svart på vitt. Operatörerna kan strypa vilka tjänster de vill – när de vill, och så länge ni godkänt användaravtalen har ni ingenting att sätta emot. Men men, precis som vanligt kommer VPN-tekniken med en hjälpande hand. Då hela internetuppkopplingen kapslas in i en skyddad tunnel kan internetoperatörerna inte se vad ni pysslar med, och då blir det snudd på omöjligt att begränsa uppkopplingshastigheten.

Jag kan inte stå här och garantera att hastighetsläget förbättras, men chansen är faktiskt ganska stor att så blir fallet.

Finns det några risker med att använda en VPN-tjänst?

Nej, inte om ni sköter er. Ett fåtal VPN-användare väljer att utnyttja anonymiteten för att bete sig illa – och det är aldrig okej. Men hackers, cyberbrottslingar och andra ljusskygga individer brukar dock kastas ut ganska omgående.

I korta drag – om ni beter er som vettiga människor på webben har ni ingenting att oroa er över. Den enda risken står gratistjänsterna för, som i sin tur säljer användardata och i värsta fall infekterar era enheter med virus.

Men turligt nog är VPN-företag som haffas med byxorna nere kortvariga. Om någon VPN-leverantör skulle missköta sig hör ni det direkt via bloggen.

En kort sammanfattning

I tabellen nedan ser ni hur VPN-leverantörerna klarat sig på ett kortfattat sätt. Länkarna leder till recensionerna.

PS: Glöm inte att scrolla åt höger -> för att se alla attributen.

VPN-leverantörLoggpolicyTorrentingHastighetSäkerhetsläckorMax. samtida enheterNetflix (USA)BBC iPlayerServrar/LänderKill Switch för:Företagets säteEyes-samerbetet
#1 CyberghostInga loggar sparasTillåts och uppmuntrasSnabbNej7JaJa6200+ i 90+ länderWindows, Mac, iOSRumänienUtanför
#2 ExpressVPNInga loggar sparasTillåts och uppmuntrasSnabbNej5JaJa3000+ i 94+ länderWindows, Mac, iOSBrittiska JungfruöarnaUtanför
#3 OVPNInga loggar sparasTillåts och uppmuntrasSnabbNej4JaNej83+ i 13+ länderWindows, AndroidSverige14 Eyes
#4 IvacyVPNInga loggar sparasTillåtsSnabbNej5JaJa1000+ i 100+ länderWindows, MacSingapore14 Eyes
#5 ZenmateVPNInga loggar sparasTillåts och uppmuntrasSnabbNej5JaJa300+ i 30+ länderWindows, Mac, iOSTyskland14 Eyes
#6 SurfsharkInga loggar sparasTillåts och uppmuntrasSnabbNejObegr.JaJa1.000+ i 61+ länderWindows, Mac, iOSBrittiska JungfruöarnaUtanför
#7 NordVPNInga loggar sparasTillåts och uppmuntrasSnabbNej6JaJa5600+ i 61+ länderWindows, MacPanamaUtanför
#8 RUSVPNInga loggar sparasTillåts och uppmuntrasSnabbNej5JaJa330+ i 35+ länderWindows, Mac, iOS och AndroidDominicaUtanför
#9 Trust.ZoneInga loggar sparasTillåts och uppmuntrasSnabbNej5JaJa164+ i 40+ länderWindowsSeychellernaUtanför
#10 ProtonVPNInga loggar sparasTillåts och uppmuntrasSnabbNej1-10JaJa387+/32Windows, MacSchweizUtanför
#11 GooseVPNInga loggar sparasTillåts och uppmuntrasSnabbNejObegr.JaJa114+ i 32+ länderWindows, Mac, iOSNederländerna9 Eyes
#12 VyprVPNInga loggar sparasTillåtsAcceptabelNej5JaJa700+ i 70+ länderWindows, Mac, AndroidSchweizUtanför
#13 AnonymousVPNInga loggar sparasTillåtsSnabbNejObegränsatJaJa25+ i 25+ länderWindows och AndroidSeychellernaUtanför
#14 Perfect PrivacyInga loggar sparasTillåts och uppmuntrasSnabbNejObegr.JaJa55+ i 24+ länderWindows, MacSchweizUtanför
#15 IPVanishInga loggar sparasTillåtsSnabbNej10JaJa1300+ i 75+ länderWindows och MacUSA5 Eyes
#16 CactusVPNInga loggar sparasTillåtsSnabbNej5JaJa27+ i 17+ länderWindows, MacMoldavienUtanför
#17 TunnelbearInga loggar sparasTillåts och uppmuntrasSnabbNej5NejNej350+ i 22+ länderWindows, MacKanada5 Eyes
#19 AzireVPNInga loggar sparasTillåtsSnabbNej5JaJa32+ i 9+ länderAndroidSverige14 Eyes
#18 SaferVPNInga loggar sparasTillåtsAcceptabelNej5JaJa700+ i 34+ länderWindows, MacIsrael14 Eyes (rykte)
#20 ZoogVPNInga loggar sparasTillåts och uppmuntrasSnabbNej5JaJa38+ i 28+ länderWindows, Mac, iOSGreklandUtanför
#21 VPNBaronInga loggar sparasTillåtsSnabbNej5JaNej32+ i 12+ länderWindowsRumänienUtanför
#22 PureVPNInga loggar sparasTillåtsAcceptabelNej5JaJa2000+ i 140+ länderWindows, Mac, AndroidHongkongUtanför
#23 WindscribeInga loggar sparasTillåtsSnabbNej5JaJa480+ i 60+ länderWindowsKanada5 Eyes
#24 FastestVPNInga loggar sparasTillåts och uppmuntrasSnabbNej10NejNej128+ i 28+ länderWindows, Mac, iOSCaymanöarnaUtanför
#25 UltraVPNInga loggar sparasTillåts och uppmuntrasSnabbNej15JaNej1.000+ i 100+ länderWindows, MacStorbritannien5 Eyes
#26 MullvadInga loggar sparasTillåtsAcceptabelNej5NejJa400+ i 39+ länderWindowsSverige14 Eyes
#27 CeloVPNInga loggar sparasTillåtsAcceptabelNej8JaNej18+ i 15+ länderWindowsAustralien5 Eyes
#28 VPN UnlimitedInga loggar sparasTillåtsSnabbNej5-10JaJa400+ i 80+ länderWindows, Mac, iOS, AndroidUSA5 Eyes
#29 SwitchVPNInga loggar sparasTillåts och uppmuntrasSnabbNej2-5JaJa220+ i 38+ länderWindows, MacUSA5 Eyes
#30 VeePNInga loggar sparasTillåtsSnabbNej10JaJa2500+ i 42+ länderWindows, Mac, iOSPanamaUtanför
#31 PIAInga loggar sparasTillåts och uppmuntrasSnabbNej5JaJa3245+ i 33+ länderWindows, MacUSA5 Eyes
#32 ibVPNInga loggar sparasTillåts och uppmuntrasAcceptabelNej5JaJa180+ i 50+ länderWindows, MacRumänienUtanför
#33 StrongVPNInga loggar sparasTillåts och uppmuntrasSnabbNej5JaJa950+ i 30+ länderWindows, MacUSA5 Eyes
#34 PrivateVPNInga loggar sparasTillåtsSnabbNej6JaJa150+ i 60+ länderWindowsSverige14 Eyes
#35 HideIPVPNInga loggar sparasTillåtsSnabbNej3JaJa29+ i 11+ länderWindows, MacUSA5 Eyes
#36 BoxPNInga loggar sparasTillåtsAcceptabelNej5JaJa200+ i 32+ länderWindowsSeychellernaUtanför
#37 LimeVPNInga loggar sparasTillåtsSnabbNejObegr.JaNej20+ i 18+ länderWindows, Mac, iOSSingapore14 Eyes (rykte)
#38 Hotspot ShieldInga loggar sparasTillåtsAcceptabelNej5JaJa3200+ i 70+ länderWindowsUSA5 Eyes
#39 FrootVPNInga loggar sparasTillåts och uppmuntrasLångsamNej5JaJa47+ i 35+ länderWindowsSverige14 Eyes
#40 TorGuardInga loggar sparasTillåts och uppmuntrasAcceptabelNej5JaJa3000+ i 55+ länderWindows, MacUSA5 Eyes
#41 AnonineInga loggar sparasTillåtsAcceptabelNej5JaJa150+ i 34+ länderWindowsSeychellernaUtanför
#42 AirVPNInga loggar sparasTillåtsSnabbNej5JaJa237+ i 20+ länderWindowsItalien14 Eyes
#43 Easy Hide IPMedioker loggpolicyTillåtsAcceptabelNej3JaJa150+ i 26+ länderWindowsSeychellernaUtanför
#44 OneVPNInga loggar sparasTillåtsAcceptabelNej5NejJa390+ i 57+ länderWindows, MacHongkongUtanför
#45 ProXPNInga loggar sparasTillåtsSnabbNej4JaJa15+ i 10+ länderWindows, MacNederländerna9 Eyes
#46 VPN.acInga loggar sparasTillåtsSnabbNej6NejNej89+ i 21+ länderWindows, Mac, Android, iOSRumänienUtanför
#47 Hide.meInga loggar sparasTillåtsSnabbNej5NejNej160+ i 55+ länderWindows, Mac, iOS, AndroidMalaysiaUtanför
#48 VPNAreaInga loggar sparasTillåtsSnabbNej6JaJa212+ i 70+ länderWindows, MacBulgarienUtanför
#49 BolehVPNInga loggar sparasTillåtsAcceptabelNej3JaNej35+ i 12+ länderWindows, Mac, iOSMalaysiaUtanför
#50 VPNSecureInga loggar sparasTillåtsAcceptabelNej5JaJa79+ i 48+ länderWindows, MacAustralien5 Eyes
#51 TigerVPNInga loggar sparasTillåtsAcceptabelNej5NejNej300+ i 42+ länderWindowsSlovakienUtanför
#52 VPNTunnelInga loggar sparasTillåtsAcceptabelNej5JaJa800+ i 31+ länderWindows, Mac, iOSSeychellernaUtanför
#53 Hide My IPKänsliga loggar sparasTillåtsAcceptabelNej5NejNejX i 123+ städerWindows, Mac, Android, LinuxUSA5 Eyes
#54 SpyoffInga loggar sparasTillåtsAcceptabelJaObegr.JaNej1000+ i 50+ länderWindows, MacSan MarinoUtanför
#55 RapidVPNInga loggar sparasTillåtsLångsamNej2NejNej20+ i 6+ länderWindows, Mac, AndroidStorbritannien5 Eyes
#56 AceVPNMedioker loggpolicyTillåtsLångsamNej1JaJa50+ i 25+ länderWindows, MacUSA5 Eyes
#57 VPNHubInga loggar sparasTillåts men avrådsAcceptabelNej6JaJa800+ i 49+ länderWindows, Mac, AndroidUSA5 Eyes
#58 SlickVPNInga loggar sparasTillåtsSnabbNej5JaNej150+ i 40+ länderWindows och MacUSA5 Eyes
#59 Avast SecurelineMedioker loggpolicyTillåtsSnabbNej5NejNej55+ i 34+ länderWindows och MacTjeckienUtanför
#60 HideMyAssSparar känsliga loggarTillåts men avrådsSnabbNej5NejNej850+ i 190+ länderWindows, Mac och AndroidStorbritannien5 Eyes
#61 F-Secure FreedomeMedioker loggpolicyFörbjudsAcceptabelNej7NejJa22+ i 21 länderWindows, MacFinlandUtanför
#62 OperaVPNMedioker loggpolicyOmöjligtLångsamJa1NejNejOkäntNejNorge9 Eyes
#63 BetternetMedioker loggpolicyOmöjligtLångsamNej5NejNej11+ i 10+ länderNejKanada5 Eyes

Starka utmanare – plats 11 till 25

Nu när de tio bäst presterande VPN-leverantörerna har fått en stund i rampljuset är det dags att visa upp ytterligare ett gäng högpresterande alternativ. De VPN-leverantörer som ni hittar nedan presterar bra eller mycket bra inom många kategorier. Och vem vet – somliga av dem norpar kanske åt sig en bättre position inom kort?

#11 GooseVPN – en pigg uppstickare

goosevpn-landningssida-696x

Nederländska GooseVPN är en medelstor, och i mina ögon lite förbisedd VPN-leverantör. Men de behöver knappast skämmas för sig. Företaget erbjuder 114+ servrar i 32+ länder, och de maskiner jag kopplade upp mig mot var rappa som bara den. Vad sägs om en nerladdningshastighet på omkring 230 Mbps i Sverige? Där slår de till och med Cyberghost på fingrarna.

Företaget erbjuder egenutvecklade appar för Windows, Mac, iOS samt Android, och det går även bra att koppla upp smarta TV-apparater, routrar samt Chrome OS- och Rasberry Pi-enheter.

En annan sak som gör GooseVPN unik är att de inte har satt någon gräns på hur många enheter vi kan koppla upp samtidigt. Ett ”obegränsat antal” uppkopplade enheter brukar förvisso oftast betyda omkring 20-25 stycken. Om vi använder fler uppkopplingar än så är risken stor att vi blir kontaktade av kundsupporten som förmodligen undrar vad vi håller på med.

Säkerhetsmässigt finns det heller ingenting att anmärka på och det går även bra att komma åt Netflix amerikanska utbud om vi kopplar upp oss mot en nordamerikansk server. Torrenting och p2p tillåts på samtliga servrar och när en test-torrent hyvlades ner gick det undan rejält (25.1 MiB/s nerströms – ca. 211 Mbps.)

Men vad ska vi klaga på då? Det enda som jag uppmärksammade var att BBC iPlayer inte fungerade på de brittiska servrarna samt att det inte går att betala via Bitcoin. Utöver det – nada.

Prisläget är dessutom mycket bra, och ni borde för övrigt satsa på det längsta abonnemanget för att kunna tjäna en hacka.

FaktaInfo
Företagets säteNederländerna
Antal servrar114+ i 32+ länder
Appar förWin 10, Mac, iOS och Android
Kompatibel med routrarJa
Antal samtida enheter som tillåtsObegränsat
Support viaWebbformulär, chatt och e-post
FildelningJa
Låser upp NetflixJa
Låser upp BBC iPlayerNej
Låser upp SVT PlayJa
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
Pris från$2.99
WebbsidaGooseVPN.com (recension)

#12 VyprVPN – ett av världens säkraste VPN-alternativ

vyprvpn-logo-landningssida-liten-bild

VyprVPN är ett mycket bra val, i synnerhet för streamingfantaster som vill kunna ta del av Netflix fullständiga utbud samt BBC iPlayer. Själva VPN-uppkopplingen har alltid betraktats som bergsäker, men stödet för fildelning samt streaming har tidigare varit lite sisådär. Men som vi konstaterar längst upp – VyprVPN-gänget har skärpt till sig rejält, och kan därför rekommenderas helhjärtat.

Sammanlagt erbjuds två typer av VPN-paket: Standard och Premium. Standard-varianten bör räcka för de flesta, men då blir vi samtidigt utan Chameleon-protokollet och vi får även nöja oss med tre samtida uppkopplingar.

I övrigt klarade VyprVPN sig utmärkt i de tester som utfördes. Inga säkerhetsläckor kunde identifieras, de appar som provkördes var både säkra och användarvänliga, kundservice-gänget håller måttet och prisnivån är utmärkt med tanke på allt som ingår.

Tips: Oavsett vilket VPN-alternativ ni väljer bjussar vi på 25% rabatt om ni klickar er vidare via någon av våra länkar.

FaktaInfo
Företagets säteSchweiz
Antal servrar700+ i 70+ länder
Appar förWin 10, Mac, iOS och Android
Kompatibel med routrarJa
Antal samtida enheter som tillåts5
Support viaWebbformulär, chatt och mail
FildelningTillåts
Låser upp NetflixJa
Låser upp BBC iPlayerJa
Låser upp SVT PlayJa
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
Pris från$2.50
WebbsidaVyprVPN.com (recension)

#13 AnonymousVPN: Ett starkt VPN-alternativ

anonymousvpn-landningssida-liten

Vem har vi här, om inte ”Dude”, AnonymousVPN:s officiella maskot. Han lovar att hålla oss säkra och kan beskrivas som en tystlåten rackare. Han avslöjar inte ens sitt riktiga namn, och inte våra heller för den delen.

VPN-företaget har sitt säte i Seychellerna och ägs av Anonymous VPN LTD. Humor verkar knappast vara någon bristvara, men klarar de av att hålla oss säkra online? Ja, skulle jag säga. AnonymousVPN presterar utmärkt i nästan alla kategorier.

En bra mix av VPN-protokoll är på plats (PPTP, L2PT och OpenVPN), fildela kan vi göra överallt och apparna är riktigt fiffiga. Utöver detta gör supportgänget ett utmärkt jobb och säkerhetsläget ser riktigt bra ut.

Men men. Alla mynt har två sidor. Finns det någonting att klaga på? Jepp. Det finns det. Netflix samt BBC iPlayer kan inte överlistas och prisläget är snäppet högt. Men det är verkligen allt. Mer specifikt är AnonymousVPN ett bra, men inte superbra VPN-alternativ.

FaktaInfo
Företagets säteSeychellerna
Antal servrar25+ i 25+ länder
Appar förWin 10, Mac, iOS och Android
Kompatibel med routrarJa
Antal samtida enheter som tillåtsObegränsat
Support viaE-post och webbformulär
FildelningJa
Låser upp NetflixNej
Låser upp BBC iPlayerNej
Låser upp SVT PlayJa
Pengarna tillbaka-garanti14 dagar
Pris från$5.75
WebbsidaAnonymousVPN.org (recension)

#14 Perfect Privacy – snabba och säkra – helt enkelt

perfect-privacy-logo-landningssida-696x

Med tanke på namnet borde säkerhetsläget vara på topp, och jepp – det är det. Schweiziska Perfect Privacy erbjuder en supersäker uppkoppling med fullt stöd för OpenVPN-protokollet tillsammans med AES 256-kryptering (bättre än så blir det inte). I reservlistan hittar vi även IPSec, SOCKS5 och PPTP.

Men nu till det bästa:

Ett obegränsat antal (ok, nu håller vi i oss, 20 till 25) enheter kan kopplas upp på en och samma gång. Med andra ord kan vi koppla upp ett enormt stort gäng enheter utan att behöva logga in och ut i tid och otid. Ett fullt stöd finns för följande enheter och operativsystem: Windows, Linux, Mac, iOS eller Android samt routrar.

Det går även finfint att komma åt Tor-nätverket samt Netflix amerikanska utbud. Utöver detta kan vi också fildela hej vilt på samtliga servrar, och fort går det (23.7 MiB/s – ca. 199 Mbps).

Som fildelningshastigheten hintar om är även serverhastigheterna på topp, och all programvara som testades var både lättanvänd och säker.

Nog med fjäsk! Finns det någonting att anmärka på då? Egentligen inte, men för sakens skull kan jag slå ner på två saker. Prisnivån kan uppfattas som hög ($8.95 – $12.99), men med tanke på alla säkerhetsfunktioner som ingår (mer om detta i recensionen – ingen slår Perfect Privacy på fingrarna där) är prisläget trots allt bra. Annars skulle de aldrig ha hamnat så här pass högt upp på topplistan. Utöver detta finns inget stöd för att komma åt BBC iPlayer i nuläget, men med lite tur överlistar de även britterna i framtiden.

FaktaInfo
Företagets säteSchweiz
Antal servrar55+ i 24+ länder
Appar förWin 10, Mac, iOS och Android
Kompatibel med routrarJa
Antal samtida enheter som tillåtsObegränsat
Support viaWebbformulär och mail
FildelningJa
Låser upp NetflixJa
Låser upp BBC iPlayerNej
Låser upp SVT PlayJa
Pengarna tillbaka-garanti7 dagar
Pris från$8.95
WebbsidaPerfectPrivacy.com (recension)

#15 IPVanish – en högpresterande VPN-veteran

ipvanish-logo-landningssida-696x

IPVanish-gänget gör mycket rätt, som ni kommer få reda på snart. Sammanlagt erbjuds 1.300+ servrar i 75+ länder och alla moderna VPN-protokoll finns tillgängliga tillsammans med AES 256-kryptering. Allt som allt kan vi koppla upp 10 enheter samtidigt mot ett och samma konto och egenutvecklade appar erbjuds för Windows, Mac, Android och iOS.

Servrarna är kvicka och fullt stöd ges även för att vi ska kunna komma åt utländska streamingtjänster såsom Netflix och BBC iPlayer. Utöver detta kan vi också fildela hej vilt på samtliga servrar, vilket knappast är helt fel.

Men men, även solen har sina fläckar, som det så fint heter. Det enda jag kan klaga på är att prisnivån inte är superlåg. $6.49 – $10 i månaden är lite i det högsta laget. Men med tanke på att det är en högpresterande rackare vi snackar om kan prisnivån knappast räknas som hög.

FaktaInfo
Företagets säteUSA
Antal servrar1300+ i 75+ länder
Appar förWin 10, Mac, iOS och Android
Kompatibel med routrarJa
Antal samtida enheter som tillåts10
Support viaWebbformulär, chatt och e-post
FildelningJa
Låser upp NetflixJa
Låser upp BBC iPlayerJa
Låser upp SVT PlayJa
Pengarna tillbaka-garanti7 dagar
Pris från$6.49
WebbsidaIPVanish.com (recension)

#16 CactusVPN – liten men effektiv som få

cactusvpn-logo-landningssida-696x-1

CactusVPN är med sina 27+ servrar i 17+ länder en mindre spelare inom VPN-branschen, men det märks inte. Servrarna är urkvicka och under recensionstillfället var det alltid 100+ Mbps som gällde i hela Europa.

Utöver detta är loggpolicyn benhård: Inga känsliga loggar sparas, och några säkerhetsbrister kunde heller inte hittas. Stöd finns även för alla moderna VPN-protokoll inklusive OpenVPN, IKEv2, PPTP, L2TP/IPSec samt SoftEther.

Torrenting- och p2p-trafik är tillåtet på samtliga servrar och tack vare DNS-tjänsten (som ingår) är det heller inga problem att komma åt vare sig Netflix (USA), SVT Play eller BBC iPlayer.

Den gamla reklamdängan: ”Är man inte störst får man anstränga sig mer”, stämmer in vansinnigt bra på CactusVPN, som rekommenderas helhjärtat.

FaktaInfo
Företagets säteMoldavien
Antal servrar27+ i 17+ länder
Appar förWin 10, Mac, iOS och Android
Kompatibel med routrarJa
Antal samtida enheter som tillåts5
Support viaWebbformulär, chatt och mail
FildelningJa
Låser upp NetflixJa
Låser upp BBC iPlayerJa
Låser upp SVT PlayJa
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
Pris från$5.99 (SmartDNS + VPN)
WebbsidaCactusVPN.com (recension)

#17 Tunnelbear – ett smart val för fildelare

tunnelbear-logo-landningssida-696x

Kanadensarna kan tydligen göra mer än att lira hockey. I samma land har det mycket populära VPN-företaget Tunnelbear sitt säte.

Loggpolicyn är helt vattentät, inga säkerhetsbrister kunde identifieras och företaget har till och med granskats av en extern säkerhetsfirma för att kunna bevisa att de håller vad de lovar säkerhetsmässigt.

Apropå säkerhet erbjuds stöd för OpenVPN, IPSec (för iOS) samt AES 256-kryptering. Bättre än så blir det inte. Egenutvecklad programvara finns tillgänglig för Windows, Mac, iOS samt Android och upp till fem enheter kan vara uppkopplade samtidigt mot ett och samma konto. Kill Switch-stöd hittar vi för övrigt till Windows och Mac.

Apparna är både snygga samt användarvänliga och det är svårt att inte bli kär i den urgulliga björnen som ryter till när vi byter server (ljudet går lyckligtvis att stänga av då det kan bli lite jobbigt efter det 76:e vrålet).

Ett ställe där Tunnelbear utmärker sig rejält är när det kommer till stödet för torrenting och p2p. Denna ädla hobby kan vi ägna oss åt på samtliga servrar och den testfil som laddades ner via qBittorent höll en vansinnigt bra hastighet nerströms – dvs. 26.3 MiB/s (ca. 221 Mbps).

Det enda vi kan klaga på är att det inte går att komma åt Netflix amerikanska utbud samt BBC iPlayer, men med lite tur kan det komma att ändras i framtiden.

Prisnivån ligger ungefär i linje med vad konkurrenterna tar ut för sina tjänster ($4.99 – $9.99), och allt som allt är Tunnelbear ett toppval.

FaktaInfo
Företagets säteKanada
Antal servrar350+ i 22+ länder
Appar förWin 10, Mac, iOS och Android
Kompatibel med routrarJa
Kompatibel med routrarNej
Antal samtida enheter som tillåts5
Support viaWebbformulär och mail
FildelningTillåts
Låser upp NetflixNej
Låser upp BBC iPlayerNej
Låser upp SVT PlayJa
Pengarna tillbaka-garantiBedöms från fall till fall
Pris från:$4.99
WebbsidaTunnelbear.com (recension)

#18 SaferVPN – ett ganska mediokert VPN-alternativ

safervpn-696x

SaferVPN erbjuder en trevlig VPN-tjänst med kvicka servrar, en väl uppstyrd kundsupport (via direktchatt) och tack vare att VPN-företaget har sitt säte i Israel går datalagarna inte av för hackor.

Inga säkerhetsläckor kunde identifieras och egenutvecklade appar erbjuds för Windows, Mac, iOS, Android och Linux. Kill Switch-funktionalitet hittar vi för övrigt både på Windows- och Mac-sidan.

I övrigt går det finfint att komma åt Netflix amerikanska utbud samt BBC iPlayer, men fildelning kan vi dock bara ägna oss åt på en server (Nederländernas), vilket var lite av en besvikelse.

Säkerhetsmässigt är det OpenVPN-protokollet som gäller tillsammans med AES 256-kryptering som bäst. Utöver detta finns även IKEv2-, PPTP- och L2TP-protokollen tillgängliga om din enhet inte stödjer OpenVPN-standarden.

Prismässigt lägger de sig något under medelnivån ($3.29 – $12.95), vilket såklart inte är helt fel. Allt som allt är SaferVPN ett bra val, och en välpresterande utmanare som mycket väl kan norpa en bättre placering på topplistan i framtiden.

FaktaInfo
Företagets säteIsrael
Antal servrar700+ i 34+ länder
Appar förWin 10, Mac, iOS och Android
Kompatibel med routrarJa
Antal samtida enheter som tillåts5
Support viaWebbformulär, chatt och mail
FildelningJa
Låser upp NetflixJa
Låser upp BBC iPlayerJa
Låser upp SVT PlayJa
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
Pris från$3.29
WebbsidaSaferVPN.com (recension)

#19 AzireVPN: Utmärkt VPN med stöd för WireGuard

azirevpn-landningssida

Svenska AzireVPN drog igång sin verksamhet år 2012 och ägs av Netbouncer AB. Även om VPN-företaget knappast hamnar längst upp i topplistan sköter de sig utmärkt inom många kategorier. Vi inleder med att snacka mer om vad Azire gör rätt, och det är faktiskt en hel del.

Azire sparar inga känsliga loggar, fildelning tillåts överallt och supportavdelningen är mycket snyggt uppstyrd. De är dessutom en av få VPN-aktörer som vågat satsa helhjärtat på WireGuard-protokollet, som tros ersätta OpenVPN-standarden. Utöver detta kan i princip alla enheter kopplas upp och säkerhetsläget är det inte heller något fel på.

Om vi ska hitta någonting att gnälla på hade fler egenutvecklade appar inte suttit helt fel. Utöver det är serverparken något liten och då andra VPN-aktörer, såsom Surfshark, lägger sig snäppet lägre rent prismässigt – kan Azire ha något svårt att hävda sig.

Men ta mig inte fel. Erfarna VPN-användare som vill utforska vad WireGuard-protokollet går för blir förmodligen mycket nöjda med det AzireVPN har att bjussa på.

FaktaInfo
Företagets säteSverige
Antal servrar32+ i 9+ länder
Appar förWin 10, Mac, iOS och Android
Kompatibel med routrarJa
Antal samtida enheter som tillåts5
Support viaE-post
FildelningJa
Låser upp NetflixJa
Låser upp BBC iPlayerJa
Låser upp SVT PlayJa
Pengarna tillbaka-garanti7 dagar
Pris från€3.25
WebbsidaAzire.com (recension)

#20 ZoogVPN – en prisvärd och kvick uppstickare

zoogvpn-logo-landningssida-696x

Hos grekiska ZoogVPN finns det mycket att gilla. Servrarna är rappa som attan och egenutvecklade appar erbjuds för PC, Mac, iOS och Android. Men det går även att koppla upp diverse Kodi-boxar, smarta tv-apparater och mycket annat.

Serverparken är något liten (38+ servrar i 28+ länder erbjuds) men då dessa är både välplacerade och kvicka gör det ingenting.

Apparna är säkra och lättförstådda och säkerhetsmässigt finns det heller ingenting att klaga på då OpenVPN stöds fullt ut och vi har IKEv2, L2TP och PPTP som backupalternativ.

ZoogVPN lekte sig igenom samtliga säkerhetstester och stödet för både torrenting samt utländsk streaming är hur bra som helst. Såhär såg det ut när en test-torrent laddades ner på en svensk server (22.6 MiB/s motsvarar cirka 190 Mbps).

zoogvpn-torrenting-test

VPN-leverantören lägger sig även väldigt lågt prismässigt ($1.25 – $6.99) och om vi tecknar oss för tvåårs-varianten kommer vi riktigt billigt undan. Allt som allt – ZoogVPN rekommenderas starkt.

FaktaInfo
Företagets säteGrekland
Antal servrar38+ i 28+ länder
Appar förWin 10, Mac, iOS och Android
Kompatibel med routrarJa
Antal samtida enheter som tillåts5
Support viaWebbformulär, chatt och mail
FildelningJa
Låser upp NetflixJa
Låser upp BBC iPlayerJa
Låser upp SVT PlayJa
Pengarna tillbaka-garanti7 dagar
Pris från$1.25
WebbsidaZoogVPN.com (recension)

#21 VPN Baron – ett smart val för fildelare och Netflix-tokar

vpnbaron-logo-landningssida-696x

Här har vi ytterligare en högpresterande rackare: Rumänska VPNBaron, som gör mycket rätt. En egenutvecklad app erbjuds på Windows-sidan, och om vi vill ansluta fler enheter är det OpenVPN Connect som gäller. Ett mycket bra val för de redan invigda, men lite pilligt för nybörjare.

Säkerhetstesterna dansade de igenom kvickt och det var heller inga problem att komma åt Netflix amerikanska utbud samt att fildela. Supportavdelningen är bra uppstyrd och snabba svar ges även om det inte erbjuds någon direktchatt.

Samtliga moderna krypteringsprotokoll har fullt stöd inklusive OpenVPN-protokollet med AES 256-kryptering, mer än så kan vi inte begära.

Priserna är inte särskilt blödiga (€4.94 – €8.52) och vi kan även betala via kryptovalutor om vi så vill. Mer specifikt är VPNBaron ett bra val som bör passa de flesta.

FaktaInfo
Företagets säteRumänien
Antal servrar32+ i 12+ länder
Appar förWin 10, Mac, iOS och Android
Kompatibel med routrarJa
Antal samtida enheter som tillåts5
Support viaWebbformulär och mail
FildelningJa
Låser upp NetflixJa (via PC, MAC och Linux)
Låser upp BBC iPlayerNej
Låser upp SVT PlayJa
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
Pris från€4.94
WebbsidaVPNBaron.com (recension)

#22 PureVPN – ett säkert och stabilt VPN-val

purevpn-landningssida-2020-liten

Hongkong-baserade PureVPN är något av en jätte på VPN-marknaden med sina 2.000+ servrar i 140+ länder. Snygga och lättanvända appar finns för alla vanliga enhetstyper (iOS, Android, Windows och Mac) samt för Android TV, vilket är lite av en överraskning.

Stöd finns även för att komma åt Netflix amerikanska utbud samt BBC iPlayer, och fildela kan vi göra på samtliga servrar. På säkerhetsfronten hittades inga brister och stöd finns även för OpenVPN samt följande protokoll: PPTP, L2TP, SSTP och IKEv2.

Prisnivån ligger snäppet under genomsnittet ($3.33 – $10.95) och allt som allt finns det egentligen ingenting att klaga på förutom att BBC iPlayer inte fungerade vid testögonblicket – men i övrigt, nada.

FaktaInfo
Företagets säteHongkong
Antal servrar2000+ i 140+ länder
Appar förWin 10, Mac, iOS och Android
Kompatibel med routrarJa
Antal samtida enheter som tillåts5
Support viaWebbformulär, chatt och e-post
FildelningJa
Låser upp NetflixJa
Låser upp BBC iPlayerJa
Låser upp SVT PlayJa
Pengarna tillbaka-garanti31 dagar
Pris från$4.16
WebbsidaPureVPN.com (recension)

#23 Windscribe – en högpresterande VPN-jätte

windscrine-landningssida-liten

Windscribe-gänget erbjuder två typer av VPN-paket. En lite bantad gratisversion och en betydligt mer spännande premiumvariant. Gratisalternativet är dock mer generöst än många konkurrenters då vi får 10 GB bandbredd att röra oss med varje månad. Tunnelbears gratisalternativ erbjuder exempelvis bara 0.5 GB bandbredd per månad.

Men samtidigt är även denna gratisversion begränsad. Antalet tillgängliga servrar minskar rejält, utländsk streaming kan vi glömma, och stödet för världens säkraste VPN-protokoll, OpenVPN, uteblir helt. I korthet: Många av de fördelar som VPN-tekniken bjussar på blir helt otillgängliga.

I premiumversionen är det dock andra bullar som gäller. Och då jag har testat båda varianterna kan jag säga att premiumservrarna är urstarka. Vid recensionstillfället var det aldrig några problem att få ut 200+ Mbps i Sverige samt 100+ Mbps på de amerikanska servrarna.

Utöver detta går det hur bra som helst att komma åt Netflix amerikanska utbud samt BBC iPlayer, och fildela kan vi göra på samtliga servrar. Något annat som gör Windscribe unikt är extrafunktionen ROBERT: En DNS-blockerare som enkelt motar bort bland annat virus, spionprogram, jobbiga sociala medie-knappar, kryptominers och mycket annat. Då prisnivån dessutom är låg och en 30 dagars pengarna tillbaka-garanti ingår går det inte göra annat än att rekommendera VPN-företaget.

FaktaInfo
Företagets säteKanada
Antal servrar480+ i 60+ länder
Appar förWin 10, Mac, iOS och Android
Kompatibel med routrarJa
Antal samtida enheter som tillåts5
Support viaWebbformulär, chatt och mail
FildelningTillåts
Låser upp NetflixJa
Låser upp BBC iPlayerJa
Låser upp SVT PlayJa
Pengarna tillbaka-garanti3 dagar
Pris från$4.08
WebbsidaWindscribe.com (recension)

#24 FastestVPN – ett kvickt och högpresterande budgetval

fastestvpn-logo-landningssida-696x

Visst vore det höjden av ironi och det visade sig att FastestVPN:s servrar är lika långsamma som ett gäng morgontrötta sniglar. Men lyckligtvis är det inte så. FastestVPN är en av världens kvickaste VPN-leverantörer enligt våra mätningar. 

Men det finns förstås mer att gilla. Loggpolicyn är vattentät, egenutvecklade appar finns tillgängliga för bland annat iOS, Android, Mac, Windows, Linux och Webbläsare (Chrome/Firefox). Och de VPN-klienter jag provkörde (Windows och iOS) var både säkra och lättanvända.

I övrigt är svarar kundsupporten blixtsnabbt och inga säkerhetsbrister kunde hittas vid recensionstillfället. Det enda vi kan slå ner på är att inget stöd ges för att vi ska komma åt Netflix amerikanska utbud eller BBC iPlayer. Men om det inte spelar någon roll är FastestVPN ett mycket bra val. I synnerhet så länge prisnivån är såhär pass låg.

FaktaInfo
Företagets säteCaymanöarna
Antal servrar128+ i 28+ länder
Appar förWin 10, Mac, iOS och Android
Kompatibel med routrarJa
Antal samtida enheter som tillåts10
Support viaWebbformulär, chatt och mail
FildelningJa
Låser upp NetflixNej
Låser upp BBC iPlayerNej
Låser upp SVT PlayJa
Pengarna tillbaka-garanti15 dagar
Pris från$0.85
WebbsidaFastestVPN.com (recension)

#25 UltraVPN – En starkt presterande nykomling

ultravpn

UltraVPN är en nystartad VPN-aktör som imponerade stort vid recensionstillfället. Vid skrivande stund är det 1.000+ servrar i 100 länder som gäller, men mycket tyder på att de siffrorna kan komma att utökas.

VPN-servrarna, och i synnerhet de svenska sådana, är kvicka om bara den – och egenutvecklade appar finns att tillgå för alla vanliga enheter, inklusive routrar (DD-WRT och Tomato). Rent säkerhetsmässigt fanns det heller ingenting att slå ner på, fildela kan vi göra precis var vi vill – och snabbt går det (200+ Mbps).

Om vi tar en titt på de säkerhetsprotokoll som finns tillgängliga är alla viktiga alternativ representerade. Det vill säga AES 256 på krypteringssidan samt VPN-protokollen OpenVPN, IKEv2, PPTP och SSTP. Kill Switch-funktionalitet hittar vi för närvarande för Windows och Mac – men med lite tur erbjuds samma fiffiga verktyg på fler enheter inom kort.

Utöver detta kan många streamingplattformar kan låsas upp, inklusive Netflix samt SVT Play – och loggpolicyn är så pass välskriven den kan bli. Prisnivån är dessutom riktigt trevlig – just nu kommer ni som bäst undan med att betala €2.99/mån, vilket bör ses som en bra deal.

För att nämna någonting negativt måste vi gräva en ganska bra stund. BBC iPlayer kan inte låsas upp – men det är faktiskt allt.

FaktaInfo
Företagets säteStorbritannien
Antal servrar1.000+ i 100+ länder
Appar förWin 10, Mac, iOS och Android
Kompatibel med routrarJa
Antal samtida enheter som tillåts15
Support viaWebbformulär
FildelningJa
Låser upp NetflixJa
Låser upp BBC iPlayerNej
Låser upp SVT PlayJa
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
Pris från€2.99
WebbsidaUltraVPN.com (recension)

Ett gäng acceptabla VPN-alternativ – plats 26 till 50

Det finns hundratals VPN-företag på marknaden, och att hamna inom 21 till 30-spannet är trots allt ingen dålig prestation. Åtminstone inte i mina ögon. Men varför nöja sig med mediokritet när de bästa VPN-lösningarna återfinns bara ett litet snäpp ovanför?

#26 Mullvad – en säker VPN-lösning som inte utmärker sig

mullvadvpn-landningssida-liten

Svenska MullvadVPN presterar ganska mediokert inom många kategorier, men utmärker sig på två sätt: Säkerhetsnivån är urhög och registreringsprocessen är innovativ som bara den. Här behöver vi inte ens registrera någon e-postadress för att kunna tuffa igång.

Egenutvecklade appar erbjuds för Mac, Windows och Linux. I övrigt är det AES 256-kryptering som gäller och Mullvad är även en av få VPN-leverantörer som vågat satsa på det ganska oprövade, men mycket säkra WireGuard-protokollet.

Då smiter vi vidare till säkerhetstestet – där Inga IP-, DNS- eller WebRTC-läckor kunde hittas, precis som väntat. Prismässigt är det €5/mån som gäller, vilket kan beskrivas som en ganska acceptabel prisnivå. De belönar dock inte lojala kunder som är beredda att stanna kvar en längre stund, vilket är lite tråkigt. Om vi betalar via en kryptovaluta, såsom Bitcoin, får vi 10% rabatt – men det är verkligen allt.

Om vi fortsätter att gnälla en stund var supportavdelningen tyvärr ganska illa uppstyrd. Det fråga som skickades till support-gänget besvarades inte särskilt kvickt, vilket innebär många mer högpresterande VPN-företag springer varv runt MullvadVPNs supportinsats. I övrigt går det inte heller att låsa upp Netflix – och jag saknade även egenutvecklade appar för iOS och Android.

Allt som allt gör Mullvad ett bra jobb – och det tar emot att ranka dem så här pass lågt då de sköter säkerhetsbiten föredömligt. Nåväl, vi får hoppas att de putsar till sig tills nästa recension genomförs.

FaktaInfo
Företagets säteSverige
Antal servrar400+ i 39+ länder
Appar förWin 10, Mac, iOS och Android
Kompatibel med routrarJa
Antal samtida enheter som tillåts5
Support viaWebbformulär och mail
FildelningJa
Låser upp NetflixNej
Låser upp BBC iPlayerJa
Låser upp SVT PlayJa
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
Pris från€5.00
WebbsidaMullvad.com (recension)

#27 Celo VPN: Ett bra VPN-val för vana användare

celovpn-landningssida

Celo VPN presterar ganska bra, trots att de bör räknas som ett ganska litet VPN-företag. Enligt VPN-aktören själva bjussar de på snabba servrar, ett utmärkt säkerhetsläge och säkra krypteringsalternativ.

I vanlig ordning kikar vi på de positiva faktorerna först. Det började faktiskt riktigt bra. Inga känsliga loggar sparas och alla viktiga säkerhetsprotokoll finns på plats. Utöver det kan vi fildela precis överallt och säkerhetsläget är exakt lika bra som de själva påstår. VPN-apparna är dessutom välsvarvade. Det kan dock vara lite svårt att komma igång för nyinvigda VPN-användare, men det snackar vi mer om lite längre ner i sammanfattningen. För att avsluta strömmen av komplimanger skötte även supportavdelningen sig utmärkt.

Då var det dags att ta en närmare titt på tillkortakommandena. BBC iPlayer kunde inte låsas upp, servrarna var bara ganska snabba och prisläget var inte heller särskilt tilltalande. Ta mig inte fel. Celo VPN presterar utmärkt och har inte många brister. Men då VPN-jättar såsom Surfshark, Cyberghost och ExpressVPN presterar bättre och dessutom är billigare bör ni hålla er till någon av dem istället.

FaktaInfo
Företagets säteAustralien
Antal servrar18+ i 15+ länder
Appar förWin 10, Mac, iOS och Android
Kompatibel med routrarJa
Antal samtida enheter som tillåts8
Support viaE-post och webbformulär
FildelningJa
Låser upp NetflixJa
Låser upp BBC iPlayerNej
Låser upp SVT PlayJa
Pengarna tillbaka-garanti10 dagar
Pris från$5.50
WebbsidaCelo.net (recension)

#28 VPN Unlimited – ett urstarkt VPN-alternativ

vpn-unlimited-landningssida-liten

USA-baserade VPN Unlimited bjussar på en relativt liten serverpark, vilket inte alltid är negativt, men i regel är det ”ju större desto bättre” som gäller – som flickan sa. Men i detta fallet spelar storleken ingen som helst roll, det går snabbt – och kan beskrivas som ganska viktigt det med.

Nog tramsat. VPN Unlimited klarade sig utmärkt i våra tester. Kundsupport-gänget var både kunniga samt trevliga, och svarade kvickt som attan. Alla viktiga krypteringsformer finns tillgängliga, Netflix samt BBC iPlayer kan låsas och prisläget ser riktigt trevligt ut. VPN Unlimited är dessutom en av få VPN-leverantörer som erbjuder livstidsabonnemang, men då måste vi dock offra en ganska rejäl slant.

Sammanfattningsvis: Konkurrensen är stenhård inom VPN-branschen, och även om VPN-Unlimited gör ett mycket bra jobb med i princip allt saknas fortfarande direktchatt, appar för Linux och annat som särskiljer mycket högpresterande VPN-leverantörer från extremt högpresterande sådana. Men ta mig inte fel – VPN Unlimited är ett bra val – men det finns samtidigt betydligt bättre alternativ tillgängliga lite längre upp i topplistan.

FaktaInfo
Företagets säteUSA
Antal servrar400+ i 80+ länder
Appar förWin 10, Mac, iOS och Android
Kompatibel med routrarJa
Antal samtida enheter som tillåts5
Support viaWebbformulär och mail
FildelningJa
Låser upp NetflixJa
Låser upp BBC iPlayerJa
Låser upp SVT PlayJa
Pengarna tillbaka-garanti7 dagar
Pris från$2.78
WebbsidaVPNUnlimited.com (recension)

#29 SwitchVPN – en VPN-aktör som gör mycket rätt

switchvpn-landningssida-liten

SwitchVPN bör räknas som en medelstor VPN-aktör, och som tur är gör de mycket rätt. Användarvänliga och säkra appar finns tillgängliga för alla vanliga enheter, VPN-servrarna sköter sig utmärkt (204 Mbps nerströms i Sverige) och fildela kan vi göra överallt.

De sviker inte heller på säkerhetssidan. Här är det AES 256-kryptering samt OpenVPN-protokollet som gäller som bäst, och bättre än så kan det knappast bli. Utöver detta har VPN-företaget ett mycket gott rykte online. Det är med andra ord få kunder som har någonting negativt att säga, och de som väl klagar verkar oftast ha läst fel eller inte varit beredda att korrigera enkla misstag.

Utöver detta ser loggavtalet bra ut, och VPN-företaget har heller aldrig samarbetat med vare sig myndigheter eller upphovsrättsorganisationer – vilket innebär att vi kan glömma allt vad kravbrev heter.

Då var det slutfjäskat. Finns det någonting att anmärka på? Nej, egentligen inte. SwitchVPN sköter sig bra inom alla mätbara kategorier – och kan därför rekommenderas helhjärtat.

FaktaInfo
Företagets säteUSA
Antal servrar220+ i 38+ länder
Appar förWin 10, Mac, iOS och Android
Kompatibel med routrarJa
Antal samtida enheter som tillåtsUpp till 6
Support viaWebbformulär, chatt och mail
FildelningJa
Låser upp NetflixJa
Låser upp BBC iPlayerJa
Låser upp SVT PlayJa
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
Pris från$3.99
WebbsidaSwitchVPN.com (recension)

#30 VeePN – ett högpresterande och prisvärt VPN-alternativ

veepn-landningssida-liten

VeePN har sitt säte i Panama och är heller inte någon lilleputt med sina 2500+ servrar i 42+ länder. Egensvarvade appar erbjuds för iOS, Android, Mac och Windows. Det går även fint att koppla upp routrar, Apple TV-enheter samt Linux-burkar och mycket annat.

Säkerhetstesterna flög de igenom utan problem och fullt stöd finns för OpenVPN-protokollet tillsammans med AES 256-kryptering. Fildela kan vi göra på vilka servrar vi vill och testfilen som kördes ner via qBittorent höll en bra hastighet nerströms (6.8 MiB/s – omkring 57 Mbps). Stöd finns även för att komma åt Netflix amerikanska utbud samt BBC iPlayer.

Om vi ska gräva fram något negativt kan jag nämna att serverhastigheterna i Storbritannien och USA inte var superhöga, men samtidigt kvicka nog.

Just prisnivån är den kategori som VeePN utmärker sig i mest ($1.67 – 10.99). Om vi tecknar oss för ett längre abonnemang kommer vi vansinnigt billigt undan.

FaktaInfo
Företagets sätePanama
Antal servrar2500+ i 42+ länder
Appar förWin 10, Mac, iOS och Android
Kompatibel med routrarJa
Antal samtida enheter som tillåts10
Support viaWebbformulär, chatt och mail
FildelningJa
Låser upp NetflixJa
Låser upp BBC iPlayerJa
Låser upp SVT PlayJa
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
Pris från$1.67
WebbsidaVeepn.com (recension)

#31 PIA – en prisvärd och kvick VPN-bjässe

pia-696x-2

Med sin riktigt maffiga serverpark och många år inom branschen är PIA, eller Private Internet Access, en riktig storspelare inom VPN-svängen.

Vi börjar med att gå igenom vad VPN-företaget gör bäst. Apparna är vansinnigt välsvarvade, prisläget ser mycket trevligt ut och säkerhetsläget kan man knappast klaga på. VPN-servrarna är dessutom något kvickare än genomsnittet och fildela kan vi göra precis överallt.

I övrigt kan samtliga större streamingtjänster låsas upp, och deras rykte online går det heller inte att slå ner på. Kundservicenivån är i sin tur bra, även om ingen chattklient finns tillgänglig i nuläget. Svaren jag fick ta del av var alltid personligt anpassade, och supportpersonalen var väldigt måna om att jag skulle bli nöjd.

Större VPN-företag brukar också ägna sig åt välgörenhetsarbete, och PIA är inget undantag till den regeln. De stöttar bland annat EFF, Creative Commons, Open Rights Group och andra organisationer som kämpar för ett mer hållbart internet.

Sammanfattningsvis är PIA ett mycket bra VPN-val som kan rekommenderas starkt.

FaktaInfo
USAUSA
Antal servrar3245+ i 33+ länder
Appar förWin 10, Mac, iOS och Android
Kompatibel med routrarJa
Antal samtida enheter som tillåts5
Support viaWebbformulär, chatt och e-post
FildelningJa
Låser upp NetflixJa
Låser upp BBC iPlayerJa
Låser upp SVT PlayJa
Pengarna tillbaka-garanti7 dagar
Pris från$3.33
WebbsidaPIA.com (recension)

#32 IbVPN – mycket VPN-godis för lite pengar

ibvpn-landningssida-liten

Rumänska ibVPN utmärker sig på många sätt, men mest tack vare det enorma enhetsstödet. Vi kan med andra ord koppla upp precis allt. Utöver de vanligaste mackapärerna (Android, iOS, Windows och Mac) kan vi även skydda våra spelkonsoler, Kodi-boxar, smarta TV-apparater (LG och Samsung), Apple TV-enheter samt routrar (DD-WRT och Tomato), och mycket mer.

Om vi tecknar oss för det mest påkostade abonnemanget (Ultimate) kan vi koppla upp fem enheter samtidigt, vilket i och för sig är standard med tanke på vad konkurrenterna erbjuder.

Om vi väljer att utnyttja routerstödet behöver vi för övrigt inte bry oss om denna begränsning överhuvudtaget. En router räknas alltid som en enhet, och om ni köper en renodlad VPN-router eller flashar den ni redan äger kan ni installera VPN-tjänsten lätt som en plätt (guide för routrar).

Säkerhetsmässigt finns det heller ingenting att klaga på. Alla vanligt förekommande VPN-protokoll erbjuds (OpenVPN, L2TP, PPTP, SSTP och IPSec) tillsammans med AES 256-kryptering.

Kundserviceavdelningen kan nås via direktchatt (de svarar vanligtvis inom någon minut) och inga säkerhetsbrister kunde identifieras. Prismässigt lägger de sig strax under genomsnittet ($4.84 – $10.85), så inte heller där kan vi komma och gnälla.

Det enda negativa som kan tas upp är att fildelningstrafiken begränsas till ett fåtal servrar. Men samtidigt, när torrentfiler kan laddas hem i 14.7 MiB/s (123 Mbps) nerströms känns det lite småaktigt att klaga på det. Mer då? IbVPN har tidigare kritiserats för att vi inte har kunnat betala via Paypal, men ett sådant stöd har de fixat till sedan något år tillbaka. Med andra ord – ibVPN är ett mycket bra val.

FaktaInfo
Företagets säteRumänien
Antal servrar180+ i 50+ länder
Appar förWin 10, Mac, iOS och Android
Kompatibel med routrarJa
Antal samtida enheter som tillåtsUpp till 5
Support viaWebbformulär, chatt och mail
FildelningJa
Låser upp NetflixJa
Låser upp BBC iPlayerJa
Låser upp SVT PlayJa
Pengarna tillbaka-garanti15 dagar
Pris från$3.08
WebbsidaIBVPN.com (recension)

#33 StrongVPN – ett starkt premiumalternativ

strongvpn-landningssida-liten

Den USA-baserade VPN-aktören StrongVPN gör mycket rätt. Serverhastigheterna går inte av för hackor, och i synnerhet inte i Storbritannien – där det alltid gick att kräma ut över 200+ Mbps. Utöver detta bjussar VPN-företaget även på bergsäkra VPN-protokoll samt snabba och trevliga kundservicemedarbetare som kan nås via en chattklient. Det går dessutom utmärkt att låsa upp alla tänkbara streamingtjänster, inklusive Netflix och BBC iPlayer.

Apparna då? De har tidigare haft ett ganska tråkigt rykte, men de var då – och inte nu. Samtliga appar är säkra som bara den, och har uppdaterats – så numera är det ett mörkt och betydligt behagligare utseende som gäller. Mer specifikt var serverbytena överstökade på bara någon sekund, och alla viktiga säkerhetsinställningar är aktiverade på förhand.

Om vi ska kika lite närmare på prisnivån är denna helt ok. Visst, lågprisaktörer såsom Surfshark erbjuder snäppet mer prisvärda VPN-paket, men det betyder inte att StrongVPN är dyra. Då vi numera kan koppla upp 12 enheter på en och samma gång bör prisnivån kunna beskrivas som ganska trevlig.

För att sammanfatta gör StrongVPN nästan allt rätt, och rekommenderas helhjärtat. Men de utmärker sig inte tillräckligt mycket för att hamna högre upp i topplistan, åtminstone inte i nuläget.

FaktaInfo
Företagets säteUSA
Antal servrar950+ i 30+ länder
Appar förWin 10, Mac, iOS och Android
Kompatibel med routrarJa
Antal samtida enheter som tillåts12
Support viaWebbformulär, chatt och mail
FildelningJa
Låser upp NetflixJa
Låser upp BBC iPlayerJa
Låser upp SVT PlayJa
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
Pris från$5.83
WebbsidaStrongVPN.com (recension)

#34 PrivateVPN – en svensk VPN-aktör med gott rykte

privatevpn-landningssida-liten

PrivateVPN är en helsvensk VPN-lösning som har ett mycket gott rykte online. VPN-företaget grundades år 2009, ägs av Privat Kommunikation Sverige AB och presterade bra eller mycket bra i alla mätbara kategorier.

VPN-företaget utmärker sig lite extra när det kommer till Router-stödet, serverhastigheterna samt apparna – som är riktigt välsvarvade. Utöver detta lirar PrivateVPN även finfint tillsammans med Tor, vilket är relativt unikt.

Mer specifikt finns det ingenting att klaga på. Kundservice-gänget är kunniga och dessutom kvicka som attan, alla moderna krypteringsalternativ finns tillgängliga och det är inga problem att låsa upp utländska (och svenska) streamingtjänster såsom Netflix, BBC iPlayer samt SVT Play.

Prisnivån ser även riktigt trevligt ut. PrivateVPN kan kanske inte klassas som något lågbudgetalternativ, men om vi tänker pris kontra prestanda är VPN-företaget riktigt svårslagna.

FaktaInfo
Företagets säteSverige
Antal servrar150+ i 60+ länder
Appar förWin 10, Mac, iOS och Android
Kompatibel med routrarJa
Antal samtida enheter som tillåts6
Support viaWebbformulär och mail
FildelningJa
Låser upp NetflixJa
Låser upp BBC iPlayerJa
Låser upp SVT PlayJa
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
Pris från$3.82
WebbsidaPrivateVPN.com (recension)

#35 HideIPVPN – en mindre VPN-aktör med bra klös

hideipvpn-696x

Amerikanska HideIPVPN är knappast störst på täppan, men det är inte storleken som räknas – det är hur fort det går, och här går det undan riktigt bra. HideIPVPN-gängets serverpark är vässad som bara den, och snittar i genomsnitt 100 Mbps nerströms oavsett var den VPN-server ni kopplar upp er mot skulle befinna sig.

Företaget erbjuder dock inte någon svensk VPN-server i dagsläget – men det gör inte så mycket då SmartDNS-tjänsten, som ingår i alla VPN-paket – klarar av att låsa upp över 200 streamingtjänster. För att nämna ett litet axplock kan vi bland annat låsa upp Netflix amerikanska utbud, BBC iPlayer, SVT Play, HBO Nordic samt en lång rad ytterligare streamingportaler.

Trots sin lilla storlek klarar de sig faktiskt bra i alla mätbara kategorier. Apparna är användarvänliga och säkra, loggpolicyn är bra utformad, fildela kan vi göra på alla servrar och prisnivån ligger i linje med vad konkurrenterna begär för sina VPN-lösningar.

I korthet bör HideIPVPN ses som ett bra val, som klarar av precis allt.

FaktaInfo
Företagets säteUSA
Antal servrar29+ i 11+ länder
Appar förWin 10, Mac, iOS och Android
Kompatibel med routrarJa
Antal samtida enheter som tillåts3
Support viaWebbformulär och mail
FildelningJa
Låser upp NetflixJa
Låser upp BBC iPlayerJa
Låser upp SVT PlayJa
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
Pris från$4.99
WebbsidaHideIPVPN.com (recension)

#36 BoxPN – bra med långtifrån bäst på VPN-täppan

boxpn-landningssida-696x

Seychelliska BoxPN gör mycket, men långtifrån allt rätt. Om vi börjar med att fokusera på det positiva är prisnivån ganska trevlig. Loggpolicyn är dessutom lättbegriplig och säker, och Bittorrent- och p2p-trafik tillåts överallt.

För att nämna några av de frågetecken som uppstod är kundsupporten allt som oftast bemannad av en chatbot. Utöver detta är serverhastigheterna inte något att hoppa högt över, och serverparken kan beskrivas som något liten. Visst, många toppresterande VPN-aktörer förfogar över mindre serverparker – men då går det bättre undan än så här. För att avsluta klagosången är deras rykte online ganska okej, men långtifrån lika bra som hos de VPN-aktörer ni hittar högre upp i topplistan.

I korthet kan BoxPN fortfarande rekommenderas då de trots allt presterar ganska bra i alla mätbara kategorier. Men samtidigt – varför nöja sig med en ganska bra VPN-leverantör när toppalternativen finns listade en bit högre upp i samma artikel?

FaktaInfo
Företagets säteSeychellerna
Antal servrar200+ i 32+ länder
Appar förWin 10, Mac, iOS och Android
Kompatibel med routrarJa
Antal samtida enheter som tillåts5
Support viaWebbformulär, chatt och mail
FildelningJa
Låser upp NetflixJa
Låser upp BBC iPlayerJa
Låser upp SVT PlayJa
Pengarna tillbaka-garanti7 dagar
Pris från€2.99
WebbsidaBoxPN.com (recension)

#37 LimeVPN – ett bra val för experter

limevpn-landningssida-696x

Hos LimeVPN har vi två typer av VPN-paket att välja på; ett mycket billigt bas-abonnemang och en betydligt mer påkostad pro-variant. Om ni väljer att köra på pro-paketet kan ni koppla upp 20+ enheter på en och samma gång. I övrigt blir även ett större antal VPN-servrar tillgängliga, fildelningstödet förbättras, och utöver detta ingår även ett DDoS-skydd samt ett fullt stöd för Tor-nätverket. Det största dragplåstret är dock det dedikerade IP-numret, som innebär att ni får ta del av ett rent och orört sådant – som klarar av precis allt.

Så fort ni betalat för er dimper ett e-postmeddelande ner i inkorgen. Först då ni kan välja ett privat IP-nummer i en lång rad länder, såsom USA, Storbritannien, Frankrike, Kanada eller Indien.

LimeVPN klarade sig utmärkt vid recensionstillfället. Netflix kan låsas upp av både bas- samt pro-kunder och även BBC iPlayer kan låsas upp, om ni väljer ett dedikerat IP-nummer i Storbritannien vill säga. I övrigt är loggavtalet säkert utformat, säkerhetsläget är perfekt, VPN-servrarna är kvicka som få och fildela kan vi göra på öronmärkta p2p-servrar.

Några egenutvecklade appar blir det tyvärr inte tal om. Här får vi stå ut med tredjepartsalternativ såsom OpenVPN Connect samt SoftEther. Dessa är både säkra och relativt enkla att komma igång med, men samtidigt ett ganska taskigt val för nyinvigda.

För att sammanfatta läget bör pro-varianten passa alla som är ute efter det absolut bästa, inkl. ett dedikerat IP-nummer. Bas-paketet är i sin tur galet prisvärt, och ett bra val för alla som vill kunna prova på de fördelar som VPN-tekniken bjussar på utan att behöva betala alltför mycket.

FaktaInfo
Företagets säteSingapore
Antal servrar20+ i 18+ länder
Appar förWin 10, Mac, iOS och Android
Kompatibel med routrarJa
Antal samtida enheter som tillåtsUpp till 20+
Support viaWebbformulär och e-post
FildelningJa
Låser upp NetflixJa
Låser upp BBC iPlayerJa
Låser upp SVT PlayJa
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
Pris från$1.00
WebbsidaLimeVPN.com (recension)

#38 Hotspot Shield – stabila servrar och bra prisnivå

hotspot-shield-landningssida-liten

Amerikanska Hotspot Shield är en riktig bjässe med sin maffiga serverpark samt sina över 6.5 miljoner användare. Hos samma VPN-företag är det två typer av VPN-paket som gäller. En gratisvariant som begränsas ganska kraftigt och ett premiumalternativ som ser betydligt trevligare ut.

Om ni inte betalar för er går det inte längre att låsa upp Netflix och BBC iPlayer, antalet valbara VPN-servrar minskar drastiskt och live-supporten försvinner och ersätts med ett e-postbaserat ticket-system. Det enda positiva som kan nämnas med gratisversionen är vi får ta del av samma snygga och användarvänliga appar som betalande kunder får göra, och att det är gratis förstås – men det är verkligen allt.

Om vi istället fokuserar på premiumversionen är kundservicenivån skyhög, fildelning tillåts på samtliga servrar och loggpolicyn går från acceptabel till vattentät. I korthet erbjuds en mycket kompetent premiumversion och en gratisvariant med alltför många kompromisser.

Visst, att försöka locka till sig gratiskunder som eventuellt blir betalande kunder i framtiden kan vara en helt ok affärsmodell. Men då gratiskunderna är så här pass många blir de något av en belastning – både vad gäller serverprestandan samt kundsupporten. Hotspot Shield-gänget skulle hamna betydligt högre upp på topplistan om de bara skrotade gratisalternativet, som i mina ögon inte fyller någon funktion.

Nåväl, premiumversionen kan fortfarande rekommenderas – men gratisalternativet är samtidigt lite av en ”no no”.

FaktaInfo
Företagets säteUSA
Antal servrar3200+ i 70+ länder
Appar förWin 10, Mac, iOS och Android
Kompatibel med routrarJa
Antal samtida enheter som tillåts5
Support viaWebbformulär, chatt och mail
FildelningJa
Låser upp NetflixJa
Låser upp BBC iPlayerJa
Låser upp SVT PlayJa
Pengarna tillbaka-garanti45 dagar
Pris från$2.99
WebbsidaHotspotShield.com (recension)

#39 FrootVPN – ett mediokert VPN-alternativ

frootvpn-landningssida-696x

FrootVPN gör mycket rätt – men minst lika mycket fel. Vi börjar med att ta en kik på de positiva aspekterna. Apparna är både säkra och lättanvända, säkerhetsläget är perfekt, loggpolicyn är stark och fildela kan vi göra precis överallt. Men som jag precis nämnt finns det tyvärr ett antal nackdelar som är värda att ta upp.

Serverhastigheterna är tyvärr ingenting att hurra över, och ”chattklienten” består ofta av en bott som inte klarar av att svara på mycket. Utöver detta kan vi inte låsa upp BBC iPlayer samt Netflix, och serverhastigheterna samt ryktet online är inte heller någonting att hurra över.

Hur som helst kan FrootVPN fortfarande rekommenderas då de är säkra samt då prisläget ser trevligt ut. Men samtidigt – många VPN-leverantörer erbjuder exakt samma saker eller mer till ett lägre pris, så någon helhjärtad rekommendation kan jag tyvärr inte bjussa på.

FaktaInfo
Företagets säteSverige
Antal servrar47+ i 35+ länder
Appar förWin 10, Mac, iOS och Android
Kompatibel med routrarJa
Antal samtida enheter som tillåts5
Support viaWebbformulär, chatt och mail
FildelningJa
Låser upp NetflixJa
Låser upp BBC iPlayerJa
Låser upp SVT PlayJa
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
Pris från€2.99
WebbsidaFrootVPN.com (recension)

#40 TorGuard – ett perfekt val för fildelare

torguard-landningssida-liten

TorGuard var länge och väl nischat mot just fildelare, och det är de fortfarande, även om de har breddat sig ganska rejält på sistone.

För att sammanfatta läget är apparna både säkra och användarvänliga, några säkerhetsbrister är det inte tal om, kundsupport-sidan är mycket bra uppstyrd och alla vanliga enheter kan kopplas upp. Utöver detta kan vi fildela precis överallt med vetskapen om att vi skyddas mot upphovsrättslobbyn på ett mycket effektivt sätt.

Prisnivån är dessutom riktigt trevlig, och mer specifikt finns det ingenting att klaga över. Med detta i ryggen förstår ni säkert vad som gäller – TorGuard kan rekommenderas helhjärtat, och bör ses som ett mycket starkt VPN-alternativ.

FaktaInfo
Företagets säteUSA
Antal servrar3000+ i 55+ länder
Appar förWin 10, Mac, iOS och Android
Kompatibel med routrarJa
Antal samtida enheter som tillåts5
Support viaWebbformulär, chatt och e-post
FildelningJa
Låser upp NetflixJa
Låser upp BBC iPlayerJa
Låser upp SVT PlayJa
Pengarna tillbaka-garanti7 dagar
Pris från$4.91
WebbsidaTorGuard.com (recension)

#41 Anonine – en ”ganska bra” VPN-aktör

anonine-landningssida-696x

”Ganska bra”. Dessa två ord sammanfattar Anonine på det bästa sättet. Säkerhetsnivån går det inte att klaga på, servrarna är någorlunda kvicka, apparna håller en bra nivå och fildelning tillåts överallt. Men trots detta är det för mycket som är just ganska bra för att Anonine ska kunna rekommenderas helhjärtat.

Utöver detta kunde kundsupport-sidan varit bättre uppstyrd, och serverparken är dessutom något liten. Men ta mig inte fel – små serverparker är oftast helt okej, men då ska det gå undan bättre än så här.

Sammanfattningsvis får Anonine en tumme upp, men det är med ett nödrop. Med lite tur kanske samma VPN-aktör utmärker sig på ett bättre sätt i framtiden?

FaktaInfo
Företagets säteSeychellerna
Antal servrar150+ i 34+ länder
Appar förWin 10, Mac, iOS och Android
Kompatibel med routrarJa
Antal samtida enheter som tillåts5
Support viaWebbformulär, chatt och mail
FildelningJa
Låser upp NetflixJa
Låser upp BBC iPlayerJa
Låser upp SVT PlayJa
Pengarna tillbaka-garanti7 dagar
Pris från30 kr
WebbsidaAnonine.com (recension)

#42 AirVPN: ett av marknadens säkraste VPN-val

airvpn-landningssida-liten

AirVPN grundades av ett gäng hacktivister, och det märkts inte minst på säkerhetsläget – som är helt perfekt. Utöver detta är servrarna kvicka, alla tänkbara streamingtjänster kan låsas upp och fildela kan vi göra precis överallt. Apparna är i sin tur något enkla, men samtidigt funktionsrika och lätta att förstå sig på.

Kundservice-gänget är både kvicka samt kompetenta, och företagets rykte online går det knappast att klaga på. Prisnivån är dessutom mycket human – om ni tecknar er för ett VPN-paket med lite längre löptid vill säga.

Ägarna står upp för många viktiga värden, såsom nätneutralitet samt ett öppet och fritt internet. De sponsrar även ett antal stiftelser och projekt såsom Tor (de driver ett gäng slutnoder), EFF och Wikileaks. AirVPN har hjärtat på rätt ställe, och erbjuder en VPN-tjänst som inte går av för hackor – samt kan rekommenderas helhjärtat.

FaktaInfo
Företagets säteItalien
Antal servrar237+ i 20+ länder
Appar förWin 10, Mac, iOS och Android
Kompatibel med routrarJa
Antal samtida enheter som tillåts5
Support viaWebbformulär, chatt och mail
FildelningJa
Låser upp NetflixJa
Låser upp BBC iPlayerJa
Låser upp SVT PlayJa
Pengarna tillbaka-garanti3 dagar
Pris från€2.75
WebbsidaAirVPN.com (recension)

#43 EasyHideIP – gör mycket, men långtifrån allt rätt

easy-hide-ip-landningssida-696x

Seychelliska EasyHideIP drog igång sin verksamhet år 2009, och sedan dess har en hel del hänt. I korthet gör de mycket rätt, men tyvärr också en hel del fel. Vi börjar med att snacka mer om det förstnämnda.

Vi kan låsa upp BBC iPlayer samt Netflix utan problem och Windows-appen är riktigt fiffig. Några egenutvecklade iOS- eller Android-appar bjussar de dock inte på. Där får vi istället hålla tillgodo med diverse tredjepartsalternativ såsom OpenVPN Connect. Dessa typer av appar är minst lika säkra, men för nyinvigda kan det vara skönt med egenutvecklade sådana. Utöver detta är det någorlunda bra kräm i servrarna och de har även ett ganska gott rykte online.

Om vi tar en titt på minussidan finns det tyvärr lite grann att ta upp. Kundservice-gänget är kompetenta, men samtidigt något långsamma. Utöver detta är serverparken något liten. Den värsta synden står dock loggavtalet för. EasyHideIP skriver uttryckligen att de samarbetar med myndigheter om de skulle komma och knacka på, och allt som allt är det lite väl mycket ”ni använder vår tjänst på egen risk”-snack.

Sammanfattningsvis gör EasyHideIP ett helt okej jobb, men i mina ögon finns det betydligt bättre VPN-alternativ att välja på lite högre upp i topplistan.

FaktaInfo
Företagets säteSeychellerna
Antal servrar150+ i 26+ länder
Appar förWin 10, Mac, iOS och Android
Kompatibel med routrarJa
Antal samtida enheter som tillåts3
Support viaWebbformulär, chatt och mail
FildelningJa
Låser upp NetflixJa
Låser upp BBC iPlayerJa
Låser upp SVT PlayJa
Pengarna tillbaka-garanti7 dagar
Pris från$3.95
WebbsidaEasyHideIP.com (recension)

#44 OneVPN – en helt okej VPN-lösning, men inte mer

onevpn-landningssida-696x

OneVPN är en medelstor VPN-leverantör med säte i Hongkong, som tyvärr har lite väl tighta band med censurivraren Kina. Men men, vi ska inte diskvalificera dem bara för det, de har fått en ärlig chans att visa vad de går för.

Loggavtalet är både välskrivet och säkert. De samarbetar inte med vare sig myndigheter eller upphovsrättslobbyn. Så banden till Kina bör inte spela någon roll överhuvudtaget. Rent säkerhetsmässigt finns det heller ingenting att klaga på, BBC iPlayer kommer vi åt och fildela kan vi göra precis överallt. VPN-apparna är dock inte mycket att hänga i granen och  supportgänget är lite väl långsamma när det kommer till att svara.

Sammanfattningsvis gör OneVPN ett någorlunda bra jobb. De har mil kvar att vandra innan det blir frågan om någon topplacering, men de gör heller inte bort sig fullständigt. OneVPN kan trots allt beskrivas som ett ganska bra val, även om det finns betydligt bättre VPN-alternativ att kika på högre upp i topplistan.

FaktaInfo
Företagets säteHongkong
Antal servrar390+ i 57+ länder
Appar förWin 10, Mac, iOS och Android
Kompatibel med routrarJa
Antal samtida enheter som tillåts5
Support viaWebbformulär, chatt och mail
FildelningJa
Låser upp NetflixNej
Låser upp BBC iPlayerJa
Låser upp SVT PlayJa
Pengarna tillbaka-garanti7 dagar
Pris från$3.99
WebbsidaOneVPN.com (recension)

Listan fylls på – plats 41 till 59

Nu börjar listan tunnas ut. Vid det här laget stöter ni på VPN-alternativ som inte presterar särskilt väl, och inte kan rekommenderas.

#45 ProXPN – en liten och överpresterande VPN-aktör

proxpn-landningssida-696x

ProXPN slog upp sina dörrar år 2009 och bör räknas som en ganska liten VPN-aktör med tanke på deras relativt blygsamma serverpark.

Men trots detta presterade de helt utmärkt i våra tester. Loggpolicyn är urstark, säkerhetsläget likaså och servrarna är det ett ganska bra tryck i. Apparna är dock något enkla, men samtligt både säkra och funktionsrika. De gör precis det de ska – och mer än så kan man knappast begära. Omdömet online är mycket gott och det är främst när det kommer till stödet för fildelning som ProXPN utmärker sig som allra mest. Vid testögonblicket kunde en större torrentfil laddas ner i ca. 178 Mbps nerströms, vilket är ett bra snäpp över medelnivån.

Utöver detta kan en lång rad streamingtjänster, såsom BBC iPlayer, Netflix och SVT Play, låsas upp utan några problem alls. När det kommer till kundsupporten hittar vi tyvärr ingen chattklient, men det gör inte ett jota. Supportgänget svarar kvickt som attan, och replikerna är dessutom matnyttiga som bara den. Prisläget landar dock snäppet över medelnivån – men då ProXPN gör så mycket rätt känns den lilla extraslanten inte särskilt blödig.

FaktaInfo
Företagets säteNederländerna
Antal servrar15+ i 10+ länder
Appar förWin 10, Mac, iOS och Android
Kompatibel med routrarJa
Antal samtida enheter som tillåts4
Support viaWebbformulär, chatt och mail
FildelningJa
Låser upp NetflixJa
Låser upp BBC iPlayerJa
Låser upp SVT PlayJa
Pengarna tillbaka-garanti7 dagar
Pris från$6.25
WebbsidaProXPN.com (recension)

#46 VPN.ac – en mindre VPN-aktör som överraskar

vpnac-liten

Det är alltid en fröjd att kika på VPN-företagens marknadsförings-dängor. Rumänska VPN.ac kör med “Faster, safer, better. A service built by security professionals”. En ganska passande slogan om ni frågar mig.

Vi inleder med att beta oss igenom minusposterna: BBC iPlayer och Netflix kan inte låsas upp och Tor-nätverket stöds inte – men det är verkligen allt. De positiva posterna är betydligt fler, vilket vi snackar mer om i nästa stycke.

Kundsupporten är mycket bra uppstyrd, prisnivån ser trevlig ut, en lång rad enheter (inklusive routrar) kan kopplas upp, fildela kan vi göra på ett gäng öronmärkta servrar och kvickt som attan går det. De kunder som vädrat munlädret online verkar dessutom vara nöjda och loggpolicyn är säker, välskriven samt lättläst. Utöver detta är VPN-servrarna betydligt kvickare än genomsnittet och apparna håller en mycket bra nivå. VPN.ac är inte heller någon av de fåtal VPN-aktörer som klantat sig i säkerhetstesterna, vilket bör ses som ytterligare en trygghetsstämpel.

I korthet överraskade VPN.ac rejält. De klarade sig mycket bra i våra tester, och kan därför rekommenderas helhjärtat.

FaktaInfo
Företagets säteRumänien
Antal servrar89+ i 21+ länder
Appar förWin 10, Mac, iOS och Android
Kompatibel med routrarJa
Antal samtida enheter som tillåts6
Support viaWebbformulär
FildelningJa
Låser upp NetflixNej
Låser upp BBC iPlayerNej
Låser upp SVT PlayJa
Pengarna tillbaka-garanti7 dagar
Pris från$3.75
WebbsidaVPN.ac (recension)

#47 Hide.me – en VPN-aktör som gör nästan allt rätt

hide.me-landningssida-696x

Hide.me erbjuder två typer av VPN-paket. En gratisvariant samt ett premiumalternativ. De  VPN-paket som är gratis brukar i regel vara ganska bantade, och Hide.me:s gratis-abonnemang är tyvärr inget undantag till den regeln. Men ta mig inte fel. Gratis-varianten är minst lika säker som premiumalternativet. Inga känsliga uppgifter sparas, ingen reklam visas och kundsupporten kan nås dygnet runt. Men det finns dock en större begränsning. Ni får bara använda er av 2 GB data per månad. Det räcker förmodligen för att vardagssurfa en ganska bra stund, men om ni vill kunna streama eller fildela lär den begränsningen kännas ganska tuff.

I övrigt presterar Hide.me riktigt bra i alla mätbara kategorier: Apparna är säkra, snygga och användarvänliga. Säkerhetsläget är perfekt, fildela kan vi göra (på öronmärkta servrar) och snabbt som attan går det. Utöver detta är kundservice-sidan vansinnigt bra uppstyrd. Supportgänget svarar i regel inom femton sekunder – åtminstone enligt mina erfarenheter.

Det enda smolket i bägaren är att vi inte kan låsa upp utländska streamingportaler likt Netflix och BBC iPlayer. Men som en liten tröst kan iallafall SVT Play och en lång rad andra svenska streamingplattformar låsas upp.

För att sammanfatta läget bör Hide.me ses som ett mycket starkt VPN-alternativ. I synnerhet för fildelare.

FaktaInfo
Företagets säteMalaysia
Antal servrar160+ i 55+ länder
Appar förWin 10, Mac, iOS och Android
Kompatibel med routrarJa
Antal samtida enheter som tillåts10
Support viaWebbformulär, chatt och mail
FildelningJa
Låser upp NetflixNej
Låser upp BBC iPlayerNej
Låser upp SVT PlayJa
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
Pris från€5.41
WebbsidaHide.me (recension)

#48 VPNArea – en prisvärd och kvick VPN-leverantör

vpnarea-landningssida-696x

Bulgariska VPNArea är relativt okända – trots att de sköter sig riktigt bra. Säkerhetsläget är på topp, apparna är säkra och användarvänliga, loggpolicyn är benhård och nästan alla kunder (som uttalat sig online) verkar vara nöjda.

Utöver detta kan en lång rad streamingportaler låsas upp, såsom BBC iPlayer samt Netflix. Stödet för fildelning är det heller inget fel på. Den lilla hobbyn kan vi få utlopp för på ett stort antal öronmärkta p2p-servrar, och då VPN-företaget inte samarbetar med vare sig upphovsrättslobbyn eller myndigheter bör vi kunna känna oss hur säkra som helst.

I övrigt är supportsidan mycket bra uppstyrd. Livechatten ger de snabbaste svaren, och enligt mina erfarenheter tar det inte längre än maximalt någon minut innan ett utförligt svar trillar in. Servrarna då? Jodå, de är snabba. Inte supersnabba, men ett rejält hack kvickare än genomsnittet. Prisläget är dessutom helt okej med tanke på allt som ingår.

För att sammanfatta läget: Det är i synnerhet två faktorer som skiljer VPNArea från mängden. De erbjuder dedikerade (privata) IP-nummer (mot ett pristillägg) och VPN-kontot kan delas med vem som helst, helt utan något gnäll från VPN-företagets sida.

FaktaInfo
Företagets säteBulgarien
Antal servrar212+ i 70+ länder
Appar förWin 10, Mac, iOS och Android
Kompatibel med routrarJa
Antal samtida enheter som tillåts6
Support viaWebbformulär, chatt och mail
FildelningJa
Låser upp NetflixJa
Låser upp BBC iPlayerJa
Låser upp SVT PlayJa
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
Pris från$2.99
WebbsidaVPNArea.com (recension)

#49 BolehVPN – ett ganska starkt VPN-alternativ

bolehvpn-landningssida-696x

BolehVPN är en ganska liten VPN-leverantör som presterade bra eller ganska bra inom många kategorier. Vi inleder med att riva av plåstret direkt, dvs. att fokusera på det negativa. BBC iPlayer blir vi utan, serverparken är något liten, prisläget är snäppet högt och VPN-servrarna kan behöva vässas en del.

Men allt är inte nattsvart: Loggpolicyn är fullkomligt vattentät, säkerhetsläget kan man inte heller klaga på, Windows-appen är fiffig som få och Netflix kan låsas upp utan några som helst problem. Kundsupporten når ni snabbast via chattklienten, och i regel tar det uppemot någon halvtimme innan de svarar. I övrigt har de ett gott rykte online, även om det kanske inte skrivs några spaltmeter om BolehVPN, då de är en ganska liten spelare inom VPN-branschen.

För att sammanfatta läget kan BolehVPN inte rekommenderas helhjärtat. Konkurrensen är brutal inom VPN-svängen, vilket innebär att en ganska bra prestation inte räcker hela vägen fram. Ta mig inte fel. BolehVPN är inget dåligt val. Men då det finns en hel uppsjö av VPN-alternativ som presterar bättre och dessutom tar mindre betalt bör ni istället köra på någon av dem.

FaktaInfo
Företagets säteMalaysia
Antal servrar35+ i 12+ länder
Appar förWin 10, Mac, iOS och Android
Kompatibel med routrarJa
Antal samtida enheter som tillåts3
Support viaWebbformulär, chatt och mail
FildelningJa
Låser upp NetflixJa
Låser upp BBC iPlayerNej
Låser upp SVT PlayJa
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
Pris från$6.66
WebbsidaBolehVPN.com (recension)

Är ni fortfarande kvar? Plats 50 till 64

Alla ni som orkat ta er ända hit förtjänar en belöning, men jag är ledsen – någon sådan blir det inte tal om. Jag trycker istället upp ett gäng lågpresterande VPN-alternativ i ansiktet på er, och det beklagar jag för.

Mer specifikt anser jag att ni borde hålla er borta från det här gänget. De presterar i bästa fall mediokert, och är i värsta fall mer eller mindre värdelösa.

#50 VPNSecure – en ”helt okej” VPN-lösning

vpnsecure-landningssida

Som rubriken säger presterar australiska VPNSecure helt okej, eller till och med bra inom många kategorier. Alla viktiga säkerhetsprotokoll finns tillgängliga, apparna sviker inte, säkerhetsläget är super, loggpolicyn är perfekt utformad och fildela kan vi göra på en lång rad öronmärkta servrar. Utöver detta är supportsidan uppstyrd som få och både BBC iPlayer samt Netflix kan låsas upp utan några problem.

För att nämna de lite mer negativa posterna är prisläget något högt, och VPN-servrarna lite väl trötta. Det kanske inte låter så farligt, men när konkurrensen ser ut som den gör duger det inte att bomma de viktiga kategorier som precis nämnts.

Mer specifikt får det här VPN-företaget ingen helhjärtad rekommendation från mitt håll. De större VPN-jättarna som nämns lite högre upp i topplistan presterar betydligt bättre, och är dessutom mer prisvärda.

FaktaInfo
Företagets säteAustralien
Antal servrar79+ i 48+ länder
Appar förWin 10, Mac, iOS och Android
Kompatibel med routrarJa
Antal samtida enheter som tillåts5
Support viaWebbformulär, chatt och mail
FildelningJa
Låser upp NetflixJa
Låser upp BBC iPlayerJa
Låser upp SVT PlayJa
Pengarna tillbaka-garanti7 dagar
Pris från$6.66
WebbsidaVPNSecure.me (recension)

#51 TigerVPN – en VPN-lösning som värnar om djuren

tigervpn-landningssida-696x

Slovakiska TigerVPN skänker delar av överskottet (2%) till djuren, däribland tigrar. Det är en trevlig gest, men de måste förstås lyckas med sitt huvuduppdrag; att hålla oss säkra online.

Lyckas de med den saken? Nja, det är lite sisådär på den fronten. Vi börjar med att gå igenom det som inte var helt bra. BBC iPlayer och Netflix kan inte låsas upp, servrarna är något långsamma och de sparar lite väl mycket uppgifter om oss enligt loggavtalet.

Men allt är inte nattsvart. Säkerhetsläget är perfekt, apparna är välsvarvade som få, kundsupporten är ganska bra uppstyrd, fildela kan vi göra precis överallt och prisläget ser helt okej ut – om ni tecknar er för ett längre VPN-abonnemang vill säga.

Mer specifikt kan TigerVPN inte rekommenderas helhjärtat då samtliga VPN-aktörer som befinner sig i den övre delen av topplistan springer varv runt dem. I mina ögon är ExpressVPN, Cyberghost eller NordVPN betydligt bättre val.

FaktaInfo
Företagets säteSlovakien
Antal servrar300+ i 42+ länder
Appar förWin 10, Mac, iOS och Android
Kompatibel med routrarJa
Antal samtida enheter som tillåts5
Support viaWebbformulär, chatt och mail
FildelningJa
Låser upp NetflixNej
Låser upp BBC iPlayerNej
Låser upp SVT PlayJa
Pengarna tillbaka-garanti7 dagar
Pris från$2.75
WebbsidaTigerVPN.com (recension)

#52 VPNTunnel – en medioker VPN-aktör

vpntunnel-landningssida-696x

VPNTunnel var för ett tag sedan en helsvensk VPN-aktör, men numera är det Seychellerna som gäller för hela slanten. Förmodligen tack vare det landets generösa datalagar, och för att vara helt ärliga, generösa skattesatser.

Vi inleder med att rabbla upp lite trevligheter: fildela kan vi göra överallt, Netflix och BBC iPlayer kan låsas upp, säkerhetsläget är fullkomligt utmärkt och apparna är både säkra och lättbegripliga.

Men allt är inte guld och gröna skogar: kundservice-gänget är lite långsamma på att svara, men inte lika långsamma som VPN-servrarna – som höll en ganska bedrövlig nivå. Utöver detta äger de inte sina egna servrar, och då vi hittar följande ramsa i användaravtalet:  ”VPNTunnel.com is under a duty to disclose user’s data in order to comply with any legal obligation” känns VPN-företaget inte längre särskilt lockande.

I mina ögon är VPNTunnel är ganska uselt VPN-val som inte kan rekommenderas överhuvudtaget. De kan förmodligen hålla vår användardata säker. Men att betala för ett ”förmodligen” känns som en riktigt taskig idé.

FaktaInfo
Företagets säteSeychellerna
Antal servrar800+ i 31+ länder
Appar förWin 10, Mac, iOS och Android
Kompatibel med routrarJa
Antal samtida enheter som tillåts5
Support viaWebbformulär, chatt och mail
FildelningJa
Låser upp NetflixJa
Låser upp BBC iPlayerJa
Låser upp SVT PlayJa
Pengarna tillbaka-garanti7 dagar
Pris från€2.99
WebbsidaVPNTunnel.com (recension)

#53 Hide My IP – ett ganska taskigt VPN-val

hide-my-ip-landningssida-696x

Amerikanska Hide My IP drog igång sin verksamhet år 2006, och presterar mycket bra inom ett antal kategorier. Helhetsintrycket är dock lite sisådär, som ni snart kommer bli varse om.

Vi inleder med att snacka loss om de positiva aspekterna. Säkerhetsläget är det inget fel på, fildela kan vi göra precis överallt och prisnivån ser ganska trevlig ut. Men om vi bortser från de toppnoteringar som precis nämnts finns det inte mycket att hurra över.

Netflix och BBC iPlayer kan inte låsas upp, servrarna är ostabila, krypteringsnivån är relativt vek, Windows-appen är hemsk och loggpolicyn är inte så trevlig den heller. Väl där står det att Hide My IP samarbetar med både myndigheter samt upphovsrättslobbyn, vilket knappast rimmar särskilt väl med 100% anonymitet.

I korthet kan Hide My IP inte rekommenderas överhuvudtaget. Ni bör titta högre upp i listan för att hitta ett bättre VPN-alternativ.

FaktaInfo
Företagets säteUSA
Antal servrarOkänt antal servrar i 123+ städer
Appar förWin 10, Mac, iOS och Android
Kompatibel med routrarJa
Antal samtida enheter som tillåts5
Support viaWebbformulär, chatt och mail
FildelningJa
Låser upp NetflixNej
Låser upp BBC iPlayerNej
Låser upp SVT PlayJa
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
Pris från$2.91
WebbsidaHideMYIP.com (recension)

#54 SpyOff – Ett ganska dåligt VPN-alternativ

spyoff-landningssida-696x

SpyOff-gänget har sitt säte i San Marino, och på pappret ser de ut att vara en högpresterande VPN-leverantör. Men så är tyvärr inte fallet.

Nåväl. Vi börjar med att rabbla up de positiva egenskaperna så att ni inte tappar hoppet direkt. Fildela kan vi göra överallt, Netflix kan låsas upp och detsamma gäller för en lång rad svenska streamingplattformar. Apparna gör dessutom precis det de ska, och vi kan koppla upp hur många enheter vi vill på en och samma gång. Men precis där tar det roliga slut.

Supportavdelningen är pinsamt dåligt uppstyrd, BBC iPlayer kan inte låsas upp, de äger inte sin egen hårdvara och hastighetsläget är inget att skriva hem om. För att inte nämna det absolut värsta: Ett antal säkerhetsläckor (en IP-läcka och en WebRTC-läcka) kunde identifieras, vilket knappast rimmar väl med 100% anonymitet.

I korthet kan SpyOff inte rekommenderas överhuvudtaget. Jag skulle inte röra VPN-tjänsten om de så slängde den efter mig.

FaktaInfo
Företagets säteSan Marino
Antal servrar1000+ i 50+ länder
Appar förWin 10, Mac, iOS och Android
Kompatibel med routrarJa
Antal samtida enheter som tillåtsObegränsat
Support viaWebbformulär och mail
FildelningJa
Låser upp NetflixJa
Låser upp BBC iPlayerNej
Låser upp SVT PlayJa
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
Pris från€4.70
WebbsidaSpyOff.com (recension)

#55 RapidVPN – ett rentav dåligt VPN-val

rapidvpn-landningssida-696x

Brittiska RapidVPN kan beskrivas som en ganska liten VPN-leverantör som tyvärr underpresterar ganska rejält, även om läget ser lite bättre ut nuförtiden.

Men men, några ljusglimtar finns det allt, och dessa går vi igenom nu. Säkerhetsläget går det inte att klaga på, fildela kan vi göra på ett gäng öronmärkta servrar och kundsupporten är bra uppstyrd. Men fler positiva aspekter än så hittar vi tyvärr inte.

Då inleder vi klagosången: servrarna är plågsamt långsamma, prisnivån är helt åt skogen, loggpolicyn känns osäker, Windows-appen är buggig som attan och VPN-företagets rykte online allt annat än smickrande. Utöver detta kan vi inte heller låsa upp Netflix fullständiga utbud samt BBC iPlayer.

Mer specifikt har RapidVPN förbättrat sig inom ett flertal områden, men det räcker inte. De måste ha bättre koll på skutan än så här innan de förtjänar en helhjärtad rekommendation från mitt håll.

FaktaInfo
Företagets säteStorbritannien
Antal servrar20+ i 6+ länder
Appar förWin 10, Mac, iOS och Android
Kompatibel med routrarJa
Antal samtida enheter som tillåts4
Support viaWebbformulär och mail
FildelningJa
Låser upp NetflixNej
Låser upp BBC iPlayerNej
Låser upp SVT PlayJa
Pengarna tillbaka-garanti3 dagar
Pris från$5.30
WebbsidaRapidVPN.com (recension)

#56 AceVPN – en krånglig VPN-lösning för experter

acevpn-landningssida-696x

Amerikanska AceVPN sköter sig utmärkt inom en hel del kategorier, men helhetsintrycket är långtifrån perfekt.

Vi inleder med att kika närmare på de positiva aspekterna. Ultimate-kunder kan fildela på i princip samtliga servrar, Netflix samt BBC iPlayer kan överlistas helt utan problem och VPN-företagets rykte online ser ut att vara helt okej. Utöver detta lirar AceVPN utmärkt tillsammans med Tor-webbläsaren, vilket kan ses som en trevlig liten bonus.

Som jag precis nämnt var långtifrån allt tiptop. Supportmedarbetarna verkade ha tagit ledigt vid recensionstillfället, VPN-servrarna var plågsamt långsamma, loggavtalet kändes osäkert och apparna var jag knappast kompis med. Inkörningstiden var extrem, och jag får tacka Google för att apparna ens kunde installeras. Prisnivån är dessutom något hög. Att behöva lägga omkring en hundring för ett VPN-alternativ som presterar så här pass illa känns inte okej. Med detta sagt: AceVPN kan inte rekommenderas helhjärtat.

I mina ögon bör ni kika längre upp i VPN-topplistan för att hitta ett bättre och mer högpresterande alternativ.

FaktaInfo
Företagets säteUSA
Antal servrar50+ i 25+ länder
Appar förWin 10, Mac, iOS och Android
Kompatibel med routrarJa
Antal samtida enheter som tillåtsUpp till 5
Support viaWebbformulär och mail
FildelningJa
Låser upp NetflixJa
Låser upp BBC iPlayerJa
Låser upp SVT PlayJa
Pengarna tillbaka-garanti7 dagar
Pris från$3.89
WebbsidaAceVPN.com (recension)

#57 VPNHub – Pornhubs VPN-lösning är medioker

vpnhub-landningssida-696x

Moderbolaget bakom den inte helt okända vuxensajten Pornhub ligger även bakom VPNHub, som slog upp sina dörrar år 2018. Trots att VPNHub är relativt nya inom VPN-branschen har de redan byggt upp en ganska solid serverpark och ett gäng riktigt högpresterande appar. Men det räcker inte hela vägen fram. De måste förbättra sig inom ett antal områden för att kunna få en rekommendation från mitt håll.

Om vi fokuserar på de positiva aspekterna är säkerhetsläget perfekt, apparna är lättbegripliga samt logiska och alla tänkbara streamingportaler kan överlistas, inklusive Netflix och BBC iPlayer.

Men precis som jag redan poängterat dras VPNHub med ett antal minusposter. VPN-servrarna är trötta, fildelning avråds vi ifrån, supportpersonalen är ganska svårväckt och hjälpsidorna bidrar inte med mycket matnyttigt. Loggpolicyn är dessutom tvetydig som få och betyder i korthet att de skyddar oss på ett mycket bra sätt – om ingen annan vill veta vad vi gör på nätet vill säga. Prisnivån är dessutom något hög – vilket innebär att helhetsintrycket sänks ytterligare ett snäpp.

Allt som allt kan VPNHub inte rekommenderas överhuvudtaget. Det finns en hel uppsjö av VPN-företag som presterar bättre och inte kostar skjortan, kör på något av dem istället – det är mitt bästa råd.

FaktaInfo
Företagets säteUSA
Antal servrar800+ i 49+ länder
Appar förWin 10, Mac, iOS och Android
Kompatibel med routrarJa
Antal samtida enheter som tillåts3
Support viaWebbformulär, chatt och mail
FildelningTveksamt stöd
Låser upp NetflixJa
Låser upp BBC iPlayerJa
Låser upp SVT PlayJa
Pengarna tillbaka-garantiNej, men gratis prova på-konto (7 dagar)
Pris från$3.49
WebbsidaVPNHub.com (recension)

#58 SlickVPN: Ett lågpresterande VPN-alternativ

slickvpn-liten-landningssida

SlickVPN utlovar en billig, säker och användarvänlig VPN-tjänst, och på pappret ser det ut som att de lyckas med den bedriften. Men nepp – så är inte fallet. Vi börjar med att kika på vad SlickVPN gör rätt.

VPN-företaget inleder starkt. De sparar inga känsliga loggar, supportgänget är hur trevliga och duktiga som helst och säkerhetsläget är utmärkt. Starka VPN-protokoll är inte heller någon bristvara och många typer av enheter kan kopplas upp. Men men. Precis här slutar fjäskandet. SlickVPN underpresterar inom ett antal områden.

BBC iPlayer kan inte överlistas, servrarna är bara ”ganska snabba” och serverparken är något klen. Men det är inte allt – vi har bara värmt upp. Fildelning kan vi glömma! Inte för att det skulle vara förbjudet på något sätt – men för att det går extremt långsamt. Windows-appen är inte heller någonting att hurra för. Den är förvisso snyggt designad, men tyvärr plågsamt buggig. Efter att appen retat upp mig en hel dag orkade jag inte med den längre, och den är numera avinstallerad för gott.

SlickVPN når inte hela vägen fram och kan inte rekommenderas. Att betala pengar för att stå ut med en underpresterande VPN-tjänst är knappast någon bra idé. Ta gärna en kik lite högre upp i topplistan – där hittar ni betydligt bättre alternativ – tro mig.

FaktaInfo
Företagets säteUSA
Antal servrar150+ i 40+ länder
Appar förWin 10, Mac, iOS och Android
Kompatibel med routrarJa
Antal samtida enheter som tillåts5
Support viaE-post och webbformulär
FildelningJa
Låser upp NetflixJa
Låser upp BBC iPlayerNej
Låser upp SVT PlayJa
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
Pris från$4.00
WebbsidaSlickVPN.com (recension)

#59 Avast Secureline – en medioker VPN-lösning

avast-secureline-696x

Den tjeckiska antivirus-jätten Avast har vaskat fram en VPN-tjänst, dvs. Freeline, som fått sig en rejäl genomkörare. Precis som väntat var säkerhetsläget minst sagt bra, även om minushögen tillslut blev lite väl tung.

Vi inleder med att kika närmare på vad Avast Secureline gör rätt. Servrarna är ganska snabba, VPN-apparna är välgjorda, alla viktiga VPN- och krypteringsprotokoll finns på plats och inga säkerhetsläckor kunde hittas. Men som jag precis sagt; minusposter fanns det gott om. Netflix och BBC iPlayer kan inte låsas upp, kundsupporten är dåligt uppstyrd och prisläget är allt annat än bra. 

Ta mig inte fel. Avast Secureline är inget dåligt VPN-val, men när konkurrensen ser ut som den gör bör ni satsa på ett mer högpresterande och prispressat VPN-alternativ som befinner sig lite högre upp i topplistan. Avast Secureline kan inte rekommenderas. I mina ögon bör ni hålla er borta.

FaktaInfo
Företagets säteTjeckien
Antal servrar55+ i 34+ länder
Appar förWin 10, Mac, iOS och Android
Kompatibel med routrarNej
Antal samtida enheter som tillåts5
Support viaTelefon och Twitter
FildelningJa
Låser upp NetflixNej
Låser upp BBC iPlayerNej
Låser upp SVT PlayJa
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
Pris från77 kr
WebbsidaAvast.com (recension)

#60 HideMyAss – ett osäkert VPN-alternativ

hidemyass-landningssida-696x

HideMyAss ska skydda våra rumpor på ett effektivt sätt, men de lyckas lite sisådär på den punkten. Vi inleder med att snacka mer om vad HMA gör rätt.

VPN-servrarna är ganska kvicka och serverparken är stor. Apparna håller en dessutom mycket bra nivå. Säkerhetsläget går det inte heller att klaga på och supportmedarbetarna är både kvicka och kunniga.

Minushögen är dock ganska välfylld. Det är var i synnerhet loggpolicyn som fick mig att höja på ögonbrynen. HMA sparar våra riktiga IP-adresser och samarbetar dessutom med både myndigheter och upphovsrättslobbyn. Utöver detta kan varken Netflix eller BBC iPlayer låsas upp.

HMA är en riktig VPN-jätte och borde prestera bättre än så här. De läcker som ett såll! Mitt råd är att ni håller er borta och väljer ett säkrare VPN-alternativ istället.

FaktaInfo
Företagets säteStorbritannien
Antal servrar850+ i 190+ länder
Appar förWin 10, Mac, iOS och Android
Kompatibel med routrarJa
Antal samtida enheter som tillåts5
Support viaDirektchatt
FildelningTillåts men avråds
Låser upp NetflixNej
Låser upp BBC iPlayerNej
Låser upp SVT PlayJa
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
Pris från$3.99
WebbsidaHideMyAss.com (recension)

#61 F-Secure Freedome – ett dåligt VPN-alternativ

f-secure-freedome-liten

Det finska säkerhetsföretaget F-Secure basar över en egenutvecklad VPN-lösning som kallas Freedome. Det märks tydligt att de i första hand är ett antivirusföretag, på gott och ont – och vi börjar med det goda.

Alla viktiga säkerhetsprotokoll finns tillgängliga, säkerhetsläget ser bra ut och BBC iPlayer samt en lång rad svenska tv-plattformar kan låsas upp. Utöver detta är apparna fiffiga som bara den. Men efter att dessa lovord rabblats upp tar det roliga slut.

Loggpolicyn är hemsk. F-Secure samarbetar med både myndigheter och upphovsrättslobbyn, fildelning kan vi glömma, Netflix kan inte låsas upp, kundsupporten verkar vara på en konstant kafferast, prisnivån är minst sagt taskig och VPN-tjänstens rykte online är inte heller mycket att hurra över.

Jag kan förstå att det kan verka smart att samla både en antiviruslösning samt en VPN-tjänst under samma paraply, men gör inte det. Renodlade VPN-tjänster, såsom exempelvis Cyberghost och ExpressVPN, är både billigare och mer högpresterande. Ja, helt enkelt ett betydligt bättre val.

F-Secure Freedome kan inte rekommenderas överhuvudtaget, ni gör rätt i att välja någonting annat.

FaktaInfo
Företagets säteFinland
Antal servrar22+ i 21 länder
Appar förWin 10, Mac, iOS och Android
Kompatibel med routrarJa, men bara deras egen router (SENSE)
Antal samtida enheter som tillåtsUpp till 5
Support viaWebbformulär och mail
FildelningFörbjudet
Låser upp NetflixNej
Låser upp BBC iPlayerNej
Låser upp SVT PlayJa
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar
Pris från38.75 kr
WebbsidaF-Secure.com (recension)

#62 OperaVPN – gratis är inte alltid gott

operavpn-landningssida-stor

Opera-webbläsaren har ett trevligt litet VPN-plugin som fungerar hur bra som helst, men då kraven som ställs här var lite väl höga gick det käpprätt åt skogen vid utvärderingen. VPN-delen är gratis och det är lätt att komma igång – efter de konstaterandena slutar trevligheterna.

Servrarna är plågsamt långsamma och dessutom bara tre stycken till antalet. Kundsupporten består av en minimal hjälpsektion, fildelning är tekniskt omöjligt och inga streamingplattformar kan låsas upp. Utöver detta flaggade Virustotal för skadlig kod. Men då VPN-mjukvara kan ge upphov till falskt positiva resultat ska vi inte vara alltför snabba med att måla djävulen på väggen. Men samtidigt, ett nerslag i ett virustest är förstås aldrig smickrande.

Allt som allt kan jag inte rekommendera Operas VPN-tillägg till någon, även om det är gratis. Med en ordentlig VPN-tjänst skyddas hela anslutningen – vilket vi kan glömma i det här fallet. Hur som helst – det är en vacker tanke: Gratis VPN till de breda massorna – men utförandet måste se bättre ut än så här.

FaktaInfo
Företagets säteKanada
Antal servrar3+ i 3+ världsdelar
Appar förN/A
Kompatibel med routrarNej, tekniskt omöjligt
Antal samtida enheter som tillåts1
Support viaWebbsida
FildelningNej, tekniskt omöjligt
Låser upp NetflixNej
Låser upp BBC iPlayerNej
Låser upp SVT PlayNej
Pengarna tillbaka-garantiN/A
Pris frånGratis
WebbsidaOpera.com (recension)

#63 Betternet – ett underpresenterande VPN-alternativ

betternet-landningssida-liten

Betternet drog igång sin verksamhet år 2015 och ägs av Pango Group. På pappret ser läget mycket trevligt ut. VPN-servrarna ska vara vässade som attan och apparna ska vara välsvarvade som få. Men de vackra orden stämmer inte överens med verkligheten. Betternet underpresterar något fruktansvärt. Vi börjar med att ta en titt på det som VPN-företaget gör fel.

Kundsupporten är dåligt uppstyrd, säkerhetsläget är uselt, loggpolicyn likaså och servrarna är ostabila som få. Där fick ni smaka på ett litet rim – och det är nog det enda som är roligt i den här recensionen. Nåväl, jag ska inte vara alltför hård. Prisnivån är inte helt åt skogen och apparna är avskalade och snygga (men lite funktionsfattiga).

Mer specifikt är Betternet ett av världens sämsta VPN-alternativ. Scrolla upp och välj en bättre VPN-tjänst istället, det är mitt råd.

FaktaInfo
Företagets säteKanada
Antal servrar11+ i 10+ länder
Appar förWin 10, Mac, iOS och Android
Kompatibel med routrarNej
Antal samtida enheter som tillåts5
Support viaWebbformulär och mail
FildelningJa
Låser upp NetflixNej
Låser upp BBC iPlayerNej
Låser upp SVT PlayNej
Pengarna tillbaka-garanti45 dagar
Pris från$2.99
WebbsidaBetternet.com (recension)

Sammanfattning

Använder ni er av en VPN-tjänst som återfinns i listan, och i så fall – är ni nöjda? Snacka gärna mer om saken i kommentarsfältet nedan, eller i VPN-recensionerna.

Lämna en kommentar

avatar
1000
  Prenumerera  
Notifiera mig