Meny

Vad är VPN? Allt du behöver veta listas i en komplett guide

Vid en första anblick kan VPN-tekniken verka svårbegriplig, men det är den inte. I denna artikel reder vi ut precis allt och svarar på frågor såsom; vad är en VPN (eller en VPN-tjänst)? Är VPN-tjänster lagliga? En gratis VPN, är det en bra idé? Vad kostar en VPN? Samt mycket mer – häng med.

Om ni väljer att läsa vidare kommer ni få ett mycket bra grepp om hur VPN-tekniken fungerar inom bara några minuter.

#1. Inledning – varför bör ni använda en VPN?

Artikeln är mycket lång, och som en konsekvens av detta sammanfattar jag det viktigaste precis här. Vi inleder med att gå igenom vilka fördelar som VPN-tekniken erbjuder:

 1. Era IP-adresser, och i förlängningen era riktiga identiteter, döljs på ett mycket smidigt sätt. Tack vare detta kan ni inte spåras av upphovsrättslobbyn, internetoperatörer, myndigheter och andra snokare.
 2. Säkerhetsläget får sig en skjuts i rätt riktning tack vare de säkra säkerhetsprotokoll som VPN-företagen använder sig av.
 3. Regionsblockerade tv-portaler kan låsas upp, såsom Netflix, BBC iPlayer, SVT Play.
 4. Regionsblockerade webbsidor kan överlistas, såsom Facebook, Twitter, Reddit med flera. Om ni befinner er i ett land med starka censurlagar kan den funktionen komma väl till pass.
 5. Ni kan spara pengar när ni handlar på nätet. Många företag som säljer produkter online kör med helt olika prislistor beroende på vilket land kunderna handlar ifrån. En flygbiljett eller en hotellvistelse kan bli betydligt billigare om ni tex. väljer att koppla upp er mot en indisk VPN-server, för att istället handla därifrån. Detsamma gäller för en lång rad mjukvarutjänster såsom Spotify, Apple Music, Office 365 samt många fler.

På VPNBasen har 60+ VPN-alternativ jämförts. Vissa presterar minst sagt dåligt, medans andra sköter sig oerhört bra. De renodlade gratisalternativen är ineffektiva och i många fall farliga, och en kompetent samt säker VPN-tjänst går loss för omkring 25 till 100 kronor i månaden.

ExpressVPN(recension), Cyberghost(recension) och NordVPN(recension) kan nämnas som tre mycket starka alternativ. Om ni vill jämföra vidare finns även en topplista tillgänglig. Väl där hittar ni alla VPN-företag som recenserats tillsammans med lite kortfattad fakta som berättar vad de har att komma med.

Då var inledningen över. Med detta sagt kavlar vi upp ärmarna och kör. Nu ska vi lära oss allt om VPN-tekniken!

#2. Vad är en VPN?

En VPN (eller en VPN-tjänst) kapslar in hela internetuppkopplingen i en skyddad tunnel som tack vare detta inte kan avlyssnas av utomstående, såsom internetoperatörer, hackers, myndigheter samt upphovsrättslobbyn. Mer specifikt byter VPN-företagen ut våra unika identifierare, dvs. våra IP-nummer, och skyddar all trafik som rör sig genom tunneln med hjälp av starka säkerhetsprotokoll.

en-skyddad-vpn-uppkoppling-enligt-expressvpn

#3. Hur skyddar man sig med en VPN?

Ni vill skydda er med en VPN. Det är säkert anledningen till att ni läser artikeln. Då undrar ni säkert om det är svårt att skydda sig med en VPN? Och nepp – lyckligtvis är det lätt som en plätt. Allt som krävs från er sida är att ni betalar en slant, laddar ner en VPN-app, loggar in, kopplar upp er mot en VPN-server – sen är ni skyddade till 100%.

#4. Är VPN säkert?

Ja. De VPN-aktörer som tar betalt för sig är fullkomligt säkra. Och för att sammanfatta läget: Många VPN-företag lovar exakt samma saker. Våra internetuppkopplingar ska säkras med ”Military grade encryption” eller ”Bank level security”, alla tänkbara streamingportaler ska kunna låsas upp, hastighetsläget ska vara helt perfekt, inklusive en lång rad övriga marknadsförings-dängor.

Men talar VPN-företagen sanning? Ofta, men långtifrån alltid. Gratisalternativen är osäkra och bör undvikas, och somliga premiumalternativ är betydligt säkrare än andra. Vi har undersökt hela bunten, och på VPN-topplistan hittar ni alltid de bästa alternativen.

#5. Är det osäkert att surfa utan en VPN?

Det är inte osäkert, men integritetsläget är minst sagt hemskt. Utan en VPN-uppkoppling i ryggen kan myndigheter, upphovsrättslobbyn, internetoperatörer, våra chefer (om ni surfar på jobbet), lärare (om ni surfar i skolan) se precis allt, såsom vilka webbsidor vi besöker, Youtube-sökningar, Facebook-historik samt mycket mer.

Exakt samma sak gäller för offentliga WiFi-nät som ni hittar på flygplatser, caféer och restauranger. Då det är omöjligt att veta vem som ligger bakom WiFi-nätverket ifråga kan det lika gärna vara en hacker eller cyberbrottsling som är i farten, som är ute efter våra personliga uppgifter. VPN-tekniken skyddar oss mot allt som precis nämnts, samt mycket mer.

#6. Hur kan vi spåras på nätet?

Internet är uppbyggt av en ofantlig mängd servrar som snackar med varandra gång efter annan, och det är precis så det ska vara. Funktionsmässigt är detta upplägget hur bra som helst, men säkerhets- och integritetsmässigt ser det inte lika trevligt ut.

När ni surfar på internet lämnar ni alltid små spår efter er, som diverse snokare och hackers inte är sena på att snappa upp. Om ni söker efter kattvideor på Youtube eller streamar lite Netflix- eller HBO Nordic-serier kan de spåren kvitta – det är vi nog alla överens om. Men när det kommer till lite mer känsliga saker såsom viktiga e-mail, banköverföringar, privata chattmeddelanden och annat är det skönt att vara helt anonym. Och nepp – utan ett VPN-skydd i ryggen är ni inte helt skyddade på webben, så enkelt är det.

#7. Är VPN-tjänster lagliga?

Ja, i nästan hela världen. Ni kan använda er av en VPN i följande länder:

 • Sverige
 • Norge
 • Danmark
 • Island
 • Finland
 • USA
 • Kanada
 • Storbritannien

Och många fler. Jag har själv skrivit en längre artikel som behandlar ämnet, och det är faktiskt bara 10 länder som bannlyst VPN-tekniken. I den listan ingår bland annat Kina, Turkiet, Iran, Irak och Ryssland – dvs. länder som tillämpar starka censurlagar.

Läs mer: Var är VPN-tekniken laglig? Alla länder i hela världen har kartlagts.

#8. Vilka säkerhetsprotokoll bör användas?

VPN-företagen kapslar in våra internetuppkopplingar så att allt vi gör på webben hemlighålls från utomstående. Men hur lyckas de med den manövern? Svaret är med säkerhetsprotokoll, effektiva och starka sådana.

Det finns en lång rad VPN-protokoll på marknaden, såsom:

 • OpenVPN (mycket säkert)
 • IKEv2 (mycket säkert)
 • PPTP (som bäst mediokert)
 • L2TP/IPsec (ganska säkert)
 • SSTP (säkert)
 • WireGuard (säkert – har framtiden för sig)

Och som ni själva ser är inte alla stöpta ur samma form. Vissa är säkra som bara den, och andra bjussar endast på ett mediokert skydd. Nu går vi igenom vad var och en av dem har att komma med.

OpenVPN är världens bästa och mest populära VPN-protokoll, sett till både hastighetsläget samt säkerhetsnivån. Då källkoden är öppen kan frivilliga göra protokollet än säkrare för varje år som går, och samma faktor innebär även att diverse bakdörrar inte ska kunna existera.

logo-openvpn

IKEv2 är ett prestandaeffektivt, säkert och populärt VPN-protokoll som uppfanns av mjukvarujättarna Microsoft och Cisco. IKEv2 är ofta förstavalet på iOS-sidan, men är även populärt på såväl Linux- som Windows-burkar.

PPTP (Point to Point Tunneling Protocol) är ett av världens äldsta VPN-protokoll och har en klar fördel: Det kan användas på i princip alla enheter som finns och är busenkelt att aktivera på Windowsdatorer. Men där tar det roliga slut. Säkerhetsläget är i bästa fall acceptabelt, och med rätt (fel) person bakom tangentbordet är PPTP-protokollet knäckt på bara några minuter. Om en VPN-aktör bara ger stöd för PPTP, spring så fort ni kan!

L2TP/IPsec (Layer 2 Tunneling Protocol) är bra mycket säkrare än PPTP-protokollet, men samtidigt inte helt bergsäkert. På ryktesvägar har L2TP/IPsec överlistats av den amerikanska säkerhetsorganisationen NSA, och med detta sagt lär det inte ta någon längre stund innan diverse hackers och andra snokare får tillgång till exakt samma information. Oavsett om ryktena stämmer eller inte, välj något annat, såsom OpenVPN eller IKEv2.

SSTP (Secure Socket Tunneling Protocol) är utvecklat av Microsoft, och då både sändaren och mottagaren måste godkänna samtliga överföringar bör detta VPN-protokoll räknas som säkert. Om vi ska gräva fram en nackdel är SSTP ett stängt protokoll, som en stor teknikjätte basar över, vilket kan innebära att det finns bakdörrar.

WireGuard är en flexibel lättviktare som har framtiden för sig. Samma protokoll spås ta över tronen efter OpenVPN. Men där är vi inte än, och tills det hänt bör ni hålla er till OpenVPN- eller IKEv2-varianterna istället.

Läs mer: Alla VPN-protokoll jämförs i detalj

Oavsett vilket VPN-protokoll ni väljer att köra på måste det kompletteras med en krypteringsalgoritm. För närvarande är det AES 256-algoritmen som erbjuder det bästa skyddet. Samma algoritm har aldrig blivit hackad, och som ett litet tillägg är AES 128-varianten nästan lika säker, och ses ofta som ett ”good enough”-alternativ som bör passa de allra flesta. I övrigt är AES 512-algoritmen på ingång, men det lär dröja ett antal år då både AES 256 samt AES 128 räknas som fullkomligt bergsäkra.

Läs mer: Vad är och hur fungerar AES-kryptering?

#9. Hur fungerar kryptering?

Kryptering kan översättas till säkerhetslager, dvs. ett säkerhetslager som skyddar all information som skickas från diverse snokare. Här kommer ett exempel:

#1. Ett meddelande ska skickas via webben.

#2. En hemlig krypteringsnyckel gör att meddelandet blir oläsligt för obehöriga.

#3. Meddelandet skickas (ingen har en aning om vad meddelandet innehåller).

#4. Samma meddelande kan låsas upp och läsas av en mottagare med rätt nyckel.

Krångligt? Vi tar ett exempel till, nu med rövarspråket, Sveriges äldsta kodspråk.

#1. Kalle ska berätta för Klara att ”katter är fina”

#2. Meddelandet görs oläsligt tack vare rövarspråket

#3. Istället för att säga att katter är fina säger Kalle: KoKatottoteror äror fofinona.

#4. Om Klara förstår rövarspråket förstår hon också vad meddelandet handlar om. Om så inte är fallet får hon leva i villfarelsen att katter inte är urgulliga, och att Kalle är lite knasig.

I VPN-kretsar är det (som vi redan gått igenom) AES-kryptering samt starka VPN-protokoll som gäller, och inte någon rappakalja som vi lär oss i mellanstadiet. Då era egentliga IP-adresser döljs med hjälp av stark kryptering kan ingen urskilja vad ni gör på nätet. Allt snokarna kan luska fram är en IP-adress som inte ens är eran, och då alla VPN-leverantörer värt sitt salt håller klaffen bör ni kunna känna er hur säkra som helst.

#10. Sparar VPN-företagen loggar?

Har ni letat efter en bra VPN-tjänst tidigare? Då har ni säkert stött på marknadsförings-dängor såsom: ”Vi är 100% loggfria” och ”vi sparar inga loggar, tummis”. De vackra orden stämmer aldrig. Alla VPN-företag sparar loggar, annars skulle de inte kunna bedriva en fungerande verksamhet.

Det viktigaste i sammanhanget är: Sparar VPN-företaget några viktiga loggar? För att vi ska kunna svara på det måste loggavtalet granskas, och precis det har jag gjort i samtliga recensioner som genomförts.

I korthet kan VPN-företagen lägga vantarna på följande information:

 • Våra e-postadresser (för tex. supportärenden)
 • Begränsad Google Analytics-data (på VPN-företagets webbsida)
 • Cookies (på samma webbsajt)
 • Betalinformation (krypterad – kan inte användas för att spåra oss)
 • IP-adresser (kan loggas vid registreringen – och det är aldrig okej)
 • DNS-förfrågningar
 • Uppkopplingsloggar (inf. som rör när vi kopplar upp oss mot en specifik VPN-server)
 • Tidsstämplar (inf. som rör hur länge vi varit uppkopplade mot en specifik VPN-server)
 • Bandbreddsloggar (inf. som rör hur mycket data vi förbrukar)

Det är en rejäl bunt som räknades upp. Då kan man förstås fråga sig, om VPN-företagen sparar så här pass mycket information, hur kan vi då skyddas på ett effektivt sätt?

Svaret är: Det är inte så illa som det låter. All betalinformation, e-postadresser, inloggningsinformation, cookies, Google Analytics-data och mycket mer krypteras till oigenkännlighet så att informationen blir fullkomligt värdelös. Och då nästan alla VPN-företag aldrig samarbetar med vare sig myndigheter eller upphovsrättslobbyn bör ni kunna känna er hur säkra som helst.

Mer specifikt kan vi dela upp loggarna i två kategorier; ofarliga loggar och känsliga sådana. Samtliga VPN-företag som befinner högt upp på VPN-topplistan sparar inga känsliga loggar, och slänger alla konstiga förfrågningar direkt i papperskorgen – där de hör hemma. Nedan ser ni en av OVPNs(recension) transperensrapporter. Och jepp – de sköter sig föredömligt inom alla tänkbara områden.

ovpn-upphovsrättslobbyn

Många högpresterande VPN-aktörer låter sig granskas av externa säkerhetsföretag (såsom tex. Cure 53). Dessa kontrollerar bland annat källkoder, att loggavtalen följs, att alla viktiga säkerhetsprinciper tillämpas och mycket annat – för att vi som kunder ska veta att VPN-företaget ifråga är att lita på. VPN-jättar såsom:

Och ett fåtal till har genomgått dessa typer av tester, och klarat sig utmärkt.

#11. Vad kostar en bra VPN-tjänst?

I korthet, mellan 25 till 100 kronor i månaden. Mer än så ska ni dock aldrig betala. Det dyraste VPN-alternativet som rekommenderas från min sida är Perfect Privacy, som kostar runt 90 kronor/mån, men då är säkerhetsläget vansinnigt bra.

Tänk gärna på att många VPN-aktörer belönar kunder som är beredda att stanna kvar länge, dvs. teckna sig för VPN-paket med lite längre löptid. På VPN-topplistan kan ni jämföra prisnivåerna på ett mycket enkelt sätt.

#12. Hur hittar ni den bästa VPN-tjänsten?

På VPNBasen har alla större VPN-företag fått visa vad de går för. Dåliga VPN-alternativ krossas fullständigt (se tex. på VPNHub), medans de hållbara och högpresterande alternativen prisas som om det inte skulle finnas någon morgondag.

Jag är kunnig inom området, brutalt ärlig och står bakom alla VPN-recensioner till 100%. Representanter från VPN-företag som inte håller måttet har bland annat kallat mig för ”funny in the head”, och en av dessa hjältar har dessutom bett mig att ”dansa på idioternas berg”. De mindre fina orden ser jag inte som en förolämpning, utan som en kvalitetsstämpel som intygar att VPNBasens recensioner håller måttet och är helt opartiska.

Läs mer: Alla VPN-leverantörer granskas i 12 steg

#13. Vilka tv-plattformar kan låsas upp med en VPN?

Visst vore det skönt om alla tänkbara streamingplattformar fungerade precis överallt? Självklart vore det helt perfekt, men verkligheten ser tyvärr ganska dyster ut på den fronten.

Många tv-plattformar, såsom Netflix, BBC iPlayer, C More, SVT Play, Viaplay, HBO Nordic och fler väljer att låsa in sitt material i en specifik region. Och som ni själva säkert är med på finns det en anledning till att så är fallet; pengar, eller rättare sagt vinstmaximering.

De stora tv-plattformarna köper in tv-serier och filmer från stora film- och produktionsbolag som vill kunna sälja samma material flera gånger. Som ett exempel kan ett filmbolag säga följande till Netflix:

”Ni får visa Friends i USA, men om Européerna ska få tillgång till samma serie får ni betala mer. Om ni inte gör så hör vi med HBO istället.”

Som ni själva märker är licenssystemet helt urflippat inom medie-branschen, och som alltid är det vi kunder som drabbas värst. Allt för att mediejättarna ska kunna bada i pengar Joakim von Anka-style.

bbc-iplayer-fungerar-på-vpn-unlimited
VPN Unlimited överlistar BBC iPlayer lätt som en plätt

Att överlista tv-plattformarnas avancerade proxy-lösningar kan vara svårt, och är något som långtifrån alla VPN-aktörer klarar av. Om vi tar Netflix som exempel införde de en kraftfull brandvägg år 2016, som ska se till att VPN-användare inte ska kunna ”lura systemet”, men tji fick de. Många VPN-företag vinner kriget mot streaming-plattformarna, som ofta ger sig ut på så kallade ”IP-räder” där VPN-aktörernas IP-nummer svartlistas till höger och vänster.

I korthet är det bara de mest tekniskt kunniga VPN-företagen som klarar av att överlista jättar såsom Netflix och BBC iPlayer. De skandinaviska tv-plattformarna stretar i regel inte emot lika bra, och kan låsas upp av i princip alla VPN-aktörer på marknaden. Förutom de renodlade gratisalternativen vill säga, som är fullkomligt värdelösa på alla sätt och vis.

Läs mer: Så här låser ni upp Netflix och BBC iPlayer

Läs mer: Så här låser ni upp SVT Play, C More, Viaplay, NRK och HBO Nordic

#14. Vilka webbsidor kan låsas upp med en VPN?

Varför i herrans namn ska man behöva en VPN-tjänst för att kunna låsa upp webbsidor såsom Facebook, Youtube, Reddit och Twitter? Svaret är enkelt, om ni befinner er i ett land där webben censureras kraftigt är samtliga av de webbsidor som precis nämnts helt otillgängliga.

Även här kommer VPN-tekniken till vår räddning. Allt ni behöver göra är att teckna er för ett kompetent VPN-alternativ, ladda ner rätt VPN-app, koppla upp er mot en VPN-server (tex. en svensk) – sen är det bara att surfa på precis som vanligt.

#15. En gratis VPN-tjänst, är det en bra idé?

Nej, absolut inte. Dessa typer av VPN-alternativ är i många fall rentav osäkra, och nu ska jag berätta varför.

Att erbjuda en stark VPN-tjänst kostar en hel del pengar. VPN-servrarna ska hållas i gott skick, personalen ska betalas, marknadsföringsmaterial ska tas fram, apparna ska uppdateras och så vidare. Då VPN-företagen har utgifter måste dessa täckas upp med inkomster, som nästan alltid består av prenumerationsavgifter. Att behöva betala en liten slant för att kunna ta del av en säker VPN-tjänst är en helt okej överenskommelse – åtminstone om ni frågar mig.

De VPN-företag som erbjuder gratis VPN-tjänster är inte att lita på. När de inte får in några pengar från vårt håll måste de tjäna kosing på andra sätt. Och då finns det bara en sak kvar att göra; att sälja all insamlad information till diverse skumma reklaminstitut, som kartlägger både det ena och det andra för att kunna skapa så kallade kundprofiler. Utöver detta är reklam, databegränsningar och annat trams vardagsmat inom gratis vpn-svängen.

Om ni inte har råd att teckna er för ett vettigt VPN-alternativ, spara en stund och teckna er för ett långt VPN-abonnemang när ekonomin tillåter det. Om ni inte vill betala för er överhuvudtaget – välj att lita på era internetoperatörer istället. De skyddar er bättre än vad de renodlande gratisalternativen gör, var så säkra.

Läs mer: Dessa gratis VPN-tjänster är rentav farliga, och läcker som såll.

Som ni ser nedan erbjuder många seriösa VPN-aktörer gratis prova på-konton som ni kan använda er av i uppemot en månad, helt utan risk. Det kan vara en bra väg att gå om pengarna tryter. Dessa typer av erbjudanden är dock på väg bort, då de missbrukas i ganska stor omfattning.

Läs mer: Dessa VPN-alternativ kan provköras gratis under en kortare tid

#16. Kan man fildela säkrare med en VPN?

Nästan alla VPN-företag har nischat sig mot just fildelare, som jagas allt hårdare av den kravbrevsskickande upphovsrättslobbyn. När ni laddar ner en torrent skyltar ni med era riktiga IP-adresser, och det är allt annat än säkert.

För det första kan hackers och cyberbrottslingar hitta på en hel del bus om de får reda på era riktiga IP-adresser. I värsta fall kan de ta över era enheter helt och hållet, vilket tex. hände år 2018 då ett säkerhetshål i uTorrent utnyttjades för just det ändamålet.

För det andra använder upphovsrättslobbyn sig av specialverktyg som sparar ner fildelares IP-nummer, och när ett visst antal sådana fiskats fram tar de hjälp av skumma advokatbyråer som gladeligen pressar ut vanliga svenskar på pengar – oavsett om de är skyldiga eller inte.

Men men, vem är det som blir dagens hjälte? VPN-tekniken förstås, som räddar oss från alltifrån kravbrevsviftande upphovsrättstroll till diverse hackers. Då VPN-företagen byter ut våra riktiga IP-nummer och ersätter dessa med anonyma sådana är vi helt säkra.

Upphovsrättslobbyn försöker ofta tvinga VPN-leverantörerna att lätta på locket och avslöja vilken kund som använde ett specifikt IP-nummer vid en specifik tidpunkt – men det går inte för sig. Alla seriösa VPN-aktörer sparar inga sådana loggar och slänger samtliga av dessa löjliga anslag direkt i papperskorgen.

VPN-tekniken skyddar oss också mot hackers och cyberbrottslingar, som inte kan göra ett dyft om de inte får tag på våra riktiga IP-nummer.

cyberghost-copyrightanslag

Som ni ser ovan motar Cyberghost bort tiotusentals upphovsrättsanslag (”DMCA complaints”) varje år. Detsamma gäller för alla seriösa VPN-alternativ, som ber upphovsrättslobbyn att fara och flyga.

#17. På vilka plattformar fungerar VPN-tjänsterna?

Många VPN-företag erbjuder VPN-appar som fungerar på alla tänkbara plattformar, såsom:

Och mycket annat. De bästa VPN-alternativen bjussar på egenutvecklade appar, men tredjepartsalternativ såsom OpenVPN Connect etc. är minst lika säkra. De egenutvecklade varianterna är dock att föredra – främst tack vare enkelheten.

För bara några år sedan var installationerna bökiga som bara den, men numera tar det som mest någon minut att komma igång. Om ni ansluter er via tex. Cyberghost är det bara att:

#1. Ladda ner rätt VPN-app

#2. Logga in (och ev. godkänna inställningarna via Touch ID eller Face ID på mobilsidan)

#3. Ansluta er mot en VPN-server

Och det är faktiskt allt.

Då det kryllar av oseriösa gratis VPN-appar i Android-lägret måste jag passa på att höja ett varningens finger för dessa. Enligt en rapport som Digital Information World sammanställt vill över 60% av gratisalternativen på Google Play komma åt information som inte har ett dyft med VPN-användning att göra (farligt). Och enligt en annan rapport innehåller omkring 40 procent av gratisapparna på Androidsidan virus, spionprogram eller annat som knappast hör hemma i en säkerhets-app. Med andra ord: Gratisalternativen är aldrig att föredra – använd er av ett kompetent VPN-alternativ istället.

#18. Kan man använda en VPN på smarta tv-apparater?

Absolut, det går hur bra som helst. Då många VPN-företag erbjuder appar för Android TV är det bara att koppla upp er precis som vanligt.

#19. Kan man använda en VPN tillsammans med Kodi?

Jepp, det är inga problem. Då Kodi är som mest populärt på Windows- och Android-sidan, se gärna till att VPN-företaget ifråga erbjuder egenutvecklade och lättanvända appar för just de plattformarna.

Läs mer: Här listas de bästa VPN-tjänsterna för Kodi

#20. Vad är en VPN-router?

Många VPN-aktörer sätter begränsningar när det kommer till hur många enheter som kan kopplas upp på en och samma gång. Vanligtvis landar den begränsningen på omkring fem samtidigt uppkopplade enheter, men med somliga VPN-aktörer, såsom Surfshark(recension), kan vi koppla upp hur många enheter som helst. Med en VPN-router i ryggen kan ni fullkomligt strunta i den begränsning som precis nämnts. Detta då en router alltid bara räknas som en enhet.

För att svara på rubrikfrågan: En VPN-router är router som ni installerat en VPN-tjänst i. Om ni väljer att gå den vägen skyddas alla enheter som kopplas upp per automatik, och ni kan glömma allt vad VPN-appar heter – åtminstone när ni surfar på hemmaplan.

En annan fördel med just detta tillvägagångssätt är att ni tillåts skydda lite mer ovanliga enheter, som VPN-företagen inte erbjuder några appar för, såsom:

 • Chromecast-stickor
 • Chrome OS-datorer
 • Rasberry Pi-datorer
 • Kodi-boxar (som inte kör Android)

Och mycket mer.

Nästan alla moderna routrar fungerar hur bra som helst tillsammans med en VPN, men somliga måste flashas med tex. Tomato eller DD-WRT-programvara för att kunna fungera som en VPN-spridare. I guiden nedan förklarar jag mer ingående hur installationen går till, om ni behöver köpa en ny router, tillsammans med mycket annat.

Läs mer: Vad är en VPN-router, och vilka VPN-tjänster passar bäst?

Nyare Asus-routrar fungerar helt perfekt med nästan alla VPN-tjänster, och rekommenderas starkt.

Läs mer: Förvandla din Asus-router till en VPN-server

#21. VPN och Tor – lirar de bra tillsammans?

Tor-nätverket och VPN-tekniken har precis samma mål; att hålla oss säkra online, men trots detta skiljer de sig åt på ganska många sätt. För att nämna den viktigaste skillnaden: Tor förlitar sig på noder, och VPN-tjänsterna på starkt krypterade VPN-tunnlar.

Båda av dessa tekniker fungerar utmärkt, men VPN-tekniken och Tor kan faktiskt komplettera varandra på ett mycket bra sätt, vilket vi snackar mer om nedan.

vpn-över-tor-enligt-expressvpn
Källa: ExpressVPN

Det finns två alternativ att välja på: Tor över VPN och VPN över Tor.

VPN över Tor innebär att ni först kopplar upp er mot en VPN-server, och efter detta mot Tor. Om ni går den vägen skyddas ni mot skadliga slutnoder, och utöver detta blir internetoperatörerna helt ovetandes om att ni använder er av Tor-nätverket. Somliga menar att internetanvändare som surfar via Tor flaggas av operatörerna, men huruvida det är sant eller inte låter jag er avgöra. Det enda negativa som kan nämnas med det här tillvägagångssättet är att ni blir marginellt mer känsliga för end-to-end-attacker, men det ses sällan som något större problem.

Tor över VPN innebär att ni först kopplar upp er mot Tor och efter detta mot en VPN-server. Denna modell stöds inte av särskilt många VPN-aktörer då den helt enkelt är ganska dålig och ineffektiv. Varken säkerhets- eller integritetsläget förbättras och den VPN-aktör ni använder er av kan dessutom se allt ni pysslar med. Det spelar förstås ingen roll om ni använder er av ett seriöst VPN-alternativ som inte sparar några loggar, men att blanda in ytterligare en kedja i länken är bara onödigt när säkerhetsvinsten är obefintlig.

Som ni själva förstår är VPN över Tor den solklara vinnaren. Om ni vill lära er mer inom detta området, ta gärna en kik i någon av guiderna nedan.

Läs mer: Så här kommer ni igång med Tor på nolltid

Läs mer: Tor vs. VPN-tekniken – en komplett jämförelse

#22. VPN och SmartDNS – vad är skillnaden?

SmartDNS-tekniken är som namnet vittnar om, smart, men någon ny och helt anonym IP-adress blir det dock inte tal om. SmartDNS-tekniken bjussar inte heller på någon stark kryptering, så säkerhetsläget är minst sagt sämre om vi jämför SmartDNS- med VPN-tekniken.

SmartDNS-tjänsterna har dock en klar fördel. Dessa klarar av att låsa upp i princip alla webbsidor och streamingplattformar, men om ni vill hålla er anonyma – då är det VPN-tekniken som gäller. Då många VPN-tjänster klarar av att låsa upp nästan lika mycket som SmartDNS-alternativen gör anser jag att de renodlade VPN-tjänsterna är mest mångsidiga, och det bästa valet.

CactusVPN(recension) och VyprVPN(recension) erbjuder både en SmartDNS- samt en VPN-lösning i ett och samma paket – då slipper ni välja. Men som jag sagt tidigare, VPN-lösningarna är så pass flexibla att SmartDNS-tjänsterna snart kan pensioneras.

#23. VPN och spelkonsoler – är det värt besväret?

Det är kanske inte busenkelt att VPN-bestycka sin spelkonsol, men de som väl väljer att göra så ångrar sig sällan. För att komma igång måste ni installera VPN-tjänsten i routern eller dela VPN-uppkopplingen via Windows eller Mac.

Med en VPN-skyddad spelkonsol i ryggen kammar ni hem ett antal fördelar:

 • Ni kan kringgår regionsspärrar för att ta del av spel som ännu inte släppts på den Svenska marknaden.
 • Ni kan spela titlar som censurerats i det land ni befinner er i.
 • DDoS-attacker utrotas helt och hållet då era egentliga IP-nummer inte längre kan identifieras, och i förlängningen attackeras.
 • Ni kan välja att lira på vilken spelserver som helst. Om ni exempelvis vill spela mot amerikanare, koppla upp er mot en USA-server, och om ni befinner er utomlands och vill spela mot svenskar, koppla upp er mot en svensk server. Tack vare att ni kan byta position hej vilt kan ni dessutom bli kvitt lagg och diverse frysningar. Om ni tex. vet att de tyska spelservrarna är rappa som bara den, koppla upp er mot en tysk VPN-server så är det lilla problemet ur världen.

Fördelarna är många, och nackdelen bara en; hastighetsläget kan ta sig en smäll. Men det borde inte vara något större problem om ni väljer ett högpresterande VPN-alternativ såsom IvacyVPN(recension), som nischat sig hårt mot just gamers.

Läs mer: De bästa VPN-tjänsterna för spelkonsoler

Läs mer: De bästa VPN-tjänsterna för Google Stadia

#24. Påverkas hastighetsläget av en VPN?

Ja, hastigheten kan minska. I synnerhet om ni väljer att koppla upp er mot en VPN-server som befinner sig hundratals mil bort. Med detta sagt; när det är möjligt, anslut er mot den närmsta VPN-servern för att hastighetsläget ska påverkas så lite som möjligt.

Men men, alla mynt har två sidor. Om vi vänder så steken kan hastighetsläget faktiskt förbättras med en VPN-uppkoppling i ryggen. Detta då nästan alla internetoperatörer stryper våra uppkopplingshastigheter på kvällar och helger, det vill säga när belastningen är som störst. Den strypning jag precis började gaffla om är välkänd, och finns uppskriven i de användaravtal ni godkänt för att kunna bli kunder. Så här skriver Telia i sitt användaravtal:

”Telia vidtar åtgärder i nätet för att undvika överbelastning. Sådana åtgärder kan avse prioritering eller annan särskild hantering av viss trafik. De åtgärder som vidtas kan påverka vissa tjänsters kvalitet, t.ex. i form av tillfälligt reducerad hastighet.”

Där har ni det svart på vitt. Operatörerna kan när som helst strypa alla bandbreddshungriga tjänster såsom Youtube, Netflix och HBO Nordic, för att jämna ut serverbelastningen. Men denna ganska fula manöver kan ni bli kvitt med en kompetent VPN-tjänst i ryggen. Så fort ni dolt era riktiga IP-nummer kan internetoperatörerna inte längre identifiera er, för att på så sätt strypa era internetuppkopplingar.

Med detta sagt är det inte säkert att ni får en mer smärtfri streamingupplevelse, men under de tiotals år jag använt mig av VPN-tjänster har Youtube, Netflix och liknande webbtjänster aldrig betett sig konstigt. Och det har jag förmodligen VPN-tekniken att tacka för.

Läs mer: Här listas de snabbaste VPN-tjänsterna

#25. Vad är en IP-läcka?

En IP-läcka uppstår när den VPN-leverantör ni använder er av inte lyckas dölja era riktiga IP-adresser på ett bra sätt. För att nämna ett exempel: Ni vill kika på den geoblockerade tv-plattformen BBC iPlayer och kopplar er mot en brittisk VPN-server. Efter detta traskar ni in på BBC iPlayers webbsida, men väl där möts ni av ett felmeddelande som säger att streamingportalen fortfarande är blockerad. Vafalls?

Vid det fall som nämndes ovan kan ni ha varit med om en IP-läcka, som innebär att era riktiga IP-adresser avslöjats av misstag. Om så var fallet har BBC-gänget fattat vinken och beslutat sig för att kasta ut er.

inga-ip-läckor-för-perfect-privacy
Alla VPN-leverantörer som recenseras testas grundligt mot både IP-, DNS-läckor samt övriga säkerhetsbrister..

Men allt som allt. Det behöver inte vara VPN-företagens fel att ni drabbats av en IP-läcka. Ibland kan det vara routern som spökar, ibland webbläsaren och ibland diverse insticksprogram som vi spökat ut webbläsarna med.

Samtliga VPN-leverantörer som recenserats har testats för alla tänkbara säkerhetsläckor, och de bästa alternativen har klarat sig utmärkt. Nästan alla premiumleverantörer använder sig av avancerade skript som förhindrar dessa typer av otrevligheter, och de fungerar urbra. För att ge några exempel skötte ExpressVPN, Cyberghost och OVPN sig utmärkt i samtliga säkerhetsgenomgångar.

#26. Vad är det för skillnad på IPv4 och IPv6?

IPv4 och IPv6 är två typer av IP-nummer. IPv4 har funnits med länge men måste bytas ut då samma adresser håller på att ta slut, och det är precis där som IPv6 kommer in i bilden.

Mer specifikt finns 4.3 miljarder IPv4-nummer tillgängliga, men det räcker inte då vi slingat iväg miljontals IP-nummer till företag som bara behöver en bråkdel av dem. Visst, teknikjättarna lämnar tillbaka IP-numren undan för undan, men inte i tillräckligt snabb takt för att vi ska kunna undkomma problem. IPv6-protokollet trollar fram 340.3 sextiljoner IP-nummer, och där kan vi knappast snacka om någon kapacitetsbrist.

VPN-användare bör dock inte använda sig av IPv6-protokollet, åtminstone inte än. Detta då många VPN-aktörer inte erbjuder ett bra stöd för den nya tekniken. Om ni vet vad ni gör, aktivera gärna IPv6. Men då måste ni vara säkra på att den VPN-leverantör ni använder er av kan skydda er mot IPv6-läckor på ett effektivt sätt. För att nämna två exempel lirar NordVPN och Cyberghost utmärkt tillsammans med IPv6.

Läs mer: IPv4 vs. IPv6 – vad är skillnaden egentligen?

#27. Vad är ett Kill Switch-verktyg?

Kill Switch-verktyget är det bästa vi har för att kunna förhindra både IP- samt DNS-läckor. Tack vare samma säkerhetsfunktion bryts våra internetuppkopplingar per automatik om vi skulle tappa kontakten med någon av VPN-företagets servrar. Om Kill Switch-funktionen skulle behöva göra sitt jobb och kastar ut oss någon enstaka gång åker kanske näven i bordet. Det är ju aldrig kul att bli ofrivilligt internetbefriad. Men alternativet, dvs. en IP-eller DNS-läcka, är aldrig att föredra. Kill Switch-verktygen är fruktansvärt resurssnåla, och bör alltid vara aktiverade när möjligheten finns.

Jag har använt mig av diverse VPN-lösningar i 10+ år, och testat marknadens alla VPN-alternativ i 5+ år. Allt som allt har Kill Switch-verktyget utlösts fyra gånger – vilket knappast kan räknas som ofta. Med andra ord är verktyget aldrig (ok – nästan aldrig) ivägen, utan bara en bra försäkring som skyddar oss mot diverse otrevligheter.

Tänk gärna på att välja en VPN-aktör som bjussar på Kill Switch-stöd för en hejdundrandes massa enheter. Den jämförelsen gör ni bäst på topplistan, där ni bland annat kan se att VPN-jätten Cyberghost(recension) erbjuder Kill Switch-verktyg för alla vanliga enheter, såsom Windows, Mac, iOS och Android, vilket bör räknas som mycket unikt.

kill-switch-lösning-för-cyberghost

Läs mer: Vad är en DNS-läcka och hur slipper ni dessa?

#28. Hur bör man betala för en VPN?

Vissa säger: -”Se till att betala via Bitcoin, annars kan du spåras”. Det påståendet är en väldig överdrift, åtminstone i mina ögon. I regel kan ni betala via följande metoder:

 • Paypal
 • Kontokort (Visa/Mastercard)
 • Kryptovalutor (främst Bitcoin)

Och ingen av dem är säkrare än någon annan. All seriösa VPN-aktörer krypterar betalinformationen till oigenkännlighet och sparar inga känsliga loggar, så om ni frågar mig har det ingen betydelse hur ni väljer att slanta upp.

Men men, jag är ingen VPN-diktator. Om det är Bitcoin ni vill betala med funkar ExpressVPN(recension), NordVPN(recension) och Cyberghost(recension) utmärkt för det ändamålet. Tänk gärna på att pengarna tillbaka garantierna ofta upphör att gälla om ni väljer att betala via kryptovalutor. Det enda undantaget till den regeln står NordVPN för, där samma garanti inte försvinner, men det bör räknas som väldigt unikt.

#29. Blir man ospårbar med en VPN?

Ingen är fullkomligt anonym på nätet. Det kvittar om ni använder er av VPN-tjänster, Tor eller kanske båda två samtidigt. Säkerhetsluckor existerar alltid, och vissa VPN-företag är rent ut sagt usla när det kommer till säkerhetsläget. Men med detta sagt: VPN-tjänsterna är de i särklass bästa samt mest prisvärda anonymiseringsverktygen, och bör användas.

Tänk också på att VPN-tekniken bara hjälper till en viss del mot så kallade nätfiskeattacker samt övriga cyberbrott.

#30. Hur fungerar pengarna tillbaka-garantin?

Vad är det här för dum fråga? Alla vet ju hur en pengarna tillbaka-garanti fungerar. Så är säkert fallet, men när det kommer till dessa typer av garantier bör ni ha några saker i åtanke.

Hur många dagar är garantin giltig? Somliga VPN-alternativ erbjuder pengarna tillbaka-garantier som bara är giltiga under några dagar, medans andra, såsom Cyberghost, bjussar på en pengarna tillbaka-garanti som sträcker sig över hela 45 dagar.

Slingar VPN-företaget tillbaka pengarna utan tjafs? Vissa VPN-aktörer är väldigt dåliga när det kommer att betala tillbaka pengar. Somliga kommer med ramsor såsom:

”- Du skulle ha låtit supportmedarbetarna hjälpa dig, vi kan inte rå för om X inte fungerar”.

Dessa typer av ursäkter ska aldrig accepteras, och VPN-aktörer som håller på med sådant trams straffas obarmhärtigt i recensionerna.

Finns det särskilda villkor som vi måste ta hänsyn till? Vissa VPN-aktörer bakar in brasklappar såsom:

 • Ni får endast använda X GB (oftast 0.5-5) – om ni överskrider den mängden upphör garantin att gälla.

Dessa typer av begränsningar är ofta nergrävda i användaravtalen där bara VPN-recensenter såsom jag är och gräver. Att tillämpa sådana typer av restriktioner är kanske ett bra sätt för att förhindra missbruk, men något oärligt om ni frågar mig.

Hur nyttjar ni pengarna tillbaka-garantin? Somliga VPN-aktörer kräver att ni hör av er till via chattklienten, andra vill att ni kontaktar supportavdelningen via mail (även om direktchatt erbjuds), och hos vissa VPN-företag trycker ni bara på en knapp under ”Mina sidor”-fliken, sen är det besväret över. Med detta sagt – ta reda på hur ni nyttjar garantin så ni slipper stressa med det i sista stund.

Alla VPN-aktörer som placerar sig på någon av de 10 högsta platserna på topplistan tillämpar lättbegripliga, långa och ärliga pengarna tillbaka-garantier.

#31. Ingår fler funktioner än bara VPN?

Det gör det ofta, men långtifrån alltid. De mest högpresterande VPN-alternativen bjussar ofta på diverse säkerhetsverktyg som skyddar oss mot bla. störande annonser, spionprogram, skadliga webbsidor och mycket mer.

cyberghost-säkerhetsprogram
Cyberghost erbjuder följande säkerhetsfunktioner..

Cyberghost erbjuder många kompetenta extrafunktioner, men exakt samma sak gäller för bland annat Surfshark, Windscribe, OVPN och NordVPN, som bjussar på likvärda säkerhetslösningar – som ofta är inbyggda i VPN-apparna.

Läs mer: Här listas de bästa annonsblockerarna och säkerhetsprogrammen

#32. Varför använder sig inte alla av VPN-tjänster?

Då våra internetoperatörer knappast ringer upp och säker:

”Ja visst ja. Vi loggar allt ni gör på nätet och delar gärna med oss av känslig information till upphovsrättslobbyn och andra skummisar. Det gör inget va?”

Enligt vår regering är det ingen mänsklig rättighet att kunna surfa anonymt, och då tvingas vi vara kreativa. Med andra ord: En VPN-tjänst är det enda som kan skydda oss mot övervakare, och i mina ögon något som alla borde skaffa sig.

#33. Sammanfattning

Är det nödvändigt att numrera den sista kategorin, som faktiskt bara är en sammanfattning? Jepp – det tycker jag. Jag gillar ojämna nummer och vi avslutar med ett sådant.

Nåväl, nu är det färdigtramsat. Det är hög tid att gå igenom vad vi lärt oss. En VPN-tjänst skapar en skyddad tunnel som gör att diverse snokare får foten vid dörren, men bjuder även på andra fördelar, såsom:

 • Regionslåsta tv-portaler kan låsas upp (tex. Netflix, SVT Play, C More och BBC iPlayer)
 • En lång rad webbsidor kan låsas upp (såsom Facebook, Youtube och Twitter)
 • Internetoperatörer kan inte längre strypa vår uppkoppling 
 • Säkerhetsläget förbättras enormt vid bla. fildelning
 • Annonsblockerare och andra säkerhetsverktyg ingår (i många fall)
 • VPN-tjänsterna fungerar utmärkt tillsammans med Tor (dvs. VPN över Tor)

Tillsammans med en lång rad andra fördelar. Vi har även lärt oss att:

 • VPN-tjänsterna använder sig av VPN-protokoll och krypteringsalgoritmer (OpenVPN-protokollet och AES 256-algoritmen bör arbeta i tandem)
 • VPN-tjänsterna är lagliga i nästan hela världen (”bara” 10 länder förbjuder VPN-teknik)
 • Alla VPN-aktörer sparar loggar (de bästa VPN-lösningarna sparar bara ofarliga sådana)
 • En bra VPN-tjänst kostar omkring 25 till 100 kronor
 • De renodlade gratisalternativen är osäkra
 • En VPN kan installeras på alla vanliga plattformar (tex. Windows, Mac, Linux iOS och Android)
 • Det är en bra idé att installera VPN-tjänsten i routern (alla enheter skyddas per automatik)
 • VPN-tekniken är säkrare än SmartDNS-tekniken
 • En VPN kan vara ett bra val för gamers
 • Hastighetsläget kan påverkas av en VPN 
 • IP- och DNS-läckor kan förhindras med Kill Switch-verktyg
 • Kill Switch-verktygen bör återfinnas i så många VPN-appar som möjligt
 • Om ni surfar med en VPN, avaktivera gärna IPv6
 • Alla vanliga betalmetoder tillåts (inklusive kryptobetalningar)
 • Ingen är helt anonym på nätet (inte ens VPN-torskar)
 • Ta reda på hur pengarna tillbaka-garantin är utformad

Och här kommer den återigen, den där förbaskade topplistan som jag kört upp i ansiktet på er gång efter annan. Men det är förstås ingen slump. På VPN-topplistan hittar ni ärliga, transparenta och träffsäkra VPN-recensioner och som namnet antyder: Toppvalen inom VPN-svängen.

Är ni nyinvigda, eller kanske härdade VPN-veteraner? Har ni huvudvärk och behöver en Treo, eller lärde ni er någonting nytt? Min förhoppning är såklart att det sistnämnda påståendet stämmer överens med verkligheten. Diskutera gärna mer nedan – och för all del, hojta till om någonting skulle vara oklart. Ju fler som som väljer att delta i diskussionen – desto roligare blir det.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN