Rumänska Cyberghost är en av världens mest populära VPN-leverantörer. Mycket starka krypteringsalternativ, stöd för OpenVPN samt ett lågt pris gör VPN-aktören till det bästa valet i dagsläget. Cyberghost återfinns högst upp på topplistan strax över övriga jättar såsom ExpressVPN samt NordVPN.

FaktaInfo
Företagets säteRumänien
P2P och torrentingTillåts
Netflix amerikanska utbudJa
BBC iPlayerJa
SVT PlayJa
Antal servrar3800+ i 60+ länder
VPN-protokollOpenVPN, L2TP/IPSec och PPTP
Krypteringsteknik (högst)AES 256
Kill SwitchJa (Windows, Mac, iOS)
Antal samtida enheter som tillåts7
Support viaWebbformulär, chatt och mail
Pengarna tillbaka-garanti45 dagar
Kostnad vid månadsbetalning$12.99
Kostnad vid årsabonnemang$5.99
Övriga abonnemang:
Två år$3.69
Tre år$2.45
WebbsidaCyberghost.com

På plussidan (+)

Som ni kommer att läsa nedan gör Cyberghost allting rätt. De erbjuder egenutvecklade appar för en lång rad enheter, säkerhetsmässigt finns det heller ingenting att klaga på och stödet för utländsk (och svensk) streaming är mycket bra. Fördelarna är helt enkelt för många för att få plats i sammanfattningen – läs gärna recensionen så förstår ni varför.

Stöd för ett stort antal enheter

Cyberghost erbjuder programvara för bland annat Windows, iOS, Mac, Android, Linux samt routrar. Här finns det absolut ingenting att klaga på. Tor-stödet är för övrigt rätt unikt då det endast är omkring en femtedel av VPN-aktörerna som stödjer detta anonymiseringsnätverk på ett bra sätt.

Utöver detta kan vi använda oss av sju enheter samtidigt på ett och samma abonnemang. Många andra VPN-leverantörer begränsar oss till tre eller fem (vanligast) samtida uppkopplingar, vilket blir bökigt då vi tvingas logga ut från enhet X för att kunna använda enhet Y. Sju samtida uppkopplingar är med andra ord generöst – och en bra bit över genomsnittet.

Inga säkerhetsbrister kunde hittas

Sammanlagt testades VPN-leverantörens uppkoppling mot fem webbtjänster, inklusive bland annat VPN Insights, IPX.ac och Doileak.com. Resultaten var alltid precis detsamma – inga säkerhetsbrister såsom tex. IP- eller DNS-läckor kunde identifieras.

ingen-ip-läcka-enligt-vpn-insights-för-cyberghost
Inga IP-läckor..
inga-torrent-läckor-för-cyberghost
Inga läckor i Bittorent-protokollet..
ingen-webrct-läcka-på-cyberghost
Inga WebRTC-läckor..

Företagssäte i Rumänien – utanför Eyes-samarbetet

I det så kallade Eyes-samarbetet ingår 14 länder, och samtliga av dessa har gått ihop för att massövervaka sina medborgare. I denna oheliga allians återfinns inte Rumänien, och ej heller Cyberghost. Om detta Eyes-samarbetet påverkar säkerhetsläget för VPN-aktörerna är omdebatterat, men som sagt – det faktum att Rumänien inte ingår skadar absolut inte.

Användarvänliga appar

Jag började med att ge mig på Windows-appen. Denna var både snygg och användarvänlig, och det tog inte mer än någon minut innan jag förstod gränssnittet helt och hållet. Servrar som används ofta kan läggas in i en favorit-lista, vilket borde vara smidigt för alla som hoppar mellan ett mindre antal servrar. Inställningsvalen var även logiska och lätta att förstå sig på. Utöver detta erbjuds även ett mörkt läge som jag själv blev väldigt förtjust i. Bilden nedan visar dock det ljusa läget då jag var lite väl snabb på screenshot-knappen.

cyberghost-klient-för-windows
Cyberghost för Windows..

Vidare till iOS-versionerna. Cyberghost appar för iPad och iPhone fick sig en genomkörare, och det fanns absolut ingenting att klaga på. Gränssnittet var enkelt att förstå och VPN-anslutningen kunde godkännas via Touch ID (eller Face ID). Allt som allt var jag igång på cirka 15 sekunder.

Mer specifikt var båda apparna mycket användarvänliga, säkra och lätta att förstå sig på.

app-för-ios-med-cyberghost-vpn
Cyberghost för iOS..

Mycket bra stöd för torrenting och p2p

Ett mycket bra stöd för torrenting samt p2p erbjuds på samtliga servrar. Tack vare ett unikt system går det att fildela via en anonym server som optimerats för just detta ändamål. När det kommer till vissa andra VPN-leverantörer är stödet för torrenting nästan obefintligt, och en del aktörer som erbjuder detta stöd kör ibland med lite ”hyschan pyschan”-taktik.

Cyberghost hör lyckligtvis inte till någon av dessa. De skäms inte för sig – och det ska de såklart inte göra heller. Det är väldigt få VPN-tjänster som erbjuder ett specialanpassat stöd för fildelning, vilket gör Cyberghost till ett av de bästa alternativen för torrenting p2p.

För att kunna försäkra mig om att Cyberghost-gänget talade sanning laddades ett fullt lagligt speldemo ner från The Pirate Bay. Hastigheten, det vill säga 5.6 MiB/s (47 Mbps), skulle förmodligen varit högre om det funnits fler ”seedare”.

torrenting-med-cyberghost-vpn-5.6-mib

Serverparken är enorm

De VPN-leverantörer som bara erbjuder ett hundratal servrar (eller mindre) kör ofta med dängor såsom ”Det gör ingenting att vi erbjuder ett mindre antal servrar – de servrar som vi ger tillgång till är snabba som blixten”. Denna ursäkt kan hålla ibland – men då gäller det också till att servrarna håller måttet, vilket de inte alltid gör.

Tumregeln är nästan alltid: Ju fler servrar desto bättre. Med många servrar i parken behöver inte vi kunder slåss om ett mindre antal sådana och chansen att hitta en blixtsnabb server ökar markant. Med sina 3800+ servrar är Cyberghosts serverpark ofantligt stor. De enda som kan mäta sig med företaget inom denna kategori är NordVPN och ExpressVPN.

Det går utmärkt att komma åt Netflix amerikanska utbud

Netflix och VPN-leverantörerna ägnar sig åt lite av en katt och råtta-lek. VPN-aktörerna skaffar nya IP-adresser och Netflix gör sitt bästa för att blockera dessa. Vissa VPN-leverantörer har inte en chans, de har helt enkelt gett upp.

Cyberghost hör lyckligtvis inte till den skaran och med detta sagt erbjuder de ett mycket bra stöd för att komma åt det amerikanska Netflix-utbudet. Just nu bjussar både de amerikanska samt de kanadensiska servrarna på en stabil uppkoppling mot Netflix.

cyberghost-fixar-server-för-netflix-och-bbc-player
Cyberghost har specialanpassat sin mjukvara för att lira extra bra tillsammans med Netflix..

Fullt stöd för BBC iPlayer

BBC iPlayer och Cyberghost lirar mycket bra ihop. Allt du behöver göra är att koppla upp dig på en storbritannisk server, sen är det bara att tuta och köra.

iplayer-fungerar-på-cyberghost
Det går mycket bra att komma åt brittiska serier med hjälp av Cyberghost..

Fullt stöd för SVT Play

Sveriges Television har inte mycket att sätta emot VPN-leverantörernas avancerade tjänster och funktioner, och kan beskrivas som rätt lättlurade. Som väntat fungerar SVT Play på samtliga av Cyberghosts svenska servrar, vilket kan vara bra om du är på semester eller arbetar utomlands.

Kvicka servrar i hela världen

Sverige

Den svenska server som fick sträcka på sig bjöd på mycket bra hastigheter, både uppströms och nerströms.

Nerströms: 214 Mbps
Uppströms: 83 Mbps
Latens: 13 ms

cyberghost-server-hastighet-i-sverige

Storbritannien

I Storbritannien gick det undan även där. De är få, om ens någon VPN-leverantör, som klarar av att leverera över 100 Mbps nerströms på sina storbritanniska servrar.

Nerströms: 125 Mbps
Uppströms: 22 Mbps
Latens: 36 ms

purevpn-server-i-storbritannien

USA

Samtliga amerikanska servrar som testades var mycket stabila, och nerladdningshastigheten går det absolut inte att klaga på.

Nerströms: 89 Mbps
Uppströms: 5 Mbps
Latens: 109 ms

cyberghost-server-hastighet-i-usa

Allt som allt är Cyberghosts servrar vansinnigt kvicka och väloptimerade. Hastighetsmässigt är det ingen som slår denna VPN-aktör på fingrarna.

Mycket hög krypteringsstandard erbjuds

Marknadens mest säkra krypteringsform, AES-256, erbjuds. Om ni vill öka på hastigheten något går det att välja ett protokoll med lägre skydd, men detta rekommenderas inte. Om AES-256-kryptering erbjuds för din enhet – använd dig av detta. I övrigt stöds även det öppna VPN-protokollet OpenVPN.

Kill Switch-funktionalitet erbjuds för Windows, Mac och iOS. Tack vare detta verktyg bryts din internetuppkoppling om du skulle tappa kontakten med företagets servrar. Att bli utslängd i kylan är kanske inte så lockande, men detta görs trots allt för att din IP-adress aldrig ska kunna läcka, vilket är mycket viktigt rent säkerhetsmässigt. Om du vill veta mer om hur VPN-tekniken fungerar, kika gärna in på VPNBasens FAQ-sida.

Blixtsnabb kundsupport via livechatt

Många premiumleverantörer erbjuder numera kundservice via diverse chattklienter, och Cyberghost är inget undantag. Efter att den första frågan skrivits in möttes jag av ett utdrag av företagets FAQ-sektion, som för övrigt hade kunnat svara på mig fråga. Då jag ville snicksnacka lite med en kundservicemedarbetare tryckte jag på ”Live-chatt”-knappen och cirka tio sekunder senare svarade Corina. Hon lämnade ett helt korrekt svar och hela konversationen var över ganska fort.

Det är många VPN-leverantörer som lovar 24/7/365-support, men i deras chattklienter möts man istället av diverse bottar eller meddelanden om att chatten stängt för dagen. Sammanlagt kontaktades Cyberghost kundsupport tre gånger (en gång mitt i natten), och samtliga av dessa gånger fick jag ett korrekt svar inom 30 sekunder. Cyberghost håller med andra ord vad de lovar.

kundservicelogg-för-chatten-med-cyberghost

Utmärkt omdöme online

Efter att jag rotat igenom en större mängd omdömen från bland annat Reddit, Facebook och Trustpilot kom jag fram till följande: Nästan alla är nöjda. För bara någon dag sedan postade Jean, som var lite av en nybörjare, följande:

”I’m no computer expert wanted a vpn service for online security reasons, after reading some reviews, consensus was that this was the best one. I can’t meaningfully contribute to that conversation, I can just say that it is very easy to use, and when I followed the steps to make sure the VPN is working (looking up IP address and whatnot), it was confirmed to be working. No complaints, no glitches.”

En lite mer van användare postade detta för någon vecka sedan:

”Hi everyone. Just few words I have being using cyberghost for a number of years now , its simple to use does what it says on the tin wouldn’t be without it, also It continues to get better in every new version, cant fault it..”

På Reddit är tongångarna minst lika uppåt:

cyberghost-omdöme-på-reddit-1

Mr eller Mrs Wokmeister klagade dock lite på att kundsupporten var i det långsammaste laget, men det kan jag inte hålla med om.

Vattentät loggpolicy

Efter att ha plöjt igenom Cyberghosts användaravtal och loggpolicy kunde jag komma fram till följande: Loggpolicyn är mycket bra utformad och helt vattentät.

loggpolicy-cyberghost

Som ni ser ovan sparas inga trafikloggar vilket innebär att vi alltid förblir anonyma. Utöver detta sparas inte heller några tidsstämplar eller inloggningsuppgifter, vilket är unikt. De delar inte heller med sig av någon spårbar information till tredjepartsleverantörer. I korthet – Cyberghost har en av branschens mest säkra användaravtal.

100 procent transparens – de samarbetar aldrig med övervakare

Regeringar, upphovsrättsorganisationer, reklammakare, många är de organisationer som vill spåra oss vanliga medborgare. Cyberghost döljer ingenting och avslöjar i detalj hur de hanterar dessa organisationer (de får foten vid dörren). Du kan läsa alla siffror och hur detta går till i den rapport som företaget själva publicerat.

Cyberghost står upp för ett fritt internet

VPN-leverantören driver sedan en tid tillbaka en nyhetstjänst som de kallar för Privacy Hub. Där kan vi bland annat läsa om vad som vad företaget tycker om vissa mindre smarta lagförslag som EU vill driva igenom. Cyberghost bevakar även friheten på internet, som blivit mindre och mindre under de senaste åren.

Sociala medier har bannlysts från tex. Ryssland och Kina, och nätneutraliteten (dvs. bristen på denna) i USA är ett rent skämt. Cyberghost har resurser nog att uppmärksamma dessa frågor och för att påverka. Privacy Hub är med andra ord ett bevis på att företaget tänker på mer än pengar – de vill ha och kämpar för ett fritt internet – precis som du och jag.

cyberghost-privacy-hub

Prisnivån är mycket låg om du tecknar dig för 1+ år

Prisnivån är riktigt låg om man väljer att teckna sig för ett abonnemang med en lite längre löptid. 3-årsabonnemanget är mest fördelaktigt, och då en pengarna tillbaka-garanti på 45 dagar (unikt) ingår bör detta paket väljas. Det finns heller inga krångliga villkor medskickade med denna garanti. Om du ångrar dig får du pengarna tillbaka – kort och gott – utan några jobbiga frågor.

prislista-på-cyberghost

På minussidan (-)

Absolut ingenting..

Rekommenderas Cyberghost?

Ja, absolut. Cyberghost gör allting rätt. Stödet för utländsk streaming är stort, servrarna är kvicka, apparna är användarvänliga, kundsupporten svarar på momangen, loggpolicyn är stark och prisnivån är underbar om man tecknar sig för minst två år. Det finns egentligen ingenting att klaga på. Av gammal vana länkar jag alltid tillbaka till topplistan, men med handen på hjärtat, du bör välja Cyberghost.

Ghosties, meet CyberGhost 7!

Delta i diskussionen